Ad. 24.11.09 19:37
« 5. přes 9.
pánové, nic proti vám, ale nedá se to číst. Plete tu dost věcí dohromady a některý vaše závěry jsou dosti vzdálený od pravdy. Doporučuji na dlouhé zimní večery následující knížku:
Z přeplňování tam jsou sice jen základy, ale o fungování motoru tam je vše podstatné ;-) -
oleowr1 24.11.09 19:14
« Re: Turbokonference
superkutil: hlavním problémem nejsou malé ventily, ale to, že válec nasaje malé množství vzduchu a můžeme do něj vstříknout jen malou dávku nafty, přitom je schopen spálit směsi mnohem více. Při přeplňování dáme vzduchu víc a proto můžeme zvýšit dávku nafty (tuším 2-4x). U starých turbomotorů bez regulace lopatek statoru bylo čerpadlo (mechanické) seřízeno tak, že jednoduše od určitých otáček motoru skokovitě zvýšilo dávku nafty. -
oleowr1 24.11.09 19:03
« Re: Turbokonference
ke: těch litrů bude fakt 400 (při 800ot/min) na tom trvám - při otáčce 2,0l čtyřválcového čtyřtaktu jeden válec saje, druhý stlačuje, třetí vybuchuje a čtvrtý pšoukne 0,5l stlačených výfukových plynů ven :-)
Tahle matematika ale nemá smysl, protože se jedná o stlačený plyn, který se ve výfukovém potrubí ochladí tím trochu scvrkne... Rychlost proudění plynu by byla zajímavější. Výpočty by měly smysl pro pístové čerpání kapaliny, tam by ovšem bylo při 2,0l čtyřválci a 800ot/min opravdu 800l. Dva válce sají, dva válce stříkají >:-[] -
DIM 24.11.09 15:56
« Re: Turbokonference
no tak na tom rande přemýšlej o plnění a vstřikování......:-)
Ale že jmse to tady rozjeli !! Za chvíli budeme mít 10 000 příspěvků!! Pošle mi administrátor auto.cz alespoň hodinky za věrnost ??
Ale až přijde Petr T. Windiesel , tak nás tady všechny zpraží za tu fušérskou turbokonferenci a já mu ty hodinky budu muset poslat jako na uklidnění :-) -
superkutil 24.11.09 15:28
« Re: Turbokonference
DIM: To jsem si taky myslel, že 16V systémy jsou pro lepší plnění ve vysokých otáčkách, ale když mi 16V jel hůř jak 8V, tak mi v servisu řekli, že je 16V jen kvůli hlučnosti. Měl jsem 8V benzín a 6500ot nebyl problém. U 16V umíral už nad 5500ot.
Jinak problém těch turb je vyvážení otáček, zrychlení a plnícího tlaku. Malé turbo se dobře roztáčí a v nízkých otáčkách stačí i dobře plnit, ale ve středních se už přetáčí a přitom už nedokáže plnit (tlačit větší objem). Velké turbo by to zvládalo plnit i ve vyšších otáčkách, ale v nízkých se pomalu rozbíhá (turbo efekt). Takže řešení je biturbo. Jedno malé začne tlačit v nízkých otáčkách a druhé se přidá ve středních otáčkách a pomáhá tomu prvnímu. Diky tomu je ve vyšších otáčkách dvojnásobek vzduchu než u jednoho turba. Někdy se to druhé turbo dělá větší. -
DIM 24.11.09 15:28
« Re: Turbokonference
Objížďka je také před turbem ve výfukové větvi . Přebytečný tlak se , myslím, vrací zpět do sání. Biturbo je různé: u víceválcových motorů může mít každá řada válců svoje, pokud jsou společné, tak je tam jedno , které běží pořád a druhé mu pomůže , když nemůže. Alespoň myslím. Nahrazuje se tím nastavování lopatek ( VGT ). Mylsím ale, že není náhodou, že nejvyšší kroutící moment mají naš TDCi motory v 1750 ot/min. To jsou ty nízké otáčky , o kterých mluvím..... -
DIM 24.11.09 15:02
« Re: Turbokonference
Podle mě víceventilové motory právě umožňují bezproblémové rychlé naplnění a vyprázdnění válce ve VYSOKYCH otáčkách. a než se to do vysokých otáček dostane, tak s plnění pomáhá turbo.
Ke: nenacpeš tam víc , než ti povolí tlaková regulace turba. Pokud plnící tlak překročí nějakou mez, nemá smysl jej použít a zapojí se objížďka = bypass, která pošle natlakovaný vzduch jinam. a natáčecí lopatky omezí další roztáčení turba. Myslím, že ve vysokých otáčkách je schopen se motor plnit víceméně sám, vytvoří dostatečně rychle dostatečný podtlak a víceventilová technika otevře dostatečný plnící (a výfukový) koridor...... -
superkutil 24.11.09 14:53
« Re: Turbokonference
Pánové, stále se tu motají 2 věci, atmosférické a přeplňované motory a to že přeplňovaný jede a nepřeplňovaný ne. Ale je potřeba si uvědomit co auto žene. To je ten objem směsi nebo vzduchu, který píst stlačuje. To znamená, že turbo vlastně nahrazuje větší objem motoru. Takže když porovnávat atmosférický a přeplňovaný motor, tak porovnávat třeba atmosférický 4litry a přeplňovaný 2litry. Pak budou oba kolem 2000ot táhnout stejně.
To že motor ve vyšších otáčkách netáhne je právě problém plnění motoru. Prostě přes ty mrňavé ventily se do motoru nestačí natáhnout dost vzduchu. Řešením jsou mechanické nebo turbo kompresory. A ani to turbo ve vysokých otáčkách už nedokáže plnit. Proto je tam biturbo, aby to druhé pomohlo natlačit více vzduchu i ve vyšších otáčkách. -
"-- skrytý --" 24.11.09 14:45
« Re: Turbokonference
DIM: jako ze ten kopec vyjedes setrvacnosti? Ja jsem rad, ze moje turbo dopuje/preplnuje i "nahore". Regulace chrani turbo proti pretoceni a i kdyby se nechala turbina vytocit do bezvedomi, tak tolik vzduchu i do roztoceneho diesla stejne nenacpes. A dalsim principialnim otackovym omezenim D motoru je rychlost vzniceni ...... -
DIM 24.11.09 14:32
« Re: Turbokonference
Byť nejsem zrovna studovaný motorář, mé dosavadní znalosti mě velí stát na svém . turbo má přeplňovat v okamžiku akcekerace z nízkých otáček. Tam je proudění výfukových plynů po stlačení plynu využito maximálně a turbo naběhne na max. Pokud se motor roztočí do vysokých otáček, turbo v podstatě vůbec nepotřebuje a je obtékáno..... -
oleowr1 24.11.09 13:55
« Re: Turbokonference
Netvrdil bych, že při volnoběhu se turbo točí pomalu, vždyť při 800 ot/min musí projít malou turbínkou u dvoulitrového čtyřválce cca 400l výfukových plynů za minutu. Nebude to sice 150-180tis/ot. při maximálních otáčkách motoru, tam už ale zasahuje regulace, nárůst otáček nebude lineární, ale při volnoběhu to bude určitě kolem 20tis.ot/min. -
"-- skrytý --" 24.11.09 12:07
« Re: Turbokonference
no zkus cvrnknout na volnobeh do plynu treba u nesmrtelne SDI s poctivou kompresi a pak ve sve aktualni 2,2 TD. Jasne, atmosfera nejede, ale pri pojizdeni po parkovisti je zivejsi a citelnejsi prave pro absenci turba, jeho prodlev, dobehu .......
Tim DOLE myslim volnobeh+ 100,200 ot., kdy turbo jeste ani poradne nevi, kterym smerem se ma vlastne tocit ;-)

Jinak aktualni stav (2,2 tit. S, combi/2008): 44500km, posledni vcerejsi nadrz 5,88. Monoturbo hvizda v norme, hadice k mezichladici stale sucha, vstriky strikaji :-) Ale vrzani/praskani ze zadniho pr. sloupku stale silnejsi, odstrojeni tapecirunku nic nedhalilo, takze nejspis kastle :no: . Zlata 407, tam nevrzalo nic ani pri prodeji !