NOVÁ PRAVIDLA !!??
mezek 07.02.06 14:45
Existují sedačky, které jsou polohovatelné. Takže dítě může sedět jako ve formuli. Ale stejně, já bych nekoukal na ten airbag. Jednou to je dítě /v 99% se bude jednat o vlastní/ a nikdo nemá právo ho ohrožovat tím, že si ho posadím dopředu.
Moje děti mají oba 150 cm., přesto je ještě pořád nechávám na podsedáku. Jinak by se na pásech uškrtili. -
......ty ani nevi, ze neco jako pragaraf tohoto typu existuje, ba naopak bych ocekaval, ze jejijich uvazovani pujde smerem...cim vice airbagu, tim lepe. Ale stejne mi to porad prijde divny moci vozit tak male dite, byt v sedacce, primo proti airbagu. A kdyz uz jsm eu te orientace sedacky, dite do 4 - 5 let veku by melo vzdy sedet proti smeru jizdy, nebot jeho krcni svalstvo je stale natolik slabe, ze i naraz, ktery vam nic neudela a v pohode vas chyti pasy, dokaze diteti pripoutanemu po smeru jizdy v detske sedacce zlomit vaz -
mezek 06.02.06 18:57
Se zapnutým ano, ale jen dítě starší tří let a jenom v autosedačce.
Jenže mezi námi, chtěl bych vidět toho idiota, který si dá malé dítě dopředu. Sice říkají, že takhle má rodič o dítěti přehled, jenže když se na něj otočím, nedávám pozor na cestu. Takže to je nebezpečnější. Dítě má sedět vzadu pořádně přikurtované a když je s ním řidič sám, má dítě smůlu, věnovat se mu nemůže. Jedině někde bokem zastavit. -
mezek 06.02.06 16:28
DIM: Autosedačka a vůz kategorie N... Nevím, co na tom nechápeš. N1 není jenom combi, ale taky pick-up. Takže pokud tam nejsou pásy, dítě tam nemá co dělat. Souhrně řečeno - dítě do 150 cm bez autosedačky.
Podle současně platné úpravy má na kruhovém objezdu, který musí být označen značkou Kruhový objezd, přednost vozidlo jedoucí po kruhovém objezdu. Protože ale před touto úpravou tato přednost neplatila, tak se montovaly ke značce Kruhový objezd taky značky dej přednost v jízdě...
Například v Hradci Králové je kruháč s několika pruhy, kde je jasné, kam mne který pruh navádí a mají tam i semafory. Nebo Dejvický kruháč - pravý pruh je jen na odbočení na nejblišším výjezdu.
A blinkr se dává JEN na výjezdu.
Mám dojem, že dítě starší tří let může sedět na přední sedačce čelem ke směru jízdy i se zapnutým airbagem, ale jen v "normální" autosedačce. Mladší dítě může být přepravováno ve "vaničce" /nevzpomenu si, jak se jim říká/, ale jen zády ke směru jízdy a jen s deaktivovaným airbagem. -
Majk66: po mnoha letech zivota ve Skandinavii jsem tu jeste kruhovy objezd se semafory nevidel. To nejak ztraci potom jakykoli smysl.
To s tim zrusenim znacek krizovatky s tim, ze kazdy poza kde je hlavni je trochu neadekvatni. Kruhovy objezd s nejakym zahonem uprostred od krizovatky snad dokaze odlisit i stara Vomackova >:D -
V některých městech je jako kruhový objezd označeno normální náměstí......
S tou sedačkou: že jsi to nepochopil, se nedivím. Je tam ztolik záporů za sebou, že není normální to NEPOCHOPIT NESPRÁVNĚ ( rozuměj pochopit správně !! :-))
Ale jinak je to tak, že pokud je vypnutý airbag u spolujezdce, může tam být dítě v sedačce zády k přednímu sklu. Pokud bychom se striktně držekli pojmu že nesmí být čelem proti směru jízdy, pak se před couváním bude muset otočit :-))) -
Pucmeloud: No protože kdyby tam nebyla, tak musí platit pravidlo pravé ruky a přednost by měl ten co na kruhák vjíždí. To co mají často ve Skandinávii, a to co se tady teď také hodně dělá, že se doprostřed křižovatky "něco" postaví, pozná asi každý. Ale když už je to menší letiště, a jsou tam třeba i semafory, je to kruhák nebo ne?
Také bychom mohli dojít k závěru, že před křižovatkou nemusí být žádné značky. Každý přece pozná, že hlavní je ta širší silnice nebo ta po které jezdí víc aut. Ale ono to tak často není a vedle značek se pak staví i křížky. -
« Re: Re: NOVÁ PRAVIDLA !!??
DIM: tak tohle jsem nejak nepochopil
....2. na sedadle, které je vybaveno airbagem, který nebyl uveden mimo činnost, nebo pokud byl uveden mimo činnost automaticky, nesmí být dítě v dětské autosedačce přepravováno čelem proti směru jízdy........
znamena to, ze na sedadle s airbagem smis prepravovat dite v sedacce celem ke smeru jizdy? Ja mel za to, ze se tam nesmi prepravovat vubec -
"-- skrytý --" 02.02.06 17:20
Ak je tych odbociek viac ako pruhov, ktore do objazdu vchadzaju, tak potom tam je povacsinou jeden/dva okolobezne pruhy a k tomu prislusny pocet pripajacich a odbocovacich pruhov (pokial tam vobec nejake pruhy su). Tak z hlavy ma napada, aj ked detaily si uz presne nepamatam, ze tusim v Dejviciach je to tak urobene.
A ktore su to tie zvlastne pravidla pre kruhovy objazd, ktore by sa nemali znasat s pruhmi a ciarami v nom?
Mozno najdem niekde satelitnu snimku z nasho kruhoveho objazdu v KE, tam si to pozries a uvidis, na co su tie pruhy dobre. -
..a co když je těch odboček z objezdu více ?? Pak je trochu doprava, více doprava........
Já zkrátka tvrdím, že pokud je značkou označen kruhový objezd, tak se řídím pravidla pro kruhové objezdy, ať je na cestě načmáráno cokoliv. Jestli je tam informativní značení kam který pruh vede,kam se mám zařadit, prosím. Ale pokud jsou tam mezi pruhy plné čáry, tak je to blbost !!!