Vasik1 20.11.07 11:59
« Re: Automat klima.
to Dim: >:D >:D >:D tak tohle se mi stalo v neděli, bylo furt vlhko, pak přes noc -5, odjížděli jsme s přítelkýní od nich z domů, odemknu nasednu, potáhnu, dveře narazili, rána jak prase, myslel jsem že vypadly z pantů >:D západku sem rozkýval rukou, zavřel, Mondík se při jízdě rozehřál, západka roztála a od té doby zase OK, myslím že by to chtělo vystříkat olejíčkem, zrovna sem ten dotaz chtěl položit, jestli se to někomu stalo, a teď o tom píšeš ty, to je náhodička :-) Jinak větrák se ještě točí :-) Normálně mondík parkuje v garáži takže tam nezamrzne, ale u přítelkyně je chudák venku na dvorku :'-( -
DIM 20.11.07 11:09
« Automat klima.
Zdar chlapci. Nechte už těch stěračů a tak.......mě se teď stalo, že jak mi auto promrzlo takovou tou vlhkou námrazou, tak se mi po startu vůbec nerozběhl větrák ventilátoru, což je při totálně zamlženém autě fakt moc fajn. Ani ručně, ani automatickz , ani HI režim.... až když jsme tu klimu vypnul a znovu zapnul, tak se to rozběhlo.... A pak když jsme otevřel a vystoupil a chtěl zavřít, zůstala západka dveří ( na dvou dveřích ) v nějaké poloze jiné než má být a když jsem chtěl dveře přibouchnout, tak to tvrdě narazilo jako do zdi. Musel jsem to rukou a kličkou léčit :-) -
superkutil 20.11.07 09:33
« Re: Dojezdový spínač stěračů
To jack007: Mám dešťový sensor a tak vím o čem mluvíš. Taky už v zimě před nastartováním auta stěrače vypínám. Naštěstí mám ohřev předního okna a tak se rychle rozmrazí.
Podle servisu má Mondeo od 2001 moc malý průměr dráhy dojezdového spínače a tak je tolerance počátku sepnutí spínače velká.
A co se týče zarezlého řízení a nebo mastných či zaseklých brzd, tak na to stejně žádnou kontrolku nemáš. :-)
Mám dotaz: Když mi při startování motor zaskřípá relativně vysokým tónem, co to může být?
A ještě k Superbu: Superb je auto vyvíjené pro vožení vládních činitelů - málo místa vpředu, mraky vzadu. To pro rodinu není. Kolega sehnal v Bratislavě Superb 1.8T a tak s ním chvíli jezdil, ale nakonec ho vyměnil za Jeep. Nevyužil prostor vzadu a naopak auto bylo moc těžké. A s novým Mondeem je to stejné. Je to hrozně těžká bedna s vyšším těžištěm. Podle recenzí má horší jízdní vlastnosti jak předchozí Mondeo a potřebuje silnější motor pro stejné zrychlení. 8-s -
Jozef0351 20.11.07 08:28
« Re: superblb
Samozrejme že Superb bude konkurencia Mondea. Veď Škoda konečne (aspoň v reklame) zaradila Octaviu do nižšej strednej triedy takže Superb sa už asi nebude tváriť ako luxusná limuzína a zaradia ju do strednej. Záleží hlavne od ceny. Na Slovensku stojí teraz takmer o 100 tis. viac ako nové Mondeo. Takže ak budú mať aj v budúcnosti rovnakú cenovú politiku, asi sa im opäť nepodarí predať viac ako terajších trápnych 20 tis. áut ročne. Ešte je skoro niečo hodnotiť. Ale podľa prvých fotiek vyzerá ako vyžratý Roomster. Podľa mňa katastrofa ale v Čechách a na Slovensku to nevadí. V interiéri sa asi Mondeo nechytá, ale v tom Mondeo porazí už iba americké autá. Ja by som nad ním uvažoval iba kvôli benzínovým motorom. V tom je bohužiaľ VW jednotka. Ford spí a ostatní sa len pomali prebúdzajú. -
jack007 20.11.07 07:53
« to kutil
Jediny co kontroluju ted v zime je poloha packy steracu, abych si je neutrhl. Protoze jezdim s automatikou, takze mi odpada tukani do packy na jedno stirnuti a tim padem taky neskoncim ve skarpe kdyz projede nakladak. ;-) Auto je 3 roky stary a na dulezity veci mas kontrolky :-) -
g_m 19.11.07 22:00
mařena12:
Ne, moje auto tento "problém" nemá. Setře po t'uknutí do páčky a nikdy stěrače nezůstaly viset, dojedou vždy do konce.
Všem:
Pánové, chci se zeptat, jestli nějak po zimě čistíte podvozek od zimního bordelu (sůl, ...).
Vím, že je brzy na toto téma, ale mám pocit, že letos už jsem potkal více sněhu, než za minulou zimu, loni jsem to neřešil, nebylo co. Letos asi bude co oplachovat.
Chtěl bych na jaře vědět, co a jak, protože nemám kde si zvednout auto a opláchnout ho, uvažuju jen o ruční wapce a hezky ohnout hřbet a jedem ...
Předem dík za jakýkoliv postřeh.
RADEK1 19.11.07 17:58
« Re: superblb
Ne Ne já ne provokatér ;-) já jsem jen chtěl slyšet nejaké reakce či poznámky. Dříve nebo později bude někdo porovnávat Superba vs Mondeo. Jen mne zajímalo jestli se dá podle vás v Superbu hledat nějaká velká konkurence mondea. Je jasné ,že mondeo to u mne vyhraje . U některých ,,nezaujatých" reportérů možná bude lepší rádoby český vůz. :-) Dnes jsem seděl v 2,5 t ghia X no pošušňání :-) :-) -
superkutil 19.11.07 17:16
« Re: to DR
To pepek: Co ty víš o škarpě? Minulý Mondeo nebylo bouraný, ale někdy v 2003 v Želeném Brodě v tomto místě (50°38'28.199"N, 15°14'48.145"E) nějakej * s Opelem předjížděl dodávku a mě vytlačil ze silnice a já skončil pravýma kolama ve svahu, ale podařilo se mi vrátit zpět. Ten * se vrátil podívat co udělal a když jsem se za ním rozběhl tak ujel. Autu se naštěstí nic nestalo. Teď už je v tom místě nová silnice.
Nemáš v tom pepku náhodou prsty, když o tom víš? Nebyl jsi v tom Opelu?
Když jsem mluvil o nehodě, tak jsem myslel jak mi v Auto Hale blbě sesadili posilovač a tyč volantu a tak jsem najednou měl na volantu víc ja 45° vůli a s autem jsem sjel na krajnici. Jet rychleji, tak jsem skončil na střeše.
Ve škarpě jsem skončil s Escortem protože mě tam poslalo prase, které jsem trefil. On Escort měl vlastně 3 bouračky. To prase, pak mě nějakej mlaďas ve Slezký vytlačil na obrubník a do třetice nějakej vidlák ze Světlé nad Sázavou prudce zastavil na magistrále v prostředním pruhu s tím, že slyšel sanitku a mě na něj přirazil nějaký ukrajinec s autem jedoucím za mnou. Ten vidlák měl kouli, takže jsem měl v * i chladič. -
superkutil 19.11.07 14:17
« Re: to DR
To jack007: Pokud bych autu mohl důvěřovat, tak nic nezkouším. ale takhle si stěrače, řízení a brzdy raději vyzkouším. ;-) Už jsem jednou kvůli technické závadě s autem skončil v poli. 8-s
Ty když nasedneš, tak nic nekontroluješ? Jak máš staré auto? :-! -
superkutil 16.11.07 23:21
« Re: Dojezdový spínač stěračů
To DR: Vůbec mě to nebaví, raději bych měl auto co funguje, ale problém se stěrači určitě není od začátku, objevilo se to poslední měsíc (takže asi něco odešlo). Poprvé jsem to zjistil když mě ohodil protijedoucí náklaďák a já chtěl rychle otřít protože byla zatáčka no a milé stěrače otřeli 20cm a zastavily se a já místo zatáčky viděl prd. Takže nespolehlivé stěrače nepovažuju za kravinu. je to asi jako když máš posilovač brzd a najednou chceš brzdit a on nefunguje. 8-s
No mě to funguje tak, že dám páčku na doraz a pak ji pustím a pokud stěrač není dál jak 30° z parkovací polohy, tak se stěrače zastaví. Nemusím s tím nijak laborovat. Prostě zmáčknu a pustím a stěrače stojí, takže musím zmáčknout, počkat až dojedou do 1/4 okna a pustit. :no: -
Jozef0351 16.11.07 17:43
« Re: Dojezdový spínač stěračů
Kutil, špecialne kvôli tebe som to vyskúšal. Stierač sa spustí v poslednej tretine pohybu páčky. Ak páčku podržím v polohe keď sa pohli stierače a vtedy ju pustím, stierače ostanú stáť aj uprostred dráhy. Treba to ale robiť pomaly. Chce to cvik :-)
Nebyť teba tak neviem že stierače sa dajú zastaviť v inej polohe ako v parkovacej. Naozaj s tým problém nemám. Asi mám iný Ford ako ty a DIM. -
superkutil 16.11.07 16:38
« Re: Dojezdový spínač stěračů
Taky ještě nevím, ale chtěl jsem po Fordech dokumentaci, jak se má dojezdový spínač chovat (Renault na to např. má jasné technické normy) a přímo na FMC mi řekli, ať to dám do servisu s reklamací. Údajně by měl stačit i malý impulz na rozběh motorku stěračů a ten by se už setrvačností měl chytil na dojezdový spínač. Tak když to radí FMC, tak proč to nereklamovat. Údajně se nesmí stěrač zastavit v aktivním zorném poli řidiče, na to je norma. ;-) -
DIM 16.11.07 15:32
« Re: Dojezdový spínač stěračů
Dělá mi to úplně stejně a dělalo to i u toho staršího mondea......prostě si na to zvykni ....Musím to zkusit ještě u toho Focusu, ale asi je to stejné....
Nechápu, co chceš reklamovat. Nikde přece není psáno, že ovládání stěračů musí byt stejné jako u jiných aut..... -
superkutil 16.11.07 08:59
« Re: Dojezdový spínač stěračů
To Jozef0351: Také mám pocit, že by to mělo jít i na krátké stisknutí a že mám motorek stěračů na garanční výměnu. Na žádném ze svých vozů jsem takovýto problém neměl. Servis se ale tváří, že je to v pořádku a odmítají to vyměnit. Potřebuji jim dokázat, že je to na garanční výměnu. Včera ten technik mluvil o tom, že ta dráha kontaktu doběhu má prý malý průměr a tak i 1mm rozdíl začátku může udělat ma konci stěrače i několik cm. Proto bych potřeboval vědět, v jaké poloze vám sepne doběhový spínač. To znamená od jaké polohy už stěrače sami dojedou do klidové polohy. Díky. :-!
Tak jsem mluvil se zákaznickým servisem Ford a doporučují auto předat do servisu na garanční výměnu motorku stěračů. -
Jozef0351 16.11.07 08:16
« Re: Dojezdový spínač stěračů
To je pravda, že Ford sa niekedy správa prapodivne. Nové Mondeo na rozdiel od starého nemá pod kapotou plynovú vzperu ale tyč ako Favorit.
Ale nerozumiem prečo by na TDCI r.v.06 nefungovali stierače a na benzínovom 05 fungovali. Predpokladám že nejdú na naftu >:D .
Špeciálne kvôli tebe som si to vyskúšal. Musím sa moc snažiť aby sa mi podarilo ťuknúť do páčky tak rýchlo aby sa stierače zastavili cca. 10 cm nad spodnou polohou. Niekedy sa v tej polohe iba "pribrzdia" a idú ďalej. Niekedy aj keď sa snažím tak sa mi to nepodarí. V praxi som si to za 85 tis. km nevšimol. Buď máš extrémne rýchle pohyby alebo ja mám problémy s motorikou. Alebo tu bude naozaj tou naftou :-) -
superkutil 15.11.07 22:11
« Re: Dojezdový spínač stěračů
Dnes jsem o funkci jednoho kmitu stěračů mluvil s techniky od Charouze a potvrdili mi, že by to mělo fungovat tak, že by mělo stačit ťuknout do páčky stěračů a měly by udělat jeden kmit, ale že je to v motorku blbě udělané a že tam chybí elektronika nebo zpožďovací relé a tak to funguje blbě, ale je to konstrukční vada a nejde s tím nic dělat. Jedině si to dodělat. 8-s Celkově se shodli na tom, že chybná řešení se přenáší ze starších modelů a že opakovaně urgované nedostatky Ford neřeší. A naopak některá dobrá řešení se do novějších modelů nepřenesou. :no: -
superkutil 15.11.07 21:45
« Re: Stěrače FLAT.
Ahoj, mám pocit, že tu každý mluví o jiných typech stěračů. V současné době jsou dostupné klasické stěrače (ramínko s gumičkou) a stěrače FLAT BLADE, které místo raménka mají jen pružnou lištu v které je gumička. Některé Flat mají gumičku výměnou, jiné né.
Abych si udělal představu v rozdílu levných a drahých FLAT stěračů, tak jsem koupil jedny HEYNER za 400,-Kč a druhé Ford za 1060,-Kč, které jsou vlastně VALEO (VALEO dělá FLAT stěrače pro většinu automobilek).
Porovnával jsem jak provedení a uchycení k raménku, tak uchycení gumičky a kvalitu gumičky. Oboje stěrače jsou podobné a stírají se skoro stejnou kvalitou. Největší problém FLAT stěračů je asi gumička. která musí dorovnávat zakřivení skla mnohem více jak u normálního raménka. Co je zajímavé, že se FLAT stěrače dělají v délkách i přes 800mm protože na rozdíl od klasických ramínek kde se dá vytvořit na několika místech (zpravidla 8mi) stejný přítlak, tak u FLAT stěračů je rozložení přítlaku mnohem složitější a hodně záleží na materiálu pružné lišty a na gumičce.
Dnes jsem zkoumal i stěrače na Renaultech a tam se u delších stěračů používají různé stabilizátory a kombinované materiály na pružnou lištu. Některé lišty nejsou z kovu ale z plastu.
HEYNER FLAT stěrače mají dobré uchycení ale někdy špatnou gumičku. Také kvalita plastů je průměrná. Uvidíme jaké budou po zimě. :-)
Výhodou HEYNER stěračů je možnost výměny gumičky na rozdíl od stěračů VALEO, kde gumička výměnná není. To znamená, že u stěračů Ford (VALEO) je cena 1064,-Kč ročně, zatímco u HEYNER je první rok 400,-Kč a další roky 100,-Kč ročně.
U klasického stěrače odchází gumička a po čase se i ramínko rozviklá. U FLAT stěračů se opotřebovává gumička, k opotřebování pružné lišty (raménka) nedochází. -
panther 15.11.07 17:51
« Re: Stěrače FLAT.
Ford by si nedovolil vzít nějaký šmejdy, věř mi. Já vím a už jsem to psal zde jednou, tyto diskuze člověka někdy zblbnou a už je z toho skoro magor. Máš tam napsáno FORD stejně jako já, který mám auto1/2 roku starý tak nechápu, kde je problém. Já bych neváhal ani vteřinu- víc už nevím, co bych dodal! >:D -
RADEK1 15.11.07 17:33
« Re: Stěrače FLAT.
Já kupoval na servisu stěrače také se znakem Ford za 850 kč/pár a sloužily bratru více než rok velmi dobře. Vedle znaku je indikátor ,který když změní barvu z černé na žlutou je čas výměny. Dájí se ještě nějakou dobu používat, ale už začínají šmouhovat. Zítra si jedu pro nové a chci zkusit flat,nebo aero nebo jak se jim to vlastně říká >:D -
"-- skrytý --" 15.11.07 16:00
« Re: Stěrače FLAT.
Toz chlapi ted uz jsem z tech stěračů jelen.Proste mi reknete prosim co mam chtit.Potrebuji jen aby opravdu dobre za kazdych podminek co mozna nejlepe stiraly.
Soucasne sterace uz pekne smouhuji.Dnes jsem koukal u Forda, meli tam sterace na mondeo,znacku nevim,ale logo fordu na tom bylo a staly bratru asi 460,- Kc -
panther 14.11.07 17:56
to: polokutil
Pro pražskou firmu Kompass to speciálně vyrábějí asiaté a nejsou nic moc.
Firma Valeo jsou francouzi a tyto stěrače jsou stejně kvalitní jako Bosch. Dále ty levné např. od Kompasu, Filmera, Filsona atd. koupíš zpravidla 2ks stejné délky např. 450mm,510, 550, atd., tak by jsi potřeboval dvě sady.
Jo a jestli by jsi chtěl např Filmer nebo jiný laciný i s dvojitou lištou mohu dodat několik set kusů á 30Kč/sada ahoj >:D -
oleowr1 14.11.07 14:52
« Re: Stěrače FLAT.
to kutil: ale ano, já jsem Tě pochopil, když se prostě na kratičko zmáčkne páčka stěračů, stěrače se zvednou o 0-30° a zůstanou stát, až když přesáhnou 30° sepne se doběhový kontakt udělají šmik tam a šmik zpět a zaparkují v dolní krajní poloze.
FLAT stěrače jsem ještě nezkoušel, vloni někdy o prázdninách jsem koupil stěrače za 700,- v Polsku, nevím ani jaké značky a dosud stírají bez šmouh a vrzání.