Auto s nejnižšími provozními náklady-které to je ?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Bez nadpisu
Proč chceš co nejnižší náklady? Bacha, abys nedopadl jako známý, který šetřil až ušetřil >:D Kupuje věci v "akci", se zvýhodněním a podobnými lákadly, ale zapomíná, že když bude sledovat jen náklady, tak bude mít jen náklady. Co se takhle zaměřit na přínos? Na to, kolik ti to auto vydělá? -
"-- skrytý --" 04.01.06 18:13
« Re: Re: Re: kolo rychlejsi nez 911?
Bych teda nesouhlasil, podle mě je Brno horší než Praha a to nejen v ovzduší, ale i co se cest pro cyklisty týká. Pro cyklisty je z krajských měst leda tak HK.
Ale zpátky k tématu - argument nejnižších provozních nákladů sice chápu, ale taky bych se trochu zamyslel v poměru k nějakému faktoru. Třeba užitné hodnotě. Nebo já se často při výběru auta řídím poměrem nasranosti na kilometr - což je, pravda, neměřitelná a silně individuální hodnota (jak mne jízda s kterým autem znervózňuje a jak potom jsem či nejsem po ujetí třeba 1000 km vkuse použitelný pro najkou práci či myšlení.
Vlastnit automobil znamená náklady, aniž bych vyjel (kromě pořizovací hodnoty i povinné ručení, dálniční známka, příp. náklady na parkování aj.). Potom je tu "logika trhu", která určuje cenu ojetého auta (při nákupu/při prodeji). Dále cena ND, servisu (Fabia je relativně levná a třeba s Puntem jsou na tom cenově zhruba podobně; jenže po 120.000 km už mi Fabia vychází 2,5x dráž na servisních nákladech), provozní náplně (litr oleje může stát 160 Kč a taky 570 Kč), spolehlivost (Uno mělo díly za pusinku, ale když to věčně nejede, tak to člověka neuspokojí), dostupnost (k čemu je mi auto před barákem, když má rozlítlej altík a dovozce mi za 3 měsíce dodal 2 co tam nepasujou), atd. Navíc - jak psal oddie - je taky otázka, když to všechno cvaknu, jestli mi zbyde na benzin (tzn. spotřeba paliva jako taková). S tím souvisí způsob nabytí (za hotové, úvěr, leasing...). Pak se často stává, že frajer koupí v létě supr Bavora na leasing, nabitýho nejdokonalejší elektronikou, ale když zjistí, že sada zimních gum na to stojí 12.000 Kč, jde na skládku a koupí šlupky na zabití z bůhvíčeho. Takže tohle všechno je dobrý zvážit, protože proti tomu stojí třeba ta užitná hodnota, někdy i právě ta míra nasranosti, daná třeba komfortem (některý sedadla "umí" zhuntovat člověku záda raz dva), ovladatelností (někdy máš auto a nebouráš, pak koupíš jiný a je věčně zbořený - přičemž ani jednou to nezaviníš sám; prostě to auto nereaguje) a spoustou dalších aspektů. V ČR je dneska např. suverénně nejdůležitějším kritériem míra závisti sousedů, daná zejměna designem a image. Ale to už není o autech... -
"-- skrytý --" 04.01.06 16:02
« Re: Re: kolo rychlejsi nez 911?
no jo to uz je asi u kazdyho jiny...me zase nevadi ten kour tolik...ikdyz pravda v brne ho neni(nastesti) tolik jako v praze ale ta rodost jakou mam kdyz se na me tak zavistive divaji ucastnici kolony ve spicce...vynahradi vsechny minus :D -
"-- skrytý --" 04.01.06 13:06
« Re: kolo rychlejsi nez 911?
Jo, jenže ono to není jen o tom, jestli je kolo rychlejší nebo ne. Já koukám v první řadě na to, jestli se to dá zajet tak nějak bezpečně (tzn. úplně mimo silnice po pracích atd., nebo po vedlejškách s min. provozem; a v druhé řadě ruku v ruce na to, abych se přitom neudusil - protože jízdu v centru mezi auty považuju vyloženě za zdraví škodlivou. Doba, za kterou se tam dostanu, mě tolik ne... -
"-- skrytý --" 04.01.06 12:46
« kolo rychlejsi nez 911?
jo jezdit do prace na kole je celkem rychly...jednou sem jel nahodou celou cestu zaroven s 911 a nebylo moc rychlejsi...aspon pres centrum samozrejme ze jakmile sjedes z centra mimo zonu prvniho okruhu tak na kole nemas sanci :'-( nebo jednou sem jel z DTM z okruhu taky na kole a na silnici byla kolona jak prase...v podstate od motipu az do brna(pro mimobrnaky je to asi...no proste docela daleko)...tam bylo ty zensky to porsche taky na nic >:D -
"-- skrytý --" 03.01.06 17:53
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: nejlevnejsi
No, to bych rád, ale to bych musel dělat jinde :-( Jezdit do práce přes vnitřek Prahy je pro zlost. Pár šťastlivců znám, kteří bydlí i pracují tak, že to maj na super trasu na kolo, ale měnit flek kvůli tomu teda nebudu... -
"-- skrytý --" 03.01.06 17:24
« Re: Re: Re: Re: nejlevnejsi
Ha ha, kolo. Když jsem si onehdá spočítal, co mě stojí solidní MTB na takové normální slušné rekreační poježdění, vyšlo mě v amortizaci skoro dráž než auto - když počítám náklady na km. Ale já mám levný auta - pokud by mě auto mělo stát se vším všudy 9Kč/km, jak tu někdo uváděl, tak jde do sběru natotata... toleruju jestli tak 1Kč/km amortizaci, max totéž na pojistky, STK atd., a 2 kačky na spotřebu :-) Jinak těch 1600km autem za rok je slušných, to i na tom kole najedu víc, ale na druhou stranu jsem měl kdysi doma taky jednu takovou š105, co mi tu někdo nechal a co ročně najela asi 800km - používala se jako náhradní nouzovka, když bylo náhodou potřeba... -
"-- skrytý --" 03.01.06 16:49
« Re: Re: Re: Re: nejlevnejsi
magic: presne si vystihl kterym smerem se tato diskuse ubira...akorat ty polozky na to kolo...ja nevim jak ty ale jeden plast me stal sedm set a oleje to zere pul litru na dva mesice...to svetlo je taky nejake z levnejsich a jak si rekl co do toho vrazis na porizovaci cene vrati se ti na spolehlivosti a trvanlivosti ;-) -
"-- skrytý --" 03.01.06 16:45
« Re: Re: Re: nejlevnejsi
Hele - a nebylo by lepší jízdní kolo? Spotřeba 0, pov. ručení 0, dálniční známka 0, pneumatiky stojí 150, pumpička 200, světlo 150, něco oleje to občas chce...
Jestli je pro tebe jediný argument při výběru auta minimalizace provozních a prodejních nákladů, tak si to auto raději nekupuj, protože na něj evidentně nemáš. Všechny tyhle počty jdou totiž k šípku ve chvíli, kdy ti to někdo zboří nebo to zboříš sám. A když ti to ukradnou, tak je to tuplovaný. Ze zkušenosti ti řeknu, že auta, který jsou nenáročný provozně jsou drahý jako ojetiny a kradou se jako na běžícím páse. Žravý auta jsou zase při koupi ojetiny levný. Já kupuju žravý auta a ještě ušetřím, protože jezdím už poměrně málo a to, co vyházím za benzin se mi vrátí v minimálních nákladech na servis a v minimální kupní ceně. Kolik za auto při prodeji dostanu mě bude zajímat, až ho budu prodávat.
Myslím si, že třeba ta Panda není vůbec špatnej tip jak za málo peněz dát dokupy dost muziky. -
"-- skrytý --" 03.01.06 16:24
« Re: Re: nejlevnejsi
to je jedno kolik najedes ale na zvednuti ceny tohoto auta by sis musel pockat jeste par desetileti a navic za slusny penize se vykupujou jenom v dobrym stavu a zrestaurovany s co nejvice puvodnimi dily...rekl bych ze tyto podminky bude v dobe kdy toto auto bude mit sberatelskou hodnotu bude slnovat asi tak desetina procenta stovek co dneska jezdi ;-) -
« nejlevnejsi
nejlevnější auto mám doma já - škoda 100 - všechny opravy si udělá člověk sám, náhradní díly najdu na mezi (i když tam jich je poslední dobou už méně - tam už jsou spíšenovější - asi tak 120), když to někde odřu, tak se nic nestane, pokud větší rána, tak to vyklepnu kladívkem a natřu sám barvou, motor je pod 1000ccm, takže se platí nízké povinné ručení, hodnota auta se s přibývajícím věkem už moc nesnižuje, možná se časem i zvýší, spotřeba je asi 7 litrů (v zimě 8), což je sice poměrně dost, ale když člověk nenajede moc kilometrů tak to stačí. letos se najelo asi 1600 km. -
"-- skrytý --" 29.12.05 12:39
« Bez nadpisu
to Ajvin: Nepoznam metodologiu ako to pocita ATP.Ak by som pocital ja na Almeru cena vyjde obludna lebo sme s nou zatial najazdili cca 3000km. Ak by som vsak pocital ze kupis nove auto za 300tis. Sk, najazdis s nim 150000 tis. km a bude mat priemernu spotrebu 7l/100km pocas celych 150tis km a nevrazis do neho dalsie ani korunu (co sa neda) vychdza cena pri priemernej cene benzinu 38,- Sk/l 4,66,- Sk/km ak by sme k tomu pripocitali len 10 garanciek po 8000,- Sk-teda zhruba cena garancky u auta najnizssej triedy len so spotrebkou a olejom, plus 3 sady letnych a dve sady zimnych pneu - zhruba dalsich 40tis Sk. dostaneme sa na cenu 5,46,- Sk/km, ak k tomu pripocitame poistky (zakonnu+havarijnu) cca dalsich 12tis. Sk rocne po dobu 8rokov (povedzmne ze si priemerny vodic a najazdis cca 20tis rocne) dostaneme sa na 6,1,- Sk, na to aby si sa s tym autom dostal na 9 Sk/km by si musel vrazit pocas 8 rokov dalsich 440000 tis. Sk za ine naklady (opravy, nahradne diely...) co je 55000,- Sk/rok. 9,-Sk/km a to som este neodratal zostatkovu cenu auta. Preto sa mi to tiez zda prilis, alebo pocitali s dramaticky inymi podmienkami.

Jinak je auto vždy ztrátová investice. Teda pokud ho nemáš k podnikání.