Prodeje dieselů v Evropě narostly o 7% na 49%

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.02.06  16:34

« Bez nadpisu

ethanol C2H6O
    C2H6O + a*O2 + b*N2 -> 0*C02 + c*CO + d*CxNy + e*HxCy + f*C
    takze ked ma nulove emisie CO2 tak bud vypusta CO (dakujem pekne), alebo ine uhlovodiky (HxCy), alebo cisty uhlik (sadze)... Takze ako je to?
    Idealny spalovaci motor je taky co spali uhlovodiky na CO2 a H2O pricom nevznikaju oxidy dusika a ako palivo su pouzite uhlovodiky z obnovitelnych zdrojov...
  • « 00 Reagovat !

foto

28.02.06  15:38

« Re: Re: Re:

Saab: Jel jsem sVolvem V70 se 180k turbodehtem a bylo to prijemny svezeni.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.02.06  15:37

« Re:

Radim_77: nejak jsem nepochopil co jsi chtel rict. Pokud ti jde o vazani CO2 ze vzduchu do biomasy, tak rychle rostouci plodiny jsou mnohem ucinejsi nez pekny statny les. A tech nevyuzitych zemedelskych ploch je tolik, ze se ethanol muze jeste hodne dlouho sirit, a budes mit za domem les. Navic tohle je uzasna sance pro mnoho rozvojovych zemi, nebot tam je efektivita pestovani plodin vhodnych k etanolovani mnohonasobne vetsi nez v nasich zemepisnych sirkach. Jo a neni to repa ale repka
  • 00 Reagovat !

foto

28.02.06  12:39

« Bez nadpisu

Saabe plně sdílím tvé nadšení pro zážehové motory na ethanol, ale ty nulové emise CO2 jsou podle mě spíše taková marketingová propaganda. Nulové emise CO2 si představuju takto: za barákem mi roste les a já chodím pěšky. Druhá situace: za barákem mi traktory obdělávají řepné pole, nákladní auta tu řepu někam odvezou, tam to nějak destilují a nakonec to odvezou na benzinku (ethanolku), kde si to koupím a každý rok všechnu tu řepu spálím v autě. Neříkám, že je to špatné, ale "nulové" emise CO2 tam asi nebudou - spíše by se dalo říci "nižší o x desítek procent než z phm z ropných produktů". Ono pokud totiž člověk jezdí na benzin, má za barákem ten les....
  • 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 28.02.06  11:49

« Nulové emise CO2

Takhle vypadá auto s benzínovým motorem a nulovými emisemi CO2:
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 28.02.06  11:41

« Re: Re:

to Pucmeloud: než si koupíš diesel na delší tratě, tak si ho raději vyzkoušej. Já mám osobní zkušenost s první generací Octávie TDI kde mě z toho dunění bolí po cca hodině jízdy po dálnici hlava. Nicméně abych nekřivdil dieselům, tak stejný "problém" mám i v benzínové Škodě 120 >:D Hold jsem citlivka ;-)
    Možná je to jen špatným odhlučněním Octavie, nicméně při výběru dieselu bych byl opatrnější.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.02.06  09:39

« Re:

magic: ja nepopiram, ze diesel je ucinejsi a kdybych mel s autem jezdit dlouhe vzdalenosti s velkym rocnim najezdem, urcite bych ho volil take a nic proti dieslum nemam, krome jejich nepochopitelneho legislativniho zvyhodneni.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.02.06  09:19

« Bez nadpisu

Pucmeloud> samozřejmě s tebou zásadně souhlasím, ale chápu zase, že měrné náklady nikho nezajímají, protože u pumpy platíš náklady absolutní. A je fakt, že já ujedu na plnou nádrž za stejný peníze přesně polovinu vzdálenosti, než kámoš s Octavií TDI. A to je prostě absolutní numero. Samozřejmě teď srovnávám nesrovnatelný (bylo by potřeba zohlednit nejen dynamiku, ale i permanentní dvoušpérové quattro, které se na spotřebě podílí velmi výrazně), ale prostě zaplatit musím.
    Druha věc je, že diesel přeci jen je o kapánek účinnější. Sice se ten rozdíl už postupně vytrácí - a to zvláště u přímovstřikových benziňáků, ale přeci jen oproti průměru je.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.02.06  01:24

« Re:

magic: Pokud jde o absolutni spotrebu, to je jedna vec. Ale pokud vezmes spotrebu na kW vykonu, tak turbobenziny ji maji vetsinou srovnatelnou nebo nizsi nez turbodiesel a stejne tak atmospfericky benzin ji ma mensi nebo srovnatelnou nez atmospfericky diesel. Navic jsou motory, atmosfericke benziny (napr. 3.0 i u BMW, 3.0R u Subaru) ktere se svou spotrebou na kW vykonu vyrovnavaji mnoha turbodieslum i srovnatelneho objemu. Porovnaval jsem tabulkove kombinovane spotreby, aby se tu zase nekdo nezacal rozcilovat, ze jeho tubokamna na sestku na dalnici zerou 4 l/100.
    Tak pak nevim kde prameni to zaryte argumentovani majitelu dieslu o tak mohutne vetsi ucinnosti a effektivite dieslovych motoru, kdyz ta prevaha v tomto smeru zase neni tak jasna
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.02.06  16:56

« Bez nadpisu

Pucmeloud> 100% souhlas. Ale zase při jiný spotřebě. Když půjdeme do extrémů, benziňáky 2.0 l s krouťákem kolem 500-700 Nm známe. Diesely asi spíš ne...
  • « 00 Reagovat !

foto

27.02.06  13:30

« Re:

magic: dobre napsane. Souhlas. Jen jsem chtel rict, ze kdyz se majitele turbodieslu zacnou ohanet tim jak to tahne a jak to jede "odspoda" oproti benzinu (atmosferickemu) se srovnatelnym objememe, tak je to michani jablek s hruskama. Ve vetsine pripadu turbobenzin se stehjnym objemem udela z turbodieslu linou dodavku......
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.02.06  13:20

« Bez nadpisu

Pucmeloud> záleží na kritériích. 1.9 JTD/HDi 16v má dnes výkon kolem 150 koní, 2.0 benzin atmosféra 16v podobně. Jízda s nimi je obdobná s tím, že JTD/HDi má větší krouticí moment (hlavně od 1500/min), kdežto benziňák se zase ochotněji točí. Ale v podstatě na jízdu ty rozdíly nejsou nijak zásadní. JTD/HDi sežere v průměru při obdobné jízdě o cca 2 l/100 km víc, ale zase na něm vydrží dýl přední gumy, ramena a jejich uložení, destičky, atd. Zato mě odmění minimálními vibracemi, s čímž souvisí nižší hluk a díky lehčímu předku se míň hrne ze zatáčky ven. JTD/HDi je zase naopak lepší tahoun nákladu a jeho dynamické parametry se se zatížením tolik nemění. Motory s přímým vstřikem benzinu vykazují podobnou spotřebu paliva jako JTD/HDi, ale většinou za cenu snížení dynamiky.
    Podle mě záleží na každém člověku, co si vybere a co mu vyhovuje. Nebyl bych v této otázce nějak zásadní, prostě bych tu viděl 2 plnohodnotné alternativy a každý si může zvolit tu svoji.
    Z hlediska legislativy jen nechápu to zvýhodnění dieselů v otázce emisních předpisů. Na druhý straně ty moderní JTD/HDi (pokud je nějaký prase "nepřekrmí nesmyslama" jsou pro životní prostředí mnohem přijatelnější naž Š120, Favorit, Lada 2101 a další trosky.
    Srovnávat turbobernzin a turbodiesel je sice z technického hlediska lepší, z provozního nikoliv, protože turbobenzin má přeci jen dost vysoké provozní náklady. I když zase - měl jsem Deltu HF, brala cca 10,5 l/100km při dost razantní jízdě (současný majitel má v podstatě tu samou spotřebu) a zajímavých výkonových parametrech (190 koní/294 Nm, 0-100 za 7,2 s, max. 225 km/h, 1000 m za 27,5 s). Ale takových aut moc není.
  • « 00 Reagovat !

foto

27.02.06  10:03

« Re:

Davor:
    nedelam si iluze, ze je to v USA jine. Jen v EU tohle uplatkovani dostava oficialni nalepku EU. nedavno jsem cetl, ze jen v Nemecku je na uplatcich soukromy sektor - stat a soukromy sektor - soukromy sektor rocne vynalozeno 300 - 400 miliard Euro :(
  • « 00 Reagovat !

foto

27.02.06  10:02

« Re:

Magic:
    prijde mi to jako evergreen majitelu dieslu, ze srovanavji turbodiesel s atmosferickym benzinem, ackoli je i moula by mel pochopit, ze kdyz uz srovnavat motory, tak turba s turbem a atmosferu s atmospferou. A co se vykonovych parametru tyka, tak mezi turbobenzinem a turbodieslem je stejny propastny rozdil jako mezi atmospferickym benzinem a dieslem.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.02.06  09:25

« Bez nadpisu

Pucmeloud:
    Musim Ta sklamat ale v Amerike je to s uplatkami rovnake ak nie este horsie. Tam je to doslova sucast priemyslu :D
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.02.06  09:16

« Bez nadpisu

Všechny "ekology", tvrdící zvrácené myšlenky, že Diesel škodí životnímu prostředí méně než benziňák bych doporučil naučit se číst a prostudovat příslušné normy.
    Takováto argumentace je zcela zcestná a nesmyslná.
    Prostě pokud číst neumíte nebo se s tím seznámit nechcete, berte to jako axiom - diesel zatím je a v nejbližší budoucnosti pravděpodobně bude mnohem a mnohem škodlivější. I s použitím filtru pevných částic. Jedno nové dieselové auto představuje zátěž jako cca 3-4 benzinové srovnatelného výkonu. Po 10 letech už je ten rozdíl mnohem propastnější
    Radim_77 nejenže má v tom samozřejmě pravdu, ale také má pravdu v tom, že Evropa se v tomto chová nesmyslně. Na jedné straně diesely podporuje cenou nafty a na straně druhé sahá při zneprůjezdnění obcí ke krokům, které nedovolují do těchto aglomerací dieselovými auty vjíždět.
    Je to typický obraz Evropské unie coby bezbřehé byrokracie hlupáků.
    mezek: "nebo že je lepší montovat turbobenzínové motory o obsahu 2,0-2,5 l. do osobních aut, aby se s nima dalo jezdit alespoň podobným stylem jako s naftovými?"
    Člověče, ty jsi s takovým autem evidentně v životě nejel. Takovou krávovinu bys potom v životě nemohl napsat. Pro tvoje srovnání - Kappa s motorem 2.4 JTD měla 140 koní na 4.000 a 280 NM/2000, 0-100 dělala za 10,9 s a jela 204 km/h a 1000 m urazila za 31,6 s. Ta samá Kappa s motorem 2.0 turbo měla 220 koní na 6.000/min a 316 Nm při 2500/min. 0-100 zvládla za 6,9 s a jela 249,8 km/h a 1000m urazila za 26,9 s. JE TO OPRAVDU STEJNÉ??????????????????????????????????…
  • 00 Reagovat !

foto

27.02.06  00:11

« diesel vs benzin

to je pokazdy zaruka na poradny "FICAK" >:D
    neberte to tak "do krve". Mnozstvi emisi a skondlivost/neskodlivost k zivotnimu prostredi ci spotreba/uspora zdroju budou pri rozhodovani legislativcu az jeko ty z poslednich. Zijeme v EU, a tam rozhoduji, konexe, uplatky, lobbysticke paky...a potreba proprat co nejvice penez pres ruce eurokratu.
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 26.02.06  21:05

« Re: Re: Re:

to Radim_77: všechna auta Euro 4 ještě neplní. Např. jsem kouknul na data Fordu Focus a ten plní pouze Euro 3 u těchto motorů: 1.4, 1.6 a 2.0 Duratec, z dieselů pak 1.6 a 2.0 TDCI.
  • 00 Reagovat !

foto

26.02.06  20:13

« POKUS O VNESENÍ SYSTÉMU DO DISKUSE, resp. o její ZÁVĚR

Jelikož to tu nikam nevede pokusím se o určitý závěr, kde bych to tak nějak shrnul:
    1. Ideální stav:
    a) všechna auta (myšleno nová) plní stejné a co nejpřísnější emisní limity
    b) zadanění litru jednotlivých phm se odvíjí od množství emisí CO2, které z litru této phm vzniknou.
    Jelikož je ideální stav nereálný, je potřeba ho modifikovat:
    2. Ideální stav s přihlédnutím k reálným technickým možnostem a dalším zájmům:
    a) limity jsou rozděleny pro zážehové a dieselové motory
    b) zadanění litru jednotlivých phm se odvíjí od množství emisí CO2, které z litru této phm vzniknou. + nafta je penalizována za vyšší emise škodlivin, lpg je zvýhodněn za nižší emise škodlivin, u cng se podle mě dá uvažovat i o nulové dani, jako o podpoře tohoto paliva. Stejně tak se dá uvažovat o nulové dani u čistého biolihu a čisté bionafty, jako o podpoře těchto paliv (přestože i z nich samozřejmě škodliviny i CO2 vznikají)
    Bylo by fajn, kdyby ten kdo s bodem 2 nesouhlasí, napsal i proč konkrétně s ním nesouhlasí (a ne jenom že je to pitomost, resp. že přepočítávat emise na litry je úsměvné, jak už se tu několikrát stalo).
  • 00 Reagovat !

foto mezek

mezek 26.02.06  19:33

« Bez nadpisu

Ne ne... Čtu a pořádně. Jenže jak vidím, tak tvoje argumenty jsou jednou dané a jejich množství a obsah konečný. Takže ty nechceš ve své buď bláhovosti nebo zaslepenosti nic pochopit.
    Nebo tedy budeš trvat na tom, že je lepší vybavit auta sloužící pro přepravu těžších "nákladů" benzínovým motorem? Nebo že je lepší montovat turbobenzínové motory o obsahu 2,0-2,5 l. do osobních aut, aby se s nima dalo jezdit alespoň podobným stylem jako s naftovými? Je to svým způsobem móda, ale jak jsem psal - v automobilismu se hledí v první řadě na vlastnosti vozu a až potom na ekologii. Je ale nezvratitelné, že se automobilky snaží v rámci možností snížit emise obou typů motorů na co nejmenší množství. Ale budu se opět opakovat - ať udělají co chtějí, pořád budou spalovací motory škodlivé životu na Zemi. Je jedno CO škodí. Ale zaslepeně jedno obhajovat a druhé zatracovat nemá nic společného se soudností.
    A opět - napiš mi, co všechno děláš TY osobně pro zlepšení podmínek života na téhle planetě. Nebo jenom omíláš něco, co jsi někde přečetl a líbilo se ti to?
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…