superkutil 14.04.09 20:50
« Re: Není nad diesel
fangio_7: Na silnici z Kiruny do Narviku, kde je okolo jen divočina začala blikat kontrolka žhavení, motor ztratil tah a nakonec to zdechlo. Nervozita byla dost velká. Volal jsem do Forda a tam mi řekli, že je závada na motoru - palivový systém. Doporučili mi okamžitou návštěvu servisu. Když jsem se ptal, kde je servis blízko Narviku, tak mi doporučili Trondheim přes 900km vzdálený. Nakonec jsem s tím dojel do Prahy, kde mi vyměnili EGR ventil a řekli mi, že většinou odchází ve 40000km. Škoda, že na něj nepřišli při kontrole ve 40000km, kterou jsem měl těsně před odjezdem do Norska. -
superkutil 14.04.09 13:33
« Re: Není nad diesel
WinDiesel: Forester 2.0D je v plánu jako další auto. Měl už být místo Mondea, ale v době kdy jsem kupoval Mondeo ještě Subaru boxer nemělo.
Jinak s těma turbobenzínama s přímým vstřikem souhlasím, technologie je to podobná, navíc vyšší teploty turba. A když vezmu, že z 1.4TSI dostanou 129kW, tak ten motor musí rychle odejít. Záleží na tom, co konkurence a jak dlouho se ještě udrží atmosférické benzíny.
Bohužel snaha nabízet stále nové, znamená i stále více poruch. Nakonec na tom budou nejlíp auta z rozvojových zemí - viz Tara. Zažil jsem závadu na motoru v Norsku v pustině za severním polárním kruhem a musím říct, že to bylo fiasko, Ford nemá v severním Norsku žádné servisy (Fordy tam nekupují) a tak do nejbližšího servisu bylo přes 800km. Nakonec jsem nějak dojel až do Čech, ale dost mi to otrávilo dovolenou. -
WinDiesel 14.04.09 12:41
« Re: Není nad diesel
KUTIL: Zkus Forestera boxer diesel a na 2,5 benzín zapomeneš. I vytáčet se dá.
Osobně si myslím že poruchovost turbo-benzínů s přímým vstřikováním se prudce zvýší minimálně na úroveň turbo-dieselů. A do věci se vloží čipaři: turba, dvouhmoťáky, EGRy a spojky půjdou do háje masově. -
superkutil 14.04.09 11:36
« Re: Není nad benzín
maverick220: všechny turbo motory mají spotřebu hodně závislou na stylu jízdy. S TDCI v Mondeu se dá jezdit od 5-8litrů. U těch benzínů to bude taky velký rozsah. V USA jsem jezdil s velkým autem pro 8 lidí s motorem 4.9litru a přitom byla spotřeba 12litrů. Když vezmu, že jsme s ním jezdili v horách a rychlostí až 100mil, tak bych prohlásil spotřebu za úžasnou. Pořád tvrdím, že objem se ničím nenahradí. Možná se dá něco vyřešit turbem, ale není to ono. I když díky turbu může být menší objem motoru a tak se sníží ztrátový příkon motoru a tak při ekonomické jízdě může být spotřeba nižší. -
superkutil 14.04.09 11:25
« Re: Není nad diesel
Padla tady otázka, zda fandím víc benzínu nebo dieselu. První co bych zde uvedl je to, že porovnáváte většinou benzín a turbodiesel. Takže v tom už je rozdíl. Pokud by jste porovnávali turbodiesel a turbobenzín, tak by se názory na malý zátah benzínu v nízkych otáčkách změnili.
Pokud mám tedy porovnat benzín a turbodiesel, tak pro pohodovou jízdu s nízkou spotřebou ve velkém autě a na dlouhé trase, tak bych volil TD, ale pro živou, sportovní jízdu s menším autem bych volil benzín.
U TD mi vadí, že pořádně zabere ve 2000ot, ale už ve 3500ot. ztrácí tah a musí se řadit. To znamená že se stále musí hodně řadit. U benzínu to můžu točit mezi 2000-6500ot a nemusím pořád řadit. Navíc benzín okamžitě reaguje na plyn, což se o TD nedá říct. U mého 2.2TDCI je turbodíra malá, cca 0,5-1sec, ale i to je znát.
Naopak u TD mi vyhovuje zátah v nízkých otáčkách a nízká hlučnost motoru při jízdě po dálnici. A taky výdrž motoru při jízdě do kopce, kdy neztrácí otáčky i zvýšení zatížení.
Myslím, že si vyzkouším tu 2,5T která vypadá velmi lákavě a až na spotřebu by mohla být budoucím řešením. Jezdil jsem se Subaru Forester 2.5T a bylo to opravdu úchvatné. :-)