cja 21.09.07  14:35

« Re: Proměnlivý tah motoru

to kutil:někdo asi ví proč se to děje, ale já to nejsem - mě to nějak na tom autě funguje a tohle jsem zatím nepozoroval, možná se tím spíš nezabývám :-)

foto martin-z

martin.z 21.09.07  14:35

« Re: Proměnlivý tah motoru

to neni vec xenonu, levy svetlo je proste niz, duvod je treba neoslnovani protismeru

superkutil 21.09.07  14:30

« Re: Proměnlivý tah motoru

To cja: A je to nadechování nějak technicky vysvětlitelné nebo je to axiom? Prostě se to děje i když nikdo neví proč?

ToAll: Prosím, nevíte někdo jak je to se seřízením xenonů? Má být pravý výš nebo ne. Co jsem hledal na fórech, tak často uvádějí, že u xenonů je pravý výš.

cja 21.09.07  12:49

« Re: Proměnlivý tah motoru

to kutil: jediná rada je nepředjíždět, a když tak jedině traktory >:D

superkutil 21.09.07  11:34

« Re: Proměnlivý tah motoru

Tocja: >:D Hm, tak doufám, že se nebude nadechovat, když budu předjíždět. Klima vypnutá.

foto Jozef0351

Jozef0351 21.09.07  11:14

« Re: brzdy

Mne odišli kotúče pri 20 tis. km hneď keď som prezul na letné gumy a nové elektróny. Nedali mi v pneuservise dolu také podložky zo štiftov. Je to debilná špecialita Forda ale mali to vedieť a aj si to priznali. Zadné kotúče mi iba zbrúsili, už majú 80 tis. a sú v pohode. Pri normálnom jazdení musia vydržať brzdy min. 100 tis. km. Kolegovi na Octavii vydržali podstatne viac. Mondeo je porovnateľné hmotnosťou s akýmkoľvek autom strednej triedy, dokoca aj s Octáviou. Takže vyhovárať sa na hmotnosť je blbosť.

"-- skrytý --" 21.09.07  10:44

« Re: brzdy

To co jsem videl pres disky kol vypadalo opravdu jako kompletne nove brzdy.Jestli jsou nejake dve varianty(economy a normal ci sport) to vubec netusim.Prijde mi prave neskutecny ze mi relativne nove brzdy v klidu zbrousi, kdyz vi ze to je pravdepodobne k nicemu.Podle me se jim to nechce na nejakou zaruku menit tak ten problem brousenim odsouvaj na dobu kdy si to uz opet zaplatim sam.Jsem naprosto rozcilen z pristupu servisu,z jejich komunikace se zakaznikem.(myslel jsem ze to nikdy nereknu a takhle stezovat nikdy nebudu).Porad aby se clovek neceho dovolalval,kontroloval je, hadal se snima, delal NA NE BUBUBU.Ja nevim, ale jinak to fakt dnes asi nejde.Jenom na to mit silu a bunky.
    Treba je vsechno v poradku,bylo vse udelano lege artis,pristup servisu byl spravny.Ale proc z toho takovy pocit NEMAM!!

foto lordmystic

lordmystic 21.09.07  10:25

« Re: brzdy

Mám také najeto 130k, poslední dobou také hodně plyn-brzda a kotouče v poho bez vibrací. Po výměně destiček začalo auto lépe brzdit a také jsem si na to více zvykl, takže jak moc jsem na brzdy nadával z počátku, tak teď překvapivě relativní spokojenost!

Jinak vstřiky, když se to tu zase řeší. Tři mám nové a ten čtvrtý mi už také blbnul, při startování kontrolka žhavení. Tak jsem přečipoval a čekal že to začne blbnout při akceleraci - padat do nouzáku. Ale opak je pravdou, auto se sorvnalo, po chipu žádný nouzový režim a to ani při startování, motor stále tichej, i když teď za chladných rán je zvuk hlučnější, ale to je normální. Si tak říkám, jestli opradu ty vyšší tlaky na railu po chipu nemohou mít na tyto vstřiky pozitivní vliv... Třeba tak, že je elektronika benevolentnější a funguje vstřik do většího poškození nebé ten větší tlak nafty je lepší při zadřeném vstřiku... No nevím, budu pozorovat dál.

"-- skrytý --" 21.09.07  10:24

« Re: brzdy

ok.Vsedni den nebo vikend?Spise pres den nebo k veceru?
    Cekam v nejblizsi dobe tretiho clena rodiny.Proto bych radsi kdyby to bylo co nejdriv,pak to bude s casem jeste horsi.

WinDiesel 21.09.07  10:13

« Re: brzdy

m.leky: navrhni Ty, přizpůsobovat se budu já. :-)

cja 21.09.07  09:09

« Re: brzdy

m.leky: díval jsem se dozadu v diskuzi - oni ti je zbrousili? - nové kotouče - pídil bych se jestli dali origo - dělají se dvě verze(u desek určitě - Ekonomy a cosi - myslím, že i kotouče tak byly - ale ruku za to do ohně nedám), ale rozhodně bych nenechal nové kotouče brousit - myslím, že výměna je jediné rozumné řešení
    nevím kolik zbrousili, ale zeslabili ti kotouč- snížili jeho životnost a po dotazu u nás v servisu, mi bylo sděleno, že to stejně nic neřeší - to zbroušení(soustružení)
    A s tou intenzitou brzdění - bylo mi řečeno toto - "asi 200km trvá než si sednou nové kotouče s novými deskami a odstraní se jakási povrchová úprava", samo záleží na způsobu brzdění, ale jsou to brzdy a když potřebuješ zastavit, tak zkrátka musí brzdit a nic o postupném zatěžování mi nikdo nic říkat nebude, to zvlnění není v tak krátkém čase při normálním užívání možné(mimo okruh a nebo brzdění z 200 na 0 opakované)

"-- skrytý --" 21.09.07  08:34

« Re: brzdy

ja rozumim a vim ,ze vsude se pise o velke vydrzi brzd u Mondea.Prave proto mi nejde do hlavy proc se po vymene hned postupne zacaly kazit,zvlast kdyz u novych brzd davam pozor a zatezuji je postupne a co nejmene intenzivne.Ted je to v pohode.Uvidim jestli se zase zkrivy,snad ne ;-)

cja 21.09.07  08:29

« Re: Proměnlivý tah motoru

To kutil: klima zapnutá? potom to má souvislost a jak psal nedávno DIM - motor se občas musí nadýchnout :-) Ty když jdeš do kopce tak taky funíš , tak co si stěžuješ >:D

cja 21.09.07  08:25

m.leky: přidávám s k PetruT. - na 2,0i 16v vydržely origo kotouče
    - byl jsem druhý majitel a s původním majitelem jsme to probírali a servis to potvrdil - 160 000 km a žádné vlnění, na 2,2TDCI někteří po 40 000 km ???? , taky předchozí majitel - jinak , když jsem měnil desky , kotouče , tak vždy origo - nikdy jsem nic nenechával soustružit - a zatím vždy v poho čeče
    a k těm dílům z prvovýroby - věřil bych , že o něco kvalitnější budou, ale já jsem ten problém nikdy nepocítil(kotouče)

superkutil 21.09.07  08:11

« Proměnlivý tah motoru

Ahoj,

chci se zeptat na věc, kterou jsem pozoroval i u předchozího vozu a najednou se objevila i u současného. Jedu do kopce, plyn na podlaze a najednou motor ubere a zase přidá a zase ubere a zase přidá. Nejřív jsem myslel, že je to overboost, ale to by nepřidával. Je to normální nebo má motor problém?

"-- skrytý --" 20.09.07  23:20

« Re: Seřízení světel

prave svetlo svieti na kazdom aute vyssie aby ti osvetlovalo krajnicu. Tako ako opisuje ssvietenie tak asi tak to svieti aj mne a nikto na mna neblika. Ako svietia dialkove som si nevsimol

"-- skrytý --" 20.09.07  23:15

« Re: brzdy

O brzdy se nebojim,to dopadne urcite dobre.Jen si to musim sam vyresit se servisem a ja ted nemam cas tam jezdit a handrkovat se snima.Stoji to zbytecne cas a penize.Ja mam nerva a v servise jsou naprosto v klidu.ok uz dost.
    O premereni mam velky zajem.Ja chci vzdy vedet na cem jsem.Otazka je kdy?Neco prosim navrhni, ja se pokusim nejak prizpusobit.Zatim moc diky.

superkutil 20.09.07  23:05

« Seřízení světel

Ahoj, mám xenony seřízené z továrny a všichni na mě blikají. Zkoušel jsem je u zdi a fakt svítí divně. to pravé světlo svítí výš. Jinak jak se s autem houpe, tak světla motorky naklání. ale je to hodně chaotické. Jak mají být světla seřízená? Má být pravé výš? Stín levého je zleva vodorovně, pak kousek nahoru a pak zase vodorovně, no a pravé navazovalo na tu vyšší hranu levého a pak ještě stouplo a bylo zase vodorovně. Když dám obě světla stejně vysoko, tak je to divné a dálkové svítí pravé níž jak levé. Takže jak je to správně.

WinDiesel 20.09.07  21:13

« Re: brzdy

m.leky: hele nešťastníku, nabízím své služby. Už jsem to tady pár maníkům přeměřil, nemáš zájem. A nemusíš mi vozit krabici vína jeko ten poslední adpet >:D >:D >:D Brzdy: v 70000 km jsem dal nové destičky, Ford originál, perfekt. Ve 130000 km se mi tam něco urvalo, a začalo to kovově pulzovat. Mondeo šlo do opravy, a dali vše nové co bylo potřeba včetně nových kotoučů a destiček, Ford originál, perfekt. Takže celkem přirozené opotřebení a vždy po opravě naprosto perfektní. Brzdí skvěle.

"-- skrytý --" 20.09.07  20:47

« Re: brzdy

Panove,vsechno co pisete je pravda.Jenze ja mam tuseni ze problem bude jinde.Originalni prvni brzdy zacaly vibrovat az nekde kolem 65k km.Daji mi kompletne nove.Za 3 tis. km vibruji stejne jak ty puvodni.Styl jizdy stejny.Neverim nejake nahode,zvlast kdyz se to postupne zhorsovalo hned po te vymene.Muj nazor je, ze musi byt nejaky rozdil mezi brzdama puvodnima na novem aute a brzdama nahradnima.V podstate stejny problem jsem mel i s minulym autem.Kdesi jsem cetl nejakou zminku o nejakem dynamickem vyvazovani brzd, ktere se pry nedela na nahradnich brzdach.Nevim co je na tom pravdy, nebijte me za to.
    Takze to cvrlikani(pazvuk-nejoblibenejsi slovo) bylo i dnes odpoledne,kdy zadna zima nebyla, a pretrvavalo i pri zahratem motoru.Nadherne se to poslouchalo s priotevrenymi dvermi.KUA PROOOOOOČ!!!!!§ .Jestli objevym pri nastartovani za zadkem auta kour,tak nevim,nevim a budu brat uplatky,budu brat uplatky, zblaznim se a poznam Doc.Chocholouska.

foto oleowr1

oleowr1 20.09.07  19:52

« Re: brzdy

Jedno zabrzdění třeba z 200-100 musí dobré kotouče vydržet, horší je pro ně sportovní jízda, kdy se taková zabrzdění opakují po sobě a kotouč se zahřívá víc a víc..., proto se hlavně u těžkých vozidel a při sportovní jízdě podřazuje a pomáhá brzdám motorem. Vůbec nejlepší je vlítnout s dočervena rozžhavenými kotouči do hluboké kaluže vody, to se pak kotouč někdy nestačí ani zvlnit a tak raději rovnou praskne. Nepraskne-li hned, praskne někdy příště při podobném situaci. Pokud se ocel zahřeje dočervena a prudce ochladí vždy mění fyzikální vlastnosti, tvrdne a křehne.

superkutil 20.09.07  17:05

« Re: brzdy

No, zkusil jsi někdy autobus nebo náklaďák brzdit jen brzdama? Dělal jsem na brzdných zkouškách na Tatře v Bánovcích a nikdo si to tam netroufnul. Musíš brzdit motorem a dobrzdit brzdama.

Ale u Mondea jak jsem koupil tak předávám. Spíše šlo o to, že asi nejsou brzdy dostatečně dimenzované.

foto eda-nezbeda

eda.nezbeda 20.09.07  16:34

« Re: brzdy

Mozna bychom se na to mohli podivat tak, ze ac rodinny vuz, tak s nim muzes jet dost rychle a prave pri brzdeni z vysoke rychlosti je potrebna energie na zabrzdeni docela zavisla na tom jak je to tezky. Nerikam, ze Galaxy nemuze jet 200, ale asi tak casto tak rychle nejezdi.

Me se to uz samozrejme stalo a zda se ze je mam zvlneny zas. ale me se take stane nejmin jednou za mesic pripad, kdy brzdim ze 180-200 na cca 100-120. A vim pak jiste, ze to nebyl pro ty kotouce zadnej lehkej ukol. Uz sem se i koukal po lepsich kotoucich, ale zatim jsem to neuskutecnil.

foto martin-z

martin.z 20.09.07  16:09

« Re:brzdy

to kutil:

to je teda argument, ze je to tezke auto..Tzn. ze auta typu galaxy, nebo vw touareg ktery vazej jeste vic uz vlastne musej teda menit kotouce s kazdym tankovanim?

A co treba autobus mhd, ten uz je tak tezkej, ze vlastne na to udelat funkcni brzdy ani nejdou a umi jen tak mirne pribrzdovat a lidi v zastavce si ho musej dobrzdit sami tim ze nahazej pod kola kliny...

"-- skrytý --" 20.09.07  14:48

to hil:no prave!!!!

superkutil 20.09.07  14:07

« Re: Návštěva servisu

U Charouze mi tvrdili, že po ostřejší jízdě (když se ohřejí kotouče), tak stačí prudké dupnutí na brzdu a máš kotouče zvlněné. A Mondeo je hodně těžké auto. Rozdíl 150kg oproti lehčímu předchozímu Mondeu je sakra znát.

hil 20.09.07  12:53

« Re: Návštěva servisu

Cvrlikání nám u Tranzita (i ostatním zde) předpovídalo potíže se vstřiky...

"-- skrytý --" 20.09.07  12:26

« Re: Návštěva servisu

Asi jezdim prilis stylem brzda plyn.V 74k km mi menili predni kotouce i desky.Pomerne dost totiz vibrovaly.Hned po vymene ovsem zacaly postupne vibrovat zas.Tak mi je tedka zbrousili,dali novy zadni, pry byly taky zvlneny.Tak jsem zvedav co to bude delat dal.Ted je to po ujeti 1k km v pohode.
    Po servisu jsem mel pocit, a zatim trva, ze se mondeo ted lip vytaci(tak do 3900).Opravdu znatelneji to je citit na trojku a ctyrku rychlost.
    vcera bylo uz opravdu chladneji a hned bylo slyset pri studenem motoru a malem pridani plynu zase nejake cvrlikani.Vubec ale vubec se netesim na zimu.K vanocum su budu prat sluchatka na usi.A to ani nemyslim na to, ze tomu neco je.

cja 20.09.07  12:02

« Re: Návštěva servisu

To Hil: musíš si je vyžádat, ale pokud Ti měnily kotouče, tak bych tam staré desky nedával - ale při další výměně desek už jo - pokud to auto ještě budeš mít :-) Na kotouče je daná norma minimální tloušťky, aby se dožily další serv. prohlídky( a ty s nima ;-)), takže v tomhle bych asi servisu věřil.

hil 20.09.07  11:14

« Re: Návštěva servisu

Cia: Asi jo, já ty kotouče neviděl, tak nemůžu soudit. Ostatně, já neviděl ani ty moje vyměněný destičky. Nějak se s tím u Forda nezatěžujou...

cja 20.09.07  08:58

« Re: Návštěva servisu

To Hil: A navic zadní... Podle vyjádření servisního technika je u posledních aut této generace uděláno tak aby pro přibržďování byly zapojeny zadní brzdy, navíc je tam brzdový asistent, který rozkládá brzdový účinek na všechna kola, takže mohou být opotřebeny i zadní kotouče více než jsme byli dříve zvyklí. Prý je tak naladěný SW v ŘJ. Jak jsem koupil , tak prodávám - ale asi na tom něco je - mě to auto pocitově brzdí lépe než předchozí, mám stále možnost srovnání těchto aut.

superkutil 20.09.07  08:40

« Re: Návštěva servisu

To oleowr1: K Charouzovi. Je to 460,-Kč/h bez DPH. jezdím k němu, protože mám auto v záruce. S předchozím Mondeem jsem taky jezdil ke garážistovi za 300,-Kč/h. Např. oprava chladiče a kompresoru klimatizace, která by u Charouze vyšla na 65tis. tak u garážisty vyšla na 18tis. :-)

foto oleowr1

oleowr1 19.09.07  20:53

« Re: Návštěva servisu

to superkutil: Kde prosím Tě Ford tvrdí, že má 460Kč/hod? Já jezdím do Dankaru v Havířově a tam mi účtují 550,- Kč/hod bez DPH (654,50 s DPH), asi není dealer jako dealer.

Začínám jezdit i s mondeem k neautorizovanému (jezdil jsem tam se sierrou), je to za 250,-Kč/hod. Ptákoviny jako je spotřební materiál, čas na výměnu žárovky, filtru, oleje apod. neúčtuje, zatím bohužel nemá kompletní diagnostiku. Je rychlý, spolehlivý a za skoro 10let co za ním jezdím bez reklamace! Doporučil jsem ho už několika kolegům a jsou spokojeni.

superkutil 19.09.07  18:52

« Re: Návštěva servisu

To m.leky: Mě účtovali 143,-Kč za výměnu vzduchového filtru u Mondea MKII. Mě to trvá cca 30sec. I kdyby to byla minuta, tak je to v přepočtu 8500,-Kč/hod. :-) Kdyby výměna trvala 3min, tak je to 2900,-Kč. Taky bych tak vydělával peníze. Na to, že Ford tvrdí, že má hodinovou sazbu 460,-Kč/hod, tak úkolové sazby jsou výrazně vyšší.

WinDiesel 19.09.07  17:37

« Re: Návštěva servisu

m.leky: oni u Fordu průběžně vylepšují SW ŘJ. V momentě, kdy je auto zralé na nástup nové generace, už to mají vcelku odladěné... >:D :no: :yes:

hil 19.09.07  16:17

« Re: Návštěva servisu

Proč ti měnili "diskova brzda 2x1843" ? To jsou kotouče?
    Mě jen ty desky, mám tedy o 20000 míň, ale stejně.
    A navíc zadní...

"-- skrytý --" 19.09.07  15:08

« Re: Návštěva servisu

koukam na fakturu:sroub162,brzdova kapalina 215,filtr vzduchu 344,palivovej 925,oleje 198,topeni 581,brzdove desticky 1675,diskova brzda 2x1843,podlozka 2x24,pruzina 2x15,zarovka 5w 10,olej helix5w306x250,spotrebni material 93,74, vse bez 19%DPH dohromady 9467,7 bez DPH
    Prace:servis po 80k km 1,2 hod 600,
    brzdy bezna udrzba 1 hod 500,
    vymena brzd.kapal. 0,4 hod 400,
    kapalina ovladani spojky vymenit 0,2 hod 100,
    kontrola laku karoserie-zaruka na neproreziveni0,1 hod 50
    uvolneni rozhybani brzd.trmenu ZN 0,6 hod 180,
    vymena 1 zarovky svetlometu 0,3 hod 150,(pozn. "to je opravdova lahudka")
    test tlumicu a brzd 1 p 200,
    pripojeni diag.nastr./komunikace 0,3 hod 90,
    preprogramovani PCM-nova kalibrace 1 hod 300,
    D§M pyloveho/prachoveho filtru 0,3 hod 150,
    D§M 2 brouseni kotouce a brzd.dest.zadni 0,7 hod 350,
    vymena paliv.filtru 0,4 hod 200,
    zkusebni jizda 0,4 hod 200,
    opet vse bez 19% DPH
    Jak na to tak koukam tak si s nima asi budu muset promluvit

hil 19.09.07  14:19

« Re: Návštěva servisu

To je nějak dost. Mě to teď v 60,000 vyšlo na 7000,-. Palivový neměnili, ale přední destičky jo.

hil 19.09.07  14:17

« Re: B2 - 2% biodiesel

No počkáme až na výsledek, nemusí to třeba souviset. To přidušování začalo hned po té a startování až asi 2 týdny po výměně kladky.
    Ještě je to pořád v záruce, tak su klidné.. :-)
    Zajímavý je, že jinak to jede OK.

"-- skrytý --" 19.09.07  11:33

« Re: B2 - 2% biodiesel

to hil:To ti teda nezavidim.Me by z toho asi jeblo.Predstava , ze v servisu neco zblbli a toto je vysledek je fakt silena, jenze ne nemozna.