Prodeje dieselů v Evropě narostly o 7% na 49%

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta

• « 00 Reagovat !

foto modus-ponens

modus ponens 17.02.06  12:14

« Re:

IT: ako majitel benzinoveho motora by som uvital vyrazne zlacnenie benzinu (povedzme znizenim spotrebnej dane), napr. z dovodu nizsej skodlivosti na zivotne prostredie. ;-) Myslim, ze cisto objektivne by tento krok obstal. A rohliky by tym urcite nezdrazeli. Len neviem, ci by potom majitelia dieslov ostali verni svojej ekonomickej nafte... :)
    Podotykam, ze nie som odporca dieslov a mozno si raz nejaky kupim - zalezi vsak na podmienkach trhu. A o tom to je. Trh to urcuje, ale trh sa aj riadi nejakymi zakonmi (myslim legislativu). Toto nie je divoky zapad, aj ked niekedy to tak vyzera. ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.02.06  12:01

« Bez nadpisu

Je dobré, že se jedni prohlásili za vítěze,to i KSČ vyhlašovala,že porazíme kapitalismus a jak to dopadlo víme.... jo a příště v kontextu té věty.."....porazili..." ;-)
    Ceny určuje trh, cena PHM se rozpustí do nákladů, které zaplatí koncový
    spotřebitel, tj. zákazník. Už se těším, jak tentýž "ekologiky" benzínově opojený bude jásat nad rohlíkem za 5Kč. Já jsem pro a nemám s tím problém. Třeba i za 10 Kč. >:D Euro by byla optimální cena. :D
  • « 00 Reagovat !

foto

17.02.06  11:45

« Re:

Přesně tak vy si nechte svou radost z emisí a my si necháme tu svou ekonomickou.
  • 00 Reagovat !

foto

17.02.06  11:09

« Bez nadpisu

myslím, že diskusi můžeme ukončit, protože benziňáci svými nevyvratitelnými argumenty porazily dieseláky vysoko na body. Beztak je to ale jedno..... dokud bude nafta tak nesmyslně levná (resp. benzin drahý), nic se nezmění......
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 17.02.06  06:23

« Re: Re: Re: Re: Re: Re:

to xxxx: ono jde o to, že diesel s Euro4 (nebo Euro3 ?) je na úrovni benzínu s Euro1 :-O
    Jo z benzínu s nezahřátým katem jde velké sviňstvo odpovídající smradlavým 120kám. Nicméně ještě větší jde z nezahřátého katu u diesela ;-)
    Neboj, zas tak to nekriminalizujem, jen máme argument proti dieselákům, kteří všude tvrdí jak je diesel lepší, protože míň žere :)
  • « 00 Reagovat !

foto

16.02.06  16:18

« Re: Re: Re: Re: Re:

Zase to proti naftě nepřehánějte, vždyť ji tady úplně kriminalizujete, uvědomte si že se jedná taky o úplně nová auta, splňující různé emisní předpisy Euro, s katalyzátory. A to kolik jich lidi kupují taky o něčem svědčí. Skuste si změřit emise u studenýho benzíňáka i s katalyzátorem, co z toho jde, budete se divit.
  • « 00 Reagovat !

foto

16.02.06  14:05

« Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Sir - ale já se jim nedivím a nic proti nim nemám, dokud nezačnou blábolit o tom, že je jejich diesel strašně moc ekologický......
    (máš naprostou pravdu, že jde jenom a pouze o pravidla a ta jsou prostě nastavená špatně)
  • « 00 Reagovat !

foto modus-ponens

modus ponens 16.02.06  13:31

« Re: Re: Re: Re: Re:

Radim_77:
    Nemozes sa cudovat ludom, ze takto uvazuju. Ty to robis v inych oblastiach pravdepodobne tiez. Proste kym nepride k nastaveniu ekonomickych pravidiel takym smerom, ze budu ludia nuteni uvazovat inak, nikdy sa nedosiahne podstatnej zmeny.
    Ak by stal benzin 50% z ceny nafty, ver tomu, ze TDI by si uz nikto nekupil. Podobne ak by zlacnela nafta o 5 Czk a benzin nie, ver tomu, ze predaj benzinov by isiel do kytek. Ide len o nastavenie pravidiel.
  • « 00 Reagovat !

foto

16.02.06  12:50

« Re: Re: Re: Re:

xxxx - no alespoň si upřímnej a to je potřeba ocenit.
  • 00 Reagovat !

foto Lukso

Lukso 16.02.06  12:46

« emise

Úsměv tě přejde v roce 2008 kdy se budou platit ekologické daně u aut podle vypouštěných emisí. Otázka jak to nastaví v sazbách, ale těch pár ušetřených tisíc se tímto může rozplynout jako pára nad hrncem.
  • « 00 Reagovat !

foto

16.02.06  12:25

« Re: Re: Re:

RE: Radim77
    Klidně si ho kup mě to vadit nebude. Mě to za rok ušetří hezkejch pár tisíc, kdežto tobě ty emise možná vytvoří nějakej pocit, a za ten si můžeš víš co :idea:
  • « 00 Reagovat !

foto

16.02.06  12:22

« Re: Srovnání emisí

Saab - a to navíc porovnáváš složky emisí, kde diesel ještě tak tak drží krok. Přidej tam NOx a pevné částice a to bude teprve srovnání.....
  • 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 16.02.06  11:50

« Srovnání emisí

Tak jsem našel výsledek testu emisí přímovstřikového dieselu Isuzu 1.5 (1.496 ccm) z roku 2003 (testováno v roce 2004). Hodnoty platí při cca 1.500 otáčkách motoru. Pro srovnání jsou uvedeny údaje mé Toyoty Corolla benzín 1.3 (1.332 ccm) z roku 1993 (při zvýšených otáčkách - 2.780 ot.), tedy 10 let rozdíl.
    CO:
    Isuzu 1.5DI - 0,03%
    Toyota Corolla - 0,03%
    HC:
    Isuzu 1.5DI - 70 ppm
    Toyota Corolla - 71 ppm
    Tedy má 13 let stará benzínová rachotina s katalyzátorem škodí zdraví stejně jako 3 roky starý diesel :-O
    Ten výsledek mě překvapil, čekal jsem, že ten diesel bude lepší.
  • « 00 Reagovat !

foto

16.02.06  11:21

« Re: Re: Trochu jinak ...

Ani ja nejsem chemik, je možné, že máš pravdu. Snad se tady najde někdo, kdo tomu rozumí. Ten můj výpočet je spíš námět k diskuzi. Rád se dozvím, jak to vlastně je ...
  • « 00 Reagovat !

foto

16.02.06  11:13

« Re: Trochu jinak ...

milic - nejsem chemik, ale myslím, že technologie dokážou vyrobit z ropy cokoli je právě potřeba, že tedy nejsou ty poměry takto fixní. Neříká se tomu krakování? Že se právě z těch dlouhých uhlovodíků udělají kratší - z mazutu benzin a pod? Nevím to jistě, ale myslel jsem, že tak nějak to funguje.....
  • « 00 Reagovat !

foto

16.02.06  11:09

« Re: Re:

xxxx - ty moje nižší emise dýcháš i ty, tak buď rád, že nemám taky diesela.....
  • 00 Reagovat !

foto

16.02.06  10:51

« Trochu jinak ...

Sleduji tuhle diskusi a myslím, že není správné dívat se jenom na to, kolik toho jde z výfuku. Zkusím předložit trochu jiný pohled.
    Při rafinaci ropy je výsledek následující: 35% benzín, 20% nafta a zbytek 45% tvoří těžší frakce - oleje, topné oleje, asfalt a mnoho dalších látek.
    Zkusme tedy spočítat hypotetický příklad.
    Máme nějaký vozový park a chceme ujet 1.000.000 km.
    Pokud budou všechna auta na benzín, při spotřebě 6 litrů/100 km budeme potřebovat 60.000 litrů benzínu, na což potřebujeme cca 171.000 litrů ropy a po odseparování benzínu zbude 111.000 litrů ostatních frakcí.
    Pokud ovšem bude vozový park tvořen vhodným poměrem benzíňáků a dieselů (cca 59:41), pak při spotřebě benzínu 6litrů/100km a při spotřebě nafty 5litrů/100km budeme pro ujetí 1.000.000 km potřebovat 35.600 litrů benzínu a 20.300 litrů nafty. Na výrobu uvedeného množství benzínu a nafty pak budeme potřebovat 102.000 litrů ropy a zbude nám 46.100 litrů ostatních frakcí.
    Z uvedeného plyne, že při výhradně benzínovém vozovém parku potřebujeme o 68% více ropy (KDE NA TO VEZMEME ?) a zbude nám 2,4 násobek ostatních frakcí (NAJDEME PRO NĚ VYUŽITÍ ?).
    Předem děkuji za připomínky a odpovědi na uvedené otázky.
    Pozn.: podotýkám, že se jedná o orientační výpočet z údajů, které jsem na netu narychlo našel.
  • « 00 Reagovat !

foto

16.02.06  10:32

« Re:

Tak si jezdi s benzínem a já si budu dál jezdit s TDI. Můžou tě utěšovat ty tvoje nižší emise.
  • 00 Reagovat !

foto

16.02.06  10:10

« Bez nadpisu

uvědomte si především, že emise dieselů jsou horší řádově! Proto je argumentace o xx% nižší spotřebou směšná....
  • « 00 Reagovat !

foto

16.02.06  10:09

« Re:

mezek - no ono je to jedno, protože i třílitrový šestiválec bez turba a přímého vstřiku bude mít bezpečně mnohem lepší emise než nějaký 0.9tdi .... Ono o objemu to není - proto také píšu, že je to nepodstatná poznámka.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…