superkutil 22.01.10 00:55
« Re: Prodej Mondeo
sybokcz: Člověče, já mám pocit, že vidím stále více velkých aut a k tomu dost terénních. A vidím taky dost Mondeí, spíš bude problém v tom, že je přebytek Mondeí na prodej. Přitom nemám pocit, že by bylo Mondeo o tolik horší jak konkurence. -
superkutil 21.01.10 22:44
« Re: Prodej Mondeo
Moik, štíreček1: Dnes vidím, že byla pěkná blbost nekoupit S-MAX a místo toho koupit výběhové Mondeo, hlavně proto, že ten S-MAX byl levnější a lépe by se prodával. To bude dost problém, ten Forester pořídit. 8-s
Je to pro mě nepochopitelné, jak Mondeo 3 roky staré se 100tis.km může mít cenu jen 150tis.kč. Vždyť mé 6let staré Mondeo MKII se 150tis.km mělo v roce 2007 cenu 145tis.Kč.
Vždyť 3 roky staré Mondeo má cenu jako 3 roky starý Fusion. -
Moik 21.01.10 20:45
« Re: Prodej Mondeo
Kutil: Víš, za kolik se vyprodávaly Mondea před nástupem nového modelu? To se pak nediv, že to za těch 250 neprodáš. Není to od Fordu moc fér, VW na takové ceny imo nejde.
Nevim, jestli máš takovou výbavu [odkaz]
ale tenhle borec to prodává víc jak půl roku...
A největší průšvih je, že za peníze z Mondea jseš tak na 2004 Foresteru -
cja 21.01.10 19:05
« Re: Prodej Mondeo
DIM: vždyť píši loni(Kutil ma 2006 - takže stejně staré),ale to bylo Tit X, takže zase o něco jinde než Ghia
Ale asi mezi 150 a 200 t je realita, což je smutné, ale tak to je ...Navíc to co stojí na bazarech salonech jsou auta se stočenými tacho, soukromý kupec zaplatí víc, zvlášť ten, který ocení servis a historii auta, je třeba hledat.
Na druhou stranu pokud je auto na podnikání a na práci a svoje vydělalo..., kalkulovat při koupi auta jaká bude ztráta je vždy problematické, když koupíš něco z prémie, tak sice dostaneš asi při následném prodeji víc, ale zase výrazně víc zaplatíš... -
cja 21.01.10 15:51
« Re: Prodej Mondeo
Já prodal loni 2005 se 140t km 2,2 TDCi Tit X s tím ST paketem za poctivých 265t vč. DPH. Ale byla to voňavka a bral to známý, který to auto znal, no minusem bylo, že jsem 6 měsíců před tím dělal vstřiky cca 27 t a než jsem mu to dal, tak periodická prohlídka, kde se dělaly brzdy na předku no a 15t to vyšlo, takže v té ceně bylo zohledněno i toto.(navíc zimní kola k tomu). Byl jsem to ale dobrák. Ale prodávat auto je alfa i omega nákupu nového auta, a jak píše Ke možná lepší se toho zbavit i pod cenou - osobn jsem rád , že mám tohle na 4,5 roku vyřešeno.
DIM: ... jako že by svatý... DÝM - ??? chystáš nějakou konverzi?? Třeba ke koncernu?? >:D -
"-- skrytý --" 21.01.10 15:31
« Re: Prodej Mondeo
Vychazej z toho, ze aktualni new 2,2D poridis za nejakych 700t., z ciziny jeste za mene. A 1/2 u trileteho mi pak vychazi na nejakych 350t. za new model - a to taky nevim nevim, Ty mas "stary" a to ti to jeste netopi... Zdalo by se tech 280 ok, ale holt ta poptavka. Nezavidim, jsem rad, ze zrovna ted nemusim prodavat auto(jakekoliv). V motorkach je situace jeste horsi. Vyborna doba nejaky samohyb kupovat a nebyt jeste v nejakem casovem pressu, to jsi panem situace, ale prodavat je naprd...... Pod cenou a nebo si to radsi nechat v rodine, ale dle okolnosti samozrejme. -
sybokcz 21.01.10 14:06
« Re: Prodej Mondeo
Kutil: ja se obavam, ze to neni o vracich. Nabidka a poptavka se moc racionalne neridi (resp. ta racionalita je u kazdeho jina). Tedka trpi na pokles ceny hlavne velka auta. To ze si VW group u nas drzi cenu nema moc logiku, prestoze uznavam kvalitu tech aut, tak si nemyslim, ze nektere ceny za ojetiny maji sva opodstneni. -
superkutil 21.01.10 13:56
« Prodej Mondeo
Řeším potřebu 4x4 a tak jsem zvažoval prodej mého Mondea. Ale pokles ze 720tis.Kč na 280tis.Kč za 3 roky a 100tis.km mi vyrazil dech. To je Mondeo fakt takový vrak, že ta cena tak klesla? Když jsem prodával po 3 letech Escort, tak pokles byl z 390tis.Kč na 260tis.Kč.
Chtěl bych Forester nebo Mercedes GLK a ojetiny nejsou. Potřebuju prodat a koupit přibližně za stejnou cenu. -
DIM 21.01.10 11:40
« Re: Vyhřívání
Já jsem to sklápění a elektrická sedadla s pamětí obětoval při výběru něčemu jinému.... už ani nevím čemu ! :-) Ventilovaná sedadla nebojáužnevímco. A nebo ty dvě deci objemu navíc ??
Fakt je, že 99% času to řídím jen já a paměť nastavení sedadla a zrcátek nepotřebuji. A pokud jde o to sklopení : sdílím doma s focusem jen malý dvoreček, kde parkujeme pravými ( spolujezdcovými ) boky těsně, ale hodně těsně vedle sebe každý čumák jinam , abychom mohli ještě jako řidiči otevřít a vystoupit a nepoškodit zdi :-) Už jsme si já i manželka ( ! ) na ten manévr zvykli. Horší je kupodivu pozice vlevo, kdy člověk najíždí k druhému už zaparkovanému autu předem . Ono tam doprava dopředu se to špatně odhaduje . A tam hodně spoléhám na to, co už mám odzkoušeno a to je , že pokud bych najel fakt kriticky blízko , narazí na sebe napřed konce zrcátek spolujezdce, a to se i z pozice řidiče spolehlivě zkontrolovat dá. Takže sklopené zrcátko = nebezpečí podž´ření boků hned dvou mých aur !!!! Naopak zacouvat se dá nádherně pomocí venkovního spolujezdcova (nesklopeného) zrcátka a to si opravdu troufnu na pár centimetrů. Takže sklop pro mě vlastně není :-)
Ale obecně pokud člověk parkuje na úzkých městských ulicích tak je lepší přijít o zrcátko než o dveře a tak. Je to jakýsi poslední guard, pak už je plech.....
Toš tak. Všechno je jen o dobrém vyargumentování :-) -
DIM 20.01.10 13:49
« Re: Vyhřívání
A já sklápění taky nemám !! Teď nevím, jestli to není ostuda, aby v roce 2009 nemyslel výrobce na to, že bez sklápěčky už to dneska nejde.
Kutile : mně to auto topilo i když byl teploměr dole. Nefoukal zrovna horký vzduch, ale teplý a když jsem dal větráky na více než automatika nadávkovala zřejmě čekajíc na ten horký vzduch, tak to docela šlo i cestou z hor dolů kopcem. Pokud tě to uklidní, kolega v Octávii ráno přijel zmrzlý s tím, že mu to nějak nechtělo topit..:-) -
cja 20.01.10 13:06
« Re: Vyhřívání
Ke: s tím kalendářem to doufám nebude takový hukot - vždyť sotva napadlo
Impaler:myslel jsem sklopení zrcátek po zamčení auta, ruční sklápění mám taky, tlačítkem zamču a zrcátka se sklopí,
Navíc jestli ty auta budou pořád dál zvětšovat, tak si budu muset zbourat a znovu postavit garáž , vrata šíře 220 cm se mi zdají poslední dobou nějaká malá - proto mám sklápění zrcátek. Jinak bych je už na autě asi neměl :-) -
superkutil 20.01.10 13:02
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
ke: Jen by mě zajímalo, zda se elektrické přihřívání dá domontovat. :-)
Nějak nedokážu pochopit, že ještě v roce 2006 dokáže někdo vyrobit auto, které občas netopí. Prostě když udělám auto s motorem s velkou účinností a vím, že to nestačí vodu pro topení ohřívat, tak tam dám přihřívání, abych zajistil možnost topení. >:D -
DIM 20.01.10 11:46
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Nová auta mají vždy ve standardu něco navíc ! Už to tady někdo vzpomínal, všechny ESP, ABS , klimatizace které už teď mají všechny auta a snad i Dacia byly kdysi velmi nadstandardní věci. A není to tak dávno !! A taky jde o to, že pokud tu výrobu už jednou rozběhneš a ona se osvědčí, zaběhne, vycertifikuje a tak už nemusíš do nástrojů a tak nic investovat. A navíc každý z AUTOMOTIVE tě jako dodavatele srazí každý rok minimálně o 3% s cenou dolů, ať se děje kolem ( ceny vstupů a pod ) co se děje. Takže za tři roky máš vychytanou technologii výroby a cenu o 9% nižší, bez ( obrovských ) investic. No nedej to tam, když to tam nakonec začnou dávat všichni. -
superkutil 20.01.10 10:53
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
DIM: OK, tak proč do současných Mondeí dávají elektrické přihřívání standardně? Co vedlo marketing Fordu tuto položku zařadit mezi standard? Snaha udělat Mondeo luxusní nebo stížnosti uživatelů?
Jinak máš pravdu, auto jsem kupoval narychlo, utekl mi S-MAX a asi jsem se ve výbavě spoléhal na serióznost Forda a podcenil jejich snahu ušetřit. Respektive netušil jsem, že to elektrické přihřívání v autě nebude.
Ale podívám se na to čidlo teploty i když i teploměr chladící kapaliny hrozně dlouho leží na nule. Když ráno vyjíždím, tak tak 7km se posunuji v kolonách nebo jedu rychlostí do 50km/h. To bohužel auto moc neohřeje. Do toho musím často zapínat vnitřní okruh kvůli smradu, tak se to zase mlží. Tam alespoň pomůže vyhřívání předního okna. Ostatníma koukat nemusím. :-) -
DIM 20.01.10 09:47
« Re: Vyhřívání
Impalere , co myslíš ?? Mám ho tam !! Setře tak jako dříve. Jedna změna tam ale je : když jsou zapnuté světla, tak se při ostřiku aktivují i ostřikovače xenonu ( nic nového ), ale dříve, než setře ten stěrač tu ránu jistoty , tak stříknou krátce na světla JEŠTĚ JEDNOU !!! Takže se něco dostane znovu i na přední sklo a začíná ten dostěr mít alespoň trochu logiku. A taky mám pocit, že když si sám setřu ihned po ostřiku skla ještě jednou tím, že potlačím tu páčku dolů, tak už se dostěr nevykoná. Ale na 100% to netvrdím. Vyzkouším.
Startování a tak se dá řešit i [odkaz] -
DIM 20.01.10 09:38
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Kutile, máš v tom trochu hokej.Kdybys věděl, jak neskutečně výrobci aut tlačí na každý zlomek centíčku na každé součástce, která už tak stojí jen eurocentíčky. V autě jsou tisíce součástí. Tlak na cenu je zkrátka obrovský. Až bude chtít být Mondeo luxusní , tak si ho nikdo nekoupí....protože bude mít luxusní i cenu. Je to jen a jen o těch penězích. Myslíš si např, že Fusion je tak dobré auto, že se ho u nás tolik prodává ?? Není ! Ale je levné...... Já teď sice oceňuji lepší tepelný komfort, ale že bych v minulém autě nějak trpěl zimou, to fakt ne. Musíš srovnávat a vybírat. A lepší je něco ušetřit na interiéru a výbavě než mít stroj ve smyslu : nahoře huj a dole fuj. -
impaler 20.01.10 09:27
« Vyhřívání
Mně se to samo při mraze (možná i při žluté vločce, nepamatuju)zapíná taky. Víc než to mě irituje, že se to samo i vypíná, a to i tehdy, pokud to zapnu ručně. Dobíjení neřeším, protože jedu svých nočních 1200 km a mnohokrát za cestu se mi zamlží zadní okno a pořád jak vůl zapínám vyhřívání rukou.
Nevím, jak sklápění a co se myslelo - ale mám paket s vyhříváním zrcátek a elektrickým sklápěním, ovšem ručně, samo se to nedělá nikdy.
Topení topí velmi rychle, takže Kutile, prozkoumej to čidlo nebo jeď do servisu. Rychle myslím třeba dva kilometry za mrazu a už je znát ohřívaný vzduch. Takže tam nejspíš mám nějakou tu spirálu, nevím, kam se podívat. Auto je ovšem z belgického trhu (kde stejně jako v NL není normálně moc zima). Výbava Ghia X, trochu jinak poskládaná než česká.
V listopadu jsem v ČR ukázal auto borcům, co montují Webasto, Eberspächer a české teďnevímjak, a bádali jsme, jak a za kolik a co. Zajímalo mě topení během stání a odpočinku třeba hoďku na parkovišti, eventuálně vyhřátí předem před příchodem do auta (teď např. vytahuju dvě dětské sedačky a před vyjetím je strkám do auta - odbočka: budiž toto nápad pro výrobce dětských sedaček, vyhřívání na nějaký bezpečný způsob). Odradila mě nakonec cena, která chtě nechtě jde přes 30 000 s DPH a montáží, teplovzdušné i teplovodní. Jedno je levnější a složitější na montáž, druhé naopak (nebo naopak :-) ). Místo jsme našli teoreticky buď u spolujezdce pod nohama, před sedačkou, možná i šikmo na jeho staně středového panelu, ale je to dost velké zařízení, pánové měli pořád starost, že to bude blbě vypadat. Což já tak neřeším, spíš snížené pohodlí pro manželku a riziko poškození nohama. Nakonec jsme došli na možnost dát to do kufru do vykrojení před zadníma světlama, na podlahu, s vyvedením hadic do místa mezi C sloupkem (doufám, že to je on, prostě ten poslední) a opěrkou hlavy na zadním sedadle. Šlo o teplovzdušnou variantu, která mi byla doporučena pro moje zadání (nepotřebuju ohřívat motor, je tam málo místa na montáž atd.). Co je důležité, pánové neshledali přítomnost elektrického přihřívače, který některé diesly v této třídě mají (např. Mazda6 z roku 2005, kdy jsem kupoval) a lze je rozšířit na plnohodnotné nezávislé topení cca za polovinu peněz, které uvádím. Je to patrně něco jiného, než o čem se tady bavíme stran rychlého topení do kabiny, i když zase co jiného? Nebo jsou pánové málo zkušení - ovšem přiznali, že mondeo zatím neřešili a neznají ho. Každopádně pečlivý průzkum netu kolem toho přihřívače vychází pro naše mondeo dost negativ.
Na zabití je opět evergreen dodatečného rozetření srágory stěračema po skle po ostříknutí. DIMe, jak se to chová v novém stroji? Pokud vím, tys to taky na MKIV-V nenáviděl. -
superkutil 20.01.10 09:20
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
ladacargo: Jo, vím co myslíš. U Forda to funguje jinak. Již od ukončení výroby 2.3D byl kritizovaný za velmi špatné dieselové motory. Něco řešil 1.8TDDI ve Focusu, ale první lepší byl 1.8TDCI. A i když v té době dělali modernizaci Mondea tak motor 1.8TDCI do Mondea nedali. Pod velkým tlakem uvedli v roce 2000 nové Mondeo a aby umlčeli kritiku, tak osadili motor 2.0TDDI. Navíc aby ušetřili udělali velmi levný interiér. A to mi na Fordu vadí, ta jejich snaha extrémně ušetřit na úkor zákazníka. Totéž platí pro přihřívání u TDCI motorů. Opět když osadili TDCI motory, tak nikoho nenapadlo, že asi motory a vysokou účinností budou mít problémy s topením. A přesto po 6ti letech od prodeje modelu a několika modernizacích nedokázali přihřívání za 5000Kč dát do standardní výbavy. Ty kdyby jsi kupoval auto a nebyl technicky znalý, tak se budeš zajímat, zda do auta potřebuješ přihřívání nebo by jsi počítal s tím, že když kupuješ auto, tak bude splňovat to, že bude topit. Nemluvím o přídavném topení, to už je nadstandard. Třeba přihřívání má i Oktávka II, která je ale o třídu nižší jak Mondeo. Podle mne je to ze strany Forda podraz na zákazníky ve snaze ušetřit na výrobě. Já bych klidně o těch 5000Kč připlatil, ale abych se přiznal, myslel jsme, že přihřívání je ve standardu. -
"-- skrytý --" 20.01.10 08:16
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
2 superkutil: jen jsem použil auto vyšší třídy - byť starší - jako příklad toho že ještě před pár lety nikdo z výrobců neřešil jestli ti v autě zima je nebo ne resp. jestli chceš teplo, připlať si. Nechci tím říct že je ford za standartem 7 let, jen tím chci vyjádřit že úroveň luxusní nebo komfortní výbavy je relativní záležitost. Vem si s jakým předstihem se používalo ABS nebo airbagy třeba v Mercedesu S proti jiným. a nebylo to myslím zaostalostí jiných výrobců, jen jim to prostě nepřišlo IMHO v danou dobu adekvátní prvek výbavy.nezapomínal bych na skutečnost, že to co si odvezeš z autosalonu jako nový model, někdo vymýšlí +-řekněme 5 let předem. Pokud se nemýlím zrovna u Forda platí stále poučka že při uvedení nového modelu na trh se začíná vyvíjet model nástupnický.
vyhříváné oken: v aktuální generaci jde o softwarovou záležitost, pokud si přeješ aby to samo neotravovalo, prostě se změní parametr pomocí diagnostiky.Forda myslím dokáže načíst a ukecat každý trochu šikovný garážový mechanik s lepším výsledkem než většina značkových servisů ( ale to myslím platí všeobecně pro značkové servisy ) - -
cja 19.01.10 17:50
« Re: Automatické spínání vyhř. zadního okna??
kutil: díky za osvětu, zlaté doby , kdy každé zařízení mělo svoje připojení přes svoje dráty, sice by to bylo složité, těžké ..., ale funkční a dohledatelné
DIM: ... a není něco špatně?, s tím max ofukem je to logické a příjemné - hledat hadr na utření skla a šmouhy na skle, děkuji už nechci
štíreček: no, ono ta deaktivace kupodivu něco stojí, s tím, že se musí projet celá ŘJ... a tak jsem se na to
:no: jsem škrt a pokud si to tak nastavili, tak si to budou dobíjet a opravovat ;-) -
superkutil 19.01.10 15:12
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
cja: CAN [odkaz] je takový krásný způsob jak zbavit řidiče svéprávnosti. V jednoduchosti jde o to, že jednotlivé komponenty v autě (světla, stěrače, klimatizace atd) mají vlastní řídící jednotku a navzájem jsou místo obrovského množství kabelů propojené jen pár dráty (to je ta CAN). Po těch běží data pro jednotlivé komponenty a komponenty přes ně komunikují. Sranda nastane, když si komponenty přestanou rozumět. >:D -
cja 19.01.10 14:09
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Kutil: taky by se mi více líblo, kdyby pouze při (a to tam je) zapnutí ofuku čelního skla začalo fungovat vyhřívání oken a max výkon ventilátoru, ale zapínání výhřevu oken při poklesu teplot považuji za zbytečné.
... i když napadá mě , že tvůrce to myslel tak, že když nastartuješ auto a máš ho komplet pod sněhem, tak , že za tebe ty dvě tlačítka sepne ŘJ a ty můžeš jít odhrabovat sníh, ale to jde jaksi proti ekologii a i opotřebení motoru - tohle jde u manuálu, zapnu klíček aniž bych lezl do auta, u AT tam zkrátku musím vlézt a šlápnout na brzdu - a přitom už ...
Nevím co je CAN sběrnice, ale po dobu záruky(60 měsíců) mě to vůbec nezajímá, to je jejich problém. Diagnostika závad - to je ( i když se technici hájí že koncern je na tom podobně) - docela tragedie - končí to dost často zkoušečkou a proměřováním vedení a nebo opravami typu vyměníme tohle , třeba to bude ono...
DIM: je to možné - paketů mají spousty a možná to pod něčím bylo a já si ani nevšiml, bral jsem to jako standard - když už to měl i Pažout 407, tak .... ;-) -
superkutil 19.01.10 13:19
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
DIM: Mě se zapíná vyhřívání předního i zadního okna, když teplota klesne pod 4°C. Taky bych raději, abych si o tom mohl rozhodovat sám a ne jak se zrovna rozhodne nějaký konstruktér nebo manager u Forda. Sakra ten Ford mě štve! Automatické přihřívání mi nenainstalují, ale vyhřívání mi zapínají i když ho nepotřebuju.
Jsem pro politiku, kterou razí SAP. Nabídneme zákazníkovi vše a ať on volí, co chce využít a jak nastavit. Prostě klasická parametrizace, protože každému vyhovuje něco jiného.
Hlavně ať mají auta dostatečnou diagnostiku aby se dalo přesně zjistit, kde je problém. Prý nová auta s CAN sběrnicí jsou v případě závady úplně v háji. -
DIM 19.01.10 13:15
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Mně se zrcátka nenaklápějí, to jsem si nepořídil.... že by to bylo tím a že by to byl nějaký extra paket ??
Starý dobrý fachman opravář je už dávno přežitý mýtus, s tou elektronikou prostě ani zdravý rozum nepořídí vůbec nic. A představa, že se někdo s páječkou pokouší někde něco bastlit je zcestná a nebezpečná.... -
cja 19.01.10 12:07
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Kutil: o té zpětné vazbě na FMC už taky něco vím, hledej slušný servis, klidně i mimo Prahu, ono ti ani nic jiného nezbývá, je pravdou , že raději díl vymění než by opravovali, ale tak je to asi se vším, ono nezbyde než aby se auta zase stala jednoduššími a snadno opraitelnými
DIM: jakmile klesne teplota k O°C, tak při startu mi to samo zapíná vyhřívání čelního i zadního okna, předchozí auto to nedělalo,
jak už jsem postižený, tak sleduji, že i sklápění zrcátek po zamčení auta není všude
- jestli je to dáno výbavou nebo jenom nastavením v ŘJ nevím
... a nebo je ještě jedna možnost DIMe, nebylo u Vás ještě pod nulou ;-) -
DIM 19.01.10 11:05
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Mondeo má dva termostaty !! zkus prověřit oba ! Ale mě to dělalo stejně , teploměr padal za mrazu i během lehké jízdy a topilo to méně......pak už jsem to taky neřešil....Údajně to rozpětí teploměru , od okamžiku, kdy se hne ručička po střední polohu je cca 5 stupňů... -
RADEK1 19.01.10 10:45
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
To kutil: když si sedneš do sedačky tak u pravého kolene pod volantem je čidlo vnitřní teploty. je tam malý ventilátor, který nasává vzduch z kabiny k čidlu a to pak měří teplotu.tento ventilátorek se často porouchá (je třeba jen zalepený od prachu)a ventilace nemá přesné udaje o teplotě v interiéru auta.mrkni jestli se točí -
superkutil 19.01.10 10:16
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
cja: Auto bylo v servisu v prosinci. U předchozího auta jsem měl hodně závad, v servisu jsem byl skoro pořád a nic se nevyřešilo, akorát se tvářili, že si vymýšlím. Oni prostě na odstranění závad nestačili a nebo se jim nechtělo, to nevím. U současného auta mám už 3tí autorádio a zlobí stejně jako ty předchozí a co na to servis? Tváří se, že si vymýšlím a když jim to předvedu, tak se začnou vymlouvat, že je to něčím co je v autě navíc. Prostě neví co s tím. tvrdí, že jim FMC a Ford dávají málo informací, že neexistuje komunikace a zpětná vazba mezi servisem a továrnou, že je v tom nechá Ford koupat. Že nemají dost informací.
U předchozího Mondea mi stále foukalo na nohy (netěsnící klapka) a v létě s klimou mi nohy umrzaly. Nevěřil bys, jak dlouho trvalo, než závadu uznali, auto rozebrali a chybu našli. Prostě se jim do toho jen nechtělo. Sice to opravili, ale od té doby v palubce něco drnčelo.
Takže moje důvěra v servis: no olej vymění, vodu doplní, filtr vymění. Ale když fakt něco blbne, tak už je to s nimi horší. Neumí hledat a odstranit závadu, jsou to jen měniči dílů. Není na staré machry, kteří auta fakt znaly.
Kdysi mi zlobilo Polo, náhodně zdechlo a nechtělo nastartovat. Značkový servis VW si nevěděl rady a jen chtěl peníze. Nakonec to objevil garážista, který si auto vzal a jezdil s ním, až to našel. Byl to vadný konektor za 30Kč. -
superkutil 18.01.10 20:49
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
RADEK1: el. přihřívání je standard u moderních dieselů, protože díky vysoké účinnosti motor nezvládá v zimě ohřát chladící kapalinu . Některé automobilky nabízejí přihřívání naftové. To samozřejmě ohřeje rychleji chladící kapalinu než elektrické. Ale i elektrické pomůže. Nová Mondea ho mají ve standardu. Nové Oktávky s TDI by měli mít ve standardu přihřívání naftové. U C-MAX má Ford i elektrické přihřívání za příplatek. Každý holt má k zákazníkovi jiný přístup.
Ale zjistil jsem, že moje problémy jsou způsobené i tím, že má automatická klimatizace odmítá topit. Začne trochu topit až když dám teplotu na maximum, foukání taky a směr vzduchu na nohy. -
RADEK1 18.01.10 18:48
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Asi je to už zbytečné, ale k diskuzi o přihřívání:
já jsem pochopil ser.technika , že el. přihřívání je standardem pro některé země s chladnějším klimatem. a to co myslíte vy , tedy přídavné topení (tenkrát v nabídce za příplatek 15000kč a nebo programovatelné a ještě na dálku za 65000kč)je naftové .domnívám se že by baterka moc dlouho nevydržela pokud by bylo topení el a mělo ještě před jízdou vyhřát motor.
To Win Diesel máš SZ. -
štíreček1 18.01.10 17:17
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Ono jak člověk na to zaostří, tak to dělá problém. Je fakt, že za mlhy nebo večer jsem to nezkoušel. U mě by to bylo zbytečné i z toho důvodu, že na těch krátkých trasách by mohla trpět baterie. Zatím je v plné kondici, ale až zestárne tak možná budu nucený vytáhnout i pojistku na to el. topení...taky mě štve, že se samo zapíná vyhřívání zadního okna i když to není potřeba. -
superkutil 18.01.10 09:21
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Vyhřívání předního skla mám na druhém Mondeu a je to dobré, akorát fakt v noci za deště je to bída a záhul na oči. U předchozího Mondea to bylo lepší, tam byly halogeny, ale u toho současného jsou tam xenony a ty vůbec nesvítí. Už jsem to řešil s Fordem a potvrdili mi, že xenony u MKIII neuměli udělat a svítí málo. Také za mlhy jsou drátky hodně vidět. U předchozího Mondea mi také dost rychle drátky popraskaly a určité části nefungovali (bohužel to bylo vždy více drátků vedle sebe).
Takže bych klidně vyhřívání předního okna vyměnil za naftové přihřívání chladící kapaliny. -
cja 18.01.10 09:10
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
štíreček: nosím optiku, málo vidím, ani nevím , že to má nějaké drátky >:D Jediná situace , kdy vnímám, že tam ty odporové drátky jsou je v noci za deště, tam je to horší. Ale jinak i když jedu do práce, tak zapnu vyhřívání skel a i rychleji odmlží. Nehájím to, záleží na každém co mu vadí a nevadí a co využije a nevyužije.
Teď jsem se vrátil z nějakých popojížďek a i přes 20cm prachového sněhu nebyl problém projet - silničář tam ještě nebyl a Mondo prošlo bez problémů. ;-) -
štíreček1 17.01.10 17:21
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Kutil: po deseti km už mám dávno topení vyplé. Znám případy, kdy si topnou spirálu někteří montovali přímo do hadice k hlavě a přes spínací hodiny si vyhřívali hlavu kvůli lepším startům. V náklaďáku jsem to taky měl, ale tam to bylo přímo do hlavy. Zimní starty paráda a bez žhavení.
cja: do práce to mám dva km, takže stejně než bych tam dojel by se okno nerozmrazilo. Ale kamarád to měl v mondeu taky a chvíli mu trvalo, než si na ten výhled zvykl a pak si toho nevšímal vůbec. Když jsem jel s ním, tak nevím jestli bych si zvykl. Je to taky otázka jezdit s tím celý rok, když bych to využil párkrát do roka... -
cja 17.01.10 12:38
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Kutil: nevím jak vypadá , ale je to v motorovém prostoru , někde jak je výfukový svod - ukazoval mi to na servise technik,řekl bych , že to bylo přístupné zespodu, nikoliv přes palubku , mělo by to být nachystané a na "vrakovištích" by se to dalo asi pořídit velmi jednoduše, ale odborně to asi popíše někdo jiný - spíš jestli není omezení dáno řídící jednotkou???
na druhou stranu, aby jsi nebyl zklamán, není to tak , že zmáčknu startovací tlačítko a hned to topí - to bych musel pustit bufík
co se týká nez. topení [odkaz] -
superkutil 17.01.10 11:38
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
cja: Jak ta spirála vypadá a kam se montuje? Našel jsem popis jen pro Škodovku. To je v motorovém prostoru nebo někde pod palubkou? Chtěl jsem koupit třeba nezávislé elektrické horkovzdušné, ale mají jen 160W a to mi připadá málo. A raději bych ohřev vody než teplovzdušné Webasto. Navíc nevím, jak dlouho si Mondeo nechám, potřeboval bych 4x4, ale v tuto chvíli je moje Mondeo neprodejné. Takže zkusím možná raději nějaký ohřev vody a dozadu kouli pro vozík. Kam se to Webasto montuje? -
cja 17.01.10 11:05
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
kutil: vždyť to znáš ,vynásob počet prodaných Mondeí cenou toho topení(i když bude asi o hodně menší než těch 5t ) a dostaneš cifru, kterou asi někdo ve Fordu nedokázal akceptovat, navíc český trh nikoho v automobilkách nezajímá
no a teď až přišla krize, tak jde všechno trochu jinak a i automobilky se musí trochu jinak snažit... ale tak je to se vším
pokud hodláš auto provozovat i dál(psal jsi, že si ho necháš déle), tak bych vrazil něco peněz do Webasta - mrznout v autě bych nechtěl (zažil jsem to nedávnou i u nového auta při návratu z Tuxu)
a navíc si myslím, že i ta elektická spirála by měla jít domontovat, nachystané to je, tak to zapojit a šikovný autoelektrikář by to dohromady snad dal - možná se pletu, ale zkusil bych se na tvém místě poptat -
superkutil 16.01.10 21:42
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
RADEK1: Chtěl jsem přihřívání domontovat, ale prý to nejde. Auto, které nedokáže topit mi připomíná Trabant. >:D
cja: Právě proto o tom mluvím. Fakt nechápu, že Ford nemá tu slušnost dát přihřívání do standardu. Položka 5000,-Kč při ceně auta mi připadá zanedbatelná, hlavně když je to položka k zajištění základních vlastností vozu a to řidičovy pohody. U současného modelu už jim to konečně došlo. -
Petrko 16.01.10 16:44
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Jj jak pravíš vyhřívané čelní sklo už mám na čtvrtém fordu a už bych nechtěl jinak na novém mondeu jsem ho měl v Ghii v ceně ale kdyby tam nebylo rozhodně bych si na něj připlatil, ve výhledu mi to nikdy nevadilo ani v noci asi to bude tím že koukám dopředu před auto takže nevnímam drátečky va skle, ale v zimě zvláště teď když hupsnu do mondysa který si sám zdetekuje okolní teplotu a zapne automaticky vyhříváni všeho kromě sedadel (taky to tam mohli zaimplementovat) jsem spokojený jak male dítě na písku. -
RADEK1 16.01.10 12:57
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
to kutil: já jsem měl nedávno také potíže s topením.domníval jsem se ,že příčinou je termostat a byl. jenže když jsem přijel na servis tak technik okamžitě (aniž by se na auto podíval) řekl, že s největší pravděpodobností jsou spálené topné tělesa v motoru na přihřívání vody.auto tedy zvedly a k jeho úžasu tam přihřívací tělesa nebyly.dle něho by to mělo být v naších zeměpisných šířkách standardem ba spíš nutností.já mám auto dovezené z NL tak tam to asi není tak zapotřebí. pro montáž je to ale nachystáno jsou tam dve příruby do motoru a zaslepená el zásuvka. domontovat by to neměl být problém já se chci auta na jare zbavit tak už to neřeším. dle slov serv.technika je opravdu účinost motoru tak vysokou, že při větších mrazech je výměník tepla schopen uchladit celý motor aniž by se otevřel velký okruh.mě termostat vyměnili a je to trochu lepší, ale jakmile jedu na 6° cca 90-100 km/hod bez zátěže tak teplota začíná padat dolu a auto přestává topit. -
superkutil 15.01.10 22:46
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
ladacargo: Ty ale mluvíš o autě o 7 let starším než je moje auto. Tím chceš říct, že je Ford 7 let za standardem?
Šťíreček: Jo, koukám, že je u C-MAX je příhřívání za 5000,-Kč. U Forda jsou fakt pitomci. Kvůli úspoře 5000,-Kč si koledují o problémy se špatným topením a ohřevem auta, protože kdo ze zákazníků tuší, že TDCI má vysokou účinnost a málo topí. Téhle finanční politice fakt nerozumím. To experti od Škodovky, kteří auto v základu fakt oškubali, mají přihřívání ve standardu. 8-s -
štíreček1 15.01.10 21:18
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Kutil: C-max to myslím nemá ve standardu, mají uvedené v ceníku 5tis, tak si myslím, že standard to není, jen za doplatek. Nezávislé stojí 34900kč. Já jsem ani nevěděl, že tam něco takového mám, jen jsem chtěl auto bez vyhřívaného předního okna, protože v jiných služebních autech jsem si na to nemohl zvyknout, pořád jsem to viděl ve výhledu. Navíc připlácet za něco, co bych využil max několikrát za zimu se mi taky nechtělo. Ale díky tomu topení to klidně nahradí. Po dvou km fouká teplý vzduch, tak to jde velice rychle. Ale jak říkám, zamrzlé okno není každý den. Spíš jde i o to, že při krátkých jízdách po městě se motor rychle prohřeje. -
"-- skrytý --" 15.01.10 19:59
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
2 superkutil: mňo aktuálně opravdu přídavné topení je standartem v naftovém mondeo bez ohledu na výkon motoru, ale pamatuju si kdy jsem v BMW 530td mrznul jako drozd na kožených nevyhřívaných sedačkách ( a to byl rok 1999 )bez el. přihřívání vody , takže standartem to až tak donedávna zase nebylo ani u prémiových značek. Spíš si myslím že soudruzi někde udělali chybu, když podcenili tepelnou účinnost modernějších nafťáků ( tdi passaty a octavie, kdo zažil ať pískne ) a potichu to tam začli cpát aby jim nepomrzli zákazníci.... :-) -
WinDiesel 15.01.10 16:44
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
PavelKR5: mno, DIM to chce, tak to vysvětlím. Samozřejmě 103 kW je mladší a je to PSA, takže, pokud jsou tam nějaké typické závady pro Pežotí motory...
Situace se tam vyvinula velmi zajímavě... Motory Puma Ford jsou lepší než PSA ale vstřikování vydrží méně (jakkoli, pokud měníš filtry - originál DELPHI - a častěji než doporučuje Ford, nemáš problém), prostě vstřikování piezo CONTINENTAL u motorů PSA je blbuvzdornější. A protože u DELPHI nejsou blbci, vyvinuli novou generaci CR s jiným čerpadlem a rázem jejich vstřikování vydrží víc než jakékoli konkurence. V současné době jsou motory PSA vybaveny tímto systémem DELPHI a Ford zůstává u zn. CONTINENTAL. Ovšem se skončením EURO 4 CONTINENTAL končí a zůstává pouze DELPHI.
Když bych to měl porovnat přesně, mám takovéto statistiky:
Po prvních 4 letech provozu odkráčelo 177 vstřikovačů DELPHI (PUMA 96 kW, 5 kvalt) prodej zahájen 2001, toto je číslo pouze pro rok 2004. Pouze Ford Mondeo-Transit.
Po 4 letech provozu odkráčelo 121 vstřikovačů CONTI-VDO (PUMA 96 kW a 103 kW, 6 kvalt)prodej zahájen v roce 2006, toto je číslo pouze pro rok 2009. A je to součet PSA-FORD. A také jsou v tom Focusy, C-maxy, S-maxy, Galaxy.
Po 4 letech provozu odkráčelo provozu odkráčelo 000 vstřikovačů DELPHI (PUMA 100 kW, 5 kvalt)prodej zahájen 2006, toto je číslo pro rok 2009. Toto je pouze PSA. (Některé motory PSA byly i nadále vybaveny vstřikováním CONTINENTAL).
Snažím se porovnávat porovnatelné... -
cja 15.01.10 14:28
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Kutil: vyhřívání el. bylo na TDDI, potom to přestali dávat, do auta sedám bez bundy, kabátu, a stará 2,2 topila taky celkem rychle, ale je pravda , že nové auto topí rychleji, a vyhřívání sedadel si nemůžu vynachválit, i když mé zlaté žíle se to nelíbí, ještě zbývá možnost rozdělat v kufru oheň, a koupit něco co topit bude >:D -
superkutil 15.01.10 14:17
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
cja: vyhřívané sedačky mám, ale to neřeší zimu na ruce a obličej. Po 2letech už jedna odešla (v záruce vyměnili). Místo vyhřívaných sedaček stačí teplá deka a hlavně do auta lezu v kabátu, tak ty sedačky moc necítím.
sybokcz: V nových Mondeích je přídavné topení elektrické v základní výbavě.
No samozřejmě, byla chyba, že jsem se nezeptal, zda to má přihřívání u TDCI. Považoval jsem to za standard. Kamarád s Volvem i s Touranem to mají a nic navíc neobjednávali. Navíc se dalo objednat nezávislé topení. A pokud vím, tak Mondeo je to nejvyšší, co Ford v ČR nabízí. A třeba v C-MAX přihřívání ve standardu je. Sleva byla za starý model, ne za to že auto bude okleštěné. Mám model GHIA+ což byla jedna z nejvyšší výbavy. Tak tam snad to přihřívání už mohli dávat.
Chápal bych nezávislé topení jako nadstandard a volitelnou položku, ale přihřívání chladící kapaliny mi připadá jako standard. Protože za současné situace moje Mondeo nesplňuje základní schopnost a to topit za jízdy (viz jízda do Alp, kdy auto po cca 4hodinách přestalo topit). Přece jako zákazník nebudu zjišťovat, jakou má účinnost můj motor a zda nepotřebuji přihřívání chladící kapaliny. :no: -
cja 15.01.10 14:06
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
DIM: ve starém Mondu jsem je měl - odvětrání i vyhřívání, jednou už se to zde řešilo, při přesunu do HR na dovolenou jsem to měl puštěné, ale že bych se nepotil, to řící nemohu, nějak velký dojem to na mne neudělalo, v novém autě to nešlo dát , tak jenom vyhřívání, ale i vzadu - ať si taky užijou - ... děti už mám, a na diagramech o mužské plodnosti nevidím nic zajímavého >:D -
cja 15.01.10 14:00
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Kutil: >:D měl jsi si připlatit aspoň za vyhřívání půlek, to topí hned a než nastoupí efekt rychlého topení v novém Mondu, tak nemrznu a jak začne topit vypínám - i děti si to chválí, akorát syn, ten brblá, jezdí ještě v podsedáku, chybí mu 10 cm a pak si taky užije ;-) -
sybokcz 15.01.10 13:09
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Kutil: overoval jsem a pridavne palivove topeni se dava za priplatek i do novych mondeii. Takze pokud jsi koupil skladovku (s prislunou slevou), tak nadavat muzes akorat sobe, ze jsi setril. Nikoliv podraz, nepriplatil jsi, nemas.
Btw. jaka trida? Je to stredni trida se vsim co k tomu patri, chces-li neco lepsiho jdi do vyssi stredni. Tak to bylo vzdycky (nepocitam-li "premiove" znacky). -
superkutil 15.01.10 11:07
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Teda pánové, tuto zimu fakt Fordům nadávám, že mi v roce 2006 prodali nové auto s TDCI, které nemělo přihřívání chladící kapaliny. Je to u auta této třídy podraz. V těchto dnech lituji, že jsem nevzal S-MAX 1.8TDCI. Je sice slabší jak moje Mondeo a v místě řidiče možná i menší, ale to mrznutí po 1/2 cesty do práce je fakt na palici. :no: -
DIM 15.01.10 10:57
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
ESP je skvělé, včera jsem na čistém ledě v uzounké zatáčce musel kvůli vyhýbání trochu ostřeji ke kraji, tam bylo trochu sněhu, pravá kola se přibrzdila..... a už mé lyžováním vycvičené reflexy signalizovaly začátek přetáčivého oblouku ale když jsem načal kontra, tak celá levá strana na zlomek sekundy " zabrzdila" a já jsem jel zase tam kam jsem chtěl. Nejel jsem rychle, tak 50, ale toho počínajícího smyku jsem se lekl vzhledem k těm podmínkám a rychlému nástupu.....ale ta elektronika byla ještě rychleší. Fakt moc příjemné zjištění......
Je to všeobecný fenomém, že autá strednej triedy rýchlejšie strácajú na hodnote, ako napr. autá nižšej strednej triedy.
Porovnaj si ceny jazdených áut Golf-Passat, Octavia-Superb,
Astra-Vectra.
Horšie sú na tom autá vyššej triedy. Pozri za koľko si môžeš kúpiť starý VW Phaeton, Audi A8, BMW 7.
10-ročné BMW 7 kúpiš lacnejšie ako 10-ročnú Octáviu.
Vieš toto vysvetliť? Kvalita neporovnateľná, prebytok BMW 7 nad Octáviou určite nehrozí.
Potom sú však také bonbóniky ako Audi S8, alebo nejaké A8 W12, a podobne. Takéto modely si viac držia cenu.
U superšportov to je skôr naopak. Veľmi dlho si držia cenu, pokiaľ nie sú búrané, tak aj po rokoch sa predávajú takmer za cenu nového, ak nie už aj drahšie.