FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
"-- skrytý --" 24.08.07 13:13
« Re: Xenony - Titanium
Diky za tipy- ja tobe pomoh s gumama,ty me se zadama. Konecne se ta diskuse rozjela spravnym smerem.
Do Motola jsem uz volal, ten Kozak na me bude mit cas za ctrnact dni, tak to asi spojim s diagnostikou motoru u PetraT.- budeme pak zdravi oba- ja i Olina. Zdravi predevsim, to si pamatujte! -
"-- skrytý --" 24.08.07 12:16
« Re: Xenony - Titanium
Je to tak- ja mam kuprikladu i holici strojek co se jmenuje Titanium (xenony nema), praci prasek kupuju jedine Titan a muj nejoblibenejsi film je Souboj Titanu.
Pristi tyden jsem objednany do Tatoo salonu, kde si necham pres cely zada vytetovat Titanic.
Nevite nekdo, kde se da koupit titanove nadobi?? -
"-- skrytý --" 24.08.07 11:13
« Re: Pneutest
Zdar. Jezdim obcas po Brne a okoli, zejmena o vikendu.
Kdybych te videl tak si tveho auta urcite vsimnu (i v zrcatku:))a mozna i zastavim na kus reci.
Muzem si dat nekde dostavenicko-pokud jsi z vysociny, tak to neni problem, moje zena je z Jihlavy a ja z Drahanske vyrchoviny.
Xenony nemam, v Nemecku se to da nakonfigurovat i bez nich.
Tak dej vedet, muzeme pak udelat prima recenzi:) -
cja 24.08.07 08:51
Krkovička: Nevím, ale nejezdíš po Brně? Tuhle jsem tam bloudil a potkal jsem tam Titanium a jelikož jich po ČR jezdí jenom pár, tak by mě to vůbec neudivilo.Samozřejmě mě to napadlo až dle fotek , kde je RZ. A v těch recenzích někdo psal, že to máš bez xenonů - to je snad blbost - ty byly v této výbavě v základu - nebo němečtí soudruzi udělali někde chybu? Jinak za ten profil 10b. Super. -
cja 24.08.07 08:24
« Re: Ojeté pneu
to impaler: měním vždy pneu při 3 mm vzorku- v servise sice cosi říkali o zákonné hranici, ale voda je pro 18" 225/40 v kolejích nepřítel, takže vždy. A zimáky max 4mm potom dojet v létě.
A za sebe doporučuji buď Dunlop 9000 tíchá a příjemná guma cose týče hlučnosti a vlastností na mokru a nebo preferuju CSC 2 nebo 3, velmi dobrá ve všech ohledech.
Na zimu jsem zkusil Dunlop M3 205/55/16 a nemohu si stěžovat, i když u nás na Vysočině toho sněhu bývá hodně, tak zatím bez větších problémů( v nejhorším nazouvám řetězy)- velmi tichá na dálnici - ale tam toho moc nenatočím.
A chtěl jsem poděkovat všem tady zúčastněným, že se diskuze opět vrátila k zajímavým tématům. Je to fajn, jít na forum a něco se dozvědět. -
cja 24.08.07 08:13
« Re: co vadí a co prospívá...
TomanGhia: Pirelli 6000 jsem jezdil asi před 8 roky na Mon 93 2,0i stály tenkrát asi 3500,- v rozměru 185/65/14 po 14k bylo po nich tichá a měkká guma ,ale špatný kilometrový proběh - i když jak psal DR , tak se gumy vyvíjí velmi rychle, ale pro mě to tenkrát bylo velké zklamání, které ve mě vyvolalo nechuť k Pirelli - asi předsudek? :-). Je taky pravda , že jezdím 90% okresky - hrubý asfalt. Ale žádný pneu mi nevydrží více jak 20k. Bravuris jednou 24k , ale byli hlučné.
To Krkovička: Krásná Olina - máme stejnou ;-) -
g_m 23.08.07 17:41
DR:
Za deště tak rychle nejezdím, když prší, tak mě rychlostní limity nezajímají, zvolním a pustím si na CD písničky od Apocalypticy.
Kdysi jsem měl těžkou nehodu za deště (neřídil jsem já) a od té doby to na mokru nejde jinak než hooodně opatrně. Takže ty R050 budou moje volba, na mokru rozdíl fakt nepoznám, leda by plavaly při dešti na dálnici už v 90 - 100 Km/h. Ale to zřejmě u těch Bridgestonek nehrozí. -
"-- skrytý --" 23.08.07 17:21
TomanGHIA: i na mokru poznáš. Když ti za deště ve 120km/h na dálnici přední kola na pětku hrabou, je s pneu něco špatně.
Já jsem si za ty statisíce km s nejrůznějšími auty na nejrůznějších pneu udělal názor, že na suchu je to celkem jedno, tam jsi na jakékoliv gumě od limitu adheze dost daleko - při normální jízdě (a nebavíme se o extrémech jako jsou protektory). Ale právě na mokru se dělí zrno od plev, ten limit je najednou i při opatrné jízdě mnohem blíž a pak ty rozdíly začnou být zajímavé. -
g_m 23.08.07 17:03
Jozef0351:
No podle mě je důvodů víc:
mám nižší profil pneu, nechávám si je foukat asi o 2 desetiny více než je psáno, mám těžší auto - Ty máš myslím 1.8, asi razantněji zrychluju i brzdím, průjezdy zatáčkami...
No a ten model P6000 je ve specifikaci Powergy i bez Powergy, ne? No a já nevím, jestli máš i Ty ty moje "síla a energie". :-)
Ale s volantem se nepřetahuju, ani při zrychlování ani na nerovnostech.
Spíš mě trošičku štve, že mám volant trošičku doleva při jízdě rovně.
Byla už z výroby špatná geomertie a byl volant nakřivo více, po seřízení je to o dost lepší, ale pořád to trochu zůstalo. A je to stejné i po přehození na zimní, pak na letní, znovu geometrie a je to pořád trochu znatelné.
Dle servisu je to v normě, je to rovně a je to daň za velká kola, rovnat víc to prý nejde a ani prý není co, nicméně já už si vypěstoval slušnou obsesi... :-)
Tak to alibisticky přisuzuju křivým cestám a neřeším to.
Hlavně že mi to netahá na stranu a ani samo nezatáčí.
A všem dík za rady či linky na stránky, už mám jasno. -
Jozef0351 23.08.07 16:39
TomanGHIA: Divné je že obaja máme Pirelli P6000 a mne vydržali raz toľko ako tebe. Nemyslím že by to bolo tým, že ja mám 16". Mám na nich najazdených 53 tis. km a nad kontrolnými bodmi mám 2-3 mm. Podľa mňa sú tie gumy tvrdé a preto toľko vydržia a sú hlučné. Tomu by nasvedčovalo aj to že sa stále preťahujem s volantom. Zimné mám rovnaký rozmer a taký problém nemám. -
"-- skrytý --" 23.08.07 14:17
TomanGHIA: gumy, co vydrží 50000km budou buď drahé, nebo ta výdrž bude na úkor nějakého jiného parametru - hlučnost, valivý odpor, jízdní vlastnosti na suchu/mokru. Nevím, kolik najezdíš za rok (na letních), já s mondeem tak 15-20 tisíc (30tisíc ročně celkem), výdrž 2 roky u letních gum považuju při tomto proběhu za dostatečnou.
Co se týká nákupu, doporučuju www.pneunet.cz ( všechny ty "nelevnějsipneu" a podobné eshopy jsou proti nim znatelně dražší. A když tomu věnuješ trochu času, můžeš nakoupit opravdu výhodně, i když třeba něco jiného. Já jsem taky původně chtěl bridge RE050A, ale ty pirelky byly skoro za poloviční cenu (bravurisy stály +- stejně!), takže nebylo co řešit.
Krkovicka: jasně že je to jasný. Já jsem jenom za ty roky tak nějak zjistil, že co je jasný mě, nebo tobě, spoustě jiných lidí zas tak jasný není.
BTW, kromě použité směsi oprotřebení docela dost ovlivňuje i styl jízdy (a zatížení a huštění), za 30 minut na brněnském okruhu jsem ty pirellky docela dost sedral. Ale to je samozřejmě taky každému jasné. Snad... -
g_m 23.08.07 12:29
Krkovicka:
Pandsky bohužel nerozumím, přeložíš mi to, jak jsi nabízel u toho německého testu v pdf. ? :-) :-)
Jinak super, krásné.
Jozef0351:
O ložiska se neboj, ty Pirellky hučí asi všem, je to nejspíše gumama.
Je možné, že Pirelli spolupracuje s některým z výrobců ložisek a tohle je jejich lobby. :-!
Ale abych ty gumy jen nehanil, dobře drží na suchu i na mokru.
Ale nekoupil bych je, tolik žetonů dát za gumy a nenajet na tom ani 40 tisíc a poslouchat hučení, to ne. -
Jozef0351 23.08.07 11:56
Životnosť pneumatík je to posledné čo ma zaujíma. Voľakedy som mal na Mitsubishi letné Bravurisy a vyhodil som ich po 20 tis. km lebo hučali ako krava. Na Autosalóne v stánku Barum sa len uškŕňali že prečo si kupujem na také auto také gumy. Ale zimné Polarisy boli super.
Teraz som kúpil auto s Pirelli P6000 a je to katastrofa. Od nova hučia ako keby som mal pásy. Aspoň dúfam že je to gumami a nie sú to ložiská lebo hučia odnova. Čo z toho že už mám na nich 50 tis. km a do zimy ešte vydržia keď sú také hlučné. Zimné mám tiež Pirelli Wintersport tuším a takisto sú hlučné. Len dúfam že to je gumami a nie autom. Na jar kúpim najtichšie gumy podľa testov. Som zvedavý či konečne zažijem tichú jazdu. Mal som teraz na skúšku Roomster 1,4 a to auto bolo od podvozka o poznanie tichšie ako moje Mondeo. Ale vynahradzoval to motor. Nebol som si istý či sa nepomýlili a nedali mi namiesto benzínu diesel. -
g_m 23.08.07 11:46
Krkovicka:
Díky za vysvětlení, koupím si je. Protože pokud se na těžším BMW 5er sjíždějí pomaleji než gumy na Tvojí krásné černé Olině ST, která má těžký čumáček (2.2 TDCi, Ty za volantem a Tvoje okouzlující dlouhonohá žena /fotka v Krkovičkově doplněné recenzi, koukněte se! :-) / s Tebou vepředu), tak pak mi zřejmě vydrží ještě déle než by držely na tom BMW.
Takže ještě jednou díky pane!
DR:
Souhlas, gumy jsou určitě o kompromisu, pokud to nejsou nějaké speciály.
Já od gum chci výdrž aspoň 50k Km a aby mě na cestě neobtěžovaly hlukem, jak se to děje ted' u těch Pirellek, které mají být prý tiché a výkonné (jejich název Powergy je prý power and energy...).
Ty ale nevydrží více než 30k Km a to budu pouštět rádio nahlas, ... abych spíš já pak neměl nával energy and power a nevyhodil je.
A dík za odkaz, podíval jsem se, ale mírná obava tam byla... :o))) -
"-- skrytý --" 23.08.07 11:12
Krkovicka: Adheze na mokru není jenom o směsi, ale taky o tvaru dezénu, jak stíhá vodu odvádět. Tvar dezénu zase úzce souvisí s hlučností a ovlivňuje samozřejmě i jízdu za sucha. K tomu přidej valivý odpor (zavisí na konstrukci, směsi, dezénu) a odolnost proti opotřebení. Fakt to těm pneumatikářům nezávidím.
-
"-- skrytý --" 23.08.07 10:52
TomanGHIA: já používám testy tady [odkaz] (neboj, na tenhle odkaz kliknout můžeš ;-)).
Testy staré 1-2 roky jsou už historie. Výrobci pneu pořád vylepšují a i když se nemění název, tak letošní guma je lepší než ta loňská. Hezký příklad jsou Bridgestone Turanza 300. Před pár roky nic moc, pak najednou špička.
Rozdíly v testech bych ale zase tak neprožíval, u sousedicích pořadí (1-2, 2-3, 3-4, ...) často jde o jednotky procent, což normální člověk nemůže poznat.
Záleží, jak kdo jezdí. Já jsem třeba mnohýmni zatracované bravurisy měl na několika autech včetně 2.5V6 a na jízdní vlastnosti jsem si rozhodně nemohl stěžovat. Byly hlučnější, ale na suchu v pohodě a na mokru i ojeté hodně dobré, hlavně se mi líbila vysoká odolnost proti aquaplaningu, s tím mají problémy i dražší gumy. Teď na STčku mám Pirelli PZeroNERO, což v době nákupu byla špičková guma, znalci doporučovaná pro řádění na okruzích :-).
Obecně jsou vlastnosti konkrétní penumatiky vždycky nějaký kompromis. Protože některé požadavky jsou protichůdné, třeba vysoká přilnavost, dlouhá životnost a nízká cena. Výrobci se snaží mít ty vlastnosti vyvážené. Ale protože nabízejí víc typů pneu, můžou je různě "ladit" - někdy prodlouží životnost na úkor jízdních vlastností, jindy upřednostní chování na mokru na úkor hlučnosti nebo valivého odporu. Ale žádná guma nemůže být špičková ve všem, takže je potřeba si stanovit priority a pak podle toho vybírat. I když běžný člověk, který njezdí zatáčky po dvou kolech ty rozdíly nemusí vůbec poznat.
U nás má diskuze o pneumatikách 52 stránek a je to nekonečný příběh. -
"-- skrytý --" 23.08.07 10:48
Ja jsem je totiz hodnotil (doporucil) na zaklade vysledku toho testu:)
Stejne tak jsem si koupil ty co to vyhraly a tam to opotrebeni muzu potvrdit:/
Ty R050 ma kolega na BMW a nedavno jsem se ho ptal jestli za mokra nedelaji neplechu. Bylo mi receno, ze jsou OK, ale ten rozdil se asi projevi az v extremu. V kazdem pripade se mu sjizdi pomaleji nez ty moje a to ma jeste tezsi auto.
Obecne plati, ze dobra prilnavost za mokra je podminena mekci smesi, ktera se logicky drive ojede.
Me uz gumy jednou zachranily pred nechtenym opustenim dalnicniho sjezdu a tak se drzim rceni "Motor neni to, co vas drzi na silnici" a kupuju gumy co drzi:)
-
Janerad 23.08.07 10:36
Přihřeju si polívčičku, testy gum koukejte na
[odkaz]
Jinak na léto mám Conti Sport Contact 2 a na zimu nejaky Bridgestone, ale musel bych se kouknout...
Ani jedno nic extra, ale na zimu mi pekne hluci zvoni kola - koupil jsem zimaky i s diskama, nejaky alu Rial, jsou lehky, ale desne hlucny. S origo Fordama alu 17" se nedaji srovnavat... -
g_m 23.08.07 09:35
Krkovicka:
Dik moc za ten test, dival jsem se na to a ty R050, co prohrály, tak mají hodnocení přesně jako jsi je hodnotil Ty ve včerejším příspěvku - výdrž perfektní, na suchu gut, ale na mokru nic moc.
Máš s nimi osobní zkušenost? Fakt jsou na tom mokru tak špatné, že kvůli tomu je v testu hodnotili jako nejhorší?
Nebo neměl je někdo z Vás? Protože ty gumy vycházejí moc dobře na poměr cena/výdrž a mohl by to být "tajný" tip pro více lidí.
Jsou to Bridgestone Potenza R050.
Jinak na zimu mám Sava Eskimo S3, 205/55 R16, bylo to spíše rozhodnutí s ohledem na jejich cenu, ale jsem příjemně překvapen, gumy nehučí, na mokru drží, sníh jsem potkal za tu poslední zimu asi 2x, ale nezklamaly. Vzorek ani neubyl, mají asi 7k Km.
Pouze když už je teplo kolem 10-ti stupňů, tak trochu kloužou.
Takže kupodivu můžu doporučit tyhle levnější gumy.
-
impaler 23.08.07 08:32
« Ojeté pneu
Pánové,
když už je řeč o ojetosti pneumatik - sleduju své první dvě sady, za které zodpovídám sám, a zajímalo by mě, při jaké výšce dezénu měníte? Čekáte až na doraz na ty plošky v drážce? Nebo už při 2 mm, jak doporučuje např. Michelin na svých stránkách?
Střídám letní (Michelin Premacy) a zimní (Conti TS810) a nemám pocit, že by se blížil čas na výměnu. Mají najeto odhadem 40 a 17 tisíc, možná trochu míň a víc. :)
Měl někdo origo taky Micheliny? Jak dlouho vydržely?
-
lordmystic 23.08.07 08:28
Krkovicka: nebo mi to pošli na mail lordmystic@centrum.cz a já to hodím k sobě na web a pak to zde nalinkuju aby si to mohl sosnout každej.
PetrT: říkáš že děláš diagnostiku i vstřikovačů? no by mě také časem docela zajímalo jak si vedou ty mé nové vstřikovače po té, co jsem to nechal přečipovat a co tam leju VIF. a bohužel už se začal zase hlásit i poslední čtvrtý nevyměněný vstřikovač ke slovu, auto zase občas nechce startovat, je rovnou v nouzovém režimu. teď už jen čekám co nevidět že začne padat do nouzáku při větším zátahu a jedu i na poslední vstřik :(. a s tím že to mám chiplé to bude asi brzo :). -
"-- skrytý --" 22.08.07 23:23
TomanGHIA: muzu ti poslat velice kvalitni test na pneu, akorat nevim jak ho sem umistit. Jedna se o pdf. o velikosti do 1Mb.
pokud nekdo z vas ma tip jak to sem hodit, tak dejte vedet, myslim, ze by se to mohlo hodit vsem Mondearum.
Klidne poslu na osobni e-mailove adresy, ktere ovsem nemam..
-
g_m 22.08.07 22:41
Pánové díky za tipy na pneu, koukal jsem na ty Bridžstounky :-) a asi pak do nich půjdu.
Kua ale v té jejich ceně je asi fest promítnutá i reklama z F1.
Si člověk kupuje asi i závodnický feeling. Ale za kvalitu se platí.
martin.z:
Ty Bravurisy oddělal kámoš na Octavii RS (samo že s čipem woe :-) ) po 10-ti k Km... si myslel, že ušetří... je ale pravda, že on je spíše pilot, než řidič...
Ten příměr k socce mezi zasvěcenými, ...mazec... :-)
Krkovicka:
Tééeeda - řezník Krkovička chce platit Petrovi T. místo uzeninami vínem... kam ten svět spěje?!?!
:-)
S tim souvisi konkretni otazka na servis:
Mate tady nekdo zkusenosti se servisem FordCharouz Cernokostelecka v Malesicich? At negativni nebo positivni?