Subaru Outback nebo BMW s xDrive?

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

11.12.05  04:22

« Re: Re: Re:

Vám se zdá 3000 Nm jako nějaká hodně velká hodnota s nadprůměrnou rezervou? Je fakt, že u osobáku je teoreticky docela vysoká, ale u SUV a off roadů, obzvláště těch s redukcí a turbodieselem je hodnota momentu na výstupu z převodovky často ještě mnohem vyšší. Např. moje dávno minulé ARO 10,4 mělo při motoru o objemu 1,4 l s krouťákem 105 Nm na redukovanou jedničku na výstupu z rozdělovací převodovky přes 4700 Nm.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.12.05  00:50

« Re: Re:

to Pucmeloud: Pozrite si [odkaz]%20graph%20la… /> a pochopite, ze tie Nm, ktore uvadzaju su mozne teoreticky iba v kratkom momente, pretoze sila je priamo umerna rozdielu otacok. Takze principialne nikdy nedosiahnete stav, ze sa Haldex uzavrie a spoji napravy napevno, pretoze v tom momente je uz vlastne otvoreny.
    Okrem toho je tam poistka proti pretazeniu, ktorou sa nastavuje maximalne preneseny tocivy moment.
    A diskusia bola presne o tomto:
    "Znamena to, ze haldex nech sa snazi akokolvek nedokaze spojit osi "natvrdo"."
    Co si myslim, ze stale plati.
    "Kazda spojka ma urcitu maximalnu hranicu tociveho momentu, ktory dokaze preniest a tocivy moment motora je v tomto pripade vacsi nez ten, ktory spojka dokaze preniest."
    Co tiez plati, pretoze do Volva, o ktoreho 70% sa bavime pravdepodobne nedavaju Haldex z Veyrona. Vsimnite si prosim slova "v tomto pripade".
  • « 00 Reagovat !

foto

11.12.05  00:39

« Re:

to sss: ne nemyslim, ale diskuze byla o tom, ze Haldex neni principielne schopny zvladnout tak velky moment, coz neni pravda.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.12.05  00:34

« Bez nadpisu

to Pucmeloud: A myslite, ze XC70 a Veyron maju ten isty model haldexu?
  • « 00 Reagovat !

foto

11.12.05  00:29

« Re:

to sss:
    na strankach Haldexu [odkaz] jsem nasel obrazky na kterych jsou vyvedene funkce az to prenosu momenu az do 3000 Nm. A vzhledem k tomu, ze Bugatti Veyron je vybavene Haldexem, tak asi skutecne udelali krok vpred.
    to Jirka: tvuj popis fungovani X-drive je mozny, ale prijde mi silene neefektivni s obrovskou ztratou energie.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.12.05  23:15

« hm

Mno logickou uvahou by měla mit jeden na přední napravě a druhej na zadní, protože v některých případech jízdy jsou obě napravy hnaný. Tudíž se musejí vyrovnávat rozdílné otáčky při kol v zatáčce...ten třetí, mezinápravovej, jí bohužel schází, nahrazuje ho viskozní spojka...a v tom je ten kámen úrazu ,kterýmu u toho "napevno" uzavřenýho haldexu moc nerozumim.
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 10.12.05  22:54

« Re: Re: Re: hm

ked ma oktavia haldex, tak ma kolko napravovych diferencialov?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.12.05  21:02

« Re: Re: hm

dobře, ale, takže napevno jenom v uvozovkach. Něco se tam musí přesto točit a vyrovnávat rozdílný otáčky přední a zadní nápravy v zatáčce ne? Rozumim tomu tak že zadní náprava je stále alespoň trochu poháněná, ale, haldex stačí vyrovnávat ty rozdílné otáčky?nebo prostě nevim, jak si to mam představit...pokud by to tak nebylo , tak by to v zatáčce mělo asi zajímavy jízdní vlastnosti. Do určitý rychlosti by se to ale moc velký problémy dělat nemuselo..tak 30km/h? :D
  • « 00 Reagovat !

foto mezek

mezek 10.12.05  20:57

« Re: hm

Známý má na O1 Haldex na pevno a díky tomu se auto v zatáčkách /hlavně na sněhu/ "hádá" s řidičem. Nejde se pokoušet o powerslide, alespoň ne jako se Subaru, nesmí se zapomenout při zatáhnutí ručky vyšlápnout spojku /zablokujou se všechny kola, takže by chcípnul motor/. Ale na rovinkách reaguje líp, než aktivní Haldex. Na O2 je prý už Haldex nastaven daleko lépe.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.12.05  20:43

« hm

Mno zřejmě nedosahli, a příjde mi to dost divny, protože jestli se nemílím, tak pokud spojím haldex (neboli toe to sami, jako bych místo haldexu tam dal jenom kardan) natrvalo, ale nedisponuju mezinápravovým difernciálem, jsou otáčky zadních kol stejné jako předních...Jak to auto zatáčí si nedokážu představit..A už vubec nechápu na co je to dobrý, Protože z téměč neopužitelného systému se vytvořil opravdu nepoužitelný systém. Opravte mě jestli je má úvaha špatná...Jinak k BWM a x drive. Jak to tu popisujete, tak se sám sebe ptám, kolik elektroniky se do aut ještě podaří narvat..Jak na tom bude ten elektromotr který odpojuje a připojuje napravy a všechny ty čidla, čipy a hejblátka po 150tis by mě zajímalo...mno nic...PR letakama se masírovat nenecham..
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.12.05  20:32

« Bez nadpisu

to Pucmeloud:
    Compare with 959's unit, Haldex's unit has 7 fewer discs in the clutch. This makes the Haldex unit more compact and cheaper. The down side is not capable to handle as much torque (959 had 369 lbft, Audi TT has 206 lbft). Besides, 959's discs were organised as 6 pairs of independent clutches, each actuated by individual hydraulic actuator. The Haldex has just one actuator acting on all six discs, again, this saves weight and cost. However, I suspect if it could vary the amount of torque split as precise as independent clutches.
    1 lb ft = 1.356 Nm = 0.138 m.kg
    Ale je mozne, ze sa to medzicasom zmenilo.
    " I tady na foru je par lidi co zminovali jedince, kteri si nechali upravit Haldex tak aby byl sepnuty porad."
    A je to po tej uprave este haldex? Haldex funguje na principe rozdielu otacok, na ktory reaguje zmenou viskozity kvapaliny. Ako dosiahli trvaly rozdiel otacok?
  • 00 Reagovat !

foto

10.12.05  19:19

« re pucmeloud

Já jsem tomuto dojmu včera také podlehl, viz diskuze s to sss. Technicky by to skutečně bylo asi možné. Po prohlídnutí toho pelmelu, co jsem našel různě po netu, se ale přikláním k tomu, že kardan dozadu je průběžný bez přerušení a připojuje se předek. Za toho stavu, kdy jsou zadní kola bez adheze a spojka je natvrdo, je tok momentu v hřídelích předek : zadek v poměru 50 : 50. Aby se zadní kola bez adheze neprotáčela, musí být přibrždována. To je to maření výkonu motoru, kdy BMW ve svých materiálech uvádí, že tedy zbývá na trakci předních kol maximálně 70% výkonu, potažmo momentu. Kdyby se ten okamžik zmrazil, tak by se dal, zase vzdáleně, připodobnit k tomu, že namísto motoru je páka, na jejímž konci tlačím, někde v její 30% délce, od bodu uložení páky, jsou dva pevné kolíky, to jsou brzdy zadních kol a proti mému tlačení na konci páky tedy stačí působit zbývajícími 70% odporu, aby došlo k vyvážení momentů.
  • « 00 Reagovat !

foto

10.12.05  18:54

« Re: re kosch

to Jirka: mozna je to uplna blbost co napisu, ale jak jsem tak studoval ten obrazek na strankach BMW, tak mi prislo, ze ta lamelova spojka co rozdeluje moment mezi predek a zadek dokaze zadni napravu odpojit uplne v jednom extremu a v druhem zase pripojit jen predek. vlasthe je to neco jako "vyhybka" na karadnu mezi predkem a zadkem s tim, ze to umi i stavy "neco mezi". Blbost?
  • 00 Reagovat !

foto

10.12.05  18:28

« re kosch

100% na zadním ano a to to jsem napsal. Nevím ale jak dostat 100% na přední. Můžete mi to vysvětlit?
  • « 00 Reagovat !

foto

10.12.05  18:11

« Re:

to sss: Haldex ma limit pro prenos momentu asi 2400 Nm, takze to, ze by motor mel vetsi moment nez je schopny Haldex prenes nehrozi. I tady na foru je par lidi co zminovali jedince, kteri si nechali upravit Haldex tak aby byl sepnuty porad.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.12.05  17:58

« Bez nadpisu

co to meleš. Xdrive může mít třeba jen 100 procent na jednom kole, nebo 100 -0 a nebo 0 - 100.
  • 00 Reagovat !

foto

10.12.05  16:31

« Kolegové,

trochu jsem to tu v klidu pročetl a usuzuji: 1) Rozdělení momentů na nápravy je u Haldexu a Xka stejné od 0: 100 do 50 : 50. 2) Rozdělení trakce na nápravy podle adheze je také stejné. Maximálně okolo 70 % na připojovanou nápravu. 3) Rozdíl mezi Haldexem a Xkem je zřejmě v použití elektronikou řízeného serva spojky, oproti řízení Haldexu změnou tlaku kapaliny. Jestli je servo elektrické, nebo hydraulické, jsem nenašel. Data pro elektronické řízení serva jsou pravděpodobně minimálně ve dvou úrovních. Ta nižší budou algorytmy pro jízdní podmínky - rozjezd, parkování, jízda - postavené na souvislosti otáček kol mezi sebou navzájem a vzhledem k rejdu a dále doplněné čidly pro otáčky kol, pro zajištění podmínky jízdy bez prokluzu kol. Primárně tato úroveň zajišťuje jízdu s vypnutým DSC. Ta vyšší úroveň bude DSC, po řešení problémů stability po vyčerpání schopností algorytmů. Obě úrovně řízení ovládají jak spojku, tak brzdy. A z toho plyne zásadní rozdíl mezi Haldexem a Xkem : 4) Zatímco Haldex může jezdit neaktivní, tak Xko jezdí zřejmě pouze aktivní. Z tohoto pohledu je tedy spíš na úrovni 4 x 4, než Haldexu. Oproti AWD Subaru bude mít zřejmě nevýhodu v častějším maření výkonu aktivací brzd pro zajištění přenosu trakce, na druhou stranu bude asi agilněji reagovat na rychlé změny adheze jednotlivých kol. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto

10.12.05  08:05

No magic, já musím říct, že co jsme si v létě na blbnutí v terénu koupili ten tank VT-55, tak nemáme problémy vyjet ani sjet >:D , ale máš pravdu, že kdybych měl pod zadkem místo pásů kola, tak by na tom něco bylo.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.12.05  23:47

to magic: Som rad, ze sa tu najde niekto, kto mi da za pravdu. :)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.12.05  23:43

« Re: Re: Re: Re:

K Volvo mam otazku. Ak stoji prednymi kolesami na lade a zadnymi na pevnejsom povrchu, pretacaju sa predne?"
    ANO, protože jsou pevně spojeny se stálým převodem a není tam nic, co by dokázalo tento stav změnit.
    mayklmaykl: hele, mimochodem, ta reklamožroute, teď mě tak napadlo...víš ty vůbec, co to znamená to Q4 tam pod čarou >:D :?:
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…