FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
superkutil 14.08.09 15:07
« Re: Výměna
DIM: Fakt ti stará 2.2TDCI připadá pružnější? Mě připadala nová 2.0TDCI že jde lépe za plynem. Ale jinak interiér mě nenadchnul. To raději S-MAX. V novém Mondeu se cítím hrozně stísněně. Vlevo velké madlo, vpravo mohutný tunel. A dovnitř jak do tanku - velmi nízké. -
DIM 14.08.09 14:23
« Re: Výměna
Já vám dám , vyhostit...:-) Dneska jsem náhodou jel poprvé v novém mondeu kombi, jen 2,0 TDCi. Musím říct, že mé 2,2 je o poznání pružnější. Jinak se dovedu představit, že v tom budu trávit další nějaký ten rok. Ještě jsem si nechal udělat nějaké nabídky na max 2 roky staré A6 avant. WINE : 2,7 nebo 3,0 D ??
V jaké výbavě to máš ?? Piš a přeháněj, protože se do toho asi nakonec taky vrhnu !! :-) -
cja 14.08.09 12:45
« Výměna
Tak, ... čas se naplnil a včera jsem převzal, po dlouhém váhání, nový vůz... no a opět Mondeo v kombi verzi. Zatím nechci psát nic o autě , jen jsem chtěl zmínit, že jsem zůstal u značky, akorát jsem šel cestou downsizingu a zmenšil motor na 2 l a přestoupil na uvolněnou nótu a vzal to s 6° automatem. Takže si zvykám, rozkoukávám se a budu vás občas i prudit s nějakými postřehy a dotazy. Doufám, že nebudu z fóra 2,2 , DIMe, vyhoštěn. Tož tak mějte se. -
RADEK1 13.08.09 19:51
« Re: Spotřeba
Já jsem změnil zaměstnání a denně dojíždím 60km do práce.pokud se snažím a přeje mě provoz auto bere 4,8 l když jedu striktně dle předpisů tak za 5,5 se dá jezdit. a pokud jezdím mimo obec 120 až 130 a předjíždím kamiony tak 6,0 až 6,2 l. ověřeno i dotankováním. po cestě projedu 7 obcemi a jedu i 5 km po dálnici. chystám se na koupi nového auta , ale nevím co vybrat . čekám na legacy a pokud to nebude ono tak vezmu insignii,akorda,nebo lexuse is :-) -
superkutil 12.08.09 10:13
>:D Moik, jo napsal jsem to špatně, o reakci jsem si přímo říkal.
U benzínu vím, že může mít nejnižší spotřebu ve středních otáčkách nebo i vyšších, když není motor moc zatížený.
U TDCI jsem nevěděl. Snažil jsem se jezdit v oblasti největšího momentu, což u mě je 1800-2800ot. Ale teď jezdím níž, do 2200ot a je to na spotřebě ohromně znát. Jen nevím jak nízké otáčky ještě motor zvládne aby neodešel dvouhmotový setrvačník.
Stále tomu moc u toho TDCI nerozumím, když na to šlapu co to dá, ale průměrnou rychlost mám kolem 90km/h, tak je spotřeba relativně nízká, kolem 6 litrů.
Proto jsem psal, že nevím zda je lepší motor v nízkých otáčkách a hodně zatížený nebo raději přeřadit a motor točit ale odlehčit.
Jezdil jsem teď s Kugou, tam je 2.0TDCI 100kW a ten motor se dá točit skoro od volnoběhu a neprotestuje. Dobře už táhne od 1500ot. A ve 4000ot. má ještě dost síly. Je to o hodně jiné než třeba 2.0TDCI v S-MAXu. -
superkutil 10.08.09 20:30
Zájemců co by auto koupili mám hodně, ale moc zaplatit nechtějí. >:D
Co se týče spotřeby, tak největší vliv má vytáčení nad 2200ot. a těžká noha na plyn. Zatím nevím co je horší, zda zatížený motor v nízkých otáčkách 1600-2000ot. nebo méně zatížený motor ve vyšších otáčkách 2500-3500ot. Hodně zvyšuje spotřebu stání na semaforech (to by mohl odstranit systém Start-Stop [odkaz] ) a jízda nad 120km/h (velký odpor vzduchu). -
superkutil 10.08.09 19:29
Tak jsem dnes natankoval a skutečná spotřeba je 5,4litru. Takže PP ukazuje o 0,2 méně. :-)
Pod 5litrů jsem to zkoušel, ale to už nejde. Chvíli jsem se držel na 4,9litru, ale pak to vylezlo na 5,2litru. Stačí chvíli stát na světlech a jde to nahoru. Problém té 2.2TDCI je že fakt žere hodně na volnoběh a to mám ještě EURO4, které žere víc jak EURO3. :-O -
Janerad 07.08.09 09:29
« Prázdninový update- 111111 km
Po ujetí 111111 km vládne s Mondem max. spokojenost.
1. po zajetí nového turba a s vyměněným EGR jsem na to začal zase šlapat, jede to krásně, vrátil se turboboost (znovu cítím, že když mám přes 2.500 ot/min. a dám na podlahu, motor ještě víc zabere (předtím se mu už moc nechtělo...), přitom spotřeba nejde nad 7,1
2. ve 220 km/h tacho mi ulítnul spodní přední černý plast (chrání zespodu chladič). trubky v servisu, které mi to tam montovaly, vynechali vepředu jednu kovovou sponku, šel tam vzduch a urvalo se to. Rána jako z děla, za mnou létající trosky, jinak snad pohoda...
3. Než jsem stačil zajet do servisu a reklamovat to, tak jsem to zespodu otřel jak vepředu, tak vzadu, takže už mi nikdo neuvěří, že to ulítlo samo...
4. obul jsem nové letní CSC 3, 205/50/17, super, super, super. Přestal vibrovat volant a táhnout do strany, jsem nadšen! Taky vedení auta a komfort je lepší. Také se obnovila netečnost vůči bočnímu větru (když bylo auto nové, prakticky se nehýbalo při míjení kamionu a při poryvech větru. Postupně se začalo hýbat, přikládal jsem to vůlím v čepech a odcházení tlumičů. Bylo to ale změnou vlastností obutí!) Nyní je auto zase krásně netečné.
5. Auto brzdí, krásně jede, co víc si přát! -
superkutil 05.08.09 14:11
« Vrzání volantu a závěsu pásu
Ahoj, objevil se mi nový problém. Když dám blinkr a točím volantem, tak to neskutečně vrže. Pokud není blinkr, tak je to v pohodě. Vypadá to na nějaký problém mechanizmu vracení blinkru do klidové polohy. Docela nechápu, že v dnešní době je tato záležitost mechanická a ne bezkontaktní. budu to řešit v rámci záruky, jen by mě zajímalo, zda tím netrpí někdo jiný.
Také se ozývá chrastění a skřípání v horním závěsu pásu. Buď je to tření krycího plastu o plast nebo něco v mechanizmu. Občas pomůže úchyt stáhnout dolů a zase vytáhnout nahoru. Po čase se to ale vrací. Servis to nedokázal odstranit. -
impaler 04.08.09 10:52
« Průběžná rekapitulace
Skončila mi prodloužená záruka na 4 roky/100 tkm, najeto 82500. DIMa tímto informuji, že se mi nevyplatila, auto je v pořádku až na jednuv věc, kterou chasníci teda nepořešili.
Vrže mi volant/tyč řízení, už jsem o tom psal. Buď mi tvrdili, že nic neslyší (já to sakra slyším a manželka taky), že nevědí (odpověď na reklamaci v záruce?!), že tam nic není, že řízení je v pořádku.
Budu muset vzít asi olejničku a jako d.e.b.i.l tam někam nalít olej. No nic.
Tímto se chcu borců zeptat, jestli nevědí o dobrém neautorizovaném servisu na Moravě, nejlépe Olomoucko až Ostravsko. Kluci s modrým oválem na kombinéze už raději ne, dokud to nebude nutné. Čestná výjimka v NJ zatím dobrý, ale rád bych měl zálohu. -
-
WinDiesel 31.07.09 18:27
« Re: tankovat BIO-NAFTU?????????
Ty jsi snad provokatér? Vždyť na bio jezdíš, v kažé nádrži máš od 3 do 5 % biosložky.
A co vlastě myslíš tím bio ? To jako řepkový olej ? Tak to šetři na nový motor. Z daňových důvodů je původní 30% směs MĚŘO a nafty dnes dražší než normální nafta.
O jakém tady bio mluvíš ? Prozraď ? :-) -
superkutil 31.07.09 07:57
« Re: Rozloučení
lordmystic: Spotřeba ji po těch 200tis.km cca 7 litrů a zvuk 6ti válce je impozantní. :-)
Nevím jaký má průběh, jen vím, že mi Superb 2.5TDI bez problémů ujede. Jinak já si po výměně EGR ventilu nemohu na motor stěžovat. ;-) Snad jen ranní drnčení nějakých plechů (prý snad trubka od turba).
Škoda, že Mondeo nemá nějaký 6ti válec TDCI, třeba 2.7HDI. Ten 2.2TDCI 129kW je na tak skvělý podvozek málo. -
lordmystic 30.07.09 07:22
Poruchovost 2,5TDI u Audi byla obrovská, byl to asi nejhorší motor co se vyrobil, měl hrozný průběh výkonu - kam se tvé Mondeo hrabe Kutile - a navíc se s téměř 100% jistotou zadírala čerpadla a odcházeli další součásti. Tento motor jak tak čtu na audiklubu je ještě horší než první modely CR u Fordu. U tohoto motoru nepomohlo dokonce ani pečlivá starost o motor, prostě hrůza. Paradoxní na tom ovšem je to, že se jich prodalo strašně moc, ona by to byla totiž pro takto velké a těžké auto jako A4-A6 ideální spořivá motorová volba, tuším že to mělo 110-130kW a solidní spotřebu. -
"-- skrytý --" 28.07.09 10:58
« tankovat BIO-NAFTU?????????
zdravíčko mněl bych dotaz mám lancii ale to je nepodstatný je to diesel 2.4 jtd... chtěl bych vědět jak je to s bionaftou?? ...známý mi říkal že když chci vzít bio naftu musím uplně dojet normální naftu jinak to spolu zreaguje a je to v prd*li...ví někdo co je na tom pravdy????a další věcvi doporučení atd....za každou teakci budu rád dík:) -
"-- skrytý --" 28.07.09 10:57
« tankovat BIO-NAFTU?????????
zdrasvíčko mněl bych dotaz mám lancii ale to je nepodstatný je to diesel 2.4 jtd... chtěl bych vědět jak je to s bionaftou?? ...známý mi říkal že když chci vzít bio naftu musím uplně dojet normální naftu jinak to spolu zreaguje a je to v prd*li...ví někdo co je na tom pravdy????a další věcvi doporučení atd....za každou teakci budu rád dík:) -
Moik 28.07.09 09:01
Motor mi klapal ještě doma, jak jsem vzal ve Slovinsku plnou, to spíš bude tou naftou jak Audinou...
SK:
Kola normálně na stojáka, bez předního kola, sklopená jedna sedačka, dvě zůsztaly, mezi kolem a děckem je dostatek místa, interiér v pohodě, mám takovej starej hadrovej koberec na tři pruhy. Stejně jsem je vozil v Excortu i ve Focusu 3dv, jedině do C-MAXe se tak nevešly ;-)
No o bezpečnosti mluvím radši před hozením na střechu, kola mám aspoň pořádně přitáhnutý ke straně a dolů za oka stahovákama... -
oleowr1 28.07.09 08:46
kutil: vrátil jsem se z Chorvatska a Slovinsku jsem se vyhýbal, takže Mondeo bez problému :-) Ten kousek Maďarska Kormend-Letenye, ale nikomu nepřeji. Jinak nedávno kamarádce na A6 praskla přední náprava, prý je z hliníkové slitiny a stává se to. Bylo to naštěstí při vyjíždění z garáže, ale i přes to "ZLATÉ VSTŘIKY!!!".
Cestou do Chorvatska mě překvapila nízká spotřeba Mikulov - Vodice + popojíždění po okolí 5,55l/100km. Asi pomohla repase vstřiků na jaře a hlavně jel jsem přes noc bez klimy. Tankoval jsem při 1010km na denním počítadle na OMV u Zadaru a do nádrže vlezlo po víčko 56l. Zpátky to bylo za 6,4l/100km (musel jsem tankovat před Vídní), bylo to prakticky pořád s klimou a víc jsem na to šlapal. -
lordmystic 27.07.09 14:34
Máš pravdu, většina i starších Audi pokud jsou dobře udržovaná vypadají jako nová, a to nejen z venka, ale hlavně uvnitř. Kvalitní materiály jsou znát, nejsou ošoupané, interiér je bez běžného poškození a nikde nic nevrže a nemlátí. O něco dražší je servis, ale snad se to vrátí bezporuchovostí. -
superkutil 27.07.09 13:07
« Re: Mondeo 08 hatch.
Hele Moik a kam jsi dal ty děcka? To jsi nemusel sklápět zadní sedačku? A co bezpečnost lidí, kdyby jsi to hodil na střechu?
A jak vypadá tvůj interiér vozu a jak dopadnou věci? Občas do Mondea narvu na sebe 2 horská kola, ale pak je to vidět jak na odřeninách na kolech, tak na poničeném interiéru v autě. Když tam mám okolo kol ještě narvat věci, tak je to hodně, ale hodně nepraktické. Zahrádku taky nemám rád, hrozně brzdí a kola dostávají zabrat. To bych možná raději dal na střechu box a kola dovnitř.
Ale když pak přijede kamarád s Galaxy a tam je věcí 2x tolik a v pohodě, protože kola jsou na stojáka, tak o skladnosti Mondea mám pochyby. A hlavně Mondeo MKIII je snad v kufru ještě nižší jak MKII.
Osobně bych ale S-MAX bral spíše kvůli vyššímu posezu a prostoru na cestování. Ale je pravda, že ty dovolené se dají řešit i jinak, mám kamaráda s Golfem a ten na dovolenou vezme zahrádku a nebo vozík a odveze to co já. A je pravda, že jsem jednou jel míst os Mondeem s VW Polo a taky jsem odvezl co jsem potřeboval. Vyřešila to zahrádka se dvěma koly a boxem.
Příště chci spíše menší ale vyšší auto. >:D -
Moik 27.07.09 12:17
« Mondeo 08 hatch.
Do diskuze, zda Mondeo nebo S-MAX:
Vybral jsem si 5dv. Mondeo, protože mi přišlo, že 2x do roka na dovolenou se do něj natlačíme a jinak je tam místa dostatek, teď jedem na tejden na chalupu:
2 kola v autě vč. sedaček pro děti(nesnáším zahrádky)
2 krosny, 60l a 50l, asi tři malý tašky s jídlem pro děcka apod.
krosnu na nošení mimin
sekačka na trávu strunka
banjo v obalu, notebook
kočárek sporťák - na šířku zabere skoro půl kufru
a pak tuna věcí okolo vložená pod přední sedačky - bundy,boty, skládací dětská postýlka, monitor 24" :-) apod.
2 lidi 2 děcka v sedačce
No připomíná mi to dovolený ve škodovce s našima a musel jsem se pochlubit, co se tam všecko vejde :-! -
sybokcz 23.07.09 09:58
« Měniči
Předminulý týden jsem byl u PetraT, jemuž tímto ještě jednou děkuji, na diagnostice motoru u TDCi. Vše OK, ale rachtalo trochu nějaké ložisko (tipnul jsi to dobře Petře :-) ). Tak jsem poslal otce do servisu ať si to vyřeší sám. Ve Ford servisu (Kačmáček na Kačerově) řekli vadný kompresor klimatizace, cena 16tis + práce. Otec po poradě se mnou auto ze servisu stáhl, že se buď sežene starší, ale napřed to dáme známému ať se na to pro jistotu koukne. Známý zjistil vyrachtané ložisko kdesi u kompresoru (nevím přesně kde) a že ho vymění. Trocha práce a ložisko za 800,-- a Mondeo si už jenom dieselově přede.
Tímto oficiálně dávám Superkutilovi za pravdu, že autorizované a specializované servisy jsou jenom banda měničů, kteří by vyměnili půl auta, než aby opravdu zjistili co s tím je :(.
Jinak po letech půjčovaní si aut jsem koupil něco na ježdění i pro sebe a to přes varování Lancii Kappu :), tak jsem na to zvědav :).
-
Moik 20.07.09 16:50
« Re: Brzdy v Mondeu s automatem
SK: Forestera jezdím odnova, najeto 165000km, nikdy to nebylo jinak.
Kde má ten Forester 92kW by mě zajímalo, odhaduju někde nad 6500ot., parádně (na benzín) táhne v nízkých otáčkách a musí se nechat, že od 4500ot. jede dobře, ale to mě teda moc nezajímá, tam se s rodinou na pojížďkách nehodlám moc dívat... -
superkutil 18.07.09 09:54
lordmystic: Tak se měj a užívej si Audi, je to o něčem jiném, auta jsou různá, ale Audi je Audi. Dej někdy vědět jak to šlape! Švára má A6 kombi 2.5TDI 9let starou se 180tis.km za 140tis.kč a je nadšený. To auto je jak nové, věk ani km nejsou vidět.
Nebojíš se spotřeby? Ta bude někde jinde jak TDCI. >:D
Hlavně dej vědět chování servisů a finanční náročnost a poruchovost. ;-) A samozřejmě jízdní vlastnosti a spokojenost.
-
lordmystic 17.07.09 14:27
« Rozloučení
Vím že jsem zde v poslední době moc nebyl, ale i přes to bych se chtěl s vámi rozloučit. Mondeo je pryč a mám již nové auto, které není od Fordu, ale od Audi. Jedná se o Audi A4 Avant Quattro S-line s motorem 2.0TFSI (200hp) - [odkaz]
Bylo mi s vámi fajn, ale změna je život. Ne že bych neměl rád Forda, ale už jsem nechtěl předohrab a v Audi se naskytla příležitost pořídit si Quattro, tak asi tak. Takže se mějte všichni fajn a Kutile - moc je tu nezlob :). -
superkutil 15.07.09 12:18
Moik to je docela dost drsný. Toho Forestera jsi kupoval nového nebo jetého? Tak jak to popisuješ, tak mi připadá, že musel být zbořený. Mám s Foresterem opačnou zkušenost. Pevný ve zkrutu, žádné problémy s dveřmi. Naopak Mondeo z roku 1999 v kempu stojící nakřivo nešly zavřít dveře ani kufr a to jsem ho kupoval nové. A s kufrem a dveřmi jsou i problémy s Mondeem z roku 2006.
A nemůžeš srovnávat jízdní vlastnosti Mondea a Forestera. Každé z aut je úplně jiná třída. Nemůžeš srovnávat nízké a těžké auto s vysokým a lehkým. Samozřejmě že se Forester v zatáčkách naklání, není to sporťák. :-) Ale zkus si jet třeba s Ford Explorer nebo jiným 4x4. Proti nim je Forester ještě zlatý.
Ale musím říct, že mám teď najeto s Mondeem cca 70tis.km a neskutečně měkne. Včera v autě něco ruplo a od té doby je gumové, objevuje se vůle v převodech, začíná vrzat. To bych čekal že vydrží víc. U předchozího Mondea jsem měnil čepy po 40tis.km. Takže ti nevím. Možná Mondeo z roku 2007 je na tom lépe, ale měl jsem možnost v něm jet a neoslovilo mne interiérem. To když už tak S-MAX. Ale tam se mi nelíbí přední sloupky. V porovnání třeba s Renault Espace jsou hrozně mohutné a není přes ně vidět.
S Foresterem jsem jezdil s 2.0 116kW a 2.5 litrem a to co snesl, bych se s Mondeem bál udělat. A hlavně dojel všude. Což se o Mondeu říct nedá. V zimě je to dost bída, Mondeo zůstává viset i tam kde jiní projedou. Asi za to může těžký předek a silný motor. Ani ESP nepomáhá.
Překvapuje mě, že ti 92kW na Forester připadá málo, ale 92kW na výrazně těžší Mondeo ti stačí. ;-) -
Moik 15.07.09 11:45
Čtu si tu se zájmem tu diskusi, teda Kutile, kam na to chodíš...??
Prej Subaru plný moderních technologií co nejsou vidět a ve skrutu tuhé :-) hahaha
Jediný auto, který jsem kdy měl, kterýmu se zvedlým jedním kolem nejde zavřít kufr je právě Forester... Je to totálně měkká kastle!! Všechno na tom autě je špatně - interiér je tragédie, kastle měkká, podvozek se naklání a je nedotáčivý a při tom celkem tvrdý, motor 2.0 92kW na takový auto nic moc...Subaru naopak má s vývojem problémy, imho nedokáže skrz malé prodeje a samostatnost držet krok s koncerny a ty ho pomalinku drtí. Svědčí o tom celá řada konstrukčních chyb na autě, dětských nemocí nového Foresteru, proměnlivý design posledních generací aut... Rozhodně bych ho ale nedal z ruky!!! >:-[] Po projetí první zatáčky pod plynem se z posměváčka stal Subarofil, proč ten celek je tak dobrý sám nevím, hádám, že za to může to nízké těžiště (které už nový Forester nemá) díky bezrámovým oknům, hliníkové kapotě a střeše a nízko uloženému plochému motoru... Je to skvělý zábavný auto :yes:
Naproti tomu Mondeo je auto se super podvozkem, utlumený, dálniční expres, který od okolního světa až moc dobře izoluje, ale proto jsem si ho koupil a proto mám i Foretsera
Mám Forestera 2003 i Mondeo 2008 -
cja 13.07.09 15:00
kutil: ani jedno z uvedených aut bych si nekoupil(o OII jsem ve 4x4 chvíli uvažoval - ale malou), Subaru je pro mě - pokud bych chtěl a potřeboval 4x4 - OK, teda Forester a Legacy, a nemám problém v ničem jiném než v popsaném níže. Nakonec už je rozhodnuto. Subaru by , ale mělo v dnešní době přehodnotit cenovou politiku, těch salonů jsem objel více a u Subaru jednoznačně nejmenší ochota co se týče slevy na auto za 1 mega, takže asi i tak ...
Proč bych chtěl 4x4 je stav českých silnic, ale to bych si musel koupit Diskošku a nebo Land Cruiser , aby mě to přestalo trápit, ale tady narážím na svoje zelené svědomí i na dno peněženky >:D -
superkutil 13.07.09 13:05
cja: Když si tak vzpomínám kolikrát jsem vyměňoval čepy, opravoval disky, tak bych bral nějaké solidnější auto jak Ford. A lidi co mají Subaru říkají, že servis nepotřebuješ. :-)
Ono totiž v Subaru je plno moderních a funkčních technologií, které ale nejsou z venku vidět. Subaru má totiž dlouholeté zkušenosti z leteckého průmyslu a tak jsou jejich auta dostatečně lehká ale přitom pevná v krutu a tuhá. Když vezmu jak mi na nerovnostech vrže kufr Mondea a jak nemůžu zavřít kuft když stojím nakloněný a jak mám odřená těsnění od kroutících se dveří, tak to Subaru není jen o 4x4. Myslím že Subaru je tak odlišné, že je určené jen pro určitou skupinu fajnšmekrů. Protože kdo si chce koupit 4x4, tak koupí buď Oktávku 4x4 Scout nebo Santa-Fe, Sorento a další korejce. -
cja 13.07.09 11:13
romik: mě se Forester líbí, ale holt je pro mě problém , při mých zkušenostech s auty, mít servis 40km od bydliště,
Nesvezl jsem se , ale komunikoval s nimi a co se týče ceny za vůz v nejvyšší výbavě + navi, tak jsme se zkrátka nedohodli, a po komunikaci s člověkem, který jezdil od Subaru pár aut, tak co se týče jízdních vlastností Forester vs Mondeo, tak je to nesmyslné porovnávání, navíc po polních cestách(i když některé silnice tak vypadají) nejezdím. A vozit 4x4 po celý rok, s využitím 2x ročně - a to bydlím na Vysočině - Žďárské vrchy, to fakt zatím nepotřebuji. Ale nic proti Subaru , jen prostě argumenty byly proti, až bude mít Subaru zastoupení v každém městě , tak se tím budu zabývat rád. ;-) -
"-- skrytý --" 13.07.09 10:38
Tak palubní počítač mi u Foresteru ukazuje po najetí 3 tis. km (z toho 1300 km dálnice rychlostí tak do 150 km) průměrnou spotřebu 7,1. Když si vzpomenu, co mi ukazovalo Mondeo 2.0 po třech tisících, tak to bylo něco kolem 8,5 litru. Dále když porovnám průměrnou rychlost a zrychlení, kterou jsem jezdil v Mondeu a ve Foresteru, tak je to asi o 10 až 20 km méně, přibližně, a ne všude. K tomu zase pohon 4x4. Takže spotřeba bude asi na stejných nákladech jako s Mondeem. Při vynulování počítače a jízda po okreskách spotřeba kolem 6-ti litrů.
Co se týká zrychlení, tak Vám mohu potvrdit, že motor dokáže s autem tak zahýbat, že by jste se až divili. Sám jsem to vůbec nečekal. Je zde ale výrazný rozdíl, a to rozsah otáček a již níže uvedená točivost motoru. V porovnání s Mondeem mne zdaleka tak nebolí ruka z řazení, o spojce ani nemluvě.
A co se týče houpání auta. Pokud chcete dálnici, tak je Mondeo opravdu hodně dobré. Měl jsem 3 Mondea za sebou, tak jenom potvrzuji. Ale jakmile vjedete na polní cestu, tak je to utrpení. Ve Foresteru jedete po hrbolaté okresce, makadamu, rozježděné polní cestě v blátě a nic Vás nenatřásá. Při prudkém brzdění se sice auto zaryje čumákem do silnice, zhoupne se, ale s citem, máte nízko těžiště, zásadní rozdíl, tak je to jenom o tom si na to zvyknout.
Když by jste porovnávali Citroenem s Foresterem, tak se Vám to ani zdát nebude, že se auto zhoupne. Svezte se v Outladeru a pak hned přesedněte do Foresteru a ucitíte v rukách ten rozdíl. Auto jede přesně tam, kam chcete. U Otlandera budete přemýšlet, kam že to auto v ostré zatáčce vlastně pojede a hlavně při brzdění se vlní jako had. To je pak rozdíl mezi Mondeem a SUV.
Jde vlastně jen o to, na co chci auto používat. S Mondeem bych na hory jezdit už nechtěl, mít auto jen na dálnici a po 2 až 3 letech ho na ní zničit? Na to jsou oktávky v základu.
Kdo chce změnu, ať v klidu vyzkouší a vybere.
P.S. Nechcete založit fórum na Forester, ať tady zbytečně neobtěžujeme. -
superkutil 12.07.09 21:09
cja: Plně tě chápu, už mám 7mý Ford, z toho 4 soukromě a i když mě Escort i Mondeo hodně zlobily, tak stále zůstávám Fordu věrný. Mám totiž info, že u ostatních značek se problémy řeší podobně blbě jako u Forda a problémy jsou také podobné.
Ačkoliv jsem z prahy, tak bych 4x4 potřeboval tak 2 měsíce v roce. Hodně dělám outdoor aktivity, mám plachetnici, jezdím na lyže. A stačí mokrý trávník a Mondeo končí. Míval jsem 4x4 Passat a ten pohon je nenahraditelný.
O tom Foresteru jsem to také slyšel, že se hodně naklání a moc nesedí. Pořád je to ale mezi vysokými 4x4 nejlepší. Nějak už mě nebaví jezdit rychle, už jsem asi viděl moc ošklivých bouraček. Po tomto víkendu jsem za zvýšení postihu za rychlou jízdu.
Nějak více toužím po pohodlné jízdě s maximální průchodností a spolehlivostí než po velkém zrychlení a skvělém podvozku. A s kýmkoliv se bavím, tak říká že Subaru je spolehlivé.
Co se týče spotřeby, tak Forester jezdí za 6,5-7litrů a to moje Mondeo taky. Takže je to srovnatelné. ;-)
A ten pocit, že dojedu k příbuzným na chalupu, že v zimě nebudu muset nandavat řetězy a že se rozjedu na mokré silnici mi za 4x4 stojí. Byl jsem o víkendu v Jizerských horách a 4x4 tam má obrovské množství lidí.
A hlavně jsem na nové Mondeo i S-MAX slyšel dost šílené zvěsti. Prý to moje z roku 2006 bylo ještě solidně udělané. -
cja 11.07.09 14:14
kutil: jsem asi konzervativní a pragmatický, sleva na Mondeo byla hodně lákavá, dobře jsem prodal staré, takže jsem mohl volit, no a po určitých pokusech , zkoumání, nabídkách ... všeho okolo pořizování dalšího auta, jsem se rozhodl, Navíc dodání Forestera by trvalo asi 4 měsíce, nesvezl jsem se , ale dle člověka, který již vlastnil Outback a s Forsterem jezdil také, tak jízdní vlastnosti v zatáčkách - lehce tragické, oproti Mondeu :-) , jedině Legacy, to snad, ale - servis daleko ...
No a k tomu 4x4 - vyšší spotřeba, těžší auto, využití- i když žiju na Vysočině , tak 2x za rok, a kvůli tomu to asi fakt nepotřebuji - nezaměňovat slova potřebuji a chtít - to je důležité, takže zůstanu u předokolky a holt budu dávat kvalitní zimní pneu - toliko k 4x4 - jedině , že bych si koupil Imprezu na hraní v benzínu .
Svezl jsem se i s jinými auty,ale zjistil jsem , že mi Mondo i po těch letech a nemocech , tak nějak vyhovuje, no a vstřiky budu věřit, že již nebudou problémem. -
superkutil 09.07.09 18:16
pava1: O té databázi Fordu jsem slyšel hrůzné zvěsti, jak se v ní vesele dělají podvody. Údajně není chráněna proti úpravám starých zápisů. Takže pak něčemu věř. :-)
cja: Tos mě překvapil. Já do 4x4 půjdu. Slyšel jsem zvěsti, že by mělo být nové Mondeo zase 4x4, jak už kdysi bývalo, ale asi je to jen fáma. Já si vybral Subaru Forester, kolega má Suzuki Grand Vitara. Člověk by měl vyzkoušet i jiné než jen Ford. -
cja 09.07.09 16:35
kastv9: já taky z Vysočiny a 4x4 by se mi líbilo , ale argumentace v neprospěch 4x4 byla úspěšná, proto znovu volba - již po čtvrté - Mondo, až ho převezmu, tak se ozvu, pokud vše dopadne dle plánů.
pava1: OK dík za info, pokud budu měnit jenom desky a ne i kotouče, jak u 2,2 , tak to není problém -
impaler 09.07.09 11:54
« Serviska
Hlásím, že výměnu kotoučů ani jiné reklamační zásahy mi do servisky nedali, mám ji tedy zcela panenskou vyjma garanček, přitom pár drobných návštěv v servisu mimo plán také proběhlo. Že prej u nich v evidenci to je, ať se nebojím. Myslím, že si vylepšujou kredit u lidí při prodeji ojetin. -
"-- skrytý --" 09.07.09 09:23
Moje Mondeo (TDCi automat, ESP) je dovezené z Itálie. Když jsem ho koupil, mělo najeto 45tkm (kilometry sedí, ověřeno přes Evropskou databázi Fordu, servisku má taky, bylo ještě 2 týdny v záruce), destičky přední i zadní sjeté, měnil jsem oboje naráz. Kotouče jsou jako nové, mají minimální drážku, nehází. Jak se s tím autem jezdilo můžu jen předpokládat, jezdila s tím ženská a její děcka.
Závěrem: při běžné jízdě by desky měly 50tkm vydržet, kotouče minimálně 2x tolik.
-
cja 08.07.09 18:18
kasty9: tos mě uklidnil, měl jsem obavu, aby v tom ESP nebyl , co se týče brzd, zakopaný pes, děsila mě trochu ta představa, jako teď u 2,2 , že budu dělat kotouče a desky ještě častěji, protože , jak to chápu, tak automat buď jede a nebo brzdí >:D Chystám se do nového Monda se 6-ti rychlostním automatem a tohle mě docela zajímalo. Takže díkes za info. -
kastv9 08.07.09 17:19
cja: ESP mám, auto je ve výbavě Ghia, chybí vlastně jen xenony a kůže, s automatem je to taková pohoda, jinak kupoval jsem to okolo 70tkm, zda kotouče předtím někdo měnil, nevím, dle servisky ne, já jsem měnil jednou destičky a pak zárověn ještě jednou s kotouči. -
impaler 07.07.09 11:14
« Re: BRZDY
Mám manuál dvoulitr TDCi bez ESP, přední kotouče jsem dotazoval ve 30 tkm, protože byly sjeté a otec znal případ úspěšné reklamace v podobném stavu a km průběhu. Bez řečí mi dali nové na záruku, ani se netvářili, že by se divili, akorát doporučili teda nové desky, které jsem zaplatil, i když by prý jinak vydržely ještě deset tisíc. Od té doby to mám vpředu beze změny, teď 82 tkm. Vzadu jsem měnil desky jednou při poslední garančce v 78 tkm. Jezdím netypický mix krátké jízdy do práce po městě v zácpách, čili určité brždění tam je, i když se snažím co nejmíň, a pak dlouhé po Evropě 1200 tam a 1200 zpět přes Německo, čili s nohou na plynu a ne na brzdě. :-) -
cja 06.07.09 14:42
Krkovička: je to za tu cenu prodané, on jenom čeká až to já předám, - než si vezmu nové - nechce se mi dřív , aby mi neběžely zároveň dva leasy - nechce se mi platit někomu auto a už v něm nejezdit :-)
- za ty brzdy děkuji všem, já jezdím spíš kratší cesty, okresky a tam to odchází častěji, tvrdili mi že do další výměny už nevydrží - max. 5 tisíc, což by znamenalo okolo 50t km , a je pravda , že v zimě ta stabilizace asi ty kotouče trochu ukusuje, i když se snažim jezdit tak aby mi ta kontrolka ESP svitila co nejméně. -
"-- skrytý --" 06.07.09 08:46
cja: Ja uz si to uplne presne nepamatuju, ale myslim ze od vymeny do doby nez to cornuli, uplynulo 45tis km a furt dobry.
Ale ja moc nebrzdim a jezdim dlouhy streky, takze to neni uplne smeroplatny.
Jestli to sve auto prodas za 250k, tak se to da povazovat za uspesny obchod pro obe strany. Drzim palce.
-
superkutil 05.07.09 08:27
« Re: Brzdy
Na Mondeu MKII jsem měnil destičky po 40000km a kotouče po 120tis.km. U kotoučů bych čekal delší výdrž. Ale u MKII šla do háje celá přední náprava. Tam jsem měnil stále čepy, protože bouchaly. Nakonec se utrhl úchyt předního stabilizátoru. Ale já měl od počátku problémy s přední nápravou, takže to není směrodatné. -
cja 02.07.09 19:44
« BRZDY
Krkovička: jen se zeptám- kolik ti na Olině vydržely přední kotouče a desky, já teď před prodejí absolvoval prohlídku a byly po smrti - tj. najeto 44 t km - prý to dělá ESP, ale stejně se mi to zdá nějak málo vzhledem k Mondeím co jsem měl - že by motor? - předchozí majitel dělal desky i kotouče po 20t km???? prý... já to auto prodávám a dělám takový psí kusy, tak jen abych věděl jestli má někdo taky takový proběhy oprav
Martin.z: nevím jestli ještě sleduje fórum, od minulé přestřelky, ale měl bych na něj/na tebe dotaz, neb máš Mondeo v automatu, vím je to plečka, ale zajímá mě CO DĚLAJÍ BRZDY A KOTOUČE NA AUTĚ S AUTOMATEM - případný dík za odpověď (zajímá mě jestli není příliš častá výměna desek nebo i kotoučů)
Jestli je to jako u Jaga, jdi do 3,0 TDi. Vyšší výkon menší spotřeba.
A zduř.