FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
RADEK1 04.01.08 20:15
« ESP na 1čku
Chci se s váma podělit o radostnou událost ,která se mi stala právě dnes. Projížděl jsem buchlovskýma horama (moc pěkná cesta částečně pokrytá sněhem) když v jedné zatáčce jsem začal cítit ,že nájezdová rychlost je o něco větší než by bylo zdrávo. Sundal jsem tedy nohu z plynu a auto začalo pomalounku přetáčet než mi došlo ,že musím dát kontra přátelsky na mě blikla ta oranžová kontrolka a auto se okamžitě srovnalo do směru kam jsem měl namířemo :-) :-) dnes poprvé jsem poznal jak je ESP užitečné . Co na tom když mě v následující zatáčce málem srovnal protijedoucí pilot ve felušce!!! :-O kolikrát se divím co si někteří ,,řidiči" v těhle autech dovolují. Myslím tím předjíždění,projíždění zatáček atd. tam kde já se svýma 114KW mám strach předjet , vyhoupne se z poza mě letec v 1,2 htp a přejíždí s heslem ,,snad to vyjde" ;-\ jinak Vám všem přeji krásný nový rok a co nejméně problémů s vozem co nás sbližuje. připíjím (jak jinak)modrým portugalem 07 >:D >:D -
oleowr1 04.01.08 16:26
« Re: rychlost
Měl bych lepší námět na patent: Na zjišťování rychlosti bych použil pro policajty daleko jednodušší věc: přiměřeně velký display na viditelném místě, který by ukazoval aktuální rychlost. Šel by implementovat třeba do 3.brzdového světla, případně vepředu do opačné strany zpětného zrcátka. Mohl by svítit třeba infradiodami (aby světlem nerušil). Policajtům by stačil vhodný foťák a veškeré radary by mohli vyhodit - škoda peněz. Na STK by jeho nefunkčnost hodnotili jako důvod k vyřazení auta z provozu, případně by jej kontrolovali a kalibrovali :-) -
superkutil 04.01.08 14:25
To už existuje dávno. Už v roce 1990 jsem dělal jako diplomku černou skřínku do auta, která zaznamenávala události (dobu běhu motoru, rychlost, teplotu vody, otáčky apod) a pak je byla schopná přenést do PC. V té době ale ještě GSM nebylo.
Dnes ale často spediční společnosti montují do aut černou skřínku s GPS a GSM, která odesílá přes SMS nebo GPRS informace o poloze, rychlosti a dalších údajích. Umí také zaslat informaci o vloupání do vozu, či odcizení nebo vypnout motor.
A cena vychází za pořízení od 7 do 20ti tis. a provoz od 0 do 1000,-Kč/měs. takže to tak drahé nemusí být. :-)
V podstatě je velmi dobrá myšlenka DIMa s tím, že by stačilo do každého auta dát integrované bluetooth HF a to propojit s ŘJ.
A sybokcz má oprávněné obavy. Jim popisované řešení se opravdu připravuje. -
sybokcz 04.01.08 14:19
To si myslim, ze nema, jinak by policajti nepropocitavali rychlost v okamziku narazu, kdyby to mohli vycist v jednotce. Nejakym zpusobem u nekterych pocitacu urcite zaznamenavana bude, ale jentak pristupna asi zatim neni (jesteze tak). Vzhledem k tomu, ze je to pocitac s pameti jako kazdej jinej (az na robustnost), tak by nebyl problem udelal logy (jestli se delaj netusim). Nicmene opravdu netouzim po spehovani maskovane za vetsi bezpecnost. -

A s Radkem souhlasím, nejhorší jsou řidiči v hodně silných a nebo naopak slabých autech, kteří mají silnici za ruskou ruletu.