Subaru Outback nebo BMW s xDrive?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 09.12.05 00:45
« xDrive
Mohol by mi niekto vysvetlit ako vlastne funguje rozdelenie 40/60 u xDrive? Ja som totiz hladal dovod preco som sa domieval, ze xDrive je pripajany pohon prednej napravy. V materialoch z februara tohto roku som nasiel takyto popis X3:
"Sportovne strizene BMW X3 pohani zadni kola a predni pripojuje pres lamelovou spojku, ktera ve spojeni s elektronickymi systemy optimalne davkuje tocivy moment k jednotlivym kolum."
V sucasnych materialoch BMW uvadza, ze pohana permanentne prednu a zadnu napravu pomocou viac-kotucovej spojky. Ale ako funguje to rozdelenie tociveho momentu 40/60. Ta spojka ma nejak obmedzenu svornost, tak aby v normalnom rezime nebola trvale spojena a teda nerozdelovala tocivy moment 50/50, ale prenasala iba cast tociveho momentu na prednu napravu? Navyse musi riesit rozdielnu trajektoriu prednej a zadnej napravy pri zatacani, takze musi byt v permanentnom preklze. Jedna sa teda o nejaku hydraolicku spojku s lamelami, sucha by zrejme velmi rychlo zhorela. A to servo zrejme riadi vzdialenost lamiel. Ako je to s pripojenim zadnej napravy? Podla schemy to vyzera, ze je trvale pripojena, ale podla videa a popisu k nemu (v casti rozjazd na snehu) to vyzera, ze xDrive je schopny odpojit zadnu napravu. Je to tak skutocne alebo sa jedna o reklamne zjednodusenie prenosu tociveho momentu na vozovku? -
« Re:
MayklMaykl: sice mas mozna nejdelsi prispevky, ale jejich hodnota je informacne blizka nule. Tak mi prijde hloupe takhle prudit magica.
Karizma: studoval jsem ty obrazky na domovske srance BMW a par jinych zdroju na Internetu sec mi moje laicke znalosti dovoluji a jestli jsem to spravne pochopil, tak tam nikde neni diferencial. A to "gyzmo" co je hned za prevodovkou je neco jako sofistikovany Haldex ktery dokaze rozdelovat moment libovolne mezi dve napravy, ale neni to diferencial. Co je na celem systemu asi opravdu nove je to, ze AWD pohon dostava a pouziva informace ze stabilizacniho systemu a naopak. To je toco myslel majklmajkl o "predpripravenosti". U Haldexu se kolo musi protocit, ale Stabilizacni sytem pozna jeste pred ztratou adheze, ze neco neni v poradku. Takze magic, kteremu se majkmajkl vysmival mel nejspise pravdu. X-drive rozdeluje moment mezi napravy a stabiliziacni system se stara o jednotliva kola nebot nikde neni diferencial ani uzaverka. Takze jeden bez druhyho je mrtvej kus zeleza -
« Bez nadpisu
magicu magicu už zase........prosím tě běž a zjisti si něco o x drive, alespoň si něco přečti, protože jsi zase a opět plácl takovou blbost, že nevím jestli si děláš srandu, nebo to myslíš vážně, zkus něco pročíst nebo se i projeď
ALE
nejlépe bys udělal kdyby ses věnoval nějakému foru o alfach, protože jestli tu je ještě někdo, kdo o x drive něco ví a já věřím že je, tak si tu zas a opět děláš strašnou ostudu která tebe jako starého harcovníka v automobilismu fakt shazuje...
vážně ti není blbé zase hovořit o něčem čemu skutečně nerozumíš, o čem nic ale lautr nic nevíš???- podle toho to pak vypadá
ano bmw umí kola přibržďovat ale při přenosu- trakci to dělá trochu jinak....vážně něco poštuduj zkus to a pak rozumuj rozumbrado, krom toho nikdo se tu o tvou přemoudrou radu vzácný stařešino neprosil... jestli sis nevšiml povídá se tu o systémech pohonu....nerozumuj raději se někde pouč a pak se v klidu přidej do diskuse-budeš vítán, mimochodem x drive opravdu není stabilizace...připomínám podruhé
opravdu si o tom alespoň něco přečti protože třeba mě osobně by tohle co předvádíš bylo fakt blbý...
chápu tě-zas se ti něco nelíbí ale jestli nemáš nic k tématu nezúčastňuj se, tvoje připomínky jsou bezpředmětné a lítostivé, ty technické navíc zrovna v téhle debatě zavádějící a nesmyslné, jo kdyby X drive vymysleli u AR tak by ses k tomu po večerech modlil ale takhle teda ne...
docela se hodí jeden netovej textík:
taky jsem znal jednoho podobnýho,strašně chytrej, všechno věděl, všechno znal, do všeho se sr.al, nikdo nebyl víc, nikdo neměl lepšího nic než on a jen on pan šampion.....ve finále byl o hlavu vyšší než kýbl s iq teploty dnešního dne...
hoď se do klidu magicu a zúčastnuj se až tehdy, když budeš mít co říct k tématu a to věcně a fakticky-každý zde to myslím uvítá vřelé díky -
« Re: Re: Re: Re: Re: Benzin vers nafta
Tehac: moznost volby VDC k automatu i pro 2.5i byla i u modelu 2005, takze to neni zadna novinka. tesim se az poreferijes zkusenosti. ja nevzal automat, protoze mi nejak nesedela prevodovka se 4 rychlostma. Tak jsem zvedavy co ty na to.
Nevim jestli je tam tlacitko (mam MT a tam se VDC nemontuje), ale pojistka tam na to dozajista bude :D -
« Re: Re: Re: Re: Benzin vers nafta
Díky za odpověď na můj dotaz. Odkazy skvěle vysvětlují jednotlivé systémy. Snad jsem pochopil dobře - Active za normálních podmínek pravděpodobně 100:0, VTD za normálních podmínek 45:55. Teď už jen jedna nejasnost. S tím, že se od modelového roku 2006 montuje do verze 2,5L s automatem VDC, je otázkou, zda pouze k systému Active přidali páni od Subaru VDC, nebo je v této verzi nyní typ VTD s VDC. Jestli je někdo na toto schopen odpovědět, tak budu rád. -
"-- skrytý --" 08.12.05 20:04
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
mayklmaykl: no tys mi teda těma žvástama fakt nandal! To jsem z tebe úplně celej hotovej. "připraví si přenos momentu"
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No, co slovo, to perla! Opravdu je vidět, že jsi ten pravý odborník, který v životě nevyměnil ani berzdový destičky!
U X-drive nejde o nic jinýho, než o stabilizační systém. Možná nyní nejlepší na světě, ale je to jen stabilizační systém, který neví kam chci já jet, jak tak chci jet a kudy chci jet. Žádný kolo na nic nepřipraví a hlavně - nepoháněný kolo nemůže přeci vykazovat prokluz! Leda by bylo brzděný! U exa jsou trvale hnaný, ale volně s přibrzďováním kol. To už měl Land Rover před X lety a exo to jen převzalo se změnou softu. Problém je, že když se to auto pohybuje v nějakým opravdickým terénu, tak to stojí za starou belu a brzdový sdestičky na tom vydržely cca 5.000 km....
prostě pro blbce je odborník jen ten, kdo si z BMW nadělá do kalhot, co? Jenže ona fyzika je jen jedna a na BMW platí úplně stejně... -
"-- skrytý --" 08.12.05 19:47
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Karizma genialita XDrive spociv a vtom, ze na cestu sa prenasa tocivy moment a nie vykon a tak v pohode prenesie aj 110%:) Princip pohybu vpred je paka. ty posobis silou a preniest vies len tolko, kolko povoli najspabsi clanok. ak je to vozovka, tak prenesies povedzme 20% tociveho meomentu, zvysok vyziaris do okolia v podobe tepla.
Torsen v podobe ATB od Quaife vie pri dopade auta na cestu jednym kolesom preniest v momente vsetok Nm nan a velmi efektne to vie urvat poloos.
Tieto srandicky su pekna vec, zatial vsak pri sportovom vyuziti znalec voli fakt voz, ktory sa chova ciatelne a nie nerozhoduje sa podla aktualnej trakcie. Era elektronickych difakov vo WRC sem dotiahla EVO a Suba s takym medzinapravakom, ale ze to nie je uplne super riesenie, je vidno, ze Suba pre JPN STi po vyse 10r pouzivania DCCD pridalo k nemu aj visco.
Moj bezny kontakt s Haldexom je XC90 a ak idem zakrutu bez plynu mam pocit, ze z nej vypadnem. Ka idem so svojim, tak drzi ako sproste, len predny difak pusta silu do vzduchu a krasne spalujem gumu. Ale to sa riesi, zasperujem aj ten a bude to pouzitelny voz.
BMW ma jednu vec super - logiku ESP. 5ka jazdila po lade ako keby chalan vyrastol vo Finsku , skoro ja, len mu to samozrejme nezrychlilo tak lahko. -
"-- skrytý --" 08.12.05 18:18
« Re: Re: Re: Re: Benzin vers nafta
to Pucmeloud: zitra (doufam >:-[] )du prebrat noveho Outbacka 2.5 AT, model 2006. Ten ma uvedeno, ze uz obsahuje VDC, tzn. ze uz neni jen u "Outback 3.0 R VDC Limited"? Ted si nejsem jistej, jestli tam to tlacitko je, ale v navodu je uvedeno vypinani prave tohodle VDC... -
« Bez nadpisu
joo nezbejvá než souhlasit, blbnutí s tím je menší než s klasickým zadohrabem ale jde to taky... bez stabilizace a protiprokluzu to jde jezdit bokem úplně stejně jako s torsenem akorát v esíčkách se to o hodně rychlejc rovná (rozuměj stejně jako torsen svým tahem auto při korekci volantem pod plynem rovná----) akorát u tohodle je ten efekt rychlejší) a líp to zrychluje
jo ještě ke stabilizaci-lze omezit nebo vypnout-zapnuté to dovolí vybočit zadku nebo předku tak max o 30cm ze stopy, omezení dovede nechat dost vlát zadek-až o metr a vypnutí.....je zábava >:D
stejně pokud jde o normální ježdění i po dost ošklivejch cestách tak zadohrab bmw nemá problém, problém nastává když se jde do extrému to ano, sám nevim co bych vybral... xdrive je hodně fajn je spíš otázka kde to využít, byť se 4kolkou se kdekoli v zimě jezdí líp -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Karizma: a kde je ta genialni radost z jizdy a vedomi ze ja jsem panem auta a ne nejaky studeny procesor, ktery nikdy nepochopi radost z jizdy "dverma napred". Elektronika zasahuje, zasahuje, hasi a pomaha....ridic je v pohode a porad si krouti jednou rukou a druhou telefonuje...az najednou ani elektornika to nezvladne a bez jakehokoli varovani je sofer v prd*** a ani nevi jak a proc. To mi na techto systemech vadi. komunikace se silnici prostrednictvim auta je mensi a mensi. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Genialita XDrive spočívá kromě lepší trakce v extrémních podmínkách, kdy umí přenést na jednu nápravu až 100% výkonu (Audi s Torsenem nemýlím-li se umí jen 75%), zejména ve schopnosti rozdělování výkonu mezi nápravami takovým způsobem, že umí potlačit přetáčivost a nedotáčivost ještě dříve, než je schopen si jí všimnout a případně na ni zareagovat řidič. -
"-- skrytý --" 08.12.05 13:27
« re: Detaily o X-Drive
Pozrel som si tie stranky bmw (vo video verzii mi to neslo, neviem ci to nahodou nie je MS IE like, ale dostal som sa tam cez narrowed verziu). Differencial to nema, ale tou spojkou a vlastnostami mi to pripomina Active AWD od Subaru.

rozdeleni 40/60 je zaklad na rychlejsi jizdu po silnici.
Ale nikde tam neni diferencial, tazke moment je sice delen podle potreby mezi napravy, ale kola jako takova jsou kontrolovana stabilizacnim systemem.
To chce nejakyho inzu. :D