FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
DIM 19.01.09 11:53
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
Já ESP nemám, vyjel jsem zatím všude i tam, kde už mnoho ostatních nemohlo....Výhodou je, že se můžu pokoušet rozjíždět i na neutrál a kola tak nemají snahu se za každou cenu roztočit a vyhladit si pod sebou zrcadýlko. ESP bych některým vyloženě zakázal, protože mám pocit, že díky tomu, že jim to při rozjezdech neproklouzne a v zatáčkách nezaplave vůbec nepochopili, že to klouže a že při brždění jim stejně nic nepomůže.... A někteří inteligenti jsou navíc přesvědčeni, že jejich X-drive vidí i za zatáčku, protože klidně předjíždějí 20 zodpovědně jedoucích , i když do zatáček vidí úplný prd - zkušenost s cestou na Visalaje. Pak tam jsou na parkovišti asi o 189 sek. dříve.............Pitomci. -
Vasik1 19.01.09 08:12
hil: Zdá se že nad česko přesunul černý mrak, co brání sedačkám topit. Minulý týden mě to postihlo též, přítelkyni se zapalovaly stehna a já jsem mrzl. Hrál sem si po cestě s polohováním sedačky nahoru a dolů, a druhej den už se sedačka neroztopila. Doma sem pak strčil hlavu pod sedák, a zkusil porozpojovat a pospojovat konektory co tam jsou, no a světe div se, už se mi zase zapalují lítka:O) jinak tady je návod jak sedačku rozebrat, podle toho to není nic složitého, [odkaz] -
cja 19.01.09 07:53
Kutil: bohužel až tak dobře to tam neznám, jezdím tam na běžky a sjezdovky realizuji na Ještědu, takže místopis zdejších částí moc neznám
K tomu ESP - když ho vypnu tak se kola začnou protáčet, motor jde do otáček ( při rozjezdu na sněhu a v kopci) a téměř je problém se hnout z místa - když ESP zapnu omezí to otáčky a dává to jen tolik kolik samo uzná za dostatečné a pomalu se to rozpochoduje - jen jsem si tuhle říkal, že to funguje skoro jak automat(při tom rozjezdu) - ještě by se to ESP mohlo naučit řadit a bylo by to dokonalý - takže pokud ESP vypneš nemůže to zůstat stejný -
superkutil 18.01.09 21:53
cja: Díky, to zní rozumně. Tak nějak jsem si to představoval. Na benzínovém MKII jsem měl užší gumy GY6 a Nokian a jízda na sněhu i bez TCS či ESP bez problémů. U TDCI s lehkou nohou jak na jedničku, tak na dvojku (tam je ale problém s momentem v nízkých otáčkách) se kola začnou protáčet a ESP bliká. Když ESP vypnu, tak je to stejné. Takže to nechám zkontrolovat, zda není v háji nějaké čidlo. Kola se totiž i s ESP nekontrolovaně roztáčí. Ale ne vždy, jednou za čas naopak přidat plyn nejde. Přesto moc díky, konečně objektivní názor. Ty testovací kopečky jsou nejlepší. Znáš Peklo v Jizerách? ;-) -
cja 18.01.09 10:50
Kutil: jen se zapojím do debaty - bydlím na Vysočině , jezdím dost času na sněhu, pokud tedy napadne, protože jsem měl i Mondo z roku 95 2,0i a to mělo pneu 185/65/14 zimní, tak jsme byl nemile překvapen po přechodu na zimní u dalšího Monda 205/55/16 - širší pneu horší vlastnosti na zasněžené vozovce, v porovnání benzínových Mondeí - bych řekl , že ta širší pneu je na sníh (opět podotýkám, když napadne) horší - hodně . ale umí ovlivnit vlastnosti použité gumy,
Po přechodu z 2,0i 2001 na 2,2TDCI 2005 zůstalo pneu na zimu stejné - pouze jsem dal po předchozích Dunlopech M3 nové pneu GY UG7+ - ty Dunlopy jsem ještě chvíli na 2,2 jezdil a subjektivně bych řekl, že ten těžší motor na předku je opravdu lepší na rozjezdy na sněhu(zatáčky na sněhu už tak dobré nejsou), už jsem to tady psal - asi 10 let jezdíme na stejnou chatu do Jizerek a před chatou je takový malý brdek vždy zmrzlý a až s 2,2TDCI a UG7+ se podařilo jej vyjet bez pomoci - takový řekl bych referebční úsek na pneumatiky - jezdí nás tam více i více aut a pouze mě se podařilo vyjet - zásluhu na tom měly především ty pneu a motor
mě ESP funguje , tak že zkrátka občas při jízdě po sněhu a letos je to paráda, blikne, ale že by nějak svítilo - pouze pomáhá při rozjezdech, ale jinak se snažím jezdit , tak aby to svítilo co nejméně, pokud ho na sněhu při rozjezdu vypnu, tak potom je s tou náloží krouťáku na kolech rozjezd podstatně horší, ale s ESP to není problém - starší systém TCS ,co byl v Mondu 1995 mě taky jednou v kopci zastavil, chcípl motor a musely na auto řetězy - od té doby jsem ho na sněhu v kopci vypínal, ale ESP zůstává zapnuté vždy a za všech podmínek
- ještě jeden příklad - kopec pod sněhem asi 5km dlouhý, zastavilo přede mnou auto ( já 4 dospělé v autě, bagáž na lyže na týden), s 2,0í benzín jsem se rozjel pouze s tlačením a pálením spojky(aby se rozjelo, tak muselo do otáček a spojka dostala zabrat, pokud jsem šetřil spojku, tak to chcípalo), s 2,2 TDCI to stejné o rok později - s lehkou nohou a bez větších potíží - možná jsem kopyto za volantem, ale nebyl jsem sám, kdo řešil stejné problémy na stejném místě - jelo nás více. Myslím, že tím že jsem jezdil stejné auto v benzínu i v dieselu, tak mohu říci , že na sněhu pro rozjezd je nafta s ESP lepší varianta. -
superkutil 18.01.09 00:56
hil: Bylo přepálené vyhřívání - výměna za nové v rámci záruky.
WinDiesel: Mondeo 1.8 byl benzín na pneu 195/60 15" a auto suprově jezdilo na sněhu. 2.2TDCI má pneu 205/55 16" a na sněhu se chová mnohem hůř. Nevím zda je to motorem nebo šířkou pneu, ale když jsme minule jeli z hor, tak odjeli všechny benzíňáky a jen moje Mondeo TDCI a ještě jeden Focus TDCI jsme tam zůstali. Nezkoušel jsem vyjet jen já, do auta si sednul kolega co vyjel s benzínem a s TDCI to prostě nešlo. Kola se okamžitě začala protáčet. Pneu jsou Continental. Co je zajímavé, že při rozjezdu i při zapnutém ESP dojde k protáčení jednoho kola a druhé stojí.
Já si na Mondeo nestěžuju i když má své mouchy, ale to má každé auto. Ale jinak je hodně dobrý. I když předchozí taky nebylo k zahození a v některých parametrech i lepší. To ESP se mi fakt tak chová, tak mě zajímalo, zda to dělá i někomu jinému. Stačí když napíšeš, ESP se mi tak nechová nebo ano, taky mi to udělalo.
Hele WinDiesel, jezdím s auty už dost dlouho abych poznal, zda je chyba v autě nebo v řidiči. To chování ESP viděl i kamarád co jel se mnou, nemám důvod si vymýšlet. Vždycky jsem s autem na sněhu dojel nejdál a tam co jiní jezdili s řetězy jsem jezdil bez nich, ale u 2.2TDCI ty kola fakt nechtějí zabírat. Chtěl jsem užší pneu, ale na Mondeo jde jen šířka 205cm. Klidně bych bral 195cm. Problém není v tom, že by se auto zahrabalo, ale že kola kloužou a nechytnou se. Vždycky vyjedu, ale někdy je potřeba roztlačit, nebo odcouvat a rozjet se více než je potřeba u jiných aut.
Jinak jsem si na mnohé chování Mondea zvykl a ponechám si ho hodně dlouho, teda pokud nebude zlobit. Na motor jsem si zvykl a na podvozek taky i když má speciálně u kombi trochu nestadardní chování. A hlavně Mondeo je kvůli ceně neprodejné, takže to je další důvod proč si ho ponechat. >:D

Co se týče sněhu, mám zkušenost, že pokud se na něm jezdí bez prokluzu, je to v pohodě, ale stačí jeden blbec co to vytáčí a udělají se ledové plošky, stačí jeden blbec s řetězy co to protáčí a udělají se jámy.
Myšlenka ESP je pěkná, ale hodně záleží na tom jak se technicky provede, kolik má čidel a jak dobře zvládá měřit zrychlení v různých směrech.
To o čem se tu bavíme a to je rozjezd na sněhu a ten řídí TCS nebo BTCS. Ten by měl zajistit porovnání otáček kol nehnaných a hnaných a zajistit, aby se hnaná kola otáčela přibližně stejně a ne o moc rychleji jak ta nehnaná. To je zajištěné přibržďováním kola co se moc roztáčí a řízením otáček motoru, případně momentu motoru. To píšu jen aby jste mě mohli opravit, kdybych se pletl. Proč to tedy v praxi na mém autě nefunguje a roztáčí se mi jen jedno kolo a druhé stojí? >:D