superkutil 10.08.09 20:30
« Re: Spotřeba
Zájemců co by auto koupili mám hodně, ale moc zaplatit nechtějí. >:D
Co se týče spotřeby, tak největší vliv má vytáčení nad 2200ot. a těžká noha na plyn. Zatím nevím co je horší, zda zatížený motor v nízkých otáčkách 1600-2000ot. nebo méně zatížený motor ve vyšších otáčkách 2500-3500ot. Hodně zvyšuje spotřebu stání na semaforech (to by mohl odstranit systém Start-Stop [odkaz] ) a jízda nad 120km/h (velký odpor vzduchu). -
superkutil 10.08.09 19:29
« Re: Spotřeba
Tak jsem dnes natankoval a skutečná spotřeba je 5,4litru. Takže PP ukazuje o 0,2 méně. :-)
Pod 5litrů jsem to zkoušel, ale to už nejde. Chvíli jsem se držel na 4,9litru, ale pak to vylezlo na 5,2litru. Stačí chvíli stát na světlech a jde to nahoru. Problém té 2.2TDCI je že fakt žere hodně na volnoběh a to mám ještě EURO4, které žere víc jak EURO3. :-O

U benzínu vím, že může mít nejnižší spotřebu ve středních otáčkách nebo i vyšších, když není motor moc zatížený.
U TDCI jsem nevěděl. Snažil jsem se jezdit v oblasti největšího momentu, což u mě je 1800-2800ot. Ale teď jezdím níž, do 2200ot a je to na spotřebě ohromně znát. Jen nevím jak nízké otáčky ještě motor zvládne aby neodešel dvouhmotový setrvačník.
Stále tomu moc u toho TDCI nerozumím, když na to šlapu co to dá, ale průměrnou rychlost mám kolem 90km/h, tak je spotřeba relativně nízká, kolem 6 litrů.
Proto jsem psal, že nevím zda je lepší motor v nízkých otáčkách a hodně zatížený nebo raději přeřadit a motor točit ale odlehčit.
Jezdil jsem teď s Kugou, tam je 2.0TDCI 100kW a ten motor se dá točit skoro od volnoběhu a neprotestuje. Dobře už táhne od 1500ot. A ve 4000ot. má ještě dost síly. Je to o hodně jiné než třeba 2.0TDCI v S-MAXu.