FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
superkutil 17.12.10 15:43
« Re: Stabilizační elektronika v Mondeu.
woody-alien: Na tu Vitaru jsem taky koukal, jen ten výkon je dost malý. S tím rozjezdem je to problém. Rozjíždím se na rovině cca 6metrů a pak je ostrá doleva kolem baráku a nahoru do stále prudšího kopce tak 20-30metrů. Většinou nenaberu takovou rychlost a kola začnou klouzat než jsem nahoře. Když nandám řetězy, tak se zahrabu a sednu na břicho. Tak si říkám, že by ta 4x4 mohla kopec vyjet a hlavně nabrat dostatečnou rychlost. ;-)
Hooonza: řetězy nasazuju i v létě, když to po louce moc klouže a funguje to. Prostě je to po podmáčené louce a po bahně hodně do kopce. Chystám se tam navést štěrk, ale je to cizí pozemek a s majitelem není řeč.
Devil666:Není ESP jako ESP. Pod ESP každý výrobce schovává různé systémy. Já dělal na řešení pro Škodovku, jak to má Ford nevím. proto se ptám. Možná se ptám, blbě a polopaticky, to uznávám. Ale chci aby moji otázku každý pochopil. Mám ve zvyku tím předcházet nedorozuměním. >:D -
"-- skrytý --" 17.12.10 14:44
Neopakuj co bylo psáno. Klesáš tím na úroveň novinářů, kteří často nejsou s to vytvořit si na základě pozorování vlastní názor, pokud by se tento lišil od tzv. "obecného přesvědčení." Problém je v EDS, kdy často auto hrabe diagonálně nebo hrabou 3 kola (nejčastěji obě přední a jedno zadní). Oktávie má taky poměrně malý zdvih odpružení, takže často dojde k odlehčení nějakého kola. Výkon EDS nestačí, aby tohle srovnal.
Mrkni třeba semhle
[odkaz] -
"-- skrytý --" 17.12.10 10:16
To záleží i na rozložení hmotnosti na nápravy. No a kutile, kup si řetězy a nasazuj je i v létě. Bude po problémech.
Mě by zajímalo, podle čeho soudíš, že Haldex připojuje a odpojuje furt dokola. Já s tim jezdim 5 let a nic takovýho jsem nezaznamenal, a to mám tu nejstarší generaci. Na čem to vázne spíš je nedostačující výkon EDS, který postačí pro rozjetí na rovině či jízdu v hodně mírném kopci nízkou rychlostí. -
woody-alien 17.12.10 08:47
Tohle je dost zapeklitá otázka. Musíš mít hodně dobrý pneumatiky, ale i tak se to dá bez zkoušky dost těžko určit. Někde ti schopnej teréňák klekne kvůli svý váze a v pohodě tam projede Jimny, protože má jenom pár kil přes tunu. Dá se třeba vycházet ze zkoušek na sjezdovce v létě. V jednom takovým testu srovnávali Wranglera, starýho GAZíka, Hondu CR-V, OII 4x4. Jako první to vzdala Octavia (haldex připojoval a odpojoval furt dokola), nevyjela ani Honda, GAZík bez problémů a u Wranglera zařadil redukci a šel si sednout na kapotu, protože to vyjel i na volnoběh. >:D
Jako druhý auto by možná stál za úvahu UAZ Patriot případně Hunter. Oproti Wrangleru podstatně nižší cena, benzín ti předělaj na plyn nebo montujou Iveco diesel. A průchodnost terénem je ohromující. Rusáci se s tím nemažou.
S Vitarou jsem zatím projel všechno co jsem potřeboval, v některých případech je ale jak píše Devil potřeba se rozjet a jet. -
Devil666 17.12.10 08:39
Kutile ty jsi fakt komik. Na jednu stranu jseš schopen klást absolutně hloupý dotazy a vymýšlet nesmyslný teorie z kterých je jasný, že o tom víš úplný h.... a pak napíšeš jak tomu rozumíš protože jsi "dělal na vývoji těchto systémů". Ale alespoň se člověk pobaví. >:D >:D >:D -
superkutil 17.12.10 08:30
To je mi jasné, pořídil bych ho jako druhé auto. Přes rok by s ním jezdila žena. Kamarád má takto Jeep Wranger a je to paráda. Ale pro normální ježdění to není. Pro normální ježdění by to musela být civilnější verze nějaké 4x4 s elektronikou.
To co potřebuju vyjet je dost prudký kopeček těžce sjízdný i v létě. Otázkou je, zda by to 4x4 na sněhu zvládlo nebo zda by klouzalo nebo zda by se zahrabalo. Chci ten kopeček trochu srovnat, ale jsou tam problémy s majitelem pozemku. Jaké stoupání zvládne 4x4 na uježděném sněhu? -
woody-alien 16.12.10 22:14
kutile, 4x4 bez autom.připojování druhý nápravy, s mech.uzávěrkami, s možností uvolnění závěsů pro lepší zkřížitelnost atd. je pro extrémní podmínky asi nejlepší, jenom takový auto jaksi nevyhoví tvým představám o jízdních vlastnostech a dynamice při "normální" jízdě po suchý silnici. Vždycky je něco za něco. Takovýho univerzála prostě nenajdeš. No, možná MB G 55 AMG. >:D -
superkutil 16.12.10 21:30
No někdy nepomůže ani ta lopata. >:D
Většinou pomůže jen deska narvaná pod kolo, hlavně když si auto sedne na břicho. Měl jsem plno aut, jeden diesel a jinak benzíny. Diesel byl bez turba a 4x4. Současné Mondeo je můj první TD a taky první auto s ESP. Nikdy jsem neměl problém jezdit po sněhu. Ale se současným Mondeem i s ESP mám problémy. ESP mi dobře funguje pokud jedu. Drží stabilitu, přibržďuje zadní kola, snaží se zabránit protáčení předních kol a když to začne prokluzovat, tak začne ubírat plyn až nakonec chcípne. Tak je to v pořádku, tak to beru.
Ale jak stojím na místě, tak i při lehkém plynu začne jedno kolo hrabat a druhé stojí. Zajímavé je, že po vypnutí ESP se auto chová hodně podobně.
Když mluvíš o Mísečkách, tak je vždy jezdím bez řetězů a to i se starým Žigulíkem. Nikdy se mi nestalo, že bych nevyjel.
Dnes jsem zkoušel jezdit s ESP i bez ESP. A je to skoro stejné. Jezdím i s jinými auty s ESP a ty se chovají líp. Asi není ESP jako ESP.
Ptal jsem se u Forda, co vlastně je u Mondea pod ESP schované a v podstatě přesně neví. Snad je tam ESP, TCS, EBD. Dělal jsem kdysi na vývoji těchto systémů a vypadá to, že se dneska vše ošizuje, jak to jen jde. Kamarád dělal pro Mercedesy rotační snímače a akcelerátory, tak jsem viděl celkem detailně jak to funguje. A věřte, že není ESP jako ESP. >:D
Takže závěr je 4x4 a nejlépe bez jakékoliv elektroniky. :-!

[odkaz]
Podotýkám, že se jedná o VW Bora 4Motion s první generací spojky Haldex a EDS pouze na přední nápravě.