Železniční přejezd vs. STOP

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• 00 Reagovat !

foto

18.09.06  12:04

« Bez nadpisu

K prvnímu příspěvku v této diskusi bych řekl následující. Já osobně bych v popisované situaci u daného přejezdu nezastavil. Jsem přesvědčen o tom, že by téměř každý, kdo zná význam světelných signálů přejezdových zabezpečovacích zařízení, jednal stejně.
    Přerušované bílé světlo nerozlišuje pouze nejvyšší dovolenou rychlost přes přejezd (50 či 30 km.h-1), jak si spousta lidí myslí, ale má – jak zde popisuje pkod – poněkud hlubší význam. Pokud totiž na přejezdu bliká bílé světlo, znamená to mimo jiné, že přejezdové zabezpečovací zařízení je v činnosti (bez poruch) a že se k přejezdu neblíží žádné kolejové vozidlo, které by mohlo ohrozit bezpečnost provozu na přejezdu. V tomto případě tedy není nutné se rozhlížet a tedy i samotné zastavování vozidla před přejezdem je bezpředmětné.
    Na druhou stranu je tu otázka, zda takové jednání je či není protizákonné. Význam signálů přejezdových zabezpečovacích zařízení rozebírají příslušné vnitřní předpisy ČD a česká státní norma ČSN 34 2650 „Železniční zabezpečovací zařízení – přejezdová zabezpečovací zařízení“.
    Naopak chování řidičů před železničními přejezdy upravuje – podle mě poněkud nešťastně – zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů. Zmíněný zákon říká, že světelné signály (přerušované bílé světlo) jsou nadřazeny svislým dopravním značkám upravujícím přednost („Stůj, dej přednost v jízdě“). Ovšem o několik odstavců dále zákon nařizuje, že „před železničním přejezdem, u kterého je umístěna dopravní značka „Stůj, dej přednost v jízdě!“, musí řidič zastavit vozidlo na takovém místě, odkud má náležitý rozhled na trať.“ Zde je bohužel – podle mě chybně – uveden železniční přejezd obecně, tj. bez rozlišení, zda jde o přejezd nezabezpečený, či (jako v našem případě) o přejezd zabezpečený. Nejspíše z toho důvodu policisté a s nimi i právníci, kteří znají pouze tento silniční zákon, tvrdí, že zastavit musíte.
    Držím palce, abyste je přesvědčil o tom, že jste jednal správně a svým jednáním jste neohrozil ani sebe ani nikoho jiného. Jakub Marek, admin www.Prejezdy.wz.cz
    P. S.: Neřekl bych, že daný přejezd je nechráněný, když je podle popisu vybaven přejezdovým zabezpečovacím zařízením 4. (tj. nejvyšší) kategorie.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.04.06  09:24

« Bez nadpisu

Tak dle policie prostě zastavit prý musím také. Napsal jsem tento dotaz, protože jsem byl přesvědčen policií, která prý jedná s právníky a zastavit musím. Vysvětlil jsem, proč jsem nezastavil (blikalo bílé světlo), policajt to ale dementoval, že zastavit musím a bude to za 300. Více lidí i instruktorů autoškol má na to stejný názor jako já, tak jsem zvědav, co mi odpoví policie na můj dotaz, který jsem již asi před týdnem zaslal (je opravdu možné, že mají pravdu, ale chyba prostě někde bude, když i isntrukroři v autoškole na to mají názor stejný jako já). Doufám, že nenapíší, že zastavit musím, ale že napíší odkaz na zákon, vyhlášku, že signalizace na přejezdu není prostě světelná signalizace jako na křižovatce a tudíž neplatí nadřazenost nad dopr. značkami. Pak to bude jasné.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.04.06  08:50

« Re: Re:

Tak tak, uz spousta lidi doplatila na to, ze po prejeti vlaku se rozjeli pod zvedajici se zavory. V tu chvili kdyz vjede do useku dalsi vlak treba z druhy strany, tak jdou zavory okamzite dolu... A stat s autem mezi zavorama na kolejich neni zrovna bezpecnej adrenalinovej sport...
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 10.04.06  07:06

« Re:

Pokusim se to ozrejmit z pohledu prejezdu - signalizace:
    Pokud na prejezdu blika bila neni s velkou (opravdu vekou) pravdepodobnosti v chranenem useku vlak a je tedy mozne prejet. Svetlo ma ze zakona vetsi platnost nez znacka, tedy stopka neplati.
    Pokud ale na prejezdovem vystrazniku nesviti ani nic neblika, plati dopravni znaceni a take ta cast zakona kde se pise o nechranenem prejezdu.
    Pokud blika cervena, je vice nez pravdepodobne, ze je v useku vlak a na prejezd neni radno vjizdet. V tomto pripade muze prejezd ridit uz jen zodpovedna osoba.
    Pri poruse prejezdu nesviti nic - nechraneny prejezd ale klidne muze jet vlak. Zavory jsou pouze dodatecne jisteni prejezdu ale bezpecnostni vyznam ma svetelna signalizace. Proto nevjizdejte na prejezd pri blikajici cervene. Pokud uz se stane, ze zustane auto uveznene na prejezdu zavrenou zavorou, neni to az takovy problem. Zavora se da lehce zvednout i rukou. Hlidany usek prejezdu muze byt ruzne dlouhy, rychlost vlaku take ruzna a tak jsou i casy vystrahy ruzne dlouhe. Nespolehejte tedy na to ze "je tam cervena teprve chvilku" nebo ze uz "vlak projel" muze jet dalsi.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.04.06  13:10

« Z idnes - prave se stalo...

12:24 - Na železničním přejezdu v Liberci-Ostašově se ráno srazil osobní vůz Fiat Punto s vlakem. Devětačtyřicetiletý řidič auto nedobrzdil na prašné vozovce. Z nehody vyvázl s oděrkami.
    Ja bych jen dodal:
    Strojvudce byl s tezkymi zranenimi prepraven vrtulnikem zachrane sluzby do nemocnice... >:-[]
    To vypada, ze Punto porazilo vlak... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.04.06  11:39

« Bez nadpisu

O odstavci v silničním zákonu ohledně "STOPKY" na přejezdu vím (Před železničním přejezdem, u kterého je umístěna dopravní značka "Stůj, dej přednost v jízdě!", musí řidič zastavit vozidlo na takovém místě, odkud má náležitý rozhled na trať) - nebudu řešit další problém, protože na tomto přejezdu tam prostě stejně vidět není!. Druhá věc je nadřazenost světelných signalizací. Kde se píše, že signalizace na přejezdu není světelná signalizace a tudíž neplatí nadřazenost nad dopr. značkami? Někdo napsal, že bílé světlo mě pouze informuje, co tedy znamená červené světlo, to mě také informuje? Pokud budou blikat červená světla, tak stačí pouze zastavit na značku "STOP" a i přes červená světla projet? Možná neumím hledat, ale chtěl bych opravdu najít vyhlášku, zákon, kde se píše, že signalizace na přejezdu není klasická signalizace a tudíž neplatí nadřazenost nad dopr. značkami, že bílé světlo mě jen u informuje o možné rychlosti a co tedy znamenají červaná blikající světla.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.04.06  07:25

« Bez nadpisu

Tyto prejezdy existuji - sam vim o dvou. Pokud plati ze bile svetlo "prejezdoveho zarizeni" je svetelny signal (no on jeden nikdy nevi - psali to preci v CR), tak dle jineho paragrafu hned zpocatku zakona maji svtelne signaly prednost pred znackami (a mavajici policajt pred svetelnymi signaly). Takze ja bych to resil:
    - je-li tam policajt a mava (na prejzedu blika co chce, treba cervena), jedu hned dle jeho mavani, tedy tak jak a kam ukazuje ac tam pravda nic nevidim a smete me mozna vlak (tohle je urcite dle zakona)
    - blika-li bila, ignoruju vsechny znacky co tam maji neb jsem spatril svetelny signal - rika ze se neblizi vlak tudiz jsem dovodil ze je mozno vjet na prejezd a to ted hned (tohle je podle meho rozumu taky dle zakona ale povolanejsi musi potvrdit, jisty si nejsem - nicmene se tak chovam)
    - neblika-li nic (ale cervena by se asi spustila kdyby vlak jel, ale to preci nevim) zastavim bud diky stopce (pak stavim i kdybych videl 2x2km neb vyskoci policajt a bude mi to vysvetlovat) anebo stavim i kdyz tam stopka neni za situace ze vidim starou belu. Pokud nikde nic nehrkota, klidim se pryc... (tady neni se zakonem zadny rozpor, to je jasny)
    Jo ty prejezdy co znam ja maji stopky z obou stran, takze je to uprava ne proto ze je jedna strana problemovejsi, ale asi ze neudrzi ty svetla v chodu dyl jak tejden, tak aby se tam nepozabijeli v dobe kdy zrovna nefungujou. Tu chvili kdy funguje vsechno (svetla sviti a cikani neukradli stopku) holt neresi a ridici starej se... >:D >:D :D
  • « 00 Reagovat !

foto impaler

impaler 07.04.06  06:01

« Re: Re: Železniční přejezd vs. STOP

Zákon o silničním provozu:
    § 28
    (3) Ve vzdálenosti 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění smí řidič jet rychlostí nejvýše 30 km.h-1. Svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení, smí 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet rychlostí nejvýše 50 km.h-1. Při přejíždění železničního přejezdu nesmí řidič zbytečně prodlužovat dobu jeho přejíždění.
    (5) Před železničním přejezdem, u kterého je umístěna dopravní značka "Stůj, dej přednost v jízdě!", musí řidič zastavit vozidlo na takovém místě, odkud má náležitý rozhled na trať.
    Kombinace světla a této značky se mi jeví jako poněkud zvláštní (nepopírám, že existuje). Buď je to relativně bezpečné (varianta světlo), nebo není, ne? (varianta stopka). Ledaže z jedné strany je dobrý rozhled, no a z druhé velmi špatný...
  • « 00 Reagovat !

foto

06.04.06  22:43

« Re: Železniční přejezd vs. STOP

Golman:
    Pokud je před železničním přejezdem umístěna značka Stůj, dej přednost v jízdě, musí řidič zastavit své vozidlo na takovém místě, odkud má náležitý rozhled na trať. Blikajici bile svetlo ho pouze informuje ze muze 50 m pred prejezdem jet maximalni rychlosti 50 km/h.Pokud bile svetlo neblika, tato rychlost se snizuje na 30 km/h
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.04.06  21:59

« Bez nadpisu

Zachoval bych se tak, abych co nejbezpečněji projel, což je dáno místními podmínkami a nikoliv dopravním značením.
    Potkal jsem se i s nechráněným přejezdem, kdy nejbezpečnější bylo zavřít oči, stisknout plyn na podlahu a zkusit projet, protože signalizace byla věčně vypnutá a rozhled na obě strany byl asi 10 metrů. A ten rozhled byl až v okamžiku, kdy už kabina vozu byla na kolejích ...
    A to tatudy jezdily i kamiony, kterým trvá zatraceně dlouho, než se přes ten přejezd překodrcají. A vlak tamtudy projíždí rychlostí cca 60 km/h ...
    Jen čekám, kdy se onen přejezd objeví ve zprávách s komentářem, že řidiči nedbají dopravního značení ...
  • « 00 Reagovat !

foto

06.04.06  21:26

« Re:

Když svítí semafor zeleně, jedeme. Když bliká žlutě, platí ta plechová stopka.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.04.06  20:10

« Bez nadpisu

Ja bych zastavil, ale taky nevim jestli se to musi. Jeste by me zajimalo, co delat, kdyz je stopka na krizovatce a zaroven na semaforu zelena - to nezastavuju, ale jisty si moc nejsem....
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.04.06  18:38

« Železniční přejezd vs. STOP

Představte si nechráněný železniční přejezd, kde bílé světlo na signalizaci občas bliká, občas ne. Z jedné strany přejezdu je dopravní značka "STOP" (stůj, dej přednost v jízdě). Jak by jste se zachovali v případě, že bliká bílé světlo. Zastavili či projeli bez zastavení?
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…