pacias 13.10.08 00:46
« prosím o jakékoli rady
Zdravím všechny forďáky, ;-) pánové chci se zeptat na tento motor 2,2TDCI !EURO3!!EURO3!. Mam se obávat něčeho u tohoto motoru? Nějaké konkrétní věci která je opravdu choulostivá. je něco proč EURO3 nekupovat?jaká aditiva přidáváte?(značku). jakou naftu tankujete v zimě? (mam benzin proto se ptám jak.....) má shell nějakou spešl naftu na zimu? a cokoliv dalšího přivítám, cokoliv. předem dekuji. -
superkutil 10.10.08 13:48
« Re: Komplexy...+ tempomat ...
hope: No víš, já se od počátku snažil řešit problém s motorem se servisem. Ale řekli, že je to v pořádku, že je to tím, že motor není zajetý, že je to diesel a já jsem zvyklý na benzín atd. Tak jsem to řešil s FMC, ale ti se tvářili, že oni s Fordem nemají nic společného a že prý smluvní vztah mám se servisem a mám to řešit s nimi. Nakonec jsem i investoval do grafu z motorové brzdy, vyšly divné výsledky a zase ani servis ani FMC nehodlali nic řešit. Tak jak jsem je měl k*rva donutit, aby se na to podívali a EGR vyměnili. Myslím, že jsem udělal vše co bylo v mých silách. Já přece nemám dělat servisu testera, má být v jejich zájmu abych byl s autem spokojen a oni mají být první, kdo navrhne, že auto zkontrolují a problém odstraní. Myslím, že jsem jim za to v podobě nového vozu zaplatil dostatečně.
A já např. měl křivku úplně jinou než uvádí Ford a přesto FMC tvrdilo, že je to v pořádku. Takže vlastně auto může mít jakoukoliv křivku a je to v pořádku. Dokuce může mít úplně rozdílné hodnoty momentu a výkonu a při jiných otáčkách než výrobce uvádí a je to v pořádku. To nějak v době řízení pomoci SW v ŘJ nechápu. Ve své podstatě je z jejich pohledu vše v pořádku, pokud to nějak jezdí. :-)
Ano, máš pravdu. Je to o lidech, jejich pracovitosti, ochotě, zájmu, odbornosti a někdy i lásce k práci.
Já mám ve svém oboru zkušenost, že je velmi těžké sehnat schopného zaměstnance, neboť většina chce vysoké platy, nic moc nedělat, podvádět zaměstnavatele a rozkrádat firmu. -
"-- skrytý --" 10.10.08 13:40
« Re: Komplexy...+ tempomat ...
Ano je to o lidech a jejich přístupu a zrovna tvůj EGR je důkazem toho, jak se dá řešení problému chytit za špatný konec. Prostě místo toho, abys porovnal chování svého vozu s jiným stejným, plival jsi bláto o špatně navržené momentové křivce motoru.
Teď je to tu zase.
A normální člověk, který si zvykl na to, že před prvním použitím tempomatu stiskne ON a dále používá již pouze RES (+- použiju snad jen někde dálničních obchvatech, kde po 10km dlouhé 80 začíná 5 km dlouhá 100km/h viz. třeba Linz) prostě nepozná, jestli máš problém, nebo stihomam.
superkutil 10.10.08 12:54
« Re: Komplexy...+ tempomat ...
DR: Díky za snahu, nechci tě naštvat. :-) Já jsem popisoval funkci mého tempomatu a vyjádření servisu. Jezdím 130km/h podle GPS, takže je to nějakých 138km/h podle tacho. Jezdíme v podstatě stejně rychle a tak nevím jak to děláš, ale jezdím po D8 a tam vpravo jedou 100km/h a vlevo se snaží jet 160km/h. A do toho občas kamión předjíždí kamión. Takže to znamená zpomalit na 100km/h, počkat 1/2-2minuty než se předjedou a rozjet se na 130km/h. Akorát když vlezu do pravého, tak dojedu auto jedoucí 100km/h a vlevo je plno jak se nahromadění chrti snaží zrychlit na 140-160km/h. Když zůstanu v levém, tak se na mě tlačí ti chrti. Do toho zase v dálce předjíždí kamión jiný kamión a chrti brzdí co to dá aby se ze svých 160km/h dobrzdili na 100km/h ale přitom aby nepustili niko dalšího z pravého pruhu. To co píšeš ty se dá používat jen na poloprázdné dálnici a nebo až se Češi naučí vracet do pravého pruhu. Jen jsem tím chtěl říct, že v ČR je použití tempomatu problematičtější jak v jiných zemích kvůli rozdílnosti rychlostí pruhů.
A ten tempomat mi už impaler vysvětlil, že je rozbitý i když servis tvrdí, že je v pořádku.
A co se týče tvých pocitů, že musím mít stále něco rozbitého na co bych si mohl stěžovat, tak věř, že chci jen aby věci fungovali tak jak tvrdí jejich výrobce a taky mám plno věcí, které se tak chovají a není s nimi jediný problém. Pokud by tempomat fungoval jak psal impaler a pokud by byl podsvícený neřeknu ani slovo. Používal jsme tempomat i v jiných vozech a tak divně jak v Mondeu se nechoval.
Taže závěr je: tempomat je rozbitý, ale servis tvrdí, že je v pořádku. To znamená, že se jim ho nechce opravovat a nebo nevědí, co s tím. Nebyl by to první případ, viz EGR. A znám plno firem které se tak chovají. Prostě snaha neřešit záruční opravy je dána principem, nikomu se nechce dělat nic zadarmo. >:D
A pokud se podíváš, tak konstrukce tempomatu v Mondeu je opravdu taková, že nepůsobí jako díl s kterým bylo počítáno při návrhu auta. Jinak je samozřejmě tempomat propojený na ŘJ, to by snad ani jinak u auta s elektronickým plynem nešlo.
Hele, kašli na tempomat, jen jsem potřeboval vědět, zda se to ostatním chová taky tak jako mě. :-) -
"-- skrytý --" 10.10.08 11:16
« Re: Komplexy...+ tempomat ...
kutile: jak už byla napsáno mockrát, pokud chčiješ proti větru, tak se nediv, že máš mokrý gatě. A stejně tak, pokud sveřepě trváš na rychlosti 130 km/h, když pravý pruh jede 80 a levý 140-160, tak holt pohodlí mít nebudeš. Já jezdím po D1 na tempomat většinou 140 km/h tacho, což je cca 133 km/h reálně. Naprosto v pohodě, využívám mozek (svůj vlastní), sleduju provoz kolem sebe, před sebou a za sebou a předvídám. Nesnažím se jet na tempomat za každou cenu a za každým pomalejším autem, mám tam furt nastaveno 140, když dojedu pomlejšího, tak tempomat nevypnu, ale pouze deaktivuju (s předstihem a hezky dobrzdím motorem přiměřený kousek za jeho zadní nárazník), až mám před sebou volno, stisknu "RES" a jedu zase 140. No problem - i když asi jak pro koho, že.
Tohle už jsi řešil tolikrát (i na našem fóru), až je mi z toho zle, tobě není rady ani pomoci. Tobě kdyby snad náhodou všechno fungovalo jak ty chceš, tak půjdeš a něco si rozbiješ jen proto, aby sis měl na co všude a pořád stěžovat.
BTW, tempomat v mondeu (ten z výroby) samozřejmě není žádná dodělávka, je to originál součást fordí ŘJ (resp toho sw v ní), žádný přídavný modul/krabička. Jen u aut bez elektronického plynu potřebuje pochopitelně k činnosti ještě ovládací servo, ale to není tvůj případ. Což se na našem fóru taky řešilo a ty to víš. Proč já se zase snažím, když předem vím, že je to marný, je to marný, je to marný :no: -
superkutil 10.10.08 10:08
« Re: tempomat
impaler: OK, já ti to věřím. Problém je, že když jsem problémy s tempomatem říkal v servisu, tak mi řekli, že je to normální a že je to v pořádku. Totéž platí i pro EGR. Reklamoval jsem to a bylo mi řečeno, že motor je v pořádku. To je pak težké něco řešit. Udělal jsem i pro servis a FMC měření na Jarově, ale ani to je nedonutilo EGR zkontrolovat, naopak zuby na křivce považovali za normální a na to, že auto nedosahuje max rychlosti mi odpověděli, že nemám jezdit tak rychle a že max rychlost je nic neříkající hodnota. To že momentová křivka vypadá úplně jinak než uvádí výrobce považovali také za zcela normální věc. :-) Co jim mám dát ještě víc, aby se tím zabývali?
Jinak pokud držím (+) nebo (-) dlouho, tak auto opravdu plynule zrychluje nebo zpomaluje. -
impaler 10.10.08 09:41
« Re: tempomat
Kutil: potřetí opakuju, že nic takového mi to nedělá. Prostě to zpomalí plynule zpět na nastavenou hodnotu, možná tak, jako bych dal nohu z plynu, možná dokonce plynuleji=pomaleji. Ale žádné skoky dolů se nekonají, vždyť by to byl nesmysl. Tvrdím, že to máš rozbité. S motorem se nám to taky potvrdilo, že to máš nějaké divné. Dlouhos nás i servis otravoval s grafama a krouťákama, ale patrně jsi měl recht, že to není v pořádku. Co nechápu, že když to byl EGR, že to nezkusili dřív.