FORD MONDEO 2,2 TDCi .

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto RADEK1

RADEK1 07.09.07  18:23

« Re: Ještě jednou xenony

Vážně mi tenkrát sdělili 30 tis. možná to byl jen odhad. Nicméně to byla částka ,kterou jsem nehodlal dát, takže jsem se po tom dál nepídil. PS: měl jsem na tebe dotaz ohledně dvouhoťáku .Neodpověděl jsi. Trhá mi to při řazení z 1 na 2 skoro se to přidusí. je to setrvačník?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.09.07  18:05

lordmystic: Bosch dělá originál sady na legální montáž xenonů - takže v sadě jsou komplet světla, ostřikovače, i to automatické naklápění. Cena cca 50-60 tisíc Kč, ale když jsem se o to zajímal (cca 2 roky zpátky), tak to měli jenom pro pár vybraným modelů (nějaké BMW, MB, VW, dohromady 5-10 typů), možná už rozšířili sortiment a dělají i mondeo.
  • « 00 Reagovat !

foto lordmystic

lordmystic 07.09.07  17:52

RADEK1: hm tak to si děláš srandu ne? mě řekli ve ford servisu, že vyměnit čiré světlomety za xenony bude stát něco kolem 100.000kč!!! nemění se jen světla, ale jak už se tu psalo to automatické naklápění, kompletní eletkrika která je sakra drahá a je jí stpousty metrů, ostřikovače, atd.
  • « 00 Reagovat !

foto RADEK1

RADEK1 07.09.07  17:33

To:DR Svatá pravda u svého předchozího mondea jsem xenony neměl . Na můj dotaz o dodatečné a legální dodání do auta to v servisu napočítali na 30 tis. Bylo to samozřejmě s ostřikovači a automatickou regulací sklonu. Toto vše tam musí být.howk
  • 00 Reagovat !

foto RADEK1

RADEK1 07.09.07  17:22

« passat vs.mondeo

Také vás potěšil test v autodieselu ( a v jiných mot. magazínech) jak mondeo zatápí neustále prosazovanému passatu? Jen mi schází v mondeu ,,trochu naftový motor" 2.7 bi turbo a 4 kolka? kéž by??!! :-|
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.09.07  17:19

Jozef0351: hmm, začínám chápat, proč si tě impaler přidal na seznam.

Prakticky nikdo, kdo si namontoval xenony dodatečně, nemá namontované zákonem vyžadované ostřikovače světel a automatickou regulaci sklonu - ono to totiž stojí hodně peněz a xenony svítí i bez toho. Sice oslňují protijedoucí řidiče, ale to těmto lidem žíly netrhá. Proto musí před STK měnit světla. Ne proto, že má dodatečně namontované xenony, ale proto, že je má namontované v rozporu se zákonem. Při policejní kontrole nepředkládáš TP, ale jenom OTP, ve kterém není zapsané prakticky nic. Nicméně opravdu důkladný policista by za nelegální xenony při silniční kontrole mohl OTP zabavit, protože takové auto není způsobilé k provozu na pozemních komunikacích (že to ještě žádný neudělal na věci nic nemění). Stačí, abys neměl ke xenonům ostřikovače světel, což pozná každý na první pohled. Teď už je to jasné?
  • « 00 Reagovat !

foto g-m

g_m 07.09.07  16:31

« Re: Ještě jednou ten 2% "woley"

Jozef0351:
    Jasně, neberu Ti, že Slovnaft má na trhu lví podíl, ale Tys napsal toto:

"Myslím že na Slovensku už rok inú naftu ani nekúpiš."

Takže to tak úplně pravda není - tedy i bez bio koupíš, ale ne tu od Slovnaftu - takže třeba ten Shell V-Power diesel, jak koneckonců sám píšeš.

Ale já už to neřeším, když i u nás bude možnost volby.
    Aktuálně řeším, jak přestat být nas.raný na to počasí. :-(
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.09.07  16:23

Jozef0351: ja som mal na Ibize namontovane xenonove vybojky, / svetlo ako take zostalo povodne/ a problem s policiou som nemal. Raz ma zastavili a jeden z policajtov hned zacal ze co to tam mam a ako dlho to mam. Ja mu na to ze len tyzden /uz som to mal asi rok :-)/ a pripravoval som sa na to ze zacne rypat ohladom schvalenia a pod. Nakoniec z neho vyliezlo ze ma zastavil len preto, ze sa chcel opytat ake ziarovky tam mam lebo ze to super svieti a ze on si kupil nejake co svietia na modro a ze sa mu stale vypaluju, tak som cumel ako puk a nakoniec som mu dal cislo na chlapika co to montuje :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 07.09.07  15:55

TomanGHIA:
    90 % palív na pumpách SR je zo Slovnaftu. Ostatní si dávajú len svoje aditíva. V ČR to bude podobné. Aj Shell berie zo Slovnaftu s výnimkou V-Power Racing a možno tej drahšej nafty. A Slovnaft už čistú naftu nerobí. Predpokladám že na západe je to tak už dávnejšie. Hádam v tom nie sme prvý :-) Ale naozaj som nepočul že by sa niekto na naftu sťažoval. Aj kolega má TDI a v pohode. Dokonca sa mu prestalo zasekávať turbo samo od seba >:D 99 % kamarátov netuší že v nafte je nejaká biozložka.
    DR:
    To je jasné že namontovať a schváliť sa dá čokoľvek. Len to už nie je také jednoduché. A práve xenony riešia niektoré firmy tak že pred STK ti tam šupnú pôvodné svetlá. Problém môže byť s políciou. Nie som si istý či xenony nie su zapísané v techničáku.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 07.09.07  13:15

Josef0351:
    Nemáš pravdu Josef, distributoři jsou dle zákona poviini dodat 2% MEŘO ve vztahu k celkově dodanému množství nafty.
    Některé pumpy si tedy budou moci objednat čistou naftu. Výrobce a distributor si musí ohlídat ta 2%, mimo toho je všechno, absolutně všechno možné.
    Mohou být pumpy s čistou naftou, jiné pouze s 2% MEŘO naftou, dost často budou pumpy nabízející oboje.
    5% MEŘO nafta je již povolena, lze ji dodávat na trh, náš stát si ale naplánoval přechodná období (nejedná se o malé množství...).
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.09.07  13:02

« Re: Světla pro denní svícení

Jozef0351: i xenony si můžeš namontovat dodatečně. Ale musíš při tom splnit zákonem stanovené podmínky. Homologace je jenom jedna z nich, další jsou ostřikovače světel a automatické seřizování sklonu světlometů podle zatížení vozidla - a možná ještě něco k tomu.

Obecně každý díl, který montuješ na auto musí mít homologaci a nesmí být namontovaný apoužívaný v rozporu se zákonem a příslušnými prováděcími předpisy a vyhláškami. Nic víc, nic míň.
  • « 00 Reagovat !

foto g-m

g_m 07.09.07  12:46

Jozef0351:
    Já si ten Tebou doporučený článek přečetl, ale pochopil jsem z něj, že naftu s MEŘO dodává Slovnaft. O ostatních distributorech nebyla řeč. Tzn. že u konkurence jde koupit i nafta bez řepky, ne?
    A Novu sice nemáte, ale JOJku ano. :-)
    Jinak s Tebou ale souhlasím ohledně těch světel - až spálím žárovku, jedu s tím do servisu. Jednou je to nové auto za spoustu peněz a rozebírat ho teda určitě nebudu.

• « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 07.09.07  12:46

Ono je to taká prkotina že sa automobilkám neoplatí s tým zaoberať. Rieši sa to jednoducho tým že sa z oneskorením zapnú stretávacie svetlá. Tak je to asi aj vo Švédsku a myslím že to má veľa nových áut sériovo aj u nás. Nissan určite. Asi len v Česku a na Slovensku je obrovský problém nejaký zanedbateľný nárast príkonu alebo jedna výmena žiarovky navyše. Dokonca som niekde čítal že studené vlákno v žiarovke praskne skôr ako horúce.
    U nás sú drahé zimné gumy tak sa nemusia používať, nemusí sa svietiť lebo sú drahé žiarovky a nemuseli byť deti priviazané lebo boli drahé sedačky.
    Navyše keď prišlo Audi s tými gýčovými svetielkami tak s tým asi za chvíľu prídu všetci. Tiež to dáva len ku xenónom. To má fakt opodstatnenie, to má Kutil pravdu. Dať za žiarovku 500 korún alebo 7000 je rozdiel.
  • « 00 Reagovat !

foto martin-z

martin.z 07.09.07  12:24

nechci tvrdit ze vim jak to maj vetsinove ve svedsku, ale videl jsem dve dotazene svedske volva a obe to mely tak ze svitily hlavnimi svetly v jakekoliv poloze vypinace svetel krom polohy pro parkovacky.
    Cili svitily na 0 i na potkavaci svetla.
    Nevim ktery svetla myslis tema pro denni sviceni, volva tam maj nejaky bily maly svetla vedle blinkru, ale to sou mrdky ktery ve dne nejsou poradne videt takze na takovyhle specialni svetla pro denni sviceni bych se akorat tak zvysoka vys...nehlede na to ze jsem s tema volvama neumel dosahnout stavu aby svitily jen tyhle pridavny bez hlavnich svetel..
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 07.09.07  12:21

To Pepek: Díky za odpověď. Podívat se umím, ale pokud to někdo našel, je jednodušší když to sem pro všechny napíše, než aby to všichni postupně v tom zákoně hledali. Ale asi jsi nepochopil, co je to sdílení informací a k čemu fórum slouží. Ty si zřejmě myslíš, že k prudění jiných. Ono je docela možné, že jsi vlastně převlečený některý jiný uživatel, jak už to tak na fórech bývá. Nemáš ani vystravené auto ani nic jiného, jen reješ. Tak zkus napsat něco více o sobě, ať vím, kam tě zařadit.

To DR: Víš u mě je rozdíl jestli dám 50Kč za žárovku do mlhovky nebo 7000,-Kč za xenon. Tak pochopitelně nechci xenon likvidovat zbytečným svícením ve dne.
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 07.09.07  12:07

TomanGHIA
    Myslím že na Slovensku už rok inú naftu ani nekúpiš. Prebehlo to absolútne v tichosti a nikto to ani nespozoroval. Asi preto že nemáme Novu :-)
    [odkaz]
    WinDiesel
    Obávam sa že to nie je výmysel českej vlády ale smernica EU a iná nafta ako s 2%, neskôr 5% biozložky sa predávať nesmie.
  • 00 Reagovat !

foto pepek

pepek 07.09.07  12:02

kutil "Spíše by mě ale zajímalo, co na to zákon, protože někde se píše, že stačí rozsvícená přídavná světla pro denní svícení, ale jinde se píše, že pro zimní období musí s přídavnými světly svítit i zadní obrysová. Jak to tedy je?"

Inteligentní člověk se podívá na znění zákona a neptá se stylem " jedna paní psala že.... a druhá ale psal že...." a pak mu bude jasné, že stačí pro denní svícení jen k tomu speciálně určená světla.
    Jó milej polokutile, už jsem to psal kolikrát - za tebe se musí tvoje alma mater stydět a červenat, že něco takového vypustila do světa.
    Bože, ochraňuj nás před jakýmkoliv kontaktem s polokutilem, ať už písemným či nedej dopustit osobním.
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 07.09.07  12:00

impaler:
    Fakt nerozumiem. Jednoducho pri novom aute strednej triedy očakávam že budem dolievať iba vodu do ostrekovačov a meniť žiarovky bez toho aby som musel rozoberať svetlo. Doteraz som to tak robil. Bohužiaľ dnes sa to už nedá. Našťastie za takmer 80 tis. km sa mi nič nevypálilo.
    S tým DR si trafil kliniec po hlavičke. Doteraz nikto na tomto fóre nepochopil že si mýli výkon a KM. Alebo to len nikto pochopiť nechce lebo ja mám benzín >:D
    oleowr1:
    Neviem ako je to presne s homologovaním svetiel. Npr. zadné prídavné hmlovky asi neboli schvalované osobitne na každý typ auta ale xenóny si určite dodatočne namontovať nemôžeš. Čo sa týka handsfree Nokia neviem, ale držiaky GPS na skle byť nesmú aj keď sú na to doslova určené. Pritom zavadzajú vo výhľade podstatne menej ako spätné zrkadlo.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.09.07  11:51

kutil: polopaticky: Mlhovky jsou mlhovky. Mlhovky s vestavěnými světly pro denní svícení jsou mlhovky s vestavěnými světly pro denní svícení. Nedělám si ale iluze, že chápeš ten rozdíl ve významu.

Není problém udělat potkávací světlo, nebo mlhovku s vestavěným světlem pro denní svícení a umožňuje to i současná legislativa, není nutné nic dalšího schvalovat. Že to výrobci automobilů (téměř) nevyužívají, s tím nic nenaděláme. Stejně tak i podle současné legislativy můžeš na místo mlhovek namontovat světla pro denní svícení.

Ve skandinávských zemích (není to jenom ve švédsku) mají ze zákona povinost svítit i ve dne už víc než 10 let (možní víc než 20, nechce se mi to hledat). Auto, které to neumí automaticky tam snad ani nemůžeš prodávat (nejsem si jistý). Ale ne každé auto prodávané ve skandinávii má vestavěná světla pro denní svícení, to je specilata místních automobilek, kterým se to vyplatí.
  • « 00 Reagovat !

foto lordmystic

lordmystic 07.09.07  11:32

Jsem zhruba před rokem do Mondea nechal namontovat automatické rozsvěcení světel. Stálo mě to kolem 1100kč s dph a světala se automaticky rozsvěcují zhruba po 2-3 sec. po nastartování, což je fajn. Nemusím se teď vůbec o kruhový přepínač světel starat, je to fajn. Jen ouha když jedu s jiným autem, to na 99% vždy zapomenu rozsvítit. No síla zvyku :(.

Jinak poslední nevyměněný vstřikovač stále drží. Auto občas při startování vyloudí oranžový úsměv ve tvaru žhavení :), ale zatím vše drží. Se sám divím... :).
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 07.09.07  11:28

To DR: Pro Tebe polopaticky. Chtěl jsem tím říct, že kdyby schválili využití mlhovek (samozřejmě po osazení druhou žárovkou a úpravou v kabeláži), tak by nemuseli vymýšlet další přídavné světlo, případně nechat stále svítit hlavní světlomety které podle výrobce k tomu nejsou určené (představ si venku slunce, teplota 40°C a do toho ti svítí H4 ve světlometu - kolikpak je tam asi stupňů?).

Ona si totiž většina lidí montuje světla pro denní svícení právě na místo mlhovek.

Myslím, že ještě jednodušší by bylo dát předním obrysovým světlům parabolky a osadit je žárovkami 6W a byl by problém vyřešen. Ale určitě by se našel někdo, kdo by tvrdil, že obrysovky jsou k jinému účelu a tak nakonec přibude na nových vozech ještě další dvojce světel, tentokráte pro denní svícení. Je otázka proč ve Švédsku mohou mít vozy světla pro denní svícení již z výroby, zatímco u nás se to řeší modulem pro spínání hlavních světel (neekonomické a neekologické řešení).

Spíše by mě ale zajímalo, co na to zákon, protože někde se píše, že stačí rozsvícená přídavná světla pro denní svícení, ale jinde se píše, že pro zimní období musí s přídavnými světly svítit i zadní obrysová. Jak to tedy je?
  • « 00 Reagovat !

foto oleowr1

oleowr1 07.09.07  10:37

To DR a kutil: a za žárovku do mlhovek jsem dal kolem 400,- nevím ale co to bylo za Hxxx.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.09.07  09:38

Kutile, jako obvykle střílíš bez míření, nebo řežeš, aniž bys před tím měřil. Tím se snažím naznačit, že nepřemýšlíš. Kdyby jako svěla pro denní svícení schválili mlhovky, tak si v ničem nepomůžeš. Jednak mlhovky mají obvykle příkon 2x 55W, což je to samé, jako potkávací světla. Druhak mlhovky jsou zapojené tak, že je nerozsvítíš bez kompletního osvětlení vozidla (stejně jako potkávací světla). Takže svítit mlhovkami místo potkávacích světel ti nepřinese vůbec žádnou úsporu, protože současně s těmí mlhovkami svítí to samé, co s potkávačkami.

Světla prto denní svícení mají speciální konstrkuci (jak jsi tady i ty sám psal), svítí přímo ksichtu protijedoucím řidičům. Proto jim stačí žárovky s velmi malým příkonem.

Ještě poznámku k homologaci. Kromě homologační značky Exx, která je dostatečným důklazem homologace daného světla, tam musí být ještě značka RL - to je důkaz, že se jedná o světla pro denní svícení.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.09.07  08:56

« Re: Pomoooc

Ok dik moc .Hned tam letim
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 06.09.07  23:06

To hil: To je dobrá zlodějina, těch 1700,-Kč. Jsou to pitomci, kdyby jako přídavná světla pro denní svícení schválili mlhovky, tak by bylo vše OK. Takhle v Ženevě jednají o dalších přídavných světlech pro denní svícení a o automatickém zapínání hlavních světel při zhoršených světelných podmínkách. Je to jen tahání peněz z lidí. Švédi mají denní svícení již dlouho a používají k tomu 25W žárovky v místě obrysových. 8-s
  • « 00 Reagovat !

foto hil

hil 06.09.07  22:43

No doufám, že tam zítra neskončím taky... :'-(
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 06.09.07  21:38

m.leky:
    Mondea má zmáknuté Sobek ve Frýdku-Místku (areál Tesco). Nedávej to k Fordům, Sobek dělá široko-daleko pro všechny Fordy, má stanici Delphi na vstřikovače a čerpadla CR a diagnostiku Ford i Delphi a opravdu hodně zkušeností...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.09.07  20:57

« Pomoooc

Ahoj.Ted jsem dorazil do Karvine a jsem dosti nastvany.Prestalo mi jet auto.Tedy ne uplne.Rekl bych ze vyrazne poklesl vykon.Auto jede pri zmacknuti pedalu plynu do 1/4 nebo 1/3 polohy relativne normalne.Kdyz ho zmacknu vic,tak motor proste neprida. Nevim jestli zase neco s turbem nebo vaha vzduchu?Za tyden jedu na prohlidku po 80 tis,jenze to asi nevydrzim.Prosim poradite mi?Kde je tady v okoli nejlepsi servis kde budou vedet co s tim?
    Nedokazu rici,zda ten pokles vykonu nastal po tankovani nebo byl uz pred nim.Diky tomu desti a silnemu provozu se jelo pomalu a plyn jsem jen lechtal.Jo tankoval jsem u benziny diesel Top Q a pridal poradne Standy.Snad za to nemuze 2% buhvi ceho v nafte.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 06.09.07  20:28

to hil: to víš a češi by z ní udělali řepkovici :-)
  • « 00 Reagovat !

foto hil

hil 06.09.07  20:05

Tankoval jsem už několikrát, ale rozdíl zatím nepozoruju.
    Bylo to u Shellu a dodával jsem Standu.
    Zítra jedu kousek dál - Frýdek, Ostrava, Opava, tak uvidím.
    A na spotřebě už vůbec rozdíl nepoznám, stejně to žere pokaždý jinak.

Mohli by nám taky dát 3. možnost: Čistou naftu a ten řepkovej olej k tomu ve flašce. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto g-m

g_m 06.09.07  20:02

lulipin, WinDiesel:
    Dík za příspěvky, s lulipinem ohledně zelených naprosto a neodvolatelně souhlasím.
    A to magoření ohledně sledování rozdílů - asi nebudeš sám :-)

Dobrá tedy, dobrá... budu Petrovi věřit, že časem na stojanech dojde ke změně.
    Ta řepka škodit nebude, ale chci si prostě moci vybrat - občas MEŘO a občas směsnou.

Jinak ohledně těch žárovek, jak se tady furt dohadujete... [odkaz]
    - slabší povahy mohou mít obavu kliknout... :-)
  • « 00 Reagovat !

foto hil

hil 06.09.07  20:00

No mě řekli, že jsou dvě možnosti. Buď krabička za 1700,- i s prací a nemusíš se o nic starat (to jsem zvolil).
    Nebo využít automatiku na poslední volbě přepínače světel.
    Ten "zázrak" spočíval v tom, že zalepí čidlo na denní světlo a ono to potom má vlastně pořád noc. :-)
    Jenže tam už stejně musíš hlídat, jestli to máš zapnutý na to automatický rozsvícení....
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 06.09.07  19:03

TomanGHIA:
    Já myslím, že se nemusíš bát. Podle mne ještě leckdy vůbec tato nafta nedorazila ke stojanům!!!
    Většina velkých čerpaček Vám asi dá na výběr - na jednom stojanu bude nafta s povolenými 4%, na druhém stojanu bude normální nafta. Paradoxně může být normální nafta dražší než 2% ní. Hodně bude záležet na řetězcích, nájemcích a majitelích čerpaček.
  • « 00 Reagovat !

foto lulipin

lulipin 06.09.07  18:52

No já se obávám, že k lepšímu to nebude, tohle asi nebude příměs zvyšující výkon a snižující spotřebu. Já zatím po odjetých 200 km s novým palivem eviduji nárůst spotřeby, ale možná více jezdím po městě. Tankoval jsem shell Vpower diesel a tak nějak zkouším sledovat každý rozdíl, jenže takhle člověk všechno vidí, že je jinak, protože dřív to tak nesledoval. A asi z toho brzo zmagořím. Ale rozhodně mám hodně blbý pocit, že nemám v nádrži čistou naftu. Jen je divné, že to udělali tak násilím. A ta nemožnost volby mi taky vadí. V krajní mezi bych akceptoval i to, že by se prodávala "čistá" nafta o nějaký halíř dráž, jako postih za to, že se člověk nechce chovat ekologicky. Začínám stranu zelených nenávidět ještě víc než před tím. A to počkejte až nás donutí třídit odpad, šlupky z brambor do žlutého kontejneru a kosti do červeného kontejneru. :no:
  • 00 Reagovat !

foto g-m

g_m 06.09.07  18:24

« Ještě jednou ten 2% "woley"

PetrT.:
    Petře, já jsem si taky myslel, jako Ty, že souběžně s naftou, do které se míchá ta 2% řepka bude v nabídce i klasická nafta bez ní, kterou jsme všichni doposud brali. Domníval jsem se, že distributoři paliv budou mít kvóty ve smyslu prodám tisíc litrů nafty a s tím paralelně i 20 litrů řepky. Že to prostě půjde i tak, že bude na trhu nafta bez řepky a nafta dejme tomu SETA nebo nějaká jiná, na řepku bohatá - prostě bionafta.
    Ale nevypadá to tak. Zatím.
    Ne že bych se chtěl tankování 2% MEŘO vyhýbat, ale bylo by mi milejší mít právo volby a občas by asi neškodilo propláchnout nádrž, resp. celý systém naftou bez řepky - kdyby mi někdy auto zůstalo stát dlouho s řepkou v nádrži.

Nevíš teda, jak to bude?

All:
    Už jste určitě někdo tankoval - pozorujete nějaké změny na novou 2% MEŘO naftu? Protože určitě si někdo sledujete spotřebu a nulujete pal. počítač po tankování. Tak mě zajímá, jestli někdo zaznamenal nějaké změny - doufám, že ano a že k lepšímu. :-)

Všem předem dík za případné postřehy.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 06.09.07  14:39

Tady je odkaz na to co kontroluje chod motoru [odkaz] [odkaz] . Bohužel se do mého vozu nedají rozumne dát ty přídavná světla, takže taky asi skončím na tom automatu a budu ničit xenony.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 06.09.07  14:12

To kutil: bylo autom. rozsvěcení s dešť senzorem a já to nechal předělat na automatické svícení po nastartování, ALE VŠEM SE OMLOUVÁM, PROTOŽE TEĎ JSEM SI PŘED CHVÍLÍ NA TO DAL POZOR A ROZSVĚCÍ SE TO JAK OTOČÍM KLÍČEM - SVINĚ KLOUZAVÝ - takže to mám jak píše DIM ve focusu , a jestli ta sada po nastartování stála 300 tak jsem si toho ani nevšim
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 06.09.07  12:53

To cja: Pozor na rozdíl mezi automatickým rozsvěcením světel a denním svícením. Oboje se programuje do ŘJ.

- automatické rozsvěcení je ve spojení s dešťovým sensorem a funguje tak, že když se venku setmí (třeba při vjezdu do tunelu), tak se ti rozsvítí světla.

- automatické denní svícení ti po nastartování (časová prodleva) rozsvítí světla (nezávisle na tom zda je venku světlo).

Údajně Mondeo do 2007 neumožňuje naprogramovat denní svícení a tak můžeš jedině domontovat krabičku, která po nastartování na základě zvýšení napětí na alternátoru rozsvítí světla.

Ty přídavná světla fungují tak, že se rozsvítí po zapnutí zapalování a při rozsvícení normálních světel zhasnou.

To DIM: No to je klasický přístup Forda, prostě ti připojil přes diodu relé světel na zapalování a tak když zapneš zapalování, tak se světla rozsvítí. To bylo již mnohokrát kritizováno, že je to špatné řešení.

Ta sada pro rozsvícení po nastartování stojí cca 300,-Kč.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 06.09.07  12:11

nový Focus to má tak, že se světla rozsvítí hned po otočení klíčkem a svítí i při startování. A tak to bylo hned při prodeji...... Ta automatická poloha je úplně vpravo, ( ne vlevo jak jsem blbě napsal ). Je tam čidlo pod zrcátke,. zkoušel jsem ho nějak oblafnout, odpojoval jsem napájecí drát, snažil se ho zaslepit něčím neprůhledným, ale nefungovalo to. Když jsem odpojil napájení, přestalo fungovat i dešťové čidlo, při pokusech o zaslepení zase při prudkém slunci i tak světla někdy zhasla. Prodávají i nějakou instalační sadu asi za 6 tisíc, ale to pak zase světla nejdou zhasnout při nastartovaném motoru vůbec...........sice nevím, kdy to člověk zhasnout potřebuje, ale z principu mě to vadí......
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 06.09.07  12:10

to kafe: to by bylo ideální, ale myslím , že se rozsvítí hned po natočení motoru - možná tam nějaká drobná prodleva je, ale nezkoumal jsem to

to impaler : jestli si budeš dávat lidi na hate list, tak za chvíli budeš mít hrozné díry v informacích........ :-)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…