Odmontovaná přepážka N1????

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit

• 00 Reagovat !

foto Tailor

Tailor 12.04.06  09:28

« Auto na podnikani

Mel jsem drive auto na podnikani i kdyz jsem nebyl platcem DPH. Znamenalo to vyplnovat knihu jizd a platit silnicni dan. Pri prodeji pak prijem do podnikani.
    Soucasne auto uz nemam na podnikani byt jsem se stal platcem DPH.
    Moje kalkulace vychazela z nasledujicich faktu:
    - Platba za auto najednou (prevodem z uctu)
    - mnozstvi najetych km za rok (cca 25000)
    - nelibi se mi instalace prepazky
    - nemusim platit silnicni dan
    - nemusim vyplnovat knihu jizd
    - pri eventualnim prodeji auta nejsou penize za nej prijmem do podnikani
    - nema pro mne smysl jeho odpisovani, protoze potom co si muzu
    odepsat jako naklad 50% z prijmu a k tomu jeste vydaje za socialni a
    zdravotni pojisteni nema pro mne smysl naklady sledovat vubec.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.04.06  08:36

« Bez nadpisu

shi: tiez nie zle riesenie, ale ak uz, ja by som to zdvihol vyssie, taky Jumper/Boxer/Traffic/Master atd. pod 500 tis. nekupis, a to su take uzitkove auta, ze uzitkovejsie byt nemozu. :-) Podla mna cca milion bez DPH, teda odpocet DPH max. okolo 200 tis. by bol rozumny. Za to sa da kupit aj velmi slusne reprezentacne auto (osobak).
    U nas je snad na kazde BMW v prevedeni Combi alebo SUV moznost odpoctu. Ak by som bol ich dovozcom, bol by som blby, ak by som za tie peniaze, co by som mal z predaja tychto nechutne predrazenych aut, neinvestoval zopar tisic na suvisiacu administrativu, prip. nejaky uplatocek tu a tam, aby sa spokojnost mojich zakaznikov vyrazne zvysila...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.04.06  00:39

« Re:

tv: Souhlas. Já být státem a chtít to nějak řešit, tak bych to řešil třeba tak, že bych za osobní auto vracel na DPH maximálně 100 000 Kč.
    Kdo je plátce DPH a koupí si auto za 500 000 dostane zpět 100 000.
    Kdo si koupí auto za 2 500 000 dostane zpět taky jen 100 000 Kč.
    Je to taky nespravedlivé, ale rozhodně je to rozumnější, než současný stav, kdy za deset firemních fabii HTP, které opravdu vydělávají firmě a tím i státu peníze, nedostaneš zpět ani korunu, zato za jedno firemní BMW X5 (se sadou golfových holí, lednicí, dětskou sedačkou a trvale instalovanou luxusní dečkou pro psa) dostaneš zpět 500 000 Kč.
    Předpokládám že existuje X5 v provedení N1. Pokud ne, tak mě nekamenujte, BMW není moje krevní skupina ...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  23:57

« Bez nadpisu

z aut typu X5, cayenne, ML a pod. by som nedovolil moznost odpoctu DPH ani nahodou, skutocne len z vozov, ktore sa asi aj budu vyuzivat ako "nakladaky".
    Ono je to trosku tazke zakonom rozlisit, co ano a co nie, co je luxus a co uz nie. Brigita to rozlisila cenou, ale co ak niekto naozaj potrebuje terenne auto, lebo chodi robit udrzbu niekde do pola/do lesa? A co ak niekto naozaj zaraba take mnozstvo penazi, ze taketo auto je pre jeho firmu naozaj istym dovolitelnym standardom podobne ako u inych je standardom Octavia? Spomenme napr. USS, telekomunikacne spolocnosti, SPP, rozvodne zavody apod. Ak podnika cestne (predpokladajme), na inych daniach by sa malo posobenie tejto firmy v statnom rozpocte prejavit ovela vyraznejsie, ako ten smiesny odpocet DPH, aj to este cca trojnasobne znasobene multiplikacnym efektom v narodnom hospodarstve.
    Moj nazor je, ze ak je auto firemne a ako firemne sa vacsinu casu pouziva, nech mu teda ostane moznost odpocitat si DPH. Pravdou je, ze velmi vela aut z Tebou spomenutej kategorie sa zriedkavo vyuziva na naozajstne podnikanie, skor na "kvazipodnikanie", alebo rovno pre manzelku, deti apod., z coho prameni ista poburenost naroda a zakonodarcov voci vsetkym majitelom tohto typu aut. Ale myslim, ze v tomto pripade su ovela zavaznejsie ine danove uniky ako nejaka ta DPH (spomenme napr. kratenie dane z prijmu, nepenazny prijem apod.) a na to by sa malo viac pozerat ako na holu skutocnost moznosti odpoctu DPH z akychkolvek aut. K tomu vsetkemu este raz pripomeniem, ze mame rovnu dan...
    Takze summa summarum, prepazke je iba idiotska administrativna zalezitost, ktora zo zotrvacnosti pretrvava a komplikuje zivot opravnenym uzivatelom uzitkovych aj neuzitkovych aut pouzivanych najma na podnikanie. Ale mam taky pocit, ze toto nie je len lokalny administrativny bordel troch kopcekov ci rozhnevaneho levika, to bude trosku vacsi bordelik dvanastich hviezdiciek :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  22:58

« Re: Re:

presne tak, tiez som mal feldu van a bola to bomba dodavka, mreza letela prvy den von a co vsetko sa tam odviezlo...s mrezou by tam nevosla ani tretina, hlavne dlhe predmety. ono je vymrd celkovo so statom, ze z auta sa dph odpocitat neda iba po splneni istych podmienok, co nevyhovuje asi vacsine. nepochopim, preco z motoriek ano a z auta nie. vlani sme predali 4 peugeoty 106, vsetky N1 kupene od telekomunistov a ani jeden pri kupe nemal namontovanu prepazku, hoci tam evidentne byt mala (3dv, nesklop.sedaky, rovna plocha) a STK uplne v pohode. ono je to asi iba o buzeracii. ale pokial je dany stav taky, aky je, tak z aut typu X5, cayenne, ML a pod. by som nedovolil moznost odpoctu DPH ani nahodou, skutocne len z vozov, ktore sa asi aj budu vyuzivat ako "nakladaky". absolutne nelogicke bolo na SK, ked vysli P307 break a p307SW...z breaku DPH nehrozilo, z SW veselo. ktore z nich bolo skor nakladak? >:D
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  22:55

« Bez nadpisu

Pucmeloud: OK, dokazal si nam, ze si vies kupit dve-tri auta, si frajer. My ostatni tzv. zufalci si budeme kupovat Jumpery na tie 3m niedaxky a Berlingo na montazne kufriky. Jumper budeme pouzivat 1x do mesiaca. Stat sa okrem ineho potesi aj za dodatocnu DzMV...
    Mimochodom, mam (alebo mal som) k dispozicii viacero aut od Peugeota 306, cez Feliciu, Fabiu, Megane II az po 5-miestne Berlingo Multispace. A vies ktore si zvycajne vyberiem, ked potrebujem ist niekde sukromne? Berlingo... Kto nemal, nepochopi. Okrem toho velmi silno zaznavam kupu auta za ucelom "social status".
    Docela bych rozlišil mezi "dodávkou" a "dodávkou=*" se státem. Také podnikáme,to pro pořádek.
    Tu je suhlas. Cele to paripe okolo prepaziek a odpoctu je na hlavu postavene. Teraz, ked u nas mame rovnu 19% dan je v dlhsom casovom obdobi vlastne jedno, ci si DPH odpocitam hned pri kupe (resp. do mesiaca/troch podla pripadu), alebo si ho cez odpisy rozpustam kazdorocne po kuskoch v DzP. Rozdiel moze byt v cash-flow, povedzme. Ale pre stat je to statisticky a dlhodobo vlastne jedno, nie...? Tak o com to dopekla je...? Aha, jedine ze do celeho systemu zaradime nasej byvalej Brutalnej Brigity milionarsku zarazku, ze odpisy nieuzitkovych aut sa robia iba z max. sumy tej a tej. To by uz dramaticky zmenilo situaciu. No ale to iste mozeme urobit pri DPH a nechat 90% majitelov legitimnych nieuzitkovych a niesuperluxusnych golf-cartov kludne spat aj bez prepazky.
    No a nakoniec... Vyroba tych prepazok sa stava cim dalej tym atraktivnejsia. Niekedy davnejsie sa predavala okolo 6000Sk. Potom 10. Potom 15. Dnes 20-25. Akurat tak, aby sa to este-este oplatilo tym, ktori nepotrebuju uzitkove auto, ale iba odpisat DPH (kategoria BMW 1 apod.) a tak, aby ti, ktori naozaj potrebuju uzitkove auto (povedzme to Berlingo, prip. Kangoo ci GrandScenic) zaskripali zubami a zaplatili co sa ziada (ze sa nehanbim, ze prave ja to hovorim, co som prepazku zjednal zadara :-) )
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  22:30

« Bez nadpisu

Asi ano,protože při rozjezdu každého podnikání se začíná koupí automobilu,takže bych si koupil takové,kam mi ty štafle vlezou a neřešil přepážku.
    Znám právníka,který teď koupil Accorda v provedení pohřebák. Přepážku tam má,aby mu spisy nelétaly kabinou :D
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  21:54

« Re:

Mno - ano jsem zoufalec co se snazi do felicie van nacpat stafle. >:D
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  21:51

« Bez nadpisu

mam zkusenost ze staci ji vozit s sebou a rozumne vysvetlit proc odpadla (jako vyklepali se mne srobky a jeste jsem je nenasel a tak si jedu koupit nove) to zatim prochazi kolegove co jitam nemaji to resi o hodne sloziteji . Na TK jsem ji musel namontovat jinak bububu.
  • 00 Reagovat !

foto

11.04.06  21:46

« Bez nadpisu

Panove, s prominutim, ale ten kdo odmontuje prepazku je zoufalec. kdyz uz nema na to, aby si pro rodinu a golfovy hole poridil auto a ne montazni vozidlo, tak by se s tim mel naucit zit a vyrovnat
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  21:22

« Re: Re: Re: Re: Re: Re:

shi: Máš jistě pravdu,ale z řad majitelů,kteří tu přepážku mají,tak jeden s Lagunou GT a 2,2 dCi ji má vymontovanou už 3 roky,další v Touaregu či Pajeru je vozí,neb pro uváděné případy mají skutečné,jak jinak než velké a bílé dodávky. ;-)
    Třeba Laguna GT:ta má kufr o polovinu menší než blbá Octávka,tak v čem je to proboha užitkové auto? Tohle mi uniká :'-( Asi jako BMW 1čkové řady od tohoto měsíce....jedině pro trenéra golfu,který je plátcem DPH. Jiný racionální příklad mne nenapadá.
    Docela bych rozlišil mezi "dodávkou" a "dodávkou=*" se státem. Také podnikáme,to pro pořádek.
    tv: Myslím to naprosto vážně. Já nevidím problém si zakoupit auto i bez přepážky a pak se nemusí řešit dilema,že tato překáží. Kdo to kupuje,tak to kupuje skrz daňovou výhodu,to si zase netvrďme že ne.Příklad kamarádovy Laguny je výmluvný.Sedadla nesklápí.Je to osobní auto s odpočtem.Jako užitková má skutečné,už od pohledu,dodávky.Takže je to o pravidlech hry. Mám tzv."dodávku", vrátí mi DPH, respektuji pravidlo. Co je na tom tak hrozného?
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  21:14

« Bez nadpisu

IT: Az kym som sa nedostal k Jaguaru a golfovym paliciam, som si myslel, ze to snad aj myslis vazne. :shock:
    Ja som prepazku demontoval mesiac po kupe (za krutych mrazov cca -10) a mozem povedat, ze bez prepazky je auto ovela viac uzitkove ako s nou. Skuste strcit 3m niedaxky do Berlinga s prepazkou. Neexistuje :-) Za tie dva roky ma uz viackrat zastavili, ale na prepazku sa este nedostalo. A dufam, ze sa ani nedostane... Len ma nesmu zastavit v okrese LM, podla miestnych je tam jeden supersnazivy zeleny, ktory sa vyziva v podobnych zalezitostiach a jeho vychutnanou lahodkou co sa tyka N1 je prepazka a zakaz vjazdu nakladnych automobilov... Podla tych istych miestnych je len otazka casu, kedy dotycny dostane po pap...., pardon po ustach, lebo zopar podobnych lahodiek ma pripravenych pre kazdu kategoriu.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  21:10

« Re: Re: Re: Re: Re:

Průšvih nastane, když skutečně potřebuješ vézt něco dlouhého a přepážka ti zavazí. Tak jsi v pr..., ale stát je spokojen.
    To dlouhé nejsou lyže, ale třeba velké promítací plátno, trubky a podobně. Přepážka je jen další nesystémový ojeb, který křiví ekonomiku.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  20:31

« Re: Re: Re: Re:

Ono ji vymontovat nemá přece ani logiku,protože si to každý kupuje jako dodávku N1,v ní vozí materiál a např. při prudkém brždění tento materiál může vletět na řidiče a spolujezdkyni a v případě např. nákladního vozu Jaguar kombi i na děti vzadu,čímž jsou všichni ohroženi na životě.Protože,proč jinak tam ta přepážka je?No jo,já vím, aby třeba golfové hole takto neletěly,ale to jsme zpět u významu přepážky... >:D Takže asi by tam měla být.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  19:12

« Re: Re: Re:

tusim , ze se odmontovani prepazky u N1 posuzuje jako zasah do konstrukce automobilu a auto ti policie na miste odstavi, jako nezpusobile provozu + samozrejme kontrola od financaku
    Ochcast stat prepazkou - budiz ... ochcavat dal = to uz je prasarna
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  18:00

« Re: Re:

To ti moc nepomuze. Policie nahlasi financaku, ze porusujes podminky, za kterych je auto schvaleno jako N1 a tim padem ti hrozi, ze budou chtit zaplatit DPH, kterou jsi si odecetl pri porizeni auta. Financak nekontroluje stav auta, ale na zaklade hlaseni Policie bude jednat. A ty pak muzes byt dost popotahovan za kraceni dane. Vyhoda odectu DPH je vazana na presne dane podminky, kdo je nedodrzuje, nema na odecet narok.
    To, ze na STK bys nemel projit by melo byt samozrejmosti.
  • « 00 Reagovat !

foto

11.04.06  17:35

« Re:

njn, ale když pojedeš na finančák tak tam přepážku samo dáš...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  17:00

« Bez nadpisu

Kupovali jsem ojeté auto bez možnosti DPH. Jednalo se o předváděčku, která byla původně kupovaná přimo na dealera s možností odpočtu DPH a tudíž s přepážkou a tudíž N1. Auto jsme přebírali již bez přepážky bez možnosti odpočtu DPH, ale v techničáku je N1, tak nevím, kde nastala chyba.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.06  16:06

« Bez nadpisu

Co jsem slysel, tak z toho muze byt pomerne velky problem. Osobni zkusenost nemam, ale slysel jsem, ze policajti jsou na to dost haklivi a hlavne preposilaji tuto zalezitost na financnak. A toho uz bych se trosku bal . . .
    BoBik
  • 00 Reagovat !

foto

11.04.06  15:48

« Odmontovaná přepážka N1????

Ze zdejších fór vyplývá, že někteří z nás vymontovali přepážku N1 z osobního kombi. Mám to též v úmyslu, dost mi to vadí, chci se zeptat na zkušenosti s praktickým provozem bez zmíněné přepážky, STK?, policajti při kontrole na silnici ? atd...
    Díky UFF.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…