Přetáčivé či nedotáčivé? Zadokolku, předokolku nebo 4x4?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Re: Re: Haldex
tehac: ja nerikam, ze je to to same, ale Haldex i reseni u 4AT (Outback) je podobne. V obou pripadech jde o viskozni spojku
Jen u Subaru je jiz nastavena ze v zakladu rozdeluje 40:60, zatimco Haldex pripojuje v pripade potreby. Nova generace Haldexu III ktera je ve vyvoji bude umet vice mene to same jako mezinapravovy system, ktery je u Outbacku 2.5i s AT -
"-- skrytý --" 14.03.06 23:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přetáčivost a nedotáčivost
Mitsi+sss: To je klasika. Mnohokrát se stalo, že jsem projížděli jedno auto 3 redaktoři. A každý to viděl jinak. Trochu se mi vždycky zdálo, jakoby pisálci striktně upřednostňovali chronickou nedotáčivost. Nazývali ji "stabilitou". Naopak přetáčivost vždy chápali spíše jako vadu (nestabilitu). A to i v případě, že ta přetáčivost jednoho auta nastala až v takové rychlosti, při které už to podle nich "stabilnější" auto nebylo vůbec na pohyb volantu schopné reagovat.
Musím se jich ale zastat, většina lidí to podle mé zkušenosti vnímá podobně. Je potřeba si uvědomit, že časopisy píší absolventi gymnázií věku do 30 let s výbornými slohovými schopnostmi. O autech neví zpravidla nic. Ale píší to pro stejně zaměřené lidi, takže je to vlastně možná i v pořádku. Jen se s jejich závěry pak nesmí argumentovat coby s "objektivní skutečností"... -
"-- skrytý --" 14.03.06 20:52
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přetáčivost a nedotáčivost
sss: Když jsem tyhle motoristickočasopisecké kydy četl (dávno po vlastní "zkušební jízdě"), padal jsem do mdlob! A to jsem schválně - a úplně marně - hledal situaci, která by dostala podvozek Hondy Accord do úzkých. Inu, účel holt světí prostředky... :'-( -
"-- skrytý --" 14.03.06 20:38
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přetáčivost a nedotáčivost
Mitsi: "Nejneutrálnější pozvozek, který znám, má současná Honda Accord"
Dnes sa mi dostalo do ruk starsie cislo (cislo 12 prosinec 2005) casopisu Auto Motor a Sport a je tam clanok, ktory ma utvrdzuje v presvedceni, ze hodnotenie jazdnych vlastnosti je velmi subjektivna zalezitost a skutocne zavisi od preferencii kazdeho vodica. O tu spominanej Honde Accord tam napisali:
"Vyznamne minus vsak musime accordu udelit za nizkou ovladatelnost v meznich situacich. Presuny teziste pri uhybnych manevrech totiz vyzaduji razantni manipulaci s volantem, rozhodne take nedoporucujeme vyuzit moznosti deaktivace ESP."
Tym som nechcel Mitsiho slovam odporovat, naopak Hondu mam zazitu ako znacku, ktora vie urobit kvalitny podvozok. -
"-- skrytý --" 14.03.06 17:35
« Haldex
Hladex je s odpuštěním pěkná mr*ka, měl jsem na den půjčený Leon Cupra 4 se 180 k dieselem a přes veškeré vynaložené úsilí se mi ani jednou nepodařilo projet zatáčku stejně... To už je lepší čistá předokolka. Docela by mě zajímalo, kolik lidí už stál život. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Přetáčivost a nedotáčivost
magic: jenze presne to pred cim varujes je presne ten dojem, ktery mnoho casopisu chce vytvorit poplatne a s ohledem na to jake automobilky a jaci zakaznici je drzi pri zivote. Skoro kazdy se smeje reklamam a marketingu na praci prasky, ale ne vsichni si uvedomuji, ze podobne je to mnohdy i s auty. jen je ten marketingovy prd lepe zabaleny -
"-- skrytý --" 14.03.06 09:36
« Re: Re: Re: Re: Přetáčivost a nedotáčivost
Mitsi: jasně, já myslím že není sporu mezi námi, ale já už raději předcházím špatné interpretaci. Bohužel mám pocit, že právě to lpění a neustálé opakování, že označím-li u Fiesty jízdní vlastnosti za ukázkové, mám na mysli v kategorii Fiesty a nesrovnávám s Maserati Coupé. Můj dojem ze čtenářů většiny "motoristických" časopisů je ale ten, že když AutoTIP napíše, že Octavia má výborné jízdní vlastnosti a to samé napíše o tom Lanceru, že z toho vyplývá, že jsou ty jízdní vlastnosti vlastně stejné. A to je právě ten omyl... -
"-- skrytý --" 13.03.06 17:31
« Subaru diesel
No možná bude líp. Dotazoval jsem se na Subaru ohledně boxer dieslu tento týden a odpověď byla slibná:
Oba motory -4 i 6-ti válec jsou hotové, pouze zbývá doladit jejich jednoduchý servis - zatím nejde něco vyměnit, snad vstřikování či co, bez nutnosti vymontování motoru, takže to prý nepustí do prodeje, dokud to nevymyslí. Nicméně nová Tribeca už má být k dispozici s dieslem v roce 2007 a vše ostatní v roce 2008.
Skalní příznivce Subaru možná ohrne nos, ale diesel v boxeru ocením nejen já a už se těžím na svoje nové Subaru - ještě doničím Pašíka -
"-- skrytý --" 13.03.06 10:04
« Re: Re: Re: Přetáčivost a nedotáčivost
magic: Pokud jsem hovořil o "příkladné neutralitě pozdvozku Hondy Accord", měl jsem na mysli schopnost naprosto plynulého přechodu do smyku všech 4 (a to bez tendence k nedo- nebo přetáčivosti), aniž bych hodnotil trakci či dosažitelnou rychlost v oblouku. Ano, Lancer Evo VIII je přetáčivý, ale zase projede stejným obloukem nepoměrně rychleji... -
"-- skrytý --" 13.03.06 09:52
« Re: Re: Přetáčivost a nedotáčivost
Nějaké příkladné chování 4x4 je nesmysl. Audi S2 se chová úplně jinak než Octavia 4x4 a ta se chová úplně jinak než porsche 911 S4 a to je zcela odličné od Lancera Evo VIII.
Proto je nutno hovořit konkrétně o konkrétním systému 4x4.
Auto s předním pohonem se může chovat přetáčivě, s Mitsim v tom souhlasím (třeba P406). Ale nesouhlasím s tím, že auto s pohonem jedné nápravy může mít nějaké ukázkové jízdní vlastnosti - ve srovnání s Haldexem ano, ale ve srovnání s permanentním quattrem se dvěma nebo dokonce třema uzávěrkama ani náhodou. A jsem zpět na začátku - ve srovnání se špatným quattrem může být přední pohon i lepší, ale ve srovnání s propracovaným quattrem ne. Jenže těch je málo, neboť je to drahé výrobně i vývojově.
To co psal Indiana Jones platí, je to čistě teoretická úvaha, ale fyzikální zákony fungují i v praxi. To, že má jedno auto nějaký systém 4x4 ještě ale vůbec neznamená, že jeho jízdní vlastnosti budou automaticky lepší, než jízdní vlastnosti auta s pohonem jedné nápravy. postav proti sobě AR 147 GTA a Audi TT Quattro a výsledek je jasný. Svoji roli tu hraje kinematika náprav, řízení, odpružení, těžiště a další faktory.
Efekt "vytažení" z oblouku je často nesprávně používán. jestliže auto nezatočí, nejedná o žádné "vytažení". Naopak u některých aut 4x4 se právě využívá schopnosti přenosu výkonu na předek na výjezdu z oblouku při lehké přetáčivosti v nájezdu. Typickým příkladem jsou vozy WRC.
Navíc jde taky o to, komu co vyhovuje. Já třeba nejásám z trakce nové Imprezy 2.5 STi, ale znám lidi, kteří ji považují přesně za vůj ideál. Já osobně mám raději Lancery, protože jsem na jim podobnou trakci zvyklý. Nemyslím si, že zde existuje nějaký objektivní závěr. -
« Re: Re: Re: Re: 4x4 full time
pohodář
Tak to já si se svým autem (CTR) musím při rychlých průjezdech zatáčkami dávat velký pozor, abych neubral příliš mnoho plynu, protože potom jde zadek auta velmi ochotně do strany. Nejnepříjemnější jsou dálniční sjezdy a pokud jsou ještě kombinované s povrchem se špatnou adhezí je to doslova vražedné.
Podle našich posledních zpráv má automobilka vyvinutý a otestovaný jak čtyř tak i šestiválcový motor Diesel.
Obě motorizace jsou také typu Boxer, stejně jako benzinové jednotky. Bohužel konstrukcí tohoto motoru jsou špatně přístupné vstřikovače, které jsou u všech nových typů dieselových motorů (common rail) nejnáchylnější na poškození (nejčastěji dochází k poškození vlivem nekvalitního paliva), nechce výrobce spustit výrobu těchto motorů, dokud nebude možná výměna bez demontáže motoru z vozu, která je nyní pro výměnu nezbytná.
Toto je poslední technická informace, která je stará zhruba 4 měsíce.
Před týdnem, na autosalonu v Ženevě byla novinářům představena Tribeca, což je nový model od Subaru, a také dieselový motor.
Tribeca by měla přijít na konci tohoto roku (modelový rok 2007) a o rok
později by měli přijít naftové motory (modelový rok 2008)
Toto je informace marketingového oddělení, a zatím nepodložená technickým oddělením.