Prodeje dieselů v Evropě narostly o 7% na 49%

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta

• « 00 Reagovat !

foto

14.02.06  11:29

« Re: Re: Emise

Proč mají nafťáky větší spotřebu vzduchu ???
  • « 00 Reagovat !

foto

14.02.06  11:28

« Re: rafinerie

Benzin je lehčí frakce ropy, tudíž se odpařuje při nižších teplotách. Motorová nafta potřebuje vyšší teploty....a je tak výrobně dražší :-)
    Vodík se vyrábí elektrolyticky rozkladem vody, a to vyžaduje el.energii. A ne malou. A to platí i o případných termických rozkladech . Vodík je zkrátka potřeba z té vody vyvázat vysokou energií. Pokud se ho bude dělat velké množství, tak bude záležet na tom, jak drahé bude to množství el. energie. A hlavně jí musí být dost..........Bez jaderných elektráren to asi nepude. Elektromobil je samozřejmě totéž, pokud by všichni přes noc nabíjeli baterky aut..........A stlačený vzduch ?? A stlačovat ho budeme hustilkou ???
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 14.02.06  11:16

« Re: to JarinoRS

to omik: kam se posouváš se spotřebou u turbo benzínu ?
    Malé srovnání kombinované spotřeby:
    SAAB 9-3 2.0t 129kW - 7,6 litru
    Mazda6 2.0i 108kW - 7,8 litru
    SAAB 9-3 2.0T 155kW - 8,1 litru
    Toyota Avensis 2.0 108kW - 8,1 litru
    VW Passat 2.0 FSI 110kW - 8,4 litru
    SAAB 9-5 2.3T 191kW - 8,8 litru
  • « 00 Reagovat !

foto

14.02.06  10:21

« Re: to JarinoRS

Souhlasím s OMIK
  • « 00 Reagovat !

foto omik82

omik82 14.02.06  09:57

« to JarinoRS

Myslim si, ze sa mylis JarinoRS....
    "Chlapi, prestanme si klamat, ludia si ropaka nekupuju z lasky k nafte a o ekologii nehovoriac, ale koli tomu, aby setrili. Co nie vzdy vychadza"
    Ten priklad s 307 je trosku mimo a moc mu neverim. Benzinova 1.6 nebude mat taky prejav ako HDi. Mozno maju rovnaky vykon, ale krutiaci moment je niekde inde. Bol som sa previest cez vikend na focuse 1.6 (benzin 74kw) a co sa tyka dynamiky, tak to bolo niekde inde). spotreba zavisi od jazdenho stylu a povedat, ze s dieslom maju rovnaku alebo este horsiu spotrebu ako ty s benzinom nic neznamena. Totizto ja ked jazdim s TDI a mam spotrebu 6.5l (1.9TDI), tak idem "co to da", velmi agresivna jazda, vela predbiehania, brzdenia atd. Ty ked by si siel takymto stylom s benzinom, tak to na 6.5l podla mna neudrzis. Aspon som o nikom takom nepocul (s porovnatelnym objemom a vykonom).
    Nakup dieslu nemusi byt o setretni. Moze to byt aj o pocite z jazdy. Je to kompromis. Pocitovo je turbodiesel dynamickejsi ako zrovnatelny benzin. Ked v tom benzinaku ovsem nemas turbo. Ale potom sa posuvas spotrebou niekde inde. Podla mna je to do znacnej miery otazka individuality cloveka a pocitov....
  • 00 Reagovat !

foto

14.02.06  08:01

« rafinerie

Tušíte někdo kolik energie je třeba na výrobu 1 litru benzinu a 1 litru nafty? A jaké emise a odpady při výrobě benzínu/nafty produkuje rafinerie ?
  • 00 Reagovat !

foto mezek

mezek 14.02.06  07:39

« Bez nadpisu

Nejsem majitel dieselu.
    Výrobit vodík lze několika způsoby a když se bude vyrábět vě větším množství, půjde cena dolů. A byl to jenom příklad. Existuje dalších několik variant pohonu. Od klasických elektromobilů přes stlačený vzduch.
    A mohl bych taky být trochu demagog - současný problém nejsou karciogenní látky, které diesel produkuje, protože lékařská věda pokročila tak daleko, že je schopná už dnes rakovinu nejen zastavit, ale i v některých případech i úspěšně léčit a vývoj dále rychle pokračuje /nebojte, nezlehčuju rakovinu, moje tchýně prodělala úspěšnou léčbu rakoviny dělohy a prsu a moje manželka taktéž rakovinu dělohy, vím, o co jde.../. Kdežto situace okolo zplodin a emisí skleníkových plynů se nedaří řešit už jenom proto, že největší "producenti" se odmítli podřídit Kjótskému protokolu, takže tady je řešení v nedohlednu.
    A je zajímavé, že nikomu nějak nevadí, že například v tuto chvíli je ve vzduchu několik set /snad i tisíc/ letadel, které spalují letecký petrolej, což je vlastně nafta /LTO/. Zplodiny se dostávají okamžitě díky větru a srážkám na obrovské území, kouř snižuje sluneční svit.....
  • « 00 Reagovat !

foto

13.02.06  19:35

Tak budeme jezdit dál s tím s čím jezdíme, nemá cenu se tady dohadovat, protože se to stejně aspoň tady nijak nevyřeší. Stejně si nikdo z vás nepůjde koupit auto kvůli emisím, dokud to někdo nějak finančně nebude motivovat, a to hned tak určitě nebude. Já dokud nebudu mít ekonomičtější variantu slušných aut, tak zůstanu u TDI.
    Jinak jenom pro zajímavost, psali v novinách, že se dá jezdit nejen na propan butan, ale i na zemní plyn a plnit to doma u domu čerpadlem, sice to má malý dojezd, ale není tam spotřební daň, takže je to prý ekonomicky zajímavé, ale jen do té doby, než vám na to někdo přijde. Pak je to krácení daně. >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto

13.02.06  18:59

« Re: Emise

Jen tak mimochodem : výroba vodíku je tak neuvěřitelně energeticky náročná, že kdyby všechna auta jezdila na vodík, tak budeme potřebovat jeden Temelín vedle druhého ........
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 13.02.06  16:52

« Re: Re: Re: Emise

Pokud jste byli na emisích, tak to zkusme srovnat. Já tedy začnu se svým "soumarem".
    Toyota Corolla 1.3 65kW benzín, vyrobena duben 1993 v Japonsku, emise měřeny 21.3.2005, stav km 161tis. km:
    CO:
    volnoběh (750 ot.): 0,13%
    vyšší otáčky (2.780 ot.): 0,03%
    HC:
    volnoběh (750 ot.): 78 ppm
    vyšší otáčky (2.780 ot.): 71 ppm
    lambda: 0,999
  • « 00 Reagovat !

foto

13.02.06  15:34

pro srovnani, merili jsme dva vozy (benzin a diesel) od stejne automobilky, stejny rok vyroby s priblizne stejnym vykonem. Mnozstvi pevncyh castic (jejich pocet na jednotku objemu) byl u dieslu 10 - 100 x vetsi podle toho v jake fazi jizdniho cyklu se motor nachazel. Staci
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 13.02.06  15:13

« Re: Emise

Saab: docela pekne shrnuti :-) jeste doplnim ze vetsina merenych latek je hodnoceno jako podil na prutoku spalin. Naftove motory vsak maji objem vzduchu prochazejici motorem vyrazne vetsi. skoda ze se nehodnoti zplodiny take jako hmotnost produktu za cas krom CO2.
    CO - oxid uhelnaty v naftovem motoru moc vznikat nemuze - je totiz dusledkem spalovani pri nedostatecnem mnozstvi kysliku (nafta ma lambdu min 1,6)
    Nespalene uhlovodiky a pevne castice maji hodne spolecneho, z naftoveho motoru jsou vsak hure odbouratelne a na zive tkane pusobi take hure.
    Mezek: CO2 rozhodne "nesnizuje ozonovou vrstvu" a vliv na globalni otepleni neni jednoznacne prokazatelny.
    Produkce tepla stacionarne a pod. bych sem netahal, pri kontinuelnim spalovani je emisi mnohem mene a navic rozmerne technologie na jejich odstaneni nejsou takovy problem jako u mobilnich stroju.
  • « 00 Reagovat !

foto

13.02.06  14:45

« Re: Re:

My to nepotřebujeme pobrat, víme své >:D >:D :D
  • « 00 Reagovat !

foto

13.02.06  11:57

« Re:

opet se potvrzuje, ze bavit se s majiteli dieslu o emisich a o tom jak ktere skodi i jejich zdravi je bezpredmetne. jejich presvedceni o tom jak to peklne tahne od spoda a zere to 6 litru je skalopevne a vice uz nejdsou schopni pobrat.
  • 00 Reagovat !

foto mezek

mezek 13.02.06  08:42

« Bez nadpisu

Jestliže se někdo z ničeho nic rozhodnul myslet ekologicky, tak potom nechápu jeho argumenty proti dieslům, když sám jezdí v autě s benzínovým motorem...
    Je úplně jedno, jaké motory se používají. Pořád se jedná o největší složku ničení ekologické rovnováhy. Je naprosto jedno, jestli dýcháte karciogení látky /mimochodem, kdo z vás si dá několikrát týdně třeba uzeninu? A víte, kolik karciogeních látek obsahuje?!/, nebo přízemní ozón, jestli vaše tělo trpí zvýšeným UV zářením, protože CO2 snižuje ozónovou vrstvu, jestli se dusíte CO....
    Chcete myslet ekologicky? Vyražte do ulic a tvrdě požedujte zákaz tepelných elektráren na uhlí i na plyn, zakažte spalování odpadků, zakažte všechny zdroje prachu, zakažte všechny dopravní prostředky, které potřebují fosilní paliva... Vyhrňte se do ulic a požedujte po vládách miliardy Kč, EUR, Liber, USD na vývoj alternativních zdrojů energie. Aby už konečně auta jezdila na vodík, aby se elektřina vyráběla jenom ve vodních a jaderných elektrárnách...
    Až tohle všechno dokážete, potom se bavte o škodlivosti benzínových a naftových motorů...
    Ať se to někomu líbí nebo ne, tak díky vývoji se emise dieslů významně snížily a díky většímu zátahu spálí méně paliva než benzínový motor. Každý druh motoru produkuje jiné emise a ty jsou pořád a stejně škodlivé pro živé organismy.
    A argumenty vyšších cen automobilů s dieslovým motorem jsou hovadinou. Kdo naftu chce, peníze obětuje, kdo nechce, koupí benzín. Rozhoduje jenom zákazník.
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 13.02.06  07:58

« Emise

Auta produkují následující látky:
    Oxid uhelnatý (CO): Váže se na krevní barvivo a blokuje přenos kyslíku krví. Nejcitlivějším orgánem na nedostatek kyslíku je mozek. - měří se na emisích, takže koukněte na protokol z emisí a můžete porovnat. Benzínové motory mají povoleno (dle Euro4) dvojnásobné množství proti nafťákům (0,5 vs 1,0)
    Nespálené uhlovodíky (HC): Některé skupiny uhlovodíků dráždí sliznici a oči. Také podporují tvorbu jedovatého ozónu. Uhlovodíky jsou tedy významnou složkou při vzniku letního smogu. Navíc některé skupiny uhlovodíků mohou být karcinogenní.
    Oxidy dusíku (NOx): Některé z těchto oxidů způsobují již při malých koncentracích pocit dušení a nucení ke kašli. Vytváří "letní smog", který je jedovatý. Při teplém slunečném počasí má tento smog největší vliv na životní prostředí. - diesely mají povoleno více než 3x víc než benzín (0,08 vs 0,25).
    Pevné částice (PM): vznikají v dieselových motorech ve formě sazí. Jsou nosičem rakovinotvorných látek a vytváří "zimní smog".
    Oxid uhličitý (CO2): Není přímou škodlivinou, proto není legislativně omezen. Avšak přispívá k tvorbě tzv. skleníkového efektu, který má za následek globální oteplování Země.
    Často se vedou diskuse o tom, že naftové motory mají mírnější emisní limity. Z přehledu jde jasně vidět, že u některých emisí tomu tak skutečně je, pouze u oxidu uhelnatého má naftový motor přísnější limity. Trnem v oku jsou spoustě lidí emise pevných částic a oxidů dusíku. V prvném případě jde o nebezpečné karcinogenní látky, v druhém o látky nebezpečné v již velmi malých koncentracích. Právě v těchto ohledech nejsou schopny dieselové motory bez zásadních inovací schopny dostát stejným limitům jako benzinové a není divu, že ekology (a nejen je) přivádí až k nepříčetnosti fakt, že místo legislativně snadno vytvořitelného tlaku na výrobce dieselových motorů, který by je donutil dosáhnout stejných emisí, jsou pro tyto motory limity změkčeny. A ti, kteří smýšlejí ekologicky a diesel si z těchto důvodů nekoupí, jsou ještě u čerpacích stanic obvykle "trestáni" vyšší spotřební daní. Často slýchané podezření na účinný tlak "dieselové lobby" je pak vcelku pochopitené. Zastánci dieselových motorů se obvykle ohánějí nízkými emisemi oxidu uhličitého, který je však v přímém kontaktu pro člověka zcela neškodný a není vůbec předmětem emisních norem Euro. V některých zemích (kvůli vlivu na tenčení ozonové vrstvy) je základem pro výpočet různých ekologických daní, v žebříčku nebezpečných plynů ale i tak stojí až na samém konci.
    Jak to dopadne, když začnete prosazovat stejné emisní normy pro dieselové i benzinové motory, se můžeme podívat do spojených států. V tradičně "ekologických státech" California, Maine, Massachusetts, New York a Vermont si dnes prakticky žádný nafťák legálně nezaregistrujete, místním limitů nevyhoví ani nejnovější motory s filtry pevných částic.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.02.06  21:52

« Bez nadpisu

matuS:
    problem ale nieje benzinovy alebo naftovy motor, problem je, ze energia, ktora sa hromadila statisice rokov sa vyuzije , resp uvolni za cca 200 rokov.
    Hmm, velmi pekne povedane, zapamatam si to a podpisem.
    Takisto suhlasim s vacsinou nazorov IT, jednak co napisal tu a tiez co pise na celom tomto fore (asi to bude tym, ze aj ja vyplatne pasky skor davam, ako dostavam). S tou atomovou energiou si to opisal vystizne. Rovnost malych a velkych dieslov podobne...
    Osobne som mal aj benziny aj diesel (HDi). To HDi som kupoval s ocakavanim ekonomickej prevadzky, co sa nekonalo na 100% - jednak sa zvysila cena nafty a taktiez Berlingo je absolutne neaerodynamicke. Ale kludne by som si diesel kupil znova, mne sa napr. paci, ze nemusim motor vytacat do ultrazvuku a poskytuje mi primerane zrychlenie. Nemam rad trapenie masiny. A taktiez teraz v zime je dodatocny pritlak tych 100kg na nezaplatenie, pokial sa treba vyhrabat zo snehu.
    Na druhej strane mam vsak benzin, na ktorom sa mi paci, ako pekne zrychluje prave v tych vysokych otackach. A pritom sa vobec nezda, ze by sa masina trapila :-)
    Na oboch dokazem urobit spotrebu 5.6 aj 7.0 litrov, podla toho, aku mam naladu a ake su dopravne podmienky. Nad 120kmh chodim iba vynimocne.
    Kto plati PZP poistku na diesel velmi vysoku, bud ma extremnu smolu, alebo si nevie porovnat ponuky jednotlivych poistovni - na moje 2.0 HDi 66kW by som mohol rocne platit 10,5 tisic alebo aj 16 tisic...
    Takze teraz uz viem, ze moje dalsie auto bude mat objem medzi 1.5 a 1.6, len neviem, ci benzin alebo diesel... Asi si zvolim podla nalady v konkretny den.
    A je mi taak jedno, co si bude o mne kto mysliet, lebo to bude moje auto a ja budem mat z neho radost...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.02.06  21:16

« Re: Re: Re: Re:

Jarino RS: Ale to je i o vyspělosti trhu. Že tomu tak na SK není,to je jiná...Nebudu teď brát,co mi kdo nabízí.To jsou trochu jiné nabídky.Ale zcela oficiálně u nás bylo loni spousta akcí nafťák za cenu benzínu: určitě Renault, Toyota Corolla, VW u Golfa i Pola atd. Já si je všechny nepamatuji,neb jsem kupoval pouze jedno auto a tam bylo jasné,že to bude benzín 1,3.Že to bude v plné výbavě a že to nebude ani ropa ani benzín 1,5.
    Nicméně jsme se shodli,že si asi každý koupí to,co uzná za vhodné.Ono to totiž ani nikdy nemůže být jinak. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.02.06  20:27

« Re: Re: Re:

Kto chce ropu, nech ju ma, kto nechce, nech nema :-! Ak by mi predajca ponukol moznost ako ty, pouvazujem, ale skor nie. Ale mna zaujimaju cennikove ceny, nie to, co zhandluje predajca a tie su zial oproti benzinom vyssie, preto to bolo uvedene ako priklad. Na druhej strane viem, ze 5 rocny benzin predam urcite horsie ako rovnako stare TéDéÍ >:D
    Howgh ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.02.06  20:01

« Re: Re:

JarinoRS: Nemohu za to,jaké jsou ceny u Peugeotu na SK. Fakt ne.
    Docela nerozumím, o co nyní snažíš. Já koupil Lagunu2 Sport Edition a z nějakých asi 900 stála 735. Dali slevu+výbavu zdarma.Už je to nějaký ten měsíc nazpátek...nedalo mi a vyjel jsem relevantní(téměř) výbavu s motorem 2,0 135k ve verzi Privilége. Není tam 6 stupňová převodovka,ta asi něco málo stojí navíc a nejsou tam 17" kola.To je také nějaký ten ticíc nahoru. Takže tohle tato Laguna nemá,jinak jsem tam naházel vše,vč. koženého interiéru a po slevě,která se v ČR dává bych ji koupil(a to už dál nic nesleví) za 700.050,- Kč.Já dal před necelými 2 lety o 35 tis víc.Ale musíme odpočítat něco na šestikvaltu a na 17" kola. Tak kolik? 15 táců? Dostávám se na rozdíl +20t před 2 lety,ale na daních jem ušetřil tochu víc,víš?Plus inflace...ekonomika v praxi.
    Spotřeba.Mně to jezdí za 6,5...kamarád ji má s tímto benzínem a dlouhodobě to bere 9. Rozdíl je 2,5 l x 30Kč=75 Kč/100 km. Pojistku i pov. ručení platíme stejně. Údržba v servisu stejně. Tak mi proboha dokaž,kde jsem se ekonomicky spletl. Tedy, on údržbu platí(asi 7-8 tis), já jenom oleje a filtry(kolem 2,5 t) a zbytek mám zdarma.
    Auto musíš umět koupit.My dostali slevu seč se na Laguny tehdy vůbec nedávaly.Důvod?Oni když prodávají auto,občas rádi podotknou,že takové auto má ten a ten.No,není to profese prodavače v hypermarketu,to je snad jasné.
    Takže oboustranně výhodný obchod,auto mělo najeto 1 km.Asi někde v továrně a nějaká nakládka a přeložení v Německém meziskladu.
    Je jenom tvůj problém,že nejsi schopen koupit funglovku ropu za cenu srovnatelného benzínu. Tržní ekonomika v praxi.
    Ono mezi námi,slevy nám dávali všichni,třeba na nové Mondeo 20%, na novou M6 asi 80 tis., na O2 asi 70t,na C-MAXe 15% atd.Vše nová a nejetá,právě dovezená od výrobce.
    Známá teď koupila O2 TDI v plné palbě,auto má kromě kůže a navigace vše a oproti ceníkové ceně,děláno na zakázku, o 170 tis levněji. V tomto případě to byla předváděčka=nechala si vyrobit podle konfigurátoru,má to ujeto 10 km=1 tzv. předváděcí jízda majitelem autosalonu s tou paní a teď to stojí schováno a čeká,až bude méně sněhu. Na Fabii má za 4 roky 150 tis-benzínová,tu si nechá,neb absolutně bezproblémové auto.
    Není umění utratit,ale koupit a ušetřit. Musíš se to naučit.Hlavu vzhůru!
    hogi: to bys měl výrobcům poradit, do čeho mají ve vývoji investovat,třeba to nevědí,fakt že jo,je to možný >:D
    Třeba PSA teď intenzivně,ale i u BMW aj. dělají na hybridech, ale s naftovým motorem.Tak je,pěkně prosím, obešli a sděl,že nemají tohle vyvýjet. Že je to omyl. Že si to myslí několik lidí na auto.cz... Že mají víc úsilí věnovat vývoji benzínu. Oni se mu třeba nevěnují....hele, jak víš, kolik peněz a úsilí kdo kam investuje?A že se neivestuje do vývoje benzínového motoru? To jsi šéf dozorčí rady nějaké automobilky nebo jak jsi to zjistil? Fakt bych to rád věděl. :D
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…