Prodeje dieselů v Evropě narostly o 7% na 49%
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Ojetá auta
modus ponens 17.03.06 11:42
Najprv toto:
Nehovoriac o tom, ze dnesne benziny uz nemaju zivotnost benzinov spred 10 rokov...
Pisal som to preto, ze nie je tomu tak davno, co jednou z hlavnych prednosti dieslovych motorov bola obrovska zivotnost. Naopak, myslim, ze zivotnost benzinovych motorov sa nezhorsila. Oproti dieselovym nou totiz nikdy nevynikali. :)
Teraz zvysok:
V sucte je jedno, ci si uspory rozdelis na kusky a vnimas ich ako "tyzdenne odmeny" alebo si nimi znizis cenu kupovaneho vyrobku. ;-) Mozno niekomu psychologicky pomaha, ked vidi, ze neustale setri. Mne je to jedno, pokial to mam dobre zratane.
Pri diesli nam ostane prinajmensom turbo (ak neporovnavame s turbobenzinom)
Neviem, kde vidis zmienku o "NAJpodstatnejsom protiargumente voci D". Pisem snad jasne, ze prinajmensom. Mozno je tych veci viac, kedze je diesel zlozitejsi motor. Ked sa uz bavime o matematike: majme dva typy vyrobkov. Prvy sa sklada z mnoziny dielov A, druhy z mnoziny dielov B. Pokial B je podmnozinou A, tak poruchy prveho vyrobku na dieloch z podmnoziny (A-B) sa na druhom vyrobku nikdy nevyskytnu. Preto (pokial nie su tieto diely bezporuchove) je logicke zahrnut riziko ich pokazenia do pripadneho porovnania. Je tak? Nejde o turbo, ale o princip, na ktorom je zalozena samotna potreba robit kalkulaciu. Ked budes mat auto s 5 kolesami, tak do vymen pneumatik budes musiet zahrnut naklady na 5 kusov. I ked sa najdu ludia, co povedia: "kupujem auto na 100tis. km a tie prejazdim s jednou sadou zimnych a letnych" ;-)
Tak toto su naozaj konkretne a vecne argumenty. ;-) -
« B/D
Ja som este posraty benzin s vahou vzduchu nevidel a zabudli ste,
ze na benzine menim rozvodaky raz za 120 - 180 tkm, na diesely raz za 60 - 90 tkm (kvoli charakteristike motora). A ze sa turbo (aj ked nie komplet) sere, som sa presvedcil na vlastnej kozi. V DE platim aj vyssiu ekologicku dan za DIESEL motor. Benzin bude jazdit na ethanol, plyn, zme s alkoholu s bohvie cim, ale diesel len na naftu (bionafta stoji prd, hlavne v zime, ze). Na benzine menim sviecky za par korun, uz ste niekto menil vstrekovace na diesly ? (Vlastnim diesel, ale fakt neviem co je lepsie) -
spitfire 17.03.06 11:21
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: postreh/nazor
To SirAnton: Ja bych to s tou životností nafťáků neviděl tak černě. Když natočíš na normálním benzínovym čtyřválci 180 tisíc, tak musíš sem tam do servisu narvat taky nějakou tu kačku, navíc do tý dobu ušetříš s nafťákem na palivu nejmíň 100 tisíc a za to už nějakou tu opravu (bude-li potřeba) pořídíš. -
"-- skrytý --" 17.03.06 10:41
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: postreh/nazor
SirAnton: "Nehovoriac o tom, ze dnesne turbodiesle uz nemaju zivotnost plochych naftakov spred 10 rokov..."
Tak co ti na to poviem...Argumenty paradne... :? -
"-- skrytý --" 17.03.06 10:33
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: postreh/nazor
Dobre teraz jeden subjektivny pohlad na "usporu".
Priemerne auto ma 55l nadrz paliva. Pri benzinovom motore a spotrebe 8l/100km je dojazd 687 km. Pri dieselovom a spotrebe 6l/100km je to 916 km. Na diesely spravim 229 km viac na rovnaku nadrz. Cena 55l benzinu pri 40Sk/1l je 2200Sk. Nafty pri 41Sk/1l je 2255Sk.
Pomyselny PALIVOVY kilometer stoji u benzinu 3,20 Sk, u nafty 2,46 Sk, co je skoro o 1/4 menej presnejsie 23,2% uspora.
Inymi slovami ak potrebujem spravit dlhu cestu napr. KE-BA-KE co je napr.916km, staci mi isty "okamzity" financny obnos na PHM, pretoze mam "uspornejsie" auto. Pri pomyselnom D aute, presne 2255Sk, od prazdnej do prazdnej v KE.
Ak mam pomyselne B auto (o 2l/100kmviac), potrebujem na rovnakej trase tankovat 2200+733=2933Sk, cize nutne vydat viac o 678Sk. Od prazdnej do prazdnej v KE.
Ked takto jazdim vela, na kazdych 916 km mam okamzitu usporu financnych prostriedkov 678 Sk, co je podla mna dost vela penazi.
Iste, vychadzam z mojich potrieb a mam svoju filozofiu, ale matematika mi dava v kazdom ohlade za pravdu. Ci uz ide o nove auto s D, ale najma ak ide o jazdene auto s D. Je davno znamy fakt, ze D sa kupuju na najazd velkych poctov km. Naozaj sa nebavme o opravach a odidenych dieloch, ktore nikto nevie predvidat, SirAnton neomielaj pripadne poruchy turba, ako NAJpodstatnejsi protiargument voci D.
citat:
"Aj tak by som bol opatrnejsi. Dieslovy motor je zlozitejsi, a teda drahsi na opravu, ked sa nieco pokazi. Cisto teoreticky zanedbajme diely, ktore maju D a B rovnake. Pri diesli nam ostane prinajmensom turbo (ak neporovnavame s turbobenzinom). "
Je to scestne argumentovanie. Turb je vsade habadej, mozes si ho dat repasnut, kupit pouzite za MALO penazi alebo kupit aj ine a "nechcene vyTunovat" auto. Aj cele TD motory sa daju pozhanat za "smiesne sumy". Tieto protiTDargumenty su dogmy sposobene super historkami typu JPP, servismi, co prehanaju ceny nahr. dielov a prac. Niekolko mozno nepodarenych modelov od istej znacky(u nas zial najrozsirenejsej) a som presvedceny, ze aj pristupom uzivatelov k jazdeniu tychto TD motorov.
Ano uznavam, kupa jazdeneho TD je/moze byt loteria, kupa B je v tomto iste bezpecnejsia. Napriek tomu ma TD pre uzivatelov ako som ja nesporne vyhody, ktore B neponukne ani nahodou.
Aby som bol ferovy, ak ma stretne (Turbo)Benzinovy motor so spotrebou 6,0l a 200Nm schopnymi hybat auto od 2000 ot. tak idem do toho!
Nadobudacia cena, cena benzinu, poistky a servis su predsa lacnejsie! -
modus ponens 17.03.06 09:45
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: postreh/nazor
spitfire: +/- si na tom rovnako po nejakom (a nie kratkom) case - povedzme po spominanych 4 rokoch a 180tis.km. Co ak sa dovtedy nieco stane? Totalka, nuteny skorsi predaj, necakana zmena podmienok (napr. nenajazdis tolko km, auto bude stat)... Pokial sa bavime o "ekonomickom" pohlade, je to zbytocne dlha trat na dobehnutie vyssich vstupnych nakladov. Nehovoriac o tom, ze dnesne turbodiesle uz nemaju zivotnost plochych naftakov spred 10 rokov...
Ak hovorime o osobnych preferenciach (diesel taha odspodu, benzin sa super toci a pod.), tak nerobme kalkulacie nakladov. ;-)
Bavime sa o porovnani Jozefa035. Netvrdim, ze kazdy diesel je podobne nevyhodny v porovnani s benzinom. Za tychto podmienok je vsak diesel otaznou volbou. -
spitfire 17.03.06 09:26
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: postreh/nazor
to SirAnton: No já taky nemám bezednou peněženku, bohužel. Srovnáš-li čtyřválec turbodiesel se čtyřválcem neturbobenzínem, tak jseš na tom ekonimicky +/- stejně (s naftou o chlup líp), já osobně osobně bych šel do toho dieselu, protože se mi s ním líp jezdí. -
modus ponens 17.03.06 09:25
« Re: cena prohlídek
milic: na predlzene intervaly mam svoj nazor. Aj na slavnu kontrolku, ktora Ti zahlasi, kedy prisiel ten spravny cas na vymenu (interval 50tis. nie je fixny, ale zalezi od rezimu prevadzky). A nehovoriac o tom, ze tam musis liat "super" long life oleje, ktore nie su zrovna za babku. -
modus ponens 17.03.06 09:21
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: postreh/nazor
311: ja som nehodnotil Tvoj vypocet, ale reagoval som na Tvoju poznamku o kupe ojazdeneho auta. Pri 5-rocnom aute podobny vypocet nema vyznam. Nechodis s nim do autorizovaneho servisu, neplatis havarijnu poistku, rozdiel v nadobudacej cene je mensi (ak vobec nejako pausalizovatelny), rozdiel v technickom stave je nenulovy, hoci tazko meratelny.
Takze, ak sa bavime o porovnani diesel vs. benzin medzi novymi autami a vyjde mi, ze za 4 roky usetrim 10tis. Skk, tak je to nie o usetreni, ale o osobnych preferenciach. ;-) -
« cena prohlídek
Malá poznámka k ceně servisu. Je pravda, že třeba olej do dieselu je dražší, než do benzínu, na druhé straně např. u O1 r.v.2004 je výměna oleje u benzínu po cca 30 tis.km, kdežto u 1,9TDI vydrží olej až 50 tis.km.
Jedná se o auta s variabilními servisními intervaly. -
"-- skrytý --" 17.03.06 00:32
Sir Anton:
Tento vypocet hovori o NOVYCH autach a pomyselnou nadobudacou cenou 500.000 (mohol som tam napisat aj 5.000.000, je to jedno) a pomyselnych jednotkovych cenach : servis, zakonna, havarijna a PHM. Dalej hovori o navyseni cien v neprospech D na vstupe +55.000, servisoch +4*6.000, zakonnej +4*9.000, havarijnej +4*2.000 a PHM o 1Sk na kazdy jeden liter(a ze ich je tam dost).
A vobec zoberte do ruk kalkulacky a prepocitajte si ten vypocet. Myslim ze tento vypocet je matematicky, logicky aj predpokladmi doveryhodny, takze ak ho chcete napadat, napadajte ho prosim vecne. A dalej podotykam vstupne hodnoty, ktore by som ja ako uzivatel D mohol napadat, zadal Jozef035 uzivatel B. -
modus ponens 16.03.06 20:55
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: postreh/nazor
311:A to ako som spominal, co takto ojazdeny diesel?
Rozdiel medzi D a B sa zial zvisi v neprospech B.
Ak sa bavime o kupe 5-rocneho auta na obdobie povedzme dalsich 5 rokov, tak okrem prehliadok (ktore sa asi nebudu robit v autorizovanom servise) treba zaratat vymeny dielov, ktore sa v kalkulacii na nove auto neuvazuju plus nejake tie necakane poruchy. A to je dost tazke odhadnut. Mozno keby sem napisali ludia svoje skusenosti. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: postreh/nazor
311: Rozdil deseti tisic korun na 4 roky pri najezdu 180 tisic je absolutne smesna castka o ktere se da rici, ze je nevyznamna. V takovem pripade voli diesel skutecne jen milovnik jizdy v traktoru a nebo kdo si naivne namlouvajak usetri a podvedome subjektivne vybira jen urcitou cast nakladu aby vsem ukazal jak dobre vybral. -
modus ponens 16.03.06 20:45
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: postreh/nazor
311: Ale chapeme sa. Len mame iny pohlad na "rovnake" vychodiskove podmienky. Podla Teba stoji jazdeny diesel tolko, co jazdeny benzin. Nasiel si presne tak isto ojazdene auta, ake by sa porovnavali nove? Podla mna nenasiel. Jedno je trochu starsie, druhe ma viac najazdene, tretie jazdil majitel iba v meste, stvrte islo dialnicou, co to dalo, o dalsie sa staral poctivy mechanik a pod. To su rozne vstupne podmienky, ktore maju vplyv na technicky stav. Servisna knizka je v tomto pripade vedlajsia. Do autorizovaneho servisu sa bezne jazdi na prehliadky, nie na riesenie mimozarucnych zalezitosti. Mozes porovnat dve konkretne auta, ale nie vseobecne diesel a benzin. Skus sa na vec pozriet z druhej strany. Keby si si kupil novy diesel za cenu o 60tis. vyssiu nez porovnavany benzin, predaval by si ho o 5 rokov za rovnaku cenu ako benzin? Ak tak robia vsetci, preco sa tie benziny predaju? Zeby malo dieslov? ;-) -
modus ponens 16.03.06 19:31
spitfire:
Problem je v tom, ze nie kazdy ma bezodnu penazenku. Byt v situacii, ze nepozeram na cenu a naklady, tak pozeram po Porsche. To mi poskytne vacsi zazitok ako akykolvek diesel. ;-)
Co sa tyka "ekonomickeho" myslenia: este pred par rokmi (povedzme 3-4) bola cenova politika Fordu taka, ze Forda si kupil bud zaryty fanusik alebo firma. Fakt som v tom case robil prieskum trhu a tuto skutocnost neslo prehliadnut. Takze ak by si vyberal v tom case a "ekonomicky", tak by si si Mondeo zrejme nevybral. -
Jozef0351 16.03.06 19:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: postreh/nazor
Nekontroloval som tie výpočty ale ak je rozdiel v prospech diesla 10 tis. sk tak s tým súhlasím.Akurát ta obstarávacia cena je podstatne vyššia takže pomer ušetrených peňazí k výdavkom bude z môjho pohľadu zanedbateľný. Navyše sú to pre mňa výdavky budúcich období.
Pri novom aute je to z finančnej stránky +/- tak. Pri predaji za 3 roky po skončení leasingu je ten pomer skôr opačný, v prospech benzínu. Všetko je to samozrejme teória a pri každom aute je to ináč ale v zásade pre mňa z toho vyplýva že pri novom aute nie je ta úspora pri diesli taká brutálna ako sa na prvý pohľad zdá. Takže ako dvôvod na kúpu nového diesla by som videl skôr jeho jazdné vlastnosti.

U nas je to ale asi problem, lebo vsetci zmyslaju, ze ked mam Ford tak, idem do servisu Ford. Ale ved svet je v globalizacnom osiali a nie je problem si objednat vec cez pol sveta a dostat ho domov, za 1/2 ceny u domaceho autorizovaneho predajcu. OK zasa sice hovorim o jazdenych autach, ale opakujem, hlavne pre teba SirA, kupa noveho auta je najhorsia investicia, pretoze okamzite s kupou straca auto hodnotu a straca ju prudko kazdym rokom.
Mne nielen ze psychologicky pomaha, ze setrim, ja totiz naozaj setrim, lebo mam ojazdene auto, co stalo rovnako ako benzinove.
A toto je co?
"Prvy sa sklada z mnoziny dielov A, druhy z mnoziny dielov B. Pokial B je podmnozinou A, tak poruchy prveho vyrobku na dieloch z podmnoziny (A-B) sa na druhom vyrobku nikdy nevyskytnu."
Prepac, ale vobec tomu nerozumiem, nema to logiku, pretoze si pomiesal poruchy s dielmi a s podmnozinami.
Ale viem co chces povedat, ze poruchy vysostne dieselove sa nikdy neobjavia na benzine. Ale asi aj naopak, nie? Ale ved toto je uplne kazdemu jasne!
Inak toto je asi jediny tvoj "kvazi"argument, MOZNOST VYSKYTU PORUCH. Super! Zatial nic vecne, len predpoklady, akurat ze ja sa tu uz dost dlho snazim vycislovat prax.
Radsej povedz co jazdis za auto nech viem s kym sa bavim a o com.