Prodeje dieselů v Evropě narostly o 7% na 49%
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta
Jozef0351 21.03.06 15:33
Porovnal by som to s elektrospotrebičmi triedy A+. Keď si spočítate úsporu energie s rovnakým spotrebičom triedy A alebo B zistíte že návratnosť vzhľadom na podstatne vyššiu cenu je dávno po životnosti spotrebiča. Ale každý sa ženie pod vplyvom reklamy za A+. Osobne tiež mám také spotrebiče. Keď sa ma niekto pýta prečo npr. chladnička bola taká drahá tak mu odpoviem že má pekný displej a energetickú triedu A+. Peniaze sa mi na ušetrenej elektrike vrátia možno za 20 rokov ale žene sa páčila, mal som na ňu tak som si ju kúpil. Nie som nejeko extra ekologicky založený takže žiadny logický dvôvod som pre to nemal. -
řeší se právě to, že bez jakéhokoli omezení komfortu by mohly být ty emise třetinové...... Bez jakéhokoliv omezení!, nikdo po nikom nechce, aby chodil pěšky, nebo aby dotoval nějaký "sluce, voda, vítr - program". Prostě nic takového. Jenom správně nastavit daně - vůbec nic by to nestálo... Žádné převratné vynálezy.... A přesto třetina smradu......
pokud má někdo názor, že je jedno zda je množství smradu x a nebo 3x, protože je to přece jedno, tak tomu moc nerozumím....... -
"-- skrytý --" 21.03.06 15:07
Dajme tomu ze existuje vysia moc (evolucia) ktora dala cloveku rozum aby dokazal mysliet a tvorit tak ako ziadny zivocich. Clovek sa mnozil, jeho poced bol riedeny chorobami, ale clovek sa mnozil a mudrel a naucil sa liecit. Ked dosiahol isty pocet zacali vojny a zase sa preriedoval. Casom uz aj vonny nestacia aby sa clovek dostatocne vyhubil a tak dostal do vienka dalsiu moznost, znicit sa technickym pokrokom. Toto sa deje. Aj ked vylucime jeden prvok co nam skodi vymyslime dalsich 10 ktore su z dlhodobeho hladiska este horsie. Cele to ale smeruje k znizovaniu poctu ludi na zemi. Je to tak a hlavne taketo zmysluplne, ale nic nemeniace diskusie su k nicomu. Nikto z nas by nechcel prist o vsetky vyhodi elektrina, auto, atd len pre to aby bol svet zdravsi a bolo menej emisii. Tak co sa tu vlastne riesi????
Tot trosku inak emisie. -
problém českých dehtomilů je, že propadli iluzi, že když investovali do dražšího dieselu, mají teď nějaké morální právo na to, aby se jim tato investice ekonomicky vrátila a ještě na tom vydělali. Když jim člověk připomene, že je to jenom jejich smyšlená iluze, je to jako když píchne do vosího hnízda......... >:D -
« Re: Re: Re: Už mlčím
Saab: tady mas cisla za rok 2005
Francie ma jeden z nejvetsich podilu dieslu na prodeji spolecne s Belgii a Lucemburskem, ale pokud vim je to okolo nebo lehce pres 70% ale ne 90%
Rychlost podilu dieslu klesa a bude klesat, nebot hodne lidi dava vice a vice prednost FlexiFuel modelum (ethanol-benizn) a nebo Bi-fuel modelum (LPG). -
Saab 21.03.06 13:33
« Re: Re: Už mlčím
ad Volvo: v Evropě je podíl dieselů na prodeji tento:
2003 - 47%
2004 - 52%
2005 - zatím nezveřejněno
Jde jen o Evropu, celosvětově je to míň. Největší podíl dieselů na prodeji má Volvo ve Francii, Itálii a Belgii, tam je jejich podíl na prodeji vyšší než 90%.
Největší prodeje (2005) má Volvo v USA (27,8%), Švédsku (11,9%), Británii (8,6%) a Německu (7,9%). -
ty jo tady to zase frčí...... Myslel jsem, že dehtomilové uznali svou argumentační porážku už někde 200 příspěvků zpátky a teď koukám, že to tu jede nanovo.... emise z litru, emise na kilometr, emise z elektráren...... jo jo........ tady to bude frčet ještě dlouho.... :) -
modus ponens 21.03.06 13:05
IT:
To je fakt. Ale sucasne je vidno nepriamy tlak (zo strany spolocnosti) na fajciarov, aby prestali fajcit. Zvysovanie cien cigariet, zakaz fajcenia v stravovacich zariadeniach, na zastavkach a pod. Ja vidim aj vyzvy pre ludi, aby nepodcenovali priznaky infarktu a aby zasli na (trebars aj preventivne) vysetrenie. Podobne je to so stravovacimi navykmi. Hovori sa tomu zvysovanie povedomia. Podla mna je to dobre, aj ked si kazdy nakoniec moze slobodne vybrat, co spravi. Niekto zacne fajcit aj napriek informaciam, ktorych ma vsade naokolo dostatok. Najde si dovod, mozno spochybni studie, ale zacne. Jeho vec - ma na to slobodne pravo.
Ja som pokial mozno za otvorene informacie, pretoze tak bude sanca, ze ludia zvazia za a proti. A teda aj tato debata je fajn, pokial ostava vo vecnej rovine. Aby si vsak zase niekto nemyslel, ze povazujem vyber diesla (v porovnani s benzinom) za rovnocenne rozhodnutiu fajcit v porovnani s nefajcenim. Ak su vsak nejake nevyhody naftovych motorov (napr. aj emisne), tak preco ich nespomenut? Lebo sa niekomu vyplati kupit diesel, a tak je vlastne vsetko v poriadku? Neber to osobne, nemyslel som nikoho konkretne, teda ani Teba.
Trochu z ineho sudka. Mobily a ich skodlivost. Mozme sa bavit o studiach a skutocnej potrebe mobilov, ale odkedy som sa rozpraval s clenkou pracovneho timu, ktory meral ziarenie mobilov, som pevne rozhodnuty, ze prinajmensom moje deti mat mobil nebudu. Sused nech svojim kupi a pokial bude mat zaujem, poviem mu o mojom rozhovore s dotycnou slecnou/panou. Nech sa rozhodne sam. Na dobre rozhodnutie vsak treba informacie. -
IT:
Pises: Asi to tak vypadá,že si budeme jezdit každý autem,které si za své prachcy koupíme.Já si na ně musím vydělat,služební mi žádný hodný stát nedá.
Ale to ja tady tvrdim celou dobu, podivej se na moje predchozi prispevky, tak nevim co te tak vytaci, ze jsi podrazdeny jako kockodan pri menstruaci. Ja se snazim argumentovat vecne a poskytnout trochu jine informace nez ty ke kterym tady vetsina lidi na tomto foru ma pristup......A ty naopak ciste v emocionalni rovine, a s tim se diskutovat neda
Ano ta studie byla ocistena o emise z jiny ch uzitkovych motoru a jedna se skutecne o co nejpresnejsi mozne stavoveni vlivu emisi z dieslovych motoru aut a nakaldaku. A neni to pruzkum verjneho mineni jak se snazis naznacit. A je to zatizeno chybou jako kazde takove mereni a vypocty. Proto ten rozptyl. Jak jsem psal v drivejsim prispevku, v zemich jako je Nemecko a je podil na emisich z dieslovych motoru v doprave 2 dily vozy do 3.5t (sem patri osobni) a 1 dil nad 3.5 t.
Ja vazne nechapu co te tak vytaci. Pokud budes tvrdit jak je diesel vlastne setrnejsi nez benzin co se emisi tyka, tak ti rikam ze kecas. A stejne tak argumentace elektrarnama a jinym svinstvem je take mimo misu. To je ta zasadni promena co se udala i u nas po roce 89. Elektrarny jsou co se tyka emisis a hlavne vlivu na lidske zdravi mensi zlo nez doprava v cele s diesly. A to same se stalo v zapadni Evrope, jen asi o 10 - 15 let drive.
At si kazdy jezdi cim chce a jak se s tim porovnas ty je mi uplne jedno. O tom tahle diskuze neni a nema byt. Spise by to melo byt o plusech a minusech jak benzinu tak dieslu a to vecne. -
"-- skrytý --" 21.03.06 12:02
Pucmeloud:No a i kdyby si někdo koupil Octávku skrz kufr,tak co jako?
Ke studiím:podobné jsou,kolik lidí zemře v důsledku stresu a špatné stravy atd. na infarkt myokardu,kolik lidí zemře na následky přímého kouření nebo jenom jako pasívní čichači cigaretového kouře...takových stistik je mraky.
Pokud chci něco zpochybnit, udělám statistiku na počkání.
Mne stále fascinuje,že před 17 lety většina národa auto neměla,resp. ta část co měla jezdila ve Š100-120,nějací šťastlivci Fávem,zbytek Warďasem,Trabošem,Oltcitem,Ladou,nějaký Fiat a bylo tu pár aut z Tuzexu...nechce se mi nad tím přemýšlet.
Teď někdo řeší,co si má kdo koupit a proč si koupí YX a proč nekoupil jiné...
K té studii o úmrtnosti jako následek emisí z nafty:OK,ale to je již "očištěno" o všechny užitkové motory,které nafty spálí několikanásobně víc,než všechny osobní vozy nebo je tohle nevyloučeno?Když studie, potom přesně. Pokud nevyloučeno,má to z pohledu této diskuse,neb ta je o osobních autech a vznětových motorech v nich NULOVOU vypovídací hodnotu.Tečka.
Ono je to jako se stravou.Za dobu,co žena léčí,tak se na různé potraviny změnily názory od stavu životu nebezpečné/zdravé po přesně naopak.Také to zkoumali vědci. >:D
Asi to tak vypadá,že si budeme jezdit každý autem,které si za své prachcy koupíme.Já si na ně musím vydělat,služební mi žádný hodný stát nedá. -
« Re: Už mlčím
Petr T: jen jeste dodavam, ze pokud pouziju tvoji argumentaci, ze clovek kupujici Volvo nehledi na nejakych 50 tisic a projede se treba V70 D5 a V70 2.5T, tak zapomene na tech par usterenych kacek za naftu a sahne po preplnovanem benzinu. Jizdne je to totiz uplne o necem jinem....... -
« Re: Už mlčím
Petr T:
nejsem byrokrat v tom te muzu ujistit. Jsme ten, kdo je v laborce, kdyz to auto daji na valce nebo motor na stolici, a kdo meri ve meste nebo za mestem co ve vzduchu skutecne lita. Takze spise nez uredniceni produkuji cisla se kterymi pak byrokrati delaji co chteji. Ty cisla co jsem ti uvadel nejsou z zadnych lejster ale z odbornych clanku v mezinarodnich casopisech, a ktere prochazeji recenznim rizenim. To aby jsi nemel pocit, ze mam umolousane klotovane rukavy od smernic EU. >:D
Moc by me zajimalo odkud jsi ziskal cisla o 3 - 4% v nemeckych aglomeracich. Moc rad bych videl odkaz na takovou studii a na to kdo ji delal. Ciste ze zajmu, protoze to je radove jinde nez jsou bezne publikovane vysledky mereni. A zadna dobe hysterie ohledne pevnych castic neni minulosti, ta teprve zacina.
K tomu Volvu....ja jsem to tusil ze tech 64% je hodne zavadejicich.
Volvo loni prodalo 444 tisic aut. Z toho 123 tisic v USA a 57 tisic ve Svedsku. Pak je Anglie 38 tisic, nemecko 35 tisic, italie 20, Holandsko 19, Japonsko 13, Belgie 12, Kanada 11.5, atd. Ve Svedsku je podil prodanych dieslu pod 10% diky vyrazen vyssi dani na dieslova auta. Podobna situace je na trhu USA a to diky mnohem prisnejsim emisnim limitum ve srovnani s EU. Nejvetsi podil prodanych dieslu je ve Francii Belgii kde se to blizi 70 % V Nemecku je to okolo 50 %, ve Velke Britanii je to 30%. Takze zaver je, ze podil diselovych aut na prodejich je 50% v Evrope (mimo Skandinavii, ale i tak nemuzes rict ze v Evrope si lide kupuji Volvo hlavne v dieslu. pro celou Evropu je to pul na pul a jen v nekterych zemich je to vyssi. Takze tvoje teorie o tom, ze pri koupi Volva clovek neresi 50 tisic a radsi koupi dobry diesel je taky nejak vratka, nezda se ti?). Evropsky trh reprezentuje mene nez 50 % prodanych aut. Jednoduchou algebrou z toho podil 64% dieslovych prodanych aut nedostanes, ani kdyby jsi se na hlavu postavil. Pokud jsi podobnym zpusobem dosel k podilu emisi z dopravy 3 - 4%, tak potom je to jasne :idea: Vychazet z prodeju v CR, ktere reprezentuji okolo dvou promile produkce muze jen sarlatan a nebo zaryty aktivista.
Jinak mezi automobilkama ma nejvetsi podil prodanych vozu v dieslu Audi a to okolo 60%, zajimave je, ze mezi jednotlivymi modely je hodne nahore Octavia, jejiz produkce je podle prodeju okolo 80% v dieslu. -
"-- skrytý --" 21.03.06 10:35
« Už mlčím
Pucmeloud:
...už mlčím už mlčím...fuj babo...
Bez urážky - zdá se že jsi něco jako byrokrat - bez urážky.
Od stolu se s tuny lejster dají dělat zázraky.
V době největší hysterie v Německu kolem pevných částic se měřilo znečištění některých aglomerací a došlo se k závěru, že poze 3-4% pocházejí z dopravy. Nevymyslel jsem si to.
Ad Volvo osobní auta - pro velký úspšch vznětových motorů D5 se přehoupl jejich prodej asi před rokem přes 50%. Prosím tě, USA mne celkem nezajímají, já mluvím o Evropě a zde si lidé kupují Volvo nejraději v dieselu. Je to logické - Volva jsou drahá a člověk, který se pro ně rozhodne neřeší zda uspořit 50 tisíc při koupi benzínu či zda si dopřát velmi dobrý diesel.
196 benzín 38.21 % 284 nafta 55.36 % (2005 - osobní, ČR)
11 benzín 16.92 % 52 nafta 80.00 % (2005 - LUV, ČR) -
IT: jak jsem psal na konci sveho dlouheho prispevku. Ja nejsem nepritel dieslu, jen jsem rad kdyz se uvadi vsechna pro a proti a tohle forum melo tendenci inklinovat k obhajobe dieslu pro jejich nepopiratelne klady, ale oni maji stejne i zapory, brano relativne k benzinovym motorum. proto jsem uz drive psal, ze neni jasna odpoved co je lepsi, protoze kazdemu sedi neco jineho. A kdo tvrdi ze jedno je jednoznacne lepsi nez druhe tak keca.
Znova ale zduraznuju, ze co je spatne je rozdilna spotrebni dan, ktera nepochopitelne diesel zvyhodnuje. Drive to bylo hlavne kvuli nakladni doprave (podobny typ zvyhodneni jako nulova dan na letecky kerosin), ale s nastupem vetsiho poctu osobnich aut je danove zvyhodneni dieslu dale neunosne. A jelikoz jsem blizko zdroji informaci z prostredi, ktere v ramci EU tohle ovlivnuje, myslim si, ze to nebude dlouho trvat a bude po teto vyhode.
Co se tyka argumentace "velky kufr" slysel jsi ji z obou taboru a netroufam si tak jednoznacne tvrdit, ze to delaji jen lide co Octavii nemaji a chteji ji mit.
Co se emisi tyka, ono to ma sve opodstatneni. Nemecka agentura pro zivotni prostredi (vladni instituce a neni to zadny spolek zelenych posuku) prezentovala studii spolecne s lekari, lidmi z automovbiloveho prumyslu atd., kde dosli k zaveru ze rocne zemre predcasne 8 - 16 tisic lidi jako vysledek nadmerne expozice emisim dieslovych motoru (to je nekolikanasobne vice lidi, nez kolik zemre pri automobilovych nehodach) A tuto studii nezpochybnila ani jedna automobilka pokud je mi znamo. A to mluvime o zemi, ktera je bastou dieslovych aut (Audi ma napriklad nejvetsi podil prodanych aut s dieslovym motorem mezi vsemi automobilkami).
Nevim kolik z diskuteru je tady chemiku a videlo kdy vyusledky analyzy emisis castic z dieslu a z benzinu, ale zvlaste c se tyka karcinigennich a toxickych latek jsou emise z dieslovych aut jak vystavni veletrh. -
"-- skrytý --" 21.03.06 09:01
Pucmeloud: Měl jsem O1 TDI a nikdy nikomu jsem neřekl nic o kufru,ani cokoliv jiného. Prostě jsem to auto koupil a teď mám jiné.Spíš bych řekl,že Octávku, její kufr atd. "omílají"stále dokola lidé, kteří ji nemají a snaží se majitele Octávky přesvědčit,že si měli koupit něco jiného.Nechápu,co je k tomu vede....Láska k bližnímu nebo co? Tohle mi uniká >:D
K emisím:nakonec můžeme jít tak daleko,že se začně zdůvodňovat,proč se autem vůbec jelo,proč se nejelo na kole,vlakem,ponorkou >:D jestli ta jízda byla nutná nebo zbytečná.Najděme hranici.Já ji neznám.
Aby tohle téma nebylo živé celý rok, kdy se pak dočteme,že prodeje vznětových motorů opět vzrostly a mohlo by se plynule pokračovat,než dojdou zásoby ropy. -
Saab 21.03.06 06:35
« Re: Ale fuj
Já bych jen k CO2 dodal, že nižší emise CO2 u dieselu jsou dány nižší spotřebou. Takže benzín o stejném obsahu jako diesel vyprodukuje o cca 15% (+-) více CO2. Nicméně přepočte-li se to na litr paliva, tak více CO2 vyprodukuje nafta, tedy z 1 litru nafty "vyletí" o cca 14% (+-) více CO2 než z 1 litru benzínu.