FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
"-- skrytý --" 09.01.07 18:49
« Re: Re: Ojjjj
Ahoj čtu ted tvuj príspěvek o výměně vstřiků. Mám problém. Dnes mi v servisu sdělili že na mém Ford mondeo TDCD 2 r.v 9/2003 odešlo vysokotlaké čerpadlo a cstřikovače. Nemohl bys mi poradit, kde bych to sehnal levněji než ford servisu? Díky za každou pomoc nebo radu. Vilda
v.barsony@tiscali.cz -
hil 07.01.07 08:18
« Re: "Plavání"
Taky se ještě vrátím. Stále tam něco divného je.
Termín plavání, jak jsem už psal, je nepřesný.
Auto na rovné silnici sedí jako přibité. Ale jakmile najedu na silnici s nerovnostmi jakoby po každé trošku větší nerovnosti odskočí a chce jet jinam než původním směrem.
V týdnu si pojedu pro zimní gumy i s obyčejnýma diskama, tak jsem zvědav co to bude dělat na nich. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Ještě se vrátím k té jízdě v kolejích . podle mě hraje velkou roli i to, že Mondeo má větší rozchod a ty koleje pak člověk jede víc po těch jejich hranách .
Teď jsem zkoušel jezdit proti novému policejnímu laserovému radaru . při přesné padesátce mi řekli 47, při malilinko nedotažené devadesátce 86 . Měli by mi poslat po mailu i fotku, což by mě dost zajímalo, jak je ta značka čitelná při rožnutých xenonech ) no asi dobře, já vím ) ale taky jestli je poznat , kdo řídí. -
"-- skrytý --" 05.01.07 23:44
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
hil:
no právě že se nic nedělo a nejelo tak se to musí trochu poladit. Dokud to nebude žrát olej a moc nafty tak je to dobrý. S tím teplem to teda není nic moc. Ještě že když jedu dlouho kládu, tak se to začně mírně přehřívat a pak to pěkně topí. Jinak ráno do práce pěkná kosa v porovnání s benzínem. :roll: -
"-- skrytý --" 05.01.07 19:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
lordmystic:
je to seriózní firma a pokud se ta úprava zaplatí tak to přehrátí už je nic nestojí. Jen tu cestu do Vrbna pod Padědem. Prodávají i takovou zálohovací jednotku do které se dá nahrát až 5 softů a pak si to můžeš měnit dle libosti.(origo a 4 různé nastavení) nevím ale kolik ta škatule stojí. Já osobně jsem za 4 roky nepotřeboval hrabat do nastavení zas bych se toho tak nebál. Tu zálohovací jednotku jsem videl v nějakým z posledních čísel TUNING magazine. Taky mě to lákalo ale furt tam něco nahrávat (silný kopce, rychlá dálnice , okruhy) asi bych tomu dal solidně naprdel. Stačí když mi to točí na 5 tku 4 750 otáček 223 dle GPS to je pak mazec třeba hodku do Prahy. >:D -
lordmystic 05.01.07 17:32
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
vica:
No já se právě jen děsím a neumím si představit, že po přečipování pokud to ten vstřikovač nepřežije a nechám si vstřik vyměnit, že přijdu i o ten upravený soft. Je to opravdu tak? A pak bych musel znovu platit přečipování? Vlastně vždy když mi odejte vstřik či podobně kdy je třeba upravit soft v řídící jednotce? -
"-- skrytý --" 05.01.07 15:32
« Re: Re: Re: Re: Re:
lordmystic:
poslední soft nenahrají jsou s tím prý komplikace. U Fordu to stojí cca 1 100 Kč. To se ještě dá. Obecně platí že dělat chiptuning se má na 100 % motoru. Pokud se mění vstřik tak nahrají origo soft. U Bitpoweru se archivují úpravy a lze dle dohody zdarma znovu přehrát cca 15 min.
Dá se to risknout protože úprava probíhá v několika krocích.
1.stáhnutí softu - ověření u Delphi možnost úpravy
2.úprava dle zadání (silné dole, vzadu atd.)
3.nahrátí zpět a zkušební jízda s technikem
4.dodatečné ladění (přidání výkonu, kouřivost atd)
5.archivace poslední verze
Já osobně jsem to přehrával 3 krát, než jsem byl spokojen.
Buď to ten vstřikovač přežije nebo ne. Těžko říct.Jak je načatej tak asi skončí. -
lordmystic 05.01.07 15:19
« Re: Re: Re: Re:
vica: To by možná mohlo pomoci i mě vyřešit jednu závadu. Mám vstřik, který jde již ztěžka a díky malému tlaku mi to hází auto do nouzového režimu. Jinak ten poslední soft mi tam v Bitpoweru nenahrají? Jsem myslel že by to bylo možné. Také pokud mi třeba časem odejde vstřik, tak je ho třeba zkalibrovat a "nahrát" do řídící jednotky. Nesmažou mi pak ten upravenej čiplej soft třeba ve Fordu? -
"-- skrytý --" 05.01.07 15:03
« Re: Re: Re:
lordmystic:
poměr výkon cena je dobrá. Stojí to 9999 Kč bez DPH trvá to asi 1,5 hodky. Pro lepší výsledek je dobré mít buď origo soft nebo od Fordu nahrátou poslední verzi softu.Oni to pořád ladí cca 4 krát do roka. Potom je výsledek 100%. Startování, kouřivost atd. Jediná věc se změní a to jak se zvedne tlak na vstřicích tak průměrná spotřeba se posune o 0,5 -1,0 litru do plusu. Dnes jsem tankoval mám tam 4,9l a reál je 5,9 l. Dojezd 1100 km na 65 l sedí. -
"-- skrytý --" 05.01.07 14:47
« Re:
lordmystic:
souhlas powerboxy jsou prasárna. Já to mám od BITPOWERU přes zásuvku upravená křivka.Celkem tam tomu rozumí. Těď mám poslední evoluci 120 Kw 385 Nm ani to moc nekouří. Mám to upravený 4 roky a ještě se nic nevysralo. Tlak turba + 5%. Vstřiky max 1750 Mpa.
Při úpravě si každý volí jak moc chce využití motoru. Série 65 %. po úpravě 85-90 %. Mám několik grafů z brzdy Auto Jarov. S lehkou nohou se dá jezdit za 5 litrů. >:D -
martin.z 05.01.07 09:31
« Re: Re: Re: Re: Re: Rozmer gum
to Vica:
pokud bude auto spolehlivy tak budu urcite taky spokojenej. Zadny opravdu zasadni namitky nemam.
Jinak koupil jsem to na jinejch gumach a hodne to odzadu hucelo, vpredu to zase tahalo za volant. Byl jsem presvedcenej ze je v pr... lozisko vzadu a vpredu mozna geometrie, ale prehazel jsem na zkousku gumy mezi napravama a ticho :-) a volant taky v klidu.
Byly uz celkem sjety tak jsem je vymenil, ale musim rict ze to uz je ponekolikate co jsem se presvedcil, ze gumy opravdu dokazou nadelat slusnou paseku. -
"-- skrytý --" 05.01.07 09:25
« Re: Re: Re: Re: Rozmer gum
Nespokojenej jsem byl s Passatem, byl jsem vyklopenej v každé zatáčce.Teď mám na léto 225/40/18 podvozek snížen o 35 mm (Eibach)a podložky + 40 mm na nápravu a pohoda. Zima 205/55/16 rozdíl tak 20%.Když to porovnám třeba z Calibrou tak to byl na 15 - kách kostitřas.
S touto úpravou se dá jet celá D1 220 km/hod (dle GPS). Ročně najedu 60 000 km a kromě té vyšší spotřeby(6,5l roční průměr) ty 18 - ky autu sedí.
Pozn. Při 230 000 km tlumiče a ložiska origo. Max. spokojenost. >:D -
-
martin.z 05.01.07 09:09
« Re: Re: Re: Rozmer gum
To: Lordymystic:
Jo, urcite je to o zvyku, ani nerikam, ze s tim autam jsem vylozene nespokojenej, jen proste nic neni jen cerne nebo bile.
Pri srovnani ma sve vyhody ale i par nevyhod.
Jinak me nejde ani tak o zvuky ve smyslu interieru-ruzne vrzani a hrkani nebo klepani, ale proste o ty narazy, ktere si tu citelneji prenaseji az do me-nebo o nich jen nejak vic vim... -
lordmystic 05.01.07 09:03
« Re: Re: Rozmer gum
martin.z: mám známého, který jezdil na 16-kách a pak to vyměnil za nižší 17-ky a říkal že rozdíl v pohodlí nebyl téměř poznat. Prej že výměna menších za větší kola má minimální vliv na komfort např. oproti Passatu, proto si myslím, že i ty 18-ky nebudou extrém. A pokud osobně srovnávám staršího Passata co maj rodiče se stejně najetýma km jako já na Mondeu, tak nemám Mondeo skoro o nic nepohodlnější - spíš jinej typ zvuků co to vydává - je to hodně o zvyku. -
martin.z 05.01.07 08:31
« Re: Rozmer gum
to Jenyk:
na na tech 18 kach bych se trochu bal ze si na kanalu prekousnu jazyk nebo vyrazim zuby :-)
Ja jezdim na 205/55 16kach a jestli uz muzu takhle s odstupem srovnat proti predchozimu passatu 1,8T na kterem jsem mel take 205/55 16ky
tak pro me je mondeo po praze o tolik tvrdsi ze je to pomerne neprijemnej zasah do komfortu, je citit vic kazda dira a kanal, ale co jsem s passatem nevnimal zdaleka tolik byly takove ty pricne rezy nebo napojovani na vozovce-proste jak silnice neni z jednoho kusu asfaltu ale obcas je to napojovany.
Tlaky jsem si vzdy kontroloval a mam je presne dne tabulky na vicku nadrze nebo tabulky v navodu.
A to ze mondeo lip sedi v zatackach mi tuhle citelnou nevyhodu bohuzel nekompenzuje protoze jsem zvyklej jezdit usedle, dle predpisu a jestli auto sedi pri 150km/h v 90 stupnove zatacce je mi uplne jedno :-) -
hil 04.01.07 15:26
« Re: "Plavání"
Tak se musím omluvit panu Fordovi.
Byl jsem si domluvit zimní gumy a tak jsem tam nechal rovnou přeměřit pneu.
Vepředu 1,7 (místo 2,5) a vzadu 1,8 (místo 2,3).
Je to samozřejmě i moje blbost, ale nenapadlo mě, že mi předají auto s tak podhuštěnýma gumama...
Ujel jsem sice jenom asi 30 km,ale jízdní vlastnosti se podstatně změnily. Už to není jízda v kolejích, i když ta odezva od volantu tam je, ale je to úplně něco jiného. -
"-- skrytý --" 04.01.07 14:32
« Re:
Nu, trochu pochybuji. Pokud jsem u kombi kdy cítil změnu jízdních vlastností, byla plavnější kvůli větší hmotnosti a v krizi přetáčivější "díky" větší hmotnosti vzadu. Nevšiml jsem si, že by byla nedotáčivější. Při nedotáčivosti se IMHO nepereš s volantem, protože kola se už neodvalují, ale smýkají a nesnaží se dostat zpátky do přímého směru tak silně, jako při odvalování.
Trochu OT - vzpomínám na svou řidičskou prehistorii, kdy jsem jezdil se Žukem (taková skříňovitá dodávka) a když v zatáčce ve volantu zmizel jakýkoliv odpor, tak auto už jelo po dvou kolech a bylo to fakt na hraně. S tím se dalo užít srandy.... -
-
impaler 04.01.07 10:43
« Re: Re: Re: Re: "Plavání"
Hlasuju pro to, že Mondeo nemá co plavat, i když kombi neznám. Střídám druhou sezónu zimní Conti TS810 a letní původní Michelin Primacy (myslím), obojí 205/55/16, zimní na plecháčích, letní origo hliník. Tlak sleduju a upravuju podle zatížení, jezdím buď krátké úplně prázdný, nebo dlouhé dost plný, nic mezi.
Chová se to na suché cestě úplně stejně (nechytat za slovo), o plavbě nemůže být řeč. Předpokládám, že se tady nebavíme o počasí, jaké jsem zažil předevčírem ráno v Praze, tam by plaval i traktor. -
Jozef0351 04.01.07 10:33
« Re: Re: Re: "Plavání"
Přetahuje se se mnou o volant, když se třeba snažím vyhnout nerovnostem.
Rovnaký pocit som mal keď som obul prvý krát letné gumy. Originál Pirelli čo boli na aute, ale keď som ho kúpil tak mi ho obuli na zimné a začínal som na nich. Mal som pocit ako keby auto išlo v koľajách. Časom som si asi zvykol. Uvidím na jar keď ich zase obujem. V servise mi tvrdili že to je normálne pri takom rozmere lebo letné sú tvrdšie. Dovtedy som taký rozmer pneumatík nemal a nikdy som necítil rozdiel medzi zimnými a letnými. -
hil 03.01.07 22:34
« Re: Re: Re: Re: "Plavání"
Možná to je ono, třeba v Transitu (taky TDCi) nic takového nepociťuju.
Posadil jsem do toho svého mechanika a taky mu to přišlo nějaké divné.
Zkusím ještě nechat prověřit geometrii.
Mimochodem, jaké zimní gumy doporučujete? Budu to kupovat samozřejmě i s "plechovýma" diskama, takže nejsem vázaný na rozměry elektronů. -
"-- skrytý --" 03.01.07 22:08
« Re: Re: Re: "Plavání"
V Mondeu je ve volantu dobře cítít, co se děje s předními koly, posilovač není příliš silný a má zpětnou vazbu tak akorát (slavné "komunikativní řízení"). Mně to třeba vyhovuje, ale kdo je zvyklý na lehčí řízení bez zpětné vazby, může to pro něj být nezvyk. Ale že by auto klouzalo nebo plavalo, tak to ani náhodou. -
hil 03.01.07 21:09
« Re: Re: "Plavání"
jezdím s různými auty, Fabia, Peugeoty, Transity... Na dálnici je to OK, ale na obyč silnicích mám prostě dojem, že si to auto jede podle svýho a ne podle mě. Přetahuje se se mnou o volant, když se třeba snažím vyhnout nerovnostem.
Možná je to vlastnost kombiků nevím... -
lordmystic 03.01.07 13:07
« Re: Re: Re: Re: Stara debata o palivovem filtru
DIM:
No to snad nemyslíš vážně, že tu chceš používat pro spotřebu paliva odhadovaný dojezd ne? Je velkej rozdíl odhadovaná spotřeba - a ještě to po natankování musíš nechat chvíli "srovnat" a pak opravdu spotřebované palivo. Tady se to nedá srovnávat, i když věřím, že chyba v počítači určitě nějaká bude...
Ten velkej nárůst spotřeby musí být kalibrací počítače, protože z ničeho nic aby stoupla průměrná spotřeba o dva litry, to je kravina. A víc paliva tam určitě nepoteče, to je hodně divný, to by muselo i líp jet a vznikalo by tím riziko poškození motoru a to si v servisu nelajznou. A navíc po kvalitním tuningu při rozumné jízdě spotřeba nestoupá. -
« Re: Re: Re: Stara debata o palivovem filtru
Přidali palivo ? Tak jednoduché to asi nebude, to by byl regulérní tunning !! :-) Já si spíš myslím, že ten jejich palubní počítač se s přesností zrovna nepotkal a pokud to občas nenačte nějaký ten vstřik, tak se to jeví jako menší spotřeba, a přitom on jenom nestíhá načítat, třeba i mírně vadná data.
Už jenom to, že když už jsem na nádrži s dojezdem pár kilometrů, tak je to tak 700 km od plné nádrže.............a po natankování tam naskočí dojezd tak 900 km :-) To znamená, že mi někdo krade naftu a pravidelně mi tak 10 litrů z nádrž čorne :-) -
"-- skrytý --" 03.01.07 12:33
« Re: Re: Stara debata o palivovem filtru
... no nejen to. Jak uz jsem presne pred casem rikal, jak mel DIM problem se svym druhym TDCi, tak memu kolegovi rekli take jako prvni vec, vymenit pal. filtr.
A vypada to, ze zmenili i program v ridici jednotce - viz. zvysena spotreba paliva, protoze kolega po patecni navsteve s neotvirajici se zaklopkou na nadrzi - prej docela prekerni, neni nafta, nelze otevrit viko od nadrze :-). Sami od sebe mu v servisu v ramci garance udelali upgrade ridiciho programu a kolega se hned po svatcich "chlubil", ze mu silene "o 2litry" narostla prumerna spotreba na PP oproti predchazejicimu prumeru. Stejne jako me po kalibraci - podotykam jiny autorizovany servis. Nikdo z vas mi nenamluvi, ze to je tim, ze do ted byla mirnejsi zima a spotreba se tolik neprojevila a ze je to zmenou leto na zimu. Myslim, ze pridali palivo a tim i mazivost vstrikovaciho systemu. Co na to odbornici? Nic jineho me uz opravdu nenapada - mohu se ale mylit ! -
impaler 02.01.07 23:04
« Stara debata o palivovem filtru
Potvrzuju slova PetraT.:
Servis v NJ potvrdil, ze ho davaji ve 40 tkm. Dali mi ho teda na zadost ve 47 a kdyz sem se ptal, jestli nechat Belgicany vymenit v predepsanych sedesati, tak mi bylo receno, ze "ja bych to na vlastnim asi udelal".
Jinak opet pochvala - sice to neumim zkontrolovat, jestli to tak udelali, ale samozrejme potvrdili dvoumikronovy a ne petimikronovy, a od prvniho dotazu bez objednani, jak dlouho ta operace trva, do predani hotoveho vozu ubehlo asi tak 25 minut. Uctovano neco pod tisic za filtr, 0,4 hod. prace za dve kila, super. -
Moik 02.01.07 19:22
« Re: Zimní nafta
V souvislosti s tím "sytičem" ... nainstaloval jsem do starýho Focuse výměník pro ohřev nafty od vody z motoru (začátek přestavby na olej). Mám ale velký problémy se startováním. První start ráno je ok - v mezích Focusu TDDi, ale pokud ujedu jen pár set metrů a chcípnu, druhý start je utrpení. Točí dobře 5 sec než chytne.. Nemůže to být problém ŘJ, kdy je motor studený, ale nafta se už vstřikuje teplá(odzkoušeno), takže ŘJ už nenařizuje bohatší směs? -
"-- skrytý --" 02.01.07 14:01
« Bez nadpisu
posledni 2 nadrze zjistuju nejak vyssi spotrebu na nadrz sem normalne delal 940+km a ted tak s bidou 770.... Jezdim stale stejne, to sem menil pal. filtr, olej a hnaci remen a kladky. sem si rikal, ze to bude lepsi a ono naopak.
ma nekdo poneti, cim to muze byt?
auto necmadi, vse ostatni se zda byt ok, jen mi to holt vic zere.... -
martin.z 29.12.06 11:05
« Re: Re: Re: Re: Re: Navigace Denso
to Hill:
na autorevue to tak neni (nebo se to tam mozna da nastavit). Vadi mi nejvic to, ze kdyz doctu posledni prispevek na napr. predposledni strance tematu(jsem nahore) a prepnu to na posledni stranku-zde tedy oznacenou logicky jako 1. :-) tak me to na te posledni strance vyjede opet nahoru kde je ale posledni prispevek te posledni stranky cili kdyz chci jit casove chronologicky tak musim rucne odrolovat uplne dolu a pak cist teprve zpatky smerem nahoru... -
martin.z 29.12.06 08:43
« reklamace
to Pulse:
ja myslim, ze vyrobce chce hlavne prodeje a zisk a vadi mu jen to co muze tyto dve veci nejak seriozne ohrozit.
Ale k te statistice, pokud o tomhle nema nikdo sajnu na servisni urovni tak to svedci o tom, ze to nedelaji nadsenci, nestaraji se, nezajimaji se. Proste maji nejake povinne skoleni a ze by zkoumali neco sami to ani nahodou.
A to je skoda pro nas. -
martin.z 28.12.06 22:58
« Re: specifikace
mozna by to v 1. rade chtelo mit hodnovernou statistiku co u toho mondea nejsic odchazi a proc. Tzn. napr. pokud znacny podil poruch maj vstrikovace tak co byl duvod...voda v nafte, nebo mechanicke necistoty nebo snad ucpani, zadreni nebo proste pouhe mechanicke opotrebeni prirozenou cestou?
Bez teto informace to je jako strilet naslepo a ty jsi u zdroje...
Jenomze bohuzel si myslim, ze servisi neresej, vstrik zahodel nekam do srotu aniz by zkoumali co a proc mu bylo a jede se dal... -
"-- skrytý --" 28.12.06 21:44
« Specifikace
Bohužel, Martine,
Mondeo je typický vůz vyráběný pouze pro Evropu. Nevím nic o "východní" specifikaci.
Vůbec bych se ale nebál doplnit palivovou soustavu o odlučovač, takový, jako používá např. SsangYong (používá stejný filtr paliva jako Mondeo).
Kdo si to ale bude chtít udělat, to je otázka???
Specifikaci odlučovače mohu poskytnout, to není problém.
Teď jsem si dokonce vzpomněl, že Toyota (Denso) vyrábí myslím pro Malajsii dva druhy vstřikování, jeden má "kupodivu" zodolněné čerpadlo, ne vstřikovače... -
martin.z 28.12.06 20:19
« Re: Afrika
to Petr T:
Petre pokud u mondea existuje neco jako vychodni a zapadni specifikace, tak byl by velky problem zjistit cim presne se lisi ta vychodni a normalne presne dle toho to na profi urovni upravit-pokud to tedy bude napr. jen nejaky odlucovaci filtr navic?? Dyt kus hadice+nejaka spona a filtr-to sou vsechno korunovy polozky proti tomu kolik stojej ty roz.... vstriky -
martin.z 28.12.06 20:16
« Bez nadpisu
to je tedy zajimavy ze lide z ustavu maziv a paliv se tvari ze tu je stejne kvalitni nafta a vyrobena dle stejnych norem jako v sousednim rakousku nebo nemecku. No nic, asi se motame v kruhu
ale chtel jsem doplnit vysledek toho kdyz jsem v servisu mimo jine resil spatne fungujici destovy senzor. Bylo to v charouzovi a rekli mi, ze diagnostika na to zadna neni a co s tim nevedej a prej jedine jestli chci tak si mam koupit novy zrcatko s tim senzorem, ktery stoji cca 6 nebo 7kkc.
Dneska jsem to zase zkousel v tom drobnem snezeni. Je to proste nepozitelne, stira to prilis rychle, smrdla se to temer nasucho a diky tomu ze mam destovej senzor tak cyklovaci schazi pomala 1. poloha(je tam az ta rychla) takze jsem odkazanej jak otrok spinat sterac rucne... -
"-- skrytý --" 28.12.06 18:26
« Afrika
Jardo:
nemohu s Tebou souhlasit.
Nedávno se vrátilo jedno L200 (pickup Mitsubishi) z Afriky s najetými 33000 km a zničeným vstřikováním Denso...
Problém je v tom, že evropské specifikace by neměly jezdit v Africe či v zemích, kde není zajištěna distribuce nafty odpovídající této specifikaci.
Bohužel pravdou je, že nafta v ČR stále nedosahuje kvalitativní úrovně západní Evropy a tudíž by se zde měla prodávat auta se specifikací pro východní Evropu a Turecko. To se ale nedějě.
A protože Ford začlenil ČR do specifikací pro záp. Evropu (EU), tak to dopadá jak to dopadá.
Všichni tady SKUTEČNĚ PLÁČEME NA ŠPATNÉM HROBĚ.
Příklad 1:
Renault Thalia je prodáván v ČR v asijské specifikaci se senzorem na vodu. Renault Clio je prodáván v záp. evr. specifikace bez senzoru. Výsledek: několikanásobně vyšší poruchovost u Clia.
Příklad 2:
SsangYongy (všechny) jsou v ČR prodávány v asijské specifikaci (odlučovač vody a nezávislý filtr paliva), zatímco záp. evr. specifikace má jenom filtr se senzorem na vodu.
Výsledek: nulová poruchovost u SsangYongů. -
« Bez nadpisu
jarda.suchy1 pokud vim tak Ford davno je na trhu treba v Rusku, pro mne bylo prekvapeni kolik jsem tam videl treba Focusu, a jezdicich ;).
Tak ze zase skoncime u ceskeho trhu, i z toho Alziru musi byt nejaka spetna vazba ne? To o cem mluvime nejsou nejake zasadni konstrukcni zmeny ktere by se museli resit globalne, ale naopak souvisi jenom s danym trhem. -
"-- skrytý --" 25.12.06 17:50
« Re:
... no problem je prave v tom, ze pokud natankujete "spatne" palivo, je vetsinou na spodni hranici, nebo pod ni, povoleneho rozsahu. I toto palivo vetsinou nezpusobi totalni kolaps systemu - to je mimo jine "idealni pripad pro reklamaci u pumpy" - ale takovyto pripad je vetsinou ve spojeni opravdu zavazneho poruseni kvality paliva - smichani s jinym druhem, typem, nebo opravdu velke problemy s usazninami vodou atd..
Vetsinou dochazi k pozvolnemu narusovani vstrikovaciho systemu a v dobe kdy dojde k jeho kolapsu, mate v nadrzi uz 2 - X natankovani, ktere vubec nemusi byt mimo toleranci - TOTO SE DEJE VE VETSINE PRIPADU! Date palivo na rozbor (mimochodem kvalitni a komplexni rozbor neni vubec levna zalezitost) - to je v poradku, ovsem servis vam rekne, ze je to dlouhodobejsi proces a samozrejme neni mozne, ze by system odesel pouze po 30 - 50tis. km. JE TO ZACAROVANY KRUH.
Osobne at chci nebo ne, davam velkou cast za vinu Fordu - ktery proste vyrobil choulostivejsi system nez ostatni! Od urcitych dodavatelu vim, jak se delaly a delaji testy na vyvojovych systemech s palivy prave v rizikovych oblastech Afriky a Stredniho vychodu - kde je situace s ditribuci paliv katastrofalni, ale vyrobci aut i distributori paliv o tyto trhy moc stoji a tento problem se tam resi a celkem uspesne. Vim, ze se nejaky test delal nedavno se soucinnosti s Nisanem v Alziru a tam, dokonce usady v palivu byly prekroceny cca 14x a Patroly jezdily dal dalsiho pul roku bez problemu. Tak kde je potom problem? Jasny, je to uvedeny zrovna extrem, ale kdo z vas nekdy byl v takovychto zemich tak jiste vi o cem mluvim. A ZE TO NENI MALY A ZANEDBATELNY TRH V RAMCI CELEHO SVETA. Konkretne Ford tam nenajdete :-)) -
« Bez nadpisu
jarda.suchy1 no dobre ale co z toho pline, ze pruser je bohuzel v Ceske narode ne u vyrobcu motoru nebo u vyrobcu - rafinerii.
problem vznika u zasobovani s skladovani na konci retezce kde je mensi kontrola.
Ale staci si procist stranky treba o OMV s clovek se tak zhruba dozvi tak nak funguje logistika a vyroba(rafinérie ve Schwechatu a Burghausenu atd.)
Holt je problem nekomu dokazet ze vam odesel motor prave po natankovani na konkretni cerpacce a na to oni sazeji. Tak to chapu ja.
Navic to je proces ktery vecinou trva delsi dobu.
Holt je urcite jednouzsi reklamovat pro zakazniky u prodejce vozu maji tam velmi krasnou zaruku, ale jeste jsem nevidel nekoho kdo by reklamoval na benzince. Pokud nedoslo k problemu nadohled od ni ;)))
Asi zde by mohl vyrobci aut se branit nejakym testovacim systemem paliva primo v nadrzi vozu, treba se toho dockame, kdyz uz dnes Ford pozna jestli ste do nej nalili benzin nebo bioethanol a podle toho nastavi ridici jednotku. -
"-- skrytý --" 23.12.06 22:06
« Re: spatna nafta..
... samozrejme ze tomu tak je !!! Tyto informace mi nemusi nikdo rikat, sam se teto logisticke lobi venuji pracovne jiz pres dvacet let. Presne to co tady bylo jiz nekolikrat neprimo receno:
- ano nejvetsi problem je, co se s palivem deje pri preprave od rafinerie, ruznych prekladist viz. posledni pruser, k cerpaci stanici a pote samozrejme jak vypada problem samotne cerpacky - vybaveni, technicke zabezpeceni, spousty tech "JZD" pump prechazi do prebarveni na znacku a myslite, ze se pri tom deje neco zasadniho treba s tim nejdulezitejsim a to jsou kontejnery a izolace v podzemi - kdepak - poze barvy, svetla, totemy, hlavne Shop - na to jsou specializovane firmy
- jak tu nekdo spravne rekl i "znackove pumpy" Shell, OMV, Benzina a ostatni jedou systemem najemnich smluv - z toho plyne vse ostatni.
- i tyto znackove cerpacky jsou mnohdy na cernych listinach (samozrejme ne v takove mire)
- pri preprave se jeste i dnes da delat takovych veci ac jiz doba pokrocila a spousta veci je jiz hodne podchycena - obcas se z ust nasich techniku dozvidam hodne zajimave veci - lidi prijdou na ruzne veci !
- jestli z vas nekdo do toho aspon trochu vidi, tak jen pri rozdilu teplot cca 5stupnu pri na tankovani a naslednem dovezeni na misto a vycerpani cini u bezne cisterny i nekolik desitek litru
- mist moznych a pouzivanych rafinerii pro cesky trh je cca 7 (pri velkych vykyvech cen ropy je jich vice - priklad letosniho roku kdy se vozilo az z rafinerie od Innsbrucku ???km - ale dost)- pokud pripoctete precerpavaci zasobniky do kterych pocitam i ty statem udrzovane ze strategickych duvodu - kde se drzi dulezite krizove a strategicke zasoby, ketre se zamozrejme musi obmenovat z pochopitelnych duvodu, tak jsme na cca 20!
- michani paliv z ruznych rafinerii neni problem - i z jedne rafinerie mohou byt ruzne kvalitni paliva v ramci specifikaci behem dvou dnu - treba jen nakup kvalitni a drahe ropy ze severu (Norsko, sever Ruska - z techto hlubinnych a tezko dostupnych vrtu je vetsinou rafinuje nejkvalitnejsi paliva (tzv arkticke) a jine lubrikanty vyzadujici kvalitni zakladni strukturu "houby"
Nejsem z tech co by tady basnil a tukal do klavesnice jen pro pobaveni - je to moje i hobby a hlavne nase firemni auta od Fordu :-)
Toto vsechno je na romany -
"-- skrytý --" 23.12.06 20:33
« spatna nafta..
No ja bych s tim, co tady bylo napsano ohledne stejne kvality nafty od vsech rafinerii souhlasil. Jak se tedy spatna nafta dostane do nadrze na cerpaci stanici?? Vetsinou se to naredi tak, ze sofera nekde ceka "kamarad", ktery mu odcerpa naftu dobrou, a doplni nejakou srackou(LTO), no a pak to jede vesele na cerpacku-je jedno, jestli omv, agip, shell. Tam jde o to, sehnat kvalitniho prepravce... Druha moznost je, ze si majitel, anebo ve vetsine pripadu najemce cerpacky, doveze nejakou sracku sam, a proste to smicha a pak to proda..tento postup ovsem neni mozny na velkych znackovych pumpach, protoze tam je vse hlidano(a to i benzina). Ale ten prvni zpusob se deje bezne na malych soukromých cerpackach...dovezou vam ten sracky kolik chcete....Jinak ja delam do vina, a pančovani vina-predvsim z dovozu- se delalo a bohuzel stale dela uplne stejne..jede kamion, kamarad uz nekde ceka u velke haly, tam se zastaví, cerpadlem(400l za minutu), se odcerpa treba 6000 litru kvalitniho vina, no a dolije se to kvasnicakem a je to. Plomby nikdo nekontroluje a navic kazdej ma svoje plombovaci kleste....Takze ja si iluze o dopravcich nedelam, podle me je problem hlavne tam...On si to kazdej lehce spocita, kolik mu jeden takovej kamion udela penez..a neda se to skoro vubec dokazat.. -
jack007 23.12.06 10:29
« Bez nadpisu
jj s tim benzinem a naftou se to obcas stane, nekdo jaksi zapomel zavrit ventil do tanku :-) Jinak ale nezapominejte, ze Ceska rafinerska je prepracovavaci rafinerie. I kdyz to pro verejnost nic neznemana.
Zajimavy treba je, ze kdyz jeste nebyla, tak jeji akcionar Shell od ni nevzal v jednom roce ani litr. Proste to mel jinde levnejsi. Dalsi zajimavost, ze z rafky jde vetsinou o hodne lepsi kvalita produktu nez jsou predepsane hodnoty. Napr. je uplne jedno jestli benzinaci kupuji 95 nebo 98 oktanovy benzin. -
« Bez nadpisu
jarda.suchy1 no tak jardo nevim kde beres tydle informace ale jak rika martin.z potom by vse byla ta sama nafta tak to samozdrejne neni ! jenom tady strasis lidi, mozna to tak funguje na malych pumpach ale u nadnarodnich korporaci plati urcite kvalitativni zakony. Ktere nekdo kontroluje, v CR take;) Jako globalne treba Ford kontroluje u dealeru kvalitu servisu a to dost ostre !!!!.
Vim ze takova anarchie to neni jak by jsi potom chtel projit k nejakemu ISO?
Jednotlivé typy motorové nafty mají odlišné nízkoteplotní vlastnosti, zejména bod tuhnutí, teplotu vylučováni parafinů a filtrovatelnost. V průběhu procesu ochlazování se začnou vylučovat krystalky parafinu, což se projevuje zakalením a nafta posléze "tuhne". Následně dochází k ucpávání filtrů paliva a palivových cest. Zimní nafta také proto obsahuje komponenty, které nízké teploty snášejí lépe a sklon k vylučování tuhých parafinů je u nich potlačen do oblasti mnohem nižších teplot než u letní nafty.
Operatibilita zimní nafty se pohybuje v rozmezí -13 až -17 °C. Jelikož se však venkovní teploty občas pohybují i pod touto hranicí, používají někteří motoristé ke zlepšení tekutosti aditiva. Nafta od jednotlivých distributorů se často liší co do kvality i původních přísad, takže se v některých případech může stát i to, že se při "předávkováni" (pokud v ní bude přebytek aditiv) její tekutost naopak zhorší. Za zvlášť krutých mrazů tak odborníci doporučují tzv. arktickou naftu, která zvládá až třicetistupňovou zimu. Ta se ovšem na českém trhu v současné době prakticky nevyskytuje.Každá ze společností, které v Česku zimní naftu nabízejí, pro ni používá vlastní obchodní název. Například OMV prodává tento produkt pod názvem Alpin Diesel Start (podle typu motoru vydrží dokonce teploty -28 °C i nižší), přičemž cena zůstává na stejné úrovni jako v létě. Naopak produkt Benziny, který se jmenuje Diesel Top Q, je vzhledem k přidávaným aditivům o něco dražší. Zimní nafta u Shellu se prodává pod názvem Diesel Extra a Aral nabízí ke koupi značku SuperDiesel (a stejný název má nafta u této společnosti i v létě). Aral zároveň distribuuje i již výše uvedenou arktickou naftu.
Pokud budete mít zájem obohatit zimní motorovou naftu o další aditiva (ačkoliv v některých případech riskujete, viz. výše), nabízejí přední distributoři několik alternativ. Např. Benzina má celoročně v prodeji Super Diesel Aditiv pro zimní i letní období, Shell nabízí Diesel Depresser.
9.12.2003 - PetrolMedia
Jen tak pro zajimavost- martin.z spesl pro tebe
Benzín Natural 95 kontaminovaný motorovou naftou, který v sobotu dodala na trh společnost Česká rafinérská, u dvou čerpacích stanic společnosti Makro, natankovalo několik desítek zákazníků, řekla mluvčí Makra Markéta Světlíková, podle které společnost těmto motoristům vrátí peníze a je připravena jim nahradit i případnou škodu na automobilech. Špatný benzín byl u pump v Praze na Černém Mostě a Čestlicích u Prahy.
:D
Zajimave cteni - Aditivace v praxi [odkaz] -
martin.z 22.12.06 21:32
« palivo
to Jarda:
Z toho ale vypliva, ze pumpy typu hypernova, makro, globus atd. maji stejne palivo jako znackove pumpy.
Cili pumpy ala jzd, kravim a male venkovske muzou mit horsi palivo jen diky prohreskum danym prepravou nejakym vencou a skladovani??
Konkretne treba globus cerny most-Praha mel dnes cenu nafty 26,xx za litr a vypada to, ze tedy nakonec neni zas takovy risk u techto pump tankovat.. -
lordmystic 22.12.06 17:44
« Re: Re:
Otázkou ovšem je, kolik těch rafinérií u nás je dostupných, navíc ještě pro různé značky čerpacích stanic. Si myslím že to velké číslo nebude a beztak spousty čerpaček zaváží z jedné či ze dvou a palivo je proto velice podobné - i když zavézt odjinud tam možnost určitě je. Ale to je spíš dotaz pro někoho kdo na pumpě dělá, těžko budem spekulovat, protože nic jiného to není v našem podání. -
"-- skrytý --" 22.12.06 14:52
« Re:
samozrejme - jak byste to chteli delat jinak? Pockat az docerpa jeden zasobnik a zavzdusni se system stojanek a pak zavest nove palivo.
Praxe vypada tak: dopravce A, zaveze jeden tank palivem z rafinerie AA
druhy den v tanku zustanou treba 4tuny paliva a tak dopravce B zaveze nove palivo z rafinerie BB a doplni ho - chapej smicha - vysledek je takovy, ze existuje tolik kombinaci namichani paliva, kolik je dopravcu, plus teoreticke moznosti svezeni z dostupnych - chapej ekonomicky dostupne klidne 400km) - rafinerii! Je naprosto bezne, ze cerpaci stanice ktera je primo u rafinerie konkretne treba Paramo, zaveze palivo z rafinerie ktera je stovky kilometru od Parama !!! To se dela naprosto bezne vsude po evrope - cena rozhoduje. Notabene i kdyby pro jednu firmu, treba Shell, jezdil jen jeden dopravce, tak si Shell a jini samozrejme take, dovezou palivo z rafinerii, ktere nabizi vyhodnejsi cenu! - z toho plyne - opet se ti promichaji jednotliva paliva z ruznych rafinerii - bezna praxe vsude v evrope.
Takže to bylo těma 18" na elektrónech :-(.