FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
štíreček1 14.06.10 17:27
« Re: Nafta z Polska
Wine psal jsem, že zdroj je omezený, takže nafta od benziny putuje přímo do nádrže a nikde se neskladuje.
Pro Kutila - někde jsem četl, že se dá skladovat i deset let v dobře uzavřeném sudu, jenže to psali v dobách, kdy se do toho nepřidávaly ty biosračky jako teď. Takže jak je to teď vážně nevím. Když jsem pověsil profesák na hřebík, měl jsem něco uskladněno a fokus s tím vydržel další tři roky, jak jsem koupil comonnrail, tak ten zbytek jsem vyměnil za čerstvou.
rst: v Polsku jsem tankoval asi před dvěma lety a tehdá to vyšlo o pět kč na litru míň. Nyní sleduju ceny zde [odkaz]
ale nejspíš to bude víc. Navíc zlaťáky mám za 5,90, dnes už stojí o padoš víc. Nevíš jaký mají kurs v PL?
PS:Když ti měny třikrát přejdou přes sebe a každá má určitý spread, tak se nedivím, že to vyšlo tolik :-( -
WinDiesel 14.06.10 16:59
DIM: obsluhy, to mne nenapadlo !!!!!!!!!! >:D >:D >:D
Plynové generátory jsou jaksi závislé na plynu, i ten může být vypnut, obávám se že čerpadla tlakující plynové potrubí jedou také na elektřinu...
A plynové generátory jedoucí na flašku plynu jsem ještě neviděl.
A pak, plyn je krapet problematický a potřebuješ obsluhu, školení, certifikáty bezpečnosti atd.... Z tohoto úhlu pohledu je NORMÁLNÍ nafta mnohem lepší... -
WinDiesel 14.06.10 14:01
Kutil: to je hodně dobrý dotaz... Míchání je nanic, výměna v pravidelných intervalech je nutná. Jinak se může stát, že proud vypnou a generátor nenaskočí. Nejlépe je si sehnat naftu bez bio, k dispozici je pro hasiče, policii a záchranku. A na závěr dotaz, to se tě ptalY nějaké ženské, děti nebo "orgány"??? Klienti či chlapi se spíše ptalI... :-) -
superkutil 14.06.10 13:41
Hele, když už to tady řešíte, jak dlouho se může nechat nafta s řepkou v nádrži? Mám u jednoho klienta diesel-generátor pro případ výpadku elektřiny (dost dobrá věc, ČEZ již několikrát bez upozornění vypnul přívod do firmy) a je tam nádrž na 400litrů. Tak se mě ptaly, jak dlouho mohou naftu nechat nebo zda jí mají měnit nebo zda třeba občas zamíchat? -
WinDiesel 14.06.10 13:18
rst: on tankuje ze "zdroje", to pravděpodobně znamená, že kamarád semtam "ušetří" naftu, a proto je bohužel "zdroj omezený"...
To je taková klasika. S takovouto naftou se příliš dobře nezachází, skladuje se v nevyhovujích podmínkách, a nakonec je uživatel "překvapen", že mu odešly vstřiky.... :-| -
"-- skrytý --" 14.06.10 12:06
« Nafta z Polska
Štíreček: kde tankuješ, že ti nafta vychází o 5 Kč levněji? Já tankoval naposledy před třemi týdny v polském Těšíně za 4.47 PLN/l. Platil jsem kartou, karetní centrum přepočítalo PLN na EUR, banka EUR na CZK a ve výsledku mě litr vyšel na 28.70 CZK. Např. v Globusu v Olomouci byla tehdy nafta za 29.50. Takže mě úspora vyšla na 80 halířů za litr.