RADEK1 08.09.07  21:30

« Re: vymena zarovky

No já dopíjím zbytek burčáku a pošilhávám po rulandě 03. Červené jsem manželce zakázal ,protože to slopala s colou jak vodu to byl můj portugal :-)! Re DR:Jinak s tím srazem by to bylo fain .
    Re:cja černá je černá krásnější barvu nenajdeš. sice se kur...ky udržuje ,ale když to vyleštíš je to cumel :-) Ne?

g_m 08.09.07  21:27

DR:
    Představ si - já neodolal a kliknul - a žiju!!! Udělals mě lepším člověkem!!! :-)
    Ani jsem nespadl ze svojí PC židle "f kůži" (ale není na hlínách a nemá metlu). :o))

Máte to moc pěkně nachystané tu akci, to jako jo, super program, všechna čest!

I toho pozvání si vážím, díky. Ale musím na sobě ještě zamakat, víš? Kliknout už mi jde... :-)

martin.z 08.09.07  21:04

« Re: vymena zarovky

jo takze za to muze kutil! :-) Vzpomente na obecnou skolu tu scenku s tim varovanim o zamrzlem zabradli a radeji nepiste o castech auta na ktere neni radno sahat, protoze jsou taci jako ja, kteri maji pak problem :-)

"-- skrytý --" 08.09.07  21:03

« Re: vymena zarovky

TomanGHIA: právě pro martina byl ten článek bohužel tak nějak s křížkem po funuse :-(.
    Ale když už jsme u toho klikání, 22.9. pořádáme spolu s focusáky v pardubicích sraz. [odkaz] Nechceš se stavit na kus řeči?

g_m 08.09.07  21:01

martin.z:
    Jasně, že když mi prdne žárovka v noci, je problém. Když se mi to stalo na předchozím autě kousíček od domova, tak jsem si zapnul mlhovky, at' vypadám jako ne-motorka (nemotora :-) ). A jel jsem opatrně ten kousek k baráku, kde jsem si to opravil. Bylo to taky o víkendu.

cja:
    Jsem ateista, díky bohu! :-) A žena mi s tím vínem pomáhá, taky mám nějakou kondici, žena má víno taky ráda, ředí si ho Colou půl na půl...
    NJN, znalkyně :o)))

cja 08.09.07  20:55

« Re: vymena zarovky

TomanGhia : ... zítra je kostel, co na to lidi :-)

cja 08.09.07  20:52

« Re: vymena zarovky

jak tak koukám na ty naše fotky aut - nějak nám vládne černá - že by nějaký smutek :-)

g_m 08.09.07  20:52

RADEK1:
    Burčák už není :-)

A jelikož jsem byl dnes ve sklepě pro brambory a v rohu na polici jsem uzřel tu zaprášenou flašku Vavřineckého, tak ji zase zítra po cestě do sklepa (třeba pro zavařeninu? :-) ) zase odnesu (prázdnou) zpátky.

Asi jsem dost out, že v době burčáku piju víno. A nejen tím... ani xenony totiž nemám... :-( Co s tím jenom udělám... tak když už mě Jozef má za závodníka, tak já image tvrd'áka a hustého stylového borca podpořím třeba tím, že se vzepřu metrosexuálům a přestanu se holit. :o))

cja 08.09.07  20:47

« Re: vymena zarovky

to martin.z: zdravím ten pochybnej návod jsem psal já, omlouvám se :-) , ale bylo to jen velmi orientační jako reakce na problém , mě to přišlo jednoduchý - navíc jsem to dělal dle manuálu k autu - viz rady pro svépomoc (vozím sebou)- teď co mám xenon, tak mám smůlu, a šroubky jsem nikdy nepovoloval - to prásknu - to psal kutil >:D - že tam má šroubky - nic ve zlým Kutile

martin.z 08.09.07  20:47

to toman:

no ono mezi nami kdyz ti prdne zarovka o vikendu v pul sedme vecer kdyz se zacina stmivat, potrebujes s autem jezdit a servis v tuhle dobu sci-fi, tak je to pomerne motivujici k tomu si to vyresit sam.
    Ne ze bych byl uplnej pedant ale jezdim s jednim sviticim svetlem nerad i ve dne kvuli policii (vazne nerad si delam problemy uplne zbytecne, kdyz mam furu tech kterym se vyhnout neumim) a v noci mi to vadi jeste vic, pripadam si vic ohrozeny, spletou si te s motorkou, jenze si o chlup sirsi...

RADEK1 08.09.07  20:43

« Re: vymena zarovky

Ne svatovavřinecké :-) Nyní se pije BURČÁK příteli :-) :-)

cja 08.09.07  20:39

« Re: tempomat

to DR: souhlas, dřív jsme točili švihadlama a dneska je to téměř faux paux, ale co naděláš, výbava v autech bude stále bohatší, a s tím doplňováním výbavy máš pravdu - je to věc názoru
    to Kutil: né kvůli mě jsi ten volant rozdělávat nemusel - co kdyby ti ustřelil hlavu :-)
    Xenony ve velkém technickém průkazu zapsány nemám - ptal jsem se leasingovky - a tak jak je to na Slovensku - bože chraň královnu :-)

g_m 08.09.07  20:19

martin.z:
    Gratuluji. Muži by měli umět vybírat pouze ty dobré cesty... :o))

DR:
    Po pomoci, jíž se Martinovi dostalo díky kliknutí na Tebou odkazovaný článek jsem na chvíli zcela seriózně zakoketoval s myšlenkou ohledně sebezdokonalování svého bytí, konkrétně jsem pomýšlel na vytěsňování PŘEDSUDKŮ ze své mysli. :o)))
    Avšak abych dostál svým slovům, a sice těm, že s prasklou žárovkou vždy jedu do servisu, tak jsem se zase vrátil na zem.
    (Žertuji, neber to zle, tak to nemyslím, naopak!)

Pouze jsem rád, že se diskutuje už i o víkendech (více Jozefů, pepků, tempomatů a milenek, potažmo prasklých žárovek) a s nadhledem, neb mi málem odpoledne v ústech to Svatovavřinecké po Jozefově příspěvku zhořklo na ocet. ;-)

martin.z 08.09.07  20:00

« Re: vymena zarovky

:-))) no snad je to na dobre ceste :-)

g_m 08.09.07  19:58

martin.z:

No, myslím, že dost lidí tady spíše zajímá to, jestli jsi nakonec dojel do cíle své cesty a jestli ta cesta splnila svůj účel... :-)

Anebo to nakonec kvůli té žárovce byl jen ten výlet, kdy člověk už nemá pořádně do čeho píchnout?!?! :o)))

martin.z 08.09.07  19:49

« Re: vymena zarovky

to DR: do pr.dele, jo pomohl, jen jsem ho mel mit predtim..
    Z navodu je mi to uplne jasny, ty packy ktery bejvalo stacilo vytahnout sem videl jenze ja vysrouboval srouby takze jsem si opravdu rozsteloval svetlo. A plastova mrizka chladice tam opravdu byla nandana uz predtim spatne a ja ji tam stejne pak po demnontazi vratil.
    No nic, pro priste uz je mi to jasne :-)

"-- skrytý --" 08.09.07  19:35

« Re: vymena zarovky

martin.z: tenhle [odkaz] návod by ti nepomohl, nebo to máš u tvého auta jinak?

martin.z 08.09.07  19:28

« Re: vymena zarovky

panove nedavno tu nekdo, snad kutil, psal jak se meni u mondea zarovka. Me to zustalo tak nejak v povedomi a samozrejme hned dnes mi zarovka rupla, tohle se dle zakona schvalnosti nikdy nestane kdyz clovek jede treba na vylet a nema poradne do ceho pichnout, ale musi se to stat napr. kdyz spechate za roztouzenou milenkou :-)
    Tak jsem otravene otevrel haupnu a jel podle popisu co tu byl v diskuzi. 1)sundal jsem mrizku chladice, ktera nahore drzela jen na dvou plastovych cvokach, dole kupodivu na nicem (mozna tam uz byla spatne nandana, nevim)
    2)demontovat svetlo, to drzelo z boku jako od chladice na dvou hvezdickach a zvrchu na jednom metrickem sroubu 8-ce(samozrejme chapu ze nemuze byt vsude stejna hvezdick anebo vsude stejny sroub aby to nahodou obsluha nemela o neco lehci a nepotrebovala k vymene kompletni sadu naradi!!!).
    Potom cely svetlomet vycvaknout z konektoru, jit s nim mimo auto, vytahnout konektor patricne zarovky, vyndat ji a vymenit.
    Az potud jasne. Ale v popisu ktery tu ten nekdo psal bylo doslova napsane, ze svetlo se neda usadit zpet jinak nez do jasne a exaktni polohy.
    Tak tady uz jsem nejak sjel ze spravne cesty..
    Kdyz jsme tam svetlomet vracel tak jsem zjistil, ze obe hvezdicky z boku maji sisate diry a to samy sroub nahore takze svelto muzete usadit s obrouvskou vuli tak ze treba mezi naraznikem a svetlometem je 2cm fuka a tim padem jsem si jistej na 100%, ze svetlo jsem rozsteloval!
    Dale jsem pri montazi plastove mrizky chladice ji nebyl schopnej jakkoliv ukotvit na ty jeji packy dole k narazniku takze jsem ji tam vratil tak ze opet drzi jen nahore za ty 2 plastove prichytky a i pri zavrene haupne s ni jde za spodni cast zvedat nahoru o nekolik cm!!
    Vysledek vymeny zarovky byl ten, ze sem mel za-srany ruce jak prase, rozstelovany svetlo (a asi budu muset stejne do servisu kvuli serizeni)a zkazena nalada co je to za system jak u nejake detske hracky.
    Takze muj nazor je ze zlata vymena zarovek u koncernu vw at uz passat nebo fabia.
    Pokud to tedy nekdo z vas u mondea delal a vi co jsem udelal spatne, tak cekam komentar at se tomu priste vyhnu..

"-- skrytý --" 08.09.07  19:22

« Re: Ještě jednou xenony

Jozef0351: jak vidím, nejsem sám, kdo má pocit, že buď neumíš číst, nebo nerozumíš dostatečně dobře česky.

Tady [odkaz] jsem přece zcela srozumitelně napsal, že :

Proto__musí__před__STK__měnit světla. Ne proto, že má dodatečně namontované xenony, ale proto, že je má namontované v rozporu se zákonem. Kdby namotoval i ostřikovače a regulaci sklonu, nic by měnit nemusel a ty xenony by byly zcela legání.

Jestli ti to pořád není jasné, nech si to od někoho přeložit do slovenštiny.

WinDiesel 08.09.07  19:12

TomanGHIA:
    Pěkně jsi to shrnul a vystihnul.
    S Josefem není možno diskutovat, už jsem si to sám také zažil. Toho vysloveně baví být v opozici proti jakémukoli relevantnímu názoru... :no:

foto pepek

pepek 08.09.07  18:28

« Re: Ještě jednou xenony

Milý Jozefe, ty a polokutil jste opravdu perfektní mezinárodní dvojka. Vás aby člověk pohledal jak jehlu v kupce sena. Pokud DR napíše, že dané xenony nelze na auto beztrestně domontovat, protože je to v rozporu se zákonem, tak je to pravda. Na trhu může být tisíce doplňků, ale pokud nesplňují homologační rozhodnutí, tak nesmí být pevně umístěna na autě. Pokud si nějaký dovozce zajistí kompletní sadu xen. světlometů s automat. výškovou regulací a systémem čištění a výrobce u této konkrétní sady svolí s její instalací na určitý typ vozu a projde toto zařízení homologačními zkouškami, tak si tuto sadu bude moci na auto nechat domontovat kdokoliv, ale na 99,99% to bude muset být provedeno ve stanoveném servisu, aby celá sada splňovala homologační podmínky. V případě, že toto někdo splní, tak s tímto kompletem bude moci jezdit po pozemních komunikacích na území ČR. Kapišto?
    Do dokladů se nic takové v ČR nezapisuje, jen pokud by se zvětšila hmotnost, rozměry.....

btw. polokutile, nestarej se o auta, se kterými jezdím a o jejich fotky. Já, oproti určitým úchylům, se nemusím předvádět a vytvářet si o sobě a svojí neschopnosti v oblasti aut vlastní web.

g_m 08.09.07  18:21

Jozef0351:
    Já bych Tě opravdu nerad urazil či se Tě nějak dotkl otázkou, jestli vůbec umíš číst...
    ( Nicméně ta otázka ze nabízí... :-) )
    Tedy Tě požádám, aby sis přečetl debatu níže, resp. můj dotaz na PetraT ohledně MEŘO a následně jeho odpověd'.
    Dočteš se, že EU nezajímá, jakým způsobem se ty 2% MEŘO a zbylých 98% směsné nafty "udají" do nabízené nafty.
    A protože v kapitalismu funguje zákon nabídky a poptávky a zákazníci budou jistojistě poptávat i naftu bez MEŘO, tak jim distributoři čistou naftu nabídnou, ale zřejmě za vyšší cenu. Trh si to vyřeší sám.

Takže vůbec nejde o nějaké vyjímky pro V-power diesel, nebo o tankovací turistiku na Ukrajinu.
    Zkusím to jednou větou - prostě bude nabízena nafta bez MEŘO a nafta s MEŘO kde bude té řepky více, aby distributoři mohli vykázat Burseekovi to, že s prodejem "x" litrů nafty bylo prodáno "y" litrů MEŘO.

Jozef0351 08.09.07  17:06

DR:
    Zamysli sa čo si napísal. Nie si náhodou právnik alebo politik?
    "Ne proto, že má dodatečně namontované xenony, ale proto, že je má namontované v rozporu se zákonem"
    Pripomína mi to Hlavu 22. Tie xenony si môžeš kúpiť, ale si ich kúpiť nemôžeš lebo nespĺňaš zákonné podmienky.
    Samozrejmé že spraviť sa to dá ale obávam sa že ti to musí niekto zapísať do TP. Policajta asi nebude zaujímať či máš ostrekovače a autonastavovanie svetiel ale či máš razítko. Ako keď máš ĽPG tak ho nezaujíma kadiaľ máš vedené trubky. Otázka je či sa xenony do TP píšu pri novom aute. Ak nie tak nie je problém. Pri Mondeu to nikoho nenapadne kontrolovať na ceste. Ja som v sarom aute mal zapísanú každú prkotinu a množstvo výnimiek.
    U nás už nie je TP a OTP. Máme lej jeden doklad kde je napísané všetko. Je to naprd ale musíš so sebou nosiť veľkú poskladanú plachtu.
    TomanGHIA:
    Nepoznám presne tú smernicu EU ale pochybujem že V-Power a spol. budú mať nejakú výnimku. Slovensko k tomu pristúpilo, pred rokom, Česko teraz, Nemecko možno už dávno. Najneskôr keď vyprší termín. Ten nepoznám ale potom už naftu bez biozložky kúpiš iba na Ukrajine. Ale naozaj s tým u nás nie je problém. Možno 1 % ľudí kupuje drahú "dovozovú" naftu a nikto sa nesťažuje a ani nepoznal že sa niečo zmenilo.

"-- skrytý --" 08.09.07  09:33

« Re: tempomat

cja: tak nějak, on každý to dodatečné doplňování výbavy vidí trochu jinak - podle toho, na co má peníze, jak je šikovný a jak moc po daném prvku výbavy touží. Protože realizovat se dá prakticky cokoliv, je to jenom o čase a penězích. A jak si člověk na některé hračky zvykne, tak se pak bez nich nechce obejít. Pohodlnost je sviňa.

superkutil 08.09.07  08:20

« Re: tempomat

Rozebral jsem volant a je tam 8 drátů. 2 na klakson, 4 na airbag (zřejmě dvoustupňový) a 2 na tempomat. Řešil jsem podsvícení volantu, jde to, ale svítilo by to pořád. ;-\

cja 08.09.07  07:20

« Re: tempomat

to DR: jasně, ale ta výměna volantu s airbagem asi nebude zase nic levného, a ta příprava z výroby, taky nebude asi příliš častá - a v ST TDCI tempomat byl , ale byl to vlastně poslední model - přišel až úplně na sklonku kariéry - na druhou stranu, bez tempomatu se dá docela vydržet(pokud v ST200 nebyl) - hlavně v ST 220 :-)
    A u těch ojetin - zkrátka bych hledal tak dlouho až bych našel a nebo vzít něco zajímavého, na kterém některé hračky oželím ;-)

"-- skrytý --" 07.09.07  23:55

« Re: tempomat

radek, cja, martin.z: tempomat v MK III - V se dá taky doplnit dodatečně, pokud má auto z výroby přípravu - pak stačí osadit volant s tlačítky a aktivovat to v ŘJ. Jenom to narozdíl od VW group prakticky nikdo neumí a aktivaci v ŘJ musí provést autorizovaný servis, protože nido jiný nemá WDS.

Souhlasím, že je jednodušší koupit si auto s továrně namontovanými doplňky. Jenomže u ojetin se dodadečná výbava jaksí už přiobjednat nedá, navíc ne všechno se motovalo do všech modelů. Konkrétně právě tempomat jsem si do ST200 musel namontovat neoriginální, protože ford do STčka tempomat prostě nanabízel :-(.

cja 07.09.07  22:46

« Re: Ještě jednou xenony

to kutil: ok , tak to bylo bohužel vždy, že tovární doplňky jsi tvrdě zaplatil viz norm nárazník vs, nárazník ST , někde v diskusi to bylo a vím, když jsem se ptal co stojí ten můj ST design, tak mi bylo řečeno okolo 17k bez laku a mřížky - na druhou stranu pokud jsou doplňky od automobilky, tak nemáš problém s homologací, jsou udělány celkem poctivě, odzkoušeny atd. takže je to zase jenom o osobních preferencích - ostatně jako ve všem

superkutil 07.09.07  22:10

« Re: Ještě jednou xenony

To lordmystic: Jezdil jsem s firemním autem, kam byly dodělávané xenony. Do klasické paraboly byla osazena výbojka a k ní připojený měnič z Renaulta. Cena za 2 žárovky a 2 měniče 2500,-Kč. Protože jsem v autě nechtěl toto řešení, koupil jsem nové auto s xenonama z výroby. Hlavní rozdíl je v tom, že originál xenon má mnohem menší průměr zdroje světla, xenon má před sebou čočku takže silnější zdroj světla vychází z menší plochy. Ale i některé reflektory s halogeny už mají čočky. Čím menší plocha světelného zdroje, tím menší oslnění. Ale pro čočku musíš světla víc čistit, protože stačí malé zašpinění a reflektory svítí mnohem míň. Proto ty ostřikovače. A teď k tomu automatickému naklápění. Dříve se používal systém, kdy se stále xenony nakláněly podle jízdy vozidla, aby neoslňovali protijedoucí. Dnes se ale dynamické nastavování nepoužívá, používá se pouze statické nastavení podle zatížení vozu, takže xenony opět oslňují. Ale určitě vestavba xenonů nemůže stát 100tis. Zkus se podívat na tohle [odkaz]

Ale je zajímavé, že když mám originál xenony, tak na mě bliká mnohem víc řidičů než když jsem jezdil s těmi nepovolenými. 8-s

To cja: Problém je v tom, že si každý dolněk nechá automobilka hodně přeplatit. To už je zlodějina. Kdyby nabízeli doplňky v odpovídající ceně, tak by nebyl problém s dodělávkami doma.

Stačí se podívat na rozdíl halogeny a xenony a uvidíš, že rozdíl výrobních nákladů je tak do 3000,- na auto. Musíš dodat čidlo zatížení a 2x měnič. Bohužel obchodní politika ti xenony nabídne za 30000,- tedy 10x tolik. Je otázkou co bude dál, protože se již začínají používat LED diody do předních světel a ty jsou určitě technologicky a výrobně mnohem levnější jak stávající řešení.

cja 07.09.07  21:48

« Re: tempomat

to martin.z: vím o tom, ale myslel jsem to spíš na Forda - stejně tak DVD, navigace - vychází potom levněji, ale jsou věci, které je lepší nechat odladit automobilku :-)

cja 07.09.07  21:46

« Re: Ještě jednou xenony

je to asi věc názoru, ale z výroby , potažmo vývoje má auto vyvážené vlastnosti - aerodynamiku, jízdní vlastnosti, výkon atd.
    při zásahu , většinou né příliš odborném - obzvláště v českých podmínkách(v obecné rovině) - dochází většinou k narušení těchto vlastností - vím dostávám se na tenký led a příznivci tuningu se do mě pustí , ale myslím si, že Mondeo MK 3-5 není zrovna potřeba něčím dokrášlovat - kromě továrních úprav od Forda a velkých kol,možná čipu motoru
    navíc tuningové díly na Mondeo - možná německý Wolf - moc nejsou - Mondeo bylo vnímáno, proto radikální změna designu - jako auto pro starší manažery(nevěř nikomu přes 30 jak praví klasik) a chtěli se dostat k mladší klientele, tak došli ke kinetickému designu - předtím new edge - mě osobně se více líbí to co mám, ale na nové si asi časem zvyknu
    navíc si myslím . že Mondeí nejezdí zdaleka tolik jako Passatů nebo O1 a O2, takže o to odlišení ani tolik nejde
    čip - dle mne je věcí osobního rozhodnutí, a pokud k tomu člověk dojde po zvážení všech pro a proti - není důvod do toho nejít - já bych do toho nešel - mě můj motor se svými parametry pro české silnice stačí - ale jak píši je to věc názoru a nechci nikoho prudit

martin.z 07.09.07  21:30

to radek, cja:

s tim tempomatem to neplati vsude, u koncernu skoda, vw je jeho dodelani naprosto bezproblemovy, ty auta maji tu schopnost tempomatu vzdy a dodelava(meni se) se jen packa s jeho ovladanim za obycejny blinkr+se ridici jednotce ta funkce zapne.
    Dokonce je levnejsi ho dodelat dodatecne nez koupit auto s nim z vyroby, stoji to kolem 7kkc

RADEK1 07.09.07  20:10

« Re: Ještě jednou xenony

máš pravdu opravdu nechat dodělávat systémy jako ESP, tempomat, nebo xenony je asi blbost. nesouhlasím však s tebou ohledně tuningu proč se na ty naše fešáky nehodí ? mě dokonce mrzí ,že se těžko dají sehnat nějaké tuningové dílce na mondeo. nechci z toho mít nějaký ,, vytuněný dělo" ,ale sem tam něco pro zkrášlení či odlišení proč ne?

cja 07.09.07  18:54

« Re: Ještě jednou xenony

Kamarád si nechal na Mondeo dát xenony od dodavatele z druhovýroby- jezdil oslňoval no a nakonec mu to poškodilo elektriku - hřálo se to a měl vystaráno - myslím, že pokud není dodáno z výroby je nesmysl se tím vůbec zabývat - nejenom xenony, ale jsou tací co chtějí dodělat tempomat, ESP a ta přestavba bývá nesmyslná - lepší se podívat po jiném voze a nebo nechat nakonfigurovat již při koupi nového auta - jedinou vyjímku tvoří.... tuning - ale ten se snad na ty naše fešáky ani nehodí :-)

RADEK1 07.09.07  18:23

« Re: Ještě jednou xenony

Vážně mi tenkrát sdělili 30 tis. možná to byl jen odhad. Nicméně to byla částka ,kterou jsem nehodlal dát, takže jsem se po tom dál nepídil. PS: měl jsem na tebe dotaz ohledně dvouhoťáku .Neodpověděl jsi. Trhá mi to při řazení z 1 na 2 skoro se to přidusí. je to setrvačník?

"-- skrytý --" 07.09.07  18:05

« Re: Ještě jednou xenony

lordmystic: Bosch dělá originál sady na legální montáž xenonů - takže v sadě jsou komplet světla, ostřikovače, i to automatické naklápění. Cena cca 50-60 tisíc Kč, ale když jsem se o to zajímal (cca 2 roky zpátky), tak to měli jenom pro pár vybraným modelů (nějaké BMW, MB, VW, dohromady 5-10 typů), možná už rozšířili sortiment a dělají i mondeo.

foto lordmystic

lordmystic 07.09.07  17:52

« Re: Ještě jednou xenony

RADEK1: hm tak to si děláš srandu ne? mě řekli ve ford servisu, že vyměnit čiré světlomety za xenony bude stát něco kolem 100.000kč!!! nemění se jen světla, ale jak už se tu psalo to automatické naklápění, kompletní eletkrika která je sakra drahá a je jí stpousty metrů, ostřikovače, atd.

RADEK1 07.09.07  17:33

« Re: Ještě jednou xenony

To:DR Svatá pravda u svého předchozího mondea jsem xenony neměl . Na můj dotaz o dodatečné a legální dodání do auta to v servisu napočítali na 30 tis. Bylo to samozřejmě s ostřikovači a automatickou regulací sklonu. Toto vše tam musí být.howk

RADEK1 07.09.07  17:22

« passat vs.mondeo

Také vás potěšil test v autodieselu ( a v jiných mot. magazínech) jak mondeo zatápí neustále prosazovanému passatu? Jen mi schází v mondeu ,,trochu naftový motor" 2.7 bi turbo a 4 kolka? kéž by??!! :-|

"-- skrytý --" 07.09.07  17:19

« Re: Ještě jednou xenony

Jozef0351: hmm, začínám chápat, proč si tě impaler přidal na seznam.

Prakticky nikdo, kdo si namontoval xenony dodatečně, nemá namontované zákonem vyžadované ostřikovače světel a automatickou regulaci sklonu - ono to totiž stojí hodně peněz a xenony svítí i bez toho. Sice oslňují protijedoucí řidiče, ale to těmto lidem žíly netrhá. Proto musí před STK měnit světla. Ne proto, že má dodatečně namontované xenony, ale proto, že je má namontované v rozporu se zákonem. Při policejní kontrole nepředkládáš TP, ale jenom OTP, ve kterém není zapsané prakticky nic. Nicméně opravdu důkladný policista by za nelegální xenony při silniční kontrole mohl OTP zabavit, protože takové auto není způsobilé k provozu na pozemních komunikacích (že to ještě žádný neudělal na věci nic nemění). Stačí, abys neměl ke xenonům ostřikovače světel, což pozná každý na první pohled. Teď už je to jasné?

g_m 07.09.07  16:31

Jasně, neberu Ti, že Slovnaft má na trhu lví podíl, ale Tys napsal toto:

"Myslím že na Slovensku už rok inú naftu ani nekúpiš."

Takže to tak úplně pravda není - tedy i bez bio koupíš, ale ne tu od Slovnaftu - takže třeba ten Shell V-Power diesel, jak koneckonců sám píšeš.

Ale já už to neřeším, když i u nás bude možnost volby.
    Aktuálně řeším, jak přestat být nas.raný na to počasí. :-(

"-- skrytý --" 07.09.07  16:23

« Re: Ještě jednou ten 2% "woley"

Jozef0351: ja som mal na Ibize namontovane xenonove vybojky, / svetlo ako take zostalo povodne/ a problem s policiou som nemal. Raz ma zastavili a jeden z policajtov hned zacal ze co to tam mam a ako dlho to mam. Ja mu na to ze len tyzden /uz som to mal asi rok :-)/ a pripravoval som sa na to ze zacne rypat ohladom schvalenia a pod. Nakoniec z neho vyliezlo ze ma zastavil len preto, ze sa chcel opytat ake ziarovky tam mam lebo ze to super svieti a ze on si kupil nejake co svietia na modro a ze sa mu stale vypaluju, tak som cumel ako puk a nakoniec som mu dal cislo na chlapika co to montuje :-)

Jozef0351 07.09.07  15:55

TomanGHIA:
    90 % palív na pumpách SR je zo Slovnaftu. Ostatní si dávajú len svoje aditíva. V ČR to bude podobné. Aj Shell berie zo Slovnaftu s výnimkou V-Power Racing a možno tej drahšej nafty. A Slovnaft už čistú naftu nerobí. Predpokladám že na západe je to tak už dávnejšie. Hádam v tom nie sme prvý :-) Ale naozaj som nepočul že by sa niekto na naftu sťažoval. Aj kolega má TDI a v pohode. Dokonca sa mu prestalo zasekávať turbo samo od seba >:D 99 % kamarátov netuší že v nafte je nejaká biozložka.
    DR:
    To je jasné že namontovať a schváliť sa dá čokoľvek. Len to už nie je také jednoduché. A práve xenony riešia niektoré firmy tak že pred STK ti tam šupnú pôvodné svetlá. Problém môže byť s políciou. Nie som si istý či xenony nie su zapísané v techničáku.

WinDiesel 07.09.07  13:15

Josef0351:
    Nemáš pravdu Josef, distributoři jsou dle zákona poviini dodat 2% MEŘO ve vztahu k celkově dodanému množství nafty.
    Některé pumpy si tedy budou moci objednat čistou naftu. Výrobce a distributor si musí ohlídat ta 2%, mimo toho je všechno, absolutně všechno možné.
    Mohou být pumpy s čistou naftou, jiné pouze s 2% MEŘO naftou, dost často budou pumpy nabízející oboje.
    5% MEŘO nafta je již povolena, lze ji dodávat na trh, náš stát si ale naplánoval přechodná období (nejedná se o malé množství...).

"-- skrytý --" 07.09.07  13:02

« Re: Světla pro denní svícení

Jozef0351: i xenony si můžeš namontovat dodatečně. Ale musíš při tom splnit zákonem stanovené podmínky. Homologace je jenom jedna z nich, další jsou ostřikovače světel a automatické seřizování sklonu světlometů podle zatížení vozidla - a možná ještě něco k tomu.

Obecně každý díl, který montuješ na auto musí mít homologaci a nesmí být namontovaný apoužívaný v rozporu se zákonem a příslušnými prováděcími předpisy a vyhláškami. Nic víc, nic míň.

g_m 07.09.07  12:46

Jozef0351:
    Já si ten Tebou doporučený článek přečetl, ale pochopil jsem z něj, že naftu s MEŘO dodává Slovnaft. O ostatních distributorech nebyla řeč. Tzn. že u konkurence jde koupit i nafta bez řepky, ne?
    A Novu sice nemáte, ale JOJku ano. :-)
    Jinak s Tebou ale souhlasím ohledně těch světel - až spálím žárovku, jedu s tím do servisu. Jednou je to nové auto za spoustu peněz a rozebírat ho teda určitě nebudu.

Jozef0351 07.09.07  12:46

« Re: Světla pro denní svícení

Ono je to taká prkotina že sa automobilkám neoplatí s tým zaoberať. Rieši sa to jednoducho tým že sa z oneskorením zapnú stretávacie svetlá. Tak je to asi aj vo Švédsku a myslím že to má veľa nových áut sériovo aj u nás. Nissan určite. Asi len v Česku a na Slovensku je obrovský problém nejaký zanedbateľný nárast príkonu alebo jedna výmena žiarovky navyše. Dokonca som niekde čítal že studené vlákno v žiarovke praskne skôr ako horúce.
    U nás sú drahé zimné gumy tak sa nemusia používať, nemusí sa svietiť lebo sú drahé žiarovky a nemuseli byť deti priviazané lebo boli drahé sedačky.
    Navyše keď prišlo Audi s tými gýčovými svetielkami tak s tým asi za chvíľu prídu všetci. Tiež to dáva len ku xenónom. To má fakt opodstatnenie, to má Kutil pravdu. Dať za žiarovku 500 korún alebo 7000 je rozdiel.

martin.z 07.09.07  12:24

« Re: Světla pro denní svícení

nechci tvrdit ze vim jak to maj vetsinove ve svedsku, ale videl jsem dve dotazene svedske volva a obe to mely tak ze svitily hlavnimi svetly v jakekoliv poloze vypinace svetel krom polohy pro parkovacky.
    Cili svitily na 0 i na potkavaci svetla.
    Nevim ktery svetla myslis tema pro denni sviceni, volva tam maj nejaky bily maly svetla vedle blinkru, ale to sou mrdky ktery ve dne nejsou poradne videt takze na takovyhle specialni svetla pro denni sviceni bych se akorat tak zvysoka vys...nehlede na to ze jsem s tema volvama neumel dosahnout stavu aby svitily jen tyhle pridavny bez hlavnich svetel..

superkutil 07.09.07  12:21

« Re: Světla pro denní svícení

To Pepek: Díky za odpověď. Podívat se umím, ale pokud to někdo našel, je jednodušší když to sem pro všechny napíše, než aby to všichni postupně v tom zákoně hledali. Ale asi jsi nepochopil, co je to sdílení informací a k čemu fórum slouží. Ty si zřejmě myslíš, že k prudění jiných. Ono je docela možné, že jsi vlastně převlečený některý jiný uživatel, jak už to tak na fórech bývá. Nemáš ani vystravené auto ani nic jiného, jen reješ. Tak zkus napsat něco více o sobě, ať vím, kam tě zařadit.

To DR: Víš u mě je rozdíl jestli dám 50Kč za žárovku do mlhovky nebo 7000,-Kč za xenon. Tak pochopitelně nechci xenon likvidovat zbytečným svícením ve dne.

Jozef0351 07.09.07  12:07

TomanGHIA
    Myslím že na Slovensku už rok inú naftu ani nekúpiš. Prebehlo to absolútne v tichosti a nikto to ani nespozoroval. Asi preto že nemáme Novu :-)
    WinDiesel
    Obávam sa že to nie je výmysel českej vlády ale smernica EU a iná nafta ako s 2%, neskôr 5% biozložky sa predávať nesmie.

foto pepek

pepek 07.09.07  12:02

« Re: Světla pro denní svícení

kutil "Spíše by mě ale zajímalo, co na to zákon, protože někde se píše, že stačí rozsvícená přídavná světla pro denní svícení, ale jinde se píše, že pro zimní období musí s přídavnými světly svítit i zadní obrysová. Jak to tedy je?"

Inteligentní člověk se podívá na znění zákona a neptá se stylem " jedna paní psala že.... a druhá ale psal že...." a pak mu bude jasné, že stačí pro denní svícení jen k tomu speciálně určená světla.
    Jó milej polokutile, už jsem to psal kolikrát - za tebe se musí tvoje alma mater stydět a červenat, že něco takového vypustila do světa.
    Bože, ochraňuj nás před jakýmkoliv kontaktem s polokutilem, ať už písemným či nedej dopustit osobním.

Jozef0351 07.09.07  12:00

impaler:
    Fakt nerozumiem. Jednoducho pri novom aute strednej triedy očakávam že budem dolievať iba vodu do ostrekovačov a meniť žiarovky bez toho aby som musel rozoberať svetlo. Doteraz som to tak robil. Bohužiaľ dnes sa to už nedá. Našťastie za takmer 80 tis. km sa mi nič nevypálilo.
    S tým DR si trafil kliniec po hlavičke. Doteraz nikto na tomto fóre nepochopil že si mýli výkon a KM. Alebo to len nikto pochopiť nechce lebo ja mám benzín >:D
    oleowr1:
    Neviem ako je to presne s homologovaním svetiel. Npr. zadné prídavné hmlovky asi neboli schvalované osobitne na každý typ auta ale xenóny si určite dodatočne namontovať nemôžeš. Čo sa týka handsfree Nokia neviem, ale držiaky GPS na skle byť nesmú aj keď sú na to doslova určené. Pritom zavadzajú vo výhľade podstatne menej ako spätné zrkadlo.

"-- skrytý --" 07.09.07  11:51

« Re: Světla pro denní svícení

kutil: polopaticky: Mlhovky jsou mlhovky. Mlhovky s vestavěnými světly pro denní svícení jsou mlhovky s vestavěnými světly pro denní svícení. Nedělám si ale iluze, že chápeš ten rozdíl ve významu.

Není problém udělat potkávací světlo, nebo mlhovku s vestavěným světlem pro denní svícení a umožňuje to i současná legislativa, není nutné nic dalšího schvalovat. Že to výrobci automobilů (téměř) nevyužívají, s tím nic nenaděláme. Stejně tak i podle současné legislativy můžeš na místo mlhovek namontovat světla pro denní svícení.

Ve skandinávských zemích (není to jenom ve švédsku) mají ze zákona povinost svítit i ve dne už víc než 10 let (možní víc než 20, nechce se mi to hledat). Auto, které to neumí automaticky tam snad ani nemůžeš prodávat (nejsem si jistý). Ale ne každé auto prodávané ve skandinávii má vestavěná světla pro denní svícení, to je specilata místních automobilek, kterým se to vyplatí.

foto lordmystic

lordmystic 07.09.07  11:32

« Re: Světla pro denní svícení

Jsem zhruba před rokem do Mondea nechal namontovat automatické rozsvěcení světel. Stálo mě to kolem 1100kč s dph a světala se automaticky rozsvěcují zhruba po 2-3 sec. po nastartování, což je fajn. Nemusím se teď vůbec o kruhový přepínač světel starat, je to fajn. Jen ouha když jedu s jiným autem, to na 99% vždy zapomenu rozsvítit. No síla zvyku :(.

Jinak poslední nevyměněný vstřikovač stále drží. Auto občas při startování vyloudí oranžový úsměv ve tvaru žhavení :), ale zatím vše drží. Se sám divím... :).

superkutil 07.09.07  11:28

« Re: Světla pro denní svícení

To DR: Pro Tebe polopaticky. Chtěl jsem tím říct, že kdyby schválili využití mlhovek (samozřejmě po osazení druhou žárovkou a úpravou v kabeláži), tak by nemuseli vymýšlet další přídavné světlo, případně nechat stále svítit hlavní světlomety které podle výrobce k tomu nejsou určené (představ si venku slunce, teplota 40°C a do toho ti svítí H4 ve světlometu - kolikpak je tam asi stupňů?).

Ona si totiž většina lidí montuje světla pro denní svícení právě na místo mlhovek.

Myslím, že ještě jednodušší by bylo dát předním obrysovým světlům parabolky a osadit je žárovkami 6W a byl by problém vyřešen. Ale určitě by se našel někdo, kdo by tvrdil, že obrysovky jsou k jinému účelu a tak nakonec přibude na nových vozech ještě další dvojce světel, tentokráte pro denní svícení. Je otázka proč ve Švédsku mohou mít vozy světla pro denní svícení již z výroby, zatímco u nás se to řeší modulem pro spínání hlavních světel (neekonomické a neekologické řešení).

foto oleowr1

oleowr1 07.09.07  10:37

« Re: Světla pro denní svícení

To DR a kutil: a za žárovku do mlhovek jsem dal kolem 400,- nevím ale co to bylo za Hxxx.

"-- skrytý --" 07.09.07  09:38

« Re: Světla pro denní svícení

Kutile, jako obvykle střílíš bez míření, nebo řežeš, aniž bys před tím měřil. Tím se snažím naznačit, že nepřemýšlíš. Kdyby jako svěla pro denní svícení schválili mlhovky, tak si v ničem nepomůžeš. Jednak mlhovky mají obvykle příkon 2x 55W, což je to samé, jako potkávací světla. Druhak mlhovky jsou zapojené tak, že je nerozsvítíš bez kompletního osvětlení vozidla (stejně jako potkávací světla). Takže svítit mlhovkami místo potkávacích světel ti nepřinese vůbec žádnou úsporu, protože současně s těmí mlhovkami svítí to samé, co s potkávačkami.

Světla prto denní svícení mají speciální konstrkuci (jak jsi tady i ty sám psal), svítí přímo ksichtu protijedoucím řidičům. Proto jim stačí žárovky s velmi malým příkonem.

Ještě poznámku k homologaci. Kromě homologační značky Exx, která je dostatečným důklazem homologace daného světla, tam musí být ještě značka RL - to je důkaz, že se jedná o světla pro denní svícení.

"-- skrytý --" 07.09.07  08:56

« Re: Pomoooc

Ok dik moc .Hned tam letim

superkutil 06.09.07  23:06

« Re: Světla pro denní svícení

To hil: To je dobrá zlodějina, těch 1700,-Kč. Jsou to pitomci, kdyby jako přídavná světla pro denní svícení schválili mlhovky, tak by bylo vše OK. Takhle v Ženevě jednají o dalších přídavných světlech pro denní svícení a o automatickém zapínání hlavních světel při zhoršených světelných podmínkách. Je to jen tahání peněz z lidí. Švédi mají denní svícení již dlouho a používají k tomu 25W žárovky v místě obrysových. 8-s

hil 06.09.07  22:43

« Re: Pomoooc

No doufám, že tam zítra neskončím taky... :'-(

WinDiesel 06.09.07  21:38

m.leky:
    Mondea má zmáknuté Sobek ve Frýdku-Místku (areál Tesco). Nedávej to k Fordům, Sobek dělá široko-daleko pro všechny Fordy, má stanici Delphi na vstřikovače a čerpadla CR a diagnostiku Ford i Delphi a opravdu hodně zkušeností...

"-- skrytý --" 06.09.07  20:57

« Pomoooc

Ahoj.Ted jsem dorazil do Karvine a jsem dosti nastvany.Prestalo mi jet auto.Tedy ne uplne.Rekl bych ze vyrazne poklesl vykon.Auto jede pri zmacknuti pedalu plynu do 1/4 nebo 1/3 polohy relativne normalne.Kdyz ho zmacknu vic,tak motor proste neprida. Nevim jestli zase neco s turbem nebo vaha vzduchu?Za tyden jedu na prohlidku po 80 tis,jenze to asi nevydrzim.Prosim poradite mi?Kde je tady v okoli nejlepsi servis kde budou vedet co s tim?
    Nedokazu rici,zda ten pokles vykonu nastal po tankovani nebo byl uz pred nim.Diky tomu desti a silnemu provozu se jelo pomalu a plyn jsem jen lechtal.Jo tankoval jsem u benziny diesel Top Q a pridal poradne Standy.Snad za to nemuze 2% buhvi ceho v nafte.

cja 06.09.07  20:28

« Re: Ještě jednou ten 2% "woley"

to hil: to víš a češi by z ní udělali řepkovici :-)

hil 06.09.07  20:05

« Re: Ještě jednou ten 2% "woley"

Tankoval jsem už několikrát, ale rozdíl zatím nepozoruju.
    Bylo to u Shellu a dodával jsem Standu.
    Zítra jedu kousek dál - Frýdek, Ostrava, Opava, tak uvidím.
    A na spotřebě už vůbec rozdíl nepoznám, stejně to žere pokaždý jinak.

Mohli by nám taky dát 3. možnost: Čistou naftu a ten řepkovej olej k tomu ve flašce. :-)

g_m 06.09.07  20:02

lulipin, WinDiesel:
    Dík za příspěvky, s lulipinem ohledně zelených naprosto a neodvolatelně souhlasím.
    A to magoření ohledně sledování rozdílů - asi nebudeš sám :-)

Dobrá tedy, dobrá... budu Petrovi věřit, že časem na stojanech dojde ke změně.
    Ta řepka škodit nebude, ale chci si prostě moci vybrat - občas MEŘO a občas směsnou.

Jinak ohledně těch žárovek, jak se tady furt dohadujete... [odkaz]
    - slabší povahy mohou mít obavu kliknout... :-)

hil 06.09.07  20:00

« Re: Světla pro denní svícení

No mě řekli, že jsou dvě možnosti. Buď krabička za 1700,- i s prací a nemusíš se o nic starat (to jsem zvolil).
    Nebo využít automatiku na poslední volbě přepínače světel.
    Ten "zázrak" spočíval v tom, že zalepí čidlo na denní světlo a ono to potom má vlastně pořád noc. :-)
    Jenže tam už stejně musíš hlídat, jestli to máš zapnutý na to automatický rozsvícení....

WinDiesel 06.09.07  19:03

TomanGHIA:
    Já myslím, že se nemusíš bát. Podle mne ještě leckdy vůbec tato nafta nedorazila ke stojanům!!!
    Většina velkých čerpaček Vám asi dá na výběr - na jednom stojanu bude nafta s povolenými 4%, na druhém stojanu bude normální nafta. Paradoxně může být normální nafta dražší než 2% ní. Hodně bude záležet na řetězcích, nájemcích a majitelích čerpaček.

foto lulipin

lulipin 06.09.07  18:52

« Re: Ještě jednou ten 2% "woley"

No já se obávám, že k lepšímu to nebude, tohle asi nebude příměs zvyšující výkon a snižující spotřebu. Já zatím po odjetých 200 km s novým palivem eviduji nárůst spotřeby, ale možná více jezdím po městě. Tankoval jsem shell Vpower diesel a tak nějak zkouším sledovat každý rozdíl, jenže takhle člověk všechno vidí, že je jinak, protože dřív to tak nesledoval. A asi z toho brzo zmagořím. Ale rozhodně mám hodně blbý pocit, že nemám v nádrži čistou naftu. Jen je divné, že to udělali tak násilím. A ta nemožnost volby mi taky vadí. V krajní mezi bych akceptoval i to, že by se prodávala "čistá" nafta o nějaký halíř dráž, jako postih za to, že se člověk nechce chovat ekologicky. Začínám stranu zelených nenávidět ještě víc než před tím. A to počkejte až nás donutí třídit odpad, šlupky z brambor do žlutého kontejneru a kosti do červeného kontejneru. :no:

g_m 06.09.07  18:24

« Ještě jednou ten 2% "woley"

PetrT.:
    Petře, já jsem si taky myslel, jako Ty, že souběžně s naftou, do které se míchá ta 2% řepka bude v nabídce i klasická nafta bez ní, kterou jsme všichni doposud brali. Domníval jsem se, že distributoři paliv budou mít kvóty ve smyslu prodám tisíc litrů nafty a s tím paralelně i 20 litrů řepky. Že to prostě půjde i tak, že bude na trhu nafta bez řepky a nafta dejme tomu SETA nebo nějaká jiná, na řepku bohatá - prostě bionafta.
    Ale nevypadá to tak. Zatím.
    Ne že bych se chtěl tankování 2% MEŘO vyhýbat, ale bylo by mi milejší mít právo volby a občas by asi neškodilo propláchnout nádrž, resp. celý systém naftou bez řepky - kdyby mi někdy auto zůstalo stát dlouho s řepkou v nádrži.

Nevíš teda, jak to bude?

All:
    Už jste určitě někdo tankoval - pozorujete nějaké změny na novou 2% MEŘO naftu? Protože určitě si někdo sledujete spotřebu a nulujete pal. počítač po tankování. Tak mě zajímá, jestli někdo zaznamenal nějaké změny - doufám, že ano a že k lepšímu. :-)

Všem předem dík za případné postřehy.

superkutil 06.09.07  14:39

« Re: Světla pro denní svícení

Tady je odkaz na to co kontroluje chod motoru [odkaz] [odkaz] . Bohužel se do mého vozu nedají rozumne dát ty přídavná světla, takže taky asi skončím na tom automatu a budu ničit xenony.

cja 06.09.07  14:12

« Re: Světla pro denní svícení

To kutil: bylo autom. rozsvěcení s dešť senzorem a já to nechal předělat na automatické svícení po nastartování, ALE VŠEM SE OMLOUVÁM, PROTOŽE TEĎ JSEM SI PŘED CHVÍLÍ NA TO DAL POZOR A ROZSVĚCÍ SE TO JAK OTOČÍM KLÍČEM - SVINĚ KLOUZAVÝ - takže to mám jak píše DIM ve focusu , a jestli ta sada po nastartování stála 300 tak jsem si toho ani nevšim

superkutil 06.09.07  12:53

« Re: Světla pro denní svícení

To cja: Pozor na rozdíl mezi automatickým rozsvěcením světel a denním svícením. Oboje se programuje do ŘJ.

- automatické rozsvěcení je ve spojení s dešťovým sensorem a funguje tak, že když se venku setmí (třeba při vjezdu do tunelu), tak se ti rozsvítí světla.

- automatické denní svícení ti po nastartování (časová prodleva) rozsvítí světla (nezávisle na tom zda je venku světlo).

Údajně Mondeo do 2007 neumožňuje naprogramovat denní svícení a tak můžeš jedině domontovat krabičku, která po nastartování na základě zvýšení napětí na alternátoru rozsvítí světla.

Ty přídavná světla fungují tak, že se rozsvítí po zapnutí zapalování a při rozsvícení normálních světel zhasnou.

To DIM: No to je klasický přístup Forda, prostě ti připojil přes diodu relé světel na zapalování a tak když zapneš zapalování, tak se světla rozsvítí. To bylo již mnohokrát kritizováno, že je to špatné řešení.

Ta sada pro rozsvícení po nastartování stojí cca 300,-Kč.

foto DIM

DIM 06.09.07  12:11

« Re: Světla pro denní svícení

nový Focus to má tak, že se světla rozsvítí hned po otočení klíčkem a svítí i při startování. A tak to bylo hned při prodeji...... Ta automatická poloha je úplně vpravo, ( ne vlevo jak jsem blbě napsal ). Je tam čidlo pod zrcátke,. zkoušel jsem ho nějak oblafnout, odpojoval jsem napájecí drát, snažil se ho zaslepit něčím neprůhledným, ale nefungovalo to. Když jsem odpojil napájení, přestalo fungovat i dešťové čidlo, při pokusech o zaslepení zase při prudkém slunci i tak světla někdy zhasla. Prodávají i nějakou instalační sadu asi za 6 tisíc, ale to pak zase světla nejdou zhasnout při nastartovaném motoru vůbec...........sice nevím, kdy to člověk zhasnout potřebuje, ale z principu mě to vadí......

cja 06.09.07  12:10

« Re: Světla pro denní svícení

to kafe: to by bylo ideální, ale myslím , že se rozsvítí hned po natočení motoru - možná tam nějaká drobná prodleva je, ale nezkoumal jsem to

to impaler : jestli si budeš dávat lidi na hate list, tak za chvíli budeš mít hrozné díry v informacích........ :-)

foto impaler

impaler 06.09.07  12:01

« Re: Světla pro denní svícení

Jozefe, rovněž si tě znamenám. Snaha byla, ale je to jak do duba. Mel si dál, co chceš, ode mě budeš mít už pokoj. Fakta viz reakce DR.

"-- skrytý --" 06.09.07  11:58

« Re: Světla pro denní svícení

cja: tak takto by som si to dal nastavit aj ja - v automatickej polohe zapnutie svetiel, /bez ohladu na vonkajsie svetelne podmienky/ ale az po nastartovani. Podla mna je na prd ked sa svetla zapnu uz po otoceni kluca. Idealne by bolo keby sa v automatickej polohe rozvietili napr. do 2 sek. po nastartovani.

cja 06.09.07  11:32

« Re: Světla pro denní svícení

DIM: jestli to bylo na mě? ta automatika? nechal jsem v servise naprogramovat polohu automaticky(svítila dle světelných podmínek venku - asi nějaké čidlo ???), kterou mám úplně vpravo po směru hodinových ručiček(počkej já tam mám xenony a možná je to ovládání jinak), je to i popsané na ovladači, na automatiku svícení - takže když nastartuji a mám ovladač v poloze automaticky tak se mi rozsvítí světla , při vypnutí motoru se vypnou - je možné , že něco v servise přidali(krabičku) , ale to nevím jistě , protože jsem to nijak nezkoumal :-)

superkutil 06.09.07  10:53

« Re: Světla pro denní svícení

To oleowr1: Pokud chceš, aby to svítila jen tlumená světla, tak musíš přidat ještě jedno relé, které to cca po 10 sec od nastartování rozsvítí jen přední světla a zadní obrysová.

Info o homologaci zde [odkaz] a zákon říká, že ti musí svítit přední a zadní světla nebo přídavná světla pro denní svícení (dle výkladu nemusí u přídavných světel pro denní svícení svítit zadní světla). A pokud mi má svítit 20žárovek a 2 xenony v parném letním dnu nebo 2x6W žárovka a nebudu muset myslet na to, že mám rozsvítit, tak volím 2x6W. ;-)

Hella dělá ještě ta kulatá světla, ty mají 2x16W.

foto oleowr1

oleowr1 06.09.07  09:53

To Jozef0351:
    S homologací to asi přeháníš, nemyslím si, že mlhovky nebo světla pro denní svícení musí mít homologaci pro konkrétní auto, jen při montáži takových doplňků se musí zachovat určitá pravidla, jako jsou rozměry, nesmí se zasahovat do nosných částí apod.
    Stejně tak používám v autě HF sadu Nokia a pochybuji, že má homologaci pro Mondeo, autorádia (mimo sériově dodávaná), antény, taky nemají homologaci pro konkrétní typ, a co teprve akumulátory, pojistky, žárovky, ventilky, duše a pneumatiky....
    Vůbec mi nejde o to, že ušetřím litr paliva po x tisících km, prostě se mi nelíbí svítit něčím čím nemusím. 100W je cca. 0,1% z 96kW, při mé průměrné spotřebě 6,3 ltr/100km to dělá 1 litr na 15873km (životnost Mondea je snad trochu větší) za předpokladu, že účinnost výroby elektrické energie je 100%.
    S nesvítící žárovkou není reálné vždy jet do servisu, když jsem na odpočivadle v Rakousku o půlnoci zjistil, že mi nesvítí LP světlo, těžko budu shánět servis nebo volat žlutého anděla. Kolegu v Rakousku zastavili policajti s tím, že mu nesvítí zadní obrysovka a chtěli po 30EUR, když si to na místě vymění, kdyby neměl náhradní žárovku, zavolali by mu žlutého anděla a pokuta by byla 50EUR.
    Ten postup, kdy vytáhneš celé světlo je výborný vzhledem k tomu, jak je všechno v motorovém prostoru dnešních aut nacpané. Konkrétně u služební fabie mi díky dennímu svícení odcházejí žárovky přibližně 1x za tři měsíce jedna a mění se opravdu skvěle, hlavně ta vlevo před baterkou, kde není místo pro prsty. I když vyměníš žárovky bez demontáže světel, světla se vždy trochu rozštelují - asi nejsou přesné patice žárovek.
    Denní svícení by mě uspokojilo, kdyby mi ho někdo nastavil tak jak mám ve fabii, po nastartování se rozsvítí tlumená světla, ale nesvítí palubní deska a popelník, podsvětlení klimy a vnitřního okruhu svítí plnou intenzitou.

foto DIM

DIM 06.09.07  09:40

« Re: Světla pro denní svícení

Jak to ´máš nastavený tu automatiku ?? Já jsme to zkoušel nějak udělat, aby ta poloha úplně vlevo byla "denní svícení", ale nic nebylo ideální, tak jsem to vrátil......