Grande Punto
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FIAT
"-- skrytý --" 19.03.06 10:19
Po tom co jsem si to tady přečet, tak jsem se musel smát. 3dveřko je sportovnější, ale 5 dveří je lepší. A porovnávat 1.9 TDI 96kw s 1.4 70kw je přinejmenším zajímavé >:D 1.4 74kw není ve sportovní verzi, ale dá se to srovnat s GP a protože škoda je velký PLUS tak nějaký rozdíl ve výbavě nehraje tak velkou roli a lidi kupují škodovky ;-) Navíc 1.4 74kw si lidi můžou koupit do combi, což pro mě osobně je asi největší výhoda 8) -
Sportova verzia musi byt trojdverova? to ako ked Fiat robi 3 dverove tak teraz to je jedina moznost? Cena 1.4. 16V SPORT je 489 900 SK a SPORT 1.9 MTJ stoji 599 900 ten ma rovnako 130 konovy diesel ako R.S ale je 3 dverovy co je podla mna od veci.Porovnavate dve neporovnatelne auta R.S je najvyssi model tak to porovnavaj s EMOTION 120 k jeho cena je 609 900 Sk ma 5 dveri tak logicky to budem porovnavat s GP ktore ma tiez 5 dveri.Ako mozes motor ktory ma 130 koni a je diesel porovnavat s tym 1.4 ktory je benzin samozrejme ze benzin ma lepsiu kulturu chodu ale aj dvojnasobnu spotrebu a slaby vykon .Ja som nikdy o ziadnej farbe nepisal mna farba absolutne nezaujima. A pisete tu ciste nezmysli o troch dverach ktore su lepsie ako pat a pod. GP napriklad nema vzadu kotucove brzdy A opat opakujem cenu FABIE R.S na Slovensku 525 000 SK -
« A co tohle srovnání - doplnění
Pochopitelně můžete namítnout, že objektivnější by bylo srovnání se škodováckým motorem 1,4 16V 74kW, jenže ten se nedodává v žádné sportovní výbavě. Budiž ale, krátké srovnání v Eleganci ;)
Fabia 1,4 16V Elegance (v závorkách GP 1,4 16V Sport)
základní cena: 392.900,- Kč (382.900,- Kč)
motor: 1,4 16V 74kW (70kW)
zrychlení 0-100 km/h: 11,5 s (9,8 s)
max. rychlost: 185 km/h (180 km/h)
průměrná spotřeba: 8,9/5,3/6,6 (8,0/4,7/5,9)
emise: 158 g/1km EU4 (141 g/km EU4)
převodovka: 5ti stupňová manuální (6ti stupňová)
pohotovostní hmotnost: 1065-1155 kg (1060 kg)
Výbava je obdobná RSku, spíše ještě o něco málo chudší (obyčejné sedačky, jen 14" litá kola, obyčejná světla apod.), takže zde GP jasně vede.
Resumé? GP. Proč?
Nižší cena (i když ne tak výrazně jako u RS), skvělý design (subjektivní dojem), větší prostornost uvnitř, výrazně širší výbava, sportovní zaměření. Motor? Srovnatelný, ale 6ti kvalt, nižší hmotnost auta, v průměru nejmíň o litr nižší spotřeba, lepší zrychlení...téměř vše opět hraje pro GP.
Těmito dvěma příspěvky neříkám, že je Fabia ve výbavách Elegance a RS s motory 1,4 16V a 1,9 TDI PD špatné auto. Říkám, že mé osobní srovnání s GP 1,4 16V Sport vychází v obou případech lépe pro GP, a i proto volím GP. Navíc jak už zde bylo mnohokát napsáno, Fabia je už "morálně stará", vyčkejme tedy s porovnáváním na příchod její nové generace, pak bude srovnání objektivnější. I když, osobně mám dojem, že GP bude tou dobou řádově o 50k levnější než teď a Fabia II rozhodně nezačně na nízkých cenách :-) Uvidíme... -
« A co tohle srovnání?
Navrhoval bych, když už, trochu jiné srovnání. On totiž už fakt, že Fabia RS je diesel a pětidvířko ke sportovnímu auto moc nesedí :-) ale budiž, škodovka si v tomhle proti "Velkému Bratrovi VW" asi moc diktovat nemůže. Takže jsem zkusil porovnat GP 1,4 16V Sport a Fabia 1,9 TDI RS. Co mi vyšlo?
Fabia RS:
- centrál dálkový
- rádio s CD přehrávačem Symphony
- dělené zadní sedadlo
- sportovní sedadla
- malý kožený paket (řadící páka, ruční brzda)
- tříramenný sportovní volant v kůži
- rezerva dojezdová
- přední okna v elektrice, zadní na kličku
- vnější zrcátka stavitelná mechanicky zevnitř
- automatická klima
- volant nastavitelný ve dvou osách
- výškově stavitelné sedadlo řidiče
- 16" litá kola, pneu 205/45
- kotoučové brzdy vpředu (s vnitřním chlazením) i vzadu
- xenony
- přední mlhovky
- sportovnější design než u běžné verze vč. spoilerů apod.
GP Sport 3D: (včetně porovnání s výše uvedeným u Fabie)
základní cena: 382.900,- Kč
nižší o více než 100 tisíc!
motor: 1,4 16V 70kW
slabší o 26kW, méně pružný, ale nižší pov. ručení
zrychlení 0-100 km/h: 9,8 s
žádný propastný rozdíl, tři desetinky jsou zanedbatelné
max. rychlost: 180 km/h
nižší o 26 km/h, je to znát, ale kolikrát do roka to takhle ženeme po dálnici?
průměrná spotřeba: 8,0/4,7/5,9
vyšší, ale opět nijak výrazně
emise: 141 g/1km (EU4)
nižší emise, avšak nijak výrazně
převodovka: 6ti stupňová manuální
totéž, až čas ukáže, která z nich je lépe odstupňovaná
pohotovostní hmotnost: 1060 kg
nižší o výrazných 200 kg!
výbava GP Sport:
- dělené zadní sedadlo
- sportovní sedadla
- řadící páka v kůži
- volant v kůži
- rezerva plnohodnotná (zde to nevím na 100%)
- přední okna v elektrice
- vnější zrcátka v elektrice včetně vyhřívání
- automatická klima dvouzónová
- volant nastavitelný ve dvou osách
- výškově stavitelné sedadlo řidiče
- 17" chromovaná litá kola, pneu 205/45
- kotoučové brzdy vpředu (s vnitřním chlazením), vzadu bubnové
- běžná světla
- přední mlhovky
- sportovnější design než u běžné verze vč. spoilerů apod.
Shrnutí:
+ GP je levnější o více než 100 tisíc (!!!)
+ GP má benzínový motor a třídvéřovou karoserii, tedy "sportovnější"
+ GP má levnější povinné ručení (a nejpíš i servis motoru)
+ GP má 17" litá kola oproti 16"
+ GP má celou řadu fíčurek navíc (zrcátka v elektrice s vyhříváním, ovládání rádia na volantu, dvouzónová klima, ESP atd.)
+ GP má nižší hmotnost
- RS má pružnější a výkonnější motor (zato méně kultivovaný)
- RS má nižší spotřebu, větší maximálku, lepší zrychlení (zato dražší povinné ručení)
- RS má xenony
Pro mě osobně není ani trochu co řešit, jednoznačně volím GP! Je nové, subjektivně hezčí, prostornější, vybavenější, s lepším motorem atd., a hlavně velmi výrazně levnější!
(a teď jsem zvědav na reakce škodovkářů, hlavně DR.BUBU :) -
« Re: To NiceOne
A co jiného nabízí Fabia RS a GP Sport/Emotion ne? >:D >:D :D
Ne, prostě jeden nick tady psal blbosti, tak jsem obě zmíněná auta porovnal a tohle z toho vyšlo. Jak jsem psal už několikrát, osobně vybírám auta podle jiných kvalit než podle barvy.
A taky si nemyslím, že Fabia je špatné auto - jen má svůj věk a vlastnosti, které mi vadily a poohlédl jsem se jinde. -
"-- skrytý --" 18.03.06 20:38
« Re: Re: To DR.BUBU
Xenony a žlutá barva v ceníku, to je na autě to hlavní. Snaha porovnat obě auta byla viditelně zbytečná, nepřečetl jste si to (nebo nepochopil, nevím, vychází to nastejno).
To vis driv Fabia vyhravala kvuli mekcene palubce, tedka kvuli zlute barve >:D >:D :D