Subaru Outback nebo BMW s xDrive?

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

09.12.05  10:47

« Re: Re:

Mě bohužel nějak nechodí ten odkaz od BMW, takže to nemůžu zkouknout, ale předpokládám, že pokud je každá náprava připojená přes nějakou spojku "Haldexového typu", je možné přenášet 100% momentu klidně jen na jednu z nich.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.12.05  10:42

« Re:

mayklmaykl: Po te co mi zde geroge Rolf a dalsi vysvetlili zakulisi Haldexu, tak cely X-drive mi prijde neco jako sofistikovanejsi Haldex a uni to co Haldex neumi. Poslat na libovolnou napravu vice nez 50 % momentu. A to jak se pribrzdujou kola nebo ne je zalezitosti DSC nebo jineho stabilizacniho systemu. Jak jsi sam psal, cely X-drive je zavisly na stabilizacnim systemu a naopak. Bez nej se tim co dela blizi autu s mezinapravovym diferencialem. Nic vic, nic min
  • « 00 Reagovat !

foto

09.12.05  10:34

« Re: re radost z jízdy

Super 7: ne nepopudi, to jsi si spatne vysvetlil. nastesti je vyber tak velky, ze kazdy si muzeme vybrat co se nam libi a co nam sedi, pokud to penezenka dovoli.
    Spise si myslim, ze je to dane tim jak se kdo ucil jezdit. Ja jsem zacinal na Skode 1000, pak hodne 105, 120, favorit a Forman Praktik. S touhle sestavou jsem nekolik let jezdil kazdy tyden sluzebne 1 - 2 do hor bez ohledu na pocasi. A do hor, tim myslim na ty nejzapadlejsi silnicky a do lesa. Hodne jsem se na tom vycukal (prvni zima 5x ve skarpe >:D ). Hazeni lopatou dost caste reseni atd. A postupem casu jsem si asi i diky tomu oblibil, ze mam auto plne pod kontrolou ja a co nejmene mi do toho keca elektronika a rozhoduje za me. Prvni vlastni auto jsem mel az kdyz mi bylo 29...a pak se zacalo darit a takze jsme si udelal radost a poridil Outback. Dva v jednom "Auto pro rodinu a hracku pro tatika".
    Abych ti jeste lepe priblizil co mam na mysli, tak uvedu priklad svoji zeny (a myslim si ze jezdi dobre. Nebojim se s ni): Ta je presne priklad ridice, ktery je odkojeny na lepsich autech a dalo mi hodne prace ji presvedcit, ze fyziku neosali, a ze se smykem se musi naucit pracovat tak jako tak, protoze i elektronicky zazrak muze skoncit ve smyku. cestou domu je jedna zatacka kam je krasne videt a ted kdyz je volno a snih, rad si ji lupnu "dverma napred". pred tydnem jsem to udelal s ni a krome poznamek o tom ze je nekdo blbej mi rekla, proc teda mame auto jenom s ABS, jestli by nejaky stabilizacni system nebyl lepsi aby se tohle nestavalo >:D . Tak jsem ji navrhnul, ze bude lepsi kdyz pojedme spolu na ledovou drahu, kde se nauci ovladat auto s 4x4 ve smyku a podobnych krizovkach.
    Shrnuto, jak jsi sam napsal, je to vec vkusu a zvyku. Ja jsem asi zpatecnik a cim mene mi do rizeni jak jedu keca auto samo, tim jsem spokojenejsi. To ale nic nemeni na tom, ze jestli se X-drive ukaze spolehlivy, tak to je v soucasne dobe jeden z tech nejlepsich systemu co se da poridit
  • « 00 Reagovat !

foto

09.12.05  10:24

« Re:

maykl, sorry, ale zatím jsi nic zásadního k technické podstatě xDrive neřekl. Jen plácáš věci o tom, že je lepší, dělá vše jinak a pod.
    Tak já se tě už asi POTŘETÍ ptám, co to technicky znamená "PŘIPRAVIT KOLO K POHONU" a jako novinku přidávám otázku "V ČEM SE LIŠÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉ UZÁVĚRKY DIFU NA PRINCIPU PŘIBRŽĎOVÁNÍ KOL JEDNÉ NÁPRAVY OD JINÝCH PODOBNÝCH SYSTÉMŮ"...čili v čem to BMW řeší jinak, podle toho jak píšeš.
  • 00 Reagovat !

foto

09.12.05  10:13

« Bez nadpisu

no ono to dovolí kupodivu dost-jak jsem psal stabilizaci jde omezit nebo vypnout, když je zapnutá dovolí to pospíchat a to dost-dovolí to autu hejbnout se mimo, když to omezíš dovolí to pospíchat hodně moc včetně mírnýho ustřelování-cca 0,5-1m do stran a řídíš...co se týká rychlosti asi to je nejefektivnější, vypnuto= je to na tobě
  • 00 Reagovat !

foto

09.12.05  09:36

« re radost z jízdy

pucmeloud - chápu, co máš na mysli. mně celkem uspokojuje vysvětlení, že elektronika BMW je nastavená tak, aby mi dovolila nějakou legraci ještě než zasáhne. Opět to je subjektivně hodnotitelné a předpokládám, že tebe to naopak popudí, ale já to považuju za povedený kompromis (asi jsem málo hardcore :D
  • 00 Reagovat !

foto

09.12.05  09:10

« Bez nadpisu

no ted jsem na to koukal podrobněji: takže do 20km/h je xo trvalej pohon všeho, reakční čas (včetně rozdělení) systemu je 100milisekund, rozdělování momentu je vícelamelovou spojkou, dělení momentu na jedn.nápravách se děje podle čidel dsc pomocí té spojky i při vypnutém dsc které do řízení tak nezasahuje vůbec, vpřípadě že nestačí tohle dojde teprve právě ted k tomu přibržďění, umí to 100% na každou z náprav-kolik na kolo to nevim...
    jinak s tím připravováním-byl jsem za to vytlemen ale je to doba kdy podle čidel jednotka vyhodnotí že je něco jinak a už částečně převede kr.momenty pak v případě že to nestačí reaguje v těch 100milis.
    jinak nějakej srovnávací test je tady:(místy trochu přeháněj ale informativní to taky trochu je)
    [odkaz]
  • 00 Reagovat !

foto

09.12.05  07:44

« Bez nadpisu

to mitsi: a to se týká naší debaty?....jo vejlet mimo silnici je z bmw naprosto normálně možnej stejně jako s čímkoliv jiným...
    to pucmeloud: právě že to není mrtvej kus! to je na tom to divný- i když jedeš s vypnutou stabilizací a vypnutým protiprokluzem tak to funguje a řekl bych že asi stejně, pokud se stabilizace zapne nedovolí to driftování,vybočování a různě to kromě toho dělení hnací síly i přibržďuje kola
    jinak všem se omlouvám za předchozí "výstup" ale vadí mi některé magicovy přechytré nepravdivé řeči...
    raděj bych od něj slyšel něco o pohonu 4x4 od alfy....
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.12.05  06:39

« Re:

mayklmaykl: Víš co udělá žirafa, když jí plivneš do ksichtu? Podkopne Ti žebřík!
    Sice to není o BMW, ale problémy v mezilidských vztazích hrdých majitelů BMW při konfrontaci na vozovce s jiným vozem nějaké "podřadné značky" až statisticky vzato příliš často, resp. mimo rozsah "střední hodnoty výskytu", končí právě takhle - "výletem" mimo silnici. A to navzdory všem "zázrakům", jimiž BMW disponuje, resp. jimiž tahá své zákazníky za nos v propagačních materiálech.
    Heuréka! Ten marketing opravdu funguje! A o dost víc, než poctivá strojařina. Bohužel...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.12.05  01:18

« Re: Re: xDrive

Ja som tam cital "multi-plate clutch". Skuste si este raz precitat cast "How does xDrive work?" na strankach bmw. Je tam napisane nieco v tomto zmysle: Pokial je potreba viac sily na prednu napravu, servo vyvinie tlak na spojku a priblizuje kotuce k sebe. Tym sa prenasa viac sily na prednu napravu. Pokial je potreba viac sily na zadnu napravu servo uvolni kotuce a viac sily je prenasane na zadnu napravu cez kardan.
    Mne z tohto popisu vychadza, ze zadna naprava je trvalo pripojena kardanom a podiel pripojenia prednej napravy sa reguluje spojkou. To by vsak znamenalo, ze bmw vo svojich reklamach poriadne mlzi, pretoze zadnu napravu nemoze odpojit.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.12.05  00:55

« Re: xDrive

sss: detaily neznam ale z dostupnych zdroju na Internetu jsem pochopil, ze hned za prevodovkou je nejaky "mnoholamelovy svor, multi-lamel clutch" ktery v jednom extremu (rekneme zavreny) prenasi vesketrou hnaci silu na jednu napravu a v druhem extremu na druhou napravu. takze pri jizde je vzdy nekde mezi.
    rozdeleni 40/60 je zaklad na rychlejsi jizdu po silnici.
    Ale nikde tam neni diferencial, tazke moment je sice delen podle potreby mezi napravy, ale kola jako takova jsou kontrolovana stabilizacnim systemem.
    To chce nejakyho inzu. :D
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.12.05  00:45

« xDrive

Mohol by mi niekto vysvetlit ako vlastne funguje rozdelenie 40/60 u xDrive? Ja som totiz hladal dovod preco som sa domieval, ze xDrive je pripajany pohon prednej napravy. V materialoch z februara tohto roku som nasiel takyto popis X3:
    "Sportovne strizene BMW X3 pohani zadni kola a predni pripojuje pres lamelovou spojku, ktera ve spojeni s elektronickymi systemy optimalne davkuje tocivy moment k jednotlivym kolum."
    V sucasnych materialoch BMW uvadza, ze pohana permanentne prednu a zadnu napravu pomocou viac-kotucovej spojky. Ale ako funguje to rozdelenie tociveho momentu 40/60. Ta spojka ma nejak obmedzenu svornost, tak aby v normalnom rezime nebola trvale spojena a teda nerozdelovala tocivy moment 50/50, ale prenasala iba cast tociveho momentu na prednu napravu? Navyse musi riesit rozdielnu trajektoriu prednej a zadnej napravy pri zatacani, takze musi byt v permanentnom preklze. Jedna sa teda o nejaku hydraolicku spojku s lamelami, sucha by zrejme velmi rychlo zhorela. A to servo zrejme riadi vzdialenost lamiel. Ako je to s pripojenim zadnej napravy? Podla schemy to vyzera, ze je trvale pripojena, ale podla videa a popisu k nemu (v casti rozjazd na snehu) to vyzera, ze xDrive je schopny odpojit zadnu napravu. Je to tak skutocne alebo sa jedna o reklamne zjednodusenie prenosu tociveho momentu na vozovku?
  • « 00 Reagovat !

foto

09.12.05  00:44

« Re:

MayklMaykl: sice mas mozna nejdelsi prispevky, ale jejich hodnota je informacne blizka nule. Tak mi prijde hloupe takhle prudit magica.
    Karizma: studoval jsem ty obrazky na domovske srance BMW a par jinych zdroju na Internetu sec mi moje laicke znalosti dovoluji a jestli jsem to spravne pochopil, tak tam nikde neni diferencial. A to "gyzmo" co je hned za prevodovkou je neco jako sofistikovany Haldex ktery dokaze rozdelovat moment libovolne mezi dve napravy, ale neni to diferencial. Co je na celem systemu asi opravdu nove je to, ze AWD pohon dostava a pouziva informace ze stabilizacniho systemu a naopak. To je toco myslel majklmajkl o "predpripravenosti". U Haldexu se kolo musi protocit, ale Stabilizacni sytem pozna jeste pred ztratou adheze, ze neco neni v poradku. Takze magic, kteremu se majkmajkl vysmival mel nejspise pravdu. X-drive rozdeluje moment mezi napravy a stabiliziacni system se stara o jednotliva kola nebot nikde neni diferencial ani uzaverka. Takze jeden bez druhyho je mrtvej kus zeleza
  • « 00 Reagovat !

foto

08.12.05  23:33

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

555: A výkon je co? Součin točivého momentu a otáček. Tudíž ve finále se na silnici přenáší výkon.
    Magicu, seš si opravdu jistý, že celý XDrive "stojí a padá" se stabilizačním systémem?
  • 00 Reagovat !

foto

08.12.05  23:22

« Bez nadpisu

magicu magicu už zase........prosím tě běž a zjisti si něco o x drive, alespoň si něco přečti, protože jsi zase a opět plácl takovou blbost, že nevím jestli si děláš srandu, nebo to myslíš vážně, zkus něco pročíst nebo se i projeď
    ALE
    nejlépe bys udělal kdyby ses věnoval nějakému foru o alfach, protože jestli tu je ještě někdo, kdo o x drive něco ví a já věřím že je, tak si tu zas a opět děláš strašnou ostudu která tebe jako starého harcovníka v automobilismu fakt shazuje...
    vážně ti není blbé zase hovořit o něčem čemu skutečně nerozumíš, o čem nic ale lautr nic nevíš???- podle toho to pak vypadá
    ano bmw umí kola přibržďovat ale při přenosu- trakci to dělá trochu jinak....vážně něco poštuduj zkus to a pak rozumuj rozumbrado, krom toho nikdo se tu o tvou přemoudrou radu vzácný stařešino neprosil... jestli sis nevšiml povídá se tu o systémech pohonu....nerozumuj raději se někde pouč a pak se v klidu přidej do diskuse-budeš vítán, mimochodem x drive opravdu není stabilizace...připomínám podruhé
    opravdu si o tom alespoň něco přečti protože třeba mě osobně by tohle co předvádíš bylo fakt blbý...
    chápu tě-zas se ti něco nelíbí ale jestli nemáš nic k tématu nezúčastňuj se, tvoje připomínky jsou bezpředmětné a lítostivé, ty technické navíc zrovna v téhle debatě zavádějící a nesmyslné, jo kdyby X drive vymysleli u AR tak by ses k tomu po večerech modlil ale takhle teda ne...
    docela se hodí jeden netovej textík:
    taky jsem znal jednoho podobnýho,strašně chytrej, všechno věděl, všechno znal, do všeho se sr.al, nikdo nebyl víc, nikdo neměl lepšího nic než on a jen on pan šampion.....ve finále byl o hlavu vyšší než kýbl s iq teploty dnešního dne...
    hoď se do klidu magicu a zúčastnuj se až tehdy, když budeš mít co říct k tématu a to věcně a fakticky-každý zde to myslím uvítá vřelé díky
  • « 00 Reagovat !

foto

08.12.05  23:01

« Re: Re: Re: Re: Re: Benzin vers nafta

Tehac: moznost volby VDC k automatu i pro 2.5i byla i u modelu 2005, takze to neni zadna novinka. tesim se az poreferijes zkusenosti. ja nevzal automat, protoze mi nejak nesedela prevodovka se 4 rychlostma. Tak jsem zvedavy co ty na to.
    Nevim jestli je tam tlacitko (mam MT a tam se VDC nemontuje), ale pojistka tam na to dozajista bude :D
  • « 00 Reagovat !

foto

08.12.05  22:56

« Re: re radost z jízdy

Super7: Ja jsem ty fotky videl, ale nepochopil jsme zda meli veskerou elektroniku zapnutou nebo ne. Pokud ano, ptam se k cemu je, kdyz to auto nedokaze srovnat a pokud ne, tak proc si kupovat neco, co stejne vypnu abych si uzil radosti
  • « 00 Reagovat !

foto

08.12.05  21:26

« Re: Re: Re: Re: Benzin vers nafta

Díky za odpověď na můj dotaz. Odkazy skvěle vysvětlují jednotlivé systémy. Snad jsem pochopil dobře - Active za normálních podmínek pravděpodobně 100:0, VTD za normálních podmínek 45:55. Teď už jen jedna nejasnost. S tím, že se od modelového roku 2006 montuje do verze 2,5L s automatem VDC, je otázkou, zda pouze k systému Active přidali páni od Subaru VDC, nebo je v této verzi nyní typ VTD s VDC. Jestli je někdo na toto schopen odpovědět, tak budu rád.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.12.05  20:04

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

mayklmaykl: no tys mi teda těma žvástama fakt nandal! To jsem z tebe úplně celej hotovej. "připraví si přenos momentu"
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    No, co slovo, to perla! Opravdu je vidět, že jsi ten pravý odborník, který v životě nevyměnil ani berzdový destičky!
    U X-drive nejde o nic jinýho, než o stabilizační systém. Možná nyní nejlepší na světě, ale je to jen stabilizační systém, který neví kam chci já jet, jak tak chci jet a kudy chci jet. Žádný kolo na nic nepřipraví a hlavně - nepoháněný kolo nemůže přeci vykazovat prokluz! Leda by bylo brzděný! U exa jsou trvale hnaný, ale volně s přibrzďováním kol. To už měl Land Rover před X lety a exo to jen převzalo se změnou softu. Problém je, že když se to auto pohybuje v nějakým opravdickým terénu, tak to stojí za starou belu a brzdový sdestičky na tom vydržely cca 5.000 km....
    prostě pro blbce je odborník jen ten, kdo si z BMW nadělá do kalhot, co? Jenže ona fyzika je jen jedna a na BMW platí úplně stejně...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.12.05  19:47

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Karizma genialita XDrive spociv a vtom, ze na cestu sa prenasa tocivy moment a nie vykon a tak v pohode prenesie aj 110%:) Princip pohybu vpred je paka. ty posobis silou a preniest vies len tolko, kolko povoli najspabsi clanok. ak je to vozovka, tak prenesies povedzme 20% tociveho meomentu, zvysok vyziaris do okolia v podobe tepla.
    Torsen v podobe ATB od Quaife vie pri dopade auta na cestu jednym kolesom preniest v momente vsetok Nm nan a velmi efektne to vie urvat poloos.
    Tieto srandicky su pekna vec, zatial vsak pri sportovom vyuziti znalec voli fakt voz, ktory sa chova ciatelne a nie nerozhoduje sa podla aktualnej trakcie. Era elektronickych difakov vo WRC sem dotiahla EVO a Suba s takym medzinapravakom, ale ze to nie je uplne super riesenie, je vidno, ze Suba pre JPN STi po vyse 10r pouzivania DCCD pridalo k nemu aj visco.
    Moj bezny kontakt s Haldexom je XC90 a ak idem zakrutu bez plynu mam pocit, ze z nej vypadnem. Ka idem so svojim, tak drzi ako sproste, len predny difak pusta silu do vzduchu a krasne spalujem gumu. Ale to sa riesi, zasperujem aj ten a bude to pouzitelny voz.
    BMW ma jednu vec super - logiku ESP. 5ka jazdila po lade ako keby chalan vyrastol vo Finsku , skoro ja, len mu to samozrejme nezrychlilo tak lahko.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…