superkutil 30.03.10 09:37
« Re: Kombi 4x4
Já klouzal s Mondeem a ESP na trávě na letních. Ne že by trhalo drny a bylo bahno. Jen tráva, kopec není nijak prudký a přesto to klouzalo, díky ESP se kola v prokluzování střídala. S tou šířkou pneu je to sporadické, většinou se mluví o plošném tlaku a čím širší pneu, tím je tlak menší. Většinou se proto na zimu doporučují pneu užší, aby se do sněhu líp zakously a držely stopu. Na předchozím Mondeu jsem měl zimní 195 a jezdily dobře. Teď mám 205 a už to není ono, pneumatika klouže a nechce se zakousnout. Jedná se o zimní pneu Continental. Dříve jsem měl Nokian.
Ale samozřejmě mít na pneu špalky, tak se vyhrabu mnohem dál.
Jinak s tím Sorentem jsem zkusil projet lesní cestu k chatám na které byl sníh a i při zapnutém 4x4 a redukci auto odmítalo jet. Jako by to motor neutáhl. Kola se jak jsem čekal neprotáčela, ale auto stálo a motor nereagoval na plyn. Toho sněhu bylo do 20cm. Kdysi jsem v Krkonoších měl půjčenou Ladu Nivu a té 20cm sněhu nedělalo problém. Nejvýš se jí protáčela kola, ale motor to utáhl.