Chladenie, kurenie
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
- Chladenie, kurenie 30.01.2006 11:41 matuS
- Bez nadpisu 30.01.2006 23:56
- Bez nadpisu 31.01.2006 09:16 matuS
- Bez nadpisu 31.01.2006 10:14
- Bez nadpisu 31.01.2006 14:04
- Bez nadpisu 01.02.2006 12:50
- Bez nadpisu 01.02.2006 12:50
- Bez nadpisu 03.02.2006 15:32
- Bez nadpisu 03.02.2006 15:34
- Bez nadpisu 03.02.2006 16:58
- Bez nadpisu 05.02.2006 20:32
- podchladeny motor 11.02.2006 03:30
-
"-- skrytý --" 30.01.2006 23:56
Bez nadpisu
Clovece, tazka rada. Zacnime tym, co vieme:
1. mas nezavisle kurenie
2. mas benzinovy motor
3. nekuri, ale chladic je teply
Spravne?
Ja by som skusil toto:
- nastartovat studeny motor, otvorit kapotu a polozit ruku na chladic. Ak sa postupne ohrieva s motorom, je zly termostat. Ak je studeny a pri dostatocnom ohriati motora sa naraz prepusti voda do chladica, tak potom by mal byt termostat dobry. Nechat ho bezat dalej, az zopne a rozopne ventilator - nechaj ho urobit zopar cyklov, aby si vylucil aj chybu spinaca ventilatora.
- pocas jazdy by sa mala rucicka teplomera hybat hore-dole podla toho, ako termostat otvara/zatvara. Pozor vsak, neviem presne ako C5, ale pokial su vsetci clenovia "rodiny" rovnaki, malo by to robit (moje Berlingo robi); su vsak ine rodiny (VW), kde auto robi z vodica hlupaka a teplomer ukazuje iba 4 stavy: "zima" - "zohrieva sa" - "dobre, je mi teplo" - "chlape, daco sa s*rie", tam samozrejme nezistis nic.
- priciny, preco auto nekuri mozu byt jednak v tom, ze niekde v okruhu sa nachadza vzduch (ten by sa mal odvzdusnit sam, ale V6 nepoznam, predsalen je to zlozitejsia konstrukcia), alebo je zapchaty vymennik kurenia, alebo je poskodena dosadacia plocha termostatu. To posledne som mal na starej AX-ke, nejake plavajuce usadeniny boli pravidelne privierane termostatom a tanierik termostatu sa otlacil tak, ze aj v zavretej polohe trochu prepustal a robil podobne veci, ako popisujes Ty. Po vymene termostatu sa to upravilo.-
matuS 31.01.2006 00:11
« Re:
Clovece, tazka rada. Zacnime tym, co vieme:
1. mas nezavisle kurenie
2. mas benzinovy motor
3. nekuri, ale chladic je teply
Spravne?
spravne.
a by som skusil toto:
- nastartovat studeny motor, otvorit kapotu a polozit ruku na chladic. Ak sa postupne ohrieva s motorom, je zly termostat.
OK, toto zajtra spravim. Nebudem ale cakat az dokym zacne fucat vetrak, lebo to by som sa nacakal.
Ale napadlo ma, ze zapnem nezavisle kurenie a vlastne ked aj ono zohreje chladic, tak je vec jasna.
pocas jazdy by sa mala rucicka teplomera hybat hore-dole podla toho, ako termostat otvara/zatvara. Pozor vsak, neviem presne ako C5, ale pokial su vsetci clenovia "rodiny" rovnaki, malo by to robit (moje Berlingo robi); su vsak ine rodiny (VW), kde auto robi z vodica hlupaka a teplomer ukazuje iba 4 stavy: "zima" - "zohrieva sa" - "dobre, je mi teplo" - "chlape, daco sa s*rie", tam samozrejme nezistis nic.
sprava sa to ako clen rodiny - merak ma tak vela krokov, akoby bol analogovy.
Rucicka sa ale podla termostatu nikdy nehybe. Ak som v meste, tak pomaly ide hore az k stredu pola (nieje tam napisana teplota) a tam sa zastavi. Vyssie nejde, auto sa mi nikdy neprehrialo.
alebo je zapchaty vymennik kurenia,
toto vylucujem, lebo ked sa motor zohreje, tak kuri velmi dobre.
este ma napadlo, ci v tom nemoze mat prsty nezavisle kurenie, ale snad to nenapojili na velky okruh a nechali to naschval takto otvorene...
-
-
matuS 31.01.2006 09:16
Bez nadpisu
no, rano som zapol kurenie, poctivych 35min to kurilo. Mal som auto v garazi, boli tam asi 2-3stupne nad nulou.
Chladic bol studeny. Nastartoval som a vzapati bola lava strana chladica prijemne tepla a postupne sa dostavalo teplo do celeho chladica.
Takze povedal by som, ze je to jasne.
urobil som aj 2 obrazky:
takto je teply motor pocas pomalej jazdy mestom (stare mesto+racianska), fotil som to pri Zvaracaku. Je to vlastne najvyssia teplota aka bola dosiahnuta pocas 10km a 20min jazdy.
[odkaz]
takto vyzera teplota po jazde 65km/h na tempomat po racianskej (pocas 4km iba jeden semafor), cize motor sa ochladil. BTW takato ista je teplota po dnenom 35min kureni.
[odkaz]
Keby som siel mimo mesto, teplota by klesla este nizsie.
Na stvrtok som objednany do servisu na vymenu termostatu, novy stoji 1600sk. -
"-- skrytý --" 31.01.2006 10:14
Bez nadpisu
Nazdar,
trochu mi v tych pokusoch vadi to nezavisle kurenie. Mam dojem z toho, co si napisal, ze sa nejedna o tovarenske nezavisle kurenie, ale dorabane, takze ani neviem pozriet, ako by to mohlo byt napojene. Ale nech uz akokolvek zohrieva vodu (hlavny okruh alebo iba maly okruh), moze za 35 min zohriat vodu v hlave natolko, ze aj keby termostat bol uplne v poriadku ho otvori, ale do chladica voda zatial neprudi (je to mozne, zavisi to od toho, ako je napojene to kurenie) a chladic je studeny. Po starte motora vodna pumpa automaticky pretlaci vodu do chladica cez otvoreny termostat a vysledkom je, ze zase nemame jednoznacne info. Skus nastartovat uplne studeny motor bez spustania toho nezavisleho kurenia.
V kazdom pripade ta rucicka teplomera naozaj lezi dole ako lazar, bolo by jej dobre podvihnut moralku, podla mna je to s velkou pravdepodobnostou termostat. Esteze mas clena spravnej rodiny, ktora nerobi zo svojich uzivatelov idiotov :-), inak by si sa mozno nikdy nedozvedel, ze mas trvalo podchladeny motor...
1600Sk za termostat je dost, ale V6-ky povacsinou maju dost zlozity termostat, resp. jeho tesnenie vdaka vyusteniu vody medzi hlavami a preto ta cena.-
matuS 31.01.2006 11:33
« Re:
Ano, nezavisle kurenie je tam dorobene, je to vodne kurenie Webasto.
Akurat som volal Novosedlikovi a ten povedal, ze cerpadlo kurenia je napojene na hadici, ktora vedie do vymenika kurenia, t.j. je to na malom okruhu.
Povedal som mu, ze mam teply chladic ihned po nastartovani a on povedal, ze to urcite nema nic spolocne s kurenim, ze to bude ten termostat.
Skusat uz nic nebudem, nechce sa mi sadat do studeneho auta :-) Vo stvrtok to hadam bude vyriesene a budem sa tesit z tepla.
Kazdopadne diky za rady-
"-- skrytý --" 31.01.2006 12:14
« Re: Re:
Především je naprostý nesmysl, aby bylo nezávislé topení zapojené do velkého okruhu, takže nechápu, proč takovou variantu ve svých spekulacích vůbec zmiňujete? I kdyby to nějaké pako tíhle způsobem zapojilo - což si nedovedu představit - tak to prostě nebude fungovat a nebude to topit ani za hodinu!
Za další, nevím nad čím spekulujete, že se od nezávislého topení neohřeje chadič, i když propouští termostat??? To nezávislé topení má zjevně minimálně termostatický ventil, neřku-li dokonce ten 5-vývodový pro komfortní montáž, takže vcelku pochopitelně ohřívá především interiér - teprve poté, co se otevře ten termostat nez. topení, se ta teplá voda vůbec dostane k motoru! Takže pokud to topilo půl hodiny, pochopitelně se přes motor nedostalo skoro nic.
Na to, jak se jinde tváříte, jak děsně rozumíte autům, nad jedním blbým termostatem mudrujete teda fakt neuvěřitelně :roll: ani nechi vědět, co byste byli schopni vymyslet v případě nějaké skutečné závady, a ne takovéhle směšné prkotiny...-
matuS 31.01.2006 12:25
« Re: Re: Re:
ono je to bohuzial tak, ze v tomto pripade uplne trepes ty.
Především je naprostý nesmysl, aby bylo nezávislé topení zapojené do velkého okruhu, takže nechápu, proč takovou variantu ve svých spekulacích vůbec zmiňujete? I kdyby to nějaké pako tíhle způsobem zapojilo - což si nedovedu představit - tak to prostě nebude fungovat a nebude to topit ani za hodinu!
nezmysel to nieje, pretoze presne takto to teraz evidentne funguje a zrejme aj preto mam problem poriadne vykurit auto.
Kym Lubosova mazda6 za polhodinu ma chl.kvapalinu o teplote 90st, tak ja snad iba 40st...
Za další, nevím nad čím spekulujete, že se od nezávislého topení neohřeje chadič, i když propouští termostat???
toto ale my neriesime. to si mimo.
To nezávislé topení má zjevně minimálně termostatický ventil, neřku-li dokonce ten 5-vývodový pro komfortní montáž, takže vcelku pochopitelně ohřívá především interiér - teprve poté, co se otevře ten termostat nez. topení, se ta teplá voda vůbec dostane k motoru! Takže pokud to topilo půl hodiny, pochopitelně se přes motor nedostalo skoro nic.
velky omyl. U mna ked zacne fukat teplo do vnutra, tak aj cast motora je na dotyk tepla. Podla toho, co mi technik Webasto povedal, je to nainstalovane iba cez dva vyvody - cez jeden sa studena chl.kvapalina taha a zohrieva a druhym sa vypusta, pricom tato vypust je pred "radiatorom" takze z neho sa vykuruje interier a "zbytkove" teplo ide cez motor a ohrieva ho.
Ku dalsim tvojim nemiestnym urazkam sa nevyjadrujem, nestoji mi to za to.
-
-
-
-
"-- skrytý --" 31.01.2006 14:04
Bez nadpisu
Tak, tak, neviem, co oddie rano pojedol, ale je dajaky jedovaty. :-)
Podtknem, ze nezavisle kurenie ovladam iba z dialky, nie som expert, ale cital som v dielenskej prirucke, ako je HDi vybavene nezavislym kurenim z vyroby.
Samozrejme, aj ked je nezavisle kurenie v malom okruhu, motor (minimalne hlavu) to vyhreje, ved ta voda cez neho cirkuluje. Ledaze by tam bol nejaky viaccestny ventil, ktory "skratuje" maly okruh tak, ze prehana vodu najprv len cez vymennik tepla vnutri jednotky kurenia a vykuruje iba priestor posadky a s nejakym spozdenim potom otvori a zohrieva aj motor. Ale cital som reklamu prave na to Webasto, ze to zohrieva aj motor, cim jeho ulahcuje start a znizuje spotrebu. Obe varianty maju podla mna nejaky zmysel, ale ta s viaccestnym ventilom je podla mna drahsia, zlozitejsia a celkovo menej vyhodna.
matuS ma evidentne variantu bez viaccestneho ventilu a preto mu vyhrieva aj motor, a to hned od zacatku. Ak sa mu podari vyhriat hlavu az na 90 stupnov, termostat (ten termostat, ktory prepusta vodu do velkeho chladica vpredu) sa jednoducho otvori, ale voda cezen cirkulovat nebude, alebo len velmi malicko, lebo cerpadlo nezavisleho kurenia ju odobera este pred termostatom a cirkuluje iba v ramci vymennika kurenia a hlavy motora. Vysledkom je, ze motor je teply, kurenie je teple, termostat je otvoreny, ale chaldic je studeny. Po nastartovani sa cez otvoreny termostat pretlaci voda do chladica a chladic je teply, studena voda pride do motora a celkovo sa premiesa, teplota pri termostate klesne a ten sa uzavrie. Dalej vsetko funguje ako normalne.
Este jedna vec: teplotne cidlo je este pred termostatom. Ak pozries, aka je teplota motora (zapnes zapalovanie) este pred startom a ak je dostatocne vysoka, potom po starte moze byt chladic okamzite teply. Ak teplota nie je dostatocna, tak jednoducho ma byt termostat uzavrety a chladic studeny. Ak to tak nie je, je zrejme, ze termostat je vo vecnych lovistiach...
Ale vlastne ani neviem, naco to tu cele pisem, oddieho ego nenastrbim a matuS aj tak uz chape princip...-
"-- skrytý --" 31.01.2006 14:29
« Re:
Ono je totiž poněkud víc možností zapojení, toho topení, víš? Úplně nejjednodušší je ono vřazení topení do série před radiátor topení - to pak pomalu ohřívá jak interiér, tak motor, a od samého začátku ohřívá oboje naráz, proto je to vyhřátí interiéru o poznání pomalejší. Pak taky existuje zapojení s termostatickým ventilem, který úplně zastudena pouští ohřátou vodu jen a pouze k radiátoru, a teprve až když teplota v tomto okruhu přesáhne 45°, začne teprv pouštět vodu i k motoru - to má výhodu, že nejdřív rychleji ohřeje interiér, a pak teprv ohřívá motor. No a nakonec jsou vícecestné ventily, které umožňují i další kombinace, použitelné za jízdy - to se ale většinou cpe do dodávek s více radiátory.
-
-
"-- skrytý --" 01.02.2006 12:50
Bez nadpisu
Oddie: vravis inymi slovami presne to iste, co aj ja. Akurat ze ten Tvoj termostaticky ventil aj tak bude trojcestny, takze to zjednodusim na tie moje dve varianty:
A. ohrievac zaradeny priamo v malom okruhu a nic viac (toto ma matuS)
B. ohrievac s viaccestnym ventilom akehokolvek druhu
Vidis, ako sa to lahko da zjednodusit a vysvetlit aj bez toho flame, co si tu najprv predviedol? -
-
matuS 03.02.2006 09:34
« Re:
takze auto je naspat, termostat nevymenili, lebo je zevraj dobry, ze ziadna C5 sa v takejto zime poriadne nevyhreje :shock: a ze radiator bol zavzdusneny, tak to odvzdusnili...
sumar - kuri to rovnako napicu ako predtym.
kedze je to uz druhy servis, kde povedali, ze je to OK, tak serem na to a nejako to vydrzim.
-
-
"-- skrytý --" 03.02.2006 15:32
Bez nadpisu
Radiator zavzdusneny? To ako by sa mohlo podarit, ked si (predpokladam) udziaval hladinu vody nad ryskou? Ak nie je v okruhu diera, tak potom vzduch tam nema ako prist a ak nahodou sa tam vytvori bublina (voda zovrie alebo nejaka ina anomalia), tak je okruh vyrieseny tak, ze sa sama dopravi do nadrzky a potom staci nadrzku otvorit a prebytok vzduchu potom unikne sam... Mi to pripada, ze su to dajaki amateri, a kedze na V6 je to povacsine s termostatom problem, tak si tym nechceli spinit ruky...
Skus este raz - ak sa Ti chce - urbit to, co som Ti predtym pisal a pripadne daj dolu vicko nadrzky, aby mohol z nadrzky unikat vzduch. Nechaj auto bezat a cakaj, kym sa otvori termostat (ked je naozaj dobry), alebo sa pomalicky zacne ohrievat chladic (ked je termostat zly). Parkrat pridaj plyn a pozoruj, ci sa Ti netvoria v nadrzke bublinky. Ak ano, nechaj ich, nech sa vybublinkuju. Ak neprestanu ani po dlhej dobe, mas vadne tesnenie pod hlavou. -
"-- skrytý --" 03.02.2006 16:58
Bez nadpisu
Wow, riesenie a la Skoda 105...! A potom ze kazde auto je ine :-)-
matuS 05.02.2006 10:26
« Re:
takze problem je papundeklom vyrieseny. Vcera som jazdil dost po meste aj mimo, motor sa v meste neprehrieva, len sa zohreje do stredu pola, a potom mimo mesta teplota klesne na 1/3 pola, cize stale ma dost tepla na kuurnie...
viac to neriesim.
pozeral som aj do tej vody od chladica, cca 3-4minuty a ani sa to nepohlo.
-
-
podchladeny motor
jednoducho treba zakrytovat celu prednú masku , (pozor,nie priamo chladič)...Mnohy si myslia, že dnešne moderne autá už také zakrývanie nepotrebujú-je to blbost. Totiž prave tie dnešne auta majú velké predné nasávacie otvory vzduchu, aby bolo náporové chladenie najúčinnejšie(pre klimatizaciu, chladič motora)-ved v lete sú už brutalne teploty.Takže si jednoducho zober dajaky karton, a zakrytuj si prednú masku-bude to blbo vyzerat, ale aspon budes mat teplo v aute,aj hospodarnejsiu jazdu.(mozno majú original kryt v Citroene)...
Podla mna ked je rucicka teplomera na minime, tak by chladic mal byt studeny, lebo termostat by cez chladic nemal co pustit chl, kvapalinu, nie?
Na jesen bolo auto na servise, o probleme som im povedal (min.rok to bolo to iste) a povedali mi ze termostat je OK, lebo inak by sa motor neohrial vobec. Oni s tym jazdili pri teplotach 5-10st po meste, a vtedy sa ten motor ohreje - aj teraz - ak stojim v zapche a pod, tak teplota normalne vyjde do stredu stupnice. Ale pri jazde vonku sa zasa ochladi.
je to normalne, alebo mam nechat ten termostat predsa len vymenit?