FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
superkutil 10.11.10 13:58
« Re: Tady je ale ticho.......
DIM: Nedělej mi chutě když jsem v práci. >:D
Mě destičky vydrželi hrozně dlouho, měnili je asi v 80tis s tím, že prý co dělám, že vůbec nejsou sjeté. No, asi nebrzdím. Většinou mi pro jízdu stačí motor. Jak pro zrychlování, tak brzdění.
Jé, mě by se líbilo mít v autě hybrid, po rovině a ve městě na baterky, s kopce rekuperace, akorát do kopce a na dálnici by se nahazoval malý dieselagregát nebo benzínová turbínka s generátorem. -
DIM 10.11.10 13:28
« Tady je ale ticho.......
.....není co pít, není si co říct !!
Ještě že zítra je toho Martina a vrhneme se na to Svatovavřinecké.....není to sice ještě příliš tradiční a Bóžolé novoué je větší tyátr, no ale alespoň něco :-)
Ale k tématu : kolik vydrží destičky ? Mám pocit, že po 40 tis km už nemají zrovna příkladnou výšku....Alespoń jak jsem tam nahlížel při výměně gum. -
Janerad 09.11.10 08:15
« Re: Jak obnovit vlastnosti podvozku??? - tlak v pneu.
Sjeté byly přední zevnitř... předpokládám proto, že byly podhuštěné (2,1 místo 2,4 - 17")
a proto žej sem jezdil jako prase v zatáčkách... Zadní měly také 2,1, ale to oproti 2,2 bylo skoro v normě... ty sjeté zevnitř nebyly... Jinak už je to OK, ale výhledově nechám prověřit tlumiče.... -
štíreček1 08.11.10 18:23
« Re: Mondeo combi Titanium S 2,2 Tdci(HDi monoturbo) 129 kW, 2008, neco pres 160 tis. km
Píše se, že motor má největší účinost a nejmenší spotřebu v oblasti max krouťáku, ale při max zatížení. Při částečném zatížení platí, čím méně otáček, tím menší spotřeba. Je to vztaženo k poměru množství paliva/výkon. Ono ty ideální otáčky, tlak, výkon, spotřeba si výrobci motorů přísně hlídají, a u každého motoru je to ideální rozpětí trochu jinak, takže člověk pokud se k tomu nedostane, musí tak nějak zkoušet. Ale jak jsem psal, moje paní jezdí s otáčkama spíš výše a spotřebu má nížší. Nemyslím to tak, že by točila motor vysoko, ale na úzké cestě jede za čtyři stejně rychle, jako já za pět, třeba cca těch 85km/h.Pětka je mírně pod krouťákem a čtverka zase výše, ale točí lehce. Takže nízké otáčky jen s částečnou zátěží.
Jinak já teď většinou jezdím podle předpisů, dost často potkávám hlídky s tím laserem, takže normálka a spotřeba šla za posledních cca 4000km mírně dolů.
[odkaz]
Na druhou stranu to mám do práce asi 1,6km, jezdím oklikou, tak 2km, na nákupy to je zhruba stejně, děcka do kroužku taky tak do těch 5km, takže denně několik startů a to spotřebu zvýší. Ale když kličkuju městem třeba 15km na jeden zátah, není problém se dostat pod pět litrů, jen chce předvídat křižovatky přechody atd. a hlavně váhu vozu. Jezdím buď hodně plný nebo prázdný a fakt se mi lépe jede s plným autem naloženým nadoraz, polovinu trasy jedu bez plynu a náklad pěkně tlačí. Když jedu prázdný, auto začne zpomalovat o hodně dřív. Záleží ale na hustotě provozu, zkus se poptat kamióňáků, co za slova používají, když jim nějaký osobák vleze do cesty
>:-[] Sám jsem jezdil a šetřil naftu -
superkutil 08.11.10 16:27
« Re: Mondeo combi Titanium S 2,2 Tdci(HDi monoturbo) 129 kW, 2008, neco pres 160 tis. km
Říká se, že dieselu je nejlíp, když má přebytek vzduchu, ale u turbomotoru není moc jasné kdy tato situace nastane. >:D Motor by měl běhat při nižších otáčkách, respektive při takových, kdy je největší účinnost. To by asi mělo být v místě největšího momentu. Ale takový ten běh na půl plynu je nejasný.
To bylo přesně to na co jsem se ptal, zda je lepší prudce zrychlit na požadovanou rychlost a pak to jen udržovat nebo zrychlovat pomalu s minimem plynu. Nedokážu odpovědět. Jen vím, že dokud tam není alespoň 4ka, tak to auto hrozně žere (ve smyslu litrů/km).
Většinou výrobce dieselu doporučuje tam bez velkého vytáčení naházet 1, 2, 3 a 4 nebo ještě lépe 5 a pak to teprve rozjet.
Mám zkušenost jen s vyřazováním. Už jsem ověřil, že spotřeba je nižší, když vyřadím a za čas zařadím, přidám a zase vyřadím než když mám zařazeno a jedu ustálenou rychlostí. To platí samozřejmě pro jízdu po rovině. -
DIM 08.11.10 14:45
No jenže když na to na pět sekund pořádně šlápneš , tak nabereš potřebnou rychlost a pak už jen udržuješ......Pro mně není výjimkou řadit ze čtyřky na 6ku, někdy i ze trojky........Nejsem si jistý , že je lepší zrychlovat pomalu a dlouze.... -
superkutil 08.11.10 14:32
Hooonza: Hmotnost se projevuje ve dvou případech
- při jízdě do kopce
- při zrychlování
Ty jsi uvažoval pouze ten první případ. Ale v praxi i ten druhý, hlavně ve městě není zanedbatelný. Největší spotřeba je:
- při státní se zapnutým motorem
- při jízdě do kopce
- při zrychlování
- při točení motoru ve vysokých otáčkách
Jinou otázkou je, zda je větší účinnost motoru při plném využití turba nebo ne, respektive zda je lepší pod plynem točit motor v nízkých otáčkách (kolem 2000ot) nebo raději podřadit a točit motor ve vyšších otáčkách a s méně plynu. Ale podle těch ukazatelů řazení, co se dnes montují se asi má diesel točit co nejméně.
Máme v práci kolegyni, jezdí hrozně a 1.6TDI dost točí a jede brzda plyn. Průměrnou spotřebu má 7,6litru.
- při studeném motoru
Takže třeba pro toho, kdo jezdí do práce míň jak 10km diesel vůbec nemá cenu, protože diesel se hůře ohřívá jak benzín (pokud nemá přihřívání vody) a motor po celou cestu do práce má vysokou spotřebu a emise.
-
"-- skrytý --" 08.11.10 10:04
Tu hmotnost z toho taky vypusť. V průběhu let jsem zjistil, že je jedno, jestli v autě jedu sám nebo mám naloženo 500 kg...
Hmotnost by hrála důležitou roli kdybys furt jel jenom do kopce, ale tak to nikdy neni. Vždycky pak jedeš z kopečka.

Jinak hybrid na naftovou turbinu uz taky pry existuje. Jezdi to ciste na elektro a pri nedostatku energie se spusti naftova mikroturbina (pry Capstone). Uvadeli tam docela i fantasticke udaje: 0-100km/h tusim do 5s a spoteba asi 2,5l/100km.
...uz aby to bylo bezne k dostani :-)