FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
oleowr1 05.09.07 20:32
« Re: Světla pro denní svícení
To Jozef0351: Na Slovensku i v Čechách jsou homologované světla Hella (www.xenon-lights.sk). Nechápu jak můžeš napsat, "...100 % nie su homologizované...", copak sedíš ve slovenském parlamentu, nebo jsi jasnovidec? Pamatuj si jedno "myslet si znamená * vědět", ty 6W ovály lze vidět velice dobře, ale na Slovensku (mám ženu z východu a najedu tam někdy více km než v ČR) takové auto potkáš zřídka. Netvrď prosím Tě, že něco lze těžko demontovat, když jsi v ruce ještě nedržel ani šroubovák.... -
g_m 05.09.07 20:09
Krkovička:
No tak dnes za moje auto bych už asi taky nedostal více než 500k. Ale to Tvoje jak bylo nové, tak bylo asi zu teuer.
Add ta světla na Audi - myslíš ty Audi A6, co jim to svítí blízko u sebe, těsně u masky?
Taky jsem si všiml. Je to děsně in, jak praví klasik - kdo chvíli stál, již stojí opodál... no já teda bez xenonů a bez těch "tage lichtů" stojím teda kur.va daleko. :-) Naštěstí na to kálím.
Já bych si na auto nic dalšího nedával, dávat tisíc či víc Kč za světla, abych uspořil pár wattů. Bych se na to mohl..... -
"-- skrytý --" 05.09.07 19:40
No nevim jak vase, ale moje auto uz nema cenu ani pul milionu.
Odhaduju, ze ho za rok prodam tak za 370tis a jeste budu rad..
Svetla pro denni sviceni jsou modni zalezitosti.Mimoradne povedene kousky lze spatrit zejmena na vozech znacky Audi.
Jedna se o takzvany light-styling. Kdo to v dnesni dobe nema, jako by nebyl.
-
Jozef0351 05.09.07 19:00
Na kráse tie svetlá autu nepridajú ale problém vidím s políciou. 100 % nie su homologizované a sú nepriehľadnuteľné. Píšu že usporia 90 % energie ale tie 6 W je vidieť asi len po tme. Takže úspora bude možno 50 %. Možno 100 W. Takže pri výkone 90 až 114 kW a príkone ostatných elektrických zariadení v aute je to absolútne zanedbateľné. Navyše na úkor bezpečnosti. Neviem či toto je fórum majiteľov auta strednej triedy ktoré stojí takmer milión korún alebo majiteľov starých škodoviek ktorý nariekajú že zimné gumy, detské sedačky a denné svietenie ich zruinuje. -
oleowr1 05.09.07 17:23
Světla pro denní svícení si zřejmě pořídím (až bude trochu času), vadí mi nejen to, že svítím ve dne více než 100W zbytečně ale i to, že při zapnutých světlech se sníží intenzita podsvětlení tlačítka klimy a vnitřního okruhu a při slunečném počasí nevidím jestli jsou zapnuté nebo ne (klimu mám manuální). -
superkutil 05.09.07 15:44
To DR: no já tam jeden šroubek mám. Na starších světlech byla packa, ale já už tam mám šroubek s tor hlavičkou - vyfotím ti ho. Takže H1 i xenon musím měnit se šroubovákem.
A co jsem měl staré Mondeo, tak jsem vzadu za těch 6let měnil 4 zárovky a vpředu ani nepočíám. Nejhorší byly mlhovky, ale ty mi stejně 2x někdo ukradl a tak už jsem tam nové nedal.
To ALL: Co si myslíte o těch světlech pro denní svícení? [odkaz] Mám v autě automatické zapínání světel podle denního světla a rád bych ho využíval. -
"-- skrytý --" 05.09.07 15:29
Jozef035: trochu přeháníš. K výměně žárovky šroubovák (ani žádné jiné nářadí) vůbec nepotřebuješ, takže nemás důvod rýpat se v novém autě se šroubovákem - ještě by sis odřel lak.
Ta výměna žárovky je mnohem jednodušší, něž výměna píchlého kola. A díky demontáži reflektoru - která je opravdu velice jednoduchá, to zvládne i ženská - máš dobrý přístup ke všem žárovkám. Někdy si to vyzkoušej a změníš názor. -
Jozef0351 05.09.07 15:11
impaler:
Nepolemizujem. Jednoduché som to mal na predchádzajúcom aute. Otvoriť kryt a vymeniť žiarovku. Netvrdím že odmotovať masku a svetlo je niečo zložité. Ale to radšej nechám servisu. Nekupujem si nové autá aby som sa v nich rýpal so šrobovákom. Ja dám zarobiť servisu, servis možno mne. Ale žiarovky v svetlách by sa podľa mňa mali dať vymeniť jednoducho na ceste. Bohužiaľ, už to tak nie je. -
"-- skrytý --" 05.09.07 14:16
Josef0351: Pracne to neni a me to i docela bavi. Je to takova skladacka typu kindervajicko. Svetlomet nerozstelujes protoze ho usadis presne tak jak jsi ho vyndal-jina moznost neni.
Kutil: Prioritou je dosvit, cena je podruzna.Doted pouzivam Osram Silverstar za cca 800Kc vsechny 4 a ty vydrzi tak rok, coz neni vubec spatny. Koukal jsem ale na test tech Philipsu a dost me to laka- dosviti z Kosic az do Moskvy a to se vyplati. -
impaler 05.09.07 14:03
Jozefe, musíš za každou cenu polemizovat, když ti několik lidí napsalo, že to je jednoduché?
Měnil jsem několikrát různé zadní v servisu při jiných úkonech, než jsem si je tam dal poprvé sám a od té doby neprdla ani jedna. Asi na to hamtali mastnýma prackama nebo něco.
Vepředu nedávno poprvé (cca 53tkm, svítím pořád), praskla i parkovačka na stejné straně, po výměně dál už několik tisíc pohoda. Je to jednoduché i pro takového, jako jsem já, žádný mechanik ani superkutil. ;-)
Tak nevymejšlej a zkus si to, když ani nevíš, co kritizuješ. -
"-- skrytý --" 05.09.07 13:54
Homologace světel se prokazuje přímo tím světlem, na kterém musí být homologační značka ve formátu Exx (E20, E13, E11, ...). Jsme v evropské unii, takže světla nemusí být homologovaná u nás, stačí jakákoliv evropská homologace, což je právě to Exx.
A ještě vybrané požadavky na umístění světel pro denní svícení z předpisu EHK/OSN č. 48 (základní) na denní svítilny:
počet - dvě na přídi vozidla
na šířku - max. 400 mm od bočního obrysu vozidla a nejméně 600 mm mezi sebou (u vozidel s šířkou menší než 1300mm může být 400 mm)
na výšku - od 250 mm do 1500 mm nad vozovkou.
K elektrickému zapojení denních svítilen připomínáme zejména, že jejich zapojení zajistí plnění následujících podmínek:
svítí samostatně bez obrysových světel,
automaticky se zapínají s polohou "klíčku" pro běh motoru a zhasnou po vypnutí motoru,
povinně se automaticky vypínají při rozsvícení světlometů
kontrolka je nepovinná.
Z výše předepsaných požadavků na montáž vyplývá, že se automaticky rozsvítí bez dalších světel či svítilen.
Upozorňujeme, že hodnocení předepsaného umístění a zapojení dle předpisu EHK/OSN č. 48 je odborná záležitost, která není určena k individuálnímu posouzení. Doporučujeme proto odbornou montáž a kontrolu ve zkušební stanici (vybrané STK) nebo v pověřené zkušebně (ÚSMD Praha nebo TÜV ÚVMV Praha).
Po dodatečném namontování denních svítilen nejde o přestavbu vozidla ani o změnu technických údajů v registru či TP.
Zápis se tedy žádný neprovádí obdobně jako u mlhových svítilen.
Výše uvedeným způsobem namontované svítilny tedy zjevně plní současné požadavky §32 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb. v posledním platném znění.
-
Jozef0351 05.09.07 13:48
Veď o to ide, že treba vymontovať celé svetlo. Jednak je to relatívne pracné a hrozí že sa rozštelujú svetlá. V servise mi tvrdili že je ešte aj nejaké riziko poškodenia paraboly na jednej strane. Výrobcovia nepočítajú s možnosťou že žiarovka sa vypáli niekde na ceste. -
-
superkutil 05.09.07 13:12
To Jozef0351: Mám Xenony. Maska se blbě odpojuje od krytu nárazníku. Jinak v pohodě. Teda až na to, že k výměně H1 potřebuju šroubovák s torem. Výměna Xenonu bez problému, mohu ho mít určitě za míň jak za 7000,-Kč.
Ty speciální H4 a H7 jsou na nic, většinou jsou hodně drahé a brzy odcházejí. Používal jsem H7 s +35% nebo +50% a ty vydržely. Přitom cena do 200,-Kč za jednu.
H1 používám od Opela, mají neprůhlednou modrou baňku a vydržely mi v autě 150tis.km.
Jinak ty Xenony jsou nesmyslně předražené, skutečná cena jedné žárovky s měničem je o cca 2500,-Kč vyšší jak halogenka. -
oleowr1 05.09.07 12:24
To DIM: Jediným dodavatelem homologovaných světel pro denní svícení do ČR (podle www.xenony.cz) je Hella, světla se liší provedením - 6W-12W, jsou oválná (1400,-) nebo kulatá (2100,-). V budoucnu by je měl údajně vyrábět i PAL. Na trhu jsou samozřejmě i nehomologovaná světla, včetně světel z LED. -
oleowr1 05.09.07 12:13
To Jozef0351: ono to prkotina není, když se mi podělala palubka auto fungovalo jen když jsem z ní vyndal ty 4ks podsvětlující žárovky (světla pro denní svícení by to vyřešily).
Kdybych to nezvlád, tak díky "super" servisům Ford přijedu z Chorvatska na odtahovce. Dětem sice nezakazuji dívat se na DVD, ale určitě si nepouštějí DVD když jsou právě venku, proto považuji za nesmysl svítit něčím, když to není potřeba.
Žárovky v předních reflektorech se mění v pohodě, ten kdo to nedělal má možná strach z vytahování mřížky chladiče a celého reflektoru, ale aspoň je k žárovce dobrý přístup a člověk si neodře články prstů jako např. u fabie. -
cja 05.09.07 11:32
jo jo - musíš vyndat mřížku chladiče , potom uvolnit 2 táhla , odpojit konektor vyndat světlomet a vyměníš žárovku - docela jednoduchý než si lámat prsty v motoru kde není místo - no od té doby co tam mám bílé světlo od pánů z Xenonu ;-) , tak se vším do servisu a výbojka Ford asi 7000 , ne Ford asi půlku :-)
Pokud by měli nastat ty problémy co popisují v LN, tak by mě zajímalo, kdo ponese odpovědnost - vláda, EU :-), čerpací st., výrobce motoru? Mám Transita TDI, ten zkousne všechno, ale 5 měsíců v roce toho najede velmi málo - 500km za 5 měsíců. Dřív jsme drželi hladinu nafty v nádrži co nejvyšší v době tohoto provozu a teď holt budeme udržovat co nejnižší a budeme to ředit aditivy. Kolega ve firmě má 2,4 TDCI Transita - ta bude asi háklivější - stejný režim jako já. Ale ono to vše nějak dopadne - začnem kupovat dodávky s benzínem a ekologii to zase nepomůže, takže by se měli začít hodně starat, aby tento trend nenastal. :-) -
"-- skrytý --" 05.09.07 11:29
Josef0351: Ja som to zkusal viacekrat a naposledy minuly tyden kdyz mi rakousky celnik rekl, ze mi nesviti leve svetlo. Vicemene potme jsem to zvladl asi za pet minut, ale verim, ze kdybych to delal poprve, tak se na to asi vy....
Ne ze by Mondeo blbe svitilo, ale ve snaze dosvitit co nejdal si kupuju vykonnejsi zarovky, ktere drive odchazi. ale rozdil oproti beznym zarovkam byva fakt velky. Ted mam v merku Philips Xtreme Power. Zkousel je uz nekdo??
-
Jozef0351 05.09.07 11:13
Takú prkotinu by ma nenapadlo riešiť. Svietim nonstop už 10 rokov a problém nemám. V Carisme som menil žiarovky v prístrojovke až po 300 tis. km takže ma to nezruinovalo. To už aby som deťom zakazoval pozerať DVD lebo žerú elektriku :-)
Navyše mi stále beží klíma na "auto" a mám nonstop telefón na nabíjačke.
Skôr ma udivuje že za 20 mesiacov / 76 tis.km, sa mi nevypálila ani jedna žiarovka. Na starom aute som menil každý rok nejakú. V servise mi povedali že Ford sa nenechal zahambiť a ako na viacerých nových autách aj v Mondeu je problém vymeniť žiarovky svojpomocne. Skúšal to niekto? -
DIM 05.09.07 11:03
« Re: Více o 2% MEŘO v naftě
To víte, chlapci, není nad vstřikování na dýze !!! :-)
Včera jsme se ptal evidentně erudované slečny u Benziny na Rudné :
Je v té naftě už ten řepkový olej ?
Po dlouhém zkoumavém pohledu : je tam všechno, nám chodí kontroly a máme na to papíry ..... !! :-)
Já jako že je to teď to nové , že tam má být ta řepka a že mám spíš obavy, jestlis e to tím nezhorší .......
A ona s ulehčeným úsměvem že nejsem z ČOI : Tak to si pište, že jestli tam budou něco lít, tak se to zhorší, to je jasné, to je jako se žrádlem............
Toš tak...... -
oleowr1 05.09.07 10:48
« Světla pro denní svícení
Uvažuji o montáži světel pro denní svícení, svítit potkávacími je podle mne na nic vzhledem k zbytečnému podsvětlení palubovky (s tím mám své zkušenosti, 12W navíc dokáže divy), zadní značky a zadních obrysovek. Nemáte někdo zkušenosti s typem + montáží? Včera jsem viděl kombíka s oválnými světly pro denní svícení v předním nárazníku a celkum mu to slušelo. Na netu se dají pořídit homologovaná světla za 1950,- (2x6W). Určitě jsou i levnější. -
g_m 05.09.07 09:52
cja:
:-)
WinDiesel:
Nevadí. :-)
Jozef0351:
Stejně budete mít od 1. 1. 2008 v benzínu biolíh... ne že bych Ti to přál, ale víš jak je to... takže stejně před tou nejistotou neutečeš.
Jinak s tím dieselem - když má někdo diesel, tak takové prostoje snad nemá. No a pokud ano, tak na to myslet a nenechat to stát tak dlouho s plnou nádrží.
-
Jozef0351 05.09.07 09:34
Ford píše že do 5% je to OK. Ale do benzínu zakazuje a do nafty nedoporučuje trvalo liať prísady. Čo ten "Standa" ?? ZAujímalo by ma čo má robiť človek ktorý jazdí s dieslom len vo sviatok ak je pravda že nie je dobré keď auto s binaftou dlhšie nejazdí. Alebo ak auto stojí mesiac v bazári. -
Jozef0351 05.09.07 08:54
WinDiesel:
Keď niečo znížiš o 100% tak máš 0 :-)
Stále je to bionafta. Aj Slovnaft predáva bionaftu od septembra 2006. Aj keď je rozdiel medzi bionaftou 2 generácie čo sa predávala doteraz a tým čo sa nazýva bionafta teraz. Bionafta 1 generácie bola tiež niečo iné. U nás sa predáva táto nová bionafta dávno. Ak sa nemýlim tak si tvrdil že na Slovensku majú TDCI väčšie problémy ako v ČR. Nemôže to súvisieť ;-)
Tak či tak s tým nikto nič nespraví. Biopalivá tu budú. Pozriem sa do príručky od Transita či tiež zakazujú biopalivá tak ako v Mondeu a či to tam presne špecifikujú. Môže to byť super výhovorka že oni zakázali používať biopalivá a nemôžu za to že sa predáva iba bionafta. -
Jozef0351 05.09.07 08:32
TomanGHIA: Fakt mi to je ukradnuté čo si tam lejete :-! A už vôbec nepotrebujem skúmať čo je a čo nie je bionafta. Napíš do Novy že klamali ľudí lebo to nie je bionafta. Ford a majitelia TDCI sa vyhovárajú na nekvalitnú naftu.
Tiež mám jedno TDCI, nelejem síce do neho všelijaké prípravky ako olej do Trabanta, ale snažím sa aby dostávalo podľa možnosti kvalitnú naftu keď je také chorľavé. Za rok iba raz preblikla kontrolka že chce do servisu ale zhasla a motor je v pohode. Ale už menili celé servo a niečo na kolese. No, japonec to nie je. Aspoň že Mondeo sa drží :-)