FORD MONDEO 2,2 TDCi .

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 23.04.09  12:51

« Re: Euro 3 a Euro 4

altman: Co jsem o 2.2TDCI našel je u EURO4 lepší průběh momentu a tím lepší zrychlení, lepší chování pod 2000ot a bohužel i vyšší spotřeba kvůli EURO4.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 23.04.09  12:18

« Euro 3 a Euro 4

Nevíte někdo kdy se u Mondea 2,2TDCI lámalo Euro 3a4 a jestli to při pohledu na motor nějak poznám při koupi? A jaké (jestli vůbec nějaké) výhody plynou z Eura4 (splehlivější, méně náchylné na naftu atd.)? Jestli mám při koupi třeba upřednostňovat auta s Euro 4 před 3, děkuji..
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 23.04.09  10:50

« Re: Mondeo 1,8TDCi

Kdyz uz jste u toho porovnavani. Sef shani Mondeo kombi (predposledni), takze jsem se vcera projel s 06, E4, 96kW. V porovnani s nasi 04, E3, 96kW se ta 06 mnohem lepe sbirala z nizkych otacek, tam kde nase uz chcipe, tak se tahle jeste statecne drzela a snazila zrychlit. Spojka mela dokonce i nejaky chod, nase ma vypnuto, zapnuto :). A co mne prekvapilo nejvic, tak razeni bylo podstatne kratsi a presnejsi, o hodne prijemnejsi nez co mame my, tedy drahy delsi a obcas se zadrhnou (coz muze byt chyba kusu). Jinak jsem z toho auta nemel dobry pocit, chlapek mel sice vsechno dolozene (kilometry, servisku), ale auto bylo hlucnejsi pri volnobehu (mozna nafta, mozna ne), drncela trochu trojkombinace, ale nic hrozneho a remen bezel rovne a trochu se mi nepozdavalo vypnuti motoru na neutralu, takove divne zacukani. U dieslu tedy nic podivneho, ale nam se vypina ciste, aspon se mi to zda :). Nic objektivniho, proste jenom divny pocit :).
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 23.04.09  10:18

WinDiesel:Taky mám Brixíka. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 23.04.09  10:15

Moik: Do lehčího auta bych tu 1.8TDCI 92kW bral hned, moc se mi líbí. A to že nemá DPF je dobrý argument, protože na DPF si lidi stále stěžují. :yes:

brixik: Rozhodoval jsem se mezi 2.0TDCI 96kW a 2.2TDCI 114kW a nakonec jsem zvolil 2.2 a vřele bych jí doporučil. Spotřeba stejná a chování motoru mnohem lepší, hlavně v otáčkách pod 2000ot.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 23.04.09  09:45

brixik: Znám jednoho pána, co měl psa jeménem Brix a říkal mu Brixík... >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 23.04.09  07:21

WinDiesel: Díky, další dobrej důvod :-) a další jsem ještě neuvedl, že 1.8TDCi nemá DPF a splňuje E5...

Napíšu sem zkušenosti s tím motorem. Já přecházím z Focuse 2.0TDCi - takže vím, že to bude slabý (i ten 2.0TDCi 103kW je) :-!

Jo, 20kkm na tacho a hulí

Nemám pražádnou zkušenost s 2.2TDCi, ale pokud nemáš jiný důvody, rozhodně bych volil 2,2
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.04.09  22:24

« Re: 2,0 nebo 2,2

sorry jsm tady poprvé
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.04.09  22:18

« 2,0 nebo 2,2

Windiesel: můžeš prosím poradit, kupuju nové mondeo a nevím jestli 2,0 diesel nebo 2,2 diesel.

Je to jedno, nebo je jeden spolehlivější ?
    Předem dik.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.04.09  22:17

« 2,0 nebo 2,2

Windiesel: můžeš prosím poradit, kupuju nové mondeo a nevím jestli 2,0 diesel nebo 2,2 diesel.

Předem dik.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.04.09  22:15

Předem dik.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 22.04.09  22:02

Dong1: o tom nějak nic nevím >:D Kamenuj mne... Nic není ztraceno, nová generace 1,6 TDCi a 1,6 HDi jde do Continentalu piezo také, ve 3Q tohoto roku. A bude víc výkonu, tak 92 kW, možná i 96 kW na 1,8 TDCi. 2,0 TDCi skočí na 110 alternativně 120 kW...
    Tak někdy příště... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Dong1

Dong1 22.04.09  21:08

Windiesel: A to mi rikas az ted, pote co sem (kvuli spolehlivosti) pred 2 lety poridil 1,6 od PSA? :-)
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 22.04.09  16:38

Moik: na 1,8TDCi (motor Ford Lynx) se prakticky nemá co pokazit. To je tak vychytaný motor, nemá srovnání. Od té doby, co mu sundali hlavu s komůrkami nepřímého vstřiku, je to těžký držák. Na předchůdci 1,8 TDDi se kazilo čerpadlo Bosch VP30, na předchůdci 1,8 TDCi se občas pokazilo vstřikování Delphi. Současný systém požívá vstřikování piezo Continental a na tom se nemá co pokazit (téměř), čímž neříkám že si člověk nemá dávat pozor na naftu. Ale je to o dost odolnější systém. Nicméně Tě může překvapit cvakání piezovstřikovačů - to u starých dobrých vstřikovačů Delphi nezažiješ. Ty klepaly v zimě za studena a jinak jsi je neslyšel - piezo cvaká furt.
    Ale co - jak říkají servisní technici u Fordu - PUSŤ SI RÁÁÁÁDIÓÓÓ >:D >:D >:D >:D >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 22.04.09  14:50

Tak právě pro něj valím... :yes:

Já jsem jezdil půl dne v obou, než jsem se rozhodl.

Ta 1,8 táhne dřív a vadne těsně před 4000ot. 2.0 jede i za 4000ot. 1,8 má menší prodlevu turba.

Pro 1,8 rozhodlo 1. povinný ručení levnější o 3500/rok 2. lepší pozdější prodejnost 3. mí známí mechanici umí Ford motory, ale PSA ne (kdyby něco) 4. levnější o 60 000kč
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 22.04.09  10:27

sybokcz: Mě se ta 1.8TDCI líbila. Byla tichá, výborně reagovala na plyn a zabírala už kolem 1600ot. Problém byl v tom, že při prudším sešlápnutí motor zaduněl, lehce zabral, ale kolem 2500ot už hodně vadnul. Na předjíždění to nebylo. To ta 2.0TDCI sice zabrala až kolem 2000ot ale vydržela až ke 3500ot. Pořád si myslím, že 2.2TDCI je nejlepší volba, že ta 1.8TDCI s těžkým Mondeem nedokáže moc cvičit. Je to jak jezdit s 1.6 benzínem v Mondeu MKII. Na jízdu podle předpisů to je, ale na řádění není. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 21.04.09  16:34

Nejlepsi je do obou dvou drepnout a vyzkouset, co vyhovuje, jak se chova. Papir ti totiz rekne tuzku.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 21.04.09  16:10

Co jsem se bavil, tak ta 1.8TDCI je skvělá mezi 1600-2600ot a pak rychle vadne. 2.0TDCI je horší pod 2000ot ale vydrží táhnout až do 3300-3500ot a pak teprve slábne. Nejlepší je porovnat momentové křivky. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 21.04.09  13:44

hech, špatně jsem to napsal... myslel jsem tím, že jsem měl vybranýho S-MAXe... a byl jsem ppro něj rozhodnutej a všechno jsem měl rozumově podložený :-) Teď si podkládám tu 1.8TDCi.

Rozdíl mezi těmi motory je, ale zatím bych neřekl, že 1.8 TDCi je jen na pohodovou jízdu. Rozdíl 11kW asi nebude v rozmezí 1700 - 3000ot. kde se pohybuju nejvíc...
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 21.04.09  10:07

Proč si se zbavil S-MAXe? To najedeš ročně tolik km? Ten motor 1.8TDCI má velmi příjemný průběh momentu a na pohodovou jízdu stačí. A vstřikování Siemens není k zahození, Ford si od něj hodně slibuje.

Myslíš, že si zvykneš z S-MAX zpátky na zem do Mondea?

Hele co může být takové hluboké tření na volnoběh? Špatně se to popisuje, ale po drnčení nějakých plechů p nastartování se objevilo občasné zahučení, buď jako tření nebo vynechávání vstřiků. Příjemný zvuk to ale není. Také auto mnohem víc drnčí při rozjezdu a to se snažím stále držet otáčky nad 1500ot.
  • 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 21.04.09  09:06

« Mondeo 1,8TDCi

Jak mi jdou roky, začíná mě bavit, jak si něco naplánuju a vymyslím a stejně je nakonec všechno úplně jinak :yes:

Takže po S-MAXu se 110tis km. 2007 jsem se stal majitelem Mondea 08 s 19k na tacho :-)

A protože osud je u mě důsledný, mám v něm motor 1,8TDCi 92kW, o kterém jsem napsal hodně příspěvků, že je to prastarý Fordův 8V motor :-!

Ale důvodů, proč si ho vzít bylo nakonec tolik, že jsem se podvolil, měl jsem přímé srovnání se stejným autem, jen s 2,0TDCi, stejná výbava, barva.

Zítra mi začne sloužit.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 18.04.09  22:07

« Re: mise skončena

U Forda ale DELPHI stojí víc jak BOSCH. V Auto Kelly stojí cca 1400,-Kč.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 18.04.09  09:50

kutil: Já jsem se již něco dozvěděl. Filtr Bosch je kvalitativně srovnatelný s Delphi, pouze nemá bimetal vnitřní recirkulace paliva. Ford se chová pragmaticky ale teď již vím že nikdo nemůže být poškozen použitím filtru Bosch. Cena je vyšší než u Delphi ale to už je na každém z nás do čeho půjde.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 18.04.09  09:40

Před nedávnem mi měnili v servisu Ford palivový filtr a samozřejmě byl v krabici Motorcraft filtr BOSCH. Vznesl jsem proto dotaz na FMC, ale odpověď nedošla. Odpověděl mi jenom servis s tím, že filtr BOSCH je schválený pro motory Ford. Podle odpovědi bych doporučoval používat filtr DELPHI. Ve své podstatě totiž nejsou u Forda schopni rozlišit zda se jedná o TDCI od Delphi, Bosch nebo Siemens. Do všeho cpou jeden filtr a zprávu od TAD Praha považují za konkurenční boj.
  • « 00 Reagovat !

foto lulipin

lulipin 18.04.09  08:20

já jsem dosud měnil palivový filtr při každé výměně oleje, dokonce jednou i mezi intervaly, když to začalo blbnout. Ve fordu si vždycky řekli 1000 kč a to se dalo přežvýknout. Ale na otázku, kolik má ten filtr mikronů, mi nikdy neuměli odpovědět.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 17.04.09  20:57

To rád slyším a měň častěji filtry, máš tam origo od Delphi, je to myslím nejlevnější filtr na trhu ale nesmíš kupovat od značky vozu. Tam stojí 1800 nebo tak nějak. Správně by měl stát cca 600 Kč.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 17.04.09  20:54

« Re: Není nad diesel

sybokcz: pravdu díš ale zeptej se mne na Avensis nebo Mazdu 6, o 2,0 JTD toho zas až tolik nevím, 3 výkonové verze, ta nejvyšší twinturbo, ale zatím se neprodává. Fiat se na rozdíl od prémiových značek soustředí na vylepšování ? motoru, zatímco konkurenční značky sázejí hlavně na vylepšování vstřikování a vytváření podmínek pro kvalitní spalování - viz Mercedes má z 2,2 CDI 159 kW a 550 Nm (na brzdě.)
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 17.04.09  20:51

DIM: je to evoluce motoru 1,9 JTD velice překvapivě s tlaky nžšími než u konkurence a bez piezovstřikovačů - asi kvůli láci. Fiat jde cestou úspor a ztratí dobré jméno svých dieselů. Opel a Saab tyto motory sdílí nebo budou sdílet, stejně tak jako 1,3 JTD. (Bez Saabu) Na silnější verzi je to nic moc. To stejné zklamíní je z motorů 2,0 TDi common rail.
  • 00 Reagovat !

foto lulipin

lulipin 17.04.09  14:28

« mise skončena

tak drazí kolegové, nechal jsem si zde poradit a nechal si zrepasovat vstřikovače u pana Walicy a myslím, že jsem dobře udělal. První poznatky jsou takové, že zmizely dva opravdu hlučné zvuky a přibylo jedno tiché šumění. Jinak 50 km/h už můžu jet na čtverku jako normální smrtelník, při volnoběhu nekolísají otáčky, při rozjezdu se neklepe motor jako traktor a při rozjezdu do křižovatky nemusím vypínat klimu. Spotřeba 4,4 l při zapnuté klimě a obutých zimácích, snižuje můj nejlepší průměr z poslední doby o dobrého 1,5 l. Jeden vstřikovač byl zcela mrtvý, tekl vrchem a reagoval tak 1x z 10ti impulzů, navíc byl tak zarostlý a přilepený bordelem k motoru, že to museli něčím rozleptávat, aby ho vůbec vyndali. Tak mimoto, že jsem poslední rok jezdil většinou na tři válce, tak ani zbývající tři vstřikovače nebyly už nic moc. Jak říkám vše vyměněno a po více jak roce mi zase chutnala jízda v mém autě. :-) Uvidíme jak to půjde dále, dálnice, město, studená rána atd. najel jsem zatím pouze 85 km, to jak jsem se vracel ze servisu.
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 17.04.09  13:51

Dalsi evoluce Fiat/GM JTD motoru. Vic nevim, krom vykonu, momentu a aplikace. Treba Win doplni.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 17.04.09  11:02

Svezl jsem se v nové Insignii 2,0 , té silnější ( 160k )a bylo to docela zklamání : výrazné diesl dunění v nízkých otáčkách, zátah dole žádný. Bylo to sice ještě nezajeté, ale Common rail bych v tom vůbec nehledal, i když tam je . Co to je za motor, Wine ?
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 14.04.09  20:50

fangio_7: Na silnici z Kiruny do Narviku, kde je okolo jen divočina začala blikat kontrolka žhavení, motor ztratil tah a nakonec to zdechlo. Nervozita byla dost velká. Volal jsem do Forda a tam mi řekli, že je závada na motoru - palivový systém. Doporučili mi okamžitou návštěvu servisu. Když jsem se ptal, kde je servis blízko Narviku, tak mi doporučili Trondheim přes 900km vzdálený. Nakonec jsem s tím dojel do Prahy, kde mi vyměnili EGR ventil a řekli mi, že většinou odchází ve 40000km. Škoda, že na něj nepřišli při kontrole ve 40000km, kterou jsem měl těsně před odjezdem do Norska.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 14.04.09  18:32

Superkutil: no vidíš, to já utopil klíčky od Mondea na Makarské a ve Splitu byl nečekaně servis Fordu, auto jedno, ale i s chorvatským přístupem k věci za docela těžké many vyřešeno... :*)
  • « 00 Reagovat !

foto fangio1

fangio1 14.04.09  16:52

Co se stalo? Norsko mam v planu s Mondeo TDCI :-O
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 14.04.09  15:18

« Re: Nové vstrekovače

stnoro: Tady máš to zrychlení z 60-100km/h na 4ku. [odkaz] Podle odečtu z videa je čas 4,6sec [odkaz] . Odečet z 65-95km/h dělá 3,6sec. Zkus naměřit 70-140km/h na 4ku, bude to přesnější.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 14.04.09  13:33

WinDiesel: Forester 2.0D je v plánu jako další auto. Měl už být místo Mondea, ale v době kdy jsem kupoval Mondeo ještě Subaru boxer nemělo.

Jinak s těma turbobenzínama s přímým vstřikem souhlasím, technologie je to podobná, navíc vyšší teploty turba. A když vezmu, že z 1.4TSI dostanou 129kW, tak ten motor musí rychle odejít. Záleží na tom, co konkurence a jak dlouho se ještě udrží atmosférické benzíny.

Bohužel snaha nabízet stále nové, znamená i stále více poruch. Nakonec na tom budou nejlíp auta z rozvojových zemí - viz Tara. Zažil jsem závadu na motoru v Norsku v pustině za severním polárním kruhem a musím říct, že to bylo fiasko, Ford nemá v severním Norsku žádné servisy (Fordy tam nekupují) a tak do nejbližšího servisu bylo přes 800km. Nakonec jsem nějak dojel až do Čech, ale dost mi to otrávilo dovolenou.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 14.04.09  12:41

KUTIL: Zkus Forestera boxer diesel a na 2,5 benzín zapomeneš. I vytáčet se dá.
    Osobně si myslím že poruchovost turbo-benzínů s přímým vstřikováním se prudce zvýší minimálně na úroveň turbo-dieselů. A do věci se vloží čipaři: turba, dvouhmoťáky, EGRy a spojky půjdou do háje masově.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 14.04.09  11:36

« Re: Není nad benzín

maverick220: všechny turbo motory mají spotřebu hodně závislou na stylu jízdy. S TDCI v Mondeu se dá jezdit od 5-8litrů. U těch benzínů to bude taky velký rozsah. V USA jsem jezdil s velkým autem pro 8 lidí s motorem 4.9litru a přitom byla spotřeba 12litrů. Když vezmu, že jsme s ním jezdili v horách a rychlostí až 100mil, tak bych prohlásil spotřebu za úžasnou. Pořád tvrdím, že objem se ničím nenahradí. Možná se dá něco vyřešit turbem, ale není to ono. I když díky turbu může být menší objem motoru a tak se sníží ztrátový příkon motoru a tak při ekonomické jízdě může být spotřeba nižší.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 14.04.09  11:25

Padla tady otázka, zda fandím víc benzínu nebo dieselu. První co bych zde uvedl je to, že porovnáváte většinou benzín a turbodiesel. Takže v tom už je rozdíl. Pokud by jste porovnávali turbodiesel a turbobenzín, tak by se názory na malý zátah benzínu v nízkych otáčkách změnili.

Pokud mám tedy porovnat benzín a turbodiesel, tak pro pohodovou jízdu s nízkou spotřebou ve velkém autě a na dlouhé trase, tak bych volil TD, ale pro živou, sportovní jízdu s menším autem bych volil benzín.

U TD mi vadí, že pořádně zabere ve 2000ot, ale už ve 3500ot. ztrácí tah a musí se řadit. To znamená že se stále musí hodně řadit. U benzínu to můžu točit mezi 2000-6500ot a nemusím pořád řadit. Navíc benzín okamžitě reaguje na plyn, což se o TD nedá říct. U mého 2.2TDCI je turbodíra malá, cca 0,5-1sec, ale i to je znát.

Naopak u TD mi vyhovuje zátah v nízkých otáčkách a nízká hlučnost motoru při jízdě po dálnici. A taky výdrž motoru při jízdě do kopce, kdy neztrácí otáčky i zvýšení zatížení.

Myslím, že si vyzkouším tu 2,5T která vypadá velmi lákavě a až na spotřebu by mohla být budoucím řešením. Jezdil jsem se Subaru Forester 2.5T a bylo to opravdu úchvatné. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 14.04.09  11:23

cia: ba ba, pravdu díš.
    DI benzín - benzínová pumpa (odchází po 100 tkm - pravidlo)
    DI diesel - čerpadlo CR
    DI benzín - common rail 200 bar
    DI diesel - common rail 1200 až 2000 bar
    DI benzín - dvouhmoťák
    DI diesel - dvouhmoťák
    DI benzín - turbo
    DI diesel - turbo
    DI benzín - senzory, lambdy, vstřikovače CR
    DI diesel - senzory, také již lambdy, vstřikovače CR
    DI benzín - žádné žhaviče ale pro etanol dodatečné vyhřívání
    DI diesel - žhaviče a pro změkčilé dodatečné vyhřívání

DI benzín Toyota - kombinace nepřímého a přímého vstřikování, takže má 2 sady vstřikovačů a škrtící klapku (ovšem toto jsou systémy bez turba)

DI benzín - pro Euro 6 možná již s filtrem pevných částic, norma stanovuje pevné částice již pro Euro 5 - PŘEKVAPENÍ !!!!
    DI diesel - pro Euro 5 volitelný filtr pevných částič, pro Euro 6 povinný

Takže mnoho rozdíl nevidím. Na benzínových motorech je obecně použito více senzorů k získávání dat - diesely nemají problémy se samozápaly.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 14.04.09  07:09

Ada je zase tady:
    Nevím, ale moc teenagerů v Mondeu nejezdí, to není auto pro pozéry, na to se hodí spíš jiná třída. A když se někdo chce předvádět před kočkama, tak si těžko bude kupovat chrochtla. Uznávám sám ,že jsem měl teď slabou chvilku a nad benzínem uvažoval, ale po menší analýze , kdy 2,5T má taky vstřiky, EGR, turbo - tak si to ještě raději porovnám, abych nešel z bláta do louže. No a atmosf. benzín v dnešním provozu není zrovna ideální, pokud to není V6 a tu do nového Monda nedávají.
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 13.04.09  17:00

stnoro: myslis si, ze kecam nebo co? S 2,5 V6 jsem mimo mesto (tedy okresky, dalnice) v pohode do 9 litru. To ne ze bych vedel jenom ja, to je fakt. Auto je v rodine 5 let, takze vim za kolik jezdi. Mondo je 3 roky a opravdu ma dlouhodobu cca 6,5 litru. Ale je to tim, ze je prevazne provozovane na dalnicich a ve vysokych rychlostech. Vim, ze se s nim da kolem 5.5 litru zajet. Ale to bych nesmel jezdit po dalnicich.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.04.09  12:11

Ada je zase tady: Myslíš 2.0 TDi PD? Tak to bychom si moc nepomohli. Pokud trošku znáš tyhle motory, tak asi víš co myslím.
    Ale souhlasím že např. Diesel od Hondy je opravdu někde jinde.

• « 00 Reagovat !

foto Ada-je-zase-tady

Ada je zase tady 12.04.09  09:30

Kdyz tady ctu diskuse mondeovcu na tema spotreby a vymeny vstriku, musim se pousmat: proc si nekoupite auto s nejakym poradnym, t.j. nemeckym, nebo japonskym dieselem? Pokud je vasim pracovnim naradim auto, se kterym rocne nakezdite vice, nez 50 tisic km, vite, o cem mluvim. Ovsem pokud jste teenagery a jde vam jen o to, abyste se pred kockami predvadeli raketovymi starty a rocne nenajezdite ani 20 tisic km, je pro vas samozrejme benzinovy motor dobrou volbu.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.09  22:26

maverick: Stačí sa pozrieť na spritmonitor.de a hned je človek v obraze. Tej spotrebe u 2.5 V6 sa ešte dá uveriť s prižmúreným okom, ale u ST 220 je 9,3 výnimočná hodnota. V dlhodom merítku vidím reálnych skôr 10,5-11 litrov aj to si ten motor moc neužiješ. Asi tak.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.09  21:09

Hi,
    to stnoro: rocne najedu 50k a vice, vedu si spotrebu v XLS,takze:
    ST220 kombi 3.0 V6, 6kvalt, zima 16", leto 18":
    najeto nyni 173.000km, spotreba v XLS 9.3, na PP 9.3
    manzelka 2.5V6 sedan, 5kvalt, zima 16", leto 17"
    najeto nyni 176.000km, spotreba v XLS 8.8, na PP 8.9
    me predchozi 2.2TDCi kombi, 6kvalt, zima i leto 17"
    najeto 90.000, spotreba 6.2
    S ST220 jezdim vetsinou na 6ku (50-250 km/hod), v ramci limitu, na dalnici 120km/hod (me 225/40/18 nejsou kola pro drncajici ceskou dalnici). Blbnu jen na okreskach s dobrym asfaltem (takovych moc neni).
    Manzelka s 2.5V6 jezdi klidne, s detma a na nakupy, dalnici nejezdi.
    Spotreba je hodne veci stylu jizdy a nohy, nekteri kolegove s 2.0TDCi jezdi za vice jak 7, jeden kolega s 2.2TDCi jezdi za 5.6.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.04.09  22:15

sybokcz: To, či hovoríš pravdu, vieš len Ty sám, ale ja mám poznatky z môjho okolia iné. V6 benzín jednoducho pod 10litrov pri normálnom štýle nejazdí, kapišto? A s tou spotrebou 2.0TDCi si to prehnal, normálny štýl jazdy max. 5,5litra. Reálny rozdiel medzi TDCi a 3.0 V6 sú 3,5 až 4 litre paliva pri normálnom štýle jazdy. Toto je jednoducho realita. Ale ja to neberiem ako negatívnu stránku benzínu, pretože ten motor sa odmení inými vecami. Je to proste motor pre ludí, ktorý jazdia bud málo alebo na to majú. Neviem prečo sa každý bojí napísať reálnu spotrebu 3.0 V6 ???

• « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 10.04.09  16:27

No 3.0 V6 od Fordu ma problem s mazanim, resp. s melkou vanou, pri sportovnejsi jizde, kdy se olej odleje z mist, kde ma mazat.

Nicmene s V6 (nikoliv ford) co s ni jezdim, se usporne jezdit da. Na te same trati, podobnym stylem mam s mondeem 2.0 TDCi 96kW spotrebu kolem 6,5. Se zminovanou V6 pri defenzivnim, nikoliv pomalym se vejdu do 8 pri normalnim stylu do 9. Mesto je samozrejme jinde. Auta jsou stejne tezka i dlouha. Nenajezdim/me 100tis rocne, takze naklady nejsou u V6 o moc vyssi a kdyby byla nova, tak by se s ni jezdilo mnohem lepe, cimz nechci rict,ze mondo jede hur. Naopak podvozek je opravdu perfektni. Nekdy bych ho chtel skusit s lehcim motorem :).
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.04.09  16:01

maverick: Ano, ST220 je lákavá volba, ale nebud si tak istý spolahlivosťou motora. V6 majú problémy a nie hociaké, stačí si pozrieť zahraničné fora, servis ST-čiek je cenovo niekde inde ako TDCi. Všetko čo má prívlastok ST u forda je neskutočne drahé. Samozrejme, ten kto má dostatočne vysoké príjmy, nad tým len mávne rukou, ale logicky mi vychádza, že ak sa niekto rozhodol pre 2.2 TDCi, tak chce jednoznačne svižné a úsporné auto s prijatelnými servisnými nákladmi. S V6 benzín sa nedá jazdiť úsporne, o tom ma nikto nepresvedčí. Vlastníme autá, ktorých hodnota a image je zo všetých strán rôznym spôsobom degradovaná a preto jazdiť na mondeu, ktoré má priem. spotrebu 11-12l mi nepríde velmi lákavé. Naproti tomu V6 Tdi, 3.0D alebo 3.2 V6 Cdi, to je už iná káva.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 10.04.09  14:46

sybok.cz: děkuji, taky řeším a rozkoukávám se, no a zase mi vychází MOndeo, a ten benzín mi taky rozmlouvají - vstřiky, EGR, turbo - to všechno ta 2,5T má taky, tak asi zase chvíli počkám, nechám to uležet a na podzim to pořeším - nechce někdo 2,2 TDCI Titanium X 2005 s 140t km najetými a novými všemi vstřiky?? >:D

Nu což, počkám ...

Ještě ohledně toho řazení - dnes při přezutí mi půjčili 2,0TDCI Individual ..., s automatem a mám v hlavě brouka - něco do sebe ten automat má ... uvidíme.
  • « 00 Reagovat !

foto lulipin

lulipin 10.04.09  11:59

maverick220: souhlasím, souhlasím, já ani další auto nebudu kupovat nové a riziko ojetého diesela je daleko vyšší. Navíc ty nové benzíny už taky nežerou co ty staré, mají šestistupňovou převodovku a tichý chod. Rozpočítávat náklady na kmi až tolik moc nedá, stejně ta investice je nárazová, neplatím to průběžně a především já většinou najedu až tu druhou porci kilometrů, tu problémovější. No když na nové nemám a šrotovné ve výši 30 tis. není určena pro nás.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.04.09  11:24

Hi chlapi,
    mala poznamka kolemjdouciho.
    Kdysi jsem sledoval urputne tohle tema, zalozene DIMem (mel jsem 2.2TDCi, najel jsem na nem lehce pod 90k), pak si koupil ST220 a manzelce 2.5V6. V praci jsem pojezdil i nejake nafty a benziny (2.0+2.2TDci, 1.8SCi, atp.).
    Kdyz vas tady tak ctu, jak casto resite vstriky a kvalitu nafty, nechcete vyzkouset V6? Spotreba bude cca o 2l/100 km vyssi, ale budete bez starosti. Dostanete sametovy projev motoru, dostatek vykonu, linearni prubeh zatahu, bezproblemovy motor. Budete do nej jen lit olej a kochat se tichem pod 2.000ot/min, nebo o nekolik stupnu podradite a vystrelite.
    Ja na 2.2TDCi taky menil vstriky, taky hlidal zpravy z ČOI o inspekcich na cerpackach, taky cetl recenze aditiv:-)
    A ted - klid. Jen jezdim.
  • « 00 Reagovat !

foto oleowr1

oleowr1 10.04.09  10:56

Já jsem s TDCi spokojený, snažím se jezdit slušně, vlézt se do rychlostních limitů +/- 20km ;-), spotřebu 6,28l/100km bych při tomhle výkonu a velikosti auta s benzínem nedosáhl. Před 14 dny mě potkaly podle očekávání vstřiky a výměna žhaviček, což je pro první "dieselová" porucha. Koupil jsem tříleté auto, najeto 107tkm, teď má 151tkm a vstřiky byly původní. Při ceně repase mi vychází na 150tkm navýšení provozních nákladů o necelých 10hal/km (smůlu mám, že jako druhý majitel jsem to zacáloval sám), ale není to až taková katastrofa. Jistěže pro objektivitu je třeba připočítat častější výměnu palivového filtru, více dražšího oleje, namáhanější přední náprava...
    Osobně by mi na moje ježdění stačilo i TDCi s řekněme 74kW, smůla je, že kvůli přepravě dětí a drobného zvířectva potřebuju velké auto...
  • « 00 Reagovat !

foto lulipin

lulipin 10.04.09  10:41

pava1: no máš pravdu, já taky jezdím delší trasy a diesel se více vyplatí, ale když umíš jezdit úsporně s benzínem tak to vždy nemusí být tak obrovský rozdíl ve spotřebě, navíc si stále myslím, že servis benzíňáku vyjde levněji a nemusíš se navíc tolik bát o palivo jako u diesela. Je mi to líto, ale s příštím autem už opustím vaše řady, budu volit určitě němce nebo japonce, kteří se pro naše podnební podmínky a hlavně palivové podmíny hodí více. Vím, že vstřiky se mohou pokazit na každém autě, ale nějak to u těch Fordů slyším suveréně nejčastěji. A jak se říká: statistika nuda je, má však cenné údaje.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.04.09  10:37

kutil: ja mám pocit, že si natrafil naozaj na nevydarený kus. Máš pravdu, že za hranicou 3500ot/min motoru už dochádza dych, ale v nízkych otáčkach reaguje okamžite bez žiadnej turbodiery a v záťahu sa mu nevyrovna žiadny atmosferický benzín v porovnatelnej kubatúre. Ja som problém s vädnutím motora vo vysokých otáčkach už vyriešil, ako som už písal a som nadmieru spokojný. Moderné benzíny majú taktiež už 6-stupnové prevodovky, takže tam sa nakvaltuješ taktisto. Ja som mal benzín 1.8Turbo passat a tam som musel stále podradovať aby to išlo, teraz len stlačím plyn. pedál a nestarám sa o podradovanie. A do budúcna by som to riešil skôr s nejakým V6 diesel ako benzínom, lebo môj ročný nájazd je cca 50.000km.
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 10.04.09  09:49

cja: Dekuji ze jsi nam to vyjasnil, kapitane zrejmy :).

Jinak sef shani velky auto, chvili se probiral netem a pak prohlasil, ze chce Mondeo. Tak jsem mu vysvetlil uskali TDCi a stale je rozhodnut ho koupit. Ten balik penez navic za co by koupil srovnatelnyho Passata proste vyvazuje i notoricke chyby TDCi. S tim, ze TDI rozhodne nejsou bez chyb. Takze se asi v utery na jedno podivame (ja jako "odborna" pomoc :-) ).

Ja uvazoval podobne, kdyz jsem shanel velky auto pro rodice. Chtel jsem nejaky rozumny motor a ten Ford krom TDCi nenabizel (jednu V6 uz mame, takze tahle volba padla rovnou). S autem jezdime vetsinou na dlouhe vzdalenosti nebo do zahranici a zatim (tuk, tuk) dobry. Trojkombinaci jsem nechal vymenit, pac uz se nedala poslouchat, jinak nic. Vstriky ocekavam, ale nebudu se zlobit, kdyz neprijdou :).
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.04.09  07:35

lulipin: Máš pravdu do města ten diesel moc není, ale vjedeš na dálnici a je to přesně naopak. Nízké otáčky, výborná pružnost a nízká spotřeba. Já najezdím taky málo a mám Mondeo s Tdci. Chtěl jsem to vyzkoušet, dobrá výbava za dobrou cenu. Zatím spokojenost, vše funguje, s motoru mám jen dobrý pocit. Chápu, že když se "vyserou" vstřiky, naštve to, ale to se ti může stát na jakémkoliv dieselu a oprava vyjde mnohem dráž než u Mondea. Dokonce i u benzínu, tátovi nedávno odešly dva vstřikovače na benzínové fabii. Jedn stojí kolem pěti tisíc, takže taky nepotěší. Jednoduše každý motor má svoje a s poruchou se musí počítat. Kvůli stále snižujícím se emisím bude hůř, elektronika složitější, technologie s vyšší přesností na výrobu a opravy dražší.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 10.04.09  07:21

sybok.cz: prosil bych ještě jednou a česky >:D
  • « 00 Reagovat !

foto lulipin

lulipin 09.04.09  21:29

superkutil: z toho co píšeš, si nejsem zcela jistý, čemu fandíš. Ale já po svých zkušenostech se s příštím autem zcela jistě vrátím k benzínu. Čert vem větší spotřebu u benzínu, ale čekat než se to u diesela zahřeje a pojíždění po městě s nízkými otáčkami a hučícím motorem, kdy to na trojku jede jak kostrbaté saně a na čtverku se to dusí to mě fakt ser... A taky ta problémová česká nafta. Chápu, že vstřiky můžou být smůla, ale na tuhle loterii já už nechci hrát, někdy jsem z toho svého auta z nervů spocenej jak želva v bandasce. Diesel a ford mi moc nejdou dohromady, slyšel jsem toho na tohle téma dost i ze zahraničí. V Polsku mají na fordy dost kruté fóry a v Řecku prý ani forda nemusí jeho majitel zamykat, tyhle auta nechce nikdo krást. To je smutný, to je smutný, to je smutný
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 09.04.09  15:47

Thanks for pointing this out, captain obvious :).
  • 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 09.04.09  14:46

« Není nad benzín

Včera jsem trochu víc spěchal a musím říct, že TDCI je pěkné, ale jen na pohodovou jízdu. Na pořádnou jízdu se zrychlením to chce benzín nebo turbobenzín. Turbodiesel hezky zabere kolem 2000ot, ale pak zvadne. A navíc mu hrozně dlouho trvá, než se rozjede (turboefekt) a k tom musí člověk pořád řadit. A to jsem to točil nad 4000ot. :-) Ale na pohodovou jízdu nedám na TDCI dopustit. Pohodová jízda, žádné šílené točení motoru, úžasný zátah ve 2000ot.
  • « 00 Reagovat !

foto lulipin

lulipin 06.04.09  12:44

« Re: Nouzový režim

oleowr1: Díky za odpověď. Já mu tedy zavolám. Ta cena, pokud by byla za všechny čtyři, by se mi taky celkem líbila. :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto oleowr1

oleowr1 06.04.09  09:09

lulipin: Repase vstřiků vyšla na 13tis Kč, bohužel mám taky jen telefon a pan Walica dělá i vstřiky Bosch.
  • « 00 Reagovat !

foto lulipin

lulipin 05.04.09  19:59

oleowr1: můžu se zeptat, kolik ta repase vstřiků stála? Jsem z Krnova, tak to do Bohumína nemám tak daleko. Na netu jsem našel na toho Walicu jen telefon, nemáš náhodou jeho emailovou adresu?

WinDiesel: díky za doporučení těch dvou servisů, nabídku jsem od nich dostal, chci to řešit tento měsíc. Tady jsem se dočetl, že je snad spolehlivý pan Walica z Bohumína, dělá i vstřiky Bosch co mám já na Focusovi?
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.04.09  23:51

stnoro: Klidně to natočím, ale zkus změřit na 4ku ze 70-120km/h. Bude to trvat déle a hodnota bude objektivnější. V těch 60km/h mám 1750ot a to to nechce ještě moc zrychlovat (maximální moment mám v 2440ot). Zkusím to na rovné dálnici. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.04.09  22:04

kutil: pokial máš sériový motor, tak tento Tvoj príspevok považujem za jeden veľký výmysel. Natoč si to a hod sem odkaz, potom Ti uverím. Ale dávaj pozor, aby to nebolo dole kopcom, to by bolo potom podvádzanie. >:D Len na okraj, moj kamoš z fora fordclub.sk(kysko) má ST TDCi EURO4 (ziadne úpravy)a dnes sme to porovnávali a on má zrýchlenie na 4-ke z 60-100 za 5,6s. Tu je odkaz na forum ST drivers s tabulkou hodnôt zrýchlenia- 1míla je 1.6km [odkaz] Podla týchto meraní má sériová 2.2 TDCi hatchback,sedan(nie kombi!) zrýchlenie z 65-95 na 4-ke za 4,4s. Takže zo 60-100 to vychádza teoreticky 5,5s! Ako môžeš mať Ty so sériovým motorom a ešte k tomu kombi za 4,5???
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 01.04.09  22:01

:-) :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto oleowr1

oleowr1 01.04.09  18:54

WinDiesel: Auto je od včerejška opravené, pan Walica si našel čas, přestože jsme byli domluveni na čtvrtek 2.4.09. Repase vstřiků+nové žhaviče - byly upálené. Vstřiky původní, 150600km odpovídá skutečnosti. Protože jsme si dobře pokecali a porozuměli dostal jsem i dobrou cenu. Ještě jednou díky moc za tip. :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto oleowr1

oleowr1 01.04.09  18:46

« Re: Pro pobaveni

jako apríl dobré ;-)
  • 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 01.04.09  16:58

« Pro pobaveni

Sorry kluci za spam. Ale tohle si nemuzu nechat pro sebe [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.04.09  09:59

stnoro: Tak jsem to zkoušel a z 60-100 na 4ku mám 4,5s. Ale 60km/h na 4ku je málo a čas je moc krátký. Zkus to na 4ku ze 70-130km/h, to by mohlo hodit lepší časy a eliminovat chybu měření. Těch 230km/h mi 2.2TDCI bez čipu teď jede taky. Problém byl do té doby, dokud nevyměnili EGR, to to jelo jen 205km/h, protože motor ztrácel tah nad 3000ot.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.03.09  20:41

« Re: dotaz

cja: tak to Ti moc nezávidím :-). Ja som najazdil od kúpy auta 50tis km, samozrejme už na našu naftu, takže dúfam, že po dalších 50tkm mi neodídu, lebo to by bol prúser meniť každý rok vstrekovače. ;-\ Teraz si budem už dávať väčší pozor na naftu, lebo pred tým som tankoval na hocakej pumpe. U nás mi vychádza najlepšie Shell diesel extra. Ak som v CR, tak beriem len Benzina a OMW.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.03.09  19:50

kutil: no, neviem ako to presne funguje, ale môžem potvrdiť, že u mna naozaj doslo k poklesu spotreby, zvýšil sa mi dojazd na plnú nádrž a pritom štýl jazdy som určite nezmenil, to nezmeníš len tak zo dna na den. Zýchlenie z 50-100 na 3-ke mám teraz za 4s, môžeš si to pozrieť a odmerať na videu, ktoré som natočil, odkaz na video je nižšie. Na 4-ku mám odmerané len zo 60-100 a to za 4,5s. Maximálna rýchlosť na rovine 230km/h podla tachometru. Pri dialničnom klesaní 240km/h
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 31.03.09  12:33

stnoro: Neporovnávám. :-) Jen jsem psal o rozdílech čipování TDI a TDCI. TDI je hrozný traktor, dnes jsem jel vedle Superba a to byl strašný zvuk. Oproti tomu je TDCI tichounké. Vždyť má 2.2TDCI je tišší jak předchozí benzínové Mondeo. Graf jen potvrdí hodnoty které čipař garantuje.

A maximální výkon motoru na konkrétních otáčkách používáš dost často. Je to vždy, když plynový pedál trochu víc přišlápneš. Tento výkon ale nesouvisí s maximálním výkonem motoru. A třeba při jízdě po dálnici se k maximálnímu zatížení motoru můžeš dostat často.

Chtěl jsem tím jen říct, že uváděné spotřeby není možné dosáhnout při normální jízdě. A je sporné čipovat motor a přitom chtít nižší spotřebu. Čipaři to většinou zdůvodňují tím, že se po čipů nemusí motor tolik točit a tím že klesá spotřeba. Je ale otázkou, zda je spotřeba až tak moc závislá na otáčkách.

Ony totiž fyzikální zákony nelze obcházet a tak jedinný způsob snížení spotřeby je vyšší účinnost motoru a to ve všech režimech.

Ono všude se uvádí maximální moment a maximální výkon, ale tyto hodnoty platí jen při danných otáčkách a v těch se pohybuje opravdu jen občas. Ale motor má maximální moment i výkon pro každé otáčky a proto je dobré znát momentovou křiku. Protože auto žene moment na kolech, který je dán momentem motoru a převodovým stupněm. Chceš-li jinak výkonem motoru.

Zda používáš maximální schopnosti motoru poznáš podle polohy plynu. Tak zvaž jak moc a jak často ho sešlapáváš. >:D

Dej vědět, jaké máš zrychlení z 50-100km/h na 3ku i když je to krátký interval a bude docházet k chybě odečtu. Zkus to raději na 4ku. Kolik ti to jede maximálně na rovině?

Mám rozdělaný program na měření zrychlení přes GPS a přes OBD-II. Tak až bude, tak ho dám k použití.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.03.09  09:53

« Nové vstrekovače

kutil: neporovnávaj TDI s TDCi. Je to úplne iný systém a zabudol si napísať, že 1.9 a 2.0 TDI má v porovnaní s TDCi značnú turbodieru, výrazne väčšiu dymivosť a absolútne nelineárny nárast výkonu, kde TDI v 4000ot doslova umrie. Co sa týka grafov, načo Ti to je? Reálne porovnanie v premávke má vyššiu vypovedaciu hodnotu ako nejaký graf, nemyslíš? Mna nezaujímajú nejaké grafy, ale ako sa zmení chovanie auta. Samozrejme doloženie deklarovaných hodnôt grafom je len plus. Co sa týka spotreby, že pri využívaní max. výkonu stúpne spotreba 2-3násobne??? Predsa max. výkon v reálnej premávke využívaš len krátkodobo. To s tým plynovým pedálom: u Bluefinu sa nič také nedeje, práveže naopak, do 1/2 reaguje motor takmer ako predtým, ale až po zošliapnutí do 2/3 a viac ukáže svoju silu.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 30.03.09  19:22

« Re: dotaz

altman: E3 je myslím začátek 2005, po půli roku už bylo E4 - je to ve velkém TP - už se to tady řešilo, dobrá cena? mrkni na mobile.de a uvidíš, jinak těžko soudit bez konkrétního auta

stnoro: na mém autě již jedu 3. sadu vstřiků - je vidět , že tvé auto jezdilo venku, kde tenhle problém s naftou nemají, hlavně ať slouží - a s p. Velendorfem taky dobrá zkušenost i spolupráce
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.03.09  16:41

aha. Dik za vysvetlenie
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 30.03.09  16:12

jelinek4: Výrobce se nesnaží z motoru dostat maximum, ale volí kompromis mezi výkonem a zivotností při dodržení emisních norem. To znamená, že většinou má motor výkon uměle upravený pomocí ŘJ.

Třeba v USA je to běžný postup pro dodržení emisních norem.

Pokud totiž každý motor má jiné parametry, tak jedině ŘJ dokáže dát všem motorům požadované vlastnosti.

Naopak čipař nehledí na emisní normy ani na životnost. Snaží se z motoru dostat maximum, ale většinou ne zrovna korektním způsobem. Každý motor totiž má jiné parametry a tak by se ladění motoru mělo dělat na motorové brzdě.

Jenže to by se čipaři nevyplatilo (moc práce za málo peněz) a tak jen upraví mapy v ŘJ tak, že zvýší plnící tlak, zvýší tlak v commonrailu a zvýší množství paliva ve vysokých otáčkách, aby motor vydržel táhnout i když tím nedodrží emisní normy. Další úpravou je většinou zvýšení citlivosti plynu, můžeš si to představit tak, že po čipu když sešlápneš plyn na 1/4, tak si motor myslí, že js sešlápl na 1/2. Motor je pružnější, lépe reaguje, ale většinou na úkor spotřeby.

Ale i někteří výrobci nabízi jako originál příslušenství ŘJ se zvýšeným výkonem.

A hlavně pozor na jeden základní klam. Výrobce ti uvádí minimální možnou spotřebu a maximální moment a výkon. Ale to nemá nic společného. Pokud budeš využívat maximální výkon, tak bude spotřeba 2-3 násobná než uvádí výrobce. Pokud by jsi chtěl dosahovat uváděných spotřeb, musel by jsi s autem jezdit jak s lemrou, žádné zrychlování, maximálku držet na 110km/h.

To co tebe zajímá je účinnost motoru, ale ta se velmi těžko zjišťuje, protože záleží na režimu v kterém motor zrovna běží. Vždy je motor v určité oblasti nejúčinnější (otáčky a zatížení) a tam by jsi měl jezdit. Účinnost může čipař zlepšit, ale určitě to neudělá za 30minut. Musel by do auta dát jinou ŘJ s jiným softwarem. Vyladit sání a výfuk a musel by jsi mít variabilní časování ventilů a připadně i variabilní kompresi, úprava by se netýkala jen ŘJ, ale i motoru.
  • « 00 Reagovat !

foto pogo26

pogo26 30.03.09  13:34

Asi si nechce snižovat životnost motoru, railu, vstřikovačů,...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.03.09  12:58

Vie mi niekto vysvetlit preco uz rovno vyrobca nancipuje motor aby mal lepsi vykon, spotrebu...
    len tak ma to zaujima
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…