NOVÁ PRAVIDLA !!??
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: re:
Před kruhákem značka být musí, protože jinak by nemuselo být jasné, jestli to je nebo není kruhák. Když značka není, je to jako každá jiná křižovatka.
Jirkaf: já mám zase problém vzpomenout si co je před křižovatkou za značku když jedu po notoricky známé trase. Když to neznám, tak jedu obezřetně a dívám se na značky. Ale je na mrtvici, když jedu třeba do práce (Praha) a na křižovatce zjistím, že nejdou světla a samozřejmě netuším jestli jsem nebo nejsem na hlavní :shock: . Ale podle tápání ostatních jsou na tom skoro všichni stejně. Ale v Praze si většinou nějak vyhovíme a on je občas průjezd "ucpanou" křižovatkou s vypnutými světly rychlejší, než když ty světla jdou. Třeba ta specialita na Barrandovském mostě, kde občas zelená svítí asi 10 sec. -
"-- skrytý --" 02.02.06 12:01
« Bez nadpisu
DIM: co je na tom nejasne, ze ked pred kruhovym objazdom je jeden pruh na odbocenie vpravo a druhy na jazdu rovno, tak ze Ta ten pravy pruh zvedie na najblizsej odbocke kruhoveho objazdu von a teda doprava (ked nechces ist doprava, tak sa nerad do pruhu, ktory naznacuje odbocenie doprava, pokial samozrejme nemas 3-4 triedy ludovej) a ten druhy pre vsetky ostatne smery? Tak je to napr. aj vo Francuzsku a vsade inde vo svete: tento pruh tam a "autres directiones", teda ostatne smery tam a je jedno, ci za tym nasleduje krizovatka alebo kruhovy objazd.
A to uz nehovorim o kruhovych objazdoch a krizovatkach, kde je jeden smer "skratovany". Mam na mysli taky kruhovy objazd, kde este pred nim Ta znacka upozorni, ze je tam sice kruhovy objazd, ale pokial odbocujes vpravo a nechces don vojst, tak tu je skratka, ktora sa kruhovemu objazdu vyhyba. To sa robi tam, kde velka cast premavky prevazne odbocuje vpravo a ostatna cast, ktora chce ist rovno alebo dolava, vojde na kruhovy objazd a vyriesi si svoju potrebu az tam. Zabudlivci a neznali miestnych pomerov maju potom este jednu sancu odbocit doprava :-) Taky objazd je napr. v Madarsku tesne pred Miskolcom v smere od Kosic, ale aj v (zap.) Europe a USA je takto riesenych krizovatiek a objazdov viac, ako by clovek povedal, ze je mozne. Takymto sposobom sa celkom efektivne riesi priepustnost krizovatiek - nie kazdy, kto chce odbocit, musi vojst do krizovatky. Ale to tuna my s nasou sice dlhou, ale slabou motoristickou historiou navyriesime, pripadne nepochopime. V USA jazdia ovela viac, ovela dlhsie, ovela masovejsie (aj ti s tymi 3-4 triedami ludovej) a preto veci musia byt zrobene jednoducho, lahko a prehladne.
Priklad: ako moze slovensky dopravny projektant vobec pomysliet na to, ze dva velmi silne dopravne smery Roznava-Michalovce a Miskolc-Presov sa dokazu skrizovat a pomenit pruhy na 50(!) metorch subeznych dvoch mestskych 2+2 prudovych usekoch...? Miesto bolo otvorene asi pred 3-ma mesiacmi, je to uplne nova investicia. Pre istotu teda ten blbec projektant hodil na 2-prudovke znacku daj prednost v jazde! Auta z nicoho nic zastanu v pravom prude dvojprudovky bez varovania, lebo musia dat prednost v jazde autam, ktore idu 90kmh a viac a nasledne prejst cez dva prudy takto iducich vozidiel, pricom sa musia rozist z uplneho zastavenia a maju na to 50 metrov... Za nimi sa v priebehu 10-ich sekund vytvori kolona aut, kazdy brzdi ako o dusu. Nehodove miesto ako vysite... Projektantovi odseknut ruky!
PS: Ked som to zle vysvetlil, skuste si predstavit stihle a vysoke pismeno X, kazde vchadzajuce a vychadzajuce rameno ma dva pruhy a ti vo vnutornych pruhoch si tuzia vymenit pozicie - ti z laveho prudu sa chcu dostat do praveho a ti z praveho do laveho. Rychlost nie je nijako obmedzena, plati 80kmh. Maju na to 50m, t.j. trochu viac, ako 2 sekundy jazdy. -
Tailor 02.02.06 09:06
« re:
tv: Moje obava, ze ridic si neuvedomi nebo zapomene jaka byla znacka pred kruhovym objezdem nevyplyva z toho, ze bych si to neuvedomil ja, ale z mych zkusenosti s ostatnimi ridici, kteri pokud nejedou po notoricky zname ceste, dostavaji se bohuzel do podobnych situaci dost casto. Kolik takovych pripadu se stane, pokud silnicari zmeni znaceni a neohlasi to dodatecnymi obrovskymi cedulemi treba o zmene prednosti v jizde.
Nakonec vzhledem k tomu, ze zkuseni a ohleduplni ridici, kam bych se rad pocital i ja (a kterych je doufam vetsina), sleduji chovani ostatnich a mohou tedy velkemu mnozstvi kolizi zabranit. -
« Re:
Pokud je přede mnou značka kruhový objezd, tak nemohu udělat nij jiného než vjet na něj a řídit se pravidly pro jízdu na kruhovém objezdu !!!! Nemohu objezd opustit vlevo, ani rovně ani v pravo !!! Nemyslel jsem, že jsou nesmyslné vícepruhé objezdy. Ale znám objezd, kde jsou před ním dva pruhy, nakreslili do nich směr rovně a doprava. Když zůstanu před objezdem v pravém pruhu, tak mě plná čára a hromada různých zeber vede neomylně na prvním výjezdu ven, ať chci nebo nechci, přesto že je těsně před hranicí toho objezdu značka kruhový objezd !! Rozumíš ?? Potom to ale toho, kdo se drží pravého pruhu, žádný kruhový objezd vlastně nepotká !!!!!!!!!
Co je to za pitomost být povinen něco nedělat ?? Na co je slovo nesmí ??!! -
"-- skrytý --" 01.02.06 17:42
« Bez nadpisu
jirkaf, otazka 1: to, ze ukradnu znacku sa moze stat hocikde a moze byt z toho 100% havaria, nielen na kruhovom objazde.
jirkaf, otazka 2: detto. Ak ides po vacsej krizovatke, nejdu semafory a je zapcha (jednak nemas tam vtedy co vchadzat, ale povedzme, ze inu moznost nemas) a musis cakat 2 minuty na hranici cesty, ktoru krizujes a za ten cas zabudnes kde vlastne si, tak to mas to iste. Co z toho vyplyva => ak mas kratku pamat, nesadaj so auta, lebo Ta to zabije :-)
davor: co uz... snad sa taki postupom casu nejako vyeliminuju sami (svokrovi neprajem nic zle), ale pochybujem...
DIM: ak nechapes naco su pruhy v kruhovom objazde, tak nechapes naco su pruhy vobec. Prid do KE, ukazem Ti krizovatku, kde to je zrobene tak, ako to ma byt (len dufam, ze to zase v jari pri novom malovani nedobabru). Pochopis, naco su pruhy... Samozrejme, pruhy na malych kruhovych objazdikoch, kde sa vojde len jedno auto su zbytocne, ale urcite vyznacuju aspon hranicu krizovatky, kde treba stat pri davani prednosti v jazde, urcuju ako sa do kruhoveho objazdu pripojit a z neho vyjst apod. Vyznam maju. Inac by sme to mali ako na tych ich megaobjazdoch vo Francuzsku, ale tam je to iny bordel, tam vlastne tie pruhy nepotrebuju vobec nikde, ani na normalnych cestach, tam si jazdi kto chce kde chce.
A aj na takom kruhovom objazde, kde su pruhy, si mozes struhat kolecka cely den, pokial k tomu blikas smerovkou smerom k stredu objazdu (teda lavou), ked pritom (povacsinou) budes krizovat jazdne pruhy. Viac detailov vid jazda v pruhoch...
Dolava, doprava a rovno sa mysli vysledny smer jazdy za kruhovym objazdom, cool down.
Ad zvisle/vodorovne znacenie, tu si trochu mimo, neexistuje zvisle znacenie, ktore by nahradzalo pruhy. Moze informovat, ako su radene pruhy alebo pri obchadzke docasne zrusit pruhy, presmerovat premavku apod., ale za riadnej premavky nie.
(1) Řidič motorového vozidla je povinen
b) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3), které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, 1. dítě mladší tří let, 2. dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče,
Taky je vám to tak naprosto srozumitelné na první přečtení ?? řidič je povinen nepřepravovat...pokud není.........
Takže jsem povinen přepravovat....... pokud je .....
Vies, bohuzial v nasich jazykoch mame povolenu dvojitu negaciu (a kolko cudzincov s tym ma neskutocne problemy to pochopit), ale tak lahko, ako to uvadzas, tuto vetu nemozes desifrovat, pretoze jednak na to nemozes uplatnit dvojitu (logicku) denegaciu, lebo z vylucovacej vety sa naraz stane zahrnovacia veta a zmysel sa zmeni na presny opak. A takisto preto, lebo je v tej vete vsuvka (vysvetlovacia podradovacia veta), po odstraneni ktorej naraz veta dava jasny gramaticky zmysel bez dvojitej negacie, ale samozrejme vysvetlovacia informacia sa strati a tym aj povodny zmysel informacie. Tou magickou castou je "které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem" :-)
Cize vysledok je asi taky: Vodic je povinny NEPREPRAVOVAT vo vozidle dieta mladsie ako 3 roky. A v akom vozidle? No v takom, ktore NIE JE vybavene bezpecnostnym systemom. Voila, teraz to uz dava zmysel.
Suhlas, pravnici by z toho dokazali vystruhat aj nejake lepsie skvosty, napr. ze dieta do 3 rokov nema co vozit autom stareho otca do nemocnice :-)
Uff, ked to po sebe citam, zistujem, ze som mudry ako radio... -
« Re: NOVÁ PRAVIDLA !!??
Tak pro ilustraci :
(1) Řidič motorového vozidla je povinen
b) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3), které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, 1. dítě mladší tří let, 2. dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče,
Taky je vám to tak naprosto srozumitelné na první přečtení ?? řidič je povinen nepřepravovat...pokud není.........
Takže jsem povinen pžřepravovat....... pokud je ..... :-))
Už vidím ty vysmáté právníky. Tady se dá cokoliv !!
Proč tam nemůže být napsáno, že dítě musí být v sedačce vzadu , na předním sedadle jen když je vypnutý airbag a když čelem k opěradlu.
Tam totiž je dále že : řidič je povinen:
c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě 1. dítě musí být umístěno v dětské autosedačce, která odpovídá jeho hmotnosti a tělesným rozměrům, 2. na sedadle, které je vybaveno airbagem, který nebyl uveden mimo činnost, nebo pokud byl uveden mimo činnost automaticky, nesmí být dítě v dětské autosedačce přepravováno čelem proti směru jízdy,
Tak a teď mi řekněte : mohu např. s dítětem na předním sedadle v sedačce couvat ??
Podle tohoto paragrafu prostě nemůžu !!!!!!
Ten kdo to psal snad dělal texty časopis Křížovky a kvízy ........... -
« Re: Nesmysl v prednosti v jizde
To stou zácpou je sice podivný argument , :-)), ale jinak nechápu význam toho, proč tam teda nějaká značka kruhový objezd ještě musí být ?? Tak je to normální značená křižovatka !!!
Co se týče těch pruhů na objezdech : podle mě taky naprostý nesmysl. Buď jedu po kruhovém objezdu , na ketrém mohu jet buď po něm pořád dokola a nebo z něj můžu vyjet . Žádné doleva, doprava ani rovně na kruháči přece neexistuje !!!!!!!!!! A protože mají svislé značky přednost před vodorovnými, jsou tam čáry naprosto zbytečné , a já bych přes ně taky klidně přejel. Kdo zná novou úpravu kruhového objezdu v Ostravě Hrabůvce tak ví, o čem mluvím............. -
"-- skrytý --" 01.02.06 13:03
« Kruhac
Niektori ludia na tych kruhovych objazdoch su jak telce, doslova. Smerovka nic. Daj prednost v jazde nic. Niekedy cestou domov idem cez 3 kruhove objazdy, tak to casto zazivam. Ak z 10 aut 2 vyhodia smerovku pri vychadzani z kruhacu, tak je to vela... Za to by som vesal za .... do prievanu. Ale vseobecne velmi vela soferov netusi na co su smerovky. Moj svokor nieje vynimkou. Par krat som ho na to upozornil a odpoved bola, ved nikde nikto nieje, tak naco >:-[] . Esteze nemusim s nim vela jazdit, vzdy som mal malu dusicku... -
Tailor 01.02.06 12:50
« Nesmysl v prednosti v jizde
presna citace:
Paragraf 22, odstavec 5
Řidič vjíždějící na kruhový objezd označený dopravními značkami „Kruhový objezd“ společně se značkou „Dej přednost v jízdě!“, nebo „Kruhový objezd“ společně se značkou „Stůj, dej přednost v jízdě!“, musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím po kruhovém objezdu a organizovanému útvaru chodců a průvodci vedených a hnaných zvířat se zvířaty jdoucími po kruhovém objezdu.
otazka1:
Kazdy kruhovy objezd ma nekolik vjezdu. Na kazdem vjezdu by musela byt stejna znacka (nebo dvojice znacek). Co kdyz nektera bude odcizena nebo znicena. 100 % nebezpeci havarie.
otazka2:
Jedu po kruhovem objezdu (nekdy v zacpe a tedy pomalu) a musim si ale celou dobu pamatovat, jake znacky byly na vjezdu. O hruza, kdyz na to zapomenu. Co ted, asi budu davat vsem prednost, coz muze byt pricinou znacneho zpomaleni dopravy.
Domnivam se, ze lide, kterym by zalezelo na bezpecnosti a plynulosti dopravy, by takovy paskvil nikdy nevydali. U nas ale asi takovi na dulezitych mistech nejsou. -
"-- skrytý --" 01.02.06 12:45
« Bez nadpisu
To je nic, ale kde mas zobrat to dieta, ked ho vobec nemas? Ukradnes susedovi?
U nas (KE) je jeden taky vacsi kruhovy objazd, ze uz jasnejsi nemoze byt: pri kazdom vjazde su tri pruhy, jeden pre odbocenie vpravo, druhy pre chod rovno a treti pre odbocenie vlavo, nad kazdym pruhom je pre neznalych dopravna znacka s naznacenim smeru, priklad Presov tu a Spisska Nova Ves tam. Objazd ma asi cca 60m v priemere, prehladnost dokonala. Ciary su namalovane tak, ako maju byt, teda kto sleduje ciary, vyjde presne tam, kde ma. Na vsetkych vjazdoch su znacky "Daj prednost v jazde".
A viete co? Kazdu chvilu su tam nehody. A preco? LEBO LUDIA NEKUKAJU PO CIARACH! Minule sa postastilo jednej vodicke (OK, tak teda "vodicke") prejst na useku 15m cez jednu plnu a jednu dvojitu plnu priamo pod moje kolesa. Bolo 23:00 vecer, na celom objazde len dve auta... No coment. -
« Re:
Já jezdím denně s tím, že když jsem na kruháči, tak mám přednost !!!!!!!!! :-((
A ještě jeden postřeh : když jsem četl pasáž o dětských zádržných systémech, tak jsem si musel přečíst jednotlivé odstavce několikrát za sebou a stejně jsem pořádně nechápal, co se tím chce říci. Dospěl jsme k názoru, že jako řidič jsem povinen mít vždy na zadním sedadle sedačku s dítětem !! :-)) A kde ho mám vzít, když je přes den ve škole :-)) -
"-- skrytý --" 01.02.06 12:11
« Bez nadpisu
tak je to zaujimave a debilne... plati to tak i nas, v SR... pokial znackami nie je uvedene inak, prednost ma ten, kto vchadza (pravidlo pravej ruky)... a ten blinker sa ma davat az ked chces opustit, nie pri vjazde... kedze ale u nas stale nie je kruh.objazdov dost, poniektori blikaju ako chcu... esteze je vryte v podvedomi to, ze auta v kruh.objazde maju prednost...
podla mna by to mali zmenit opacne. -
« NOVÁ PRAVIDLA !!??
Jsem zmaten !! Na fóru i-dnes se rozebírala nová úprava silničního zákona. A tak jsem si najel na www.novapravidla.cz a jsem docela vyděšen . Například kruhové objezdy. Podle znění nového zákona musí být objezd spolu se značkou dej přednost nebo dokonce stop. Jinak má přednost ten, KDO NA OBJEZD VJÍŽDÍ !!!!!!!!!!!! A vedou se diskuze o tom, že to tak je i teď !!!!!!!!! Zároveň se musí blikat při výjezdu. To je logické. Ale nás vždycka učili, že ať si bliá auto na hlavní kam chce, nemůžeme se spolehnout na to, že opravdu odbočí a v případě kolize je to naše chyba , protože ať si auto bliká kam chce, je na hlavní a hotovo. Teď se na kruhovém objezdu přímo vyzývají auta která tam vjíždí a dávají přednost (pokud je tam značka dej přednost !!?? ) aby tam mohla vjet hned, pokud vidí, že řidič který po objezdu jede bliká že vyjíždí . A co když jen zapomene blinkr třeba při přejezdu z pruhu do pruhu na vícepruhovém objezdu ?? Je blinkr směrodatný nebo ne ???
Vseobecne, ak chces pokracovat za akymkolvek kruhovym objazdom smerom doprava v smere doterajsej jazdy, tak si toho kruhoveho objazdu vela neuzijes, darmo budes za nim smutit. Jedine ze by si si dal otocku o 450 stupnov, tak potom sa zakrutis tak, ze sa Ti bude krutit hlava este dalsiu minutu :-)
Takze ak sledujes smerove znacky pred kruhovym objazdom a potom pruhy pred a v nom, tak dojdes (mal by si) tam, kde potrebujes. Pokial to teda dopravni "inzinieri" nahodou nejako medzitym nezbabru.
PS: ten isty kruhovy objazd v Madarsku, ktory som popisoval predtym, ma v opacnom smere tak "perfektne" spravene znacenie, ze ma to uz dvakrat nasmerovalo do nejakej dediny. Na vine neboli pruhy, ale smerove znacky. Co uz, Madari...