superkutil 14.05.10 12:09
« Re: Po 3 letech uhnilo osvětlení SPZ.
DIM: Už neteče, místo jsem našel, je to konstrukční vada [odkaz] . Voda co teče ze střechy steče do místa u zrcátka, ale místo aby voda tekla z auta ven, tak vytvoří jezírko mezi těsnící gumou dveří a takovým polštářkem umístěným na karosérii v místě zrcátka a sloupec vody má takový tlak, že voda proleze přes těsnění dveří do vozu. Kdyby byl polštářek menší aby voda mohla protéct z vozu ven nebo kdyby byla lépe svedená voda ze střechy, tak zatékat nebude. Je zajímavé, že úplně stejným způsobem mi zatékalo jak do MKII, tak do MKIII.
A do osvětlení už taky neteče, silikon udělal své. :yes:
Jinak na sever od Prahy neprší, jsou jen mraky. -
superkutil 14.05.10 12:02
« Re: Po 3 letech uhnilo osvětlení SPZ.
DIM: No, za polární kruh jsem s Žigulem nejel, protože jsem vlastnil 2 roky starý Ford s 3 letou garancí a asistenční službou. Bohužel mi za polárním kruhem bylo vše k ničemu. Servis daleko a asistenční služba nefungovala. >:D
Nechci aby auto vydrželo 30let, stačí mi 6let, případně bezplatná výměna vadných dílů po dobu 6ti let. Ale u auta za 800tis. bych fakt čekal větší výdrž. Ano, osvětlení je položka za 700Kč, ale nerad dělám stejnou chybu 2x a nechci aby osvětlení odešlo za další 3 roky. Ono totiž asi odešlo mnohem dříve, jen se na to nepřišlo.
To že jsem smolař vím, mám s tím bohaté zkušenosti. >:D
A je mi jasné, že každá automobilka řeší podobné problémy, ale měla by své chyby opravovat bezplatně. Kamarád měl kuriózní závadu u Volva, kdy z neznámého důvody odešly zoubky na ozubeném kolečku v uzávěru nádrže. Díky tomu mu nešla otevřít nádrž. Navíc kolečko za pár korun, ale koupit se dá jen celý zámek za 3500Kč. Taky dobrá blbost za polárním kruhem. >:D
A pokud jde o nové technologie a hybridy, tak jsou to většinou marketingové tahy. Většinou se někdo snaží přijít s něčím novým, čím by bylo jeho auto jedinečné a ostatní vlastnosti vozu už se tak nehodnotí. Mám s tím zkušenost v oblasti IT, kde si lidi stále kupují novinky a pak nadávají, že to nefunguje.
Mám takovou zásadu - pokud něco funguje, tak buď rád, že to funguje a nesnaž se to vylepšit nebo vyměnit. Hodně lidí už mi potvrdilo, že starší zařízení jsou méně poruchová než novější a mají větší výdrž. Dnes je vše stavěné jen aby to vydrželo po dobu záruky. Klasický americký model, akorát že v Americe mají poloviční ceny.
Ano, máš pravdu, dostáváme se do tržního světa, kde je základem hodně vydělat a hodně utratit. Kolečko peněz se stále zrychluje a stačí drobnost a způsobí nedozírné rozhození systému.
To co příště koupím je omezené potřebou 4x4 a tím, že bych to chtěl v naftě, ale chtěl bych alespoň 6let bez výměny dílů (nepočítám destičky, kotouče, palivo, olej, žárovky).
cja: No právě proto, že mám auto za 800tis. mě taková závada točí. Kdybych měl Mondeo za 250tis. tak to neřeším. ;-) -
cja 14.05.10 11:19
« Re: Po 3 letech uhnilo osvětlení SPZ.
Kutil: řešíš osvětlení za pár kaček, vlastníš auto za 800t - není v tom rozpor ?? Taky počítám a šetřím, ale takovéto položky jsem přestal řešit - vstřiky jako mně tě nepotkaly, tak to nějak mechápu. A Žigulíka bych vynechal - to mi připomíná hlídku VB a s tím mám dodnes problém.
Kup si Wranglera se 4,0 l motorem a potom uvidíš...
A Mondeo 2000 bylo zcela nová platforma - to že tam použil
díly z předchozí generace, to je věc jiná, ale auto je to zcela jiné. Mělo nahradit částečně Scorpio a přitom zůstat ve střední třídě - a kvalitou oproti Mondeu z 1993 bylo o hodně jinde - taky jsem už těch aut pár vlastnil a můžu si na základě této os. zkušenosti něco o tom myslet.
A pokles ceny?? Zkrátka v lidech je zakořeněn syndrom ojetých Fordů a to hlavně Escortů, jinak si myslím, že ve střední spotřební třídě je Mondeo naprosto OK - v něčem lepší, v jiném horší.
A ty jsi asi opravdu smolař - viz ten polární kruh.
A jinak, u Vás taky tak prší??? >:D -
DIM 14.05.10 10:53
« Re: Po 3 letech uhnilo osvětlení SPZ.
Kutile, tak proč jsi nejel za polární kruh Žigulíkem ??? Pokud chceš, vím o jednom zánovním 1600, krásný červený, garážovaný , málo jetý .......
Tvůj postoj je strašně schizofrenní, postav si vedle sebe všechny své požadavky a zjistíš, že je to jako by jsi chtěl na oběd meníčko za 59,90 Kč, ale aby ten steak byl médium, hodně kaviáru, majonézy, ale aby to bylo zároveň dietní a bio, a aby Tě potom domů na rukou odnesli..... Źijeme ve spotřebním světě, nemá smysl dělat auta s bezúdržbovou životností 30 let, protože by stála 3x tolik, byla by 2x těžší, za 5 let by byla zaostalá a za 10 let by je zelení nepustili na cesty.....a koneckonců by nebylo co vyrábět . Proč myslíš, že je taková hysterie a honba za snižováním emisí, hybridech a elektropohonech když jedna sopka na Islandu vychrlí škodlivin milionkrát více ? Potřebujeme stále něco vyvíjet, protože to už fungující všichni mají a v neposlední řadě už to Číňani kvalitně kopírují. Proto se Německo tak bije v prsa za životní prostředí..... V době nedávno minulé se mluvilo zase především o bezpečnosti, to už teď ale umí každý, takže teď ekologie.....
A taky zapomínáš na to, že ty Žigulíky a Embéčka najezdili v naší době tak max 10 tis za rok......o bezpečnotsi nemluvím.
Kup si Hummera a nebo Dacii. Mezitím se pro tebe nic nehodí.
A na tvém místě si koupím osvětlení SPZ nové a dalších několik let nic řešit nemusíš. Stejně už ti současná voda uvnitř započala nevratnou destrukci. -
superkutil 14.05.10 09:51
« Re: Po 3 letech uhnilo osvětlení SPZ.
cja: Nechci ti brát iluze, ale Mondeo 2000 je spíše převlečené Mondeo z roku 1993. Karosérie sice změnila tvar, byly použity lepší plasty, ale jinak plno řešení je z MKII převzaté. Proto nechápu, že nezvládnou takovou blbost, jako je osvětlení SPZ. Ani u Escorta, ani u předchozího Mondea a ani u Fiesty s osvětlením SPZ nebyl jediný problém. A je to opravdu o tom pod ten plast dát těsnění. Položka za 10Kč.
Za zjevení považuju Mondeo z roku 2007 a třeba S-MAX. Ono v podstatě všechny Fordy po roce 2005 jsou už o něčem jiném. I když třeba LED osvětlení u C-MAXe, to je dost humus. Ale třeba v interiérech jsou nová auta paráda. I když původní jednotný zakulacený design - Escort, Fiesta, Mondeo, Maverick, byl úžasný a neokoukal se.
Každé auto je obrazem své doby a technickým možností a schopností. Vidím to od roku 1990, kdy jsem poprvé v práci viděl PC XT. Předtím byly jen 8mi bitové počítače. Za těch 20let počítače i ostatní technologie udělaly obrovský skok a tak i ty auta musí být lepší, protože jdou mnohem snadněji vyrábět. I když zrovna v mechanice moc nezlepšíš.
Ale problémy s Mondeem za polárním kruhem, kde auto přešlo do nouzového režimu a nejbližší servis byl 800km daleko mě přesvědčilo, že není nad starou, kvalitní i když možná v dnešní době již opovrhovanou techniku. S láskou vzpomínám na starý Žigulík, na kterém za 10 let nebylo potřeba nic vyměnit, nic neodcházelo. Žádné problémy s motorem, s elektronikou atd.
Tím jenom chci říct, že není dobré, když snaha o nacpání auta moderními technologiemi udělá z auta méně spolehlivé a náročné na servis.
Koukal jsem včera na to vrtání a nepůjde to, svítilny tvoří vaničky a voda v nich bude i po odvodnění do vnitřku dveří. Takže se snažím silikonem utěsnit plast zhora, aby do prostoru osvětlení a spínače vůbec voda nedostala. Je otázka, kolik jí tam nalítá turbolencí zespodu. Nakonec to možná utěsním i zespodu a vodu z prostoru celého plastu odvedu do vniku dveří.
Minulý víkend jsem měl možnost jezdit s Jeep Wrangler 4.0 z roku 1991 a byť je to jednoduchá technologie, tak je to paráda! Někdy mi připadá, že z nás ty moderní technologie dělají pohodlné, líně a závislé.
A je mi jasné, že problémy jako má Ford mají i ostatní automobilky a že Ford není špatný. Ale stačí se podívat na pokles ceny a je jasné, že je u Forda něco špatně. Pořád je Ford považovaný za lidový vůz, to znamená za přijatelné peníze průměrná kvalita.
Ale doba se mění a tak už Češi spíše kupují Renaulty, Kie, Dacie, Hyundai atd. Mám dost dobrou zkušenost s Renaulty a Daciemi a v porovnání s Fordem kvalita ani poruchovost horší není. Myslím si, že Ford těží víc z toho, že Ford jako značka zní a má původ v USA, než že by byl o tolik lepší jak jiné značky.

Cena velkých aut je spíš marketingový tah, také rozdíl ceny malého a velkého motoru je také neúměrná. Ale to tak prostě je.
U nových aut Ford tvrdí, že tak velké slevy jako dříve dávat nebude!