FORD MONDEO 2,2 TDCi .

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto Dong1

Dong1 10.12.09  18:46

« Re: SPDS

No zarovka Philips Premium v H7 stoji 200 a me vydrzi asi pul roku (teda krome tech origo z vyroby, ty vydrzely skoro 2) a xenony by mely mit asi 4-5x delsi zivotnost - u zarovek se bezne udava 400h a u xenonu 2000, takze pokud stoji 1000kc, bych rekl ze je to cena plne obhajitelna
    (mam najeto 70tkm a uz mam paty H7 :-( - pocitam i pokusy s Osram Nightbreaker a Silvestar - vydrzely mesic)
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 10.12.09  18:29

Kutil: chápu, ale mě se při nájezdu 150t km nezměnilo pocitově nic, tak někde je chyba
    Já chápu, že nechce nikdo dávat zbytečné peníze do auta, ale Mondeo jsem si koupil i kvůli tomu jak jezdí, a pokud se na auto dívám jen jako na přibližovadlo a skrz ekonomiku, tak nekoupím Mondeo , ale něco méně náročného - po všech stránkách - pokud mě auta aspoň trochu baví, tak neřeším cenu výbojky a zkrátka ji vyměním, tohle není o penězích, ale o prioritách.
    Uznávám, že denní svícení pomocí LED by bylo příjemné, pokud by ho Ford vyřešil jinak než ho má Audi - tam mi to připadá velmi kýčovité.

• « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 10.12.09  12:37

cja: Jak píšu, to není o tom, že bych chtěl šetřit na Xenonech, ale když je vypálím přes den, tak pak v noci budou slabé. Proto SPDS. Navíc ty SPDS s LED čipy svítí víc jak tlumená s xenony.

Moje xenony už svítí tak málo, že když jedu třeba po dálnici vedle jiného auta, tak moje světla nejsou vůbec vidět, ani na zemi ani ve předu, zatímco jeho krásně osvětlují vozovku i situaci před autem. Nechal jsem světla seřídit v servisu, tak prý mi svítila moc nahoru. Tak teď už nevidím vůbec nic. Pomůže když rozsvítím mlhovky, to vidím 2x líp.

Co se týče ceny halogenky v mlhovce a ceny xenonu, tak halogenka vyjde na cca 100Kč a slušná xenonka Philips kolem 900-1200Kč + doprava. A odpočítávám sice DPH, ale nevydělávám tolik, abych si mohl dovolit plýtvat. Už zaplatit 14tis.Kč za garančku po 20000.km mi připadá hodně.

Co se týče oprav do dnešní doby, tak to byla výměna trojkombinace, EGR, 2x rádio, 2x žárovka vpředu a jedna vzadu. Od počátku musím v zimě používat VIF, protože jinak při startech pod 0°C nechce motor chytnout, bíle kouří a cuká. Ale proti předchozímu Mondeu je to super, to po 3 letech už mělo za sebou přes 50 závad.

Jsem také odpůrcem montování vlastních doplňků do auta a hlavně do elektroinstalace a tak mám jen navíc HF a ty SPDS. Díky zapojení SPDS jsem zprovoznil automatické rozsvěcování, což je super, přispívá to k vyšší bezpečnosti, za jasného dne svítí SPDS a není nutné aby svítila zadní světla a když je šero nebo špatná viditelnost, tak se rozsvítí hlavní osvětlení.

Nechci šetřit, jen chci aby mi xenony pořádně svítily když potřebuju, to znamená v noci, a ne aby se ničily svícením za jasného dne. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.12.09  11:31

« Re: Aktualni 2,2 Tdci - 50 000 km

DIM: Ta SPDS jsem si na te predchozi 407 dodatecne namontoval(do rohu tlamy, diky jeji sirce to splnovalo i max. vzdalenost od obrysu auta), mela standartne spolu s destovym i svetelny senzor a po navoleni v PP na autorezim svitila pouze ty SPDS a jak se seserilo nebo pri vjeti do tunelu, se auto samo komplet rozsvitilo a SPDS zhasla a naopak. Fungovalo to vyborne, u Fordky bych to bral taky.

Docela casto ted na silnicich vidam auta s dodatecnymi SPDS temer uprostred a pripadne nekomu sviti nadale i s potkavackami....... :no:
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 10.12.09  10:38

« Re: Aktualni 2,2 Tdci - 50 000 km

Tak mně připadá to nezávislé denní svícení jako trendy nesmysl, a navíc to nesvítí vzadu takže abych za šera a pod. ještě myslel na to, abych zapínal světla dozadu.....

Auto polohu naopak zapínám večer často, protože když vypnu zapalování tak , tak zhasne vše i parkovačky, což v poloze 3. nezhasnou a při otevření se rozezní zvony. Velká škoda, že v poloze AUTO nezhasnou přes den jen podsvícené kontrolky a s tmou by se jen připojily - přeplo by se to do modu tma se vším všudy . To bych pak jinou polohu nepoužíval ( tedy co se světel týče.:-).

Cukání nepozoruji , snad jen na tempomat z kopce na trojku je to trochu neplynulé.

Na ten posilovač jsem se ptal proto, že se mi zdá, že se teď s tím menším ochlazením objevil na volnoběhu takový jemňoučce bzučivý tón ( jako by někde venku hodně daleko hučela siréna ) . Nemění se s otáčkami ani s nastavením klimy , ani při točení volantem......není to nakonec to přídavné el. topení, které musí nějaké to čerpadélko asi mít ??

Jinak mě vůbec nic nevrže, mám ale jen asi 5 tis km. Užívám si , to auto je úplně jinde než předchozí. Žádny facelift, úplně nový stroj, ve všech směrech.

Jen zadní víko combi když se za mokra otevře tak z něj crčí voda přímo na záda , když jdu do kufru a to po celé šířce. Budu to muset svést něčím dodatečným alespoň na kraje kufru. Nic není dokonalé !!! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 10.12.09  08:41

Kutil: tobě to auto snad nebylo přáno... - fakt problém s xenonama, jako že by nesvítily ? - auto prodáno a nový majitel, přecházel z halogenu, tak nadšen - já jezdím na dovolenou většinou přes noc a v AT celou dálnici - ať už hory nebo moře - jsem jezdil na potkávačky a to auto mělo 140t km v té době, kdy si to naposledy uvědomuji - nezdálo se mi a ani teď , když to auto potkávám, že by byl problém ve svícení, spíš mě překvapuje, jak to svítí, když to vidím. Ale můžeš mít jinou zkušenost, já u nového připlatil raději 5 letou záruku(i když se nevztahuje na vše) a doufám, že když v těch 5 letech odejdou motorky??? tak to půjde na záruku.
    Jak píšeš výměna optiky(celého světla) je drahá, ale při ceně výbojky - dával jsi sem sám odkaz - tak si myslím, že bys musel být lakomý jak Barka z pohádky O lakomé Barce :-) , aby se ti tohle zdálo jako cpaní dalších peněz do auta - navíc kvalitní halogenka byla někde okolo 250,- a dát za výbojku 800 - 900,- je sice 3-4x více, ale ... větší bezpečnost, lepší viditelnost spojená s xenonama mě přijde jako bonus. Navíc nejsem moc příznivcem dodatečných změn na autě, hlavně zásahů do elektroinstalace. A navíc myslím, že jsi plátce DPH, tak mě docela v tomto překvapuješ. Co tě stálo Mondeo , myslím tohle, na provozu? Měl jsi nějaké výdaje mimo běžný servis a naftu, potkali tě vstřiky, 2hmoťák...? Problémy, kromě EGR >:D , maj všichni - někdo menší někdo větší. Jsou i klikaři co nemají žádné... , ale ještě jsem žádného nepotkal.

:*) >:D >:-[]
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.12.09  06:57

« Aktualni 2,2 Tdci - 50 000 km

Tak po 13 mesicich provozu titania S kombi male tachometrove kulatiny a male shrnuti:

Zavady: 0 (tzn. ani zarovka), pouze pri garancce ve 20 t. dotahovali cilene nejaky sroub na turbu - udajne vada u vsech 2,2 z vyroby.

Co me stve:
    - motor stale nekdy skube kolem 1500 a pri nizkem zatizeni
    - convers: cca 1x za 14 dni zmizi nekolik radku, restart ok
    - pazvuky: stredovy panel + pravy stredni sloupek postupne odstraneno, praskani v PZ sloupku i nadale a ne obcas, ale uz stale :no:

Prvomontaz pneu 18`Continental vydrzela pouze nejakych 20 t. km. Sjeto rovnomerne, na zadku zustalo jen o 1-1,5 mm vice....
    Spotreba je ok: leto kolem 6,5 v zime lehce pod 6, a to pocetne, vliv pneu, PP je optimista. Pravidelne VIF.

Auto ve smyslu "samohyb" bez vyhrad, ale s drobnostmi a nedostatky v detailech. Pro srovnani predchozi P 407 do 50t. absolutne nic, drobne problemy az pozdeji.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 10.12.09  01:25

cja: Mám xenony a v 80tis.km svítí už pěkně mizerně, budu je muset vyměnit. Navíc v létě ve dne ve vedru nic moc. Odchází i optika. A hlavně jsem chtěl použít funkci AUTO, abych nemusel myslet, kdy svítím a kdy ne. A rozdíl ceny xenonu a halogenu včetně výměny, případně i optiky je docela dost. Právě proto, že auto bylo tak drahé bych do něj už nechtěl cpát další peníze. A taky čekám, že díky dennímu svícení odejdou motorky v reflektorech.

Čičo: My víme, ale policajti ne. A přeci mě nedonutí, abych světla rozebíral. Navíc mám homologaci, že jsou SPDS v mlhovkách schválená.
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 09.12.09  20:51

cja: tak osobního šoféra mám a když se někam jede, trvá to celou věčnost, proto ta televize by se hodila a někdy i zabudovaný bar >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Cico

Čičo 09.12.09  20:05

« Re: Autonavigace

Tak ono príjem na pohybujúcu sa anténu by asi nebol bohvieaký u žiadnej značky...
  • « 00 Reagovat !

foto Cico

Čičo 09.12.09  20:03

Nové Oktávky to tak nemajú! Majú v hmlovke 2 paraboly s dvoma žiarovkami.
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 09.12.09  20:01

« Re: Hlučný posilovač řízení.

DIM: to nevím, asi posilovač nemám...??? :-)
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 09.12.09  20:00

Moik: Mlhovky mám taky na způsob alá kutil a policajti už mně dvakrát viděli, nezastavili a potřetí zastavili a bylo to za dvěstě, ale ne za mlhovky, nýbrž pás. Takže zatím je to v pohodě, oktávka má taky denní svícení v mlhovkách, ale má to řešené přes dvě paraboly. O žárovkách do mlhovek jsem uvažoval o těchto
    [odkaz]
    ale ta cena....

Jinak teď mi odešla potkávačka H7 a našel jsem nějaké modré
    [odkaz]
    ale prý svítí bíle. Je to vůbec homologované?
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 09.12.09  19:22

Pánové vy máte čas za jízdy koukat na TV, vás vozí řidič?. TV by mě zajímala v zácpě(nebo když mám ...), ale za jízdy??? A neřešte drobnosti - vestavná navi má své kouzlo - kdyby uměla ještě navíc česky , tak by byla dokonalá. To, že si doma udělám itinerář a aktualizace... u přenosných - měl jsem přenosnou a vestavba je zkrátka lepší(bohužel dražší) volba.

A řešit cenu halogenu v kontru k ceně výbojky - při ceně auta a celkové svítivosti výbojek - není to nesmysl? Na Mondeu 2005 Tit X najeto 150t a svítí jak nové, nevidím důvod tam něco bastlit.
    Teď na novém Mondeu, bixenon a opět není důvod něco dávat, věřím, že to bude svítit stejně dlouho a snižování svítivosti výbojky si myslím bude velmi malé - osobní zkušenost. Spíš si člověk zvykne a pak se mu zdá, že to nesvítí.

Moik: na nula mám denní svícení, kdy jsou podsvíceny jenom některé prvky, potom parkovačky, potom svícení, kdy lze pustit dálková světla a podsvíceno vše - lze regulovat intenzitu, a poslední poloha AUTO - svítí dle světelných podmínek - nepoužívám. Máš xenony nebo natáčecí adaptivní světla?
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 09.12.09  14:31

Moik: Já jenom přišel na geniální jednoduché řešení, kdy jsem na spínač světel připojil jedno relé a s jeho pomocí používám mlhovky jako SPDS i jako mlhovky. Policajtům jsem vysvětlil, že jde o homologovanou verzi mlhovek kombinovaných se SPDS. Oni jen zkontrolovali, že se rozsvěcí společně se zapnutím zapalování a nesvítí nic jiného a byli spokojení. Mají to tak nové Oktávky. Ale na STK to asi raději odpojím. ;-)

Pořád lepší měnit halogenky než xenony. Přepínač mám na poloze "auto" a funguje to skvěle.
  • 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 09.12.09  14:10

« Hlučný posilovač řízení.

Někde jsem zachytil, že si u C-Maxů nebo kde stěžovali na hlučný posilovač řízení. Jaký hluk to mělo vydávat, nevíte někdo ??
  • 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 09.12.09  13:20

« SPDS

Mám na Mondeu 08 aktivované ty SPDS, ale funguje to opravdu divně, vlastně pořád svítí, když mám světla na 0, tak si je musím zapínat, když se setmí a když na auto, tak zase svítí pořád i palubka jakoby byla noc.

Kutile: ty máš na Mondeu mlhovky coby SPDS? A svítí ti tam ty žárovky mlhovek nebo nějaké přidané? A co policajti, nějaká zkušenosti?
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 08.12.09  20:25

Taky bych bral raděj to forďácké pro lepší vzhled ve vozidle, ale tento model [odkaz] má rds a taky digitvtuner a anténa je v ceně. Záleží však jak bude fungovat tv za jízdy. Zatím je to úvaha a za rok to bude stát pár kaček.
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 08.12.09  19:40

Dime, za 7000Kč si dneska pořídíš značkový notebook 10" který je rozhodně lépe provedený, než toto. A značky těch rádií jsou jen samolepky, to je asi jasné, typů bude jen pár. Proto navrhuju počkat, až to bude stát pod 5000, bude to cena k uvažování...

edit: to rádio Sony bych od tebe zvažoval :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Cico

Čičo 08.12.09  16:55

Tak ono príjem na pohybujúcu sa anténu by asi nebol bohvieaký u žiadnej značky...
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 08.12.09  14:02

[odkaz]

Ten EONON na mě působí lépe.....ale neviděl jsem ani jeden. Spíše mě zarazilo, že tam už předem v návštěvní knize varují před tím, že rádio není tady to hlavní a že tedy nehraje nic moc a že je potřeba mít alespoň aktivní anténu atd. Taky že za rychlosti větší než 20 km/h už není TV použitelná, pokud si člověk nepořídí nějaký duální systém antén..... Tak pokud je to univerzální upozornění pro všechny, tak jsem zase trochu polevil :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 08.12.09  13:18

www.auknet.cz
    Je to možno vidět v Budějicích, tady jsem vybíral já.

Nekoupil jsem to havně proto, že TV, kameru a DVD nepotřebuju, nebylo to hezky provedený - jako grafika a UI celkově a hlavně proto, že IMO neumí na convers+ kreslit křižovatky, což po zkušenosti na minulém autě považuju za největší výhodu vestavěných navigací.

Na youtube se dá zahlídnout, že to umí psát na convers+ názvy rádiových stanic, aspoň, ale asi jen některé modely.
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 08.12.09  13:17

zase
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 08.12.09  13:13

2x
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 08.12.09  11:29

[odkaz]

Akorát že staré rádio je v podstatě neprodejné. Nové stojí u dealera 25 tis kč ( Sony MP3, 6xCD...) !!!! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 07.12.09  21:21

Dim: tak si ho konečně pořiď a dáš vědět ;-) Který model Tě zajímá?
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 07.12.09  11:08

impaler: Hm, myslím, že u TomTom je vidět ten náskok ve vývoji. Garmin má sice výhodu, že má celoživotní záruku, turistickou TOPO mapu, výborné HW provedení a bohaté grafické provedení, ale TomTom nemá HW také špatný a hlavně je uživatelsky mnohem lépe provedený. Navíc má MapShare, IQ routes, pravidelné aktualizace 4x ročně (ty jsou ale placené 9,95 €/čtvrtletí. Ale vše je dostupné na hlavní obrazovce, není třeba nikam klikat.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 07.12.09  10:00

.....a najděte už konečně někoho, kdo má toho EONONA !!!! :-) Mě to láká pořád více ......
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 07.12.09  09:59

MIO signál ztratí a pak jej zase objeví, a plynule naviguje dál.....

USB vstup mám a to je fakt dobrá věc. Už žádné cédéčka všude v každé skříňce. A můžu mít s sebou plno různé muziky, i takové, které bych normálně na CD nevypaloval....
  • « 00 Reagovat !

foto impaler

impaler 07.12.09  09:10

Ja myslim, ze se spis ukazuje, ze TomTom je skvela vec. :-) Protoze ja tohle opravdu neresim uz od roku 2005, i ty uvadis, ze TT to proste umi.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 06.12.09  22:25

Tak to nechápu. No nic, ukazuje se, že propojení vestavěné navigace s rychloměrem auta je skvělá věc. :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto Dong1

Dong1 06.12.09  21:17

Fakt, vyzkouseno v rakouskych a "hrvatskych" tunelech, dokonce navigace dorazila na konec tunelu o dost pozdeji, pac tam bylo zvyseni povolene rychlosti a ja pak jel rychleji...a byla to taky 2010, ale tusim ze .1
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 06.12.09  17:47

Dong1: To je divný, byl jsem s CN 2010.20 v Norimberku a tam jsem stál na červenou pod železničním viaduktem no a než padla zelená, tak navigace nahlásila ztrátu signálu a já neviděl na mapu. Tak jsem odmáčkl OK a navigace mě poslala do špatné ulice, protože navigace snad po obnovení signálu začala trasu znovu vypočítávat a já nevěděl, kam jet.
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 06.12.09  13:03

Kutil:
    Ano, je to tam i na volant, celé jsem to nečetl, nejvíc mě ale zarazilo to rds, to už je dnes samozřejmost a u tak drahého rádia bych to očekával. Jenže ani ty dražší s podporou windows to nemají uvedené. Ty levnější čínské to mají všechny, zase není možnost ovládání pod volantem :no: :yes:

Mptrojku nepoužívám, zklamal mě ten zvuk, rozsah a volume, takže jen cd a pohodlně se ovládá. Taky bych ho ale klidně oželel, pokud by byla možnost usb nebo karty, ale bez ztráty kvality.
  • « 00 Reagovat !

foto Dong1

Dong1 05.12.09  21:10

kutil: garmin hlasi v tunelu hlasku jen s ceskymi mapami (Atlas Czech). S evropskymi (City navigator Europe) pokracoval dal nemennou rychlosti jako ten tomtom.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 05.12.09  20:59

« Re: je to OK ?

kočkovitá šelma: bude to nejspíše nastavení vedoucí paradoxně k chlazení motoru ale teplý vzduch se vede do kabiny aby bylo rychleji dosaženo zahřátí posádky... Tak to vidím já. Zduř.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 05.12.09  20:21

štíreček1: s tím ovládáním MP3 mám stejný problém, ale mám univerzální držák a tak MP3 strkám do držáku. Ale samozřejmě ovládání z rádia by bylo lepší. Je škoda, že USB a čtečka SDHC není už standard. CD bych výměnou klidně oželel.

U popisu toho Eonu je přímo uvedeno: Nechybí ani možnost připojení originálního ovládání na volantu.

• « 00 Reagovat !

foto cja

cja 05.12.09  20:07

co na to říct? studený to asi bude, ale na planetě Ford je všechno možný, měl jsem předchozí model 2x a tohohle jsem si nikdy nevšiml, víc říci neumím -... u nového modelu, by mě nic už nepřekvapilo
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 05.12.09  19:58

Zkoušel jsem mp3 přes aux, ale zvuk nic moc, cd mp3 mi to nebere. Navíc třeba mptrojka přes ten aux se musí ovládat ručně, třeba posun na další skladbu.
    Jinak rádio se mi líbí tohle [odkaz]
    ale nemá rds a to je dost takový nedostatek, zvlášť když cena je dost vysoká. V ceně není ani tv anténa. Výhoda by byla, že by to do auta pěkně zapadlo a bylo by to jako origoš. To ještě nevím, jestli by to fungovalo s ovládáním pod volantem...???
  • « 00 Reagovat !

foto panther

panther 05.12.09  17:13

r.v. 2007 TDCi ,ale předposlední typ. Jak ale dochlazovat po dvou km je to studený!
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 05.12.09  16:06

co máš za model Mondea? u nového bych se tomu nedivil, ale bude to asi nějaké dochlazování
  • « 00 Reagovat !

foto panther

panther 05.12.09  12:09

??? nikdo neví?
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 05.12.09  12:02

Štve mě, že to Ford Sony sice žere MP3, ale má jen AUX vstup a nemá ani USB ani čtečku SDHC karet. Ty MP3 CD už se dnes nepoužívají a mají malou kapacitu. Tak používám MP3 na SDHC kartě v navigaci s FM modulátorem, ale zvuk není nejlepší (problém naladit frskvenci, kde by nebyla žádná stanice). Teď mě napadlo, že bych mohl propojit navigaci a AUX a bylo by to lepší.

Taky jsem zjistil docela velký problém přenosných navigací a to je to, že neumí navigovat v tunelu. Zabudované umí sledovat rychlost vozu a někeré i změnu pohybu z natočení volantu. TomTom při ztrátě signálu pokračuje dál nezměněnou rychlostí a sleduje trasu. Garmin při ztrátě signálu vyhodí hlášku přes celou obrazovku a mapa je v háji. A tunelů stále přibývá. ;-\

DIM: S tím Eonem a Convers bych byl skeptický, standart CAN bus je ještě hodně nedokonalý. Dej vědět, jak jsi dopadl.
  • 00 Reagovat !

foto panther

panther 05.12.09  09:51

« je to OK ?

Je normální že po ujetí jen cca 2 km zastavím a točí se ventilátor u chladiče. Než jsem otevřel vrata u garáže tak to přestalo.
  • « 00 Reagovat !

foto RADEK1

RADEK1 04.12.09  18:21

Když jste v tom inzerování . Nechtěl by někdo na jaře mé mondo 2005 . 2,2 tdci ? při prodeji bude mít najeto cca 150 tis.
  • « 00 Reagovat !

foto Dong1

Dong1 04.12.09  18:16

Tak to mi sedet nebude, ja mam jeste predfaceliftovany model, takze radio hranate...ja chtel puvodne taky to Sony, ale oni tam meli skladovku se slusnou slevou, s CD6000 a bez cekani, tak sem si rekl ze du do toho :-)
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 04.12.09  13:16

....a nebo i když se porouchá, tak pořád vypadá , jako že jede !!! Geniální :-)

Mě to MP3 žere, má to i USB a bluethoot.....Do novějšího Focuse je to myslím stejné.

Nicméně je to zatím samozřejmě předčasné, ale čím dál tím víc fakt uvažuju o tom eononovi s canbusem..... Jen by mě zajímalo, jestli bude schopen taky generovat údaje na Ford Convers +.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 04.12.09  12:27

DIM: jo ten reklamní slogan si pamatuji velmi dobře !!! >:D A je pravdivý !!! A když auto stojí tak se nemůže porouchat, taky pravda !!! >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Dong1

Dong1 04.12.09  12:22

dim: ja bych ho mozna bral, ale mam Fikuse, tak nevim esli to pasne...uz me to jejich CD6000 co mi tam dali, docela stve, dyt to nezere ani mp3 :-)
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 04.12.09  11:42

Win:to bych si nedovolil a přes komp to jde dost špatně, TDI? služební - trestat, předváděj občas páni důležití zvláštní divadlo na českých silnicích ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 04.12.09  10:20

To se ti to vytahuje na embéčka na Slovensku. Šetří naftu, protože ji kupují za tvrdou měnu. Přijeď si to rozdat s pořádným autem, které vypadá, že je v pohybu i když stojí !! To je totiž jedna z jeho nejužitečnějších vlastností ....

Mně pořád více vrtá hlavou ten Eonon. Kdyby se to tak dalo někde vidět....... Pak bych vám někomu mohl střelit rádio SONY . Kdo má zájem ??
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 03.12.09  21:33

cja: Win byl na Slovensku a už má najeto 2850 km. V servise jsem nebyl, vše je tak jak má být.
    Musím se přiznat, dnes jsem byl zlým hochem a vytrestal jsem několik služebních Oktávií Té dé íí.
    Moc se stydím ale udělalo mi to tak nějak dobře. Tk mne nekamenuj... >:D :-) :*)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 03.12.09  20:00

Směřuje to k univerzální jednotce s dotykovým displayem obsahující navigaci, palubní počítač, rádio, TV, handsfree, MP3 přehrávač, DivX přehrávač, monitor pro přední a zadní kameru, klimatizaci atd.

Je otázkou, kolik na tom ale budou chtít výrobci aut vytřískat a za jak moc luxusní to budou považovat. Klasickou ukázkou je stupidní chování Forda s displayem Convers, který dává jen do nejvyšších modelů a přitom rozdíl cen normálního a barevného displaye je při ceně auta zanedbatelný.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 03.12.09  19:34

Kutil: hm, možná to bude cesta a myslím, že by to bylo velmi realistické, ale kam se bude ubírat trend v navi ...?
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 03.12.09  19:32

no pokud má servis zadara, tak se to nevylučuje... >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Dong1

Dong1 03.12.09  18:22

cja: A co, kdyz ma servis zadara ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 03.12.09  17:52

• « 00 Reagovat !

foto cja

cja 03.12.09  17:16

no ale to je nějaká herní konzole ala Playstation >:D

A co Win: co jezdí tím Me2dem, tak nějak nemá čas, že by byl pořád v servisu??? >:D >:D
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 03.12.09  15:06

Existuje navigace, co má v sobě kameru a na obrazovce zobrazuje obraz před autem doplněná POI body, trasou a dalšímu symboly. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 03.12.09  14:08

no a pak začneme chodit pěšky... a nebo kabriolet a regulovčíka na každé křižovatce, pro každého řidiče - lidí je moc... >:-[] ten kabriolet bych prosil bez skla - KTM Oxbow
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.12.09  13:52

..........zadny sklo. Projektor a sipky rovnou na silnici >:D
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 03.12.09  13:40

cja: myslis jako zeby navigace resp. headup vysilal obraz na predni sklo i s perspektivou? To by nebylo uplne od veci :), sice nevim nakolik by to rozptylovalo, ale napad je to zajimavy :).
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 03.12.09  13:16

sybok: to bylo nejlepší řešení - jet jako přes pauzák >:D pro mladší ročníky - přes kopírák
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 03.12.09  11:44

Já si myslím že je jen otázka času, kdy se začne nabízet i dodatečná projekce navigace a pod. na přední sklo. Je to jen výkonnější malý displej, který se přichytí na přístrojovku pod přední sklo.....Jen ten další kabel......
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 03.12.09  11:05

cia: BMW na head-upu promita i navigaci, ne mapu, ale sipky kam se ma jet. Sikovne :).
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 03.12.09  09:59

..........ten německý má ale jen analogový TV tuner.........
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 03.12.09  09:53

Ten display uprostřed v Mondeu mám obrovský.....a bez navigace v podstatě nevyužitý. Musím říct, že ty odkazy na různé přístroje se mi moc líbí !! Vážně bych o tom uvažoval , i když se mi současné Spnny designem líbí. Ještě je otázka, jak ty univerzály asi hrajou ??
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 03.12.09  09:31

Jo to mě ani nedošlo, že to tam je. A tohle je možná největší plus vestavěné navigace - na složité křižovatce, nemusím koukat na středový panel, ale jen mrknu na šipku a řešení křižovatky na Conversu - ono lze to jednoduché modré uspořádání bez okolních bodů dát i na hlavní obrazovku. Moná nejidealnější řešení by bylo promítat to na čelní sklo - Head Up - BMW to mám myslím použito na údaje rychloměru/otáčkoměru??
  • « 00 Reagovat !

foto zdenek5

zdenek5 03.12.09  08:45

To co popisuješ,že má BMV,tak má i FORD.Když máš vestavěnou navigaci ,tak mezi otáčkoměrem a rychloměrem mám menší navigaci,která ukazuje jen šipky a vzdálenost k odbočce.Ty méně podstatné údaje jsou na hlavní navigaci.Skvělá věc.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 03.12.09  00:14

Kdysi jsem měl půjčené BMW a tam se mi líbila navigace přímo mezi rychloměrem a otáčkoměrem. Sice jenom říkala zda doleva nebo doprava a ukazovala jen šipky, ale i to stačilo. Na křižovatce vždy dala pruhy jasně najevo, kam jet. To si myslím bude budoucnost, sdružený přístroj před volantem. Jinde je to problém. Kamarád má Scenica a tam nenní kaplička před volantem, ale uprostřed palubky a není to dobré. Výhodou je, že je tam dost místa, aby tam bylo vše v jednom panelu společně i s displayem rádia. Navigaci používám kvůli dopravní informacím přes TMC-RDS a kvůli radarům.
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 02.12.09  19:40

Kutil: to rádio s tím výklopným displejem vypadá fakt dobře. Někdy se něco objeví na aukru nebo sbazaru [odkaz] akorát by v tom mohla být ještě televize a bylo by to super. Jinak zabudované navigace budou asi nutností, pokud to bude policie pokutovat, tak kde jinak si ji dát? Před rádio? Je to nepochopitelné, protože kvůli bezpečnosti je lepší ji mít v zorném poli...kolik už bylo nehod jen proto, že někdo ladil rádio a nedíval se před sebe?! Pkud bych kupoval navigaci já osobně, tak už jen zabudovanou, ale kvůli dvd, protože navigaci já nevyužiju, max tak tři čtyři x do roka a na to mi stačí mapa.
  • « 00 Reagovat !

foto impaler

impaler 02.12.09  16:14

kutil: problém je v tom, že televizi nehledám, DVD spíš taky ne - děti mají takové to levné s páskama na zavěšení na opěrky, vyhovuje maximálně. Jistě, taky z toho vedou dráty, a ne málo, ale zase na to dobře vidí a dá se to vzít i do hotelové postele, kde není DVD přehrávač samozřejmostí. Couvací kamera - no špatné to asi není, ale když to neznám, spíš nechybí a jsem dost držgrešla, protože jinak si elektrohračiček kupuju hodně a rád. :-) Ta pozice nízko mě taky napadla jako otrava. Mně se na tom líbí přese všechno ta vestavěnost, protože na plánování doma by mi zbyl TT na mobilu, jak ho používám dnes, bezdrátovost, perpetuální nabitost :), velikost (na velikosti záleží, po přechodu z PDA na Nokii nevidím na ty všechny údaje, co tam jsou tak prakticky na první straně - jako kdy dojedu, za kolik km a kolik rychle :-) ), ale žiju s tím celkem spokojeně, hlavní údaj o tvaru křižovatky a za jak daleko vidím).

No a hlavně, našel jsem ho mnohem levněji tady [odkaz] na ebayi, je to podle všeho z DE a ne z Hong-Kongu (lze toho po světě najít hodně, i jiné modely s horším rozlišením atp.), čili otázka cla a DPH by měla být bezpředmětná.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 02.12.09  15:17

DIM: Já mám v Mondeu rádio Ford Sony MP3 a už mám 3tí kus a stále blbne. Někdy při startu zůstane svítit hláška "Sony System" a musím ho vypnout a zapnout. Pro nové Mondeo mají verzi s podporou CAN bus [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 02.12.09  15:02

Musím říct, že mě ten přístroj zaujal !! Nemají nikde žádnou kamennou prodejnu ?? Vytáhl bych rádio z Focuse , dal tam rádio z Mondea a tam bych vrazil to multikino . A čekal bych, za jak dlouho se canbus rozhodne, že se mu ten erminál nelíbí a nechal by ho shořet....

Mimochodem, dnes jsem zažil to, že mi nenaběhlo po startu rádio, tvářilo se že jako funguje a načítá i spouštíCD ale nevydalo ani hlásku, nereagovalo na tlačítko Rádio . Tak jsem se stím smířil, a asi po třetím startu za 10 minut zase jakoby nic spustilo...... Toš včil mudrujtě !
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 02.12.09  13:05

impaler: Tvoje výhoda je, že znáš TomTom. Používám TT verzi 5 v Nokii 9300 a naprostá spokojenost, vše funguje, POI fungují, vždy najde co je potřeba, všechny informace dostupné na hlavní obrazovce. A že je ve skutečnosti něco jinak, to je spíše problém aktualizací. Ale i to je o lidech, kdyby všichni TomTomáci zadávali změny do MapShare a aktualizovali pro IQ routes, tak budou aktualizace dřív a lepší. Mám teď možnost srovnávat s Garmin Nuvi 765T a to je proti TT bída. A to i proti tomu v mobilu. :-O

Když zvážíš, že to na co jsem posílal odkaz není jen navigace, ale i rádio, televize, přehrávač filmů, handsfree s telefonním seznamem, výkonný zesilovač 4x50W, vstup na couvací kameru, dálkové ovládání atd, tak ta cena je nižší než kolik by jsi dal za všechny ta zařízení dohromady. Silně o tom uvažuji, ale problém je v tom, že mám v Mondeu rádio hodně nízko. ;-\ Nová Mondea už ho mají výš. A výhoda je v tom, že je tam iGO které se dá dobře aktualizovat. A dá se koupit i levnější model [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto impaler

impaler 02.12.09  11:00

štíreček1: sorry, ale ty řeči o navigacích bych bral tak před pěti lety. Už tehdy jsem si pořídil TomToma ve verzi 5, dnes používám 6, což je taky staré, a je to v pohodě. Přece používáš zdravý rozum, ne, a neměříš milimetry silnice. Problémy jsou naprosto marginální, většinou jdou na vrub map, které stejně většina výrobců softu nakupuje u Teleatlastu nebo Navtequ (myslím). Pro mě je navigace vynález významem rovný internetu, prostě revoluce. Naprosto nemám problém v žádném velkoměstě včetně Prahy, neztrácím čas přípravou trasy někde nad mapou (kterou samo taky vozím, sichr je sichr), prostě ty tvoje argumenty na sklonku roku 2009 nechápu. Znám pořádně TomToma a jiné ne, nemám teď už důvod. Ano, Navigon 3 nebo 4 kdysi dávno stál za prd, ale to už je dávno.

Ten Kutilův odkaz se mi líbí taky, kdyby to tak někdo měl vyzkoušeno...no ale asi bych do toho stejně nešel, za ty prachy do pět let starého auta...
  • 00 Reagovat !

foto Cico

Čičo 01.12.09  19:59

« Navi

No neviem či sú atlasy častejšie aktualizované ako mapy do navigácie...

Myslím, že iGO8 s nejakým skinom (napr. Dimka) je momentálne to naj.

Vstavané navigácie majú jedinú výhodu - zapadnú do palubovky.
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 01.12.09  18:22

Vyzkoušel jsem několik půjčených navigací, protože jsem si chtěl nějakou pořídit, ale ve finále mě to alespoň utvrdilo v názoru, že si nekoupím žádnou, protože byly nepřesné a ukazovaly mi odbočky třeba na dálnici, kde žádné nebyly nebo špatně vypočítaly cestu. To byl ten hlavní problém a některé měly i problém najít ulici. jen jedna navigace mě vodila po Praze docela přesně, když jsem tam pracoval a bez ní bych byl asi v pr... ale pořád si říkám není nad autoatlas. I když v tom Polsku mi byl i ten naprd, tam člověk vůbec není kde je, jestli je ještě v obci nebo ne, ale s polákama šoférama jsem problém nezaznamenal, zdáli se mi klidnější a "schopnější" než češi a jeden polák když viděl jak bloudím po městě mě dokonce navedl tam, kam jsem potřeboval :-) Jednou jsem takhle u nás vodil jednoho rakušáka, nemohl najít hotel, měl prostě taky forda!!!:-) A taliáni jsou taky celkem obětaví a nápomocní a to se u nás nevidí. Občas si u nás připadám jak v Rusku, tam se nikdo ani neobtěžuje zastavit ani když leží na zemi mrtvola.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.12.09  18:03

DIM: Ty dráty mě taky děsně štvou. >:D Mám turistického Garmina a vystačí mi plně do terénu i do auta. Ale vždycky někde dostanu nebo vyhraju navigaci do auta, chvíli jí zkouším, ale pak mě naštve její neobratnost a nepraktičnost a zbavím se jí. Nějak mám pořád pocit, že to není ono. A ty vestavěné navigace jsou šíleně drahé, většinou nejsou aktualizace, není česká lokalizace a když zblbnou, tak jsou na nic. Kamarádovi uhořel nějaký kablík přes který navigace snímá rychlost vozu a navigace mu nejde. 8-s

Někteří výrobci se rozhodli konkurovat vestavěným, třeba TomTom [odkaz]

Nevím, proč nedělají navigace v podobě autorádií třeba do Forda. Vždyť dvojnásobná výška Ford rádií k tomu přímo vybízí.

Tohle vypadá hodně dobře! Nemáte s tím někdo zkušenost? [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto jurkoboss

jurkoboss 01.12.09  15:13

Ahoj,

na predošlom aute som používal externú navigáciu, naposledy soft iGO 8, teraz mám v novom Mondeu vstavanú navigáciu, takže môžem porovnať.

Externá navigácia má výhodu, že je flexibilnejšia, ľahšie zohnať a čo je najviac dôležité tak cez net zadarmo aktualizácie, môže sa premiestňovať z auta do auta, možno použiť ako vreckovú navigáciu v meste, možnosť nastavenia trasy v dome, nemusím sedieť v aute, atď.
    Ako nevýhody vidím hlavne že zaberá miesto na palubnej doske, občasné vypadávanie GPS signálu. Nemal som príjem TMC, čo však moderné navigácie majú, bez toho by som už navigáciu nekupoval.

Vstavaná navigácia má výhody: zabudovaná priamo v palubnej doske, príjem signálu je omnoho lepší. perfektne pracuje so zvukom: hlasová navigácia - hudba. Taktiež veľa ľudí nadáva napr. na palubné dosky nových Mondeí, mne to s tou navigáciou pasuje, je to také rovnovážne, tlačítka nie sú rôznorodé ako napr. keď je len rádio SONY.

Mapové podklady všeobecne sú lepšie pre externé navigácie. Myslím tým viac detailov, častejšie aktualizácie.
    Pri vstavanej navigácií je západná Európa podrobná, Slovensko, alebo Česko sú na tom podstatne horšie. Menšie mestečká sú zmapované len možno na hlavnú ulicu a to je všetko. Malé dedinky ani nie sú. iGO je omnoho podrobnejšie.

Samotné ovládanie je v podstate rovnaké, riešiť, ktorý soft je viac intuitívny a podobne je od veci, na všetko sa dá zvyknúť a hlavne v podstate je to rovnaké. Najlepší by bol kompromis, pretože z každého systému by som niečo vybral a vložil do druhého, ale toto sú veci subjektívneho pohľadu, čo ktorý človek chce.

Ohľadom aktualizácie máp zabudovaných navigácií.
    V nemeckom servise mi ponúkli update DVD, ktoré mi objednali a aj na počkanie urobili update. Inak podľa návodu by to zvládol každý. Trvá to asi 20 min. Mne to urobili v servise, ale celý čas som bol pri tom. Ešte dodám, že to bolo ZADARMO. Neviem, či len preto, že auto je ešte v záruke, alebo či tento servis je zadarmo stále, kedže som si ako zákazník kúpil navigáciu a týmto som si vlastne predplatil túto službu. Takže nedajte sa skásnuť na Slovensku alebo v Čechách.

Na záver dodám, že najlepšie riešenie by bolo, keby bola vstavaná navigácia s daným hardware, ktorý pracuje perfektne /prijímač GPS, kombinácia navigácie a rádia/, ale software by si užívateľ dal taký, aký chce on sám.
    Mne osobne nevadí, že to na mňa nehovorí po slovensky alebo po česky, to že mi to funguje napr. v angličtine ma neznervózňuje.
    Len mi chýbajú niektoré vychytávky z externej navigácie.

Jaaaaj, ešte jeden postreh medzi systémami TomTom a iGO.
    TomTom je možno viac priateľskejší pri ovládaní, ale vadí mi na ňom to, že mapy sa dajú vkladať iba ako celé skupiny niektorých štátov, ktoré medzi sebou nekomunikujú. Napr. boli skupiny DE-AT-IT a k tomu som si pridal napr. CZ-SK-PL, a tieto dve skupiny medzi sebou sa nespárovali.
    Nemohol som zadať trasu napr. Trenčín - Mníchov.
    Preto som TomTom zamietol a používal som iGO.
    Toto bolo asi 3-4 roky dozadu, neviem ako je to teraz, ale toto mi veľmi vadilo.

Troška viac som sa rozpísal, tak sorry.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…