Prodeje dieselů v Evropě narostly o 7% na 49%
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta
« Re: Re: Re: Re: Re:
Zase to proti naftě nepřehánějte, vždyť ji tady úplně kriminalizujete, uvědomte si že se jedná taky o úplně nová auta, splňující různé emisní předpisy Euro, s katalyzátory. A to kolik jich lidi kupují taky o něčem svědčí. Skuste si změřit emise u studenýho benzíňáka i s katalyzátorem, co z toho jde, budete se divit. -
modus ponens 16.02.06 13:31
« Re: Re: Re: Re: Re:
Radim_77:
Nemozes sa cudovat ludom, ze takto uvazuju. Ty to robis v inych oblastiach pravdepodobne tiez. Proste kym nepride k nastaveniu ekonomickych pravidiel takym smerom, ze budu ludia nuteni uvazovat inak, nikdy sa nedosiahne podstatnej zmeny.
Ak by stal benzin 50% z ceny nafty, ver tomu, ze TDI by si uz nikto nekupil. Podobne ak by zlacnela nafta o 5 Czk a benzin nie, ver tomu, ze predaj benzinov by isiel do kytek. Ide len o nastavenie pravidiel. -
Saab 16.02.06 11:50
« Srovnání emisí
Tak jsem našel výsledek testu emisí přímovstřikového dieselu Isuzu 1.5 (1.496 ccm) z roku 2003 (testováno v roce 2004). Hodnoty platí při cca 1.500 otáčkách motoru. Pro srovnání jsou uvedeny údaje mé Toyoty Corolla benzín 1.3 (1.332 ccm) z roku 1993 (při zvýšených otáčkách - 2.780 ot.), tedy 10 let rozdíl.
CO:
Isuzu 1.5DI - 0,03%
Toyota Corolla - 0,03%
HC:
Isuzu 1.5DI - 70 ppm
Toyota Corolla - 71 ppm
Tedy má 13 let stará benzínová rachotina s katalyzátorem škodí zdraví stejně jako 3 roky starý diesel :-O
Ten výsledek mě překvapil, čekal jsem, že ten diesel bude lepší. -
« Re: Trochu jinak ...
milic - nejsem chemik, ale myslím, že technologie dokážou vyrobit z ropy cokoli je právě potřeba, že tedy nejsou ty poměry takto fixní. Neříká se tomu krakování? Že se právě z těch dlouhých uhlovodíků udělají kratší - z mazutu benzin a pod? Nevím to jistě, ale myslel jsem, že tak nějak to funguje..... -
« Trochu jinak ...
Sleduji tuhle diskusi a myslím, že není správné dívat se jenom na to, kolik toho jde z výfuku. Zkusím předložit trochu jiný pohled.
Při rafinaci ropy je výsledek následující: 35% benzín, 20% nafta a zbytek 45% tvoří těžší frakce - oleje, topné oleje, asfalt a mnoho dalších látek.
Zkusme tedy spočítat hypotetický příklad.
Máme nějaký vozový park a chceme ujet 1.000.000 km.
Pokud budou všechna auta na benzín, při spotřebě 6 litrů/100 km budeme potřebovat 60.000 litrů benzínu, na což potřebujeme cca 171.000 litrů ropy a po odseparování benzínu zbude 111.000 litrů ostatních frakcí.
Pokud ovšem bude vozový park tvořen vhodným poměrem benzíňáků a dieselů (cca 59:41), pak při spotřebě benzínu 6litrů/100km a při spotřebě nafty 5litrů/100km budeme pro ujetí 1.000.000 km potřebovat 35.600 litrů benzínu a 20.300 litrů nafty. Na výrobu uvedeného množství benzínu a nafty pak budeme potřebovat 102.000 litrů ropy a zbude nám 46.100 litrů ostatních frakcí.
Z uvedeného plyne, že při výhradně benzínovém vozovém parku potřebujeme o 68% více ropy (KDE NA TO VEZMEME ?) a zbude nám 2,4 násobek ostatních frakcí (NAJDEME PRO NĚ VYUŽITÍ ?).
Předem děkuji za připomínky a odpovědi na uvedené otázky.
Pozn.: podotýkám, že se jedná o orientační výpočet z údajů, které jsem na netu narychlo našel. -
mezek - ale prosímtě.... Nahradit všechna ty stará auta novými by stálo stovky miliard korun! - resp je to při současném stavu české ekonomiky nereálné. Ovšem začít místo nových dieselů kupovat nové benziny by nestálo vůbec nic!!! Proto píšu o té zbytečnosti používání dieselů.
(jenom na okraj (není to podstatné) : Diesel o menším obsahu podle tebe nahradí benzinový motor o velkém obsahu? Co to prosímtě blábolíš? Jaký diesel o menším obsahu se vyrovná např. motoru 1.4 TFSI, který má tuším 125kW? - to jen abychom zůstali u přímovstřikových turbomotorů) -
mezek 16.02.06 07:35
V ČR je, myslím, stáří vozového parku 13 let. Kolik jezdí ještě Š 105-120, Favoritů, Žigulíků, Trabantů...? A nikomu nevadí, že emisemi jsou na tom hůř než moderní diesel. Nikomu nevadí, že nekvalitně spalují benzín, že k tomu taky spalují olej v nevídaných množstvích.
Nikomu nevadí, že z tepelných elektráren, povrchových dolů, ze spaloven a dalších zařízení se do ovzduší dostává daleko více škodlivých /nejenom množstvím, ale i škodlivostí/ látek a prachu.
To se najednou ti, kterým vadí "traktorový" zvuk /dnes i studený benzínový motor dělá stejný kravál/ v nádrži palivo jako u náklaďáků, stali ekologickými bojovníky.
Argumentují např. množstvím emisí v jednom litru "vzduchu" vycházejícího z výfuku, ale nevidí, ža na dané auto bohatě stačí diesel o menším obsahu, který spotřebuje maximálně stejně vzduchu jako používaný silnější benzínový motor.
Proč si pořídit auto s dieslem 1,3-1,5 ccm., když ve stejném autě je benzínový motor 1,8-2,0 a více. Se stejnou dynamikou /respektive zátahem/ jako ten slabší diesel?
Bylo by dobré, kdyby ti, co tady nejvíce horují za ekologii a zákaz naftových motorů po pravdě napsali, jaký vůz s jakým motorem vlastní nebo s jakým jezdí. Předem se omlouvám majitelům moderních benzínových motorů 1,0-1,2 ccm. Těm ostatním klidně říkám - jděte do h****u s ekologií! Chcete něco změnit? Začněte u sebe!!! Až potom můžete argumentovat ekologií. -
IT - PS: ještě k těm cenám phm a jejich vlivu na ceny. Pokud se přitom sníží jiné daně, nevidím problém. Nebo snad myslíte, že výrobci při stanovení cen se současnou 26% daní z příjmu nepočítají? Jistě, že ano. Připadá mi rozhodně rozumější danit spotřebu smradlavé nafty, než danit lidem a firmám těžce vydělané zisky.

Jo z benzínu s nezahřátým katem jde velké sviňstvo odpovídající smradlavým 120kám. Nicméně ještě větší jde z nezahřátého katu u diesela ;-)
Neboj, zas tak to nekriminalizujem, jen máme argument proti dieselákům, kteří všude tvrdí jak je diesel lepší, protože míň žere :)