FORD MONDEO 2,2 TDCi .

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto Janerad

Janerad 16.08.07  21:11

« Re: Zkušenosti s 2.2 TDCI po 40 tkm

To jsem ale napsal hov*dinu - holt jsem už měl v sobě moc Plzní... :-) Už ráno, když sem sedl do auta a kouknul na otáčkoměr jsem si to uvědomil, a až teď jsem se dostal k tomu, že mohu vše uvést na pravou míru:
    Při svižné jízdě točím do 3750ot/min., ve vyjímečných případech jdu přes 4000 ot/min. Víc než 4200 už je opravdu nesmyslné. Všem se omlouvám za mystifikaci...
  • « 00 Reagovat !

foto RADEK1

RADEK1 16.08.07  21:10

« Re: Zápach z klimatizace

Měl jsem podobný problém sice po nastartování a puštění A/C. Vše vyřešeno desinfekcí.
  • « 00 Reagovat !

foto g-m

g_m 16.08.07  20:39

Deadlift:
    Nezlob se, ale já čekal spíše připomínky, nápady nebo opravení mých možná mylných domněnek a ne ceny z Fordu.
    Navíc, moje auto je ještě více než rok v záruce a pokud bych se rozhodl pro řešení zápachu z klimy cestou servisu, tak bych uplatnil záruku a neplatil bych to.

Navíc, jak bylo napsáno v dnešních příspěvcích, tento problémek se netýká pouze mě samotného, mám tudíž nárok se domnívat, že není co opravovat či odstraňovat.

A ten link nepoužiju, já to fórum nemám rád, ale dík za snahu.
  • « 00 Reagovat !

foto Deadlift

Deadlift 16.08.07  20:02

U Fordu dezinfekce klimi se ma dělat každý rok před sezonou na jaře.
    Dale kompletni kontrola těstnosti a udržba ob rok asi stačí/můj odhad, presně bude vědet Vaš servisní technik u Fordu.

Z servisni jarni akce Fordu:
    Dezinfekce klimatizace

Dezinfekce klimatizace jen za 590 Kč s DPH. Pociťujete při zapnutí klimatizace zápach? Provozem klimatizace se ventilační systém zanáší mikroorganismy, které mohou být zdraví škodlivé. Dezinfekce odstraní nežádoucí látky z ventilačního okruhu a z povrchu výparníku. Cena zahrnuje funkční kontrolu, aplikaci dezinfekčního spreje, práci a DPH

Údržba klimatizace

Údržba klimatizace jen za 1690 Kč s DPH. Připravte se na léto. Kompletní údržba klimatizace Vám zajistí její optimální funkci a ochrání Vás před nežádoucími vlivy. Cena zahrnuje funkční kontrolu, odsátí a vyčištění chladiva, kontrolu těsnosti systému vakuovým testem, doplnění chladiva a maziva na předepsané meze, práci a DPH.

Pylové filtry Ford

Pylové filtry Ford jen za 692 Kč s DPH. Víte, jaký vzduch ve voze dýcháte? Od slzení očí, dýchacích potíží a zamlžených skel Vás ochrání pylový filtr. Jeho výměnu je potřeba provést při každé údržbě či dezinfekci klimatizace.

Podobné téma na forum.fordclubs.org [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto g-m

g_m 16.08.07  16:39

Pánové,
    předně díky všem zůčastněným za (po delší době) konstruktivní debatu. :-)

Můj názor je, že plíseň ani mikroby ani ostatní broučky v potrubí nemám, protože opravdu od koupi po každém vypnutí klimy ještě pustím větrák na ECO a to tak, že naplno.

Ten zápach asi alergenní nebude, protože i já i moje žena jsme alergici, bereme na to ZODAC a jsme oba alergičtí na prach, pyly a spóry plísní. A oči mě při vdechování toho odéru nepálí, nos mě nesvědí a ani nekýchám - a jsem fakt citlivý, takže bych to poznal. Ani ženuška nic nepozoruje.
    Navíc - nános plísně by smrděl nejen po vypnutí A/C, ale smrděl by vždy, když by jela ventilace - tedy i na ECO. Prostě pokud je na trubkách nános, tak to musí smrdět vždy, když přes to ženu vzduch směrem k sobě do interiéru. Ale puch je jen po režimu A/C na ECO a to ještě tak 3 minuty a nijak intenzivní.

Není to tak, že ten filtr (pylový nebo prachový nebo jak se to jmenuje) se zvlhčí kvůli tomu, že přes něj jde studený vzduch (režim A/C) ? A pak ta mokrá hadra při sušení (režim ECO) tím vysýcháním páchne?
    Klimatizace doma v obýváku zasmrděla při dojezdu na ECO taky a taky nepomohlo ani vyprání filtru.
    Můj názor tedy je, že těm, komu nám to smrdí od novoty, tak že nemáme vadné kusy, ale třeba máme novější filtry z jiného materiálu, který prostě páchne při vysoušení.
    Jinak to auto je koupeno v srpnu 2006 a v servisu říkali, že klima se čistí co 2 roky.

Na spreje nevěřím, nedokážu pochopit, jak může suspenze vstříknutá někam do trubky očistit potenciální nános uchycené plísně. Sprej pouze zamezí zápachu, ale neřeší příčinu.
    Jako když na WC po sobě stříknete Brise... mísu to taky nevyčistí a po čase ten, kdo jde po Vás, tak je chudák :o)
    Nechci investovat do spreje a ještě se bát, co obsahuje jeho vonná složka... aby to nebylo spíše zdravotně na závadu...

Rád si přečtu Vaše další názory, předem díky za ně!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.08.07  16:03

každá klima bude smrdět, když se o ní nepostaráte. Na výparníku kondenzuje vlhkost, ve které se množí bakterie, mikroby a další svinstva, který pak smrděj a způsobujou vaše alergie.
    je potřeba to čas od času, cca 1-2x za rok klimu vydezinfikovat.
    Sprejů je na to spousta, ne všechny ale fungujou, z mojí zkušenosti je dobrej Wurth, ale nikomu nic nenutim. Dobrý je si to nechat udělat v servisu, protože většinou vědí, kam šáhnout
  • « 00 Reagovat !

foto Dong1

Dong1 16.08.07  15:57

JJ, jak sem rekl mam FoFo (2006) 1,6TDCi a dela to taky :-)
  • « 00 Reagovat !

foto martin-z

martin.z 16.08.07  14:33

no tak tim to neni, me to delal vw passat climatronic r.v.2000, delaly to sluzebni felicia, fabia i octavia a dela mi to i soucasne mondeo
  • « 00 Reagovat !

foto impaler

impaler 16.08.07  13:52

Pánové, já vás chválím! :-)

Párkrát jsem klimu před dojetím vypnul, nikdy žádný zápach, taky nos v pořádku, auto mám od novoty, teď dva roky a 56 tkm, už to nevypínám, protože si málokdy vzpomenu. Jenom když vjíždím do myčky.

edit: možná ještě porovnejme datum výroby, třeba to je nějaká závadná série něčeho? moje mondeo 2.0 TDCi 96kW je vyrobeno 11/2004. Ghia, takže automatická klima, jednozónová.
  • « 00 Reagovat !

foto martin-z

martin.z 16.08.07  13:34

ja nevim co zatim presne je, urcite za to castecne muze vlhkost ktera je v tom nakumulovana, pri pustene klime to ten vzduch co jde do kabiny vysusuje,ale jakmile se klima vypne tak ten vzduch naopak tu nahromadenou vlhkost nabira. Nevim proste to smrdi nekdy dokonce jak chcanky :-) ale vzdy jen chvili.
    Jinak nekdy mi to dela i klima v obyvaku byt v mnohem mensi mire, ale ta zatuchlost je tam chvili citit taky
  • « 00 Reagovat !

foto Dong1

Dong1 16.08.07  13:12

Ja mam sice FoFo a jen manualni klimu, ale to co popisuje TomanGhia mi dela taky. Taky od nova. Po vypnuti klimatizace (a ze zacatku i pri pusteni vnejsiho okruhu) proste zacne smrdet. Pri zapnute klima a vnitrnim okruhu vse OK.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.08.07  12:08

TomanGHIA: nemusim to ani skusat, ako som pisal klimu sem tam vypinam, hlavne ked mi do auta pristupuju deti, tak to hned pocujem od mnzelky :-) vypni to! :-) ten rezim mam odskusany a keby som nieco take take citil tak to ver ze hned by som klopkal servisu na dvere, lebo takyto smrad nie je vobec normalny a to nehovorim o tom ze je to nezdrave /ten smrad/
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 16.08.07  12:02

Přimíchám se do diskuze - klimu taky před dojezdem vypínám - čistím klimu 1 x ročné v servisu + vždy výměna filtru a nikdy jsem žádný zápach necítil - nos mám v pořádku. Tak by mě samotného zajímalo, jak to může být cítit už v novém autě.
  • « 00 Reagovat !

foto g-m

g_m 16.08.07  11:53

Kafe:
    Tak to zkus - před odstavením auta dej klimu z režimu A/C na režim ECO a počkej tak 3 minuty.

A pak sem napiš.

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.08.07  11:24

no ja jazdim s autami s klimou uz asi 10 r. a zapach z klimatizacie som este necitil. Pokial viem tak zapach mokrej handry alebo 2 tyzdnových ponoziek zname jedine pliesen 8-s
  • « 00 Reagovat !

foto g-m

g_m 16.08.07  10:10

martin.z:

Martine díky za odpověd' a za uklidnění!

No a kdybys neponechal stranou ty příčiny, o kterých nechceš spekulovat?
    Co teda myslíš že za tím je?

Dík.
  • « 00 Reagovat !

foto martin-z

martin.z 16.08.07  10:04

to tomanghia:
    hele kdyz ponecham stranou priciny o kterych bych jen spukuloval tak me tohle delali vsechny auta zatim, jak soukroma tak vlastni, klimu taky vypinam chvili pred dojezdem jako ty aby se vysusila.
    Takze at uz je to cimkoliv tak je to normalni..smrdi to jen dokud je tam vlhko
  • 00 Reagovat !

foto g-m

g_m 16.08.07  09:48

« Zápach z klimatizace

Zdravím vespolek,
    mám dotaz, který není o momentu na kolech :o)

Když mám klimatizaci zapnutou a před dojezdem a vypnutím motoru ji vypínám asi tak 5 min. dopředu, aby se vysušila a nechám běžet pouze ECO režim, tak stejně z ní jde po vypnutí kliamtizace zápach jako z mokrého hadru či z nemytých nohou. Smrdí to asi 3 minuty, pak je to O. K. A smrdí to od novoty! Už po prvním použití klimy ve fungl novém autě z ní šel po vypnutí klimy a s ponecháním pouze větráku tento zápach.
    Čili si myslím, že plísně to nebudou... nemůže být problém v tom, že palubní filtr je mokrý a po tříminutovém vysušení (jedu na větrák) to přestává být cítit, protože filtr uschne?
    Když klimu zapnu, nesmrdí. Ani když pouze ventiluju na ECO, tak nesmrdí. Pouze při vypnutí A/C a ponechání ECO režimu to tak 3 minuty páchne.

Sprejům na čistění potrubí moc nevěřím, filtr se mi nechce kupovat nový, mám neblahý pocit, že když smrděl od nova tento, že bude smrdět i nový. Pokud to teda filtrem je...

Poradí tedy někdo, co to je a proč to je?
    Kutilovi to určitě smrdí taky, hm? :-)

Dík za případné info.
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 16.08.07  09:40

Hope: Prečítaj si to prosím Ťa ešte raz čo napísal DR:
    "Ve 2600ot má 2.2 TDCi nižší výkon, než ve 3300ot. Takže i moment na kolech bude při 2600ot nižší, než při 3300ot..."
    Výkon môže stúpať a moment klesať. Viď graf: [odkaz]
    A navyše moment motora sa prenáša na kolesá cez prevodovku ( prevodový pomer ). Rôzne prevodové stupne majú rôzne prevody takže je nezmysel tvrdiť že keď je nižší výkon, musí byť nižší KM na kolesách. Možno to znie nepochopiteľne ale npr. na 1 stupni je na kolesách podstatne väčší KM aj pri nižšom KM motora ako na 5 stupni. Takisto je rozdiel medzi 4 a 5. Podľa údajov čo sem dal Kutil má pravdu, podľa toho čo sem dal DR má s tou jeho tabuľkou tiež pravdu. Neviem odkiaľ čerpal údaje Kutil, ale ten graf čo sem dal DR je z nejakého čipnutého Mondea. Predpokladám že Kutil má štandartné 2,2 TDCI 114kW, 360 Nm.
    Miešať sem jazdu dolu kopcom je nezmysel. Samozrejme že ten graf platí pri plnom výkone a pri predbiehaní, o ktorom sa tu bavíme, ten graf platí.
  • 00 Reagovat !

foto impaler

impaler 16.08.07  09:13

« A kde je vlastně DIM?

jestli jste ho zahnali, vy plantážníci, tak si mě nepřejte! chybí tady fórky, jak je umí jenom on, zatímco se prodíráme tím kreténským momentem na kolech, který mě absolutně nezajímá, auto mi jede super, když ho polechtám, na podlahu nešlapu, dejte s tím pokoj.
  • 00 Reagovat !

foto impaler

impaler 16.08.07  09:08

« Úroveň diskuse

Už mě to taky nebaví. V poslední době mě zaujala polemika mariho a lordamystica o chipech, oba svoje napsali chytře a výstižně, poučil jsem se. Jinak dlouho předtím nic a potom taky nic, dlouhodobější témata, jako loudavá přístrojovka, se rozpliznou v kýblech žvástů o momentu na kolech.

Navrhoval jsem již jednou pasivní resistenci, ale někteří se nechali opět vtáhnout :-) a máme tady smetiště. Zatím jste došli k tomu, že benzín jede líp, když se vytočí, tak vám pěkně děkuju za informaci.

Navrhuji, aby si všichni momentisté dali moment pauzu. Kutil nechť poreferuje o úpravě sedačky, až to vyřeší, i když já problém nemám a po 800 kilometrech se cítím unaven celkově, ale ne zrovna na zádech nebo kyčlích (kůže, elektricky stavitelná v 8 směrech, skorokonfekčních 85 kg na 180 cm).

Jinak si myslím, že kutil udělal dobře, že nekoupil Maxe. To auto je jaksi přirozeně ještě odlišnější od starého mondea, tak kde se v kutilovi bere dojem, že by se nenašlo tu něco, tam něco, furt je o čem přemýšlet, že? :-)

edit: Nemělo to vyznít, že všichni píšou žvásty o momentu. Mělo to vyznít tak, že když někdo rozpozná žvásty, je podle mě v určitých případech nejlepší nechat je ležet, náhodný návštěvník snad nebude chybnou informací poškozen, pokud se jen trochu začte do historie vlákna. Pokud se nezačte, jeho problém. :)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.08.07  23:37

Že kutil napsal kolosální pitomost vidí každý. A z následující tabulky >:D snad i Jozef0351 pochopí proč. Spočítal jsem výkon kutilova motoru při jím udaných otáčkých a uvedených hodnotách kroutícího momentu.

Teď specielně pro kutila a Jozefa0351:

Otáčky - kroutící moment - výkon
    2600 - 350Nm - 95,24kW
    3300 - 260Nm - 89,8kW

Jak každý vidí, aby to kutilovi dobře vyšlo, klidně nám tvrdí, že motor má v 3300 ot o cca 6kW NIŽŠÍ VÝKON, než při 2600 ot. Což je samozřejmě pitomost, rozhodně v případě 2.2 TDCi. viz graf výkonu [odkaz]

Správné hodnoty v té kutilově tabulce jsou
    3300 - 340 - 2,99 - 1016,6Nm - 4
    2600 - 380 - 2,36 - 896,8Nm- 5

takže na 4. kvalt bude na kolech o 13,4% vyšší moment, než na pětku.

Jozef0351: "Chce si to zopakovať matematiku a fyziku zo základnej školy. Fyzikálne zákony ale platia rovnako pre diesel ako aj pre benzín. S tým sa treba zmieriť."
    Napsal jsi to skvěle, tak proč se podle toho nechováš?
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 15.08.07  21:14

Škoda overkutile, že jsi nevzal S-Maxe, teď by tu byl od Tebe pokoj. Nebo možná ne, Ty by ses stím sem stejně asi nacpal a hrozně bys brečel jak sis špatně vybral a že sis nevzal Mondeo 2,0TDCi. :no:
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.08.07  20:16

DR to napsal správně, pokud to někdo nepochopil, ať si to přečte ještě jednou.
    Zjistí, že se píše právě a jenom o momentu na kolech. Maximálně by jsi mohl namítnout že ten moment bude stejný, pokud by byla rychlost konstantní.
    Naopak kraviny píšeš ty:
    „KM motora je pri rovnakých otáčkach na všetkých prevodových stupňoch rovnaký“ to platí pouze, pokud se pohybuješ po křivce maximálního výkonu. Pokud jedu pořád stejně rychle (stejný převod/stejné otáčky motoru) jednou do kopce a podruhé z kopce, měním práci (výkon), kterou musí auto vykonat na udržení rychlosti a mění se mi i moment.
    S Kutilem si podejte ruce, naprosto špatná aplikace správných informací. To se týká i té tabulky, hodnoty jsou v ní asi správně, ale nechápeme, k čemu to je.
    PS: Víte, jak poznáte Kutila v Mondeu, to je ten řidič, co má v ruce logaritmické pravítko >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 15.08.07  17:27

"Hele polokutile, nechceš náhodou vytvořit mezinárodní dvojici s Jozefem0351 a oba jít někam, třeba do ...."
    Pepek fakt nerozumiem. Napísal som len že DR nerozumie tomu aký je rozdiel medzi krútiacim momentom motora a momentom na kolesách. Obávam sa že tomu nerozumieš ani ty. Je to presne tak ako napísal kutil v tých svojich tabulkách. Ten benzín dokáže zrýchliť rovnako a možno aj lepšie aj z podstatne nižším KM motora. Ale pri podradení a podstatne vyšších otáčkach. Ako napísal lordmystic, výhoda diesla je že má moment v nízkych otáčkach a pri bežnej jazde to podradenie nepotrebuje. Takže na závodenie to nie je ale na bežnú jazdu je to príjemné. Na závodenie nie je ani 125 HP benzín. Niekomu to vyhovuje niekomu nie. Kutilovi zjavne nie ale kúpil si diesel.
    Ešte raz prepáč že som sa ozval na tento nezmysel čo napísal DR:
    "Ve 2600ot má 2.2 TDCi nižší výkon, než ve 3300ot. Takže i moment na kolech bude při 2600ot nižší, než při 3300ot (oboje při shodné rychlostí jízdy, např těch 130 km/h). Protože pořád platí vztah: výkon= otáčky x krouťák x 3,14/30. Otáčky kol jsou shodné(auto jede v obou případech 130km/h), konstanty (3,14/30) taky, takže v tom případě platí přímá úměra mezi výkonem a kroutákem."
    Uniklo mu že existuje nejaký prevodový pomer cez ktorý sa prenáša KM na kolesá. KM motora je pri rovnakých otáčkach na všetkých prevodových stupňoch rovnaký. Ale na kolesách bohužiaľ nie. Preto na jednotke pretočíš kolesá ale na päťke nie pokiaľ nemáš formulu.
    A tá Kutilova tabuľka s ktorou DR nesúhlasí
    3300 - 260 - 2,99 - 777 - 4
    2600 - 350 - 2,36 - 826 - 5

jasne hovorí v čom je výhoda diesla a v čom benzínu.
    Pri diesly je blbosť pri 130 podradiť na 4 lebo KM motora aj na kolesách sa v dôsledku zvýšenia otáčok zníži. Pri benzíne je to naopak lebo má výkon a max. hodnotu KM posunutú podstatne vyšie a tam kde diesel končí benzín začína. Chce si to zopakovať matematiku a fyziku zo základnej školy. Neobhajujem Kutila a nemienim sa hádať čo je lepšie. Fyzikálne zákony ale platia rovnako pre diesel ako aj pre benzín. S tým sa treba zmieriť.
  • « 00 Reagovat !

foto lordmystic

lordmystic 15.08.07  13:00

kutil napsal: "TDCI jsem si koupil kvůli velkému momentu v nízkých otáčkách >:D a menší spotřebě. :-O Jenže je to jaksi jinak, než jsem počítal. Spotřeba je nižší, ale nesmí se na to šlapat, jinak je skoro jak můj starý benzín a moment je príma, ale na klidnou jízdu, na předjíždění to není o moc lepší jak moje staré auto. Jó, chybama se člověk učí."

Tak jestli ani tohle nestačí jako důkaz toho, že bys asi opravdu neměl být svéprávný tak nevím. TDCi sis koupil kvůli velkému monentu v nízkých otáčkách! Ano, to přesně Mondeo má! Tak vo co ti jde! Ano, benzín je lepší pro větší otáčky i pro předjíždění, to víš sám taky moc dobře. Tak vo co ti jde! A tohle už neokecáš, opravdu humus cos tu s fórem udělal :(.
  • « 00 Reagovat !

foto pepek

pepek 15.08.07  10:37

Hele polokutile, nechceš náhodou vytvořit mezinárodní dvojici s Jozefem0351 a oba jít někam, třeba do .... Zjevně si oba budete společně vyhovovat, budete spolu spokojeni a určitě vám to bude dohromady fungovat a ulehčíte nejenom tomuto foru :-!

btw. polokutile, pokud je člověk-koloušek mentálně retardovaný, tak jde do bazaru "určitého typu". Už první jednání a vzhled pracovníků takovýchto bazarů svědčí o něčem, co inteligentní člověk pochopí, retard ale ne. Navíc smlouvu, kterou obvykle takovéto bazary nabízejí k podpisu je schopen podepsat snad jen dement s IQ houpacího koně. Holt, jelikož jsou ale lidé, kteří si pro korunu nechají vrtat koleno a jsou ochotni podepsat cokoliv, jen aby dostali o 5K víc než jinde, tak se pak nesmí divit, že na těch svých 5K budou čekat hezky dlouho a budou mít problémy je vůbec získat. O takovýchto bazarech se podstatné věcí obecně ví delší dobu, jen zaslepenci si nejsou schopni či ochotni získat info. Kdo chce kam, pomozme mu tam.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 15.08.07  09:05

Sedačku jsem vypodložil a je to lepší! >:D

To Jozef0351: TDCI jsem si koupil kvůli velkému momentu v nízkých otáčkách >:D a menší spotřebě. :-O Jenže je to jaksi jinak, než jsem počítal. Spotřeba je nižší, ale nesmí se na to šlapat, jinak je skoro jak můj starý benzín a moment je príma, ale na klidnou jízdu, na předjíždění to není o moc lepší jak moje staré auto. Jó, chybama se člověk učí. Holt nebyl na fóru žádný "kutil", který by mi to vysvětlil. Jen jsem všude četl, jak jsou diesely super, jaký mají obrovský zátah. A moje zkušenost vycházela z Passata a z Megana, kde ty diesely fakt táhly. Ono se to totiž nějak podělallo už v okamžiku, kdy jsem nevzal S-MAX 1.8TDCI. S radostí bych dnes Mondeo za něj vyměnil. 8-s Hlavně byla blbost prodávat to staré. Jinak jsem ho prodával přes M-CAR, pro pepka tu mám něco o něm [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 15.08.07  08:57

Kutil máš to márne. DR tomu nechce a nebude rozumieť aký je rozdiel medzi KM motora a KM na kolesách ktorý sa prepočítava cez prevodové pomery prevodovky. Neoberaj ho o ilúzie. Prevodovka má nejaký stály prevodový pomer a jednotlivé stupne majú tiež svoj prevodový pomer. Tie tvoje tabuľky sú síce správne, tiež je možné že rovnako výkonný benzín zrýchli rýchlejšie pri podradení ako diesel. Ale tu ťažko nájdeš pochopenie >:D Ja mám k Mondeu viacero výhrad, s tým sedadlom s tebou tiež súhlasím, ale za tie peniaze je to dobré auto. Neviem prečo si si kúpil traktor keď ti nevyhovuje.
    PS: Ja mám benzín ale tiež točím pri predbiehaní niekedy aj do 6500 ot., aj keď tam už KM aj výkon klesá. Tabuľky sú jedna vec, život druhá :-)
  • « 00 Reagovat !

foto martin-z

martin.z 15.08.07  08:55

« kdo komu ujel

Teda panove, nejen ze v te nove diskuzi schazeji oproti stare ty podpisy s popisem auta, ale pridal bych do nich i vek ridice...
    Nechcete se tu rovnou navzajem vytahovat kdo ma vic na "tacháči" jak na zakladce, kdyz jsme jako deti cumeli dovnitr lepsich aut? :-)
  • 00 Reagovat !

foto lordmystic

lordmystic 15.08.07  08:52

« dvouhmoťák

také by mě zajímalo jak se pozná oddělanej dvouhmotovej setrvačník. to že je načatej vím jak poznat, kdž zhasínám motor bez vyšlápnuté spojky, tak zarachotí - takové chroustnutí jak se to železo zarachtá. když zhasínám motor a mám sešláplou spojku, tak tam to zarachocení není. ale jak poznat kde je ta hranice ještě použitelnosti...?

ps - jinak k výkonu a krouťáku - už jsem to tu psal, s původním softem mi auto začalo rychle vadnout už ve 4200rpm, po změně softu ještě před chipem mi to točilo do 4500rpm a pak rychle zvadlo a po chipu mi to točí 4650rpm a pak to vadne, sice ne tak rychle, ale vím že je lepší už přeřadit. takže dřív řadit jak ve 4000rpm na max. výkon fakt nemá cenu. to laguna krásně točí bez vadnutí až těsně k 5000rpm, to je nádhera. jsem tomu nevěřil a když jsem to viděl, tak jsem nevěřil ještě víc!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.08.07  00:00

kutile, tabulky mi nevadí. Ale nejsem sám, komu už leze krkem, jaké do těch tabulek píšeš kraviny. A je tomu tak i tomto případě. Ty vůbec nemáš tušení, cos to zase spočítal.

Ve 2600ot má 2.2 TDCi nižší výkon, než ve 3300ot. Takže i moment na kolech bude při 2600ot nižší, než při 3300ot (oboje při shodné rychlostí jízdy, např těch 130 km/h). Protože pořád platí vztah: výkon= otáčky x krouťák x 3,14/30. Otáčky kol jsou shodné(auto jede v obou případech 130km/h), konstanty (3,14/30) taky, takže v tom případě platí přímá úměra mezi výkonem a kroutákem.

Zalez do díry, posyp si tam hlavu popelem a už nikdy nezkoušej komukoliv dělat přednášku o fyzice. A vrať vysvědčení od 6. třídy výš, nejsi chytřejší, než páťák.
  • « 00 Reagovat !

foto Janerad

Janerad 14.08.07  23:36

to Superkutil: když jedu, tak jedu, a zajímá mě výkon... Takže když roztahuji čtyřku při předjíždění, tak to radši podržím do 4750, a řadím, až když dokonám... pak už fakt vadne... moment je jedna věc, ale výkon a pohyb na silnici je věc druhá... kdybych řadil při 3000 ot/min, tak pořád řadím... takže čtyřka do 4500 (4750 když jedu dál) rulez... Je to traktor, takže takhle se mi to osvědčilo...
    Sezení mi taky dělá problém, na sportovní jízdu mám sedačku víc vpředu. ale bolí mě pak noha pod stehnem na plynu... Když jedu dlouhý štreky, tak dám víc dozadu, ale zase mám probémy se spojkou, když chci dračit... Je fakt, že ve starým Mondeu jsem tyhle problémy neměl...
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 14.08.07  23:13

To Janerad: Proč to točíš do 4750ot? Není tady sice žádnej slušnej graf momentu, ale podle toho co je, tak nad 3500ot to nemá cenu točit, protože např 4ka na 3300ot. má na kolech menší moment jak 5ka v 2600ot viz níže (je to v rychlosti 130km/h):

otáčky - moment motoru - převod - moment na kolech - rychlost
    3300 - 260 - 2,99 - 777 - 4
    2600 - 350 - 2,36 - 826 - 5

DR mi tabulku promine. Točením nad 3000ot. ti akorát stoupá spotřeba, hlučnost a opotřebení motoru.

Jaký máš pocit zrychlování nad 160km/h? Na kolik jsi to schopný rozjet? Na kolik roztočíš na rovině 5ku? Kolik ti to žere?

Taky mi to táhne doleva.

Motor ti táhne od 1500ot? Jako že už v 1500ot je prudký nárůst momentu, nebo že to jede a neduní? Mě to teda začíná táhnout až kolem 1750ot ale dá se s tím jezdit už od 1250ot, ale od 1500ot se už necuká. Ten 2.2HDI twinturbo má max moment v 1500ot. takže i takové otáčky ten motor snese.

Hele, taky ti motor cvaká, když je trochu v otáčkách (tak 1500ot) a sešlápneš spojku?

To hil: Ale já chci sedět vysoko! Díky tomu budu moc dát sedačku dozadu a přitom nebudu sedět na podlaze. >:D Už vím kde je problém. Když si do sedačky sednu, tak se střed sedačky propadne a bočnice mě sevřou. Sedačka ve Fiestě se takhle nepropadne, ta tam má takovou vaničku z plechu potaženou pěnou a ta zamezí propadnutí. V Mondeu je to ale jinak (dám vědět, až to rozeberu). Možná je na vině vyhřívání sedačky. Staré Mondeo mělo taky tu vaničku potaženou pěnou. Tam jsem sedačku úplně rozebral, protože jsem měl pocit, že praskla (děti se mi chytli za opěradlo a ohli ho dozadu). ;-\
  • « 00 Reagovat !

foto Janerad

Janerad 14.08.07  22:37

To mě dneska na dálnici okouřila jedině S6 4,2, pustil jsem ji, ale neujela mi :-)

Fabii saze power RS ujedu, ochcávka RS benzín ujede mě :-) Holt v náklaďáku si nemůžu moc vyskakovat...
  • « 00 Reagovat !

foto hil

hil 14.08.07  22:31

Pal. filtr se mění u 2,2 (možná i u jiných Mondeií) vždy po 40000.

Jinak dneska mě málem okouřila na dálnici Fabie. Furt se za mnou držel až do cca 200. Potom jsem ubral.
    Přitom zepředu to vypadalo jako vybrabčenej Favorit, asi nějakej tuning/tuzing. Ale co je tam za motor by mě zajímalo...
  • 00 Reagovat !

foto Janerad

Janerad 14.08.07  21:46

« Zkušenosti s 2.2 TDCI po 40 tkm

Motor super,
    bez klimy a s vypnutým ESP se dá velmi dobře jezdit, točím prakticky až do 4750 ot/min kvůli řazení, táhne dobře už od 1500 ot/min. A jede to báječně. Spojku používám nalehko, až když je spojeno a setrvák v pohybu, šlapu na plyn. často řadím 4-6. I tak se dá slušně dračit, ale benzín to nikdy nebude.
    Problémy:
    odešlel mi mikrospínač na dveřích do kufru - naštěstí jde otvírat dálkou, čekám na servisku po 40 tkm.
    řízení - trošičku táhne doleva - sice jede i ve 200 km/h rovně bez držení, ale na nerovnostech, když ho nedržím, tak má tendenci jít doleva...
    ad Nafta: po cestě z Chorvatska jsem natankoval za Gratzem shell naftu - lepší než VPower Diesel v česku.. Fakticky, na té naftě neco je... Asi nechám vyměnit po 40tkm i palivový filtr...
    Jinak spokojenost.
  • « 00 Reagovat !

foto hil

hil 14.08.07  17:30

« Re: Předjíždění s TDCI

Třeba to ještě vyjde. Říkali, hned jak to přijde, ať jim dám auto a odpoledne to bude hotový.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.08.07  17:21

Skoda. V patek jdu na 120tkm servis a uvazuju, ze bych si to nechal znovu vymenit, tak jsem chtel vedet jak to dopadlo tobe a zda jsou pazvuky uplne pryc. Tak mi pak dej vedet,jo?

Otazka pro vsechny- jak spolehlive diagnostikovat vadny dvouhmotovy setrvacnik??

• « 00 Reagovat !

foto hil

hil 14.08.07  17:18

Eště ne. Díly pořád nepřišly. Dnes jsem si přebral auto po opravě blatníku a montáži modulu na automatická světla.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…