FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
DIM 09.01.08 13:27
« Re: Superb.
Uvidíme, zatím jsem ´dajem o šířce prostě zklamán. Focus Combi od manželky je fajn, ale první, co si uvědomím když si do něj sednu je blízká přítomnost čehokoliv : střechy, dveří....manželky .-) To v Mondeu se pak cítím jako jako v kině :-) A deset cm do minusu, to už není málo... a oproti Focusu skoro 6 cm minus...... tak na to jsem fakt zvědavý..... -
superkutil 09.01.08 13:18
Kolega má služební Fabku 1.2 (firma-šetřílek :-) ), jeho otec má Fabku 2.0 (rozmary stáří >:D ) a pokud se týče spotřeby, tak otec jezdí za míň. dávno totiž už neplatí, že menší výkon a objem je zárukou nižší spotřeby. Vliv ztrátového výkonu na spotřebu už není takový.
U obou aut je potřeba výkon stejný, akorát že jedno ho má nadoraz a druhé s rezervou. -
sybokcz 09.01.08 13:07
S parametrama motoru s ohledem na emise souhlasim. Proto superkutil zehra na spotrebu sveho mondea, potazmo s-maxu vuci starsim TDI motorum. Dneska pri honbe za cistymi motory je obetovana spotreba (kupodivu) a hlavne dynamika a vybusnost motoru. Proto moderni diesel (rekneme 2.0) s filtrem a podobnymi nesmysly (nic proti ekologii) nebude schopen udelat spotrebu pod 6,5 ci 7 litry. Driv nebyl problem kolem 5 ci 5,5, jenze s mrakem dymu a jinych emisi.
Rozmery: s tim souhlasim, prave proto nechapu ten druhy extrem natahovat auto jedne tridy az k rozmerum tridy vyssi (octavia - no u ty to chapu :-) ). Vzpominas-li si tak fabia byla prvni temer 4metrove male auto, konkurenti dotahly az v nasledujici generaci. To ze je snaha usetrit a nova fabia se postavila na podvozku kompletne prevzateho z min. generace je vec skody, muzem se jenom dohadovat zda je to dobre ci spatne. Ale tuhle vec nedela jenom skoda, 308 je take kompletne prevzaty podvozek z 307, stilo x bravo and many others. Proc vycitat jedne automobilce to ce delaj i ostatni (coz mi pripada typickym prvkem v ruznych diskuzich). -
superkutil 09.01.08 13:00
Měl jsem Mondeo 85kW a protože mi na dálnici v plném obsazení a s rakví na střeše nechtělo jet 130km/h a při předjíždění jsem měl nedostatek výkonu, tak jsem volil auto silnější. Bohužel nové auto je i o 150kg těžší a tak navýšení výkonu z 85kW na 114kW není až tak znát.
Takže opravdu pokud člověk jede v koloně a dodržuje rychlostní limity, tak mu většinou stačí 60-80kW podle hmotnosti vozu a CX. Pokud ale má být možnost bezpečně předjíždět např. kamióny v kopci, tak už tento výkon nestačí. A právě kvůli této chvilkové potřebě výkonu se kupují auta s větším výkonem.
Pokud budou všechna auta schopna i v kopcích jet na maximu povolené rychlosti, tak už nebude potřeba předjíždět.
A co se týče rozměrů, tak to není jen o pohodlí, ale i bezpečnosti, vytápění a ventilaci a schopnosti vozu odvézt nějaký náklad.
Pokud to vezmu podle sebe, tak by mi někdy stačil 2místný Smart a jindy je i dodávka malá. Dost často vozím náklad který se do Mondea díky DPH přepážce nevejde. Už jsem hledal řešení v podobě malého silného vozu s přívěsem, ale není to řešením. Kdysi někdo vymyslel malý osobák s návěsem uchyceným nad zadní nápravou který umožnil automobil např na víkend zvětšit. Zatím to ale není dořešené. -
DIM 09.01.08 12:19
Jenže výkonu a objemy motorů dneska bojují s emisními parametry. A navíc při omezených rychlostech ( pořád ještě kromě Německa ) a přeplněnosti cest je výkon řekněme nad 80 kW skoro na nic, ale nízké emise, to bude a už skoro je paramter No.1.
A k těm rozměrům : pokud nejde o rozměr, tak by stačila OCtávia, potažmo Fábia. Rozměr je podle mě jeden z prvních parametrů, který odděluje jednotlivé třídy. A nejsem si jistý, jestli stačí natáhnout hjen jeden ( u Fábie výšku, u Superbu délku..... :-) -
superkutil 09.01.08 12:10
sybokcz: Souhlasím s tebou. Rozměry a hmotnost rostou, ale motory zůstávají. Výsledkem je přůměrné zrychlení a vysoké provozní náklady (spotřeba, obutí atd). Není možné v rámci zvyšování bezpečnosti dělat auta stále těžší. možná dobrým směrem jde Subaru, které hmotnost nezvyšuje, ale změnou technologie svařování a lepším plechem zajišťuje vyšší tuhost a pevnost karosérie.
Myslím, že ukázkovým příkladem je hmotnost Mondea a S-MAX. Rozdíl vozů není až takový, aby musel být rozdíl hmotností 200kg. -
sybokcz 09.01.08 12:01
Ve fabii v zadu nikdy sedet nebudu :), rozhodne ne na dlouhy vzdalenosti a po meste se to da prezit.
Nevim co si predstavujes pod pojmem stredni strida, ale podle me by to melo byt auto tak akorat, ani obr s peti metry ani pidik se 4.4 m. Se sirkou by to melo byt obdobne. Ze limuzina by mel byt prostor souhlasim, ale od toho je tu vyssi stredni a luxusni trida. To co se momentalne deje u automobilek, ktery nemaji zastupce ve vyssi stredni (typicky skoda a ford) a sve top modely prodluzuji az k hranici vyssi stredni moc nechapu. Motory zustavaji prislusne stredni tride (diesely kolem 2.0, benzin do 2.5 max 3.0) ale hmotnost a velikost je temer o tridu vys. Z toho vyplyva pouze prumerna dynamika a spotreba taky nicmoc. Chapu, ze takhle jde zaplacnout dve mouchy jednou ranou, jenom ale jestli honba za rozmery neni nekdy naskodu.

superkutil: ono o tom to presne je, proto taky majitele 1.2HTP na dalnici pri vysokych rychlostech breci, protoze vytezujou chudinky tri valce na maximum (ani i ctyri kdyby tam byly v tomto objemu). Proto kdyz budu volit mezi dvoulitrovym ctyrvalcem a dvaapullitrovym sestivalcem, tak jdu do sestivalce. Spotreba stejne vykon, kultivovanost a vykonova rezerva uplne nekde jinde. Radsi budu mit rezervu pro nahle nutne zrychleni, nez se klepat u kazdeho predjizdeni nebo v kopci.