štíreček1 09.01.10  22:19

« Re: Mondeo a sníh ?!

Tak dnes jsem musel posledních sto metrů dojít do práce pěšky. Silničáři to projeli rovně, ale nechali sníh v odbočce a já ko... jsem tam najel a nepomohlo ani esp či co to tam všechno je a zadek už mě zpátky nevytáhl >:D >:D >:D Tak jsem to řešil lopatou :-O
    WIN: ESP mě ještě neudusilo i když jsem se o to pokoušel, omezovač stáhl otáčky někam až nad jeden tis, ale víc už ne. Spíš se ani nesnažím to nějak trápit, když vidím, že bliká, tak se přispůsobuju, v opačném případě už to dost "drhne". Na suchém sněhu problém žádný, ale dnes toho bylo moc a mokrý, pod tím ujetý, to je ta nejhorší kombinace.

Jinak čtyřkolku bych využil dnes poprvní jen na pár metrů, takže nepotřebuju. Spíš by se mi hodila ještě před léty, když jsem jezdil s nákladákem >:D nebo dodávkama. Milion km, letní gumy, povinná výbava lopata a opatrnost, to mi muselo stačit na to, abych vždy dojel.

WinDiesel 09.01.10  21:52

« Re: Mondeo a sníh ?!

cja: s tím letadlem si děláš srandu???? Nekoukáš na televizi???
    Co myslíš těmi žloutky? jsem natvrdlý a nerozumím. >:D
    Ztrapní se jen ti, kteří se vytahují, to není můj šálek kávy. A Tuareg je pravý falešný offroad.
    Takže každému co jeho jest...
    Nechám Tě žít a jdu pokořit 5 putnové tokajské ročník 2001. >:D

cja 09.01.10  20:02

« Re: Mondeo a sníh ?!

Win: ale já nechci tu nesmyslnou diskuzi alá benzín vs. nafta, ani nechci zrovna tebe nějak napadat - to bych si nedovolil, ale taky žiju aktivní život, pohybuji se i po EU, ale zkrátka těch situací, kdy bych tu 4kolku potřeboval je málo,
    Nechci jít bod po bodě a snášet argumenty proti, i já jsem si mohl dopřát něco s náhonem na 4 kola, a i by se mi to líbilo, ale zkrátka nepotřebuji to. Navíc není nikdy tolik spěchu, abych musel jet někam, když vím, že to nebude prohrnuté. Ztrapněné majitele Tuaregů, při zahrabání auta jsem viděl na Pitztalu loni několikrát, Mondo projelo, oni by mě zase nandali pokud by bylo víc sněhu, ale kvůli tomu si auto s 4x4 kupovat nepotřebuji. Kdyby to bylo tak potřeba, vyráběly by se jenom 4 kolky.
    A já sníh mám velmi rád, ale za posledních 10 let byly ty zimy až na vyjímky(statistická chyba ;-) ) hodně suché.

Osobně si myslím, že ať si každý pořídí na co má chuť a kapsu, ale zkrátka mě pozlobil ten názor o žloutcích >:D >:D

Ono lidi co jsou zvyklý jezdit i za podmínek, které teď nastaly, tak se s tím poperou - nakonec jsme z Vysočiny.
    No a auto do lesa nepotřebuji, tam jezdím na biku.

Nevím jak tak sleduji zprávy, nebude lepší do té Anglie letět?? >:-[] Jinak přeji pěkný večer, jdu pokořit červenou Rulandu od Botora ročnku 2002 - ;-)

superkutil 09.01.10  18:03

« Re: Mondeo a sníh ?!

Zvýšené kombi 4x4 v dieselu je to optimální pro průchodnost v jakémkoliv terénu. A Subaru to ví. >:D

A koneckonců Škodovka s Yeti taky.

A není 4x4 jako 4x4. Kdysi byl v Německu test na sněhu těch nejběžnějších 4x4 (Nisan X-trail, BMW, Land Rover, Tuareg, SantaFe apod). A pro srandu ještě přidali Fiat Pandu 4x4. A výsledek? Elektronika pomáhala do určité doby a pak totálně zklamala. Vítězem byla Panda! A to nebyla klasická 4x4, ale předokolka, která měla na převodovce a zadních kolech spojky a když se potřebovala vyhrabat, tak tyto spojky uzavřela a natvrdo připojila zadní kola.

Dnes se začínají ve studiích objevovat předokolky s elektromotorem na zadních kolech.

O víkendech jezdím hodně ven a často jezdím i po loukách nebo tahám plachetnici z vody na vozík. A věřte, že 4x4 bych potřeboval více jak 100 dnů v roce. Ono to sice jde i s předokolkou, ale není tam ta jistota. Jinak 4x4 se dá využívat i na suchu. ;-)

Jednou jsem se na horách hrabal s Mondeem v hlubokém sněhu a nedařilo se. Pok kolem profrčelo Subaru Justy, jako by se nic nedělo a udělalo koleje. Tak jsem dojel. Ale to tahání zadních kol za sebou není dobré. Míval jsem Passat 4x4 a při jednom šíleném sněžení jsem bez řetězů dojel, zatímco předokolky neprojely ani s řetězy.

A přitom kdysi byly Siery, Escorty, Mondea i Galaxy se 4x4. Kamarád měl Mondeo 4x4 2.0 benzín a bylo to úžasné auto. :yes:

Druhý kamarád měl Renault Nevada 4x4. a taky dobrý ale problém chybějících dílů.

"-- skrytý --" 09.01.10  17:16

« Re: Mondeo a sníh ?!

ja myslim,ze kombinace osobniho auta a 4x4 je to nejlepsi.Dostanes to nejlepsi z osobaku a jeste nemas problem v zime na horach.SUV jsou tak trosku lakadlo na lidi.Moc toho neumi a jezdit,jako osobaky taky ne.
    Co se deje v Britanii to je pro smich.Ziju tady skoro 5 roku,tolik snehu nepamatuji,ale oni nepouzivaji vubec zimni pneu.A cestari uz nemaji sul,ikdyz na ceste jsem jich moc nevidel ;-)4x4 melo hodne lidi uz davno pred snehem a fordy tady milujou.Focus nejprodavanejsi auto!!!!Top Gear chvali mondeo,focus i fiestu.

WinDiesel 09.01.10  17:10

« Re: Mondeo a sníh ?!

cja: tak já začnu jako první:
    - momentálně už potřebuji 4x4 asi desátý den, nebo tak nějak
    - v terénu jsem již byl a nebyl problém, ovšem těžký terén to nebyl
    - je samozřejmé, že Tě může 4x4 vytáhnout z bryndy, samozřejmě ne přes hranu fyzikálních zákonů
    - platí jako vždy, spoustu lidí co prostě neumějí jezdit, to denně zachraňuje z malérů - hlavně v alpských zemích
    - zůstaň stát někde kde je pod sněhem led a jsi v koncích, 4kolka Tě vyhrabe
    - v mém případě, protože hodně najezdím ve velice různých podmínkách, jsem chtěl mít POCIT, že mám nepřehlédnutelné, bezpečné auto s automatem a 4 kolkou - a to mám. A věř mi že jsem byl kolikrát již hodně unavený a takhle je tu menší prostor pro udělání chyby
    A pak, je to zábavné.
    Co se týče jízdy na sněhu, věř že urvat tohle auto není jednoduché, zkoušel jsem to s a bez ESP a měl jsem velice dobrý pocit. Přesně jak říkáš, chtěl jsem urvat zadek ale to je i bez ESP skoro nemožné.

Tady myslím budou stát 2 názory - jedna skupina nemající 4x4 bude argumentovat proč 4x4 nepotřebuje a druhá skupina mající 4x4 bude snášet argumenty proč je 4x4 zapotřebí. Jisté je jedno, až napadne ještě víc sněhu a Mondeo půjde břichem do sněhu, budou velké problémy. Potom se min 20 cm světlé výšky a 4x4 bude hodit.

cja 09.01.10  14:52

« Re: Mondeo a sníh ?!

WIN: ruku na srdce Petře, kolikrát doopravdy to 4x4 člověk POTŘEBUJE?? 90% SUV se nikdy do terénu nepodívá, sníh je tady 2 dny v roce ;-) a to žiju jako ty dříve na Vysočině. Já bych se taky 4x4 nebránil, ale myslím, že to s tím " žloutkem" je trochu ... Mám 4. Mondeo a kromě svých počátečních chyb na sněhu a neumětelství mech. TCS, tak jsem neměl na sněhu problém, je to otázka pneu, citu a rozumu. Myslím, že vím o čem píší, nejsem žádný rally jezdec , ale jízda na sněhu mě přináší potěšení.
    Ono totiž i takové 4x4 když klouzne, tak má haldu problémů, takže bych to zase tak nezbožťoval. Mám pocit, že 4x4 je kromě jiného hlavně o image značky, majitele... , smysl to má na horách a v terénu ... ale jinak??? V rodině je 2letý Land Cruiser a když nás začal na sněhu předbíhat zadek, tak jsem úplné nadšení ze 4x4 neměl. Těžký předek v zatáčce tě vytáhne do protisměru a pak čekáš jak to dopadne.
    Ať si každý koupí co chce, ale vadí mi poloha " Já mám 4x4 a co je víc" - myšleno obecně, nevztahovat na sebe.
    Jezdím i teď v těch přívalech s koly 235/45/17 a žádně divy se nekonají. Pod sjezdovku jsem vždy dojel a po svahu jezdím zásadně na lyžích.
    A co se děje v UK, jak jsi níže zmiňoval - že by Britové zatoužili po 4x4, když jim tam po 50 letech napadl sníh? >:D

A teď do mně múžete ,4x4kolkáři, začít bušit ... >:-[] >:-[]

WinDiesel 09.01.10  11:39

« Re: Mondeo a sníh ?!

Áda: nevím kdo je to žloutek ale vidím že jsi se značně krotil, když jsi neřekl TDI ale pouze diesel, to Tě muselo stát mnoho úsilí... :-|

WinDiesel 09.01.10  11:35

« Re: Mondeo a sníh ?!

Moik: to mi tedy prozraď proč jsi vyjížděl s Mondeem když máš Subaru. Logiku Tvého počínání trošku nechápu, ale možná že byla Sobota ráno, to mi to taky moc nemyslí... ;-)
    Já si myslím že Forester je ještě furt uraženej... Takový podmínky jemu šitý na míru a Ty bereš Mondeo...
    Možná že letošní zima přinutí k zamyšlení pár lidí a možná i pár automobilek (např. Ford, to co se dějě v UK, kde je značka Ford oblíbená, nemá obdoby).

foto Ada-je-zase-tady

Ada je zase tady 09.01.10  10:10

« Re: Mondeo a sníh ?!

Stará známá věc. Do slušného auta patří 4x4 a diesel. Někteří žloutci to ale ještě nepochopili. ;-)

foto Moik

Moik 08.01.10  22:46

« Re: Mondeo a sníh ?!

Dnes jsem musel jet ráno Jihlava-Kolín a odpoledne zpět. Vyrazil jsem Mondeem, ale hned na druhým kruháči jsemto otočil a doklouzal se domů pro Forestera, tím jsem pak zvládl cestu tam i zpět bez jedniného zaváhání - a že jsem jich pár kolem silnice viděl.. Taková je moje zkušenost s 1,5t těžkým autem na 215/55/16.

WinDiesel 08.01.10  22:30

« Re: Mondeo a sníh ?!

kastv9: zíral jsem, jak si to dnes mazali taxikáři a zadokolkáři - ti si pěkně rozbijou hubu. A ještě jsem zapomněl na Passatisty - ti mají ryché ježdění v popisu práce. Jinak mi GLK poskytuje výborné služby, veliká spokojenost. Dnes jsem se pokoušel trochu podriftovat ale urvat kombinaci 4x4/ESP/ABS není jednoduché. Vypnul jsem ESP a potom se to dalo ale zase se to hrozně rychle chytalo.

WinDiesel 08.01.10  22:24

« Re: Mondeo a sníh ?!

štíreček: počkej až ti to ESP s ABS tak zdusí, až ti auto chcípne. To přibržďování prokluzujícího kola je trochu problém.

superkutil 08.01.10  21:13

« Re: Mondeo a sníh ?!

WinDiesel: Jo, jo, předběhl jsem dobu, moje 2.2TDCI mělo v roce 2005 změnu z EURO3 na EURO4 a ne z EURO4 na EURO5. Ještě že tě máme. ;-)

To víš, chemie není můj obor. Teď už se motám jen kolem počítačů. >:D

foto kastv9

kastv9 08.01.10  20:22

« Re: Mondeo a sníh ?!

To štíreček: jel jsi vůbec někdy čtyřkolkou? Vyměnil jsem mondeo za Ravku, na sněhu je rozdíl obrovský. Jinak mondeo nebylo vůbec špatný. Jsem z Vysočiny, teď jsem přijel domů, silničáři to celkem zvládají v pohodě, to se ale bohužel nedá říci o některých řidičích.

štíreček1 08.01.10  17:59

« Re: Mondeo a sníh ?!

Zdar chlapi, jak se máte v novém roce? Taky je u vás kalamita? U nás hrůza, kolaps, silničáře jsem ještě neviděl, pravděpodobně nemají na naftu nebo sůl. ESP naštěstí funguje, skoro jako čtyřkolka >:D Akorát mám nízké auto, do toho sněhu by se hodilo vyšší. Zdravím všechny ;-)

WinDiesel 08.01.10  16:30

« Re: Mondeo a sníh ?!

DIM: jo jo, navlevo už jsem si zvykl. Jednou jsem si půjčil Vauxhal Astra s mrtvolnou 1,8 benzín s jejich řízením a to jsem tedy trpěl.
    Radši svoje auto s našim řízením.

Na ten diamant budume potřebovat víc tlaku, 2000 bar nestačí... >:D
    No jo, DIAMAND... Vždyť Volkswagenu tam říkají Volkswagon !!!!!! >:D

WinDiesel 08.01.10  16:27

Kutil - to je ještě anorganika - vidím že ta Ti nešla taky !!!!! >:D

foto jurkoboss

jurkoboss 08.01.10  16:27

Nazdar Kutil,

Ak máš TDCI, tak máš maximálne Euro 4, máš starší model Mondea, nové modely majú len Euro 4.
    A to len tie ak majú aj DPF, myslím, že len 1,8 TDCI nemusí mať DPF, aby sa vtesnalo do Euro 4.
    Zelená plaketka je vystavená už pre Euro 4.

cja 08.01.10  12:02

« Re: Mondeo a sníh ?!

To by byl technický diamant - a ten takových cen nedosahuje - možná bychom se pak dočkali členění ma diamanty mini, kompakt, střední, vyššší, SUV, MPV, SAV, Hybrid(tam by nevím co vznikalo - asi diamantová voda)..., takže bych se asi poklesu cen na diamantové burze neobával.

A DIMe - doleva ne , ani v Británii ... :yes:

DIM 08.01.10  11:11

« Re: Mondeo a sníh ?!

No jo , do Anglie by to mělo táhnout doleva !! mimochodem pustí tě v Anglii s gazíkem do center měst ?? :-)

Uhlík a diamant má k sobě blízko jako zlato s olovem :-) Ale není to krásná vize , že bychom posunuli filtrování nejen na přeměnu škodlivin na neškodliviny, ale ještě bychom občas z výfuku vysypali nějaký ten diamant, magistře Kelly ? .....Ale to by při současném množství aut ztratil na ceně .

Wine : ten tester se jmenuje fakt DiamanD ?

superkutil 08.01.10  11:02

« Re: Mondeo a sníh ?!

WinDiesel: Já vím, pokrok nezastavíš. A organika mi nikdy moc nešla. Ty diagramy, vazby... >:D

cja: Teď nevím, měl jsem pocit, že je to EURO5 ale může být EURO4. Ale emisní plaketku mám zelenou. Nemůžu to teď najít.

WinDiesel 08.01.10  09:24

« Re: Mondeo a sníh ?!

Kutil: Tvé příští auto bude... Filtry zlepšují a zmenšují, vyšší vstřikovací tlaky snižují množství sazí k zachycení...

WinDiesel 08.01.10  09:15

« Re: Mondeo a sníh ?!

woody-alien: tento názor sdílim. Ostře řezané rysy... To mne oslovilo. 4x4 již jsem vyzkoušel a padá sníh, budu blbnout. Ale chybička se vloudila, musím do servisu. Dostal jsem jen jeden "klíč" a táhne to doprava, mám jet do Anglie tak se s tím musí něco udělat.

cja 08.01.10  09:03

« Re: Mondeo a sníh ?!

kutil: počkej ty máš na Mondu EURO5 ?
    Já mám 2,0TDCI HDI z lonského chovu a myslím , že jen E4?????

WinDiesel 08.01.10  08:58

« Re: Mondeo a sníh ?!

cja: uhlík a diamant, jediné 2 formy uhlíku (pro Kutila) CO2 není uhlík.
    Jóóó chemie, to je mazlíček. A ty procesy v SCR a deNOx filtrech jsou fascinující. A když tomu jeden trochu rozumí... :-)
    Mimochodem, diesel diagnostika Delphi nese název Diamand... Je to všechno jen náhoda???

superkutil 08.01.10  08:55

« Re: Mondeo a sníh ?!

WinDiesel: Tak já nemám DPF vůbec a mám EURO5. Hodně lidí na DPF nadává, tak ho ani nějak nechci. >:D

WinDiesel 08.01.10  08:50

« Re: Mondeo a sníh ?!

Kutil: když nemáš SCR nebo deNOx, jsi v troubě a dosáhneš maximálně na Euro 5. Teď se všichni připravují na Euro 6, ale týká se to jen velkých aut. Např. CX7 už to má pořešené, Toyota s D-CAT to má pořešené již 7 let !!!!!!!!!
    Mercedes a Audi to taky mají pořešené, zatím u těch nějvětších oblud (Audi) jako je Q7.

foto woody-alien

woody-alien 07.01.10  23:00

« Re: Mondeo a sníh ?!

win : GLK je parádní kára, Mercedes překvapil jak designem, tak schopnostmi v terénu. :yes:

superkutil 07.01.10  22:40

« Re: Mondeo a sníh ?!

WinDiesel: No vidíš že jsi na to přišel. Uhlík v jiné podobě je CO2. >:D Vidím, že vysvětlování přenechám tobě, umíš to líp podat.

A to s tou močovinou, to nemluvíš o Fordech, že? U těch ten NOx vyběhne výfukem?

cja 07.01.10  19:42

« Re: Mondeo a sníh ?!

WIN: jak jsem koupil, tak jsem prodal, serv. technici byli na školení od FMC a tam to padlo, tak nevím... a o té studi v USA, nedával jsi to sem nebo někdo od tebe z Tadu??
    Ono v dnešní době něčemu věřit je problém - informací je tolik a která je relevantní, pokud nejsem vědecký pracovník v daném oboru, je docela potíž zjistit.
    Ono celý byznys okolo ekologie a motorů je k pousmání. Auta těžknou, motory mají stále vyšší normy na CO2, spotřeba se zvyšuje, pneumatiky s nižším valivým odporem jdou proti bezpečnosti, biosložky .... :no:

:-) Holt je vidět to chemický vzdělání. Já měl chemii naposledy na střední a ještě jenom 2 roky, tak to člověk už za ty roky vše zapomněl. A navíc ve svém oboru mám rád uhlík jedině v podobě diamantů. >:D

WinDiesel 07.01.10  17:07

« Re: Mondeo a sníh ?!

Kutil: uhlík v jiné podobě ????? Třeba diamant ??? Ty zase chlape válíš !!!! Jako že saze nejsou uhlík ??? nebo se saze přemění v neviditelný uhlík ??? Ježišikriste chlapi, používejte mozek. C + O2 = CO2, oxid uhličitý a ten skutečně není vidět. Nebo 2 C + O2 = 2 CO, oxid uhelnatý, ten nechceme ale vidět není taky a vzniká při nedostatku vzduchu. Ale při vypalování filtru jsou nastaveny podmínky ve filtru tak, že je tam vzduchu přebytek a vysoká teplota která zajistí reakci sazí (uhlík) se vzduchem, obsahující kyslík a výsledkem je CO2 a taky trochu NOx (směs oxidů dusíku - oxid dusný, dusnatý, dusitý, dusičitý a dusičný - tato směs se mění v závislosti na teplotě reakční směsi). Samozřejmě NOx nechceme a proto výsledné plyny proháníme EGRem, nebo necháme reagovat s močovinou (NH2)2CO + NOx = N2 + H2O, výsledkem je směs oxidu dusíku a vodních par. V případě Toyoty D-CAT dochází v oxidačním katalyzátoru k oxidaci CO na CO2 při současné redukci oxidů dusíku NOx na N2 (ve speciálním redukčním katalyzátoru za pomoci vodíku H2), kyslík O2 odebraný z NOx se pouští zároveň na CO a zároveň na saze (C) v částicovém filtru. Reakční rovnováhu zajišťuje větší dodatečný vstřik nafty, který dodá teplo a také vodík H2 důležitý k redukci NOx.

Tak takhle to je. Existují ještě další metody ale o těch až příště... :-)

WinDiesel 07.01.10  16:51

« Re: Mondeo a sníh ?!

cja: ježišmarja takovým blábolům nějakého pseudomachra od Fordů skutečně věříš??? Filtrace ja založena na zachycování různých velikostí částic dle pórovitosti filtru. Tak jak se filtr postupně zaplňuje karbonem, zlepšuje se filtrace až ke 100%. Potom je již filtr ale plný a je ho třeba uvolnit. Většina zachyceného karbonu shoří a ten zbytek se uvolní ale opravdu se nepřemění na mikrosaze, to opravdu ne..... :-| Potíž s částicovými filtry je ta, že než se filtr naplní a zvýší se filtrační účinnost na maximum, mohou nějaké mikrosaze procházet filtrem.
    OVŠEM V PŘÍPADĚ BENZÍNOVÝCH MOTORŮ, ZVLÁŠTĚ S PŘÍMÝM VSTŘIKEM - JSOU GENEROVÁNY POUZE MIKROSAZE A NIKDO SE JIMI NIJAK NEZABÝVÁ - a podle studia jednoho amerického institutu vyprodukují americké velké benzínové motory více takovýchto karbonových částic než diesely s filtry - takže se uvažuje o zavedení částickových filtrů i u benzínových motorů.
    MIMOCHODEM EMISNÍ NORMA EURO 5 STANOVUJE LIMIT PEVNÝCH ČÁSTIC PRO BENZÍNOVÉ MOTORY - PROČ ASI???

WinDiesel 07.01.10  16:39

« Re: Mondeo a sníh ?!

woody-alien: dík, máš to zmáknutý, to jsi mne potěšil, proto to tak sakramentsky dobře vyjíždí zasněženou cestu... :yes:

superkutil 07.01.10  16:05

« Re: Mondeo a sníh ?!

Je to taková pseudoekologie. Někdo kdysi vymyslel u benzíňáků takový pytel do kufru, který se po startu plnil výfukovými plyny a když se motor ohřál, tak se tyto plyny znovu prohnaly motorem a pytel se vyprázdnil a použil zase až při dalším studeném startu.

A u těch DPF je to stejné. Saze jednou za čas někde na dálnici vypálíš. Ale tím že hoří při vyšších teplotách, tak se přemění na uhlík v jiné podobě a auto nekouří.

Já DPF nemám a ani černě nekouřím. Teda jen lehce. >:D Je to vidět v noci, když za mnou jede auto a koukám na jeho světla a přidám.

cja 07.01.10  15:40

« Re: Mondeo a sníh ?!

Na DPF mi vadí to že saze, které dříve měly nějakou velikost, se přemění na mikrosaze a ty projdou ven a jsou schopny , pokud jedeš za autem, které zrovna regeneruje, projít přes pylový filtr do auta a dle vyjádření technika z Fordu i přes kůži do těla - o vdechnutí nemluvím, tak takové ekonástroje ... Navíc občas zazlobí a musí se udělat statická regenerace s výměnou oleje ...

DIM 07.01.10  14:28

« Re: Mondeo a sníh ?!

Hoří až do filtru ? Záleží na tom, kde ten filtr je ! ( Tedy pokud není v šuplíku v garáži ) . Ale vážně, to by tak nějak odpovídalo tomu zvuku, jako by to bublalo ve výfuku. Jak to ale asi potom vypadá za autem ? Jako že jezdím ekologicky , nevypouštím nějaký čas pevné částice - a pak je vypálím a chrstnu to všchno najednou do vzduchu ? To by odpovídalo tomu, že to začalo po tmě !! Zřejmě je to kvůli greenpeace napojeno na světelné čidlo......

Bez ESP jsem v podstatě normálně nejel. Zkusím to , pořád krásně sněží.... Tak , případně, sbohem....

foto Janerad

Janerad 07.01.10  14:12

« Asistenti v Mondeu...

1. při "civilní" jízdě neumětela na silnici v běžném provozu jsou asistenti ok, zachytí těžkou nohu na plynu, pomohou zabránit smyku při neopatrné jízdě, občas přibrzdí některé kolo, pomáhají.

Mně osobně při snaze o hravou jízdu, při práci s plynem a volantem, brzdami a ručkou při pozorné, opatrné a citlivé jízdě na klouzačce spíše překážejí, proto tam mám čudlík na vypnutí.

Jak jsem ale rád, že tyto systémy v autě mám!
    Nedá se totiž s takovou koncentrací jezdit dlouho a noční dlouhé přesuny v kalamitě a bez asistentů by pak byly ještě více vysilující.

superkutil 07.01.10  14:00

« Re: Mondeo a sníh ?!

Co jsem koukal do dokumentace k TDCI, tak Ford používá vypalování filtru tak, že se změní dávkování a časování nafty a směs hoří až do filtru. Jiné firmy používají třeba samostatnou trysku ve filtru a ta čas od času podle stavu filtru vnitřek filtru vypálí. U Forda by se mělo vypalovat dlouhodobou jízdou nad 80km/h.

Při jízdě do kopce a prokluzu ESP přibrzdí protáčející se kolo a současně ubírá plyn a mění časování vstřiků tak, aby se kola co nejmíň protáčela, pokud se chytnou, tak zase přidá.

Ale jak píšu, na 2ku to chcíplo (možná nestačil moment v nízkých otáčkách), na 1ku to hrabalo až se auto zastavilo, ale motor pořád táhnul.

Kamarád takhle pohořel u VW, kde je protiprokluzový systém při brždění motorem z kopce. Když kola začnou klouzat, tak motor na chvíli přidá a jak se to chytne, tak to ubere. No a jemu se to nechytlo, motor pořád přidával a vlít do závěje. 8-s

DIM 07.01.10  13:33

Cja : .... to víš, čím víc laufů, tím víc dunibas . >:D

DIM 07.01.10  13:30

« Re: Mondeo a sníh ?!

No já jsem to opravdu registroval jako dunivější zvuk , před domem jsem ještě chvíli nechal běžet volnoběh a otevřel dveře abych to lépe slyšel , tak po minutě to najednou skončilo, jako když utne :-) A takový jiný smrad byl cítit. Je fakt , že já tomu moho " přitnout" až na dálnici a to je tak pět minut před tím, než jsem doma, takže než to asi vyhodnotí že " teď je nejlépe to vypálit", tak už jsem před garáží !! :-)

cja 07.01.10  12:43

« Re: Mondeo a sníh ?!

... co myslíš >:-[] A udusit se to podle Kutila dá. Ale je to asi stejné jako když zadupneš brzdu a nevymačkneš spojku, chcípne to ... Jen to ověřím co na to automat ;-) Mě se filtr vypaluje i když mu nenaložím, zaznamenal jsem pouze pach, drnčení (dunění) se nekonalo. Možná by byla dobrá nějaká kontrolka - jakože nezastavovat vypaluji DPF >:D >:D
    ... na volnoběh se snad regenerace nekoná - bo ti klepají přepážky v těch dvouch laufech - asi nějaká disharmóónie - to víš my co máme jen jeden ... >:-[]

... a černou sjezdovku zásadně dolu - i když na kole se trochu už bojím, lyže furt jak v dětství :*) >:D

DIM 07.01.10  10:40

« Re: Mondeo a sníh ?!

A já po černé sjezdovce nahoru jedu málokdy, a tak mi můj jeden neodpojitelný diferenciál úplně stačí !!! Musím ale zkusit, jestli ESP fakt dokáže motor při rozjezdu úplně zadusit. To mi připadá trochu nepoplatné dnešní digitální době ! :-) Jak to vlastně dusí ? Mám pocit, že to nějak rozhodí časování ventilů či co, není to pro ten motor trochu nezdravé ? Nevyvalí se dým díky disharmonizaci zaplaování ? Co na to filtr pevných částic ?

Mimochodem zjišťuji, že když tomu autu jednou za čas ( řekněme za týden ) úmyslně ukážu jaké to je se otáčkami přiblížit až k červenému poli , tak se opravdu spustí asi nějaká ta regenerace filtru , protože je i v kabině na volnoběhu slyšitelný dunivý zvuk ( ako bych "zrobil štyri diery na výfuk, ať to dává kuurva riadny zvuk " ) a trvá to tak pět minut, kdy ještě stojící auto voní spálenou gumou a po vypnutí z výfuku kovově praská ...

Je to ten filtr a nebo hořím ???

superkutil 07.01.10  08:52

« Re: Mondeo a sníh ?!

Jo, jo, skloubení 4x4 a ESP je oříšek pro všechny konstruktéry. Kdysi jsem zažil testování prvních ABS na Tatrách v Makově a dokud nebyly uzamknuté diferenciály, tak to ještě nějak fungovalo, ale po zamčení to šlo do háje. Problém je v tom, že ABS i ESP a všechny tyhle systémky fungují na porovnávání otáček jednotlivých kol a případném přibržďování či odbržďování těch co se točí jinak jak ostatní. U ESP je to ještě složitější. Problém permanent 4x4 je v tom, že díky propojení přes 3 diferenciály jsou už kola nějak svázaná a přibržodvání kol dává zabrat celému rozvodu. Proto se vymyslel HALDEX, který funguje jen při záběru, ale při brždění kola odpojuje, aby fungovalo ABS a ESP.

Chvilkové zamykání diferenciálu u GLK vypadá jako rozumná cesta, jak vyřešit 4x4 a neuvařit kotouče. Ve své podstatě je to velmi starý systém, který se používal ve spojení s viskózní spojkou. Ta ale na rozdíl od elektronické uzávěrky dokázala auto zahrabat.

Kdysi jsem měl Passat, který měl permanentně zapojené 3 diferenciály a ručně bylo možné prostřední a nebo i zadní zamknout. A byla to fakt paráda. Sice po zamčení diferenciálů chtělo jezdit auto jen rovně, ale na vyhrabání to bylo super! Jenže to bylo v době, kdy ještě nebylo ABS nebo ESP.

Moc hezké řešení je s elektromotory v kolech, dieselelektrickým agregátem a případně baterkami pod podlahou. To je 4x4 jak víno. Ale zatím je to jen v prototypech aut a do sériové výroby se s tím nikomu nechce. [odkaz] nebo [odkaz]

A Mondeu by permanentní 4x4 pomohla i na suchu. Akorát by nesměl být nejsilnější diesel 129kW, ale alespoň 160kW. S těmi výkony je Ford např oproti Audi nebo BMW hodně pozadu.

foto woody-alien

woody-alien 06.01.10  23:04

« Re: Mondeo a sníh ?!

windiesel: rozdíl u GLK oproti ostatním 4-matic je v tom, že má možnost pevně zavřít centrální diferenciál. Při mírným prokluzu elektronika reaguje přibržďováním jednotlivých kol, jakmile ale dojde vlivem hodně kluzkého povrchu k rozdílu víc jak 50Nm mezi nápravami, vícelamelová spojka zamkne centrální diferenciál a natvrdo rozdělí krouťák mezi obě nápravy. Tohle běžná SUV neumí, vyjímkou je Suzuki Grand Vitara, tam máš navíc možnost redukce a automaticky se vypíná ESP.

cja: Kuga je zrovna úkazkovou čtyřkolkou, která ti pomůže na silnici, ale třeba v hlubším sněhu a na svazích má problém z důvodů o kterých jste psali. ESP tě nenechá vyhrabat, protože přibrzdí kola a zdusí motor a když ho vypneš, kola se budou protáčet protože nemůžeš zavřít diferenciál.

WinDiesel 06.01.10  22:24

« Re: Mondeo a sníh ?!

cja: budeš se divit, ale i auta s 4x4 mohou mít částečně stejné problémy. U GLK je systém, které ostatní Mercedesy nemají, a to je antiprokluz-antiprokluz >:D Při vyjíždění svahu také zapracuje antiprokluz, takže aby ostatní kola lépe zabrala, jsou s výjimkou GLK ostatní 4-matic přibržďovány dokud se ostatní kola nechytí... U GLK je to nějak jinak. Tam se nepřbržďuje ale na neprokluzujících kolech se přidá výkon, je to komplikované. Někde jsem to četl aleš už to nenajdu.

cja 06.01.10  19:41

« Re: Mondeo a sníh ?!

WIN: kdyby Mondeo mělo 4x4, tak by bylo dokonalé, a asi by to byla moje volba - muselo by to být ale 4x4 pernament, žádný Haldex a spol. Sice 4 kolku bych využil 2x do roka, ale v Mondeu bych ji dal - řešil jsem i Kugu, ale je pro moje potřeby malá.

Kutil: tos mě nepotěšil - tajně jsem doufal, že elektronika udušení motoru nedovolí - možná u AT to medovolí, ale to zjistím, až se to bude hodit nejméně. Navíc jak jsem zjistil loni na Pitztalu, tak ten prokluz přibržďuje kola a červené kotouče nejsou nic neobvyklého. Očekával bych omezení KM motoru a pak teprve mechanickým bržděním protáčejících se kol. Ono to tak možná i je , ale já viděl hlavně ty rudé kotouče. A pak v servise rudě >:-[]

superkutil 06.01.10  17:33

« Re: Mondeo a sníh ?!

DIM: Může. Vloni se mi to povedlo, jek jsem sice na 2ku aby nebyl takový moment, ale ESP ubíralo a ubíralo až to zdechlo. Jiný kopec jsem jel na 1ku a ESP sice motor nechcíplo, ale taky jsem nedojel, ESP nebylo schopné ubrzdit protáčející se kolo a nakonec rozkmitalo řízení a auto už dál nejelo. Nakonec jsem odcouval a pořádně to rozjel, zařadil 2ku a kopec vyjel.

WinDiesel 06.01.10  15:49

« Re: Mondeo a sníh ?!

cja: je načase, aby Ford dal do Mondea 4x4. Nemusí si to všichni koupit ale mělo by to být v nabídce. Nedivím se, že se Prassatů prodá víc.
    Proč to říkám. Jak říká DIM, krásně nasněžilo, tak jsem vzal GLK na nejprudší kopec, kterým je tady k mání což byl profil solidně prudké sjezdovky a GLK nezaváhal. Uprostřed svahu jsem zastavil a kliďánko jsem to rozjel.
    Myslím že už si hlavu s řetězy lámat nemusím. Skutečně si nedovedu představit prudší zasněženou cestu než tu, co jsem zkoušel.

cja 06.01.10  15:10

« Re: Mondeo a sníh ?!

Může,.... aspoň na Mondeu 1995 mě to udusilo motor. Nestihl jsem to vypnout, ale tam to bylo jenom TCS . ;-) Doufám, v skrytu duše , že tohle auto už nemá mechanické TCS, ale elektronické pomocníky a stejný problém už nezažiji. Musel jsem tehdy nasadit řetězy, což v kopci je fajn záležitost.
    Jinak řádění na parkovišti a velké + pro Mondo. Dobře se ovládá a překvapivě jede tam kam chci já. Staré auto tohle nezvládalo tak dobře, ale přičítal bych to i pneu.

DIM 06.01.10  14:58

« Mondeo a sníh ?!

Tak nám krásně nasněžilo, tak jen pro zpestření : Mondeo II + ESP je pro mě balzám na stabilitu, nic moc se nehlídám, občas zablikají blesky, a sedí to a sedí .... Jen když jsem na lyžích vyjížděl prudší nájezd tak ESP ubíralo plyn až jsem měl strach, že se to snad udusí.....Může to i úplně zdechnout ? Zatím se mi to nestalo, ale abych byl připraven to rychle vypnout !!

Dong1 04.01.10  19:21

Taky vsechny zdravim.

...ale nejak se tu dlouho nic nedelo :-)
    (asi vsechno fachci jak ma)

WinDiesel 04.01.10  16:28

DIM: Zduř 2010 !!! :-)

DIM 04.01.10  13:13

Tak zdar v novém roce !

Dim.

štíreček1 30.12.09  11:10

« Re: Zámek kapoty

Pravděpodobně prasklá pružinka, kamarádovi se to podařilo asi po čtyřech hodinách vyháčkovat drátkem aby nic nepoškodil. U forda prý chtěli 4tis za nový zámek plus demontáž a montáž. Nakonec mu stačilo ten zámek jen vyčistit, promazat a šlape dál.

foto impaler

impaler 30.12.09  01:49

« Zámek kapoty

Pánové, řešil už někdo nefunkční otevírání kapoty? Četl jsem si po internetu a vypadá to, že budeme vrtat nejdřív mřížku pod oválem Ford a potom uchycení zámku.

Příznaky: točím snadno doleva i doprava, neklapou západky. Známý problém u Focusu a Mondea 2001-2007, nějaký plastový * se buď zlomí, nebo vyvlíkne. Prodělal jsem i mezifázi problematické polohy dvě (po směru hod. ručiček), neřešil, teď nemůžu doplnit ostřikovač. :-)

Na netu toho anglicky je dost a česky trochu taky, tak jen pro pořádek se ptám, řešit budu zítra s otcem. Dám pak vědět.

foto lordmystic

lordmystic 25.12.09  12:52

« Re: pozdrav od audi

díky za pochvalu. audi jsem kupoval jen kvůli jedné věci - quattro. chtěl jsem původně zadokolku kvůli její hravosti, jenže bmw se solidním výkonem, výbavou, kombi a stářím jsou relativně drahé a jsou s nima technické problém. audi je německá nejvyšší preciznost, ať si pan vaculík říká co chce, asi to pořádně nevyzkoušel. sám bych si audi jen fwd dřív nikdy nekoupil, dnes už se mi ani ve srandě nechce vracet do škody či vw. už jen kvůli všem detailům a maličkostem, prostě dotažené a částečně i předražené auto, ale když ho máte, špatně se vám pak odvyká.

no a quattro - s tím se nechá vyřádit, není to nic těžkého, zvládnul by to každý, to ovládání na sněhu je prostě famózní, navíc když jsem na to letos hodil nové dunlop wintersport 3D - jedna z nejlepších zimních gum.

ale abych se zastal také trochu mondea - hlavní potíž audi je jeho necitlivé řízení - ano je přesné, podvozek snese víc než mi snesl u mondeo (ty 235 široké gumy a quattro jsou znát), ALE u mondea jsem věděl v ostrých zatáčkách kde je hrana, jak daleko mám ještě na hranu, poznal jsem jestli jedu už po štěrku či po hrubém asfaltu na kraji vozovky - to u audi ne - sice snese víc, ale zase nevím kde jsem, nevím jak daleko je ta hrana a často to poznám až dle zásahu esp. navíc díky podélně uloženému motoru má audi horší rozložení hmotnosti a je dost nedotáčivá. na sněhu není problém tam se to vyřeší rozhoupnutím před zatáčkou a trochu plynu, na suchu je to ale horší. takže jestli na mondeo v něčem nezapomenu - bude to podvozek a odezva od řízení na kterou audi nemá.

jinak všem také pohodové svátky a do droku 2010 mnoho km bez problémů!

WinDiesel 25.12.09  11:19

« Re: pozdrav od audi

cja: opožděně děkuji za přání... >:D No asi to dělají řidiči velkého množství Audin, kteří se na silnici chovají dokonce hůř než řidiči Passatů a Superbů (o Oktáviích tedy nemluvě...)
    S tím videem to bude horší, není kameraman a sníh už taky ne... :'-( Jinak se měj blaze a taky si něco naděl... :-)

cja 24.12.09  11:15

« Re: pozdrav od audi

Win: ... ale no tak Wine - Audi patří do "velké D 3", a já navíc ani Audi nefandím, jen jsem chtěl poukázat, že málokoho, kdo vlastní Audiny potkáš někde blbnout na zasněženém letišti(většinou umí na rovné silnici nalepit se za zadek a hroozně moc spěchat) a mě docela potěšilo, že Lord se nebojí s autem zacvičit - hlavně potom co rozstřelil Mondo, ... natoč video s GLK a ...:-)
    no a kapitola Shell - v CZ no comment
    Jinak Wine pěkné Vánoce - dárek už jsi si nadělil, tak užívej ... ;-)

WinDiesel 23.12.09  19:12

« Re: pozdrav od audi

cja: no myslím že jsi to trochu přehnal... Tady na úplně rovném zasněženém terénu nemůže žádné auto ukázat co v něm je... na můj dotaz panu Vaculíkovi, šéfredaktorovi Autodieselu, proč již nikdy Audi, Shell a Castrol... odpověděl - Audi je draze převlečený Volkswagen, nic víc. Co se týče Shellu, momentálně tady koluje domněnka, že Shell opět mlží a přidává do V-Power diesel cca 2% BTL - což v žádném případě nemůže zvednout kvalitu nafty někam na úroveň produktů konkurence. Po tom průseru, co měl Shell letos, kdy vyšlo najevo že V-Power Diesel je velice průměrné, nijak výrazně vylepšené palivo, chtějí zjevně využít BTL jako trojského koně a dostat se zpět. Jenže BTL je drahé a nevyrábí se ho dost aby se dosáhlo potřebného poměru 1:1 s běžnou naftou, takže se v ČR přidá symbolicky 2-3% BTL, nahňoudá se tam tuna aditiv a produkt se prohlásí za nejlepší na trhu a ještě přinášející zvláštní technologii BTL... :no:

cja 23.12.09  15:27

« Re: pozdrav od audi

lordmystic: famózní, pobavilo a ještě ukázalo, že není Audi pouze manažerské auto, ale , že snese i drsnější zacházení, ... tak to hlavně v novém roce nerozstřel a ať slouží ;-)

DIM 23.12.09  12:21

« Re: pozdrav od audi

Letiště bylo nádherné a přístupné zezadu v Mošnově, jenže to tam oplotili :-(

Video nádherné, jen jsem trnul o zdraví toho kameramana ke konci.

jo jo, najít alespoň pěkné parkoviště bez obrubníků, značek a kanálů už je taky umění.

WinDiesel 23.12.09  11:07

« Re: pozdrav od audi

LORD: musím to s GLK taky zkusit, ale nějak se mi tu žádné letiště poblíž neukazuje...

Dong1 23.12.09  09:37

« Re: pozdrav od audi

lord: Uber si v tom druhem odkazu tu tecku na konci, takhle to nefachci :-)

...ale jinak pekne video

foto lordmystic

lordmystic 22.12.09  22:14

« pozdrav od audi

tak jsem po delší době zahlédl vaší diskusi kde jsem byl do nedávna také účastníkem - hned jsem si zavzpomínal na staré dobré časy s mondeem. až nedavno jsem dodělal vzpomínkové video na mondeo které se odporoučelo do věčných lovišť, tak kdyby jste chtěl někdo mrknout tak je tady - [odkaz] - no a dnes už jezdím audi - to je chladná německá klasika, ale když napadne sníh, je to taky sranda... - [odkaz] no mějte se fajn a a%t vás stroje nezlobí.

cja 22.12.09  17:04

« Re: Key free

Kutil:ono to zas tak nízkoprofil není, je tam širší běhoun a o 10% nižší bočnice - ve výšce bočnice to dělá asi 1 cm, ale širší je ta guma o 3 cm, je to měkčí než předchzí Titanik na 16"

K té naftě, dnes jsem bral Vervu a ukazovala mi obsluha, po mé poznámce o kvalitě, dodák, kde byl poslední závoz a filtrovatelnost do -30°C, ale co je v nádržích na benzině a co do toho dolejí, jaký je poměr přechodové a zimní nafty - to nikdo neví. Proto aditiv, zimní VIF - ten snad o 5°C posune filtrovatelnost, tak snad se do těch teplot okolo "0" teď vejdu ;-)

Ale na druhou stranu - na Vervu - pocitově klidnější a tišší chod motoru a možná i o malinko lepší spotřeba, ale to se dá přisoudit i výchově motoru - máme 10t km, tak se ještě usazuje.

WinDiesel 22.12.09  14:23

« Re: START

DIM: jo 93 kW, to má dobrý. Myslím že pumpaři šidí a vesele dodávají na trh letní naftu i v zimě... Teprve když se skutečně ochladí, honem rychle doplňují zimní naftu - toť je jednoduché a logické.

superkutil 22.12.09  13:59

« Re: Key free

cja: Nemám s nízkoprofilovými dobrou zkušenost, mám raději v zimě balóny. :-)

Naftu beru většinou Lukoil (Jet) a přidávám VIF a super zkušenost - nekouří a neškytá. Shell bez VIF byl pod 0°C nepoužitelný, kouř, škytání, chcípání.

Do Alp jsem vzal v Čechách Shell a v Neměcku OMW a Shell nic moc, ale ten OMW byl znát, bylo to tišší.

cja 22.12.09  11:39

« Re: Key free

Kutil: jo jo, měl jsem ze začátku taky strach, ale zatím v poho, až překvapivě. Prorazit? Proč? Já žiju na Vysočině, na sněhu jezdím dost a zatím to jde bez toho, že bych vzpomínal na 205. Navíc na novém Mondu jdou jenom buď co mám nebo 215/55/R16 nebo 235/40/R18 , no uznávám, že tentokrát u mne zvítězila forma nad funkcí, ale Mondeu malá kola fakt nesluší.
    V Jizerách poznám.
    Dneska ježdění na takovým tom "mejdlu" okolo 0°C, co na něj nejde nic na běžkách namazat a i auta s tím mají problém a vyjel jsem vše co jsem potřeboval, ale jsou nové gumy, takže...

Jinak já taky s Vervou + trocha VIFu žádný problém, ale včera opravdu kolega tohle měl a pumpař na Benzině - filtrovatelnost do - 30°C a že klidně nabere vzorek a pošle. Mohla být voda ve filtru..., ale zkrátka při -12°C to nenatočil a odtah do servisu.

Dong1 22.12.09  11:27

« Re: Key free

Ja posledni dobou beru jen vervu a nemam jediny problem se startem. Auto nazhavi a chyta na prvni otoceni klickem a bez skytani a dymu...jen po dvoudenni odstavce bylo to zhaveni dost dlouhy :-)

superkutil 22.12.09  11:15

« Re: Key free

cja: To máš 235/17" zimní? A to jsi je ještě neprorazil? Já mám teda zimní raději užší, jak kvůli trakci, tak tlaku na sníh.

DIM 22.12.09  10:29

« Re: START

Údajně má mít ten dvoulitr Toyota 93 kW ( ? ). Jel jsem s tím kousíček a dojem dobrý. Jen ty plasty a sedadlo to trochu kazilo ....
    Že by mrzla VERVA ?? Já tam mám teď AGIP , a jedu jako šestinohý pes.

cja 22.12.09  08:10

« Re: Key free

Ke: teď jsem viděl kontrolku poprvé, ale bylo to po cyklu nez. topení a asi půl hodiny nato jsem vyjížděl, bylo -12°C, takže mám ji tam také, ale po lyžování, po 6 hodinách -11°C a už nežhavil ... takže vše při starém - benzín-ten leju do el. centrály, ale do motoru? :-)

Ještě k naftě - kolega teď nabral Vervu a auto přes noc venku a zamrzl - výměna filtru, odtah, auto Oct.I, nádrž bral plnou(potom vyjel půlku a odstavil na noc auto). Já dával teď i do Vervy VIF - WinDiesel mě nepochválí, ale žádný dým, starty v poho.

Jurkoboss: děkuji, už to zase je funkční - jen jsem vyslovil slovo servis a už zase funguje, tyhle nahodilé chyby mě začínají trochu zlobit, budu taky obcházet a kontrolovat asi vše

Navíc včera jízda s dětmi do Orlických hor, ráno o 6h výjezd - silnice jen plužené,případně ve vyšších polohách pod 5 cm vrstvou sněhu, 235/17" a vyjel jsem všude, bezpečné předjíždění,rozjezdy, brzdy, fungovalo to bez problémů - žádná jízda na hraně. Zatím na širších pneu neshledávám problémy, uvidíme při jiných podmínkách okolo 0°C - tam se projeví...

Kutil: mrkni, prosím tě, na SZ

štíreček1 21.12.09  19:52

« Re: START

Kutil: u nás taky nesolí, blatníky mám plné sněhu, tak se i bojím točit volantem, někdy to dost drhne. Jinak nafta jen čsad a auto startuje stejně jako v létě. Včera -14 a na drc, jen aby to vydrželo :-O

WinDiesel 21.12.09  14:40

DIM: ten dvoulitr je asi nejlepším dieselovým motorem Toyoty. :yes:

WinDiesel 21.12.09  14:35

« Re: START

DIM: pokud myslíš tu Corollu Verso, tak tam jsou 2 verze 2,0 D4-D, 81 kW a 92 kW, 2,2 litr se dělá ve 100 kW, 110 kW a 130 kW. Označení motoru by mělo být 1AD-FTV, ale 81/92 kW by u nás snad neměla být ani k dostání... Byly různé dovozy hlavně z Rakouska, tam se dá koupit i RAV4 s 81 kW...

superkutil 21.12.09  13:06

« Re: START

Jak v ČR, tak v Německu bylo -6 až -8°C, ale i v těch -8°C v Čechách sůl fungovala.

DIM 21.12.09  13:02

« Re: START

Spíš si myslím, že nesolí když je mráz pod mínus něco, protože to stejně nefunguje a sůl se smete mimo....

DIM 21.12.09  12:59

« Re: START

Ten dvoulitr má snad jenom 85 Kw . Co to je za motor, wine, ty to nemusíš určitě nikde hledat. Cena mi ale nepřipadala zase tak moc nízká, to auto stálo snad 700 tis s DPH .....

superkutil 21.12.09  12:59

« Re: START

Tak start při -15°C s naftou od Shell při prvním natočení škubání a škytání a zdechnutí. Druhé natočení už lepší, škytání a škubání se opakovalo, ale motor vydržel. Ale Shell byla česká. O víkendu jsem tankoval OMW v Německu a nesrovnatelně lepší, motor tišší, lepší záběr.

Hele, oni v Německu nesmí solit? Jel jsem v neděli z Alp a v Rakousku silnice perfektní, ale v Německu jen plužené, ve městech ani to, neposypané. Na dálnici jsem jel hodinu za pluhem "čtyřicítkou". Po přejetí hranic dálnice posolené, perfektní stav proti Německu.