FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
DIM 07.01.10 13:30
« Re: Mondeo a sníh ?!
No já jsem to opravdu registroval jako dunivější zvuk , před domem jsem ještě chvíli nechal běžet volnoběh a otevřel dveře abych to lépe slyšel , tak po minutě to najednou skončilo, jako když utne :-) A takový jiný smrad byl cítit. Je fakt , že já tomu moho " přitnout" až na dálnici a to je tak pět minut před tím, než jsem doma, takže než to asi vyhodnotí že " teď je nejlépe to vypálit", tak už jsem před garáží !! :-) -
cja 07.01.10 12:43
... co myslíš >:-[] A udusit se to podle Kutila dá. Ale je to asi stejné jako když zadupneš brzdu a nevymačkneš spojku, chcípne to ... Jen to ověřím co na to automat ;-) Mě se filtr vypaluje i když mu nenaložím, zaznamenal jsem pouze pach, drnčení (dunění) se nekonalo. Možná by byla dobrá nějaká kontrolka - jakože nezastavovat vypaluji DPF >:D >:D
... na volnoběh se snad regenerace nekoná - bo ti klepají přepážky v těch dvouch laufech - asi nějaká disharmóónie - to víš my co máme jen jeden ... >:-[]
... a černou sjezdovku zásadně dolu - i když na kole se trochu už bojím, lyže furt jak v dětství :*) >:D -
DIM 07.01.10 10:40
A já po černé sjezdovce nahoru jedu málokdy, a tak mi můj jeden neodpojitelný diferenciál úplně stačí !!! Musím ale zkusit, jestli ESP fakt dokáže motor při rozjezdu úplně zadusit. To mi připadá trochu nepoplatné dnešní digitální době ! :-) Jak to vlastně dusí ? Mám pocit, že to nějak rozhodí časování ventilů či co, není to pro ten motor trochu nezdravé ? Nevyvalí se dým díky disharmonizaci zaplaování ? Co na to filtr pevných částic ?
Mimochodem zjišťuji, že když tomu autu jednou za čas ( řekněme za týden ) úmyslně ukážu jaké to je se otáčkami přiblížit až k červenému poli , tak se opravdu spustí asi nějaká ta regenerace filtru , protože je i v kabině na volnoběhu slyšitelný dunivý zvuk ( ako bych "zrobil štyri diery na výfuk, ať to dává kuurva riadny zvuk " ) a trvá to tak pět minut, kdy ještě stojící auto voní spálenou gumou a po vypnutí z výfuku kovově praská ...
Je to ten filtr a nebo hořím ??? -
superkutil 07.01.10 08:52
Jo, jo, skloubení 4x4 a ESP je oříšek pro všechny konstruktéry. Kdysi jsem zažil testování prvních ABS na Tatrách v Makově a dokud nebyly uzamknuté diferenciály, tak to ještě nějak fungovalo, ale po zamčení to šlo do háje. Problém je v tom, že ABS i ESP a všechny tyhle systémky fungují na porovnávání otáček jednotlivých kol a případném přibržďování či odbržďování těch co se točí jinak jak ostatní. U ESP je to ještě složitější. Problém permanent 4x4 je v tom, že díky propojení přes 3 diferenciály jsou už kola nějak svázaná a přibržodvání kol dává zabrat celému rozvodu. Proto se vymyslel HALDEX, který funguje jen při záběru, ale při brždění kola odpojuje, aby fungovalo ABS a ESP.
Chvilkové zamykání diferenciálu u GLK vypadá jako rozumná cesta, jak vyřešit 4x4 a neuvařit kotouče. Ve své podstatě je to velmi starý systém, který se používal ve spojení s viskózní spojkou. Ta ale na rozdíl od elektronické uzávěrky dokázala auto zahrabat.
Kdysi jsem měl Passat, který měl permanentně zapojené 3 diferenciály a ručně bylo možné prostřední a nebo i zadní zamknout. A byla to fakt paráda. Sice po zamčení diferenciálů chtělo jezdit auto jen rovně, ale na vyhrabání to bylo super! Jenže to bylo v době, kdy ještě nebylo ABS nebo ESP.
Moc hezké řešení je s elektromotory v kolech, dieselelektrickým agregátem a případně baterkami pod podlahou. To je 4x4 jak víno. Ale zatím je to jen v prototypech aut a do sériové výroby se s tím nikomu nechce. [odkaz] nebo [odkaz]
A Mondeu by permanentní 4x4 pomohla i na suchu. Akorát by nesměl být nejsilnější diesel 129kW, ale alespoň 160kW. S těmi výkony je Ford např oproti Audi nebo BMW hodně pozadu. -
woody-alien 06.01.10 23:04
windiesel: rozdíl u GLK oproti ostatním 4-matic je v tom, že má možnost pevně zavřít centrální diferenciál. Při mírným prokluzu elektronika reaguje přibržďováním jednotlivých kol, jakmile ale dojde vlivem hodně kluzkého povrchu k rozdílu víc jak 50Nm mezi nápravami, vícelamelová spojka zamkne centrální diferenciál a natvrdo rozdělí krouťák mezi obě nápravy. Tohle běžná SUV neumí, vyjímkou je Suzuki Grand Vitara, tam máš navíc možnost redukce a automaticky se vypíná ESP.
cja: Kuga je zrovna úkazkovou čtyřkolkou, která ti pomůže na silnici, ale třeba v hlubším sněhu a na svazích má problém z důvodů o kterých jste psali. ESP tě nenechá vyhrabat, protože přibrzdí kola a zdusí motor a když ho vypneš, kola se budou protáčet protože nemůžeš zavřít diferenciál. -
WinDiesel 06.01.10 22:24
cja: budeš se divit, ale i auta s 4x4 mohou mít částečně stejné problémy. U GLK je systém, které ostatní Mercedesy nemají, a to je antiprokluz-antiprokluz >:D Při vyjíždění svahu také zapracuje antiprokluz, takže aby ostatní kola lépe zabrala, jsou s výjimkou GLK ostatní 4-matic přibržďovány dokud se ostatní kola nechytí... U GLK je to nějak jinak. Tam se nepřbržďuje ale na neprokluzujících kolech se přidá výkon, je to komplikované. Někde jsem to četl aleš už to nenajdu. -
cja 06.01.10 19:41
WIN: kdyby Mondeo mělo 4x4, tak by bylo dokonalé, a asi by to byla moje volba - muselo by to být ale 4x4 pernament, žádný Haldex a spol. Sice 4 kolku bych využil 2x do roka, ale v Mondeu bych ji dal - řešil jsem i Kugu, ale je pro moje potřeby malá.
Kutil: tos mě nepotěšil - tajně jsem doufal, že elektronika udušení motoru nedovolí - možná u AT to medovolí, ale to zjistím, až se to bude hodit nejméně. Navíc jak jsem zjistil loni na Pitztalu, tak ten prokluz přibržďuje kola a červené kotouče nejsou nic neobvyklého. Očekával bych omezení KM motoru a pak teprve mechanickým bržděním protáčejících se kol. Ono to tak možná i je , ale já viděl hlavně ty rudé kotouče. A pak v servise rudě >:-[] -
superkutil 06.01.10 17:33
DIM: Může. Vloni se mi to povedlo, jek jsem sice na 2ku aby nebyl takový moment, ale ESP ubíralo a ubíralo až to zdechlo. Jiný kopec jsem jel na 1ku a ESP sice motor nechcíplo, ale taky jsem nedojel, ESP nebylo schopné ubrzdit protáčející se kolo a nakonec rozkmitalo řízení a auto už dál nejelo. Nakonec jsem odcouval a pořádně to rozjel, zařadil 2ku a kopec vyjel. -
WinDiesel 06.01.10 15:49
cja: je načase, aby Ford dal do Mondea 4x4. Nemusí si to všichni koupit ale mělo by to být v nabídce. Nedivím se, že se Prassatů prodá víc.
Proč to říkám. Jak říká DIM, krásně nasněžilo, tak jsem vzal GLK na nejprudší kopec, kterým je tady k mání což byl profil solidně prudké sjezdovky a GLK nezaváhal. Uprostřed svahu jsem zastavil a kliďánko jsem to rozjel.
Myslím že už si hlavu s řetězy lámat nemusím. Skutečně si nedovedu představit prudší zasněženou cestu než tu, co jsem zkoušel.