Subaru Outback nebo BMW s xDrive?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« re Alessio
Ale kdepak, na popichování jsem ani nevzdychl, spíš mám takový pocit, jestli to v té multispojce není naopak, než v Haldexu. Tedy že momentem můžu něco držet nekonečně dlouho, aniž by mě to stálo výkon. Takže by ta multispojka, mohla z nějakého základního nastavení, spíš odpojovat kola s menší adhezí a tím logicky měnit poměr přenosu výkonu na kola s vyšší adhezí. No asi to bude chtít počkat na víc informací od BMW. ;-) -
Alessio1 09.12.05 13:55
« Re: Nerad vyrušuji,
Vím, vím....vracíš mi to popichování s kyvadélkem...já vím. není to popis z učebnice, ale jen jsem chtěl nastínit, že tam nějaký ten vztah přeci jen je (výkon můžeš mít třeba jako Temelín, ale nedostaneš-li to na kola , tak prostě budeš jezdit jen z kopce nebo v místě zvláštních geomagnetických proudů do kopce... :D -
"-- skrytý --" 09.12.05 13:10
« Bez nadpisu
Autom hybe tocak, nie vykon.
Co sa tyka Haldexu a XD, myslim, ze ak odpojime abs (poistkou) a dame dole cidlo z venca pri ABS snimacoch, tak jazda bude hrozne zaujimava.
Vacsina vozov ma v ABS aj g snimac a tym padom ziadna uzavierka, ziadne spinanie, nic... -
"-- skrytý --" 09.12.05 11:31
« Bez nadpisu
to GeorgRolf: Ja som cast tych stranok grabol. Pozrite sa www.neton.sk/~ja/bmw/
Ta spojka je tam jedna a nie je to uplne ako haldex. Haldex pracuje na principe zmeny viskozity kvapaliny, kym u xDrive je ovladana vzdialenost lamiel od seba na zaklade udajov elektroniky. Ale z celkoveho pohladu to vyzera ako haldex "naopak". Teda napevno pripojena zadna naprava a postupne pripajana predna.
to Pucmeloud: To ako predpokladete, ze je tam spojka, ktora ma jeden vstup od motora a 2 vystupy, jeden k prednej naprave a jeden k zadnej. Podla Vas, ked sa spojka uzatvara a teda zvysuje svornost, tak sa zvysuju pridel tociveho momentu na prednu napravu a sucasne sa odpojuje zadna naprava a ked sa spojka otvara, to znamena znizuje svornost, tak sa odpojuje predna naprava, ale sucasne sa pripojuje zadna naprava? To by ma zaujimalo ako si vysvetlujete, ze spojka znizuje svornost, ale zadna naprava sa pripaja a naopak, ked spojka zvysuje prenos tociveho momentu, tak zadna naprava sa paradoxne odpaja? To znamena, ze je tam napriklad jeden kotuc pohanany od motora a okolo neho je z jednej strany kotuc prednej napravy a z druhej strany kotuc zadnej napravy? Ked sa ten stredny pohybyje k zadnemu kotucu, ta ten predny sa odpojuje a naopak? Tak o tom teda velmi pochybujem, pretoze sa obavam, ze taka hydraolicka spojka by v neutralnej polohe nebola schopna preniest plny vykon motora ani na prednu a ani na zadnu napravu pretoze by bola na polceste medzi kazdou napravou. -
« Re:
mayklmaykl: Po te co mi zde geroge Rolf a dalsi vysvetlili zakulisi Haldexu, tak cely X-drive mi prijde neco jako sofistikovanejsi Haldex a uni to co Haldex neumi. Poslat na libovolnou napravu vice nez 50 % momentu. A to jak se pribrzdujou kola nebo ne je zalezitosti DSC nebo jineho stabilizacniho systemu. Jak jsi sam psal, cely X-drive je zavisly na stabilizacnim systemu a naopak. Bez nej se tim co dela blizi autu s mezinapravovym diferencialem. Nic vic, nic min -
« Re: re radost z jízdy
Super 7: ne nepopudi, to jsi si spatne vysvetlil. nastesti je vyber tak velky, ze kazdy si muzeme vybrat co se nam libi a co nam sedi, pokud to penezenka dovoli.
Spise si myslim, ze je to dane tim jak se kdo ucil jezdit. Ja jsem zacinal na Skode 1000, pak hodne 105, 120, favorit a Forman Praktik. S touhle sestavou jsem nekolik let jezdil kazdy tyden sluzebne 1 - 2 do hor bez ohledu na pocasi. A do hor, tim myslim na ty nejzapadlejsi silnicky a do lesa. Hodne jsem se na tom vycukal (prvni zima 5x ve skarpe >:D ). Hazeni lopatou dost caste reseni atd. A postupem casu jsem si asi i diky tomu oblibil, ze mam auto plne pod kontrolou ja a co nejmene mi do toho keca elektronika a rozhoduje za me. Prvni vlastni auto jsem mel az kdyz mi bylo 29...a pak se zacalo darit a takze jsme si udelal radost a poridil Outback. Dva v jednom "Auto pro rodinu a hracku pro tatika".
Abych ti jeste lepe priblizil co mam na mysli, tak uvedu priklad svoji zeny (a myslim si ze jezdi dobre. Nebojim se s ni): Ta je presne priklad ridice, ktery je odkojeny na lepsich autech a dalo mi hodne prace ji presvedcit, ze fyziku neosali, a ze se smykem se musi naucit pracovat tak jako tak, protoze i elektronicky zazrak muze skoncit ve smyku. cestou domu je jedna zatacka kam je krasne videt a ted kdyz je volno a snih, rad si ji lupnu "dverma napred". pred tydnem jsem to udelal s ni a krome poznamek o tom ze je nekdo blbej mi rekla, proc teda mame auto jenom s ABS, jestli by nejaky stabilizacni system nebyl lepsi aby se tohle nestavalo >:D . Tak jsem ji navrhnul, ze bude lepsi kdyz pojedme spolu na ledovou drahu, kde se nauci ovladat auto s 4x4 ve smyku a podobnych krizovkach.
Shrnuto, jak jsi sam napsal, je to vec vkusu a zvyku. Ja jsem asi zpatecnik a cim mene mi do rizeni jak jedu keca auto samo, tim jsem spokojenejsi. To ale nic nemeni na tom, ze jestli se X-drive ukaze spolehlivy, tak to je v soucasne dobe jeden z tech nejlepsich systemu co se da poridit -
« Re:
maykl, sorry, ale zatím jsi nic zásadního k technické podstatě xDrive neřekl. Jen plácáš věci o tom, že je lepší, dělá vše jinak a pod.
Tak já se tě už asi POTŘETÍ ptám, co to technicky znamená "PŘIPRAVIT KOLO K POHONU" a jako novinku přidávám otázku "V ČEM SE LIŠÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉ UZÁVĚRKY DIFU NA PRINCIPU PŘIBRŽĎOVÁNÍ KOL JEDNÉ NÁPRAVY OD JINÝCH PODOBNÝCH SYSTÉMŮ"...čili v čem to BMW řeší jinak, podle toho jak píšeš. -
« Bez nadpisu
no ono to dovolí kupodivu dost-jak jsem psal stabilizaci jde omezit nebo vypnout, když je zapnutá dovolí to pospíchat a to dost-dovolí to autu hejbnout se mimo, když to omezíš dovolí to pospíchat hodně moc včetně mírnýho ustřelování-cca 0,5-1m do stran a řídíš...co se týká rychlosti asi to je nejefektivnější, vypnuto= je to na tobě -
« re radost z jízdy
pucmeloud - chápu, co máš na mysli. mně celkem uspokojuje vysvětlení, že elektronika BMW je nastavená tak, aby mi dovolila nějakou legraci ještě než zasáhne. Opět to je subjektivně hodnotitelné a předpokládám, že tebe to naopak popudí, ale já to považuju za povedený kompromis (asi jsem málo hardcore :D -
« Bez nadpisu
no ted jsem na to koukal podrobněji: takže do 20km/h je xo trvalej pohon všeho, reakční čas (včetně rozdělení) systemu je 100milisekund, rozdělování momentu je vícelamelovou spojkou, dělení momentu na jedn.nápravách se děje podle čidel dsc pomocí té spojky i při vypnutém dsc které do řízení tak nezasahuje vůbec, vpřípadě že nestačí tohle dojde teprve právě ted k tomu přibržďění, umí to 100% na každou z náprav-kolik na kolo to nevim...
jinak s tím připravováním-byl jsem za to vytlemen ale je to doba kdy podle čidel jednotka vyhodnotí že je něco jinak a už částečně převede kr.momenty pak v případě že to nestačí reaguje v těch 100milis.
jinak nějakej srovnávací test je tady:(místy trochu přeháněj ale informativní to taky trochu je)
[odkaz] -
« Bez nadpisu
to mitsi: a to se týká naší debaty?....jo vejlet mimo silnici je z bmw naprosto normálně možnej stejně jako s čímkoliv jiným...
to pucmeloud: právě že to není mrtvej kus! to je na tom to divný- i když jedeš s vypnutou stabilizací a vypnutým protiprokluzem tak to funguje a řekl bych že asi stejně, pokud se stabilizace zapne nedovolí to driftování,vybočování a různě to kromě toho dělení hnací síly i přibržďuje kola
jinak všem se omlouvám za předchozí "výstup" ale vadí mi některé magicovy přechytré nepravdivé řeči...
raděj bych od něj slyšel něco o pohonu 4x4 od alfy.... -
"-- skrytý --" 09.12.05 06:39
« Re:
mayklmaykl: Víš co udělá žirafa, když jí plivneš do ksichtu? Podkopne Ti žebřík!
Sice to není o BMW, ale problémy v mezilidských vztazích hrdých majitelů BMW při konfrontaci na vozovce s jiným vozem nějaké "podřadné značky" až statisticky vzato příliš často, resp. mimo rozsah "střední hodnoty výskytu", končí právě takhle - "výletem" mimo silnici. A to navzdory všem "zázrakům", jimiž BMW disponuje, resp. jimiž tahá své zákazníky za nos v propagačních materiálech.
Heuréka! Ten marketing opravdu funguje! A o dost víc, než poctivá strojařina. Bohužel... -
"-- skrytý --" 09.12.05 01:18
« Re: Re: xDrive
Ja som tam cital "multi-plate clutch". Skuste si este raz precitat cast "How does xDrive work?" na strankach bmw. Je tam napisane nieco v tomto zmysle: Pokial je potreba viac sily na prednu napravu, servo vyvinie tlak na spojku a priblizuje kotuce k sebe. Tym sa prenasa viac sily na prednu napravu. Pokial je potreba viac sily na zadnu napravu servo uvolni kotuce a viac sily je prenasane na zadnu napravu cez kardan.
Mne z tohto popisu vychadza, ze zadna naprava je trvalo pripojena kardanom a podiel pripojenia prednej napravy sa reguluje spojkou. To by vsak znamenalo, ze bmw vo svojich reklamach poriadne mlzi, pretoze zadnu napravu nemoze odpojit.