FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
Jozef0351 05.09.07 15:11
« Re: Světla pro denní svícení
impaler:
Nepolemizujem. Jednoduché som to mal na predchádzajúcom aute. Otvoriť kryt a vymeniť žiarovku. Netvrdím že odmotovať masku a svetlo je niečo zložité. Ale to radšej nechám servisu. Nekupujem si nové autá aby som sa v nich rýpal so šrobovákom. Ja dám zarobiť servisu, servis možno mne. Ale žiarovky v svetlách by sa podľa mňa mali dať vymeniť jednoducho na ceste. Bohužiaľ, už to tak nie je. -
"-- skrytý --" 05.09.07 14:16
Josef0351: Pracne to neni a me to i docela bavi. Je to takova skladacka typu kindervajicko. Svetlomet nerozstelujes protoze ho usadis presne tak jak jsi ho vyndal-jina moznost neni.
Kutil: Prioritou je dosvit, cena je podruzna.Doted pouzivam Osram Silverstar za cca 800Kc vsechny 4 a ty vydrzi tak rok, coz neni vubec spatny. Koukal jsem ale na test tech Philipsu a dost me to laka- dosviti z Kosic az do Moskvy a to se vyplati. -
impaler 05.09.07 14:03
Jozefe, musíš za každou cenu polemizovat, když ti několik lidí napsalo, že to je jednoduché?
Měnil jsem několikrát různé zadní v servisu při jiných úkonech, než jsem si je tam dal poprvé sám a od té doby neprdla ani jedna. Asi na to hamtali mastnýma prackama nebo něco.
Vepředu nedávno poprvé (cca 53tkm, svítím pořád), praskla i parkovačka na stejné straně, po výměně dál už několik tisíc pohoda. Je to jednoduché i pro takového, jako jsem já, žádný mechanik ani superkutil. ;-)
Tak nevymejšlej a zkus si to, když ani nevíš, co kritizuješ. -
"-- skrytý --" 05.09.07 13:54
Homologace světel se prokazuje přímo tím světlem, na kterém musí být homologační značka ve formátu Exx (E20, E13, E11, ...). Jsme v evropské unii, takže světla nemusí být homologovaná u nás, stačí jakákoliv evropská homologace, což je právě to Exx.
A ještě vybrané požadavky na umístění světel pro denní svícení z předpisu EHK/OSN č. 48 (základní) na denní svítilny:
počet - dvě na přídi vozidla
na šířku - max. 400 mm od bočního obrysu vozidla a nejméně 600 mm mezi sebou (u vozidel s šířkou menší než 1300mm může být 400 mm)
na výšku - od 250 mm do 1500 mm nad vozovkou.
K elektrickému zapojení denních svítilen připomínáme zejména, že jejich zapojení zajistí plnění následujících podmínek:
svítí samostatně bez obrysových světel,
automaticky se zapínají s polohou "klíčku" pro běh motoru a zhasnou po vypnutí motoru,
povinně se automaticky vypínají při rozsvícení světlometů
kontrolka je nepovinná.
Z výše předepsaných požadavků na montáž vyplývá, že se automaticky rozsvítí bez dalších světel či svítilen.
Upozorňujeme, že hodnocení předepsaného umístění a zapojení dle předpisu EHK/OSN č. 48 je odborná záležitost, která není určena k individuálnímu posouzení. Doporučujeme proto odbornou montáž a kontrolu ve zkušební stanici (vybrané STK) nebo v pověřené zkušebně (ÚSMD Praha nebo TÜV ÚVMV Praha).
Po dodatečném namontování denních svítilen nejde o přestavbu vozidla ani o změnu technických údajů v registru či TP.
Zápis se tedy žádný neprovádí obdobně jako u mlhových svítilen.
Výše uvedeným způsobem namontované svítilny tedy zjevně plní současné požadavky §32 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb. v posledním platném znění.
-
Jozef0351 05.09.07 13:48
Veď o to ide, že treba vymontovať celé svetlo. Jednak je to relatívne pracné a hrozí že sa rozštelujú svetlá. V servise mi tvrdili že je ešte aj nejaké riziko poškodenia paraboly na jednej strane. Výrobcovia nepočítajú s možnosťou že žiarovka sa vypáli niekde na ceste. -
-
superkutil 05.09.07 13:12
To Jozef0351: Mám Xenony. Maska se blbě odpojuje od krytu nárazníku. Jinak v pohodě. Teda až na to, že k výměně H1 potřebuju šroubovák s torem. Výměna Xenonu bez problému, mohu ho mít určitě za míň jak za 7000,-Kč.
Ty speciální H4 a H7 jsou na nic, většinou jsou hodně drahé a brzy odcházejí. Používal jsem H7 s +35% nebo +50% a ty vydržely. Přitom cena do 200,-Kč za jednu.
H1 používám od Opela, mají neprůhlednou modrou baňku a vydržely mi v autě 150tis.km.
Jinak ty Xenony jsou nesmyslně předražené, skutečná cena jedné žárovky s měničem je o cca 2500,-Kč vyšší jak halogenka. -
oleowr1 05.09.07 12:24
To DIM: Jediným dodavatelem homologovaných světel pro denní svícení do ČR (podle www.xenony.cz) je Hella, světla se liší provedením - 6W-12W, jsou oválná (1400,-) nebo kulatá (2100,-). V budoucnu by je měl údajně vyrábět i PAL. Na trhu jsou samozřejmě i nehomologovaná světla, včetně světel z LED.

Ta výměna žárovky je mnohem jednodušší, něž výměna píchlého kola. A díky demontáži reflektoru - která je opravdu velice jednoduchá, to zvládne i ženská - máš dobrý přístup ke všem žárovkám. Někdy si to vyzkoušej a změníš názor.