rozměry alu kol - budou pasovat?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
-
"-- skrytý --" 14.02.06 09:00
« Re: Re: Re:
Je pravda, že rozdíl hmotnosti obyčejných neoriginálních alu disků a originál plecháčů jsou minimální. Kdo chce super kola, musí si za ně zaplatit: kované "hliníkáče" s převážným podílem hořčíkové slitiny jsou opravdu hodně lehké, bohužel také extrémně drahé a současně choulostivé!
Pozor! Volba větších disků (tj. např. 16 namísto 15 - o kovaných "hořčičácích" se teď pochopitelně nebavíme) s sebou prakticky vždy přináší vyšší hmotnost kompletu disk/pneumatika, tedy více neodpružených hmot, tedy horší jízdní vlastnosti (samozřejmě pokud současně patřičným způsobem neupravím podvozek). -
mezek 13.02.06 08:47
« Bez nadpisu
Vyhozené peníze to nejsou. Díky větším kolům je stabilita větší. A kolik váží 15" ocelové disky a kolik Al? A v tom je rozdíl. Ve stejném rozměru jsou hliníkové lehčí a tím pádem lepší. A proto se používají Al disky větších rozměrů, protože vyjdou váhově stejně jako ocelové menších rozměrů /respektive dynamické zatížení podvozku je stejné s nárustem stability/. A to nemluvím o vzhledu, že? ;-) :) -
Marcelino 12.02.06 23:37
« Re: thanx
no po precitani tejto diskusie a mnohych dalsich, uz naberam presvedcenie , ze kupit za cca 4400,-Sk Al 15" disky(aj ked "original" suzuki) su vyhodene peniaze a kupim radasej klasicke ocelove za 1600,-Sk a za usetrene prachy radsej kupim kvalitnejsie pneu (podla TP mam na Swift jedinu moznost a to 185/60 R15) pripadne benzin... :-!
Inak v tomto malo pouzivanom rozmere pneu R15 185/60 si naozaj neviem vybrat... -
« thanx
Díky Mitsimu za vyčerpávající popis a všem ostatním za názory a rady.
P.S. o té stabilitě..vycházím z vlastní zkušenosti ježdění s rodinnou Octavií,která ač má nepochybně horší podvozek než Ford, je na dálnici oproti mému Fikusu se svými 205/55/R16 nepoměrně stabilnější. -
"-- skrytý --" 10.02.06 12:46
« Re:
Také jsem takový problém řešil. Něco jsem si přečetl (např. všichni mluvíme o zálisu a co to je jsme neřekli, tak tady: [odkaz] ), změřil vůle na autě proti stávajícím kolům a šel se ptát do shopů. Kde byli ochotní, poradili a mělo to hlavu a patu, tam jsem nakonec koupil.
Dnes ještě vím, že bych se zašel zeptat do několika pneuservisů na jejich zkušenosti s AL koly. Levná kola může často znamenat že jsou měkká, křiví se, jsou těžká. Důležitý je povrch, jestli se dají opravit. Určitě je odřeš, potom mohou korodovat a nevypadají pěkně. Mnoho servisů je rovná a opravuje i lak, najdi si jich pár a vyzpovídej je.
Já koupil na léto Alessio F1. Jsou nádherná, i v servisech je v rámci možností celkem chválí (jsou to levná kola, tečka). Také jsou ale docela těžká a blbě se opravují odřeniny. Nakonec jsem ve své blbosti měl ještě celkem kliku, ale mohou to být skutečně hloupě vyhozené peníze. A pamatuj, že skutečně dobrá kola za levné peníze nekoupíš. -
mezek 10.02.06 12:22
« Bez nadpisu
Mitsi má pravdu. Ono se řekne jenom půl palce, ale musí se dostavit taky představa, kolik to je. 12,7 mm. A to už je pěkný rozdíl. Dá se to řešit změnou ET, ale zase musí být místo v blatníku. A to už se nezmiňuju o předních kolech, tam taky může takový disk pěkně drhnout v plném rejdu.
Taky by se neměly rozměry kol příliš přehánět. Nejenom kvůli homologovaným rozměrům /čili schváleným/, ale taky s ohledem na závěsy kol a brzdovou soustavu. Větší kolo = větší dynamické zatížení.
A pro příklad - chtěl jsem /a stále chci :-) / AL kola, ale musím koupit nejen předepsaný rozměr disku, ale i pneu - 195/45/15. Jinak se mi to na auto nevejde. A nesmím na ně použít řetězy, ani ty malé, 9mm. -
"-- skrytý --" 10.02.06 09:45
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: alu kola
Ale bohužel jen v zatáčkách a na opravdu kvalitním asfaltu! Ve všech ostatních parametrech dojde ke zhoršení, zj. pak co se týče citlivosti na boční vítr, vyjeté koleje, držení stopy v přímém směru jízdy atd.
Půl palce opravdu nehraje roli, všechny ostatní parametry (ve smyslu jejich nepřizpůsobení požadavkům) však mohou činit problém.
PS: Jelikož tazatel zřejmě nehodlá auto "tunit", je úplně zbytečné se bavit o tom, zda se tam ještě vejdou 8-mi palcové ráfky (tj. od šířky pneu min. 225 výše), nebo už ne! -
« Re: Re: Re: Re: Re: alu kola
O toho půl palce to tam půjde bez problémů. Jinak jednoduše obecně platí, že čím větší kolo a nižší profil, tím se auto chová víc jak motokára, tj. lepší podvozek, ale je i tvrdší, protože nízké profily nepoberou tolik nerovností a přenesou je na auto. Ale taky s rostoucí šířkou stoupá spotřeba a někdy i valivý hluk. Ale pokud třeba vyměníš pneu 195/65/15 jenom za 205/60/15, máš z jízdy v zatáčkách subjektivně lepší pocit. -
"-- skrytý --" 10.02.06 09:14
« Re: Re: Re: Re: alu kola
Čéče, ty musíš bejt konzultant. Odpověď rychlá, přesná, neúplná, a úplně na ho... .
- A co je špatného na tom, když jsem naznačil, že ten problém je mnohem složitější, než jen otázka, zda 6x15 nebo 6,5x15?
PS: Podle informací mého "dvorního pneuservisu" je cca 20% nových aludisků, které si zákazníci pořídili někde jinde, ale "na míru" ke svému vozu, nepoužitelných! -
"-- skrytý --" 10.02.06 08:58
« Re: Re: Re: alu kola
Čéče, ty musíš bejt konzultant. Odpověď rychlá, přesná, neúplná, a úplně na ho... >:D .
Podle tohoto odkazu [odkaz] bych řekl, že to jde. Dokonce tam jdou až na 8x15. Bacha na zális kvůli blatníkům a životnosti závěsů, ptej se přímo v obchodech, bývají schopni konkrétně poradit. -
"-- skrytý --" 10.02.06 08:05
« Re: Re: alu kola
Dobře, tedy pár slov na vysvětlenou.
Odpíchnout se je vždy třeba od rozměru pneumatik, které na daný vůz patří. Primárně jde přitom o obvod kola, který musí být při záměně za jiný rozměr pneu s 5%-ní tolerancí dodržen. Dalším limitujícím faktorem (pominu-li legislativní požadavky) je provodení náboje kola: na daný konkrétní náboj mohu namontovat pouze ráfek, jehož parametry "ladí" s oním nábojem. Zde jde řeč o počtu šroubů/matek, poloměru jejich kružnice, průměru středicího trnu osazení náboje kola (u neorig. ráfků se to řeší vystřeďovacími kroužky) a někdy i poloměru/provedení dosedací plochy. Neméně důležitým paramatrem je volný prostor kolem kola směrem dovnitř, např. vůči tlumičovým vzpěrám McPherson, ale i ven, vůči lemům blatníků, tj. "aby se tam to kolo vešlo", aby mohlo zatáčet, a to v celém zdvihu propérování! Z hlediska toho je důležitým parametrem šířka ráfku a tzv. zális (označuje se jako ET). A pak je tu ještě problém, který není řešen žádnou normou či parametrem, a sice volný prostor v tzv. rameni ráfku vůči brzdovému třmenu daného typu vozu: dost často totiž všechny parametry sedí, ale zakoupený ráfek stejně nelze použít, jelikož svým vnitřkem buď přímo dře o třmen brzdy (méně často), nebo v inkriminovaném místě je tak málo volného prostoru, že se tam už nedají nalepit vyvažovací závažíčka (dost často).
Základními parametry ráfku jsou (jak jsi už ostatně zjistil) jeho šířka a průměr, tedy např. 6x15 (opomíjím přitom další finesy typu provedení kotvy patky pro plášť, límce ráfku atd.). Na ráfek určitého průměru lze samozřejmě namontovat pouze pneu stejného průměru. Ale s šířkou je to mnohem složitější: na ráfek dané šířky lze totiž obvykle namontovat pneu celé řady šířek, od XXX až po XYZ, a to prakticky bez ohledu na profilové číslo pneu. Pozor, šířka pneu v rameni (uvádí se v mm, např. 195) ne zcela přesně odráží šířku běhounu pneu (tady může být rozdíl třeba dvou cm u z hlediska šířky stejně označených pneu).
A už raději končím, nebo z toho někomu udělám úplný galimatiáš. Jen závěrem podotknu, že prohlášení v tom smyslu, že "na 14-ctkách to plave, 15-ctky jsou lepší" zavání buď přílišným zjednodušením, nebo (a to spíše) opět jednou z řady tradovaných pověr, na které bez dalšího vysvětlení není ani zrnka pravdy! -
« Re: alu kola
Jsou dva úhly pohledu:
1) technický - jestli se tam ten disk vejde a půjde namontovat - pokud je počet a rozteč šroubů, prolis OK z 99% namontovat půjdou.
2) legislativní - rozměry disku i pneu jsou dány velkým technickým průkazem - je tam uveden rozměr namontovaných disků i s pneu z výroby a dále by tam měly být další alternativní rozměry. Problém je v tom, že tyto alternativní rozměry nejsou občas uvedeny. Potom je nutno požádat o schválení a dopsání alternativních rozměrů do TP. (potřebujete vyjádření zástupce dovozce - jakýkoli autorizovaný servis Ford). -
« alu kola
nejde mi o to prvoplanově tunit auto,jen jezdim casto po dalnici na na 14tkách to někdy (když je např.větrno ) není ono. proto se poohlížím po nějakých lowendových alu discích..
na focus clubu jsem psal dotaz také,uvidíme, ale..může někdo napsat příklad disku který se bez problémů vejde na můj Fikus? mám zájem o 15 tkové disky, gumy budou 195/60/R15,našel jsem v konfigurátoru jedne firmy disky který má kromě rozměru 6x15 i rozměry 6,5x15, šrouby ok, rozteč ok vše sedí alespoň podle prodejce..tak jsem teď Mitsim zmatený.
všem díky