FORD MONDEO 2,2 TDCi .

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 14.01.10  20:26

« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)

Kontrolku žhavení jsem taky hledal a našel jsem ji až při mínus patnácti, to se asi na dvě sekundy rozsvítila. Jinak jen blikne na zlomek sekundy toho si člověk ani nevšimne. Je fakt, že většinou nesvítí vůbec, záleží na teplotě venku. Ale i tak auto startuje stejně jako v létě a zvukově je na tom taky stejně jako v létě, takže se podivuju, jak píšeš, že je hlučný.

ESP funguje jak píšeš, jede to jak tank, ale nesmí být sníh voda a led, to už jsem zůstal stát v haldě sněhu, ale pomohla lopata >:D Na čerstvém nebo zmrzlém sněhu to jede opravdu dobře a dobrý je i omezovač momentu, klidně s tím může jet i ženská v kozačkách se zašprajcovanou nohou >:-[] pod plynem.

Max topí po dvou km, díky tomu přídavnému topení, samozřejmě, že zbytek vody se ohřívá pomalej, olej ještě pozděj, ale vcelku je ten hliník rychle prohřátý.

Spotřeba 3,9 - až.... záleží dle stylu jízdy. Tady to není omezené jako u tddi, ale na druhou stranu, čím víc žere, tím víc jede. S mondeem 2,0 není problém 15litrů, s maxem jsem to ještě nezkoušel.

[odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 14.01.10  20:16

« Re: Re: "Zravost" a spolehlivost common-railu Ford (?)

Jarousak: Měl jsi zkusit Mazdu 6, kamarád jí má a plná spokojenost, spotřeba nízká a 103kW.
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 14.01.10  20:04

Já mám teda 1.8TDCi 92kW asi taky s tím piezoel. vstřikováním, jsem překvapený, že v -6st. startuje 1,5sec místo obvyklé 1, bez žhavení, kontrolka tam snad není a hlavně (na rozdíl od předchozího 2.0TDCi 100kW) jede velmi vyrovnaně, jen poněkud, no spíš hodně, hlučně.

Asi nejvíc mě překvapilo ESP a protiprokluz, vůbec nejlíp to auto jede, když se sám nesnažím jen lechtat plyn, aby kola neklouzala, když s chci rozjet, dám půl plynu a čekám, nic neřve, nic divoce neklouže, ale jede, slyším přibržďování sem tam nějakého kola (to má elektronickou uzávěrku diferenciálu??). ESP je absolutně špička, hlavně mě nechá na ruční brzdu dělat smyky, když mám chu´t a nekecá do řízení, dokud svítí kontrolka ruční brzdy - opravdu vychytávka.

Motor topí celkem rychle, ale než se zvedne rafička teploměru, je to klidně 10km, když vypnu topení, ohřeje se rychle.

Spotřeba 6 - 6,5, dálnice 150-160, okresky 110-120, město svižně..
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.01.10  15:04

cja: sjezdovka je na trase! Mimo prostor. Kolo je dobry, hodne prevodu, lehounke....... Ano, jen tech Nm na stredove ose(klice)se nejak nedostava >:D

Panther: kotouce mi nekdy po mokrem stani nareznou, mezi deskama nejvic, pak pazvuky, zmizi to ale po par km, po par zabrzdeni. Ale to asi nebude tvuj pripad ;-\

Win: taktak, motory si dnes sednou az tak kolem tech 50t. km.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 14.01.10  14:55

PavelKR5: rozdíl je velký...
    Puma Duratorq 2,0 TDCi 96 kW 330 Nm, vstřik. Delphi, turbo s natáčením lopatek, Euro 3, Euro 4 bez DPF a Euro 4 s DPF (volitelné)
    DW10B TED4 PSA-FORD 2,0 TDCi 103 kW/320-340 Nm, vstřik. SiemensVDO (nyní ContinentalVDO), o turbu mnoho nevím, pouze Euro 4 a pouze s DPF.
    DW10C TED4 PSA-FORD 2,0 TDCi 85/103/120 kW 340-380 Nm, vstřik Delphi, pouze s DPF, v PSA od 03-2009, ve Fordu od 03-2010. Tento motor je Euro 5.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 14.01.10  14:49

Jarousak: klííííd chlape, taky mám DFP a bere mi to v nejlepším případě 7,9 l, zimní průměr 10,2 l.
    Je to otázka kompromisu - s ostatním jsem spokojen. Jasně, mohlo by to mít nižší spotřebu a pořád si říkám že se to trošku usadí. Zatím mám 6000 km, na starém Mondeu 2,0TDCi mi klesala spotřeba až do 50000 km, nyní má najeto 220000 km a PP ukazuje 6,0 l.
  • « 00 Reagovat !

foto Pavell-KR5

Pavell_KR5 14.01.10  14:46

dik za pocetne reakce :-)

jaky je rozdil mezi 2.0TDCi/103kW a 2.0TDCi/96kW? turbo, vstrikovani, soft? emisni normy a DPF jsou u obou tipuji stejne (?)
  • « 00 Reagovat !

foto Pavell-KR5

Pavell_KR5 14.01.10  14:42

dik za pocetne reakce :-)

jaky je rozdil mezi 2.0TDCi/103kW a 2.0TDCi/96kW? turbo, vstrikovani, soft? emisni normy a DPF jsou u obou tipuji stejne (?)
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 14.01.10  14:21

« Re: drnčí brzda

panther: tak jedině servis, a zrovna u brzd, když mám podezření, tak moc neotálím
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 14.01.10  14:20

KE: v bývalým vojenským prostoru soudruzi vybudovali i sjezdovky?? >:D Já tak na biku, ale hnaném vlastní 1/2 volovou silou >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto panther

panther 14.01.10  13:34

bohužel, dělalo to již v září a písek také vylučuji
  • « 00 Reagovat !

foto jarousak

jarousak 14.01.10  13:29

WinDiesel: Jasně, že jsem provokatér, navíc chorobnej puntičkář (proto jsem taky sháněl kočárek s tak jednoduchou a robustní konstrukcí, aby náhodou nemohl vrzat, ale to sem nepatří :-) ).
    Současnej Passat se mi prostě a jednoduše nelíbí (více na stránce "mého" auta). Jel jsem ale s CC a 2.0 CR 170k a motor jde moc dobře, samozřejmě uznávám, je o pár desítek kilo lehčí.

Jak jsem psal, se spotřebou bych se smířil, nebýt teď té druhé hlášky vedoucí k výměně oleje, ta mě znovu nastartovala k úvahám, že jsem si pitomec asi vybral špatně, v součtu se totiž opravdu náklady rovnají trošku jiný "muzice"
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.01.10  13:08

Cja/sjezdovka: do byvaleho vojenskeho prostoru pri presunu po ose pouzivame polnacky a max. lesni cesty. A kdyz se na trase naskytne vyzva v podobe nejakeho radneho krpalu, ktery jinak nez kroskou "neposeces".... To neodolas. Ale neboj, v boruvci, jako nektere "borce", nas neuvidis. Plyn do trouby, naftu do Hdi a benzin setrit pro motorky ! ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 14.01.10  12:50

Jarousak: Pro tebe bych taky doporučil 1.9TDI 81kW. To byl spolehlivý motor s nízkou spotřebou. Jenže ta doba je pryč, teď všichni jedou na CR a díky ekologii, nižší hlučnosti a vyšší hmotnosti vozů jde spotřeba nahoru. Fyziku nepředěláš. Buď budeš jezdit na spotřebbu nebo aby ses povozil. Máš dva hlavní faktory, které mají hlavně vliv na spotřebu:

- zrychlování (závislé na hmotnosti)

- překonávání odporu vzduchu

Takže pokud chceš malou spotřebu, tak se snaž nezrychlovat a nejezdit rychle. Až konečně budou auta s krátkodobou akumulací energie a rekuperací, tak budeš mít i nízkou spotřebu. Ale zatím nikdo takový akumulátor nevymyslel.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 14.01.10  12:06

Jarousak: připadáš mi jako provokatér. Můžeš mi prosím vysvětlit proč jsi si tedy Passata s úžasným o 1,5 litr méně žeroucím motorem TDI nepořídil? jsem opravdu zvědav na tvé vysvětlení.... :-|
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 14.01.10  10:56

DIM: na druhou stranu, jak píše JAROUŠÁK , když má styl jízdy jaký má a spotřebu vyšší, tak proč se mu ten filtr DPF takhle ozývá??? Jezdí svižně , tak by se měl vypalovat bez problémů a né posílat hlášky o výměně oleje.

Jaroušák: doby kdy TDI motory braly nafty pomálu jsou pryč, s DPF to bude podobné a navíc bych teď speciálně měl z motorů VW group obavu, opustili opěvované PD a přechází na CR a uživatelé budou za provozu vychytávat jejich nezkušenost s tímto systémem, ... a myslím, že tebe zrovna spotřeba pálit nemusí ... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 14.01.10  10:50

panther: buď zkrystalizovaná sůl nebo kamínky(písek) mezi kotoučem a deskou, kdyby byly desky po smrti, tak to bude zvonit pořád
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 14.01.10  10:46

« Re: "Zravost" a spolehlivost common-railu Ford (?)

Ke: drzoune drzá >:D , lyžaři na sjezdovku patří, né motorka >:D i v létě , ale jinak s tím co jsi popsal souhlasím :yes:

Woody: mám tam 15" kola a pneu od Matadoru, hlučnější, ale vyhrabaly se všude, ale uznávám , že v zimě toho moc Transit nenajede, ale v tom co "kydalo" teď byl bez problémů . Ale i stejná značka a druh pneu v různém rozměru, může fungovat odlišně.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 14.01.10  10:33

JAROUSAK : ještě bych s hodnocením té spotřeby chvíli počkal , 19 tis km ještě není zase tak moc. Co se týče oleje : jen tak mimochodem kolega do Octávie ( tedy VW ) běžně mezi servisními intervaly dolévá 1-2 litry oleje, jiný zase do BMW X5 ještě více ( už to dal pryč ).

Filtr pevných částic je ekologická paranoidní nutnost a problémy s tím spojené zřejmě taky. Já občas auto takypustím na hranici červených otáček a pak je znát, že se něco někde vypaluje. Dělám to ale pár minut jednou za čas. Spotřebu teď v zimě po městě mám tak 9,0 litrů. Nejeto asi 7 tis.km. Ale dlouhodobě počítám a jsem smířen s tím, že si to těch 8 l/100km vezme. Podle mě to není tak tragické, auto je těžké, a všechna ta ekoomezení u žádného auta spotřebu nesnižují. Když budu počítat, tak jestli mě to vezme o litr více než konkurence ( A4 ale je o hodně menší auto ) tak je to na 100 km cca 30 Kč, jestli najedu 40 tis za rok , tak je to 12 tis Kč. Za 4 roky 50 tis kč. A teď si za ten rozdíl zkus koupit Passata nebo A6 se srovantelným motorem. A nebo Superba. A to u toho Superba bych si nižší spotřebou taky nebyl moc jistý.....

Já jsem kupoval to auto nové , 2,2 , Kombi , stálo něco přes 700 tis s DPH. Passat i Superb by byli tak o 200 tis Kč výše ( Passat po slevě, Superb slevy nemá ). O A6 a pod. nemluvím. Snad Insignia by cenou konkurovala, ale Mondeo mi po zkušebních jízdách připadalo lepší. Prostorem, hlučností a pod.....

Takže pokud chceš hodnotit, je potřeba to vidět trochu komplexněji.

Z tvého úhlu pohledu by byl pro Tebe nejlepší vůz Octávia 1,9 TDi 81 Kw.....

• 00 Reagovat !

foto panther

panther 14.01.10  09:52

« drnčí brzda

Mám najeto cca 42 tis. a pouze někdy se mi ozve zvuk pří brždění jako když jsou smeteny přední desky. Pak je třeba měsíc klid a zase znova. Je zima, tak pod auto zatím nelezu. Když jsou desky na "kov" tak to snad je permanentní ne?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.01.10  09:18

Jarousak: pokud bych jezdil predpisove, tak budu na nejakych 5,5 l............ Duchocovskym stylem bych ale nevyuzil 5. a 6. prevodovy stupen ;-\
    A na Peugeoty mi nesahej !! Tu samou trasu jezdily jeste za mene a pokud nekde neumrely, tak jezdi dodnes :yes: :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto jarousak

jarousak 14.01.10  08:11

WinDiesel: stačí porovnat s čímkoli z VW Group (Passat či A4 s jejich 2.0 170k mají takřka totožné vlastnosti, ale skutečná spotřeba je o 1,5 nižší). Francouzi nedělají auta, s těma bych to nesrovnával. Nejsem odborník, jen uživatel, ale jestli jsem správně pochopil, tak tento motor pochází z PSA, takže už se lecčemus ani moc nedivím.
    Přehnané bylo asi moje očekávání od toho auta, byl jsem zvyklý, že skutečnost je velmi velmi blízká papírovým hodnotám, aniž bych změnil svůj styl jízdy. Holt jsem přešel k jiné značce, aniž bych tušil, co přesně mě čeká.

Superkutil: ano, uznávám, že kdybych nevyužíval potenciál motoru a auta, tak se důchodcovskou jízdou dostanu o litr níž, ale to jsem si rovnou mohl vybrat jiné auto.
    Po pravdě na tu spotřebu by si asi člověk zvyknul, kompenzuje to (zatím) nižší cena paliva, ale nemůžu přežít ten olej, takhle často přece nemůžu jezdit měnit olej, jen kvůli tomu nádoru DPF?!!! Vím, že se to netýká jen tohoto motoru, ale v mém případě je to opravdu MOC, to musí uznat každý. Kdyby to u mě bylo jako u KE, tak ani nemuknu.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.01.10  07:54

« "Zravost" a spolehlivost common-railu Ford (?)

Jarousak: 2,2 kombi titanium S/listopad 2008, najeto 58000 km a zere v zime lehce pod 6 a v lete kvuli sirokym 18 mezi 6 - 6,5 l/100. Pocetne, PP je optimista. Svizne, nepredpisove, plynule v ramci provozu. Olejova hlaska: 2x a vzdy tesne pred servisem, ted by se mela objevit pocitam mezi 59 a 60 tis. Par detailu me stve, ale celkove OK, i to topeni, navic sedacky hreji po jedne minute.

A s temi 19 000 km motor zajety stale jeste neni.

Tema 4x4: ze obcas odnekud nebo nekam nevyjedu v zime hned napoprve jaksi k tomuto obdobi a koncepci auta patri, ale tahat sebou z 99% zbytecne dalsi tezke hridele a jine kramy rad ozelim. V3S to stejne nikdy nebude a kompromisy v podobe kockopsa nemusim. A ty sjezdovky nahoru jsou mnohem zajimavejsi v lete na crosce ;-) a nejsou tam alespon ty lyzari, nebo co to je :-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 14.01.10  00:00

Petr Kneifl: S topením mám stejný problém, ale to je způsobené tím, že TDCI má vysokou účinnost a tak málo ohřívá chladící kapalinu. Bohužel na rozdíl od konkurence Ford standardně nemontoval do aut s TDCI přihřívač, který ohřívá chladící kapalinu před výměníkem topení.

Jarousak: S tou spotřebou se netrap, chyba je ve stylu jízdy. Mám 2.2TDCI bez DPF a když jsem auto dovezl, tak jsem jezdíl za 7,5 a více. Pak jsem změnil způsob jízdy, motor nevytáčel, ale držel otáčky mezi 1700 - 2200ot. Tímto stylem jízdy jsem se dostal na dovolené ve Skandinávii rychlostí 90-100km/h na spotřebu 5 litrů. Jakmile to točíš nebo jedeš více jak 110km/h tak jde spotřeba nahoru. Teď jezdím do 130km/h, moc to nehoním a spotřebu mám 6,3 litru.

woody-alien: Jezdím na Continental 205/60 16" a taky se mi 2.2TDCI hodně zahrabává. Oproti Mondeu 1.8 benzín, co jsem měl předtím, má TDCI hodně těžkej předek. Ani ESP nepomáhá.
  • 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 13.01.10  22:20

« Re: 4x4

cja : Tak musí být chyba v gumách. Transita mám taky novýho (07/2009), gumy 215/75 R16, ty na krátkým rozvoru a předokolce budeš nejspíš mít 195/70 R15. Můžeš mi teda napsat jaký zimáky používáš, protože tohle je bída co mi to dělá. Jak zajedu na parkovišti na navršenej sníh, tak se hrabu. Jakoby se ta guma zahltila, protože na tenký vrstvě je záběr celkem dobrej.

K tématu : S Mondeem vlastní zkušenost nemám, můžu pouze zprostředkovaně tlumočit zkušenosti mého švagra. Koncem roku 2007 si koupil S-Maxe s 2.0 TDCI a zatím neměl jediný problém. Používá ho i pro firmu, takže teď má najeto lehce pod osmdesát tisíc.

Osobně si myslím, že každá značka má nějaké problémy a najdeš tisíce srdceryvných příběhů (viz. např recenze VW Passat CC na MACZ - to je fakt síla). Statistiky spolehlivosti taky jenom odrážejí určitý skutečnosti jako jestli se připravíš na technickou nebo ne, jestli voláš univerzální asistenci nebo přímo od automobilky, která do statistik nejde atd.

• « 00 Reagovat !

foto Slavek-TDM

Slavek-TDM 13.01.10  22:01

Tak jste to panove privolali. Prave jsem byl u sousedu vytahovat stary kombikovy Mondeo 1.8TD. Ujezdenej snih, pod nim led a mirnej kopecek. Zadek v zaveji. Tlacili jsme ve trech a kdybych pod predni kola nenahazel tri lopaty pisku, ani by se to nehlo. Zkousel jsem jednicku, dvojku a kupredu ani tuk, ani kdyz jsem zkousel to rozhoupat. Gumy dobry zimaky (znacku jsem nevidel, byla tma). Asi jsem si odvykl jezdit s predokolkama (o zadokolkach ani nemluve). ;-\
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 13.01.10  21:19

A s čím si to porovnával, že to víš tak jistě??? Myslím že podobné vozy s podobně silným motorem s DPF na tom budou velmi podobně.
    Nebo by jsi chtěl jezdit zadarmo?
    A prosím nesrovnávej technicky a váhově nesrovnatelná vozidla, samozřejmě že starší generace vozů o několik set kg lehčích mělo srovnatelnou spotřebu ale rozhodně ne srovnatelnou dynamiku.
    Příkladem budiž můj Peugeot 406 1,9 TD, který bral 7,7 l/100 km a měl 92 koní. Ale dynamiku měl tedy opravdu někde jinde a když jsem jel v Německu 160 po dálnici, myslel jsem, že se co nejdříve rozpadne a jak řval...
    Hodně ale hodně přeháníš, ale tedy fakt hodně. :no:
  • « 00 Reagovat !

foto jarousak

jarousak 13.01.10  20:37

já se přidám se svým 2,2 TDCI 2009, bohužel nejsem moc spokojen, po pravdě si teď vyčítám, že jsem se nechal unést papírovými parametry, provozní náklady odpovídají letům dávno minulým, na moderní naftové ani benzinové motory se srovnatelným výkonem bohužel nemá ani zdaleka :-( :-(
    Co mi vadí?
    - spotřeba - prostě na můj vkus žere moc, 7,8 l když většinu km jezdím mimo město a nechovám se k autu jako * (jezdím sice rád "sportovně", ale nešlapu plyn na podlahu, spíš málo brzdím a víc koukám před sebe - do zrcátka většinou nemusím)
    - DPF a olej - mám necelých 19 tis. a mám jít už na druhou výměnu oleje! to není normální a nebudu chtít v servisu slyšet nic o regeneracích, už jsem na radu servisu po první výměně jezdil po dálnici třeba i 100 km na trojku, abych točil k 5000 a krom propálený nafty to jinej výsledek stejně nemělo, tohle fakt ne

výdrž bohužel hodnotit nemůžu, ale jestli mi s tím v servisu nic neprovedou, tak otestuju na pády z výšky...
  • « 00 Reagovat !

foto Petr-Kneifl

Petr Kneifl 13.01.10  17:57

mne tedy ne, ted v zime se ohriva spatne, z kopce budik padne dolu, termostat je ok
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 13.01.10  17:48

cja: Mondeo OK, bylo to mé nejlepší auto, nic nevrzalo, vstřiky neodešly, turbo jako nové, řízení a řazení perfektní, silné bylo dost a dovezlo mne od Barcelony přes Gallipoli až na Loch Ness. Mondeo :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 13.01.10  17:46

Kutil: životnost velmi dobrou, po 5 letech se začínají objevovat první poruchy piezovstřikovačů, přičemž Siemens je na tom lépe než Bosch.
    Zdvih to má pramalý, takže buď - 1/ použiješ servohydraulický násobič (všichni mimo Delphi), nebo - 2/ vyplníš vstřikovač celý v celé jeho délce piezo článkem a už můžeš přímo ovládat jehlu (pouze Delphi). Denso je jakýmsi hybridem mezi řešením 1/ a 2/.
    Jo, zdvih to má pramalý ale má to velkou sílu, je to velmi ryché a neobsahuje to autoindukci, která solenoidové vstřikovače zpomaluje a vůbec komplikuje jejich řízení.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 13.01.10  16:57

přidám se taky k hodnocení, mám za sebou I. generaci před i po faceliftu ( V6 a TD ) , II.generaci ( 2.0 Tddi ) a momentálně ve firemním fleetu aktuální 2,2 TDci. musím říct, že na svou dobu mě nejvíc brala facelift první generace..... . Na Mondeo se všeobecně v našich krajích nahlíží jako lacinou variantu pašíka, ale myslím že velmi neprávem. Problém s první generací TDCi byl hlavně a především s větším podílem síry v naftě, než je zvykem na západ od rozvadova, pokud se mi dostalo správných informací z několika zdrojů. Musím říct že mě štve úroveň servisní péče značkového Fordu kam jezdím ( nemám moc volbu, ve Zlíně není kam jinam ) , za to ale auto nemůže. jinak po ujetí 110000km mimo nepodstatných mušek pěju jen chválu ( kombi moondust Ghia ) . garanční prohlídky ale realizuju tak, že jen kvůli záruce měním jen oleje a filtry na servisní knížku, zbytek mimo ofic. servis.
    Jo k naftě - díky routex kartě jen OMV, Aral, Agip nebo BP a vyplácí se to......
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 13.01.10  16:24

WIN: no Petře, já na svém autě dával vždy kvalitní palivo, pokud takové v ČR je, dodržoval vše, filtry měnil po max 20t km, aditivum jsem v té době nedával(dnes nepravidelně), jezdil jsem krátké i dlouhé trasy ( poměr 70 : 30) a vstřiky vydržely 44t km, bohužel. Nebyly všechny na výměnu, ale když to člověk řeší, tak pro svůj klid většinou z gruntu. A samozřejmě kvituji tvojí pomoc.

No ale i přes tyto i jiné problémy nedám na Mondeo dopustit, nakonec mám 4. a zatím s poslední generací spokojenost.(drobné masařky na záruku odstraněny)
    Jsou lepší auta, ale za jiné ceny a myslím, že Mondeo v dnešní době už nějak moc oproti ostatním značkám nevybočuje. Má svá pozitiva i negativa, jako vše.

Někde jsem sice viděl statistiku výjezdů žlutých andělů v Německu, kde zohledňují počet výjezdů a porouchaný díl, no a ve stř. třídě bylo Mondeo bohužel poslední, samozřejmě zvítězila německá auta. Ale statistiku lze nahlížet různými způsoby, takže tomu zas tak nepřikládám význam, mě zatím Mondeo nikde, a hned to zaklepu, nenechalo.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 13.01.10  15:58

WinDiesel: A životnost? Jaký to má zdvih?
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 13.01.10  15:03

DIM: >:D tady je to opačný princip - nabušíš do toho elektriku a ono to trkne do jehly trysky - ZÁZRAK... >:D
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 13.01.10  13:47

Já to tam mám a myslím že všechny Mondea diesly už přihřívají. Auto se zahřívá skoro jako benzín a rychle topí. Tady už problém taky není. Jak říkám . Mondeo vyzrálo, nové mám pár týdnů a je to solidní svezení....samozřejmě vím, že jsou i lepší auta !! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 13.01.10  13:38

Do roku 2006 byly problémy s čerpadly DELPHI a vstřikovači. Ten problém je známý, údajně byl problém v české naftě, která málo maže. Díky tomu se z čerpadla uvolňovaly špony a zanášely vstřikovače. DELPHI u novějších čerpadel používalo odolnější materiály a problémy by neměly být. Otázkou je také automatická kalibrace vstřiků, které nevím zda u Mondeí je.

Mám na 2.2TDCI najeto skoro 90tis.km a plná spokojenost. Snad jen při startování pod 0°C je i při přidávání VIF chod motoru hodně nevyrovnaný, ale do minuty se uklidní. Bohužel se to s najetými km zhoršuje.

Co mi teda ale v autě hodně chybí je přihřívání chladící kapaliny, který slouží k ohřevu chladící kapaliny pro topení v době, kdy motor není schopen chladící kapalinu ohřívat. Letos do Alp jsme v autě cca 20km mrzli, protože venku bylo -18°C a chladící kapalina na dlouhém sjezdu vychladla. Prý je toto přihřívání u Mondeí po roce 2007 v základní výbavě. Do Mondeí před rokem 2006 se dávalo také, ale jen pro některé země. 8-s
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 13.01.10  13:26

..jen bych připomněl, že 60 tis. limit pro filtr je oficiální servisní Ford stanovisko, ale už v servisech alespoň doporučují max 20 tis.km = normální garanční perioda :-)

WINE : Piezo jsem kdysi kupoval v NDR a zapaloval se s tím plyn , nemělo to žádnou baterku, jiskřilo to na konci když se zmáčkl knoflík. A bylo to v šedočerném provedení. Zázrak. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 13.01.10  13:06

PavelKR5: motory TDCi s dají rozdělit do několika kategorií:
    2,0TDCi a 2,2TDCi do roku 2006 choulostivější na kvalitu nafty - ale lidi si to bohužel dělají sami, když naletí na 60 tisícovou výměnnou lhůtu pro filtry paliva.
    2,0TDCi 2007 až 2010 - motor je sdílen s PSA, minimum problémů (piezovstřikování). 2,0TDCi 2010 a výše, vyzkoušeno u PSA, bez problémů, vůbec nejodolnější.
    2,2TDCi 2007 až 2010 - motor je také sdílen s PSA, nemá piezo ale nevím o žádných větších problémech.
    Nenech se vystrašit, spokojení zákazníci se se svým svědectvím nikde nějak moc prezentovat nesnaží, na webech samozřejmě najdeš je ty nespokojené a věř mi, že si za své problémy z velké míry mohou sami.
    NICMÉNĚ, musím konstatovat, že došlo k velému zodolnění motorů a vstřikovacích systémů směrem k ideálu českého motoristy: nemyslím, leju do toho všechno ce se kde pokoutně dá sehnat, měním filtry a olej po 60000 km a auto jede a n.e.s.e.r.e se.... :no:
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 13.01.10  12:07

Motory v nové generaci Mondeí už jsou zase jinde, v téhle diskuzi je asi většina lidí vlastníky těch starších modelů. Já mám novou 2,2 TDCi a nemohu si zatím na nic stěžovat. Motor je nakonec "koncernový" TCPA - FORD, takže ho najdeš také v mnoha jiných autech ( že i Jaguár měl něco takového :-) Problémy se vstřiky má kde kdo. Já jsem asi živým důkazem toho, že Mondea opravdu dospívají a teď to nové auto je bez přehánění zase mnohem mnohem dál. Designem, hlučností, vybavením, pohodlím i zpracováním. A když se člověk podívá na statistiky spolehlivosti podle TUV, tak je i to starší Mondeo takový normální průměr.....Passat třeba je na tom myslím hůře....
  • 00 Reagovat !

foto Pavell-KR5

Pavell_KR5 13.01.10  11:50

« spolehlivost common-railu Ford (?)

Ahoj fordaci. Zvazuji, ze se mezi vas zaradim - takove Mondeo nebo S-Max s 2.0 nebo 2.2 TDCi by mohlo byt fajn rodinne auto s trochou sportovniho ducha, jsem si rikal...

... ale kdyz jsem procetl diskusi tady a na fordclubs.org, tak jste mne dokonale vydesili.

Ok, vaha vzduchu a EGR, to asi zlobi u vsech znacek. Ale drahe vymeny vstriku po 60 tkm pripadne vetsi opravy vstrikovani?!? A spatne starty pri mrazech okolo -10 C?!? To je fakt sok. Ja na tyhle veci okolo nafty zapomel uz pred 9 lety, kdy jsem prodal muj posle komurkovy diesel 1.9TD a od te doby jsem zimni starty neresil.

To jsou ty common-raily druhe, treti aj. generace takovy sracky? :-( Nebo je to znackou?

Sorry za kriticka slova, ale sam jsem "nas...ej", protoze Mondeo i S-Max se mi jinak hodne libi a navic co ctu testy v casopisech, tak prakticky vzdycky vyhraji.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 13.01.10  11:39

Woody: já mám ve firmě Transita , krátký rozvor, skříň a na zimních gumách zatím vyjel všude , až mě překvapil. To starší Transit z 2001, ten nevyjel nikam, ale tenhle nový(2009) všude dojel. Oba přední náhon.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 13.01.10  11:29

Já si nestěžuju, nakonec jsem se vždy vyhrabal, i dneska. Kvůli tomu si 4x4 pořizovat nemusím .....
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 13.01.10  11:03

Tohle je přesně výhoda diblíků jako je Panda 4x4, Suzuki Jimny nebo Niva, který vyjedou tam kam se Landcruiser kvůli váze a rozměrům nikdy nedostane. Já si tuhle zimu zase užívám s Transitem MWB předokolkou. ESP, protiprokluz a nevyhrabe se to vůbec odnikud,zimní gumy nebo ne, naložený nebo prázdný, je to fuk. Hrůza. :-(

Tak aspoň že ta čtyřkolka mi spraví náladu.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 13.01.10  10:47

DIM: Já dopadl předevčírem podobně. Potřeboval jsem jen najet do té sněhové hmoty, která se v Praze všude válí. Nebyla vysoká, tak 10cm, ale Mondeo nezklamalo, uvízlo hned na prvním metru. Asi blbá kombinace šíře pneu a těžkého motoru. Tak mě soused dostrkal a pak sedl do svého Fiat Panda a bravurně projel celým parkovištěm ve více jak 20cm sněhu a narval to do 30cm sněhu. a ráno v pohodě vyjel. Tak jsem na to koukal a ta Panda jezdí po vršku sněhu a úzké pneu se dobře bočně zakousnou. A to se ta Panda dokonce dělá ve 4x4. Nadchla mě, ale mají slabé motory. Ten soused za ní tahá obytný přívěs a to v ní má motor 1.2 44kW. :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto Slavek-TDM

Slavek-TDM 13.01.10  10:04

Pakarnu si dela kazdy sam. >:D Tak dlouho se reje do 4x4 az se doreje...
    My jsme vcera v souvislosti se snehem resili taky zajimavou vec. U sluzebni fabie neslo jet vic jak 70km/h jinak by to cloveku vyrvalo volant z ruky. Pak jsme zjistili, ze predni kola jsou plny snehu - samozrejme zevnitr. Takze za cenu spinavych rukavu jsme vyloupali snih a led a auto zase jelo klidne. A taky se tam dostal pri parkovani. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 13.01.10  09:43

« 4x4

Táák. A já jsem dneska nemohl vyjet z parkoviště !! :-( A to tam nebyla ani hromada, ani kopec...jen takový trochu rozježděný sníh.....a ono to hrabalo a nejelo, hanbou jsem se propadal a autem taky jsem se propadal....nakonec jsem to vyhoupal, ale dvouhmoťák a spojka a tak ví své.

Nedá se 4x4 domontovat ?? Třeba nějaká starší. Ani bych ji moc nezapínal !! :-)

Ale faktem je, že pokud je sněhu více a je měkčí, tak žádná guma ani vzorek nic moc nezmůžou, když kloužou ty vrstvy sněhu po sobě .
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 12.01.10  22:03

« Re: Zámek kapoty 2

DIM: Je to docela sranda, možná nám to fakt leze na mozek. Včera jsem měl pojížďky po Děčíně a volno k zaparkování bylo jedině v těhle haldách. A já vůl jsem z toho měl ještě radost. ;-)

Ve skutečnosti k tomu přistupuju střízlivě, i když mám "plnotučný" 4x4, a když mě to přepadne, tak se jedu vyřádit někam na zasněženou louku nebo kopec a neotravuju předváděním se před Tescem. >:D

Stejně takhle nejvíc blbnou ti, co o svým autě nemaj ani páru a prostě jim v showroomu řekli, že vyjedou zkrátka všude.

• « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 12.01.10  17:02

impaler: přidám si svou triošku do mlýna. Včera jsem se od odborníka dozvěděl, že nejlepší 4x4 má Subaru a Mercedes (landrover ponechávám stranou). Ty všelijaké haldexy totiž pouští na všechna 4 kola stejný moment - všechna kola se točí stejně rychle, což autu při vyšších rychlostech nad 100 km ustřelí zadek - proto to musí být softwarově ošetřeno, což systém komplikuje a stejně to není ono. Subaru a Mercedes posílají na přední kola více, přední a zadní kola dostanou přesně to co potřebují takže ustřelení zadku nehrozí.
    Popisuji to uživatelsky, technický popis jde trochu mimo mě.
    P.S. Včera jsem se svezl v CX7 a hodně dobrý.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 12.01.10  16:57

DIM: to měla být provokace? Jdu si okamžitě přeparkovat do té závěje na kraji!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.01.10  15:46

« Re: Mondeo a sníh ?!

musím konstatovat super zkušenost s kombinací aktuální mondeo 2,2tdci a Goodyear UG performance, jmenovitě 215/55R16. přešel jsem na plechové disky, alu 17 čekají na jaro. Pirelli v novotě ok ( P7 ) , ale subjektivně se mi zdá že s postupujícím opotřebením ( cca 6000km ) se zhoršují jízdní vlastnosti na sněhu a ledu, především směrová stabilita a trakce ( ale vyzkoušené to mám na focusu na 205/55 R16, takže v jiném rozměru to může být jiné kafe takříkajíc ) . Mimochodem mě zaskočila země původu, a sice Turecko.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 12.01.10  15:43

Já mám zase pocit, žekdo má 4x4 a neřku-li ofroud, tak se např. na parkovištích na horách zásadně cpou do závějí na krajích parkovišť i kdyby bylo celé úplně prázdné !! Protože na to ten gazík mají a proto si ho přece koupili aby si pak v hospodě mohli vyměňovat zážitky z čeho všeho se už dostali !!! :-) Někdy je mi jich až líto když vidím, jak daleko od vleku musí parkovat aby si to své těžké místo našli !

Teď jsem viděl, jak podobného BMW X3 tahali dvěmi traktory ven z pole, protože jaksi zapomněl, že němá světlost 40 cm a po břichu se mu kola točila jen tak v luftě....Ale čtyři kola, to zase jo !! :-)
  • 00 Reagovat !

foto impaler

impaler 12.01.10  14:30

« Zámek kapoty 2

Pánové, slíbil jsem feedback na ten zapadlý zámek. Nechal jsem nakonec udělat u Forda, neb sliboval do osmi stovek a nakonec po vzájemné domluvě trochu mimo moje představy o rozhovoru zákazníka s dodavatelem služby to stálo ty necelé čtyři tisíce. Odvrtání za litr, vložka zámku za dva s daní, seskládání na můj klíč za cca osm set.

Pravda je, že měli čas narychlo bez objednání a že udělali, co asi museli udělat, jenom předem naslibovali nesmysl a pak bylo těžké udržet myšlenku, co je zrovna domluvené a za kolik. Proto tam již příště nepojedu, ale uznávám, že práci odvedli za patrně jinde též obvyklou cenu.

Pravili, že nejhorší to má mondeo, že tam se vůbec jinak než vrtáním nedá, Focus snad jo zespodu po odšroubení plastového krytu pod nárazníkem. Nevím. Doporučuju preventivně wédéčko a při náznaku problému šupem řešit, než bude pozdě. Kór v těchto sajrajtech, kdy pak chybí ostřik na okno a dovnitř se nedá dostat.

Jinak výjezd Olomoucko včera 16.30, příjezd Brusel dnes 10.50, řídím sám a musím tu a tam spát, ale je to mazec. Nechápu, co si lidi dovolí na tom ledu, co byl například na výjezdu z Prahy na Plzeň včera večer. To sem nezažil, že mi auto v šedesáti při normálním polechtání plynu hrábne...ESP nemám, mimochodem, ale jinak myslím, že by se mělo dávat a nemělo by se to těm volům a pipinám za volantem říkat. Oni si pak ještě lebedí, jak to hezky bliká...no nic. Auto jinak krom zámku na jedničku, zas zátěž v kuse, pravda nechal jsem mírně předčasně udělat i garančku po sto tisících, vyplázl moře peněz a doufám, že je zase na čas klid.

No a rodina plná subaristů tlačí, že příště mám volbu jasnou, ne, takže čtu se zájmem i ty debaty kolem AWD. V pátek v noci, kdyby ten kámoš měl imprezu místo fabky, nemusel bych - marně - mávat lopatou po kolena ve sněhu v té fujavici.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 11.01.10  17:46

sybokcz: Nesrovnávám, ale značka která zklame už pro mne není zajímavá. Ale ty P7 mi technik Pirelli na Mondeo doporučoval, říkal, že jsou mnohem lepší jak P6000, že prý je ostuda, že Ford P6000 ještě používá a naznačil, že to asi budou nějaké skladové ležáky nebo se Ford s Pirelli dohodl na nějaké moc zajímavé ceně. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 11.01.10  16:32

Kutil: no vidis a ja jsem s P7 nejspokojenejsi co jsem kdy obouval (mame je i na zminovane omeze).
    Btw. proc srovnavas letni a zimni gumy?
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 11.01.10  16:13

sybokcz: Pirelli jsem zavrhl po tom, co jsem koupil Mondeo s Pirelli P6000, které se již vyrábí 6 let a které jsou po mírném sjetí šíleně hlučné. Už jsem se jich chtěl zbavit, ale jak se ojely ještě víc, tak už je to o něco málo lepší. Podle techniků Pirelli nejsou vhodné pro zadní nápravu Mondea, přitom Ford je dával na Mondea už v roce 2001, pak přešel na Continental a v roce 2006 tam zase narval P6000.
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 11.01.10  15:39

Kutil: tedka jsem dekoval Pirelli Sottozero na omeze, v tomhle marastu nemaji problem, vcera me dokonce dvakrat vytahly, kdyz jsem ji poslal do slusne zaveje (a to jsme jel sam).
    Na mondeu mame Snowsport210 a tez jsem nemel nikdy problem. Bohuzel ale nemuzu srovnavat s jinymi, poslednich par let kupuju Pirellky.
  • « 00 Reagovat !

foto jurkoboss

jurkoboss 11.01.10  14:50

Chlapi, držím Vám všetkým palce!!!

U nás našťastie tak veľmi nesnežilo, tak nemáme také obrovské problémy. Je to tak, keď začne aj príroda štrajkovať, môžeš mať doma čo chceš, niekedy si nepomôžeš.

U nás sa všetko už roztopilo, na juhu Slovenska sa zase obávajú povodní.

My sa musíme zožierať s protestami autodopravcov, takže občas si postojíme. Celkovo ľudia s nimi súhlasia, tak sa to dá vydržať.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 11.01.10  14:45

Tak to vypadá, že jsem si couváním nabral sníh pod auto a sednul si na břicho. A tím jak jsem autu kopal cestu pro kola, tak jsem ho posadil ještě víc. Proto to nechtělo jet z kopce ani když to 3 tlačili. :-)

Pneu mám druhou sezónu, vzorek je v pohodě. Bylo cca 4 pod nulou, sníh byl perfektní, ale bylo ho moc. Jinak dálnice D8 ven z Prahy neshrabaná a neposolená. Vypadalo to jako by včera večer došel silničářům dech.

Řeším co místo těch Continentalů, zda Nokian nebo GoodYear.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 11.01.10  12:53

Já jsem s Nokiany projel zatím úplně všechno, místo odhazování si sníh před domem raději rozjezdím..... Fakt jsem nadmíru spokojen , nikde jsem se nezahrabal a když to ESP tlumilo moc, tak jsem ho vypnul ....a pak lítal sníh až na střechu ( domu ).
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 11.01.10  12:15

Kutil: Kolik máš vzorku - výšku? Navíc couváním bys měl vyjet. Ale jestli jste měli v Praze kolem 0 a bylo takový to mejdlo, tak to je problém pro všechny auta. Já zatím jezdím v pohodě. U nás okolo 40 cm sněhu, silnice uplužené, sice pomalá jízda, ale zatím jsem všude projel. On automat má na sněhu jemnější nástup momentu a zatím jsem spokojen, předchozí Mondeo, když jsem ho přezul na GY UG 7+, tak potom projelo vše - pokud jsem ho neposadil na břicho. A na tomhle autě mám Dunlop WS 3D a oproti předchozí generaci(M3) je tohle výborná guma.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 11.01.10  11:38

Dnes jsem se zahrabal s Mondeem na parkovišti v Praze před panelákem. Potřeboval jsem odcouvat jen cca 12 metrů na propluženou silnici. Bohužel ani to Mondeo na Continentalech nezvládlo. Dokonce ani když jsem kolům vyhrabal lopatou cestičky. Nevím zda je to těma pneumatikama, ale s Mondeem 2.2TDCI se zahrabávám mnohem víc jak s Mondeem 1.8 benzín s Nokianama nebo GoodYear UltraGrip. A to má současné Mondeo ESP. Nakonec mě museli vytlačit 3 lidi. Asi zkusím vyměnit pneu. Nebo je možná ten předek moc těžkej. Na parkovišti je sice 30cm sněhu, ale jiná auta projela. A nebo byl pod sněhem led. ;-\
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 10.01.10  22:53

jenom teoretizujeme v životě jsem v tom neseděl
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 10.01.10  21:18

Bavíme se ještě o autech nebo o penězích >:D >:D >:D
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 10.01.10  16:58

Moik: Je velký rozdíl mezi LC100 a LC120, případně 150. Pokud chceš s něčím porovnávat Tuareg, musíš na to vzít kladivo na Tuaregy, a to LandCruiser 200 V8. Nebo starý LC100.
    Samozřejmě že Defender je prostě Defender, to je čistočistý SuperOffroad - to není auto pro manažery a blondýny a vyjede asi všude. :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 10.01.10  12:16

GLK ji jinde, je to krásný auto, ani bych neřekl, že se lze rozhodovat mezi GLK a Foresterem. Já znám ten boxer-diesel z Imprezy dobře, ale když naše auto najede 8000km ročně každodenním ježděním po městě, je jasné, že to chce benzín bez přímého vstřiku a turba. Vyšší posaz je moc příjemný a důležité je to nízké těžiště. Forester je opravdu velice příjemný, taky přežívá všechny moje auta a je stálicí naší garáže :-)

Ad Tuareg, já si naopak myslím, že je to povedený offroad, já jsem jednou zkoušel Tuarega na vzduchovém podvozku a byl jsem mile překvapený, zvládnul toho hodně. LandCruisera jsem dostal do potíží celkem bez potíží :-) Tourag ani ne a hádejte, co přejelo všechny tyhle auta nakonec.... Defender, až nahoře na kopci jsme zjistili, že jsme zapomněli zavřít závěrku diferenciálu, tak je to dobrý offroad.
    Nechci, aby to vypadalo, že jsem Subarofil (i když... na cestu Praha-Brno-Ova je Mondeo o mnoho lepší auto, tišší s perfektním podvozkem i bez 4x4.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 10.01.10  11:09

cja: Ale to je jasné, LC je pravý skutečný offroad a silnici musí jen proto, že se v takovém velkém autě chtějí lidi vozit (hlavně blondýny, jak pozoruji)... To je auto do zhoršených podmínek.
    Ovšem u SUV a osobních aut dává 4x4 velký smysl, možná u SUV a falešných offroadů typu Tuareg/Q7/Cayenne/X5/X6 vůbec největší, protože jejich jízdní vlastnosti jsou díky vyššímu těžišti horší než u osobních aut.
    tady je opět vpředu Subaru, které má díky boxerům nízko těžiště... :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 10.01.10  10:44

Měl jsem pújčenou Kugu - pseudo4x4, Forester po tom co měl 4 měsíce k dodání vypadl z výběru hned na začátku, jel jsem s LC od Toyoty, ale na suchém asfaltu jsem nějak, pokud to nepřivedeš do extrému( a nevím proč bych to v těchto vysokých autech dělal), necítil že by se 4x4 projevilo. Pro mně by mělo 4x4 kouzlo pouze za snížené adheze, jinak ne. A pokud bych chtěl auto na hraní, aby ta 4kolka měla efekt i na suchu, tak Imprezu, klidně i s 2,0i.
    Prezentuji jen svoji zkušenost a svůj názor. Každému vyhovuje to co má, a každý bude hájit svoji pravdu(koncepci pohonu).

Z lyží jsem se právě vrátil, upravené stopy na klasiku jsou moc fajn, a na ty dojdu bez 4x4. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 10.01.10  10:38

moik: až se vrátíš ze sjezdování... Závidím Ti, sedím v práci u počítače a zdražuji... pardon, chtěl jsem říci přeceňuji...
    Já jsem myslím neřekl že nejvýhodnější kombinace je 4x4 a diesel. Ale faktem je. že u GLK je vzadu 60% a vpředu 40% a to je při jízdě do kopce absolutně nejvýhodnější poměr.
    Jinak mi srdce krvácelo, že jsem nemohl jít do Forestera, ale opravdu jsem chtěl a potřeboval automat. Věřím že symetrický 4x4 AWD Subaru je nejlepší řešení. To auto jsem testoval, boxer diesel je výkonný a tichoučký miláček, Tvoje manželka by ho od benzínu nerozpoznala.
    Jenž potom se u mě stavil pan Vaculík z Autodieselu který zrovna testoval GLK s automatem 7kvaltem a motorem 220 CDI (125 kW). projel jsem se a byl jsem ztracen. Firma si nevedla špatně (makal jsem fakt tvrdě) a tak bylo zapotřebí utratit nějaké peníze před koncem roku.
    A je to. Automat se chová příkladně akorát Forester jezdí skutečně za 6,5 a s GLK se pod 9 dostávám stěží... :no: :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 10.01.10  10:29

štíreček1: Tak, a máme to, já bych dojel o CELÝCH 100 m dál !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!… >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
    Konečně důkaz výhodnosti 4x4...
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 10.01.10  08:40

Win: Forester je manželky a manželka vyjela ároveň semnou, takže jsme si na parkovišti jen vyměnili auta, ona to po městě s Mondeem v pohodě zvládla.

Ostatní: Myslím že Win tou větou, že 4x4 potřebuje už asi 10 den vystihl podstatu (pokud jsem to neodhadl tak se omlouvám. Zužovat využtí AWD na využití na zasněžené silnici může jen někdo, kdo se stálým 4x4 nikdy nejel. AWD, alespoň u Subaru je perfektní pomocník na suchém asfaltu. Na sněhu mi nejde o to, že něco vyjedu, ale o to, že je auto jednoduše stabilnější, zabírají všechna kola stejně - proto symetrical AWD, Subaru jako jediné má stejně dlouhé poloosy všech 4 kol, což má údajně příznivý účinnek (nejsem ing. nevím). A že kombiace diesel a 4x4 je ta nejlepší taky nepovažuju za správný výrok. Ten diesel využijete při sjezdech, že není potřeba brzdit brzdou, ale jsou situace a tvrdím, že je jich většina, kdy je mohutný TM disel motoru na škodu a nechá prokloznot všechna 4 kola. Toto je má zkušenost až po tom, co jezdím celkem slabý 2.0 boxer benzínový motor ve Foresteru. Auto je tak neuvěřitelně klidné a poslušné, že není obdoby. Valím lyžovat, rodina už se peče v bundách :-)
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 09.01.10  22:19

Tak dnes jsem musel posledních sto metrů dojít do práce pěšky. Silničáři to projeli rovně, ale nechali sníh v odbočce a já ko... jsem tam najel a nepomohlo ani esp či co to tam všechno je a zadek už mě zpátky nevytáhl >:D >:D >:D Tak jsem to řešil lopatou :-O
    WIN: ESP mě ještě neudusilo i když jsem se o to pokoušel, omezovač stáhl otáčky někam až nad jeden tis, ale víc už ne. Spíš se ani nesnažím to nějak trápit, když vidím, že bliká, tak se přispůsobuju, v opačném případě už to dost "drhne". Na suchém sněhu problém žádný, ale dnes toho bylo moc a mokrý, pod tím ujetý, to je ta nejhorší kombinace.

Jinak čtyřkolku bych využil dnes poprvní jen na pár metrů, takže nepotřebuju. Spíš by se mi hodila ještě před léty, když jsem jezdil s nákladákem >:D nebo dodávkama. Milion km, letní gumy, povinná výbava lopata a opatrnost, to mi muselo stačit na to, abych vždy dojel.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 09.01.10  21:52

cja: s tím letadlem si děláš srandu???? Nekoukáš na televizi???
    Co myslíš těmi žloutky? jsem natvrdlý a nerozumím. >:D
    Ztrapní se jen ti, kteří se vytahují, to není můj šálek kávy. A Tuareg je pravý falešný offroad.
    Takže každému co jeho jest...
    Nechám Tě žít a jdu pokořit 5 putnové tokajské ročník 2001. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 09.01.10  20:02

Win: ale já nechci tu nesmyslnou diskuzi alá benzín vs. nafta, ani nechci zrovna tebe nějak napadat - to bych si nedovolil, ale taky žiju aktivní život, pohybuji se i po EU, ale zkrátka těch situací, kdy bych tu 4kolku potřeboval je málo,
    Nechci jít bod po bodě a snášet argumenty proti, i já jsem si mohl dopřát něco s náhonem na 4 kola, a i by se mi to líbilo, ale zkrátka nepotřebuji to. Navíc není nikdy tolik spěchu, abych musel jet někam, když vím, že to nebude prohrnuté. Ztrapněné majitele Tuaregů, při zahrabání auta jsem viděl na Pitztalu loni několikrát, Mondo projelo, oni by mě zase nandali pokud by bylo víc sněhu, ale kvůli tomu si auto s 4x4 kupovat nepotřebuji. Kdyby to bylo tak potřeba, vyráběly by se jenom 4 kolky.
    A já sníh mám velmi rád, ale za posledních 10 let byly ty zimy až na vyjímky(statistická chyba ;-) ) hodně suché.

Osobně si myslím, že ať si každý pořídí na co má chuť a kapsu, ale zkrátka mě pozlobil ten názor o žloutcích >:D >:D

Ono lidi co jsou zvyklý jezdit i za podmínek, které teď nastaly, tak se s tím poperou - nakonec jsme z Vysočiny.
    No a auto do lesa nepotřebuji, tam jezdím na biku.

Nevím jak tak sleduji zprávy, nebude lepší do té Anglie letět?? >:-[] Jinak přeji pěkný večer, jdu pokořit červenou Rulandu od Botora ročnku 2002 - ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 09.01.10  18:03

Zvýšené kombi 4x4 v dieselu je to optimální pro průchodnost v jakémkoliv terénu. A Subaru to ví. >:D

A koneckonců Škodovka s Yeti taky.

A není 4x4 jako 4x4. Kdysi byl v Německu test na sněhu těch nejběžnějších 4x4 (Nisan X-trail, BMW, Land Rover, Tuareg, SantaFe apod). A pro srandu ještě přidali Fiat Pandu 4x4. A výsledek? Elektronika pomáhala do určité doby a pak totálně zklamala. Vítězem byla Panda! A to nebyla klasická 4x4, ale předokolka, která měla na převodovce a zadních kolech spojky a když se potřebovala vyhrabat, tak tyto spojky uzavřela a natvrdo připojila zadní kola.

Dnes se začínají ve studiích objevovat předokolky s elektromotorem na zadních kolech.

O víkendech jezdím hodně ven a často jezdím i po loukách nebo tahám plachetnici z vody na vozík. A věřte, že 4x4 bych potřeboval více jak 100 dnů v roce. Ono to sice jde i s předokolkou, ale není tam ta jistota. Jinak 4x4 se dá využívat i na suchu. ;-)

Jednou jsem se na horách hrabal s Mondeem v hlubokém sněhu a nedařilo se. Pok kolem profrčelo Subaru Justy, jako by se nic nedělo a udělalo koleje. Tak jsem dojel. Ale to tahání zadních kol za sebou není dobré. Míval jsem Passat 4x4 a při jednom šíleném sněžení jsem bez řetězů dojel, zatímco předokolky neprojely ani s řetězy.

A přitom kdysi byly Siery, Escorty, Mondea i Galaxy se 4x4. Kamarád měl Mondeo 4x4 2.0 benzín a bylo to úžasné auto. :yes:

Druhý kamarád měl Renault Nevada 4x4. a taky dobrý ale problém chybějících dílů.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.01.10  17:16

ja myslim,ze kombinace osobniho auta a 4x4 je to nejlepsi.Dostanes to nejlepsi z osobaku a jeste nemas problem v zime na horach.SUV jsou tak trosku lakadlo na lidi.Moc toho neumi a jezdit,jako osobaky taky ne.
    Co se deje v Britanii to je pro smich.Ziju tady skoro 5 roku,tolik snehu nepamatuji,ale oni nepouzivaji vubec zimni pneu.A cestari uz nemaji sul,ikdyz na ceste jsem jich moc nevidel ;-)4x4 melo hodne lidi uz davno pred snehem a fordy tady milujou.Focus nejprodavanejsi auto!!!!Top Gear chvali mondeo,focus i fiestu.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 09.01.10  17:10

cja: tak já začnu jako první:
    - momentálně už potřebuji 4x4 asi desátý den, nebo tak nějak
    - v terénu jsem již byl a nebyl problém, ovšem těžký terén to nebyl
    - je samozřejmé, že Tě může 4x4 vytáhnout z bryndy, samozřejmě ne přes hranu fyzikálních zákonů
    - platí jako vždy, spoustu lidí co prostě neumějí jezdit, to denně zachraňuje z malérů - hlavně v alpských zemích
    - zůstaň stát někde kde je pod sněhem led a jsi v koncích, 4kolka Tě vyhrabe
    - v mém případě, protože hodně najezdím ve velice různých podmínkách, jsem chtěl mít POCIT, že mám nepřehlédnutelné, bezpečné auto s automatem a 4 kolkou - a to mám. A věř mi že jsem byl kolikrát již hodně unavený a takhle je tu menší prostor pro udělání chyby
    A pak, je to zábavné.
    Co se týče jízdy na sněhu, věř že urvat tohle auto není jednoduché, zkoušel jsem to s a bez ESP a měl jsem velice dobrý pocit. Přesně jak říkáš, chtěl jsem urvat zadek ale to je i bez ESP skoro nemožné.

Tady myslím budou stát 2 názory - jedna skupina nemající 4x4 bude argumentovat proč 4x4 nepotřebuje a druhá skupina mající 4x4 bude snášet argumenty proč je 4x4 zapotřebí. Jisté je jedno, až napadne ještě víc sněhu a Mondeo půjde břichem do sněhu, budou velké problémy. Potom se min 20 cm světlé výšky a 4x4 bude hodit.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 09.01.10  14:52

WIN: ruku na srdce Petře, kolikrát doopravdy to 4x4 člověk POTŘEBUJE?? 90% SUV se nikdy do terénu nepodívá, sníh je tady 2 dny v roce ;-) a to žiju jako ty dříve na Vysočině. Já bych se taky 4x4 nebránil, ale myslím, že to s tím " žloutkem" je trochu ... Mám 4. Mondeo a kromě svých počátečních chyb na sněhu a neumětelství mech. TCS, tak jsem neměl na sněhu problém, je to otázka pneu, citu a rozumu. Myslím, že vím o čem píší, nejsem žádný rally jezdec , ale jízda na sněhu mě přináší potěšení.
    Ono totiž i takové 4x4 když klouzne, tak má haldu problémů, takže bych to zase tak nezbožťoval. Mám pocit, že 4x4 je kromě jiného hlavně o image značky, majitele... , smysl to má na horách a v terénu ... ale jinak??? V rodině je 2letý Land Cruiser a když nás začal na sněhu předbíhat zadek, tak jsem úplné nadšení ze 4x4 neměl. Těžký předek v zatáčce tě vytáhne do protisměru a pak čekáš jak to dopadne.
    Ať si každý koupí co chce, ale vadí mi poloha " Já mám 4x4 a co je víc" - myšleno obecně, nevztahovat na sebe.
    Jezdím i teď v těch přívalech s koly 235/45/17 a žádně divy se nekonají. Pod sjezdovku jsem vždy dojel a po svahu jezdím zásadně na lyžích.
    A co se děje v UK, jak jsi níže zmiňoval - že by Britové zatoužili po 4x4, když jim tam po 50 letech napadl sníh? >:D

A teď do mně múžete ,4x4kolkáři, začít bušit ... >:-[] >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 09.01.10  11:39

Áda: nevím kdo je to žloutek ale vidím že jsi se značně krotil, když jsi neřekl TDI ale pouze diesel, to Tě muselo stát mnoho úsilí... :-|
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 09.01.10  11:35

Moik: to mi tedy prozraď proč jsi vyjížděl s Mondeem když máš Subaru. Logiku Tvého počínání trošku nechápu, ale možná že byla Sobota ráno, to mi to taky moc nemyslí... ;-)
    Já si myslím že Forester je ještě furt uraženej... Takový podmínky jemu šitý na míru a Ty bereš Mondeo...
    Možná že letošní zima přinutí k zamyšlení pár lidí a možná i pár automobilek (např. Ford, to co se dějě v UK, kde je značka Ford oblíbená, nemá obdoby).
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…