Prodeje dieselů v Evropě narostly o 7% na 49%
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta
-
Jozef0351 23.02.06 15:37
« Re:
Konečne nejaké rozumné príspevky. Diesel má jednoznačne výhodu a opodstatnenie v terénnom aute. V osobnom aute má výhodu akurát v nižšej spotrebe pričom návratnosť pri novom aute je často v čase keď sa auto mení za nové. Podstatnú zásluhu na rastúcom predaji dieslov má podľa mňa dieslová hystéria a fakt že veľa ľudí si kúpi diesel len preto že je to "in" bez toho aby si vedeli spočítať + / -. Zvlášť v malých autách je tá ekonomická návratnosť niekedy aj za životnosťou auta a nevýhody dieslového motora ďaleko prevyšujú jeho výhody. -
"-- skrytý --" 23.02.06 14:25
« Bez nadpisu
Jsem se sice zařekl, že se podobných diskuzí nebudu účastnit, ale nedá mit to:
1. vysoký krouťák - přeplňované benziny nebo motory JTS mají podobný i mnohem vyšší
2. dlouhý dojezd - výkonově srovnatelný motor JTS má +/- shodný
nízké otáčky = nízký hluk ve středních a vysokých otáčkách - zvela faul! Hlučnost je zásadním problémem u dieselova motoru a stojí to moc a moc kg odhlučńovacích materiálů, aby to hloupé ucho neslyšelo. Příčinou vysokého hluku jsou vibryce, které jsou díky mnohem vyšším tlakům u diselu mnohem větší. Lidské tělo je vnímá i když hloupé ucho neslyší (proto je tu syndrom naftové únavy).
3. příznivé uživatelsky pro většinu průměrných řidičů - není třeba vytáčet motory do vysokých otáček, kde motor řve a spotřeba je vysoká - to je zase bod 2 jenže jinak, a tady jsi zcla mimo
4. nízká spotřeba - to je bod 2
5. nízké emise CO2 - opět faul! celkové zatížení dieselova motoru je asi 4x vyšší než u výkonově srovnatelného nbenzinového
6. pružnost zvlášť vhodná pro předjíždění - to je zase bod 1
Takže suma - jako přednosti dieselu bychom mohli jmenovat nižší spotřebu paliva a vyšší točivý moment ve středním pásmu otáček (u výkonově srovnatelných motorů).
Nevýhody jsou: vibrace a tím pádem vyšší hlučnost, pomalý ohřev při jízdě na krátké vzdálenosti, užší pásmo použitelných otáček, u turbomotorů limitovaná životnost turbodmychadla, vysoká hmotnost a z toho vyplývající větší opotřebení zatížené nápravy a tím vyšší náklady na její opravy, na pneumatiky a na brzdy, problémy s plněním emisních limitů zejména u starších motorů, cena.
Vše platí pro výkonově srovnatelné motory.
Každý sám si musí vybrat, co mu vyhovuje a každý má právo na vlastní priority. neexistuje univerzální pravda a každé řešení má svá pro a proti. -
"-- skrytý --" 23.02.06 11:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Argumenty
Sice už mi tahle diskuze přijde dost debilní, nicméně poznámka k tomu porovnávání spotřeb v posledních příspěvcích: jeden řidič, jezdící dost ostře, poslední 2 auta ježděná stejným stylem - Octavia combi PD 96kW prům. spotřeba 8 litrů, městský provoz dtto, Passat B combi 1,8T průměr 10 litrů, čistě město 12. Pokud si do toho sednu já jakožto klidný a pomalý jezdec, jede ten diesel něco pod 6 a ten benzín do 8... celkem houby rozdíl. Největší rozdíl je v městském provozu, tam se diesel dá dostat o kousek níž, kdežto benzín ne. Ale na čistě městský provoz je stejně lepší nějaké maloobjemové hopsadlo než velký kombík... -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Argumenty
xxxx - to ale porovnáváš dva dost neporovnatelné motory. Jednak je tu rozdíl ve výkonu 35%. Dále potom ten TDI81 nesplňuje ani Euro4. Mít benziňák takto vysoké emise NOx jako tento obstarožní trachodont, má spotřebu hned o litr nižší. No a potom ty údaje o spotřebě - to jako, že při stejné jízdě je spotřeba 5nafty a 10,5benzinu ? To už byla fakt lepší ta o Budulínkovi...... -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Argumenty
O1 81 kW má kombinovanou spotřebu podle jedné normy 4.9 a podle druhé Euro normy 5.1. Při 90 km/h 3.8 l - podle druhé normy 4.0 - viz návod k obsluze. 1.8T má kombinovanou mít 8.5 l. ale tady je skutečnost jiná - o 2l víc. Tady udělali soudruzi chybu, přitom u 1.6 se trefili. Já mám u 81kW dlouhodobě málo přes 5l. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Argumenty
xxxx - cituji DIMA:Já jsem s 1,8 turbo 110 KW jezdil úplně normálně a bralo mi to asi stejně , jako teď 2,2 TDCi.
. Pravda, že Mondeo je o něco větší a těžší než Octávka, ale přesto tu vidím určitý rozpor: skoro stejně a nebo 6,5/12 ?
ta o Budulínkovi byla pěkná - teď už můžu jít spát... Dobrou noc. -
« Re: Re: Re: Argumenty
PetrT - No diskuse je pořád o tom, že se dieselů prodává pořád víc a víc. A pak byla zřejmě nastolena otázka, proč tomu tak je. Já a několik dalších říkáme, že je to prostě a jenom tím, že je nafta nesmyslně levná (relativně k benzinu). Pokud by byly daně nastavené správně, tvé dieselové výhody se rozplynou jako pára nad hrncem, protože, za stejnou cenu jako turbodiesel je možné vyrábět turbobenzin, který:
- má téměř stejně vysoký krouťák
- no dojezd je spíš otázka velikosti nádrže (benzin je lehčí, může být větší)
- hluk - je myslím jasné, že při využití stejných odhlučňovacích prostředků , je benziňák mnohem tišší
- uživatelsky přívětivý bude daleko více než diesel
- spotřeba je sice vyšší (ale nižší cena benzinu to srovná)
- emise CO2 jsou vyšší (ale ne o tolik jako spotřeba)
no a kromě toho bude mít
- mohem menší emise škodlivin (to je prostě výhoda k nezaplacení)
- vyšší výkon
- širší spektrum využitelných otáček (viz. uživatelská přívětivost)
- nižší hmotnost
(mimochodem jak jsi odešel fandit, hned jsme dali gól. Tak příští třetinu radši zase jenom fandi - dost to pomáhá ;-) ) -
« Re: Argumenty
PetrT - no to jsou zajímavé argumenty, ale do úplně jiné diskuze. S tím, že je z hlediska životního prostředí špatné, že je dieselů příliš mnoho a že je to způsobené špatně nastavenou legislativou tyto argumenty nijak nesouvisí. (pokud mám opět použít tu analogii s rodiným domkem, tak PETlahve také dobře hřejí a topení jimi je levné.... jsou proto lepším topením než dřevo, které je dražší a hřeje méně?)
(záměrně je jeden po druhém nezpochybňuju, protože prostě vůbec nesouvisí s tím o čem se tu už asi 340 příspěvků bavíme) -
"-- skrytý --" 22.02.06 21:27
« Argumenty
vysoký krouťák
dlouhý dojezd
nízké otáčky = nízký hluk ve středních a vysokých otáčkách
příznivé uživatelsky pro většinu průměrných řidičů - není třeba vytáčet motory do vysokých otáček, kde motor řve a spotřeba je vysoká
nízká spotřeba
nízké emise CO2
pružnost zvlášť vhodná pro předjíždění