Prodeje dieselů v Evropě narostly o 7% na 49%
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta
dcgsd 08.03.06 15:00
naprosto mimo tema:
no to snad ne, to uz muzeme resit, ze lidi kazi podzemni vodu tim, ze vypousti fekalie jen tak za barak. Na usmernovani podobnych "chytraku" jsou jine instituce kdyz uz oni nemaji rozum (slusne receno "verejne povedomi"). S volem nikdo nic neudela 8-s . Normalnim je potreba vytvorit podminky. O to v debate asi slo (podporit lepsi reseni).
K odpadu obecne: nechapu proc je u nas vzite, ze se za vyrobek plati jenom pri nakupu a behem pouzivani. Likvidace preci taky neco stoji, nekdo ji musi provest. :roll: -
mezek 08.03.06 12:28
Tak ekologové, tady mám téma pro Vás...
Vyklízím byt. Bydlela v něm už moje babička. Takže se vyklízí po asi 25 letech. Dovedete si představit, co se dokáže za ty roky nastřádat /nejen ona, ale i já - stěhuju se po 22 letech/. Jediná možnost, jak se věcí zbavit, je sběr odpadů. Jenže - sběrný dvůr v Liberci je zdarma jen pro lidi s trvalým pobytem v Liberci, ostatní musí zaplatit 1,50-1,80,- Kč za kg. K tomu se do osobáku moc nevejde, takže jedině jezdit sem tam.
Druhá možnost je objednat velkoobjemový kontejner. Ten vyjde minimálně na 3000,-. Ale v obou případech lze odevzdat jen plast, papír a dřevo. Kov a stavební odpad ne.
Mně osobně to je jedno, dřevo spálí soused, kov a papíry odvezu do Sběrných surovin a zbytek přijde do kontejneru.
Ale proč o tomhle píšu - plno lidí si takové náklady nemůže dovolit a tak raději odvezou všechno co jde do nejbližšího lesa. A co je větší ekologickou zátěží - spaliny aut, které dokáže příroda /ne celkově, ale přeci jen/ sama zlikvidovat, nebo ten bordel po lesích, který nezmizí ani za sto let? -
« Re: Re: Historicky den
SAAB: v poslednim pul roce to litalo jako vsude nahoru a dolu, ale stejne jako v CR, prevazne nahoru :-( . Vcera byla cena za benzin 10,94 SEK a za diesel 11,24 SEK. V rozmezi 0,25 SEK nahoru/dolu od teto ceny dostanes cenu u vetsiny cerpacich stanic ve Svedsku. Na samoobsluzne pumpe nebo stojanech je to 0 0.20 SEK na litr levnejsi.Nejdrazsi byva obvykle na jihu Svedska na dalnici E4 smerem do Danska. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Saab: je to palivo jako kazdy jiny nad kterym neni duvod ohrnovat nos. Musi se pocitat s vetsi spotrebou, coz je asi vsem jasne a motorove je nutne mit sakra v poradku mazani. Positiva jsou jasny...nemusis sahat na fosilni zaosby a jen recyklujes vysledky fotosyntezy. Vyhodou take je, ze ackoli na mnozstvi castic je to srovnatelny s modernim dieslem, tak co se chemickeho slozeni a skodlivosti tech castic (karcinogennost, atd.) je to o rady lepsi nez nafta. -
"-- skrytý --" 02.03.06 18:39
PetrT:Díky za info,už se těším.Docela mne zajímá Suzuki Vitara s 1,9 DDiS.130 koníků a šikovný off-roadek je do města naprosto ideální.Trošku chormových rámů,ať to má šmrnc,stupačky,nějakých 70 tis to spraví a vyložené městské autíčko je tu,jak vyšité.Jen dosplácím velké naftové a jdu do toho.Už se docela těším.Tak se tu mějte.Je to tu nějaké "suché",žádné nové podněty.No nic,jdu pařit.
Naftě zdar,off-roadům zvlášť. ;-) -
IT -Radim 77 by to mohl vydat knižně,už jsem nečetl nic nového o motorech(pominu-li Autoexpert atd....).
Když oni čtvrtletník, tak já minimálně měsíčník. Takže se můžete těšit -vždy prvního každého měsíce bude měsíčník AutoEcoAntiDiesel na stáncích. Jinak samozřejmě i kniha bude: "Můj protidieselový boj" se to bude jmenovat a bude to taková bible všech odpůrců dieselových motorů! :-! :-! 8) -
"-- skrytý --" 02.03.06 13:56
« Re: Diesel a líh
Co furt řešíte? Diesly byly,jsou a budou.Tečka.
Radim 77 by to mohl vydat knižně,už jsem nečetl nic nového o motorech(pominu-li Autoexpert atd....). >:D
Jo,vychází dobrý časák:Autodiesel,je to čtvrtletník,prosincové číslo nějak nebylo,ale už se dalo objednat,předplatit,konečně testíky autíček jenom na naftu a novinky z konstrukce motorů a pal.systémů.Bezva! :D -
"-- skrytý --" 02.03.06 10:51
« Diesel a líh
To Radim 77:
Diesel může jezdit téměř na všechno (i na líh), musíš pouze zajistit několik věcí přídavkem aditiv:
- zvýšit mazivost
- zajistit antikorozní ochranu
- zvýšit cetanové číslo
Na čistou bionaftu se dá jezdit v pohodě. Jen se na ni musí jezdit pořád, pokud by mělo auto stát, je třeba nahradit bio normální naftou (bio se rozkládá a došlo by ke korozi. Také se musí vyměnit těsnící kroužky za speciální materiál. Normální těsnění by bio nevydrželo.
Z těchto důvodů se EU i USA shodly na používáné zatím max. 6% biosložky povinně vmíchané do nafty. V horizontu asi 5 let pak má být toto číslo navýšeno na 15%.
U nás se v soušasnosti nafty s 5% biosložky nedodává z důvodu války o produkční továrny (SETUZA, znáš to). Stát by rád dříve než se to spustí ovládl výrobní kapacity, aby mohl "rejžovat". Zdá se to 6% ale jsou to miliony tun řepky a za tím šílený prachy. -
dcgsd 02.03.06 10:08
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
neni to michani jablek s hruskama? Dieslovy motor ma proste nectnosti jako treba produkce "pevnych castic" (spatne rozptylene, spalene palivo) a mnoho na tom zrejme nezmeni druh paliva. To preci neni argumen proti zazehovemu motoru (naopak). Jednoduse je u zazehoveho motoru na pripravu smesy vice casu a tak je smes i "kvalitnejsi" a nasledne lepe spalena (nevznikaji tolik PM). Da se take udrzet lambda 1 a pouzit kat na ostatni produkty spalovani (vyjma CO2). Jestli se jeste bavime o ekologii. Ekonomika ma zase jiny uhel pohledu, uzivatel take. Kazdy si musi vybrat sam. Legislativa musi zase zajistit "trvalou udrzitelnost rozvoje".
plyn obecne je dobre palivo co do pripravy smesy a tim ma i dobre emisni vysledky. Problem je zatim ale aplikovat plynna paliva na dieseluv motor. to uz je pravdepodobnejsi primy vstrik a zazehovy motor.
Debatu sice sleduji ale postupne prestava byt zajimavou. Dukaz "upornym tvrzenim" totiz nemam rad. -
« Re: Re: Re: Re: Re:
Saab: detaily bohuzel nevim (o tom se technici moc nechteli bavit, nebot jsme nemeli "bezpecnostni proverku"). Mereni co jsem delali ve specialni laboratori kde muzes mit jak autobus tak kamion na valcich pro zachovani standartniho jizdniho cyklu (rizeno pocitacem) ukazali, ze emise castic (PM) jsou srovnatelne a nebo horsi pro ethanolovy autobus nez pro nove dieslove kamiony. -
Saab 02.03.06 06:38
« Re: Re: Re: Re:
to Pucmeloud: jenže ty dieselové motory dosahují Euro 4 a Euro 5 díky recirkulaci výfukových plynů EGR (Exhaust Gas Recirculation). Takže když uvážím, že ethanol sám o sobě produkuje o 20% míň škodlivin, tak by logicky při použití EGR na ethanolový autobus měl být opět o těch 20% lepší. Možná se mýlím. Ale asi ethanol nebude to pravé pro autobusy a vhodnější a hlavně ekonomičtější bude bioplyn s nímž ty autobusy plní Euro 5 bez problému již teď.