Subaru Outback nebo BMW s xDrive?
« Re: Benzin vers nafta
Stejna ci dokonce nizsi spotreba u Outbacku nebo Legacy s AT je tim, ze modely s AT maji jiny system 4x4. Subaru urcite neni auto pro ekorallye, ale zase tak strasny to neni. S Outbackem 2.5i MT ma za posledni mesic se zimnima gumama, tyden z toho na snehu, a 80% jezdeni ve meste spotrebu 10.6 l/100 km. -
« Re: Benzin vers nafta
Spotřeba je pro mě též záhadou. O subaru se často dozvídám, že bumbají opravdu hodně. Překvapila mě však věta z testu, na nějž následně uvádím odkaz, kde autor tvrdí, že během testu outbacku s motorem 2,5 litru a automatickou převodovkou nepřekročil spotřebu 8,5 litru, přestože testoval i v terénu a dosahoval vyšších rychlostních průměrů. Celý článek viz [odkaz] -
« Benzin vers nafta
Jak tady tak čtu poznatky uživatelů, tak by mne zajímalo jak tedy jsou tak ty běžné spotřeby Outbacku 2,5 automat? Je to fakt tak hrozné proti dieslu u jiných značek? Ja totiš o Outbacku uvažuji. dá se to tedy pro běžný provoz uživit? Určitě nekupuji auto každý rok a nerad bych omezil provoz, protože bude mít spotřebu 15 l. Co s takovým autem? Vzdť by to ani nikdo nekoupil. díky -
joo ještě takhle... při rozjezdu u torsenu na kluzkým povrchu přece nějaký kolo třeba hrabe a ostatní některý zabíraj... u Xdrive bych řekl že je tenhle efekt menší, jinak beru to za předpokladu, že jsou vypnutý veškerý elektronický hejblátka ty za jízdy nepoužívám kromě abska...
jinaač pokud by šlo o ten torsen se špérama předek zadek střed tak to by to ixo asi líp nefungovalo... -
« Re: mno
mno připravit...jak to vysvětlit... :roll:
prostě to jednak nemá asi lidsky zaznamenatelnej reakční čas a tím se to od některejch pohonů liší..a protože určitý kolo je prostě připravený přenýst část krouťáku jiného kola už předem...
k tomu torsenu: ano torsen je báječnej ale řekl bych že tohle vyjede víc kvůli tomu že to přenáší krouták z jednoho kola s menší trakcí na jiné s větší trakcí částečně už předem-nedojde k proklouznutí
u torsenu bez špéry na předku nebo zadku mi vždycky jedno kolo na každé nápravě klouzalo, nebo obě nebo taky všechny 4...u tohodle se to nějak děje míň...
jinak pokud jde o torsen se špérama tak ten asi konkurenci nenajde...
a na divokou jízdu to nemůžu kdovíjak posuzovat -
« Re: ok
Maykle a teď omluv mou neznalost, ale co přesně obnáší "připravit" kolo k pohonu? A jakým způsobem to může fungovat lépe, než permanentní quattro, kde se kolo k ničemu nepřipravuje, protože už prostě poháněné je? Předpokládám samozřejmě permanentní quattro s uzávěrkou, ať už Torsenem či alespoň viscou. (Já mám v autě manuální 100% špéru a taky si můžu předem nápravy zamknout, když vidím, že je přede mnou sníh >:D )
Předpokládám, že způsob připojování náprav od zadu dopředu jako u xDrive je asi vhodnější, než směr od předu do zadu jako u Haldexu, protože senzory zřejmě zaznamenají změnu adhezních podmínek na nepoháněné nápravě dříve a mohou jí připojit asi rychleji, než u Haldexu,kde musí nutně dojít napřed k proklouznutí hnaných kol, ale stejně si ten výraz "připravit k pohonu" neumím vysvětlit. Tak omluv mou neznalost, já jen aby řeč nestála. -
« ok
taak zhruba to je.... u x drive hraje dost roli i to že umí už předem připravit kolo k pohonu v případě horší trakce-asi proto to dost vyjede, to klasická osobáková 4 kola asi neumí...nemluvím o uzávěrách to je o něčem jiném-ty žádný čas k reakci nepotřebují
nicméně přestože věřím, že magic nějaké zkušenosti má a možná i podrobné, mám jich také dost a také jsem dost aut měl nebo zkusil, proto nesnáším jeho vševědovské komentáře, které jsou často opravdovým muzeálním nesmyslem, bohužel někdy tak velkým, že už se jeho osobou na netu baví fakt hodně lidí...
spoustu jeho článků jsem přečetl a určitě nejsem technický neználek auty se zabývám už nějakej pátek a jsou mým koníčkem, a ve většině z nich jsem se vrtal... včetně třeba GO motorů M62 z 540i nebo MB320 nebo xedosu 9 2,5..
magica je to škoda, protože zrovna Alfám docela rozumí a dost o nich ví a bylo by dobré kdyby se jim a jen jim věnoval, jenže pak bác a zaneřádí tyto docela kvalitní stránky svými leckdy opravdu hloupými výroky... a to je velká škoda 8-s :'-( pak to tu působí jako například eprdel.cz :roll: -
Přinejmenším jsou zkratkovité stejně jako jakákoli nekritická donebechválení čehokoliv, protože takovéto chvalozpěvy většinou vyplývají převážně z technické neznalosti podstaty věci. Pokud jde o pohyb vozidla a trakci na sněhu určují jeho chování principielně 3 věci:
1) Pneumatiky (ty asi nejvíce, protože ani Tatra 8x8 na sjetých letních pravděpodobně nedojede dál než Trabant na kvalitních zimních se řetězy)
2) Mechanické řešení pohonu v kombinaci s vyvážením vozidla, tj. 4x2, motor vpředu/vzadu, 4x4, s jednou, dvěma, třemi uzávěrami a jejich svorností a samotným technický řešením pohonu (diferenciál, přímé řazení, visco spojka atd.). Tzn. že max a absolutní trakci má vozidlo 4x4 se třemi 100% uzávěrkami a žádné jakkoli sofistikované technické řešení nemůže z fyzikálních důvodů tuto koncepci překonat.
3) Geometrické řešení podvozku, tj. světlá výška, popř. zkřižitelnost náprav, typ odpružení, tlumení, stabilizátory a na silnici i v menší míře nájezdové a přechodové úhly.
Takže jakékoliv vozidlo, ať je staré, nové, ultramoderní řízené počítačem, anebo s pohonem ovládaným pákou vedle řidiče, je víceméně jenom koktejl namíchaný z výše uvedených parametrů. Není to nic víc, nic méně. Tzn, že pokud jakékoliv vozidlo projede více, než např. Mercedes Benz G, nebo starší Landcruiser 80, který disponuje právě těmi třemi 100% uzávěrami, bude příčina pravděpodobně v pneumatikách a v žádném ultrasuper řešení pohonu. Tak to prostě je a tak to bude, protože tohle je fyzikální podstata problému. Samozřejmě tohle nepostihuje chování při sportovní jízdě v zatáčkách, ale takové ty pivní debaty typu "...já tam tehdy s tímhle tenkrát vyjel a tamto tam jindy nevyjelo..." jsou zcela zbytečné a postihují nesrovnatelné, protože vždy musely být v nějakém ohledu nesrovnatelné podmínky. -
No maykle, nevím nevím, ale magic patří mezi těch několik málo lidí co autům vidí "pod sukně" a má přehled o technice o níž píše, na rozdíl od většiny zde diskutujících, kteří všechny své znalosti čerpají z testů ve Světě motorů apod. a jaktěživo neviděli rozdělaný diferenciál, nedejbože aby dokázali vysvětlit jeho princip. Takže tvoje poznámka je kapánek bezpředmětná. -
joo s tema testama jsem se snad vyjadril jasne uz v predchozim prispevku, mozna mas v jistych vecech pravdu, ale ohledne bmw uz radej nemluv protoze chlape nevis o cem mluvis podle toho co pises....jsem nevedel ze bmw nezataci... nech toho >:D nebo ze sebe udelas neco co nechces >:D
hele ten kdo o bmw tvrdí že nezatáčí je pro me nekdo kdo je když už nic tak divnej...no to je jedno
pro tvou informaci podobnejma hláškama ze sebe děláš xxxx..xxx a bavíš tak půl internetu a spoustu kancelářskejch krys co nemaj do čeho píchnout tak se aspon tleměj takovejm hlodům, seš už docela slavnej chlape... tvoje hlody se probíraj ve spoustě fór, v tvý kůži bych spíš pohřbil svůj nick a začal s novým >:D novej interrnetovej život >:D -
"-- skrytý --" 07.12.05 12:24
mayklmaykl: proboha už dost s těmi testy časopisů!!!!!! Dělal jsem to, vím proč někdo vítězí a jiný prohrává. Už jsem to tu psal, že když budu srovnávat Fiat Coupé Turbo 16v a Octavii TDI tak vyhraje 1. Octavia, protože má 5 dveří, větší kufr, je úspornější, levnější a pružné zrychlení na V. z 60 na 120 km/h zvládne dokonce rychleji. Anebo zvítězí 2. Fiat Coupé, protože je nesrovnatelně rychlejší, podstatně líp brzdí, má úplně přesné a strmé řízení které okamžitě reaguje, z 0 na 100 km/h zrychlí za míň než polovinu a to při dost nízké spotřebě, prostornějším a pohodlnějším interiéru a s kufrem na kupé až překvapivě velkým. A teď má vyhrát Coupé nebo Octavia? Kdo zadává větší inzerci, Fiat nebo Škoda? Kdo pořádá neustále nějaké akce pro novináře, kde je spousta jídla, pití, luxusní hotely, krásný holky, ...Fiat nebo Škoda? Kdo mi dal trička, modely, hodinky, mobil, tužky, mapy, ...Fiat nebo Škoda?
A pokud ti auto, který jede rovně, rovně a vždy jen rovně připadá skvělý, tak si ho kup, ale já dost často potřebuju i zatočit nebo se dokonce někomu či něčemu vyhnout. Proto BMW nevolím. -
"-- skrytý --" 07.12.05 10:10
Proti: Suba nema motorizaciu ako seria BMW330d
Pre: S mojim GT som vyliezol so seriovym 4x4 do zladovateleho kopca na Michelinoch (to je dolezity fakt ;-) ) tak, ze ked som v polovici na okamih zastavil a pohol sa dalej, chvilu auto islo vlastnou vahou dozadu. Cesta dole bola hrozna, nebol som schopny auto zastavit, zaplo ABS a isiel som dalej.
Samotne BMW porovnat neviem, nejazdil som s ich 4x4riesenim inde ako na suchu.
Nemyslim, ze niekto s BMW bude chodit blbnut do Sosnovej a zvysok ciest je ich system postacujuci pre vacsinu ludi. -
ale jo samozřejmě a ve spoustě časopisů to tak je to máš pravdu...sponzoring apod. ale řekl bych že přesto to vyznívalo dost objektivně-měření reakčních časů jednotej,klopené povrchy měření trakce a času rozjezdu-docela zajímavý
každopádně já jsem dnes opravdu čuměl kam se s tim dá vyjet, takhle bmw fakt neznám... nikdy jsem s bramborem problém vyjet neměl, ale co je moc to je moc....to co jsme projížděli dneska byly silničky kde ani ta kia nejela a policejní VW transporter 4x4 měl co dělat.
překvapilo mě že se to ani v ukrutně prudkým kopci na zledovatělé silnici nezastaví ani když to už drhlo břichem o sníh :shock: krom toho to má schopnost udržovat rovnej směr i když se to už klouže... no fakt překvapení bmw je dobrý ale jako horskýho kamzíka to neznám :D -
Mayklmaykl: ...argument "nicméně v testu 4 kolek v ČR nedávno pořádaným nějakým časopisem to vyhrálo asi ve 20ti disciplínách... nezni moc presvedcive......ono nejaky, ale spise kdejaky casopis ti za patricny baksis a reklamni objednavky udela takovy test, ze se budes sam sebe ptat proc Trabant 601 nikdy nejezdil WRC.
Ale na druhou stranu souhlas, ze X-drive je stale jeste novinka a uvidime tak za roka az dva jak se ujme.
Austin: Tomu rikam neotrely pristup a chce to skutecne charakter jet autobusem do Rotterdamu vyzvednout novyho Bavoraka >:D . ...zvlaste v dobe kdyletenlka te stoji asi tak 2 - 3 % toho co usetris -
"-- skrytý --" 06.12.05 22:24
« Re: Subaru Outback nebo BMW s xDrive?
Jezdim obcas s sefovym BMW, doporucuji do uvahy radu 5, motor 2,5 td. je to ultimativni auto (rocnik 2005) se super pohodlim a chovanim, minimum hluku, fakt pohodli, na zatah Amsterodam, Hamburk ci Warsawu nepoznas. Ale je to slecinka a je drahy servis apod. Jinak fakt super.
Mé srdce patri Subaru a o tom lze rici ze je to mene pohodli, ryze sportovni jizda, ale je to nezmar a bude ti slouzit opravdu dobre a nepoznas co je to servis a prodejes vzdy vsude.
Jde o to projet se s obouma.
Rada na zaver. Vytiskni si cenik novych vozu u dealera v Rotterdamu, Hamburku apod. Srazis cenu o 18-23 procent dolu. garantuji. fakt.
protoze jinak si auto objednas, sednes do student agency busu a zajedes si pro nove auto tam, kvuli ctvrtmega to udela kazdy :-) -
:D áá jeho eminence a blahorodí děd vševěd se dostavil.... a je zde aby k nám moudře promluvil-všichni poddaní stište se prosím >:D - v klidu nic osobního
pro tvou informaci magicu: x drive je na trhu pár týdnů, ještě toho tudíž moc vyhrát ani nestihli, nicméně v testu 4 kolek v ČR nedávno pořádaným nějakým časopisem to vyhrálo asi ve 20ti disciplínách... to je fuč ne ? jednalo se o Subara A4, MBE-4kolo, VW golf
něvěř tomu že to bude nějak vyloženě naprd... to by s tim nevylezli
taky jsem k tomu moc důvěru neměl-když už tak torsen, ale dnes jsem se svezl 530xd a mluvím jinak, jezdili jsme po desné, kořenově a obci pustiny místy kde za náma např kia sorento díky ledovému povrchu a brutálním stoupáním nevyjela, mimochodem driftovat s tím taky jde a kupodivu stejne jako s torsenem akorát se to rychlejc rovná, žádný haldexový tahání se nekoná...fakt jsem byl přijemně překvapenej...a to si myslim že jsem dost mlsnej řidič
vim že bys radši aby s něčím podobným přišla alfa ale...